Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Star Alliance: Flyplasskaoset kan ta flere måneder å løse
23. juni kl 15:16av NTB
DEL
Reisende venter i lange køer for å sjekke inn og gå om bord fly utenfor terminalbygningen på Amsterdams Schiphol-flyplass 21. juni. Ifølge Star Alliance kan flykaoset fortsette i flere måneder. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Sjef for flyalliansen Star Alliance sier det kan ta mange uker og måneder for å få på plass nytt sikkerhetspersonell på Schiphol-flyplassen i Amsterdam.

Schiphol flyplass, som er et knutepunkt for flyreiser i Europa, har den siste tiden vært rammet av ekstreme køer og flykaos på grunn av akutt mangel på ansatte.

De siste ukene har utallige fly fra Nederlands største flyplass blitt kansellert, og bilder fra skrekkøer i sikkerhetskontrollen har fart verden over.

Samtidig øker presset mot den nederlandske regjeringen på å fikse problemet, men sjef i Star Alliance, Ben Smith, tror likevel at det kan ta mange måneder før ting er tilbake til normalen.

Flere flyginger fra Schiphol-flyplass i Amsterdam har blitt avlyst på grunn av flykaoset de siste ukene. I løpet av sommeren vil trolig enda flere bli kansellert, noe som vil ramme ferieplanene til flere tusen europeere. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Hovedutfordringen har vært mangel på bemanning til å håndtere bagasjer og passasjerer, ettersom mange mistet jobben da pandemien inntraff. Nederland har krav til sikkerhetsklarering for å jobbe i sikkerhetskontrollen, noe som forsinker ansettelsesprosessen.

Det samme problemet har rammet andre flyplasser og flyselskaper i Europa og USA, som har slitt med å holde tritt med den økende reiseetterspørselen etter pandemien.

Star Alliance er et globalt nettverk med nærmere 30 selskaper, blant dem SAS, Air Canada, Lufthansa, United Airlines og Australian Airlines. Flyalliansen trafikkerer over 1.100 flyplasser verden over.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Tidligere Nittedal-ordfører frifunnet i lagmannsretten
  Tidligere Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen. Foto: Paul Kleiven, NTB

  Den tidligere Nittedal-ordføreren Hilde Thorkildsen (Ap) er frifunnet for grov korrupsjon i lagmannsretten. Det bekrefter hennes advokat til Romerikes Blad.

  Dermed kom lagmannsretten fram til samme kjennelse som tingretten, opplyser advokat Thomas Skjelbred til avisa.

  Også den medtiltalte forretningsmannen er frifunnet.

  Ifølge tiltalen var Thorkildsen som ordfører involvert i kommunens behandling av saker der den næringsdrivende mannen hadde interesser og eierskap, blant annet reguleringen og utviklingen av et nytt boligområde i Bjørnholtlia i Hakadal.

  I november 2013 overførte forretningsmannen 125.000 kroner til et selskap som er deleid av ordføreren.

 • av NTB
  DEL
  Orkan herjer stillehavskysten av Mellom-Amerika
  Folk evakueres fra Monkey Point til Bluefields før orkanen Bonnie feide inn over atlanterhavskysten av Nicaragua. Foto: Inti Ocon / AP / NTB

  Minst tre mennesker omkom da orkanen Bonnie herjet imellom-Amerika i helgen. Den er nå på vei mot det sørlige Mexico med mye nedbør og kraftige vindkast.

  Den tropiske stormen Bonnie ble oppgradert til orkan mens den feide over Nicaragua og inn i El Salvador. Trær ble rykket opp med roten, elver gikk over sine bredder, og gater og sykehus ble oversvømmet.

  I El Salvador omkom en 24 år gammel kvinne, og i Nicaragua ble en 40 år gammel mann feid bort da han prøvde å krysse en elv. En 38-åring døde da han prøvde å redde folk ut av en buss. I El Salvador letes det etter savnede.

  Uværet som først traff atlanterhavskysten av Nicaragua natt til lørdag, blir den tredje tropiske stormen på sørkysten av Mexico i Chiapas og Oaxaca i årets orkansesong, som knapt har begynt. Det ventes skybrudd og kraftige dønninger.

 • av NTB
  DEL
  Ni av ti har fått skatteoppgjøret sitt

  Nær 4,4 millioner norske lønnstakere og pensjonister har nå fått skatteoppgjøret sitt, og til sammen er det utbetalt nær 30 milliarder kroner i skatt til gode.

  Har du ikke fått skatteoppgjøret ditt ennå, får du det tidligst 17. august, opplyser Skatteetaten i en pressemelding. Etter denne datoen blir oppgjørene sendt ut fortløpende etter hvert som de blir ferdige.

  – Vi jobber fortløpende med å bli ferdige med skatteoppgjørene, men som alltid foregår arbeidet utover høsten og det er noen som må vente lengre enn andre, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten.

  De vanligste grunnene til at man ikke har fått skatteoppgjøret, er at man har blitt tatt ut i tilfeldig kontroll, at man har komplisert skattemelding eller er gift med en som er næringsdrivende.

  Det er også bare dem som har levert skattemeldingen innen fristen, som har fått skatteoppgjøret tidligere enn 29. juni.

 • av NTB
  DEL
  Mann reddet to dager etter skipsforlis i Sør-Kinahavet
  Et fjerde medlem av mannskapet på skipet Fujing 001 ble reddet mandag, to dager etter at skipet forliste og brakk i to da en tyfon herjet i Sør-Kinahavet. Foto: Foto: Hongkong Government Flying Service via AP/NTB

  Et fjerde medlem av mannskapet på et skip som forliste under en tyfon i Sør-Kinahavet lørdag, ble mandag reddet, ifølge den kinesiske kringkasteren CCTV.

  Situasjonen er stabil, og redningsarbeidet etter forliset pågår fortsatt, ifølge CCTV.

  Personen er en del av et mannskap på 30 personer på skipet Fujing 001, som ble brukt til bygging av flere vindparker offshore, ifølge lokale medier.

  Skipet befant seg 160 nautiske mil sørvest for Hongkong da det brakk i to, og mannskapet på 30 måtte gå i livbåtene. Tre mennesker ble raskt reddet.

  Dramatiske bilder viser et helikopter som heiser et menneske opp fra det halvt sunkne fartøyet mens bølgene feide over dekk. De tre overlevende sa at andre kan ha blitt feid bort av bølgene før helikopteret kom.

  De øvrige 26 i mannskapet er mandag fortsatt savnet. Myndighetene i Hongkong har sendt ut fly og helikoptre for å bistå letingen, men sier at sjansene for å finne flere overlevende er små.

 • av NTB
  DEL
  Oslo-politiet bekymret for budbilbransjen

  Politiet i Oslo ser med bekymring på utviklingen i budbilbransjen, og i en rapport anbefales selskapene å ansette egne sjåfører.

  Ifølge Klassekampen ønsker politiet dette for å unngå hvitvasking, momsbedrag og brudd på arbeidsmiljøloven. Politiet mener faren er stor for at mange av sjåfører jobber for folk som ikke har rent mel i posen.

  – Vi har hatt god kjennskap til at det er en høy andel kriminalitet i bransjen og at godt kjente multikriminelle nettverk har etablert seg i bransjen, sier Christina Rooth, som er næringslivskontakt i Oslo-politiet.

  Politiet, A-krimsenteret og Statens vegvesen har utarbeidet en rapport som inneholder råd for å hjelpe transportselskapene å unngå kriminalitet i framtida. Til rapporten har bransjen også kommet med innspill. Blant rådene er å ansette egne sjåfører, å begrense antall ledd med underleverandører og å regne ut hva sjåførene i nederste ledd får betalt, skriver Klassekampen.

 • av NTB
  DEL
  DNB kan få dagbøter på grunn av legitimasjonsmangler
  DNB jobber for å rekke fristen som er satt av Finanstilsynet med å skaffe legitimasjon fra kunder. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Finanstilsynet har gitt DNB frist til 1. august med å skaffe legitimasjon fra rundt 1 million kunder – og truer med dagbøter etter det.

  Ifølge Dagens Næringsliv er størrelsen på dagbøtene ikke kjent.

  Avisa viser til et nytt vedtak fra Finanstilsynet, der det heter at DNBs problemer med manglende legitimasjon fra kunder er «betydelige og potensielt overstiger mer enn 1,5 millioner kunder».

  DNBs direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Thomas Midteide, mener tallet er flere hundre tusen for høyt og viser til at noen kunder har både bedriftskonto og private kontoer. Samtidig jobber banken hardt for å overholde fristen.

  – For noen av kundene som gjenstår, skyldes forsinkelsen at det er vanskelig å få tak i nytt pass, forklarer Midteide.

  «Bankene må til enhver tid sørge for å ha oppdatert og lagret tilstrekkelig lagret informasjon om kundene, og sjekke og bekrefte deres identitet. Dette er i henhold til hvitvaskingslovgivningen, som gjelder for alle banker», skriver DNB på sine nettsider om hvorfor bankene spør etter legitimasjon.

  «Selv om banken kjenner kundene godt fra før, betyr det at bankene må innhente kopi av gyldige identifikasjonspapirer i tilfeller hvor man ikke lenger har tilstrekkelig eller riktig informasjon om kunden hos seg», heter det videre.

  – For mange kunder har vi allerede kontrollert kundenes identitet, og vi mente lenge at vi var i mål. Det har vist seg at den kontrollerte legitimasjonen ikke har vært lagret på en måte som tilfredsstiller Finanstilsynets krav. Vi skjønner at det er veldig frustrerende for kunder vi har kjent i 40 år å måtte identifisere seg på nytt, men vi er nødt til å innfri myndighetenes krav, utdyper Midteide til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Titusenvis evakueres på grunn av flomfare i Sydney

  Mer enn 30.000 mennesker er bedt om å evakuere på grunn av fare for flom i Sydney. Det har regnet voldsomt i Australias største by i flere dager.

  Delstatsmyndighetene i New South Wales har bedt folk om å forberede seg på fortsatt styrtregn mandag, før været ventes å bedre seg tirsdag.

  Flere dager med voldsomme nedbørsmengder har gjort at enkelte områder er rammet av stor flom for fjerde gang det siste halvannet året. Særlig lavtliggende områder vest i Sydney og rundt elvene Nepean og Hawkesbury er utsatt.

  Flyfoto av forstaden Camden vest i Sydney viser at lange veistrekninger er helt under vann og at deler av bygninger også er oversvømt.

  Sydney-området har allerede blitt utsatt for fire ganger så mye regn som det vanligvis har i juli måned, ifølge lokale medier.

  I mars, forrige gang det var omfattende flom i Sydney, bygget vannmassene seg opp med regn i sju dager i strekk. Men denne gangen har det kommet sammenlignbare regnmengder på mye kortere tid, forklarer meteorolog Jane Golding.

 • av NTB
  DEL
  Flere barn ble holdt fanget i nigeriansk kirke

  Nigeriansk politi har hentet ut flere titalls personer, blant dem mange barn, fra kjelleren i en kirke i Ondo-delstaten sørvest i landet.

  Politiet gikk inn fredag etter å ha blitt tipset fra en bekymret mor som sa at barna hennes ble holdt der mot sin vilje. 72 mennesker, 26 av dem barn, ble hentet ut, ifølge polititalskvinne Funmilayo Odunlami.

  Ifølge politiet ble folk holdt der i påvente av Jesu tilbakekomst. Enkelte kristne tror at de vil bli tatt til himmelen når Jesus Kristus kommer tilbake til jorden.

  Odunlami sier at lokale folk har sagt at barna deres var kidnappet av kirken og at kirkemedlemmer ble voldelige da politiet ankom åstedet. Flere barn skal angivelig ha blitt tatt ut av skolen på grunn av hva kirkens pastor har forkynt.

  Først ble kirkens medlemmer fortalt at Jesus ville komme tilbake i april, før han senere sa at dette ville skje i september, ifølge politiet.

 • av NTB
  DEL
  SAS-meglingen: Overrasket over pilotene
  Det er anslått at en SAS-streik kan ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig. Foto: Erik Johansen / NTB

  Forhandlingslederen til SAS sier hun er «veldig overrasket» over at pilotene ikke ønsket å forhandle gjennom natten. Meglingsfristen går ut klokken 12 mandag.

  Ifølge Dagens Næringsliv var det pilotene som søndag kveld ensidig ga beskjed om at de ville forlate meglingen, som foregår i Stockholm.

  – SAS har ønsket å bruke hver time som gjenstår frem mot mandag klokken 12.00 til meglingen. Derfor er jeg veldig overrasket over at pilotene valgte å gå hjem og legge seg, sier Marianne Hernæs, som er forhandlingsleder for SAS.

  Ifølge E24 skal meglingen gjenopptas klokken 8 mandag morgen.

  – Ingen kommentar egentlig, vi går hjem for å sove og er tilbake i morgen, sa Jan Levi Skogvang, leder i SAS Norge Flygerforening søndag kveld.

  Ifølge næringslivsavisen var SAS-delegasjonen i bygget der samtalene foregår, til klokken 1 natt til mandag.

  900 piloter i Norge, Sverige og Danmark står klare til å streike. Det er anslått at streiken kan ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig.

  Meglingsfristen er blitt utsatt flere ganger.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Danmarks justisminister: Vi kjenner ikke motivet

  - Vi kjenner ennå ikke motivet bak, men jeg kan forsikre om at myndighetene setter inn alle krefter for å komme til bunns i denne saken slik at den eller de ansvarlige vil bli straffeforfulgt, skriver justisminister Mattias Tesfaye i en kommentar til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

 • av Yngvar Gotaas Bonde
  DEL
  UD: Ikke kontaktet av norske borgere

  – Det er ingen norske borgere som har kontaktet oss med behov for bistand i forbindelse med hendelsen ( i København, journ.anm.).

  Det skriver utenriksdepartementets pressevakt i en e-post til Aftenposten.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Danmarks statsminister: Et grusomt angrep

  Søndag kveld kom statsminister Mette Frederiksen med en kommentar til skytingen i København.

  - Jeg sender min dybeste medfølelse til de som har mistet sine kjære. De sårede og pårørende. Og til alle de danskene som har vært tett på de uhyggelige begivenhetene, skriver hun på facebook.

  - Vi er alle blitt brutalt blitt revet ut av den lyse sommer, som vi nettopp hadde startet. Det er ubegripelig. Hjerteskjærende. Meningsløst.

  Hun skriver at deres normalt så trygge hovedstad ble endret på noen sekunder.

 • av NTB
  DEL
  Vitner får tilbud om psykologhjelp

  Folk som søndag var til stede da flere ble drept og såret i en skyteepisode ved kjøpesenteret Fields i København, får tilbud om akutt psykologisk hjelp.

  København-politiet melder at folk som ønsker det, kan møte opp i Amagerhallen ved Kastrup flyplass, der det både vil være psykologhjelp og politifolk som kan hente inn forklaringer fra vitner.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Danmarks dronning uttrykker sin medfølelse med ofrene

  Danmarks dronning Margrethe og kronprinsparet sender sin dypeste medfølelse til de rammede etter skyteepisoden i København. På det danske kongehusets hjemmeside skriver de blant annet dette i en pressemelding:

  - Våre tanker og dypeste medfølelse er hos ofrene, deres pårørende og alle dem som er berørt av tragedien.

  Situasjonen krever samhold og omsorg, og vi ønsker å rette en stor takk til politiet og beredskaps- og helsemyndighetene for deres hurtige og effektive innsats i disse timene, heter det videre.

 • av NTB
  DEL
  Sveriges statsminister: – Fryktelige nyheter

  Sveriges statsminister Magdalena Andersson sier at nyhetene om skytingen i København er forferdelige.

  – Det er forferdelige nyheter fra København. Vi følger naturligvis utviklingen og jeg tenker naturligvis på alle dansker, sier Andersson i sin tale på Almedalsveckan.

  Dansk politi har bekreftet at flere er skutt på kjøpesenteret Fields i København.

 • av NTB
  DEL
  SAS-meglingen avsluttet for kvelden – nytt møte mandag
  Det går framover i SAS-forhandlingene, ifølge både norske og danske foreningsledere. Foto: Erik Johansen / NTB

  Partene i SAS-meglingen har gått hver til sitt og avsluttet for kvelden. De tar opp igjen meglingen mandag klokken 8, melder NRK.

  Det er satt en frist i meglingen mandag klokken 12. Søndag kveld kom partene med motstridende meldinger om hvorvidt de hadde nærmet seg hverandre eller ikke.

 • av NTB
  DEL
  Huitfeldt tilbyr danskene hjelp etter skytingen i København
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har tilbudt sin danske kollega Jeppe Kofod hjelp etter masseskytingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tilbyr Danmark hjelp etter masseskytingen på Fields kjøpesenter i København.

  – Forferdelige nyheter fra København. Har tatt kontakt med min danske kollega Jeppe Kofod for å tilby hjelp fra Norge hvis Danmark skulle trenge det. Tenker på de som har mistet sine kjære, og alle som er redde nå, skriver Huitfeldt på Twitter.

  Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge står klar til å bidra ved behov.

 • av Thelma Kathinka Klevan
  DEL
  DR: Harry Styles konsert i København avlyst

  Royal Arena sier til DR Nyheder at kveldens konsert med Harry Styles er avlyst. Artisten skrev selv på Snapchat at han var i sjokk etter skytingen på kjøpesenteret i København.

  Konsertarrangør Live Nation postet på Twitter at konserten kl. 20 skulle gå som planlagt. Så ble den utsatt til kl 21. Klokken 21.40 kom avlysningen.

  Ifølge en i publikum er de på vei ut av arenaen.

  Politiet skriver på Twitter at folk vil bli fraktet fra Royal Arena via metrobanen. Metrolinjene på Amager stenges midlertidig for andre reisende.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Statsminister Jonas Gahr Støre: Tragiske nyheter

  Dramatiske og tragiske nyheter fra København i kveld. Mine tanker går til ofrene og deres pårørende og til hjelpemannskapene som akkurat nå jobber med å redde liv og trygge befolkningen. Det skriver statsminister Jonas Gahr Støre på Twitter.

 • av Yngvar Gotaas Bonde
  DEL
  UD: Nordmenn i København bør følge råd fra dansk politi

  – Utenriksdepartementet følger situasjonen i København tett, både fra ambassaden i København og departementet i Oslo. Norske reisende som befinner seg i området bør følge råd fra dansk politi, samt holde seg oppdatert på lokale nyheter.

  Det skriver pressevakt i UD i en e-post til Aftenposten.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.