Nyhetsstudio: Siste nytt
Hvorfor er snøen flere steder rød i alpene?
Dette forsøker franske forskere å finne ut av – før det er for sent.
Fenomenet forårsakes av en alge som kalles «snøblod», skriver nyhetsbyrået Reuters.
Hvorfor algen blir rød er ikke forskerne sikre på, men de har en teori:
– Denne algen er egentlig grønn, men i snøen utvikler den et pigment som ligner solkrem for å beskytte seg selv, sier Eric Marechal, forskningsleder ved Grenobles nasjonale forskningssentrum til Reuters.
Hvorfor algen dukker opp er forskerne heller ikke sikre på.
Teorien er at det blir varmere.
Men det de kan slå fast er at tilstedeværelsen av snøblod akselererer snøsmeltingen fordi algens pigment minsker dens evne til å reflektere solens stråler.
Andre typer alger, som en lilla variant, samt aske og sot fra skogbranner har den samme effekten på snøsmelting.
– Jo varmere det er, desto mer alger dukker opp og snøen smelter fortere. Det sier Alberto Amato, forsker i genetikk ved forskningssenteret i Grenoble.
– Det er en ond sirkel og vi forsøker å forstå mekanismene for å forstå denne sirkelen så vi kan gjøre noe med dette, sier han til Reuters.
Det latinske navnet på algen er Sanguina nivaloides. Den ble først formelt identifisert i 2019.
Her kan du lese hele Reuters' artikkel og se video.
- av NTBDELBekymret for hardt ytringsklima mot skeiveAnette Trettebergstuen var en av flere statsråder som fredag møtte det skeive miljøet. Foto: Geir Olsen / NTB
At ytringsklimaet mot skeive har hardnet til de siste årene, bekymrer likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).
– Det er en mye mer aggressiv debatt nå, rundt pride for eksempel, enn det var for 20 år siden, da jeg kom ut av skapet. Og det bekymrer meg sterkt, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).
– Det betyr at mange skeive lever i økt redsel, ikke bare for hverdagsdiskriminering, men også for vold og hatkriminalitet, sier statsråden videre.
Fredag inviterte regjeringen til dialogmøte med LHBT+-organisasjoner etter Oslo-skytingen i helgen.
– Det er mange som har vært nært på og direkte rammet. Det er mange som har grått, det er mange som har vært sinte, sier likestillingsministeren.
Trettebergstuen legger til at alle har et ansvar for å stå opp når vi ser det blir begått urett mot andre – enten det skjer på arbeidsplassen, på gaten eller i skolegården.
- av NTBDELStreik fører til kaos ved franske flyplasser
Charles de Gaulle og andre franske flyplasser står overfor store utfordringer ettersom ansatte streiker for høyere lønn.
Frankrike har til nå vært spart for mye av kaoset med forsinkelser og venting som er utspilt seg ved flyplasser i London, Amsterdam og andre store europeiske byer.
Men fredag forsøkte ansatte ved flyplassene å bevisstgjøre smerten av lav lønn og høy inflasjon med å forlatte arbeidsplassen på den første store dagen i Frankrikes sommerreise-sesong.
Ifølge Frankrikes sivile luftfartsmyndighet ble 17 prosent av flyene fra Charles de Gaulle og Orly flyplasser i Paris innstilt mellom klokken 7 og 14 fredag, de fleste av dem kortreiste ruter.
- av NTBDELAp tilbake, Frp og SV frem på målingene i juniStatsminister og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) strever med å ta Arbeiderpartiet opp til gamle høyder. På snittet av målingene for juni får partiet 21,5 prosents oppslutning. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB
Arbeiderpartiet fortsetter nedturen på meningsmålingene i juni, mens SV og Fremskrittspartiet går frem.
Det største regjeringspartiet har en oppslutning på bare 21,5 prosent på gjennomsnittet av meningsmålingene publisert i juni, viser oversikten på nettstedet Poll of polls.
Det er en nedgang på 1,2 prosentpoeng siden mai og det laveste siden februar i fjor.
Regjeringspartner Senterpartiet får en oppslutning på 7,2 prosent i juni, noe som er ørlite høyere enn oppslutningen i mai. SV øker oppslutningen med 1 prosentpoeng til 9,1 prosent.
På den andre siden av gulvet er det Fremskrittspartiet som klatrer mest, med 1,4 prosentpoeng til 14,3 prosents oppslutning, mens Høyre får 27,1 prosent (-0,2).
- av NTBDELMener tiltalte for Nav-drapet i Bergen ikke er tilregnelig
Statsadvokaten i Hordaland, Sogn og Fjordane har tiltalt en person for drap og drapsforsøk etter at en person ble drept og en annen forsøkt drept i Nav Årstads lokaler i Bergen.
Tiltalte er ikke tilregnelig og kan ikke straffes, mener påtalemyndigheten.
Slik saken er opplyst nå, er det ikke grunnlag for påstand om ordinær straff, fordi den tiltalte anses som utilregnelig på grunn av sterkt avvikende sinnstilstand, opplyser statsadvokaten.
– Om tiltalte er tilregnelig eller ikke, har vært et vanskelig spørsmål i saken. Det er derfor tatt forbehold om nedleggelse av påstand om fengselsstraff eller forvaring dersom tiltalte på grunnlag av det som fremkommer under hovedforhandlingen, likevel skal anses tilregnelig, heter det i en pressemelding.
- av NTBDELNy skandale for de konservative i StorbritanniaChris Pincher utenfor statsministerboligen i London. Arkivfoto: Aaron Chown / AP / NTB.
Tory-politikeren Chris Pincher trekker seg fra stillingen som en av partiets ledere i parlamentet etter å ha oppført seg upassende på byen.
Statsminister Boris Johnson har fått krav om å ekskludere Pincher fra partiet etter anklager om seksuell upassende oppførsel på en bytur. Pincher var viseinnpisker for de konservative.
– Jeg drakk for mye. Jeg har satt meg selv og andre mennesker i forlegenhet, noe som er det siste jeg ville gjøre. Jeg beklager til deg og til de involverte, skriver Pincher i et brev til Johnson.
Pincher fortsetter som folkevalgt og vil støtte Johnson og hans regjering.
- av Astri Lovett HagebergDELFlere europeiske land godtar bruk av utgåtte norske pass
Norske borgere som ikke har fått fornyet passet sitt etter pandemien, kan frem til 31. desember 2022 reise til Tyskland, Island, Estland og Portugal med sitt utløpte pass som legitimasjon.
Det opplyser Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.
Ordningen innebærer at personer over 16 år kan legitimere seg med pass som utløp mindre enn tre år før innreise. Barn under 16 år kan legitimere seg med pass som utløp mindre enn ett år før innreise.
- av NTBDELTV 2: Terrorsiktede vil ikke la seg avhøre med det første
Terror- og drapssiktede Zaniar Matapour ønsker ikke å avgi forklaring for politiet, og den avgjørelsen vil ha en «viss varighet», ifølge forsvareren.
Til TV 2 opplyser Bernt Heiberg, den ene av Matapours forsvarere, at klienten har kommet til at han ikke ønsker å avgi forklaring nå.
– Han har ikke avvist at det kan bli aktuelt med et avhør på et senere tidspunkt, men det blir ikke med det første, sier forsvareren.
43-årige Matapour har sagt at han frykter at videoopptak av ham vil bli manipulert. Politiet har tilbudt avhør uten lyd- og videoopptak, men han har sagt nei.
- av NTBDELSvensk parti om voldtekt: 25 år og kjemisk kastreringKristdemokraternas partileder Ebba Busch mener strafferammen for grov voldtekt bør heves til 10–25 års fengsel. Foto: Ali Lorestani/TT / NTB
Ebba Busch, partileder for Kristdemokraterna, vil heve strafferammen for voldtekt til 25 års fengsel. Og det bør stilles vilkår om kjemisk kastrering.
Den svenske partilederen ønsker seg kraftfulle grep for å bekjempe voldtekter.
– Hver dag anmeldes 27 voldtekter. Hvor mange dager må det gå før regjeringen handler, sier hun.
Kristdemokraterna tar nå til orde for en kraftig økning av strafferammen for voldtekt. Maksstraffen bør økes til 25 år. Grove voldtekter mot barn bør kunne straffes med fengsel på livstid. I visse tilfeller bør det stilles krav om kjemisk kastrering før domfelte slippes ut fra fengsel.
Kristdemokraterna har kommet med lignende forslag tidligere.
- av NTBDELAll kollektivtrafikk i Oslo blir utslippsfri neste årI 2023 vil det bli satt inn totalt 320 nye elbusser i trafikk i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
Kollektivtrafikken i Oslo blir utslippsfri innen utgangen av 2023, fem år før målet.
Ruter har inngått to nye kontrakter i Oslo øst. Unibuss og Nobina er de nye operatørene, og de 137 bussene vil være elektriske.
– Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby innen 2030. De nye elbussene i Oslo øst betyr renere lokal luft, mindre støy, bedre komfort og reduserte klimagassutslipp, sier miljøbyråd Sirin Stav (MDG).
I 2023 kommer totalt 320 nye elbusser i trafikk i Oslo.
- av Aksel B. LindbergDELBernt Hulsker tiltalt for hatefulle ytringerBernt Hulsker. Foto: Fredrik Hagen, NTB
Fotballprofil Bernt Hulsker er tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs adferd mot dørvakt. Det opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.
9. mars var Bernt Hulsker på utestedet Syng mer med kolleger. VG arrangerte et forsinket julebord.
Her skal han ha kommet med hatefulle ytringer og utvist hensynsløs adferd. Dette er han nå tiltalt for.
Tiltalte er gjort kjent med tiltalen og har erkjent straffskyld for forholdene, melder politiet. Hulsker har tidligere beklaget det hele, og sagt at «det jeg gjorde var helt forferdelig».
Det er ikke fastsatt noen dato for når saken skal opp i retten.
Strafferammen for forholdene han er tiltalt for, er:
- Inntil tre års fengsel for hatefulle ytringer.
- Inntil to års fengsel for hensynsløs adferd.
VG og Hulsker avsluttet samarbeidet etter hendelsen.
Til VG sier Hulskers forsvarer, advokat Bernt Christian Birkeland, at Hulsker har beklaget og samarbeidet med politiet fra første dag.
- Han ser frem til å få denne saken lagt bak seg. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken før rettsforhandlingene, sier Birkeland.
- av NTBDELFra i dag må retusjert reklame merkes
Fra 1. juli er det påbudt å merke reklame som viser et retusjert utseende.
Markedsføringsloven krever at all reklame der en kroppsfasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller annen manipulering, skal merkes med et standardmerke.
– Tydelig merking er en forutsetning for at barn og unge skal kunne vurdere innholdet på en kritisk måte, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, i en pressemelding.
Formålet med regelen er å motvirke kroppspress, særlig blant barn og unge.
- av Astri Lovett HagebergDEL«Kryptodronningen» blant FBIs mest etterlysteFBI anklager Ruja Ignatova for omfattende svindelvirksomhet. Foto: FBI/EPA/NTB
Ruja Ignatova, også kjent som «Cryptoqueen» i en populær BBC-podkast, er nå på listen over FBIs ti mest etterlyste personer. Det gjør henne til den eneste kvinnen på listen, ifølge BBC.
Bulgarske Ingitova er etterlyst for sin ledende rolle bak den falske kryptovalutaen Onecoin. Hun er anklaget for å ha svindlet ofre for rundt 40 milliarder norske kroner.
Ifølge FBI er Onecoin verdiløs og har aldri vært sikret av blockchain-teknologien andre kryptovalutaer bruker.
Ignatova ble sist sett i 2017 i en forbindelse med en flyvning fra Bulgaria til Hellas. Det skjedde etter at USA signerte en arrestordre og etterforskningen mot henne var godt i gang.
FBI plasserer folk på listen når de tror at offentligheten kan bidra med å spore opp rømlingene.
FBIs Damian Williams på pressekonferansen hvor Ignatova ble lagt til listen over ettersøkte personer. Foto: Luc Cohen, Reuters/NTB - av NTBDELBeklager etter kritikk for avlivningen av minkDanmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB
Danmarks statsminister erkjenner at regjeringen får kraftig kritikk for prosessen da alle minkdyrene i landet ble avlivet i pandemien.
Minkkommisjonen mener regjeringen handlet grovt kritikkverdig og at statsminister Mette Frederiksen villedet befolkningen.
– Det er en rapport som reiser en markant kritikk av prosessen rundt regjeringens beslutning om å avlive alle mink i Danmark. Det er en kritikk vi tar veldig alvorlig og tar til etterretning, sier Frederiksen.
Danmark avlivet over 15 millioner minkdyr i 2020 etter at et mutert koronavirus spredte seg i landets minkfarmer. Regjeringen viser til at situasjonen var uavklart og at smitte hadde gått fra mink til mennesker og ført til et større utbrudd.
- av NTBDELÅrets første tropenatt i OsloNatt til fredag fikk Oslo årets første sommernatt. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Natt til fredag fikk Oslo årets første tropenatt. Laveste temperatur gjennom natten var på 20,1.
For at det skal kunne regnes som tropenatt, må det være over 20 grader fra klokken 20 om kvelden til klokken 8 neste morgen.
Det har vært tropenetter flere steder denne sommeren, blant annet i Bodø. Byen hadde sin første tropenatt på 50 år natt til onsdag.
Natt til fredag var det omsider Oslos tur, skriver NRK. Ved Meteorologisk institutts målestasjon var den laveste temperaturen 20,1 grader natt til fredag.
- av NTBDELSykehus i Stockholm slår alarm om koronasmitte
Etter en kraftig økning i antallet som er innlagt med koronasmitte, slår helsemyndighetene i Stockholm alarm om smitteøkningen.
Region Stockholm sier at det kan bli et hardt press på sykehusene hvis utviklingen fortsetter, melder Aftonbladet.
– Økningen av antallet pasienter med covid-19 i våre sykehus er et tydelig steg i feil retning, sier sjeflege Patrik Söderberg.
Torsdag var det 164 personer som var innlagt med koronasmitte på regionens sykehus. Det er en økning på 42 personer sammenlignet med samme dag for en uke siden.
Söderberg advarer befolkningen mot å oppføre seg som om pandemien er over og sier at den nye omikronvarianten er enda mer smittsom. Uvaksinerte er overrepresentert blant de sykehusinnlagte. Det er ventet at smitten vil øke enda mer frem mot høsten.
- av NTBDELNettbil-dommen skal behandles i HøyesterettStaten ved Konkurransetilsynet har anket dommen som tillot Schibsted å holde fast ved oppkjøpet av Nettbil, til Høyesterett. Foto: Berit Roald / NTB
Høyesteretts ankeutvalg har besluttet at anken over Nettbill-dommen skal behandles i Høyesterett.
Staten ved Konkurransetilsynet anket dommen som tillot Schibsted å kjøpe Nettbil til Høyesterett. Nå har Høyesteretts ankeutvalg har besluttet at anken skal behandles i Høyesterett.
I 2020 kjøpte Schibsted opp Nettbil, en nettbasert auksjonsløsning for bruktbiler som selges fra privatpersoner til bilforhandlere.
I november samme år konkluderte Konkurransetilsynet med at oppkjøpet svekket konkurransen på bruktbilmarkedet, fordi Schibsted også eier Finn, og besluttet at Schibsted måtte selge sine aksjer i Nettbil.
Konkurranseklagenemnda ga tilsynet medhold i dette i 2021, og Schibsted gikk til søksmål. I mars avsa Gulating lagmannsrett dom i saken og ga Schibsted fullt medhold og opphevet Konkurranseklagenemndas vedtak.
- av NTBDELNorske aviser gikk så det suste i fjorEt bord dekket med aviser under landsmøtet til Landslaget for lokalaviser (LLA) i 2019. Foto: Berit Roald / NTB
Fjoråret ble ett av de mest lønnsomme for norske aviser det siste tiåret, ifølge en rapport fra Medietilsynet. Rekordmange aviser hadde overskudd før skatt.
Direktør Mari Velsand i Medietilsynet forklarer utviklingen med økte driftsinntekter og en kontrollert kostnadsvekst. En må faktisk tilbake til årene før finanskrisen i 2008 for å finne en større økning i avisenes driftsinntekter enn det var i fjor.
Fra 2020 til 2021 økte avisenes driftsinntekter med 788 millioner kroner, eller 7,0 prosent, til 12,1 milliarder kroner. Til sammenligning hadde avisene 15,2 milliarder kroner i inntekter i toppåret 2008.
Inntektsfallet kan ha snudd
– En stor del av forbedringen skyldes at avisene har hentet tilbake inntekter som gikk tapt under koronapandemien. Men inntektene var også 444 millioner kroner, eller 3,8 prosent, høyere i 2021 enn i 2019, før pandemien inntraff. Dette kan indikere at et mangeårig inntektsfall har snudd, sier Velsand.
Brukerinntektene – altså inntekter fra abonnement og løssalg – har vært avisenes største inntektskilde siden 2015. Økningen fortsatte i fjor med en vekst på 274 millioner, eller nesten 4 prosent.
Annonsesalget opp
For annonseinntektene brakte 2021 et brudd med utviklingen som har pågått siden Facebook og Google kom inn på det norske annonsemarkedet i 2013. De siste fem årene har avisenes annonseinntekter falt med 228 millioner kroner, eller litt over 5 prosent. Men i 2021 økte annonseinntektene med 547 millioner kroner, tilsvarende 14,8 prosent.
Ifølge rapporten økte det rene digitale opplaget vel 16 prosent i 2021, og de digitale brukerinntektene utgjør nå knappe 37 prosent av de totale brukerinntektene. I 2021 var de digitale annonseinntektene for første gang større enn annonseinntektene på papir.
Avisene ansetter
Medietilsynets rapport viser at avisene igjen ansetter. Antall årsverk økte totalt med 139, eller 3,4 prosent, i 2021.
– Dette tyder heldigvis på at pandemien ikke har svekket avisenes redaksjonelle kraft, sier Mari Velsand.
Rapporten har tatt for seg 232 aviser som blir solgt i abonnement og løssalg.
- av NTBDELForbudt å spørre danske jobbsøkere om alderen
En lov som gjør det forbudt å spørre en jobbsøker om alderen i ansettelsesprosesser, har trådt i kraft i Danmark.
Målet med den nye loven er å hindre aldersdiskriminering i arbeidslivet. Den ble vedtatt av et bredt politisk flertall i mars.
Arbeidsminister Peter Hummelgaard håper at loven skal gjøre det lettere for folk opp i årene å få seg jobb.
– Jeg vet at dette forbudet ikke gjør det alene, men det er med på å sende et sterkt signal. Med lovgivningen vil vi unngå at arbeidsgivere sorterer bort søkere bare ved et blikk på fødselsdatoen før søknaden er lest, sier ministeren.
- av NTB/Kjetil HanssenDELStyrtregnvarsel på ØstlandetSlik så nedbørsradaren ut litt før klokken 8 fredag morgen. Foto: Meteorologisk institutt
Det varsles styrtregn på Østlandet fredag. Et gult farevarsel er sendt ut.
– Kraftige regnbyger ventes i østlandsområdet. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt. Nedbørens plassering er usikker. Lokalt er nedbøren ventet å passere 15 millimeter pr. time, heter det i varselet fra meteorologene.
Yrs nedbørsradar tyder på at regnværet kommer østfra og særlig kan få effekt fra Oslo og nordover tidlig på formiddagen.
Fredag ettermiddag og kveld ventes det også kraftige regnbyger i deler av Nord-Troms, Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda.
I farevarselet blir folk dessuten bedt om å holde seg unna bratte skråninger og bekker med stor vannføring.
Bilister bes om å følge med på veimeldinger (175.no).
– Tilpass farten og kjør etter forholdene. Unngå unødvendig ferdsel utsatte steder. Ikke kjør bil i vann dypere enn 30 centimeter, heter det videre.
- av NTBDELNordlandsbanen stengt etter avsporing
Nordlandsbanen er stengt mellom Ranheim og Vikhammer fordi et arbeidstog har sporet av. Det ligger an til at den er stengt iallfall til fredag ettermiddag.
– Nordlandsbanen er stengt mellom Ranheim og Vikhammer på grunn av avsporing. Omfattende bergingsarbeid, melder Bane Nor på Twitter.
De varsler en ny oppdatering først klokken 15.
– Det er et arbeidstog som borer fundamenter til master, som har sporet av. Toget står fortsatt på hjulene, men altså ikke på sporet, sier pressevakt Gunnar Børseth i Bane Nor til Adresseavisen.