Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Barn fløyet til sykehus etter alvorlig ulykke
23. juni kl 14:16av NTB
DEL

Et barn er sendt til sykehus i luftambulanse etter en traktorulykke på en gård i Melhus i Trøndelag. Også en mann var involvert i ulykken, men er ikke skadet.

Barnet er under skolealder. Skadetilstanden er uavklart, opplyser politiadvokat Gørill Gyllan i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Barnet er sendt til St. Olavs hospital. Politiet betegner ulykken som alvorlig, og Gyllan sier hendelsen er dypt tragisk.

– Vi har fokus på ivaretagelse og varsling av pårørende, sier hun.

Politiet har opprettet sak. Det er uklart hva som har skjedd.

– Vi skal avhøre eventuelle vitner. Krimteknikere er på stedet for å gjøre sine undersøkelser.

Gyllan vil ikke si om mannen og barnet er hjemmehørende i Melhus.

Politiet mottok melding om ulykken klokken 12.56. De ble varslet av AMK. Lokalt kriseteam er varslet og har rykket ut til stedet. Der ble de utført livreddende hjelp, opplyser operasjonsleder Ellen Maria Brende i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

– Det er veldig uklart hva som har skjedd, sier hun.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Motorsyklist kritisk skadd etter ulykke i Halden

  En MC-fører er kritisk, men ikke livstruende skadd, etter en ulykke på Iddefjordsveien i Halden lørdag.

  – Det har vært en singelulykke med MC. Føreren har falt av sykkelen i en sving, sier politiet på stedet til Halden Arbeiderblad.

  Øst politidistrikt skriver på Twitter at motorsyklisten var bevissthet etter ulykken. Vedkommende beskrives som kritisk, men ikke livstruende skadd.

  Politiet meldte om ulykken klokken 18.14 lørdag.

 • av Aksel B. Lindberg
  DEL
  Gjerningsmannen krever at avhør skrives ned
  John Christian Elden er forsvarer til Zaniar Matapour (42). Foto: Håkon Mosvold Larsen, Pool / NTB

  Lørdag ettermiddag opplyste forsvarer John Christian Elden til NRK at avhøret av hans klient var avbrutt.

  Årsaken skulle ifølge Elden være at siktede, Zaniar Matapour (42), er skeptisk til politiet, og frykter at de manipulerer avhør.

  Til Aftenposten skriver Elden i en SMS at hans klient frykter politiet endrer båndopptak i etterkant av avhør.

  – Jeg har forklart han at det er forsvarerne som ber om at opptak tas opp for å sikre innholdet av hensyn til siktede, men det har ikke medført noen annen holdning, skriver han.

  Videre skriver han til Aftenposten at politiet har bedt ham vurdere på nytt, men de har sagt at avhør uten opptak er uaktuelt for dem.

  På spørsmål om han har konkrete ønsker for å la seg avhøre, svarer Elden følgende:

  – Nei, bare at politiet ikke får ta opp på lyd eller bilde som kan manipuleres. Han har forlangt at det skrives ned i samtid og skriftlig vedtas og signeres av ham.

  På spørsmål om det er aktuelt for politiet å gå med på ønsket å skrive ned avhørene i samtid fremfor å ta dem opp, svarer han at det er et spørsmål politiet må ta stilling til.

  – Det var slik man gjorde det før, men jeg synes det er lite tilfredsstillende når bevis kan sikres bedre ved opptak.

 • av NTB
  DEL
  Mann druknet og døde i Skien

  En voksen mann ble erklært død etter å ha blitt funnet livløs i Skienselva i Skien lørdag.

  Personen ble funnet ved Gråten, skriver Telemarksavisa.

  Hendelsesforløpet, herunder om det har skjedd noe kriminelt, er foreløpig ukjent.

  Politiet rykket ut til stedet klokka 17.14 lørdag ettermiddag.

 • av NTB
  DEL
  Arrangerer sørgegudstjeneste i Oslo
  Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit la lørdag ned blomster ved åstedet for skytingen. Søndag deltar de i en sørgegudstjeneste i Oslo domkirke, sammen med flere andre samfunnstopper. Foto: Javad Parsa / NTB

  Kronprinsparet og statsministeren deltar i sørgegudstjeneste søndag i Oslo domkirke. Hele gudstjenesten sendes direkte på NRK.

  Gudstjenesten vil bære preg av terrorangrepet natt til lørdag med forbønn for alle som er rammet, pårørende, skadde og alle skeive som lever i frykt, opplyser Kirken i en pressemelding.

  – Kirken fordømmer det grusomme terrorangrepet som rammet natt til lørdag. Oslo er i sorg og hele landet er preget av angrepet som særlig rammet skeive som var samlet for å feire Pride, sier preses Olav Fykse Tveit.

  Gudstjenesten ledes av preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit.

 • av NTB
  DEL
  Gjerningsmannens våpen var uregistrerte
  Politimester Beate Gangås (t.v.) og politiadvokat Børge Enoksen møter pressen i forbindelse med skytingen natt til lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Begge våpnene som ble brukt av gjerningsmannen, var uregistrert.

  Politiet har tatt beslag i to våpen som gjerningsmannen var i besittelse av. Det dreier seg om et håndvåpen og et automatvåpen. Ifølge politiet er begge våpnene av eldre type.

  – Disse våpnene er ikke registrert. Vi har ikke noe informasjon om hvem som har hatt hånd om dem tidligere. Det er selvfølgelig noe vi forsøker å avdekke, sier politiadvokat Børge Enoksen.

 • av NTB
  DEL
  EU-sjefen sjokkert over angrepet i Oslo
  Folk har lagt ned blomster og pride-flagg etter at en mann åpnet ild på utsiden av London pub i sentrum av Oslo. To menn ble drept. I tillegg ble ti personer alvorlig skadd og elleve lettere skadd i skytingen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Ingen skal trenge å frykte for liv eller helse bare fordi de er den de er, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen etter masseskytingen i Oslo.

  – Jeg er sjokkert over det avskyelige angrepet på uskyldige mennesker i Oslo i går kveld, tvitrer von der Leyen lørdag.

  – Ingen skal måtte frykte for sitt liv eller sin helse simpelthen på grunn av hvem de er, sier hun og legger til at hun har medfølelse med ofrenes familier og venner.

 • av NTB
  DEL
  Matapour fremstilles for varetektsfengsling
  Masseskytingen kostet to menneskeliv. Foto: Javad M. Parsa / NTB

  Zaniar Matapour, som er siktet for masseskytingen i Oslo, blir som ventet fremstilt på varetekt. Fengslingsmøtet finner trolig sted mandag.

  Matapour ble avhørt for første gang lørdag, men avbrøt avhøret. Årsaken er at han er skeptisk til politiet og redd for at politiet vil manipulere avhøret, skriver NRK.

  – Han er ikke foreholdt siktelsen av politiet eller bedt om å ta stilling til den ennå. Det vil skje i forbindelse med eventuelle fortsatte avhør, sier forsvarer John Christian Elden.

 • av NTB
  DEL
  Vil undersøke om den terrorsiktede er tilregnelig
  Masseskytingen i Oslo sentrum kostet to menneskeliv. Foto: Javad Parsa / NTB

  Det skal gjennomføres en judisiell observasjon av Zaniar Matapour, som er siktet for masseskytingen i Oslo, for å kartlegge om han er tilregnelig.

  – Det er viktig for oss å få kartlagt hans psykiske helse opp mot tilregnelighet, så det er besluttet at det blir gjennomført en judisiell observasjon av siktede, og det er noe vi vil forsøke å få til med det første, sier politiadvokat Børge Enoksen.

  Matapours psykiske helse har vært tema i tidligere rettsprosesser hvor han har vært part. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at han forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon av klienten.

  Judisiell observasjon tar sikte på å avklare om en siktet er strafferettslig tilregnelig og/eller om vedkommende oppfyller vilkårene for forvaring.

 • av NTB
  DEL
  Noen av de sårede utskrevet fra sykehus

  Flere av de sårede fra nattens skyting i Oslo ligger fortsatt på Ullevål sykehus, mens andre er utskrevet.

  – Jeg kan ikke si hvor mange vi har inne. Noen har reist hjem, mens andre er der fortsatt, sier leder Tina Gaarder for avdeling for traumatologi til Avisa Oslo.

  Av hensyn til personvernet kan hun ikke si noe om tilstanden til dem som kom inn i løpet av natten.

 • av NTB
  DEL
  Siktede etter Oslo-skytingen avbrøt avhør
  Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour ønsket ikke å svare på noe i avhør med politiet lørdag ettermiddag, opplyser forsvarer John Christian Elden til NRK.

  Ifølge forsvareren var årsaken at han er skeptisk til politiet, og at han er redd for at politiet vil manipulere avhøret, skriver Dagbladet.

  – Han er ikke foreholdt siktelsen av politiet eller bedt om å ta stilling til den ennå. Det vil skje i forbindelse med eventuelle fortsatte avhør, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

  Siktede er ført tilbake til cellen og kommer tilbake til avhør i løpet av uken om nødvendig.

  – Jeg tar for gitt at han vil bli fremstilt for varetektsfengsling. Så får vi se hva som skjer videre i løpet av etterforskningen, sier Elden.

 • av Gunnar Kagge og Live Tronstad
  DEL
  Kronprinsparet besøker åstedet etter Oslo-skyting
  Kronprinsparet besøkte Rosenkrantz' gate lørdag ettermiddag Foto: Paal Audestad

  Lørdag ettermiddag besøkte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit Rosenkrantz' gate i Oslo. Det har blitt lagt ned blomster og regnbueflagg på stedet, etter Zaniar Matapour (42) skjøt og drepte to mennesker i området, natt til lørdag.

  – Det er selvfølgelig veldig tragisk det som har skjedd, og våre tanker går først og fremst til de som er direkte rammet og deres familie og venner, sa kronprinsen til Aftenposten under besøket.

  Han oppfordrer til å ta ekstra godt vare på hverandre i dag og fremover. Han har tillit til arbeidet politiet og politikere gjør, for å sørge for at dette aldri skjer igjen.

  Han understreker viktigheten av å stå opp for de verdiene det norske samfunnet står for.

  – Norge er et land hvor det er lov å være glad i hvem man vil og være sammen med hvem man vil. Det skulle feires i dag, og det var ikke dette vi så for oss.

  – Føler Kronprinsen at disse verdiene er truet?

  – Jeg føler det er noe som er verdt å stå opp for, og som vi ikke kan ta for gitt. Det er noe vi må kjempe for, og det gjør vi i dag.

 • av NTB
  DEL
  Sverige tilbyr hjelp til Norge etter Oslo-skytingen
  Lørdag vokste et hav av blomster og pride-flagg fram ved åstedet for skytingen i Oslo sentrum. Foto: Sergei Grits / AP / NTB

  Sverige står sammen med sitt naboland, sier statsminister Magdalena Andersson etter masseskytingen i Oslo.

  Andersson opplyser at hun har fulgt rapporteringen fra Oslo med tungt hjerte.

  – Motivet er ennå ukjent, men at angrepet ble utført på en gaybar gjør at mange blir påminnet om hatet som altfor ofte rettes mot LHBTQ-personer, skriver statsministeren i en e-post til TT lørdag.

  Hun sier hun har vært i kontakt med statsminister Jonas Gahr Støre.

  – Jeg uttrykte Sveriges medfølelse og tilbød vår hjelp i tilfelle det skulle trengs, sier Andersson.

  Sveriges kong Carl Gustaf har skrevet et kondolansetelegram til kong Harald.

  – Det er et angrep på uskyldige mennesker, samt på de verdiene om frihet og åpenhet som vi som land deler, skriver han.

  Også Finlands president har kommentert skytingen ved London pub der to mennesker ble drept og 21 skadet.

  – Dypt sjokkert og trist over terrorhandlingen i Oslo i natt. Finland fordømmer terrorisme i alle former og uttrykk, tvitrer Sauli Niinistö.

 • av NTB
  DEL
  Oslo kommune ønsker utsatt Pride
  Oslos ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen møtte pressen lørdag ettermiddag etter masseskytingen i hovedstaden natt til lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Byrådsleder Raymond Johansen sier at kommunen vil tilrettelegge for en snarlig retur av Pride-feiringen til byen.

  – Oslo Pride måtte utsettes, men ikke avlyses. Oslo Pride skal komme tilbake – større, sterkere, mer fargerikt og mer mangfoldig enn noensinne her i hovedstaden. Vi skal vise dem, de hatefulle terroristene, at de aldri skal vinne, sier Johansen.

  – Oslo lar seg ikke knekke. Vi lar ikke terroristene kue oss.

  Natt til lørdag ble to personer drept i en masseskyting i Oslo sentrum. Pride-paraden, som skulle avholdes lørdag, ble avlyst som følge av skytingen. Det samme ble Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride.

  Likevel oppsto det et spontant tog i Oslos gater. Det mener Johansen er naturlig etter hva som har skjedd.

  – Behovet for å komme kraftfullt tilbake i løpet av ikke altfor lenge, ser vi veldig tydelig, og det ønsker Oslo kommune å tilrettelegge og hjelpe til for å realisere, sier byrådsleder.

  Lørdagens Pride-parade skulle være den første i fullskala siden 2019. Mange trodde årets feiring kunne bli tidenes største.

 • av NTB
  DEL
  Støre dropper havkonferanse i Lisboa

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avlyser den planlagte turen sin til Lisboa i Portugal mandag og tirsdag, opplyser SMK til VG.

  Han skulle etter planen dratt søndag kveld, skriver avisen.

  I Lisboa skulle Støre ha deltatt på FNs havkonferanse.

  Tirsdag skal han på Nato-toppmøte i Madrid sammen med utenriksministeren og forsvarsministeren.

 • av Live Tronstad
  DEL
  Politiet antar én gjerningsmann

  Politiet opplyser at de antar det er én gjerningsperson etter skytehendelsen i Oslo, men de utelukker ikke at det kan være andre medvirkere.

  Det er tatt beslag i to skytevåpen: Ett enhånds- og ett automatvåpen.

 • av Live Tronstad
  DEL
  De to drepte er menn i 50- og 60-årene

  De drepte etter masseskytingen i Oslo natt til 25. juni er to menn i 50- og 60-årene. Det opplyser Politiet i en pressemelding.

  Pårørende er varslet.

 • av NTB
  DEL
  Elden: Avhøret av siktede har startet

  Avhøret av den terrorsiktede etter Oslo-skytingen natt til i dag, har startet, opplyser forsvarer John Christian Elden til VG.

  Advokat John Christian Elden ble lørdag ettermiddag oppnevnt som forsvarer for 42-åringen.

  Til NTB har Elden sagt at han forventer at den siktede 42-åringens helsetilstand blir vurdert som en del av etterforskningen.

  – Jeg legger til grunn at det gjennomføres en judisiell observasjon på vanlig måte i slike saker for å avklare helsetilstanden, skriver advokat John Christian Elden til NTB.

 • av Live Tronstad
  DEL
  Politiet iverksetter trygghetsskapende tiltak

  Politidirektoratet har som følge av PSTs trusselvurdering bedt politidistriktene om å iverksette beskyttende og trygghetsskapende tiltak. Det melder direktoratet på sine nettsider.

  – Politiet har iverksatt en rekke tiltak med formål å trygge befolkningen mot voldelig ekstremisme. Disse tiltakene har fokus på situasjonsforståelse, forebygging og beskyttelse. Et viktig element her vil være at politiets radikaliseringskontakter deler informasjon og bidrar til å skape trygghet i lokalmiljøene, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

  Politiet oppfordrer alle til å ta godt vare på hverandre i dag og i dagene som kommer. Politiet vil være synlig til stede og ha en enhetlig tilnærming for å håndtere uønskede hendelser på steder der folk samles.

  – Vi føler med alle de som nå er redde, eller sørger over venner de har mistet, og oppfordrer publikum til å være årvåkne og ha en lav terskel for å kontakte politiet eller PST, sier politidirektøren

 • av NTB
  DEL
  EU: Atomforhandlingene med Iran blir gjenopptatt
  Samtalene om atomavtalen med Iran vil bli gjenopptatt om få dager, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell. Arkivfoto: AP / NTB

  Samtalene om en revidert atomavtale med Iran blir gjenopptatt i løpet av få dager, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell, som er i Iran.

  – Vi vil gjenoppta samtalene om atomavtalen i løpet av de nærmeste dagene, sa Borrell under en pressekonferanse etter å ha møtt landets utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian.

  Amir-Abdollahian bekreftet at forhandlingene om atomavtalen vil bli gjenopptatt.

  – Vi har hatt en lang og positiv samtale om globalt samarbeid mellom Iran og EU, sa han.

  – VI vil forsøke å løse problemer og uenighet gjennom forhandlinger som vil bli gjenopptatt om kort tid, la den iranske utenriksministeren til.

  Borrell ankom Teheran fredag kveld, og besøket var ikke varslet på forhånd

  – Diplomati er den eneste måten å få til full implementering av avtalen på og til å reversere den nåværende spenningen, tvitret Borrell.

  Tidligere president Donald Trump trakk i 2018 USA fra atomavtalen, som etterfølgeren Joe Biden ønsker å gjenopplive. Samtaler om å puste nytt liv i den ble innledet i april i 2021, men har vært fastlåst siden mars.

  I mars hevdet Borrell at en ny atomavtale med Iran bare var dager unna, men Russlands invasjon av Ukraina bidro til at dette ikke skjedde.

  Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den trådte i kraft året etter.

 • av NTB
  DEL
  Politiet: Ingen opplysninger om ytterligere trusler
  Politiet jobber på åstedet. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Politiet har ingen opplysninger om ytterligere trusler etter masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. Det jobbes for fullt med alt tilgjengelig mannskap.

  – Politiet har ingen opplysninger om en ytterligere trussel, men vi vil ha en styrket forebyggende tilstedeværelse gjennom helgen, opplyser Oslo politidistrikt på Twitter.

  – Vi er til stede med både uniformert og sivilt mannskap i Oslo sentrum, men også andre stedet hvor det er mange samlet.

  To personer er drept, ti er alvorlig skadet, og elleve er lettere skadet. En 42 år gammel mann er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

  – Våre tanker går til de involverte og deres pårørende. Politiet gjør alt vi kan for å trygge befolkningen videre, skriver hovedstadspolitiet.

  Dersom du har tips eller opplysninger i saken, bes du om å sende dem inn på tips.politiet.no.

  Politiet har innført midlertidig nasjonal bevæpning etter skytingen.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.