Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Arbeidere på Heathrow i London vil streike i sommer
23. juni kl 16:40av NTB
DEL
Det kan bli enda travlere på London-flyplassen Heathrow. Arbeidere fra flyselskapet British Airways varsler streik i skoleferien. Bildet er tatt på Heathrow onsdag 23. juni. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

Arbeidere i British Airways ved flyplassen Heathrow i London varsler streik i skoleferien.

Det kunngjorde fagforeningene GMP og Unite torsdag etter at 95 prosent av arbeiderne hadde stemt for streik, skiver Sky News.

Det betyr at mer enn 700 BA-ansatte knyttet til innsjekk og bakkehåndtering kan gå ut i streik midt i den travle sommersesongen. Fagforeningene har ikke varslet en dato for når streiken starter, og sier de vil gi flyselskapet tid til å komme dem i møte.

Streikeaksjonen er en konsekvens av at flere arbeidere i det britiske flyselskapet British Airways har uttrykt misnøye og krever høyere lønn for å takle de økte levekostnadene i Storbritannia.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Oslo-politiet bekymret for budbilbransjen

  Politiet i Oslo ser med bekymring på utviklingen i budbilbransjen, og i en rapport anbefales selskapene å ansette egne sjåfører.

  Ifølge Klassekampen ønsker politiet dette for å unngå hvitvasking, momsbedrag og brudd på arbeidsmiljøloven. Politiet mener faren er stor for at mange av sjåfører jobber for folk som ikke har rent mel i posen.

  – Vi har hatt god kjennskap til at det er en høy andel kriminalitet i bransjen og at godt kjente multikriminelle nettverk har etablert seg i bransjen, sier Christina Rooth, som er næringslivskontakt i Oslo-politiet.

  Politiet, A-krimsenteret og Statens vegvesen har utarbeidet en rapport som inneholder råd for å hjelpe transportselskapene å unngå kriminalitet i framtida. Til rapporten har bransjen også kommet med innspill. Blant rådene er å ansette egne sjåfører, å begrense antall ledd med underleverandører og å regne ut hva sjåførene i nederste ledd får betalt, skriver Klassekampen.

 • av NTB
  DEL
  DNB kan få dagbøter på grunn av legitimasjonsmangler
  DNB jobber for å rekke fristen som er satt av Finanstilsynet med å skaffe legitimasjon fra kunder. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Finanstilsynet har gitt DNB frist til 1. august med å skaffe legitimasjon fra rundt 1 million kunder – og truer med dagbøter etter det.

  Ifølge Dagens Næringsliv er størrelsen på dagbøtene ikke kjent.

  Avisa viser til et nytt vedtak fra Finanstilsynet, der det heter at DNBs problemer med manglende legitimasjon fra kunder er «betydelige og potensielt overstiger mer enn 1,5 millioner kunder».

  DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide mener tallet er flere hundre tusen for høyt og viser til at noen kunder har både bedriftskonto og private kontoer. Samtidig jobber banken hardt for å overholde fristen.

  – For noen av kundene som gjenstår, skyldes forsinkelsen at det er vanskelig å få tak i nytt pass, forklarer Midteide.

  «Bankene må til enhver tid sørge for å ha oppdatert og lagret tilstrekkelig lagret informasjon om kundene, og sjekke og bekrefte deres identitet. Dette er i henhold til hvitvaskingslovgivningen, som gjelder for alle banker», skriver DNB på sine nettsider om hvorfor bankene spør etter legitimasjon.

  «Selv om banken kjenner kundene godt fra før, betyr det at bankene må innhente kopi av gyldige identifikasjonspapirer i tilfeller hvor man ikke lenger har tilstrekkelig eller riktig informasjon om kunden hos seg», heter det videre.

 • av NTB
  DEL
  Titusenvis evakueres på grunn av flomfare i Sydney

  Mer enn 30.000 mennesker er bedt om å evakuere på grunn av fare for flom i Sydney. Det har regnet voldsomt i Australias største by i flere dager.

  Delstatsmyndighetene i New South Wales har bedt folk om å forberede seg på fortsatt styrtregn mandag, før været ventes å bedre seg tirsdag.

  Flere dager med voldsomme nedbørsmengder har gjort at enkelte områder er rammet av stor flom for fjerde gang det siste halvannet året. Særlig lavtliggende områder vest i Sydney og rundt elvene Nepean og Hawkesbury er utsatt.

  Flyfoto av forstaden Camden vest i Sydney viser at lange veistrekninger er helt under vann og at deler av bygninger også er oversvømt.

  Sydney-området har allerede blitt utsatt for fire ganger så mye regn som det vanligvis har i juli måned, ifølge lokale medier.

  I mars, forrige gang det var omfattende flom i Sydney, bygget vannmassene seg opp med regn i sju dager i strekk. Men denne gangen har det kommet sammenlignbare regnmengder på mye kortere tid, forklarer meteorolog Jane Golding.

 • av NTB
  DEL
  Flere barn ble holdt fanget i nigeriansk kirke

  Nigeriansk politi har hentet ut flere titalls personer, blant dem mange barn, fra kjelleren i en kirke i Ondo-delstaten sørvest i landet.

  Politiet gikk inn fredag etter å ha blitt tipset fra en bekymret mor som sa at barna hennes ble holdt der mot sin vilje. 72 mennesker, 26 av dem barn, ble hentet ut, ifølge polititalskvinne Funmilayo Odunlami.

  Ifølge politiet ble folk holdt der i påvente av Jesu tilbakekomst. Enkelte kristne tror at de vil bli tatt til himmelen når Jesus Kristus kommer tilbake til jorden.

  Odunlami sier at lokale folk har sagt at barna deres var kidnappet av kirken og at kirkemedlemmer ble voldelige da politiet ankom åstedet. Flere barn skal angivelig ha blitt tatt ut av skolen på grunn av hva kirkens pastor har forkynt.

  Først ble kirkens medlemmer fortalt at Jesus ville komme tilbake i april, før han senere sa at dette ville skje i september, ifølge politiet.

 • av NTB
  DEL
  SAS-meglingen: Overrasket over pilotene
  Det er anslått at en SAS-streik kan ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig. Foto: Erik Johansen / NTB

  Forhandlingslederen til SAS sier hun er «veldig overrasket» over at pilotene ikke ønsket å forhandle gjennom natten. Meglingsfristen går ut klokken 12 mandag.

  Ifølge Dagens Næringsliv var det pilotene som søndag kveld ensidig ga beskjed om at de ville forlate meglingen, som foregår i Stockholm.

  – SAS har ønsket å bruke hver time som gjenstår frem mot mandag klokken 12.00 til meglingen. Derfor er jeg veldig overrasket over at pilotene valgte å gå hjem og legge seg, sier Marianne Hernæs, som er forhandlingsleder for SAS.

  Ifølge E24 skal meglingen gjenopptas klokken 8 mandag morgen.

  – Ingen kommentar egentlig, vi går hjem for å sove og er tilbake i morgen, sa Jan Levi Skogvang, leder i SAS Norge Flygerforening søndag kveld.

  Ifølge næringslivsavisen var SAS-delegasjonen i bygget der samtalene foregår, til klokken 1 natt til mandag.

  900 piloter i Norge, Sverige og Danmark står klare til å streike. Det er anslått at streiken kan ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig.

  Meglingsfristen er blitt utsatt flere ganger.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Danmarks justisminister: Vi kjenner ikke motivet

  - Vi kjenner ennå ikke motivet bak, men jeg kan forsikre om at myndighetene setter inn alle krefter for å komme til bunns i denne saken slik at den eller de ansvarlige vil bli straffeforfulgt, skriver justisminister Mattias Tesfaye i en kommentar til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

 • av Yngvar Gotaas Bonde
  DEL
  UD: Ikke kontaktet av norske borgere

  – Det er ingen norske borgere som har kontaktet oss med behov for bistand i forbindelse med hendelsen ( i København, journ.anm.).

  Det skriver utenriksdepartementets pressevakt i en e-post til Aftenposten.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Danmarks statsminister: Et grusomt angrep

  Søndag kveld kom statsminister Mette Frederiksen med en kommentar til skytingen i København.

  - Jeg sender min dybeste medfølelse til de som har mistet sine kjære. De sårede og pårørende. Og til alle de danskene som har vært tett på de uhyggelige begivenhetene, skriver hun på facebook.

  - Vi er alle blitt brutalt blitt revet ut av den lyse sommer, som vi nettopp hadde startet. Det er ubegripelig. Hjerteskjærende. Meningsløst.

  Hun skriver at deres normalt så trygge hovedstad ble endret på noen sekunder.

 • av NTB
  DEL
  Vitner får tilbud om psykologhjelp

  Folk som søndag var til stede da flere ble drept og såret i en skyteepisode ved kjøpesenteret Fields i København, får tilbud om akutt psykologisk hjelp.

  København-politiet melder at folk som ønsker det, kan møte opp i Amagerhallen ved Kastrup flyplass, der det både vil være psykologhjelp og politifolk som kan hente inn forklaringer fra vitner.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Danmarks dronning uttrykker sin medfølelse med ofrene

  Danmarks dronning Margrethe og kronprinsparet sender sin dypeste medfølelse til de rammede etter skyteepisoden i København. På det danske kongehusets hjemmeside skriver de blant annet dette i en pressemelding:

  - Våre tanker og dypeste medfølelse er hos ofrene, deres pårørende og alle dem som er berørt av tragedien.

  Situasjonen krever samhold og omsorg, og vi ønsker å rette en stor takk til politiet og beredskaps- og helsemyndighetene for deres hurtige og effektive innsats i disse timene, heter det videre.

 • av NTB
  DEL
  Sveriges statsminister: – Fryktelige nyheter

  Sveriges statsminister Magdalena Andersson sier at nyhetene om skytingen i København er forferdelige.

  – Det er forferdelige nyheter fra København. Vi følger naturligvis utviklingen og jeg tenker naturligvis på alle dansker, sier Andersson i sin tale på Almedalsveckan.

  Dansk politi har bekreftet at flere er skutt på kjøpesenteret Fields i København.

 • av NTB
  DEL
  SAS-meglingen avsluttet for kvelden – nytt møte mandag
  Det går framover i SAS-forhandlingene, ifølge både norske og danske foreningsledere. Foto: Erik Johansen / NTB

  Partene i SAS-meglingen har gått hver til sitt og avsluttet for kvelden. De tar opp igjen meglingen mandag klokken 8, melder NRK.

  Det er satt en frist i meglingen mandag klokken 12. Søndag kveld kom partene med motstridende meldinger om hvorvidt de hadde nærmet seg hverandre eller ikke.

 • av NTB
  DEL
  Huitfeldt tilbyr danskene hjelp etter skytingen i København
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har tilbudt sin danske kollega Jeppe Kofod hjelp etter masseskytingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tilbyr Danmark hjelp etter masseskytingen på Fields kjøpesenter i København.

  – Forferdelige nyheter fra København. Har tatt kontakt med min danske kollega Jeppe Kofod for å tilby hjelp fra Norge hvis Danmark skulle trenge det. Tenker på de som har mistet sine kjære, og alle som er redde nå, skriver Huitfeldt på Twitter.

  Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge står klar til å bidra ved behov.

 • av Thelma Kathinka Klevan
  DEL
  DR: Harry Styles konsert i København avlyst

  Royal Arena sier til DR Nyheder at kveldens konsert med Harry Styles er avlyst. Artisten skrev selv på Snapchat at han var i sjokk etter skytingen på kjøpesenteret i København.

  Konsertarrangør Live Nation postet på Twitter at konserten kl. 20 skulle gå som planlagt. Så ble den utsatt til kl 21. Klokken 21.40 kom avlysningen.

  Ifølge en i publikum er de på vei ut av arenaen.

  Politiet skriver på Twitter at folk vil bli fraktet fra Royal Arena via metrobanen. Metrolinjene på Amager stenges midlertidig for andre reisende.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Statsminister Jonas Gahr Støre: Tragiske nyheter

  Dramatiske og tragiske nyheter fra København i kveld. Mine tanker går til ofrene og deres pårørende og til hjelpemannskapene som akkurat nå jobber med å redde liv og trygge befolkningen. Det skriver statsminister Jonas Gahr Støre på Twitter.

 • av Yngvar Gotaas Bonde
  DEL
  UD: Nordmenn i København bør følge råd fra dansk politi

  – Utenriksdepartementet følger situasjonen i København tett, både fra ambassaden i København og departementet i Oslo. Norske reisende som befinner seg i området bør følge råd fra dansk politi, samt holde seg oppdatert på lokale nyheter.

  Det skriver pressevakt i UD i en e-post til Aftenposten.

 • av Hilde Bjørhovde og NTB
  DEL
  Danske medier: Skyting på kjøpesenter i København

  Øyevitner forteller at det er løsnet skudd i storsenteret Fields på Amager i København.

  Meldingene er ikke bekreftet av politiet, som har rykket ut til stedet.

  Øyenvitner forteller til danske Ekstra Bladet om dramatiske scener da folk stormet ut av kjøpesenteret.

 • av NTB
  DEL
  Min fem omkom da isbre løsnet i fjellet i Italia

  Minst fem mennesker mistet livet da en del av en isbre løsnet og raste inn i en gruppe turgåere i de italienske alpene, ifølge nødetatene. Åtte er skadet.

  Minst fem helikoptre og redningshunder deltok i et søk i området rundt fjellet Marmolada.

  Rundt 15 turgåere antas å ha vært i det skredrammede området.

  Marmolada er med sine 3.300 meter over havet den høyeste toppen i de østlige Dolomittene.

  Det er uklart hva som utløste skredet. Den intense hetebølgen som har rammet Italia siden slutten av juni, kan være en faktor.

 • av NTB
  DEL
  Hai drepte to kvinner i Rødehavet

  En hai drepte denne uken to kvinner i Rødehavet, opplyser Egypts miljødepartement.

  To kvinner ble angrepet av hai mens de svømte i Sahl Hasheesh-området sør for feriestedet Hurghada, opplyser det egyptiske departementet på Facebook søndag.

  Det østerrikske nyhetsbyrået APA melder at et av ofrene var en 68 år gammel kvinne fra Tyrol-området som var på ferie i Egypt.

  Ifølge nyhetsbyrået Reuters' kilder var det andre offeret en rumensk turist i slutten av 40-årene.

  Den egyptiske guvernøren ga fredag ordre om at alle strendene i området skal stenges i tre dager.

 • av NTB
  DEL
  Drapssiktet i Tromsø varetektsfengslet i fire uker

  Den 26 år gamle mannen som er siktet for drap på sin far i Tromsø fredag kveld, er varetektsfengslet i fire uker. Han er ikke i stand til å la seg avhøre.

  Mannen ble varetektsfengsling i fire uker, to av dem med brev- og besøksforbud. Det kommer frem i en kjennelse fra Nord-Troms og Senja tingrett og er i tråd med hva politiet ba om. Siktede samtykket til fengslingen, og fengslingsmøtet gikk derfor som kontorforretning.

  Politiet ønsker også å komme i kontakt med en ung gutt som le observert i området Thorshaugveien cirka klokken 21.15 fredag.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.