Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Forsvarets varslingssystem skal gjennomgås
23. juni kl 13:36av NTB
DEL
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har bestilt en ekstern gjennomgang av Forsvarets varslingssystem etter den siste tidens kritikk. Foto: Terje Pedersen / NTB

Forsvarssjefen har besluttet at varslingssystemet skal gjennomgås eksternt etter at Forsvaret har fått kritikk for håndteringen av varslingssaker.

Den interne vurderingen av tiltak og anbefalinger er allerede gjennomført, og en statusrapport er torsdag overlevert fra forsvarssjef Eirik Kristoffersen til forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

– Rapporten skal bidra til at Forsvaret i fremtiden blir bedre på å håndtere varslingssaker. Gjennomgangen vår viser at håndteringen av varslingssaker ikke alltid er god nok. Derfor iverksetter vi nå en ekstern evaluering av hele varslingssystemet, sier forsvarssjef general Eirik Kristoffersen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Wasim Riaz
  DEL
  20 omkom i ulykke mellom buss og tankbil i Pakistan

  Minst 20 personer har omkommet i et kraftig sammenstøt mellom en buss og en tankbil i Pakistan natt til tirsdag (lokal tid).

  Ulykken skjedde på motorveien ved Bahawalpur, sør i Punjab-provinsen, melder avisen Jang. Bussen var på vei fra Lahore til Karachi.

  Etter sammenstøtet tok begge kjøretøyene fyr. Derfor er det grunn til å tro at flere passasjerer døde av brannen.

  Ifølge avisen var det 29 personer om bord i bussen. Ni av dem er reddet ut. Seks av disse er skadet og er fraktet til sykehus.

 • av NTB
  DEL
  Vurderte å flytte Freya, men fryktet hvalrossen ville drukne
  Hvalrossen Freya mens hun lå på en båt i Frognerkilen i midten av juli. Det ble vurdert å flytte hvalrossen, men det ble konkludert med at det ville være for risikofylt for dyret. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB

  Havforskningsinstituttets (HI) veterinærer ble spurt om råd da Fiskeridirektoratet vurderte å flytte hvalrossen og ikke avlive den. Flere muligheter for å fange inn og bedøve det 600 kilo store sjøpattedyret ble vurdert, men HI anbefalte ingen av dem i sin innstilling.

  Blant forslagene var å bedøve Freya eller å fange henne inn med et nett og deretter bedøve dyret. Det mest aktuelle forslaget var å lokke henne inn i et bur for deretter å bedøve henne der ettersom man ved de to første forslagene fryktet hvalrossen ville drukne etter at bedøvelsen var satt og før en rakk å fange den inn.

  – Flytting ble vurdert, men vi konkluderte med at operasjonen ville være svært risikofylt for dyret med for usikkert utfall, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Nadia Jdaini i Fiskeridirektoratet til VG.

  – I en slik beslutning vil hensyn til menneskers liv og helse alltid veie svært tungt. Hensynet til dyrs liv og helse vil også være relevant, skriver Jdaini om beslutningen om avliving som ble vedtatt.

 • av NTB
  DEL
  Mange våpen beslaglagt i Oslo fengsel i sommer
  Det er i sommer beslaglagt 18 stikk- og slagvåpen som innsatte har laget inne i Oslo fengsel. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

  Rekordmange våpen er beslaglagt i Oslo fengsel denne sommeren, skriver Dagbladet, og opplyser at det er beslaglagt 18 slag- og stikkvåpen i fengselet.

  Bilder som er gjengitt, viser hvordan vanlige redskap som gafler, oppvaskbørster i plast, barberblader og stolbein er omgjort til potensielt livsfarlige våpen av de innsatte i fengselet.

  I en e-post fra tidligere i sommer ble de ansatte bedt om å være årvåkne.

  – Mesteparten av disse tingene som blir laget av legale gjenstander som de har lov til å ha på cellen, men som de misbruker og tilvirker til å bli et illegalt våpen, sier fungerende sikkerhetsinspektør Arve Martinsen i fengselet.

 • av NTB
  DEL
  Utsetter åpningen av ny E39 med en måned

  Nye Veier utsetter åpningen av den nye veistrekningen på E39 mellom Kristiansand og Mandal med en måned, fra oktober til november.

  Det er en følge av at det også er satt i gang arbeid med ringveien i Kristiansand, at det fire år lange veiprosjektet utsettes en drøy måned, skriver avisen Lindesnes. Dermed blir den høytidelige åpningen forskjøvet fra 4. oktober til november.

  Ytre ringvei ligger i Kristiansand og kobler sammen E 39 fra vest med E 18 fra øst.

  Den nye europaveien erstatter en ulykkesutsatt strekning mellom Mandal og Kristiansand i Agder. Fra før er deler av prosjektet tatt i bruk fortløpende etter ferdigstillelse.

 • av NTB
  DEL
  Tøffet seg med machete, fikk samfunnsstraff

  En mann i 30-årene er dømt til samfunnsstraff for trusler og for å ha hatt med seg en machete på Navs kontor i Arendal.

  Mannen var ruset og skal ha troppet opp i den tro at det var fattet et vedtak om nødpenger. Det var det ikke, informerte saksbehandleren, som tilbød ham en matpose, skriver Agderposten.

  Dette falt ikke i god jord hos mannen, som sa at han ikke ville dra før han fikk pengene. Han slo i bordet, kastet et eple i skranken og skal ha sagt følgende:

  – Hadde dette vært på Nav i Oslo så skulle jeg ha slått deg i skallen med en machete, men siden vi er i Arendal og jeg har skjerpet meg, så skal jeg ikke gjøre det.

  For machete, det hadde han. Det ble klart da politiet pågrep ham. Nav-saksbehandleren, som kjente mannen fra før, ble ikke umiddelbart skremt. Men hun skal ha blitt svært redd da hun fikk vite om våpenfunnet i en slire under jakken, står det i rettsdokumentene.

  Det nevnes videre at saksbehandleren innledningsvis mente at mannen, som er i en rehabiliteringsfase, bare ville tøffe seg.

  En rekke andre mindre forhold ble også behandlet i Agder tingrett. I tillegg til 32 timer med samfunnsstraff, inndras kniver og macheten.

 • av NTB
  DEL
  38 migranter strandet i dagevis

  Gresk politi sier de har funnet en gruppe med 38 syriske migranter som har stått fast på en holme i grenseelven Evros i flere dager.

  – Etter å ha mottatt nye opplysninger og gjort omfattende undersøkelser har vi funnet en gruppe ulovlige innvandrere som sier de er syriske. Det er ni kvinner og sju barn i gruppen, opplyser politiet.

  Gruppen, som også inkluderer en gravid kvinne, ble funnet rundt fire kilometer fra der det først var oppgitt at de befant seg, heter det i politiets uttalelse. De legger til at det opprinnelige stedet som ble oppgitt, befinner seg utenfor gresk territorium.

  Innenriksminister Notis Mitarachi sier migrantene ble funnet i en båt fire kilometer sør for en tyrkisk holme i Evros, som danner grense mellom Tyrkia og Hellas.

  Greske medier og organisasjoner melder at det er et dødt barn i gruppen som nå er funnet, men dette er ikke bekreftet av politiet.

  De siste dagene har det kommet flere meldinger om at migrantene var strandet på en holme og at hverken Hellas eller Tyrkia ville ta ansvar for dem. FN uttrykte i helgen bekymring for gruppen.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 6.000 lynnedslag på Østlandet.
  Lynnedslag gjorde at et tre falt over en barnehage i Gaustadveien i Oslo mandag kveld. Foto: Annika Byrde / NTB

  I løpet av seks timer mandag har det vært nesten 6.000 lynnedslag på Østlandet.

  – Det er ganske heftig. Men det som ligger i Sverige, er ganske mye verre. Det dreier seg om 22.000 nedslag, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt til NTB mandag kveld.

  Meteorologen er ikke sikker på om uværet i Sverige er på vei til Norge eller ei.

  – Vi har sendt ut varsel på mye bygeaktivitet med farevarsel for styrtregn, så dette kan godt fortsette utover kvelden, sier Wiberg og viser til instituttets informasjonsside.

  Også tirsdag og onsdag vil det bli bygeaktivitet i Sør-Norge.

  – Særlig nord på Østlandet. Noen av bygene blir veldig kraftige. Men det blir noe mindre bygeaktivitet onsdag og torsdag, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg.

 • av NTB
  DEL
  Ukrainsk kornskip er «sporløst forsvunnet»
  Lasteskipet Razoni seilte gjennom Bosporosstredet ved Istanbul for to uker siden. Nå er senderen som kringkaster skipets posisjon, skrudd av, og det er ukjent hvor Razoni og lasten på 26.000 tonn mais fra Ukraina befinner seg. Arkivfoto: Khalil Hamra / AP / NTB

  Skipet som forlot Ukraina med den første kornlasten siden eksporten ble gjenopptatt, har sluttet å oppgi hvor det er og hvor lasten er på vei.

  Razoni forlot Odesa med 26.000 tonn mais 1. august. Opprinnelig skulle lasten til Libanon, men kjøperen trakk seg og underveis har lasten blitt kjøpt og solgt flere ganger.

  De siste tre dagene har det ikke kommet signaler fra senderen som identifiserer skipet og oppgir hvor det befinner seg. Den siste kjente posisjonen var i nærheten av Kypros.

  To kilder opplyser til Reuters at skipet er på vei til den syriske havnebyen Tartus. Det kan være forklaringen på at senderen er skrudd av. Syria er en nær alliert av Russland, og Ukraina har beskyldt syrerne for å kjøpe korn som er stjålet fra Ukraina under krigen. Syria er også underlagt en rekke vestlige sanksjoner i kjølvannet av den elleve år lange borgerkrigen.

 • av NTB
  DEL
  Hver sjuende pub har gått dukken i City of London
  Illustrasjonsfoto: Alberto Pezzali / AP / NTB

  En sjudel av alle puber, barer og restauranter i Londons finansdistrikt har bukket under siden koronaen meldte sin ankomst i 2020.

  Serveringsbransjen i et av verdens viktigste finansdistrikter har lidd betydelige større koronatap enn resten av Storbritannia. Det viser en bransjeoversikt lagt frem mandag.

  Mye av forklaringen ligger i hjemmekontor og andre løsninger som førte til at folk ikke var på kontoret under pandemien.

  Folk som tidligere pendlet inn til byen, har i stedet jobbet hjemmefra og gått på pub og restaurant i nærområdet, påpeker rapporten.

  Også fraværet av turister har vært merkbart for dem som serverer mat og drikke i den britiske hovedstaden.

  – Det ser også ut til at de nye arbeidsmønstrene kommer til å bli permanente for mange, noe som har bidratt til vedvarende nedgang i sentrum, sier Karl Chessell i CGA, som står bak mandagens rapport.

 • av NTB
  DEL
  Lastebilsjåfør skadet i ulykke i Porsgrunn

  En sjåfør er kjørt til sykehus etter å ha blitt skadet da lastebilen han kjørte, ble hengende utfor en høy kant på et anleggsområde i Porsgrunn.

  Mannen i 70-årene er kjørt til Skien sykehus i ambulanse. Skadeomfanget er ukjent, opplyser Sørøst politidistrikt.

  Luftambulansen måtte avbryte oppdraget på grunn av værforholdene. Ulykkesstedet er i et anleggsområde i Langangen knyttet til bygging av ny E18.

  Ambulanse, brannvesen og politi rykket mandag kveld ut til området. Det skal bare ha vært sjåføren som satt i lastebilen.

  – Vedkommende er ved bevissthet og får tilsyn i ambulansen. Sjåføren skal ha fått klemskader, og skadene anses å være alvorlige, opplyste operasjonsleder Erik Ullhaug Olsen til Varden.

  En kranbil ble sendt til ulykkesstedet for å sikre lastebilen sammen med flere tunge brannbiler.

 • av NTB
  DEL
  Rudy Giuliani etterforskes for ulovlig valgpåvirkning
  Rudy Giuliani, tidligere ordfører i New York og Donald Trumps advokat, etterforskes for mulig innblanding i valget i delstaten Georgia i 2020. Foto: AP / NTB

  Donald Trumps tidligere advokat Rudy Giuliani etterforskes i Georgia for mulig ulovlig påvirkning av valget i delstaten i 2020.

  Det fikk advokatene til Giuliani kunngjort av påtalemyndigheten i Georgia mandag.

  Etterforskningen av Giuliani er den del av den omfattende etterforskningen av Trump og flere andre som mistenkes for å blande seg inn i valget i delstaten i 2020 og forsøke å påvirke resultatet.

  Guiliani er blant dem som fremmet grunnløse påstander om valgfusk etter presidentvalget Trump tapte i november 2020, og han bidro aktivt for å hindre at Joe Biden ble utropt til vinner.

 • av Robert Gjerde
  DEL
  Scholz: Stoler på at Norge sikrer energileveranser
  Den tyske forbundskansleren Olaf Scholz og statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferanse på Munch i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støres uttalelser til Aftenposten om at "hvert land må ta ansvar for at kraftsystemet deres holder" og at Norge «har tatt beslutninger for å sikre vår vannkraftkapasitet", ble tema da den tyske forbundskansler Olaf Scholz og Støre møttes mandag.

  I praksis kan Støres uttalelser til Aftenposten bety at Norge ikke vil eksportere elektrisk kraft til f. eks. Tyskland i vinter, dersom norske vannmagasiner kommer under et hittil ikke definert minimumsnivå.

  På en pressekonferanse i Munch mandag ettermiddag, der også de nordiske statsministrene deltok, tonet imidlertid Scholz ned Støres uttalelser.

  På en pressekonferanse i statsministerboligen mandag kveld, var Scholz svært rosende i omtalen av Norge.

  – Vi kan alltid stole på at Norge gjør alt for å sikre energileveranser til Tyskland og til andre partnere, sa Scholz.

  På pressekonferansen ble det også presentert planer for et utvidet samarbeid mellom Norge og Tyskland på energiområder som hydrogen, karbonfangst og -lagring, havvind og batteriproduksjon.

  Støre og Scholz har mandag også hatt samtaler om sikkerhetsutfordringene i Europa i kjølvannet av Russland invasjon av Ukraina.

  – Tyskland er Norges viktigste partner i Europa. Vi samarbeider i håndteringen av krigen i Ukraina, og videreutvikler energisamarbeidet innen fornybar energi. Gjennom samarbeid kan vi nå felles mål om grønn industrialisering og lavere utslipp, sier Støre til NTB.

  Norge og Tyskland har siden januar hatt regelmessige møter om energi og industriell omstilling. Det har vært dialog gjennom politiske møter og kontakt mellom norske og tyske selskaper.

  – Norge har gode forutsetninger for å lykkes med grønn verdiskaping, særlig på grunn av viktige ressurser og kompetanse innen energi, offshore og maritim sektor, som er sentrale områder for grønn omstilling i EU-landene, sier Støre.

 • av NTB
  DEL
  Assanges advokater saksøker CIA

  Advokatene til Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har saksøkt CIA for å spionere på dem. Også etterretningsbyråets tidligere leder Mike Pompeo saksøkes.

  Assanges advokater anklager CIA for å ha avlyttet samtalene deres og kopiert data fra telefonene og datamaskinene deres.

  Advokatene, og to journalister som også er blant saksøkerne, er amerikanske statsborgere og hevder at CIA har brutt deres grunnlovsfestede rett til konfidensielle samtaler med deres klient Assange, som er australsk statsborger.

  Advokatene hevder CIA samarbeidet med et sikkerhetsselskap som jobbet for den ecuadorianske ambassaden i London, der Assange oppholdt seg i flere år. Slik kunne CIA spionere på Assange og samtalene han hadde med sine advokater og andre han møtte, sier de.

  Assange har de siste årene sittet i et britisk høysikkerhetsfengsel og risikerer å bli utlevert fra Storbritannia til USA, der han er siktet for å ha offentliggjort store mengder hemmeligstemplede dokumenter om USAs krigføring i Afghanistan og Irak.

 • av NTB
  DEL
  Heathrow forlenger begrensninger på passasjertall
  I kjølvannet av pandemien er reiselysten stor, men mange flyplasser og flyselskaper har slitt med bemanningen. Heathrow forlenger nå taket på maks 100.000 reisende fra flyplassen per dag. Arkivfoto: Alberto Pezzali / AP / NTB

  Storflyplassen Heathrow utenfor London beholder taket på antall passasjerer ut oktober måned. Innskrenkningen omfatter dermed også den norske høstferien.

  Flyplassen, som er en av de travleste i Europa, opplyser at maks 100.000 passasjerer kan reise ut pr. dag. Det var ventet at denne begrensningen skulle oppheves 11. september, men nå er den forlenget til 29. oktober.

  Taket ble innført som et midlertidig tiltak i juli fordi underbemanning gjorde at flyplassen ikke klarte å håndtere de mange som ville reise etter at koronarestriksjonene er blitt opphevet. Heathrow ga også flyselskapene beskjed om å ikke selge flere billetter i høysesongen midt på sommeren.

  Ordningen har ført til færre avlysninger i siste liten og kortere ventetid på bagasje, opplyser flyplassen. Samtidig opplyser de at tiltaket følges opp og kan bli fjernet tidligere dersom de ser en varig bedring i situasjonen og de tilgjengelige ressursene.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Brann på Jar i Bærum

  Det brenner i Malurtveien på Jar i Bærum, skriver politiet på Twitter.

  Brannvesenet er i gang med innvendig slukking på loftet, men har ikke kontroll pr. nå.

  De opplyser at det er snakk om en enebolig. Det skal brenne kraftig på loftet.

  Beboere i området bes om å lukke vinduer og dører på grunn av kraftig røykutvikling fra brannen.

  Ifølge naboer lynte det kraftig i området rundt tidspunktet da brannen brøt ut.

 • av NTB
  DEL
  Klatrer til sykehus etter fall i Sigdal

  En klatrer er hentet ned fra en fjellhylle under Andersnatten i Sigdal. Mannen i 30-årene har mulige ryggskader.

  Klatreren lå på en hylle langs fjellsiden og var våken og ved bevissthet, ifølge Sørøst politidistrikt, som mottok melding om ulykken klokken 18.14 mandag.

  – Sea King har løftet ut klatrer. Mulig ryggskader, blir fraktet til sykehus, melder politiet.

  Den skadede mannen er kjørt til Drammen sykehus i ambulanse.

  Det øvrige turfølget er også hentet ut av fjellveggen med redningshelikopter. Norsk alpin redningsgruppe bisto i arbeidet. Nødetatene har avsluttet arbeidet på stedet.

  Andersnatten er et fjell i Sigdal kommune i Viken. Det har en høyde på 733 meter over havet.

 • av NTB
  DEL
  Trettebergstuen: – et angrep på alles ytringsfrihet
  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på pressekonferansen der Ytringsfrihetskommisjonen la fram sin rapport under Arendalsuka 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier at angrepet på forfatteren Salman Rushdie var et angrep på alles ytringsfrihet.

  – Det var en påminnelse om hvor viktig, men samtidig hvor sårbar den er. En påminnelse om at vi er nødt til å kjempe sammen for å ta vare på ytringsfriheten, stå skulder ved skulder og slå ring om den grunnleggende rettigheten ytringsfriheten er, sa statsråden da Ytringsfrihetskommisjonen presenterte sin rapport i Arendal mandag.

  Hun påpekte at vi for første gang siden 1999 har fått en full gjennomgang av statusen til en av de mest grunnleggende rettighetene vi mennesker har og som det norske samfunnet er tuftet på.

  – Det er vanskelig å skulle overvurdere betydningen av det. Denne rapporten blir viktig fremover, og vi skal bruke tid på den, lovet hun.

  Trettebergstuen spår at rapporten vil skape mye debatt utover høsten.

  – Jeg gleder meg til det og jeg gleder meg til å delta i de debattene, for det er mye vi må diskutere, sa kulturministeren.

 • av Adriane Lilleskare Lunde
  DEL
  Støre: Må finne gode, sikre og rimelige kraftløsninger

  Mandag møtte de fem nordiske statsministrene den tyske forbundskansleren Olaf Scholz på Munchmuseet i Oslo. De møtes i en tid der Europa, og særlig Tyskland, står i en energikrise.

  Ifølge Støre har de viktigste temaene under dagens møte vært Ukraina-krigen, europeisk sikkerhetspolitikk, Nato og kraftkrisen.

  Støre understreket hvor viktig Tyskland er for de nordiske landene.

  Han vektla også betydningen av mer fornybar energi i Europa.

  Vi må finne gode, sikre og rimelige kraftløsninger, sa Støre.

  – Det blir tøft og turbulent, men vi er alle enige om at det må gjøres.

 • av NTB
  DEL
  Ruto utropt som valgvinner i Kenya – avviser resultatet
  William Ruto (i midten) har blitt utropt til vinner av presidentvalget i Kenya av lederen for landets valgkommisjon. Samtidig er det full splittelse i kommisjonen der fire medlemmer sier valgresultatet må avvises. Foto: Brian Inganga / AP / NTB

  Lederen for Kenyas valgkommisjon har utropt William Ruto til vinner av forrige ukes presidentvalg, men fire av sju kommissærer avviser resultatet.

  – Vi kan ikke så inne for det resultatet som skal kunngjøres, sa nestleder Juliana Cherera i den uavhengige valgkommisjonen mandag. Hun sier prosessen ikke har vært åpen og gjennomsiktig.

  Kort tid senere ble Ruto utropt til vinner og landets neste president av valgkommisjonens leder Wafula Chebukati.

  Ifølge Chebukati har Ruto fått 50,49 prosent av stemmene mens utfordreren, tidligere opposisjonsleder Raila Odinga, har fått 48,85 prosent.

  I helgen viste foreløpige resultater et lite forsprang for Odinga, som støttes av avtroppende president Uhuru Kenyatta.

  Kenya håper på en fredelig maktovertakelse etter Uhuru Kenyatta, som går av etter å ha sittet i to perioder. Tidligere valg har utløst blodige opptøyer som følge av anklager om valgfusk.

  Ifølge Reuters har det oppstått håndgemeng i et lokale der stemmene etter presidentvalget telles.

 • av NTB
  DEL
  Skal styrke forsvarssamarbeidet
  Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen under en omvisning i museet med statsminister Jonas Gahr Støre og Danmarks statsminister Mette Frederiksen, svenske Magdalena Andersson, finske Sanna Marin og islandske Katrín Jakobsdóttir. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Støre tok mandag imot sine nordiske statsministerkolleger på Munchmuseet i Oslo. Der sto forsterket forsvarssamarbeid høyt på agendaen.

  Etter en omvisning blant Edvard Munchs kunstverk tidligere på dagen, inviterte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til felles pressekonferanse med sine nordiske kolleger på toppen av Munchmuseet mandag ettermiddag.

  Til stede var statsministrene fra Sverige, Danmark, Finland og Island: Magdalena Andersson, Mette Frederiksen, Sanna Marin og Katrín Jakobsdóttir.

  Anledningen er at Norge er vertskap for et uformelt ministermøte mellom de fem landene. På agendaen sto blant annet nordisk forsvarssamarbeid, som Støre og de andre statslederne er enige om at skal styrkes i tiden fremover.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Han kjøpte biler, dyre klokker og en leilighet i Spania. Nå vil påtalemyndigheten inndra formuen.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5