Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Thor Gjermund Eriksen ny styreleder i Sporveien
23. juni kl 13:06av Sondre Myhre
DEL
Tidligere kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er ny styreleder i Sporveien Foto: Terje Pedersen, NTB

På Sporveiens bedriftsforsamling 23. juni 2022 ble tidligere kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen valgt til ny styreleder i Sporveien, skriver Sporveien i en pressemelding.

– Det blir utrolig spennende å nå engasjere seg i et selskap som betyr noe for oslofolk hver eneste dag, sier Eriksen i en uttalelse.

Eriksen tar over som styreleder i Sporveien etter Einar Enger.

Etter at Eriksen gikk av som kringkastingssjef, fikk han jobben som administrerende direktør i Norsk Tipping. Der starter han til høsten.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  FN: Bevis for krigsforbrytelser i Myanmar
  Myanmarere bosatt i Thailand demonstrerte i juli utenfor Myanmars ambassade i Bangkok. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

  Det finnes en økende mengde bevis for at krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten er blitt begått i Myanmar, ifølge en ny FN-rapport.

  Den er utarbeidet av granskingsgruppen IIMM, som ble opprettet av FNs menneskerettsråd i 2018.

  Både bilder, videoer, dokumenter og andre typer informasjon er innhentet av granskerne. Formålet er å undersøke hendelser tilbake til 2011 som kan danne grunnlag for rettsforfølgelse.

  Mye tyder på at krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten er blitt begått i etterkant av militærkuppet i Myanmar i fjor, ifølge rapporten.

  – Vi samler inn og tar vare på bevis slik at gjerningsmennene en dag blir stilt til ansvar, sier IIMMs leder Nicholas Koumjian.

 • av NTB
  DEL
  Mann alvorlig skadet etter ulykke i Tønsberg

  En mann er fløyet til sykehus med alvorlige skader etter at han ble sittende fast under en lastebil i Tønsberg tirsdag.

  – Vedkommende er fløyet til Ullevål sykehus med alvorlige skader. Det ser ut til at underlaget kjøretøyet har stått på har gitt etter. Mannen har da kommet i klem og ikke kommet seg løs, sier operasjonsleder Inge Landsrød i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Landsrød opplyser at det i hovedsak ble jobbet med å få mannen løs fra kjøretøyet, samt utføre førstehjelp på den involverte etter at nødetatene ankom stedet.

  Politiet meldte om hendelsen klokka 11.37.

 • av NTB
  DEL
  Energi Norge: EU-regler hindrer ikke strømstøtte
  EUs regelverk er ikke til hinder for å gi strømstøtte til bedrifter, slår Energi Norge fast. Foto: Javad Parsa / NTB

  EUs regelverk for krisestøtte åpner for strømstøtte til bedrifter på inntil en halv milliard kroner, ifølge Energi Norge.

  Det gir regjeringen i praksis frie tøyler i arbeidet med en ordning for strømstøtte til næringslivet, sier Toini Løvseth, direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge, til magasinet Europower.

  – Slik vi tolker det, er det relativt stort handlingsrom for støtte til bedrifter i det oppdaterte krisestøtteregelverket i EU, så det i seg selv skal ikke være noe stort hinder, sier han.

  Regelverket åpner for å støtte næringslivet med mer enn det som normalt er tillatt, men strømstøtten kan ikke være like omfattende som den husholdningene får, ettersom bedriftene i utgangspunktet skal drives for egen regning og risiko.

  Forutsetningen er imidlertid at selskapene kan dokumentere at økningen i energikostnader overgår økte inntekter som følge av at prisene på varene de produserer, også har steget, ifølge Lønseth.

  Både NHO og LO samt flere partier på Stortinget har i lang tid etterlyst en strømstøtteordning for bedriftene, og mandag møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) LO og NHO for å diskutere en mulig ordning.

  Mandag ga Stortingets presidentskap regjeringen en frist på én uke til å legge frem en tidsplan for når en ordning kan være på plass.

 • av Henning Carr Ekroll/NTB
  DEL
  Gjermund Cappelen er løslatt fra fengsel
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Hasjsmugleren Gjermund Cappelen er løslatt fra fengsel.

  Det skriver Gjermund Cappelens advokat Kaja de Vibe Malling i en epost til NTB.

  – Han har i tiden fremover behov for ro, for sin egen del og ikke minst for familien, skriver advokaten.

  Nettavisen omtalte nyheten først.

  Han ble juni 2020 endelig dømt til 13 års fengsel i Borgarting lagmannsrett for grov korrupsjon og omfattende smugling av narkotika.

  Cappelen prøveløslates dermed etter å ha sonet to tredeler av straffen.

  Han var sentral i sakskomplekset der polititoppen Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj.

  Borgarting lagmannsrett fant det bevist at Jensen hjalp Cappelen med å smugle store mengder hasj inn i Norge.

 • av NTB
  DEL
  To palestinere drept av israelske styrker i Nablus
  Det kom til kraftige sammenstøt da israelske styrker rykket inn i gamlebyen i Nablus på den okkuperte Vestbredden i morgentimene tirsdag. Foto: AP / NTB

  To palestinere er drept og minst 40 såret etter at israelske soldater rykket inn i Nablus på den okkuperte Vestbredden tirsdag morgen.

  De israelske soldatene var angivelig ute etter Ibrahim al-Nabulsi, en av lederne i al-Aqsa-martyrenes brigader, en militant gren av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti.

  – Terroristen Ibrahim al-Nablusi ble drept i Nablus. En annen terrorist som også befant seg i huset, døde også, heter det i en kunngjøring fra den israelske hæren.

  Ifølge Israel sto Nablusi bak flere angrep mot israelske mål på Vestbredden tidligere i år, noe som ikke er bekreftet fra uavhengig hold.

  Minst 40 andre palestinere ble ifølge palestinske helsemyndigheter såret i sammenstøtene som fulgte da de israelske soldatene rykket inn i gamlebyen i Nablus, og tilstanden til fire av dem blir betegnet som alvorlig.

  Også andre steder i Nablus kom det til sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinere.

  Over 100 palestinere er drept siden mars, 46 av dem under de israelske luftangrepene mot Gazastripen i helgen. 16 av de drepte på Gazastripen var barn.

  19 mennesker, de fleste av dem sivile israelere, er på samme tid drept i angrep fra palestinere i Israel. Det siste angrepet som kostet liv i Israel, fant sted 5. mai.

 • av NTB
  DEL
  Syv døde etter ekstremregn i Seoul
  En bil står fast i en oversvømmet vei i Seoul mandag. Foto: Hwang Kwang-mo / Yonhap via AP / NTB

  Rekordnedbør har ført til flom i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Minst syv er døde, og presidenten sier klimaendringene har skylden for det voldsomme regnet.

  Flommen rammet blant annet den velstående bydelen Gangnam, der folk vadet gjennom gjørmevann som nådde dem til lårene.

  Blant de omkomne er to søstre i 40-årene og en 13 år gammel jente som druknet i en kjellerleilighet. En offentlig ansatt døde mens han ryddet bort nedblåste trær, trolig som følge av strømstøt.

  Tre mennesker er funnet omkommet i byene Gwangju og Hwasong, som ligger i nærheten av hovedstaden. I tillegg er syv andre savnet.

  Det voldsomme regnet begynte mandag, og på kvelden kom det mer enn 100 millimeter regn i timen sør i Soul. Nedbøren er den kraftigste i Sør-Korea på minst 80 år, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

  – Regjeringen må fullstendig gjennomgå systemet for katastrofehåndtering, tatt i betraktning at unormalt vær, forårsaket av klimaendringene, er blitt en del av dagliglivet, sier president Yoon Suk-yeol.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Laveste sjøisnivå i Antarktis siden målingene startet

  Globalt ble juli en av de varmeste som noensinne er registrert, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. De viser til data fra klimatjenesten Copernicus.

  Utbredelsen av sjøis i Antarktis var i juli på det laveste nivået siden målingene startet for 44 år siden. Nivået er syv prosent lavere enn det vanlige for måneden.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 200.000 flere jobber på ett år
  Fra 2. kvartal i fjor til samme kvartal i år ble det over 195.000 flere jobber i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Fra 2. kvartal i fjor til samme kvartal i år ble det over 195.000 flere jobber i Norge. Økningen var spesielt høy blant de under 25 år, ifølge tall fra SSB.

  195.000 flere jobber i Norge, tilsvarer en oppgang på rett under sju prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Veksten var spesielt høy for den yngste aldersgruppen. Fra 2. kvartal i fjor til 2. kvartal i år var det over 62.600 flere jobber for de under 25 år. Det er en økning på over 17 prosent.

  – Med en økning på 62.600 jobber sto de under 25 år for 32 prosent av veksten, sier seniorrådgiver på seksjon for arbeidsmarked og lønn Håvard Lien.

  Han sier at overnattings- og serveringsvirksomhet, hvor etterspørselen etter arbeidskraft har vært høy den siste tiden, står for over 37 prosent av veksten i antall jobber for denne yngste aldersgruppen.

  I 2. kvartal i år var det over 3 millioner jobber i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Bjørn felt i Tana

  En ungbjørn ble felt av et jaktlag i Tana kommune i Øst-Finnmark mandag kveld.

  Det bekrefter utviklingsleder i Frank Martin Ingilæ i Tana kommune til iFinnmark. Bjørnen ble felt klokka 22.10.

  Det var på ettermiddagen 5. august at en saueeier gikk på en bjørn, ved et sauekadaver ved Máskevárri i Tana. Statsforvalteren i Troms og Finnmark ga fellingstillatelse på bjørnen samme dag.

 • av NTB
  DEL
  Ulv skal felles i Nord-Østerdal

  Statsforvalteren i Innlandet har sagt ja til felling av en ulv i deler av kommunene Rendalen, Alvdal, Tynset, Tolga og Os.

  Fellingstillatelsen ble gitt etter at det ble funnet et skadet lam og ei drept søye på Unset i Rendalen, skriver NRK.

  Lammet måtte avlives og Statens Naturoppsyn (SNO) har bekreftet at ulv har vært på ferde, skriver lokalavisen Tynsetingen.

 • av Sveinung Berg Bentzrød/Lene Skogstrøm
  DEL
  Kaotiske forhold på Ski stasjon
  Foto: Lene Skogstrøm

  Det er kaotiske forhold på nye Ski stasjon, som åpnet mandag.

  Aftenpostens reporter på stedet forteller i 08.10-tiden om lange køer og kaotiske forhold.

  Ifølge Bane Nor er årsaken en signalfeil som oppsto klokken 07. 19.

  Pressevakt Dag Svinsås opplyser at signalene gikk i lås. Det medførte først forsinkelser, og så full stans. Passasjerer ble underveis bedt om å finne andre transportmidler.

  Rundt 08.00 var feilen rettet, og trafikken kunne gå igjen. Men hendelsen fører til følgeproblemer i form av forsinkelser og innstillinger.

  Nye Ski stasjon er en del av Follobaneprosjektet. Kjempeprosjektet til 35 milliarder kroner omfatter 64 kilometer med ny jernbanelinje og den lengste jernbanetunnelen i Norden.

 • av NTB
  DEL
  Slipper soning på grunn av lang behandlingstid

  En overgrepssak ble liggende ubehandlet i mer enn to og et halvt år. Nå slipper den involverte mannen å sone tid i fengsel grunnet lang behandlingstid.

  Bakgrunnen for saken var at en mann ble pågrepet sommeren 2019 med mer enn 1.000 filer med overgrepsmateriale på sin egen datamaskin. Vedkommende la alle kort på bordet, men til tross for gjentatte purringer fra mannens forsvarer ble tilståelsessaken liggende ubehandlet i to og et halvt år, skriver Rett24.

  I tingretten ble mannen før sommeren dømt til seks måneders fengsel, hvorav 90 dager betinget. Det til tross for at påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om at hele straffen skulle gjøres betinget, som følge av den ekstremt lange liggetiden.

  Nå har Borgarting lagmannsrett endret straffen, slik at alle de seks månedene gjøres betinget. Det skjedde etter at påtalemyndigheten støttet forsvarers anke.

 • av NTB
  DEL
  Søstre løslatt fra varetekt – siktet for vold mot mor

  To søstre i slutten av 70-årene fra Hedmark er løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i en uke. De to er siktet for mishandling av sin 99 år gamle mor.

  De to ble pågrepet og fengslet etter en voldshendelse natt til søndag 31. juli, skriver NRK.

  Mishandlingen skal ha funnet sted i den 99 år gamle morens hjem. Politiet mener dette skal ha skjedd flere ganger ved vold eller andre former for krenkelser.

  Moren er innlagt på sykehus og det har til nå ikke vært mulig å avhøre henne, opplyser politiet.

  Begge søstrene nekter straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  Freder elektrifisering av sokkelen

  Tidligere i år tok Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til orde for å skyve på regjeringens klimamål heller enn å elektrifisere oljeplattformer med strøm fra land.

  Ingen av dem får støtte fra olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

  Han sier til Dagens Næringsliv at Hurdalsplattformen ligger fast.

  – Vi står fast på at vi ønsker å elektrifisere norsk sokkel. Det er viktig for fremtiden, for å få ned klimagassutslippene og sørge for at vi kan bruke fornybar energi.

  Energiministeren sier at nei til elektrifisering vil få store konsekvenser.

  – Hvis man stopper elektrifisering, og ikke tar hensyn til klimagassutslipp, så er det start på en avvikling som ikke vi vil være med på. Det er viktig at vi står fast på målene vi har kommet opp med, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Ap faller på nok en måling

  Arbeiderpartiet holder seg så vidt over 20-tallet på en ny måling, ned 0,9 prosentpoeng fra forrige måling.

  Dette er den fjerde TV 2-målingen på rad med fall for Ap.

  Høyre er det største partiet med 27,2 prosent, til tross for at de faller mest på målingen, ned 2,3 prosentpoeng.

  SV øker mest og går opp 1,6 prosentpoeng til 9,9 prosent.

  KrF og MDG er fortsatt under sperregrensen på 4 prosent. Mandatberegningen gir fortsatt rødgrønt flertall med syltynn margin. Venstresiden får 85 mandater om man regner med MDGs 3 representanter og Rødts 13.

 • av NTB
  DEL
  Bare én av tre mener det er trygt å sykle i Oslo

  Flere enn før mener Oslo er en trygg sykkelby, men fortsatt er det bare 31 prosent som mener det er trygt å ta pedalene fatt.

  Andelen som mener det er trygt å sykle i Oslo har likevel økt fra fattige 9 prosent i 2014.

  De siste sju årene er det etablert eller oppgradert mer enn 100 kilometer sykkelvei i hovedstaden, ifølge samferdselsbyråd Siril Stav (MDG).

  Samtidig har sykkeltrafikken i Oslo økt med vel 50 prosent, ifølge kommunens sykkeltellere. Likevel har ulykkestallene vært stabile.

  – Det betyr at risikoen ved å sykle er blitt lavere. Forskning viser at jo flere som sykler, jo tryggere blir det. Da tvinges bilistene også til å ta hensyn, sier Stav.

 • av NTB
  DEL
  Tre biler brant i boligområde på Lørenskog

  Tre biler ble ødelagt i en brann på en parkeringsplass i et boligområde på Skårer Lørenskog natt til tirsdag.

  Brannen oppsto på en parkeringsplass i Søster Mathildes gate i Lørenskog like etter midnatt natt til tirsdag, og politiet oppfordret beboere i området til å lukke vinduer og trekke inn fra balkonger og terrasser på grunn av røykutviklingen fra brannen.

  Operasjonsleder Trond Lorentzen i Øst politidistrikt forteller til NTB at bilene trolig er påtent.

  – Flere vitner har opplyst til oss at de har sett en eller to personer løpe fra stedet da bilene begynte å brenne. Vi ser etter dem, sier han.

  Brannen ble meldt slokket klokken 00.30.

 • av NTB
  DEL
  Over 20 drept i angrep i Mali

  Minst 17 soldater og fire sivile er drept i et angrep i grenseområdet mellom Mali, Burkina Faso og Niger.

  Ytterligere 22 soldater er skadet og ni er savnet, opplyser Malis hær. Angrepet skjedde søndag i et strategisk viktig grenseområde ved Tessit i Mali.

  Ifølge hæren var det jihadister tilknyttet IS som sto bak angrepet. Hæren opplyser at minst sju angripere ble drept.

 • av NTB
  DEL
  Årets kornhøst kan bli svært god

  Årets norske kornavlinger ser ut til å bli gode.

  Den første offisielle prognosen fra markedsregulator Felleskjøpet Agri kommer ikke før 16. august, men kornrådgiver Harald Solberg fra Norsk Landbruksrådgiving Innlandet kan røpe at han har meldt inn svært gode tall fra sin region.

  Han har hentet inn tall fra 30 bønder på Hedmarken og i Østerdalen som dyrker korn på over 1.000 dekar hver. Samtlige melder om gode avlinger.

  – Det ser ut til å bli et kjempegodt år i vårt distrikt, sier Solberg.

 • av NTB
  DEL
  Taiwan starter militærøvelse – sier Kina forbereder invasjon
  Dette bildet fra det statlige nyhetsbyrået Xinhua viser kinesiske jagerfly i en øvelse rundt Taiwan søndag. Foto: Li Bingyu / Xinhua via AP / NTB

  Taiwan innleder en militærøvelse med skarpe våpen for å øve på å forsvare seg mot Kina. Utenriksministeren sier at Kina forbereder en invasjon.

  Det er frykt for krig på Taiwan etter at Kina reagerte kraftig på besøket fra den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi forrige uke. Hun lovte støtte til demokratibevegelsen på Taiwan.

  Det fikk kineserne til å gå i gang med omfattende militærøvelser som omringet Taiwan. Øvelsene fortsetter denne uken. Det er stor frykt for at det vil skje en ulykke eller misforståelse under øvelsene, som kan utløse en krig.

  USA har lovet Taiwan å støtte landet dersom Kina går til krig, men bare dersom Taiwan ikke selv har fremprovosert krigen.

  Kina ønsker å innlemme Taiwan for fullt i sitt rike igjen, mens flere taiwanere ønsker fullstendig uavhengighet. I dag har staten begrenset selvstyre under prinsippet ett land, to systemer.