Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Utdanningsetaten i Oslo: Kompetansebevis på avveie
23. juni kl 16:49av NTB
DEL

Flere privatister har fått ett eller flere kompetansebevis som tilhører andre privatister, opplyser Utdanningsetaten i Oslo.

– Vi er svært lei oss for at dette har skjedd. Vi jobber nå med å få oversikt over hvor stort omfang sikkerhetsbruddet har. Vi har også informert de det gjelder om hvordan de skal forholde seg til brevene de får i posten. Både utdanningsetaten og vår leverandør Visma tar saken på det største alvor, sier divisjonsdirektør Trond Lien i utdanningsetaten i en pressemelding.

Det hele skyldes en teknisk feil, og det fryktes at mellom 500 og 1.200 personer er berørt.

Et kompetansebevis er dokumentasjon på beståtte eksamener og inneholder navn, personnummer, fag og karakterer.

Etaten ber alle som har fått et feilaktig kompetansebevis i posten, om å ikke åpne konvolutten, men heller sende den i retur.

Det arbeides med å kartlegge omfanget av feilen. Alle som er berørt, vil bli direkte kontaktet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Ingen avhør Matapour denne uken
  Bernt Heiberg utelukker ikke at den terrorsiktede Zaniar Matapour vil la seg avhøre på et senere tidspunkt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB

  Den terrorsiktede Zaniar Matapour vil nok ikke la seg avhøre denne uken uavhengig av politiets tilretteleggelser.

  – Han har kommet frem til at han ikke vil forklare seg nå uavhengig av eventuelle tilrettelegginger, sier hans forsvarer, Bernt Heiberg, til NTB.

  Politiet har tilbudt seg å avhøre Matapour uten opptak.

  – Men han har ikke avvist å la seg avhøre på et senere tidspunkt, sier Heiberg.

  Fortsatt vil ikke Matapour samarbeide om prejudisiell observasjon.

  – Utgangspunktet er at han ikke ønsker å oppheve taushetsplikten overfor politiet eller noen andre. I det ligger det vel at han er skeptisk å samarbeide med sakkyndige, sier han.

 • av NTB
  DEL
  30 personer ble skadet under kjøpesenter-skytingen

  I alt ble 30 personer skadet i og rundt skytingen på kjøpesenteret Field's i København, opplyser politiet.

  Av dem har 20 personer mindre skader som oppsto i forbindelse med evakueringen av kjøpesenteret, skriver politiet i en pressemelding.

  Tre personer ble behandlet på stedet for mulige streifskudd, før de ble fraktet hjem.

  Politiet har tidligere meldt at fire personer er innlagt på sykehus med skuddskader. Én av dem er i kritisk tilstand. Det kommer også frem av den seneste pressemeldingen.

  Tre personer ble drept da en 22-åring åpnet ild på kjøpesenteret Field's i København søndag ettermiddag. 22-åringen er pågrepet og siktet for drap.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 80 prosent inflasjon i Tyrkia
  Inflasjonen i Tyrkia er på sitt høyeste nivå siden 1998, takket være president Recep Tayyip Erdogans omstridte politikk med å senke renten for å hindre inflasjon. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

  Prisveksten i Tyrkia i juni var på 78,6 prosent på årsbasis, det høyeste på nærmere 25 år, ifølge offisielle tall.

  Prisveksten har ikke vært høyere siden 1998. Den har holdt seg på rundt 70 prosent siden april, og i mai var den på 73,5 prosent.

  Uoffisielle beregninger gjort av tyrkiske økonomer tyder imidlertid på at inflasjonen er minst dobbelt så høy, helt oppe i 175 prosent.

  Ifølge offisielle data skyldes prisstigningen blant annet at transportprisene har økt med 123 prosent, og ikke-alkoholholdige drikkevarer med 94 prosent

  Den skyhøye inflasjonen henger sammen med rentepolitikken til president Recep Tayyip Erdogan, som nekter å vike fra sin omstridte økonomiske politikk.

  I strid med så godt som alle økonomer er Erdogan overbevist om at høyere rente skaper inflasjon. Vanlig økonomisk teori er at renteøkninger er nødvendig for å bremse inflasjonen.

  Erdogan har det siste året i stedet presset sentralbanken til å redusere rentene fra 19 til 14 prosent, og flere sentralbanksjefer som mener noe annet enn ham, er de siste årene blitt avsatt.

  Tyrkias økonomi har stupt siden rentekuttene i fjor. De har skapt en valutakrise, og myndighetene har innført tiltak som skattefradrag for basisvarer og justerte strømavgifter.

  Fredag ble minstelønnen økt kraftig for andre gang i år og er nå dobbelt så høy som ved nyttår. Dette gjøres for å dempe virkningen av prisstigningen på vanlige husholdninger. Men økonomene advarer om at også dette bidrar til inflasjonsspiralen.

 • av NTB
  DEL
  UD kontaktet av nordmenn som ble evakuert ved København-skytingen

  Det siste døgnet har Utenriksdepartementet blitt kontaktet av noen norske borgere i København som ble evakuert under skytingen søndag.

  Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i UD til NTB i en e-post.

  – Utenrikstjenesten har blitt kontaktet av enkelte norske borgere i København som ble evakuert som følge av hendelsen. Vår ambassade i København og UDs operative senter kan kontaktes dersom det er norske borgere som har behov for konsulær bistand, skriver hun.

  – Vi er ikke kjent med at norske borgere er blant de skadde eller drepte, legger hun til.

 • av NTB
  DEL
  Tidligere Nittedal-ordfører frifunnet i lagmannsretten
  Tidligere Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen. Foto: Paul Kleiven, NTB

  Den tidligere Nittedal-ordføreren Hilde Thorkildsen (Ap) er frifunnet for grov korrupsjon i lagmannsretten. Det bekrefter hennes advokat til Romerikes Blad.

  Dermed kom lagmannsretten fram til samme kjennelse som tingretten, opplyser advokat Thomas Skjelbred til avisa.

  Også den medtiltalte forretningsmannen er frifunnet.

  Ifølge tiltalen var Thorkildsen som ordfører involvert i kommunens behandling av saker der den næringsdrivende mannen hadde interesser og eierskap, blant annet reguleringen og utviklingen av et nytt boligområde i Bjørnholtlia i Hakadal.

  I november 2013 overførte forretningsmannen 125.000 kroner til et selskap som er deleid av ordføreren.

 • av NTB
  DEL
  Orkan herjer stillehavskysten av Mellom-Amerika
  Folk evakueres fra Monkey Point til Bluefields før orkanen Bonnie feide inn over atlanterhavskysten av Nicaragua. Foto: Inti Ocon / AP / NTB

  Minst tre mennesker omkom da orkanen Bonnie herjet imellom-Amerika i helgen. Den er nå på vei mot det sørlige Mexico med mye nedbør og kraftige vindkast.

  Den tropiske stormen Bonnie ble oppgradert til orkan mens den feide over Nicaragua og inn i El Salvador. Trær ble rykket opp med roten, elver gikk over sine bredder, og gater og sykehus ble oversvømmet.

  I El Salvador omkom en 24 år gammel kvinne, og i Nicaragua ble en 40 år gammel mann feid bort da han prøvde å krysse en elv. En 38-åring døde da han prøvde å redde folk ut av en buss. I El Salvador letes det etter savnede.

  Uværet som først traff atlanterhavskysten av Nicaragua natt til lørdag, blir den tredje tropiske stormen på sørkysten av Mexico i Chiapas og Oaxaca i årets orkansesong, som knapt har begynt. Det ventes skybrudd og kraftige dønninger.

 • av NTB
  DEL
  Ni av ti har fått skatteoppgjøret sitt

  Nær 4,4 millioner norske lønnstakere og pensjonister har nå fått skatteoppgjøret sitt, og til sammen er det utbetalt nær 30 milliarder kroner i skatt til gode.

  Har du ikke fått skatteoppgjøret ditt ennå, får du det tidligst 17. august, opplyser Skatteetaten i en pressemelding. Etter denne datoen blir oppgjørene sendt ut fortløpende etter hvert som de blir ferdige.

  – Vi jobber fortløpende med å bli ferdige med skatteoppgjørene, men som alltid foregår arbeidet utover høsten og det er noen som må vente lengre enn andre, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten.

  De vanligste grunnene til at man ikke har fått skatteoppgjøret, er at man har blitt tatt ut i tilfeldig kontroll, at man har komplisert skattemelding eller er gift med en som er næringsdrivende.

  Det er også bare dem som har levert skattemeldingen innen fristen, som har fått skatteoppgjøret tidligere enn 29. juni.

 • av NTB
  DEL
  Mann reddet to dager etter skipsforlis i Sør-Kinahavet
  Et fjerde medlem av mannskapet på skipet Fujing 001 ble reddet mandag, to dager etter at skipet forliste og brakk i to da en tyfon herjet i Sør-Kinahavet. Foto: Foto: Hongkong Government Flying Service via AP/NTB

  Et fjerde medlem av mannskapet på et skip som forliste under en tyfon i Sør-Kinahavet lørdag, ble mandag reddet, ifølge den kinesiske kringkasteren CCTV.

  Situasjonen er stabil, og redningsarbeidet etter forliset pågår fortsatt, ifølge CCTV.

  Personen er en del av et mannskap på 30 personer på skipet Fujing 001, som ble brukt til bygging av flere vindparker offshore, ifølge lokale medier.

  Skipet befant seg 160 nautiske mil sørvest for Hongkong da det brakk i to, og mannskapet på 30 måtte gå i livbåtene. Tre mennesker ble raskt reddet.

  Dramatiske bilder viser et helikopter som heiser et menneske opp fra det halvt sunkne fartøyet mens bølgene feide over dekk. De tre overlevende sa at andre kan ha blitt feid bort av bølgene før helikopteret kom.

  De øvrige 26 i mannskapet er mandag fortsatt savnet. Myndighetene i Hongkong har sendt ut fly og helikoptre for å bistå letingen, men sier at sjansene for å finne flere overlevende er små.

 • av NTB
  DEL
  Oslo-politiet bekymret for budbilbransjen

  Politiet i Oslo ser med bekymring på utviklingen i budbilbransjen, og i en rapport anbefales selskapene å ansette egne sjåfører.

  Ifølge Klassekampen ønsker politiet dette for å unngå hvitvasking, momsbedrag og brudd på arbeidsmiljøloven. Politiet mener faren er stor for at mange av sjåfører jobber for folk som ikke har rent mel i posen.

  – Vi har hatt god kjennskap til at det er en høy andel kriminalitet i bransjen og at godt kjente multikriminelle nettverk har etablert seg i bransjen, sier Christina Rooth, som er næringslivskontakt i Oslo-politiet.

  Politiet, A-krimsenteret og Statens vegvesen har utarbeidet en rapport som inneholder råd for å hjelpe transportselskapene å unngå kriminalitet i framtida. Til rapporten har bransjen også kommet med innspill. Blant rådene er å ansette egne sjåfører, å begrense antall ledd med underleverandører og å regne ut hva sjåførene i nederste ledd får betalt, skriver Klassekampen.

 • av NTB
  DEL
  DNB kan få dagbøter på grunn av legitimasjonsmangler
  DNB jobber for å rekke fristen som er satt av Finanstilsynet med å skaffe legitimasjon fra kunder. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Finanstilsynet har gitt DNB frist til 1. august med å skaffe legitimasjon fra rundt 1 million kunder – og truer med dagbøter etter det.

  Ifølge Dagens Næringsliv er størrelsen på dagbøtene ikke kjent.

  Avisa viser til et nytt vedtak fra Finanstilsynet, der det heter at DNBs problemer med manglende legitimasjon fra kunder er «betydelige og potensielt overstiger mer enn 1,5 millioner kunder».

  DNBs direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Thomas Midteide, mener tallet er flere hundre tusen for høyt og viser til at noen kunder har både bedriftskonto og private kontoer. Samtidig jobber banken hardt for å overholde fristen.

  – For noen av kundene som gjenstår, skyldes forsinkelsen at det er vanskelig å få tak i nytt pass, forklarer Midteide.

  «Bankene må til enhver tid sørge for å ha oppdatert og lagret tilstrekkelig lagret informasjon om kundene, og sjekke og bekrefte deres identitet. Dette er i henhold til hvitvaskingslovgivningen, som gjelder for alle banker», skriver DNB på sine nettsider om hvorfor bankene spør etter legitimasjon.

  «Selv om banken kjenner kundene godt fra før, betyr det at bankene må innhente kopi av gyldige identifikasjonspapirer i tilfeller hvor man ikke lenger har tilstrekkelig eller riktig informasjon om kunden hos seg», heter det videre.

  – For mange kunder har vi allerede kontrollert kundenes identitet, og vi mente lenge at vi var i mål. Det har vist seg at den kontrollerte legitimasjonen ikke har vært lagret på en måte som tilfredsstiller Finanstilsynets krav. Vi skjønner at det er veldig frustrerende for kunder vi har kjent i 40 år å måtte identifisere seg på nytt, men vi er nødt til å innfri myndighetenes krav, utdyper Midteide til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Titusenvis evakueres på grunn av flomfare i Sydney

  Mer enn 30.000 mennesker er bedt om å evakuere på grunn av fare for flom i Sydney. Det har regnet voldsomt i Australias største by i flere dager.

  Delstatsmyndighetene i New South Wales har bedt folk om å forberede seg på fortsatt styrtregn mandag, før været ventes å bedre seg tirsdag.

  Flere dager med voldsomme nedbørsmengder har gjort at enkelte områder er rammet av stor flom for fjerde gang det siste halvannet året. Særlig lavtliggende områder vest i Sydney og rundt elvene Nepean og Hawkesbury er utsatt.

  Flyfoto av forstaden Camden vest i Sydney viser at lange veistrekninger er helt under vann og at deler av bygninger også er oversvømt.

  Sydney-området har allerede blitt utsatt for fire ganger så mye regn som det vanligvis har i juli måned, ifølge lokale medier.

  I mars, forrige gang det var omfattende flom i Sydney, bygget vannmassene seg opp med regn i sju dager i strekk. Men denne gangen har det kommet sammenlignbare regnmengder på mye kortere tid, forklarer meteorolog Jane Golding.

 • av NTB
  DEL
  Flere barn ble holdt fanget i nigeriansk kirke

  Nigeriansk politi har hentet ut flere titalls personer, blant dem mange barn, fra kjelleren i en kirke i Ondo-delstaten sørvest i landet.

  Politiet gikk inn fredag etter å ha blitt tipset fra en bekymret mor som sa at barna hennes ble holdt der mot sin vilje. 72 mennesker, 26 av dem barn, ble hentet ut, ifølge polititalskvinne Funmilayo Odunlami.

  Ifølge politiet ble folk holdt der i påvente av Jesu tilbakekomst. Enkelte kristne tror at de vil bli tatt til himmelen når Jesus Kristus kommer tilbake til jorden.

  Odunlami sier at lokale folk har sagt at barna deres var kidnappet av kirken og at kirkemedlemmer ble voldelige da politiet ankom åstedet. Flere barn skal angivelig ha blitt tatt ut av skolen på grunn av hva kirkens pastor har forkynt.

  Først ble kirkens medlemmer fortalt at Jesus ville komme tilbake i april, før han senere sa at dette ville skje i september, ifølge politiet.

 • av NTB
  DEL
  SAS-meglingen: Overrasket over pilotene
  Det er anslått at en SAS-streik kan ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig. Foto: Erik Johansen / NTB

  Forhandlingslederen til SAS sier hun er «veldig overrasket» over at pilotene ikke ønsket å forhandle gjennom natten. Meglingsfristen går ut klokken 12 mandag.

  Ifølge Dagens Næringsliv var det pilotene som søndag kveld ensidig ga beskjed om at de ville forlate meglingen, som foregår i Stockholm.

  – SAS har ønsket å bruke hver time som gjenstår frem mot mandag klokken 12.00 til meglingen. Derfor er jeg veldig overrasket over at pilotene valgte å gå hjem og legge seg, sier Marianne Hernæs, som er forhandlingsleder for SAS.

  Ifølge E24 skal meglingen gjenopptas klokken 8 mandag morgen.

  – Ingen kommentar egentlig, vi går hjem for å sove og er tilbake i morgen, sa Jan Levi Skogvang, leder i SAS Norge Flygerforening søndag kveld.

  Ifølge næringslivsavisen var SAS-delegasjonen i bygget der samtalene foregår, til klokken 1 natt til mandag.

  900 piloter i Norge, Sverige og Danmark står klare til å streike. Det er anslått at streiken kan ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig.

  Meglingsfristen er blitt utsatt flere ganger.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Danmarks justisminister: Vi kjenner ikke motivet

  - Vi kjenner ennå ikke motivet bak, men jeg kan forsikre om at myndighetene setter inn alle krefter for å komme til bunns i denne saken slik at den eller de ansvarlige vil bli straffeforfulgt, skriver justisminister Mattias Tesfaye i en kommentar til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

 • av Yngvar Gotaas Bonde
  DEL
  UD: Ikke kontaktet av norske borgere

  – Det er ingen norske borgere som har kontaktet oss med behov for bistand i forbindelse med hendelsen ( i København, journ.anm.).

  Det skriver utenriksdepartementets pressevakt i en e-post til Aftenposten.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Danmarks statsminister: Et grusomt angrep

  Søndag kveld kom statsminister Mette Frederiksen med en kommentar til skytingen i København.

  - Jeg sender min dybeste medfølelse til de som har mistet sine kjære. De sårede og pårørende. Og til alle de danskene som har vært tett på de uhyggelige begivenhetene, skriver hun på facebook.

  - Vi er alle blitt brutalt blitt revet ut av den lyse sommer, som vi nettopp hadde startet. Det er ubegripelig. Hjerteskjærende. Meningsløst.

  Hun skriver at deres normalt så trygge hovedstad ble endret på noen sekunder.

 • av NTB
  DEL
  Vitner får tilbud om psykologhjelp

  Folk som søndag var til stede da flere ble drept og såret i en skyteepisode ved kjøpesenteret Fields i København, får tilbud om akutt psykologisk hjelp.

  København-politiet melder at folk som ønsker det, kan møte opp i Amagerhallen ved Kastrup flyplass, der det både vil være psykologhjelp og politifolk som kan hente inn forklaringer fra vitner.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Danmarks dronning uttrykker sin medfølelse med ofrene

  Danmarks dronning Margrethe og kronprinsparet sender sin dypeste medfølelse til de rammede etter skyteepisoden i København. På det danske kongehusets hjemmeside skriver de blant annet dette i en pressemelding:

  - Våre tanker og dypeste medfølelse er hos ofrene, deres pårørende og alle dem som er berørt av tragedien.

  Situasjonen krever samhold og omsorg, og vi ønsker å rette en stor takk til politiet og beredskaps- og helsemyndighetene for deres hurtige og effektive innsats i disse timene, heter det videre.

 • av NTB
  DEL
  Sveriges statsminister: – Fryktelige nyheter

  Sveriges statsminister Magdalena Andersson sier at nyhetene om skytingen i København er forferdelige.

  – Det er forferdelige nyheter fra København. Vi følger naturligvis utviklingen og jeg tenker naturligvis på alle dansker, sier Andersson i sin tale på Almedalsveckan.

  Dansk politi har bekreftet at flere er skutt på kjøpesenteret Fields i København.

 • av NTB
  DEL
  SAS-meglingen avsluttet for kvelden – nytt møte mandag
  Det går framover i SAS-forhandlingene, ifølge både norske og danske foreningsledere. Foto: Erik Johansen / NTB

  Partene i SAS-meglingen har gått hver til sitt og avsluttet for kvelden. De tar opp igjen meglingen mandag klokken 8, melder NRK.

  Det er satt en frist i meglingen mandag klokken 12. Søndag kveld kom partene med motstridende meldinger om hvorvidt de hadde nærmet seg hverandre eller ikke.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.