Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kvinne alvorlig skadet i busspåkjørsel på Økern i Oslo
23. juni kl 11:45av NTB
DEL

En kvinne ble påkjørt av en buss på Økern i Oslo torsdag formiddag. Hun er alvorlig, men ikke livstruende skadet.

Kvinnen fikk behandling av ambulansepersonell på stedet og ble etter hvert fraktet til sykehus, melder politiet i Oslo.

Ulykken skjedde i Risløkkveien. Politiet meldte om hendelsen klokken 10.21. De oppretter sak på ulykken.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  TV 2: Terrorsiktede vil ikke la seg avhøre med det første

  Terror- og drapssiktede Zaniar Matapour ønsker ikke å avgi forklaring for politiet, og den avgjørelsen vil ha en «viss varighet», ifølge forsvareren.

  Til TV 2 opplyser Bernt Heiberg, den ene av Matapours forsvarere, at klienten har kommet til at han ikke ønsker å avgi forklaring nå.

  – Han har ikke avvist at det kan bli aktuelt med et avhør på et senere tidspunkt, men det blir ikke med det første, sier forsvareren.

 • av NTB
  DEL
  Svensk parti om voldtekt: 25 år og kjemisk kastrering
  Kristdemokraternas partileder Ebba Busch mener strafferammen for grov voldtekt bør heves til 10–25 års fengsel. Foto: Ali Lorestani/TT / NTB

  Ebba Busch, partileder for Kristdemokraterna, vil heve strafferammen for voldtekt til 25 års fengsel. Og det bør stilles vilkår om kjemisk kastrering.

  Den svenske partilederen ønsker seg kraftfulle grep for å bekjempe voldtekter.

  – Hver dag anmeldes 27 voldtekter. Hvor mange dager må det gå før regjeringen handler, sier hun.

  Kristdemokraterna tar nå til orde for en kraftig økning av strafferammen for voldtekt. Maksstraffen bør økes til 25 år. Grove voldtekter mot barn bør kunne straffes med fengsel på livstid. I visse tilfeller bør det stilles krav om kjemisk kastrering før domfelte slippes ut fra fengsel.

  Kristdemokraterna har kommet med lignende forslag tidligere.

 • av NTB
  DEL
  All kollektivtrafikk i Oslo blir utslippsfri neste år
  I 2023 vil det bli satt inn totalt 320 nye elbusser i trafikk i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

  Kollektivtrafikken i Oslo blir utslippsfri innen utgangen av 2023, fem år før målet.

  Ruter har inngått to nye kontrakter i Oslo øst. Unibuss og Nobina er de nye operatørene, og de 137 bussene vil være elektriske.

  – Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby innen 2030. De nye elbussene i Oslo øst betyr renere lokal luft, mindre støy, bedre komfort og reduserte klimagassutslipp, sier miljøbyråd Sirin Stav (MDG).

  I 2023 kommer totalt 320 nye elbusser i trafikk i Oslo.

 • av Aksel B. Lindberg
  DEL
  Bernt Hulsker tiltalt for hatefulle ytringer
  Bernt Hulsker. Foto: Fredrik Hagen, NTB

  Fotballprofil Bernt Hulsker er tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs adferd mot dørvakt. Det opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

  9. mars var Bernt Hulsker på utestedet Syng mer med kolleger. VG arrangerte et forsinket julebord.

  Her skal han ha kommet med hatefulle ytringer og utvist hensynsløs adferd. Dette er han nå tiltalt for.

  Tiltalte er gjort kjent med tiltalen og har erkjent straffskyld for forholdene, melder politiet. Hulsker har tidligere beklaget det hele, og sagt at «det jeg gjorde var helt forferdelig».

  Det er ikke fastsatt noen dato for når saken skal opp i retten.

  Strafferammen for forholdene han er tiltalt for, er:

  • Inntil tre års fengsel for hatefulle ytringer.
  • Inntil to års fengsel for hensynsløs adferd.

  VG og Hulsker avsluttet samarbeidet etter hendelsen.

  Til VG sier Hulskers forsvarer, advokat Bernt Christian Birkeland, at Hulsker har beklaget og samarbeidet med politiet fra første dag.

  - Han ser frem til å få denne saken lagt bak seg. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken før rettsforhandlingene, sier Birkeland.

 • av NTB
  DEL
  Fra i dag må retusjert reklame merkes

  Fra 1. juli er det påbudt å merke reklame som viser et retusjert utseende.

  Markedsføringsloven krever at all reklame der en kroppsfasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller annen manipulering, skal merkes med et standardmerke.

  – Tydelig merking er en forutsetning for at barn og unge skal kunne vurdere innholdet på en kritisk måte, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, i en pressemelding.

  Formålet med regelen er å motvirke kroppspress, særlig blant barn og unge.

 • av Astri Lovett Hageberg
  DEL
  «Kryptodronningen» blant FBIs mest etterlyste
  FBI anklager Ruja Ignatova for omfattende svindelvirksomhet. Foto: FBI/EPA/NTB

  Ruja Ignatova, også kjent som «Cryptoqueen» i en populær BBC-podkast, er nå på listen over FBIs ti mest etterlyste personer. Det gjør henne til den eneste kvinnen på listen, ifølge BBC.

  Bulgarske Ingitova er etterlyst for sin ledende rolle bak den falske kryptovalutaen Onecoin. Hun er anklaget for å ha svindlet ofre for rundt 40 milliarder norske kroner.

  Ifølge FBI er Onecoin verdiløs og har aldri vært sikret av blockchain-teknologien andre kryptovalutaer bruker.

  Ignatova ble sist sett i 2017 i en forbindelse med en flyvning fra Bulgaria til Hellas. Det skjedde etter at USA signerte en arrestordre og etterforskningen mot henne var godt i gang.

  FBI plasserer folk på listen når de tror at offentligheten kan bidra med å spore opp rømlingene.

  FBIs Damian Williams på pressekonferansen hvor Ignatova ble lagt til listen over ettersøkte personer. Foto: Luc Cohen, Reuters/NTB
 • av NTB
  DEL
  Beklager etter kritikk for avlivningen av mink
  Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Danmarks statsminister erkjenner at regjeringen får kraftig kritikk for prosessen da alle minkdyrene i landet ble avlivet i pandemien.

  Minkkommisjonen mener regjeringen handlet grovt kritikkverdig og at statsminister Mette Frederiksen villedet befolkningen.

  – Det er en rapport som reiser en markant kritikk av prosessen rundt regjeringens beslutning om å avlive alle mink i Danmark. Det er en kritikk vi tar veldig alvorlig og tar til etterretning, sier Frederiksen.

  Danmark avlivet over 15 millioner minkdyr i 2020 etter at et mutert koronavirus spredte seg i landets minkfarmer. Regjeringen viser til at situasjonen var uavklart og at smitte hadde gått fra mink til mennesker og ført til et større utbrudd.

 • av NTB
  DEL
  Årets første tropenatt i Oslo
  Natt til fredag fikk Oslo årets første sommernatt. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Natt til fredag fikk Oslo årets første tropenatt. Laveste temperatur gjennom natten var på 20,1.

  For at det skal kunne regnes som tropenatt, må det være over 20 grader fra klokken 20 om kvelden til klokken 8 neste morgen.

  Det har vært tropenetter flere steder denne sommeren, blant annet i Bodø. Byen hadde sin første tropenatt på 50 år natt til onsdag.

  Natt til fredag var det omsider Oslos tur, skriver NRK. Ved Meteorologisk institutts målestasjon var den laveste temperaturen 20,1 grader natt til fredag.

 • av NTB
  DEL
  Sykehus i Stockholm slår alarm om koronasmitte

  Etter en kraftig økning i antallet som er innlagt med koronasmitte, slår helsemyndighetene i Stockholm alarm om smitteøkningen.

  Region Stockholm sier at det kan bli et hardt press på sykehusene hvis utviklingen fortsetter, melder Aftonbladet.

  – Økningen av antallet pasienter med covid-19 i våre sykehus er et tydelig steg i feil retning, sier sjeflege Patrik Söderberg.

  Torsdag var det 164 personer som var innlagt med koronasmitte på regionens sykehus. Det er en økning på 42 personer sammenlignet med samme dag for en uke siden.

  Söderberg advarer befolkningen mot å oppføre seg som om pandemien er over og sier at den nye omikronvarianten er enda mer smittsom. Uvaksinerte er overrepresentert blant de sykehusinnlagte. Det er ventet at smitten vil øke enda mer frem mot høsten.

 • av NTB
  DEL
  Nettbil-dommen skal behandles i Høyesterett
  Staten ved Konkurransetilsynet har anket dommen som tillot Schibsted å holde fast ved oppkjøpet av Nettbil, til Høyesterett. Foto: Berit Roald / NTB

  Høyesteretts ankeutvalg har besluttet at anken over Nettbill-dommen skal behandles i Høyesterett.

  Staten ved Konkurransetilsynet anket dommen som tillot Schibsted å kjøpe Nettbil til Høyesterett. Nå har Høyesteretts ankeutvalg har besluttet at anken skal behandles i Høyesterett.

  I 2020 kjøpte Schibsted opp Nettbil, en nettbasert auksjonsløsning for bruktbiler som selges fra privatpersoner til bilforhandlere.

  I november samme år konkluderte Konkurransetilsynet med at oppkjøpet svekket konkurransen på bruktbilmarkedet, fordi Schibsted også eier Finn, og besluttet at Schibsted måtte selge sine aksjer i Nettbil.

  Konkurranseklagenemnda ga tilsynet medhold i dette i 2021, og Schibsted gikk til søksmål. I mars avsa Gulating lagmannsrett dom i saken og ga Schibsted fullt medhold og opphevet Konkurranseklagenemndas vedtak.

 • av NTB
  DEL
  Norske aviser gikk så det suste i fjor
  Et bord dekket med aviser under landsmøtet til Landslaget for lokalaviser (LLA) i 2019. Foto: Berit Roald / NTB

  Fjoråret ble ett av de mest lønnsomme for norske aviser det siste tiåret, ifølge en rapport fra Medietilsynet. Rekordmange aviser hadde overskudd før skatt.

  Direktør Mari Velsand i Medietilsynet forklarer utviklingen med økte driftsinntekter og en kontrollert kostnadsvekst. En må faktisk tilbake til årene før finanskrisen i 2008 for å finne en større økning i avisenes driftsinntekter enn det var i fjor.

  Fra 2020 til 2021 økte avisenes driftsinntekter med 788 millioner kroner, eller 7,0 prosent, til 12,1 milliarder kroner. Til sammenligning hadde avisene 15,2 milliarder kroner i inntekter i toppåret 2008.

  Inntektsfallet kan ha snudd

  – En stor del av forbedringen skyldes at avisene har hentet tilbake inntekter som gikk tapt under koronapandemien. Men inntektene var også 444 millioner kroner, eller 3,8 prosent, høyere i 2021 enn i 2019, før pandemien inntraff. Dette kan indikere at et mangeårig inntektsfall har snudd, sier Velsand.

  Brukerinntektene – altså inntekter fra abonnement og løssalg – har vært avisenes største inntektskilde siden 2015. Økningen fortsatte i fjor med en vekst på 274 millioner, eller nesten 4 prosent.

  Annonsesalget opp

  For annonseinntektene brakte 2021 et brudd med utviklingen som har pågått siden Facebook og Google kom inn på det norske annonsemarkedet i 2013. De siste fem årene har avisenes annonseinntekter falt med 228 millioner kroner, eller litt over 5 prosent. Men i 2021 økte annonseinntektene med 547 millioner kroner, tilsvarende 14,8 prosent.

  Ifølge rapporten økte det rene digitale opplaget vel 16 prosent i 2021, og de digitale brukerinntektene utgjør nå knappe 37 prosent av de totale brukerinntektene. I 2021 var de digitale annonseinntektene for første gang større enn annonseinntektene på papir.

  Avisene ansetter

  Medietilsynets rapport viser at avisene igjen ansetter. Antall årsverk økte totalt med 139, eller 3,4 prosent, i 2021.

  – Dette tyder heldigvis på at pandemien ikke har svekket avisenes redaksjonelle kraft, sier Mari Velsand.

  Rapporten har tatt for seg 232 aviser som blir solgt i abonnement og løssalg.

 • av NTB
  DEL
  Forbudt å spørre danske jobbsøkere om alderen

  En lov som gjør det forbudt å spørre en jobbsøker om alderen i ansettelsesprosesser, har trådt i kraft i Danmark.

  Målet med den nye loven er å hindre aldersdiskriminering i arbeidslivet. Den ble vedtatt av et bredt politisk flertall i mars.

  Arbeidsminister Peter Hummelgaard håper at loven skal gjøre det lettere for folk opp i årene å få seg jobb.

  – Jeg vet at dette forbudet ikke gjør det alene, men det er med på å sende et sterkt signal. Med lovgivningen vil vi unngå at arbeidsgivere sorterer bort søkere bare ved et blikk på fødselsdatoen før søknaden er lest, sier ministeren.

 • av NTB/Kjetil Hanssen
  DEL
  Styrtregnvarsel på Østlandet
  Slik så nedbørsradaren ut litt før klokken 8 fredag morgen. Foto: Meteorologisk institutt

  Det varsles styrtregn på Østlandet fredag. Et gult farevarsel er sendt ut.

  – Kraftige regnbyger ventes i østlandsområdet. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt. Nedbørens plassering er usikker. Lokalt er nedbøren ventet å passere 15 millimeter pr. time, heter det i varselet fra meteorologene.

  Yrs nedbørsradar tyder på at regnværet kommer østfra og særlig kan få effekt fra Oslo og nordover tidlig på formiddagen.

  Fredag ettermiddag og kveld ventes det også kraftige regnbyger i deler av Nord-Troms, Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda.

  I farevarselet blir folk dessuten bedt om å holde seg unna bratte skråninger og bekker med stor vannføring.

  Bilister bes om å følge med på veimeldinger (175.no).

  – Tilpass farten og kjør etter forholdene. Unngå unødvendig ferdsel utsatte steder. Ikke kjør bil i vann dypere enn 30 centimeter, heter det videre.

 • av NTB
  DEL
  Nordlandsbanen stengt etter avsporing

  Nordlandsbanen er stengt mellom Ranheim og Vikhammer fordi et arbeidstog har sporet av. Det ligger an til at den er stengt iallfall til fredag ettermiddag.

  – Nordlandsbanen er stengt mellom Ranheim og Vikhammer på grunn av avsporing. Omfattende bergingsarbeid, melder Bane Nor på Twitter.

  De varsler en ny oppdatering først klokken 15.

  – Det er et arbeidstog som borer fundamenter til master, som har sporet av. Toget står fortsatt på hjulene, men altså ikke på sporet, sier pressevakt Gunnar Børseth i Bane Nor til Adresseavisen.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag fredag 1. juli

  Dette er blant de ventede hendelsene fredag 1. juli.

  • Regjeringen har invitert en rekke LHBT+-organisasjoner til dialogmøte etter skytingen mot blant annet London Pub sist helg.
  • Etter at meklingen for SAS-pilotene ble forlenget med tre dager, går fristen ut ved midnatt natt til lørdag. Dersom partene ikke blir enige, tas nesten 900 piloter ut i streik, rundt 400 av dem i Norge.
  • De skeive organisasjonene i Bergen gjennomfører en solidaritetsmarkering, etter at politiet har åpnet for dette.
  • Hovedtall for arbeidsmarkedet blir lagt frem av Nav klokken 10.
  • Det blir full grensekontroll og krav om tolldeklarering av alle varer på grensen mellom EU og Storbritannia etter at også fysisk kontroll av mat og animalske produkter innføres fra 1. juli.
  • Dennis Hauger kjører kvalifisering i Storbritannias Grand Prix Runde 7 av 13 kjøres fra 18.30 til 19.
 • av NTB
  DEL
  Biden forvekslet Sveits og Sverige
  President Joe Biden forlot Madrid torsdag etter å ha blandet Sveits og Sverige. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  USAs president Joe Biden tok feil av Sveits og Sverige da han sa han hadde bedt Sveits' leder diskutere skrinlegging av landets nøytralitet og bli med i Nato.

  Det var på en pressekonferanse i Madrid etter denne ukens Nato-toppmøte at Biden forsnakket seg.

  – Noen amerikanske journalister vil huske da jeg fikk en telefonsamtale fra lederen av Finland som sa at han ville komme og besøke meg. Dagen etter kom han og sa: «Vil du støtte at landet mitt blir med i Nato?» Vi hentet telefonen. Han foreslo at vi skulle ringe til lederen av Sveits, sa Biden i Madrid.

  Så oppdaget han fadesen og hentet seg raskt inn igjen:

  – 'Av Sveits', du verden, jeg er blitt skikkelig ivrig her i å utvide Nato, sa han og rettet til Sverige.

 • av NTB
  DEL
  Mann slo til politifolk under pågripelse

  En mann i 30-årene som ble pågrepet for vold i nære relasjoner torsdag kveld, var voldelig mot politifolkene som pågrep ham.

  Pågripelsen skjedde i Seljord i Telemark sent torsdag kveld. En av politifolkene fikk et blått øye og smerter i hode og nakken, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Den andre tjenestepersonen ble slått et par ganger. Begge politifolkene ble sjekket av lege etter hendelsen. Mannen som ble pågrepet, ble satt i arresten i Skien.

 • av NTB
  DEL
  Ni skutt og såret i New Jersey

  Ni personer, blant dem en tenåring, er skutt og såret utenfor en dagligvarebutikk i Newark i den amerikanske delstaten New Jersey.

  Alle ventes å overleve skuddskadene. Politiet leter etter et stjålet kjøretøy som antas å ha vært involvert i skytingen, opplyser Raul Malave, som er byens fungerende direktør for offentlig sikkerhet.

  Fem av ofrene, blant dem en 17-åring, dro selv til sykehus for å få hjelp. De fire øvrige ble sendt til sykehus, opplyser han.

  Skytingen skjedde utenfor en matbutikk i et boligområde torsdag kveld lokal tid

 • av NTB
  DEL
  53-åring tiltalt for nettovergrep mot 17 jenter

  En 53 år gammel mann bosatt i Haugesund er tiltalt for overgrep mot 17 mindreårige jenter. Det første overgrepet skal ha skjedd i 2008.

  De alvorligste overgrepene i den seks sider lange tiltalen er voldtekter, skriver Stavanger Aftenblad. Jentene i saken var mellom 12 og 15 år gamle.

  Forsvarer Erik Lea har ikke ønsket å kommentere tiltalen nå.

 • av NTB
  DEL
  Skogbrann herjer nær ruinene i Machu Picchu

  Mannskaper kjemper for å slukke en skogbrann som herjer nær ruinene av inkabyen og verdensarvstedet Machu Picchu i Peru.

  Politifolk, ansatte fra landets naturvernmyndigheter og kulturdepartementet bistår i forsøket på å slukke flammene, opplyser sivilforsvaret i Peru.

  Så langt er rundt 40 hektar med skog tatt av flammene. Ingen personer er skadet.

  Byen ble bygget av inkaer på 1400-tallet og består av rundt 200 bygninger. Opptil 3.000 turister pleier å besøke ruinene hver dag.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.