Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
VG: Bytter forhandlingsleder før møte
23. juni kl 13:53av NTB
DEL

Jan Skogseth, leder av Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), byttes ut i forhandlingsmøtet med NHO Luftfart hos Riksmekleren, skriver VG.

– Vi stiller uten Jan Skogseth i dag, sier SAS-foreningsleder Øystein Eliassen til avisen.

Partene skal møtes til megling i dag klokken 15 for å forsøke å finne en løsning på den pågående flytekniker-streiken.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Mann skadet i ku-angrep i Lund i Rogaland

  En mann i 70-årene er hentet i luftambulanse etter å ha blitt angrepet av en ku i Lund i Rogaland. Mannen ble sparket og stanget av kua.

  Hendelsen skjedde på en gård i bygda Hovsherad, opplyser Sørvest politidistrikt.

  Mannen hjalp til på gården da kua gikk til angrep. Han fikk skader i brystet og magen, og var ved bevissthet etter hendelsen.

  Politiet oppretter en undersøkelsessak.

 • av Sveinung Berg Bentzrød
  DEL
  Innlandet: Ikke aktuelt å stenge de andre trebroene
  Den kollapsede broen mandag formiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Broen som kollapset på Tretten mandag, er av samme type som en annen trebro som raste sammen i 2016.

  Det finnes elleve andre slike broer i Innlandet og Viken.

  Samferdselssjef Aud Margrethe Rising i Innlandet fylkeskommune sier at de ikke planlegger å stenge de andre broene.

  – Nei, det ser vi ikke som aktuelt nå, sier Riseng.

  Aftenposten skrev tidligere mandag at broen ble undersøkt etter den andre kollapsen i 2016. Det ble ikke avdekket alvorlige feil da, men noen mindre avvik.

  – Vi hadde en hovedinspeksjon av broen i fjor. Så sent som i juni i år hadde vi det vi kaller en enkeltinspeksjon. Ingen av inspeksjonene ga grunn til bekymring. Hovedinspeksjon utføres av innleid rådgiver. Enkeltinspeksjonene tar vi selv, sier Riseng.

  – Det som skjedde nå var ikke bare tragisk. Det var også veldig overraskende. Vi har mange trebroer i vårt fylke, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  NAF bekymret for kontrollen av broer
  Tretten bru i Gudbrandsdalen kollapset mandag morgen. Brua går over Gudbrandsdalslågen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  NAF er bekymret for om kontrollene av broer er gode nok etter at Tretten bro i Gudbrandsdalen kollapset.

  – Brua ble kontrollert senest i 2021, og så kollapser den i 2022. Det gjør at mange nå spør seg om kontrollen av norske trebruer er god nok. Vi som ferdes på veiene, må kunne stole på at broene er trygge å kjøre på, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

  I 2016 kollapset en tilsvarende bro i Sjoa på grunn av konstruksjonsfeil.

  – Det kommer en granskning av hva som forårsaket brokollapsen på Tretten. Den må åpenbart gjennomgå om kontrollrutinene for broene er gode nok, og at avvik følges opp med tiltak, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Havarikommisjonen: Forsvaret må forbedre sikkerhetsrutiner

  En soldat ble skutt under en skyteøvelse på Mågerø i Færder kommune november 2021. Havarikommisjonen anbefaler Forsvaret forbedring av sikkerhetsrutiner.

  – Undersøkelsen har vist at en soldat med lang erfaring med håndtering av våpen i militæret kan begå feil, enten ved å glemme å sjekke eget våpen eller ikke sjekke godt nok, slår Statens havarikommisjon fast i sin rapport om ulykken.

  Undersøkelsen har vist at de relevante sikkerhetsbestemmelsene ikke ble etterlevd eller fulgt opp, ifølge havarikommisjonen.

  Soldaten som ble skutt, ble alvorlig skadet. En medsoldat ble siktet for uforsiktig omgang med våpen etter skyteulykken.

 • av NTB
  DEL
  Avlivningen av Freya går verden rundt
  Avlivningen av hvalrossen Freya har fått internasjonal oppmerksomhet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Hvalrossen Freya rakk å kapre mange hjerter på sin lange sommerturné langs norskekysten. Søndag var eventyret over, da Fiskeridirektoratet besluttet å avlive henne. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
  Hvalrossen Freya på svømmetur i Frognerkilen i juli. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  Avlivningen av kjendis-hvalrossen Freya har gått viralt over store deler av verden.

  «Den elskede norske hvalrossen er avlivet», skriver Buzzfeed mandag.

  Allerede noen få timer etter sin bortgang prydet Freya overskriftene i flere verdenskjente medier, og har blant annet New York Times, BBC, Washington Post, CNN, The Guardian og det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

  Avlivningen av den arktiske feriegjesten har også fått omtale i Tyskland, Nigeria og Frankrike samt oppmerksomhet i sosiale medier – både før og etter sin død.

 • av NTB
  DEL
  India feirer 75 års uavhengighet
  Indias hindunasjonalistiske statsminister Narendra Modi anklages for å fyre opp under motsetninger mellom folkegrupper, noe som først og fremst går ut over landets 200 millioner muslimer. Mandag markerte han 75 års uavhengighet ved å holde tale fra Det røde fortet i New Delhi. Foto: AP / NTB
  Statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske Bharatiya Janata (BJP) har styrt India siden 2014. Foto: AP / NTB

  75 år har gått siden inderne fikk sin uavhengighet og den daværende britiske kolonien ble delt i India og Pakistan. Det resulterte i masseflukt og massakrer.

  – Ser vi selv den minste ting som kan knyttes til kolonialisme rundt oss, må vi bli kvitt det, sa Indias hindunasjonalistiske statsminister Narendra Modi i en nesten halvannen time lang tale fra Det røde fortet i New Delhi på uavhengighetsdagen mandag.

  – Alle indere, alle regjeringer, alle deler av samfunnet har et ansvar for at India blir selvhjulpent, la han til.

 • av NTB
  DEL
  Havarikommisjonen: Forsvaret må forbedre sikkerhetsrutiner

  En soldat ble skutt under en skyteøvelse på Mågerø i Færder kommune november 2021. Havarikommisjonen anbefaler Forsvaret forbedring av sikkerhetsrutiner.

  – Undersøkelsen har vist at en soldat med lang erfaring med håndtering av våpen i militæret kan begå feil, enten ved å glemme å sjekke eget våpen eller ikke sjekke godt nok, slår Statens havarikommisjon fast i sin rapport om ulykken.

  Undersøkelsen har vist at de relevante sikkerhetsbestemmelsene ikke ble etterlevd eller fulgt opp.

  Forsvaret er i ferd med å teste tekniske løsninger for å forhindre vådeskudd. I påvente av dette må det innføres andre barrierer og risikovurderinger. Forsvaret bør også forbedre praksis for samordning og etterlevelse av relevante sikkerhetsbestemmelser ved øvelser med våpen.

  Soldaten som ble skutt, ble alvorlig skadet. En medsoldat ble siktet for uforsiktig omgang med våpen etter skyteulykken.

 • av NTB
  DEL
  Støre støtter avlivningen av Freya
  Hvalrossen Freya tok seg til rette på flere båter ved Frognerkilen i Oslo. Søndag ble hun avlivet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) støtter beslutningen om å avlive hvalrossen Freya.

  – Jeg støtter beslutningen om avlivningen av Freya. Det var den riktige beslutningen, sier Støre til NRK.

  Flere har reagert på avlivningen, og saken har fått oppmerksomhet internasjonalt.

  – Jeg er ikke overrasket over at dette har ført til mange internasjonale reaksjoner. Norge er en havdriftsnasjon, noen ganger så må vi ta upopulære beslutninger. Jeg har selv stått i diskusjoner om vågehval og sel. Disse reaksjonene er ikke nytt, sier han.

  Tidlig søndag morgen ble hvalrossen Freya avlivet av personell fra Fiskeridirektoratet. Den siste tiden ble det rapportert om flere farlige situasjoner. Direktoratet har gjort egne observasjoner og konkluderte med at risikoen for at det skulle oppstå flere farlige situasjoner, var svært høy.

  Freya dukket opp i Oslo i midten av juli etter å ha beveget seg stadig lenger nord oppover i Oslofjorden i månedene før.

 • av NTB
  DEL
  Ås: 60 togpassasjerer evakuert etter røykutvikling

  Nødetatene rykket mandag morgen ut til melding om røykutvikling fra et tog i Ås. Rundt 60 passasjerer ble evakuert, og to sendt til legevakten.

  Røykutviklingen skal ha kommet fra en konduktørkupé, ifølge politiet.

  – Ikke sett åpne flammer. Mulig teknisk feil. Kontroll på stedet. Passasjerer gått over i et annet togsett, skriver politiet på Twitter.

  Skadeomfanget på de to som er sendt til legevakten, er ukjent.

 • av NTB
  DEL
  Iran: – Ikke involvert i angrepet på Salman Rushdie
  Salman Rushdie ble angrepet på et arrangement i New York rett før han skulle holde et foredrag. Arkivfoto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB
  Salman Rushdie får behandling etter at han ble angrepet på scenen under et arrangement i den amerikanske delstaten New York. Foto: Joshua Goodman / AP / NTB

  Irans utenriksdepartement avviser at landet var involvert i angrepet på forfatteren Salman Rushdie.

  – Vi anser ikke at noen fortjener skyld og anklager for angrepet på Salman Rushdie i USA bortsett fra ham selv og hans støttespillere, sa talsmann Nasser Kanaani for Irans utenriksdepartement mandag.

  – Ingen har rett til å anklage Iran i denne forbindelsen, la han til.

  Uttalelsen er den første offentlige kommentaren fra Iran etter angrepet fredag, hvor den verdenskjente forfatteren ble knivstukket idet han skulle tale på en konferanse i USA.

  Salman Rushdie ga på 1980-tallet ut romanen «Sataniske vers», som ble oppfattet som blasfemisk av mange muslimer. Den daværende lederen av Iran, ayatollah Ruhollah Khomeini, utstedte en såkalt fatwa og erklærte at Rushdie burde drepes.

 • av NTB
  DEL
  Kina starter nye militærøvelser ved Taiwan

  Militæret i Kina sier de har begynt nye militærøvelser utenfor Taiwan.

  Målet er å avskrekke USA og myndighetene på Taiwan, hevder det kinesiske forsvaret i en uttalelse mandag.

  Kina iverksatte sine største militærøvelser utenfor Taiwan noensinne etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi besøkte øya for snart to uker siden.

  Søndag kom en ny gruppe amerikanske kongresspolitikere til Taiwan. Kina anser Taiwan som en del av kinesisk territorium selv om øya i praksis er selvstyrt.

 • av NTB/Tor Arne Andreassen
  DEL
  Tretten bru har kollapset
  Arkivbilde av broen i 2015. Foto: Jan-Tore Egge/Wikimedia Commons

  Tretten bru i Øyer kommune i Gudbrandsdalen har kollapset, ifølge politiet, som sier at en lastebil og bil skal ha havnet i vannet.

  – Vi er i ferd med å få ut alt av nødetater. Angivelig skal broen være rast sammen. Vi har så langt fått melding om en lastebil og en personbil i vannet. Det er det vi vet, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt Bård Einar Hoft til VG.

  Broen er 148 meter lang og krysser både Gudbrandsdalslågen og E6. Den ble åpnet i 2012 og er bygget i tre.

  Saken oppdateres

 • av NTB
  DEL
  Koronarammede kommuner får millionstøtte til barn

  Regjeringen gir 75 millioner kroner til de fylkeskommunene og kommunene som ble hardest rammet av koronatiltakene, og støtten går til oppfølging for barn og unge.

  – Noen steder ble hardere rammet av pandemien enn andre. Disse stedene får nå ekstra støtte til å følge opp de barna og elevene som fikk de strengeste smitteverntiltakene, og som det gikk mest utover. Dette er i tråd med anbefalingene fra koronakommisjonen, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

  Bevilgningen ble vedtatt i Stortinget i juni, men det er nå klart hvilke kommuner som mottar støtten:

  Oslo kommune mottar den største summen, på 12,2 millioner kroner. Bergen mottar 5,2 millioner kroner, mens Trondheim får 3,9 millioner kroner.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Putin vil ha tettere bånd til Nord-Korea
  Alexander Zemlianichenko, Reuters/NTB Foto: President Kim Jong-un og president Vladimir Putin avbildet da Kim besøkte Vladivostok i Russland i april 2019.

  Russlands president, Vladimir Putin, sier Russland og Nord-Korea skal styrke sine bilaterale forbindelser. Det opplyser statlige nordkoreanske medier mandag.

  Putin har sagt til Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, at de to landene vil «utvide de omfattende og konstruktive bilaterale forbindelsene med felles innsats», melder Nord-Koreas statlige medier.

  I et brev til Kim på Nord-Koreas frigjøringsdag, har Putin sagt at nærmere bånd vil være i begge lands interesser. Han skriver at det vil bidra til å styrke sikkerheten og stabiliteten på den koreanske halvøya og den nordøstlige delen av Asia. Det melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, ifølge The Guardian.

 • av NTB
  DEL
  Aps nestleder: Uaktuelt med overføring av strøm fra nord til sør
  Ap-nestleder Bjørnar Skjæran vil ikke ha strømkabler mellom Nord- og Sør-Norge. Foto: Torstein Bøe, NTB

  Ap-nestleder Bjørnar Skjæran sier at partiet ikke vil følge oppfordringen fra lederen i partiets energiutvalg om å bygge strømkabler fra Nord- til Sør-Norge.

  – Strømpriskrisen i sør er alvorlig, og den skal og må løses. Men problemet i sør er ikke at strømmen er historisk billig i nord etter tidenes mest nedbørsrike år, og for Arbeiderpartiet er det uaktuelt å sette Midt-Norge og Nord-Norge i samme situasjon.

  Det skriver Arbeiderpartiets nestleder og fiskeriminister i regjeringen, Bjørnar Skjæran, i en kronikk hos Nordnorsk debatt.

  Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), som leder energiutvalget som skal utforme en ny energipolitikk for partiet, omtalte i forrige uke i Aftenposten de store strømprisforskjellene mellom Nord-Norge og Sør-Norge som «dypt urettferdig». Til VG sa hun at et alternativ er «å bygge ut overføringskapasitet mellom prisområdene».

  – En storstilt overføring av strøm fra nord til sør ville økt prisen betydelig i nord, men ikke bidratt til vesentlig lavere priser i sør, skriver Skjæran, som mener kraftoverskuddet i nord vil spises opp av ny industri og elektrifisering i løpet av få år.

 • av NTB
  DEL
  Høy rente på kriselån til SAS
  Et SAS-fly går inn for landing på Oslo Lufthavn Gardermoen. Kriselånet som selskapet meldte om søndag, kan ende med en pris på over 23 prosent. Foto: Javad Parsa, NTB

  Lånet på 6,7 milliarder kroner som skal holde SAS på vingene gjennom konkursbeskyttelsen, kan ende med en pris på nesten 1,6 milliarder kroner.

  Det viser en gjennomgang av låneavtalen som Dagens Næringsliv har gjort.

  Natt til søndag offentliggjorde SAS at det hadde fått tilsagn om et lån på 700 millioner dollar fra amerikanske Apollo Global Management. Finansieringen er nødvendig for at det kriserammede flyselskapet skal holde driften oppe mens den omfattende omstillingen for å hindre en konkurs blir gjennomført.

  Lånet vil ha en løpetid på ni måneder og for dette vil Apollo Global Management få en renteavkastning på minst 23,2 prosent. Dette innebærer at långiveren tjener nesten 1,6 milliarder kroner.

 • av NTB
  DEL
  Tyver kjørte inn i lokalene til to gullsmeder i Drammen

  Politiet rykket natt til mandag ut etter melding om grovt tyveri fra en gullsmedforretning ved storsenteret i Krokstadelva i Drammen.

  – Det må betegnes som et sjokkbrekk, der tyvene har brukt en bil til å kjøre inn gjennom dørene til gullsmedforretningen, uttalte operasjonsleder Per Arne Amundsen i Sørøst politidistrikt til NTB ved 4-tiden natt til mandag.

  Senere ble det klart at det var to gullsmedforretninger inne i senteret som var utsatt for tyverier.

  Til VG sier Amundsen at tyvene brukte en svart Golf som de kjørte inn hovedinngangen på storsenteret og deretter inn i to gullsmeder inne i senteret.

  Politiet ble varslet om det klokken 03.25. Etter tyveriene forsvant tyvene i denne bilen og i en hvit eller grå vare- eller kassebil.

  – Vi søker i området og undersøker om det er videoopptak på stedet, sier Amundsen.

  Politiet hadde ved 5.20-tiden ikke oversikt over hva tyvene fikk med seg fra innbruddene.

  – Den svarte Golfen er funnet igjen i nærheten av storsenteret.

 • av NTB
  DEL
  Skuespiller Anne Heche koblet fra respirator
  53 år gamle Anne Heche ble erklært død natt til mandag norsk tid, tre døgn etter at hun ble konstatert hjernedød. Foto: Jordan Strauss, AP / NTB

  Anne Heche ble koblet fra respiratoren natt til mandag norsk tid, opplyser talskvinnen Holly Baird.

  Heche ble konstatert hjernedød fredag.

  53-åringen ble holdt kunstig i live på en brannskadeavdeling ved et sykehus i Los Angeles frem til søndag, i tilfelle organene hennes kunne doneres.

  Heche var alene i bilen da hun kjørte inn i et bolighus i Los Angeles 5. august.

  Heche var en av de mest kjente filmstjernene sent på 1990-tallet og spilte blant annet i «Donnie Brasco» og «Six days, seven nights». Hun fikk en Emmy for sin rolle i såpeoperaen «Another World».

 • av NTB
  DEL
  Økt etterspørsel etter «Sataniske vers» i Norge

  Også i Norge har etterspørselen etter Salman Rushdies bok «Sataniske vers» økt kraftig etter at forfatteren ble angrepet i forrige uke.

  – Sataniske vers er den mest solgte boken på Norlis nettbutikk de siste to dagene. Det er også betydelig salg av den engelske utgaven, opplyser markedssjef Caroline Heitmann i bokhandlerkjeden Norli søndag kveld.

  «Sataniske vers» har ikke vært tilgjengelig i Norge på en stund, men etter at forfatteren Salman Rushdie fredag ble utsatt for et knivangrep i New York, løftet etterspørselen seg markant, sier Heitmann.

  Lørdag bekreftet Aschehoug forlag at de vil trykke opp et nytt opplag av boken fra 1988.

  Rushdies bok ble av iranske ledere anklaget for å være blasfemisk, noe som utløste oppfordringer om å drepe ham.

 • av NTB
  DEL
  Ordstyreren på Rushdie-møte trodde angrepet var en dårlig spøk

  Ordstyreren på møtet der forfatteren Salman Rushdie ble angrepet, trodde først at angrepet var en dårlig spøk. Han skjønte alvoret da han så blod.

  Henry Reese, som er president i organisasjonen City of Asylum, ble selv skadd da angriperen stormet scenen og stakk Rushdie tolv ganger med kniv i nakken, armen og buken.

  73 år gamle Reese, som ble intervjuet av CNN, bandasjert og med et hovent og oppskrapt øye, sa det tok ham flere sekunder å oppfatte hva som var i gang.

  – Det var veldig vanskelig å forstå. Det så ut som en slags dårlig spøk, og jeg hadde ingen virkelighetssans. Men da jeg så blod, ble det virkelig, sa Reese til CNN.

  24 år gamle Hadi Matar, som ble overmannet av stab og publikummere etter angrepet, ble pågrepet på stedet og er siktet for drapsforsøk.

  På møtet skulle Reese og Rushdie drøfte bevegelsen City of Asylum, som har som mål å forsvare ytringsfriheten, og som Reese sier han grunnla etter å ha blitt inspirert av en tale Rushdie holdt i 1997.

Mest lest akkurat nå

 1. NORGE

  Bro kollapset i Øyer i Gudbrandsdalen – lastebil og bil er berørte

 2. NORGE

  Ulykkesbro ble friskmeldt etter at lignende bro kollapset i 2016

 3. NYHETSANALYSE

  Putin ville vise Natos grusomheter. Da gikk det helt galt.

 4. VERDEN

  Utstøtte Liz Cheney får uventet hjelp. – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette

 5. NORGE

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 6. VERDEN

  Tørke over hele Europa: Kan bli risotto- og parmesankrise.