Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
New Yorks ordfører frykter flom av våpenvold
23. juni kl 18:12av NTB
DEL
New Yorks ordfører Eric Adams under en kongresshøring om våpenlover. Foto: Jason Andrew / The New York Times via AP / NTB

New Yorks ordfører Eric Adams advarer mot en flom av våpenvold etter at høyesterett åpnet for at alle kan bære våpen offentlig.

Det var New Yorks lovverk som ble slått ned i høyesterett, som erklærte det grunnlovsstridig å kreve bæretillatelse for å ha våpen offentlig.

Den avgjørelsen kan skape en flom av våpenvold, advarer Adams.

– Vi vil jobbe sammen for å minimere risikoen denne avgjørelsen skaper. Vi kan ikke tillate at New York blir det ville vesten, sier Adams.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Deler av Australia erklært som katastrofeområde
  Folk padler gjennom en oversvømt gate i Windsor i utkanten av Sydney. Foto: Mark Baker / AP / NTB

  Australia har erklært områder i delstaten New South Wales på landets østkyst som katastrofeområde på grunn av voldsom flom. 50.000 er tvunget til å evakuere.

  Erklæringen kom sent mandag og gjør at det raskt kan sendes krisemidler til rammede områder. Særlig regionen rundt storbyen Sydney har hatt voldsomme nedbørsmengder siden fredag.

  Ifølge BBC har det i enkelte deler av New South Wales kommet like mye regn på fire dager som det årlige snittet for den britiske hovedstadsregionen.

  Nedbøren har ført til at demninger har rent over og at elver har gått over sine bredder.

  Tirsdag morgen var rundt 50.000 beordret til å evakuere, og hundrevis av mennesker ba om nødhjelp i løpet av natten, melder den australske kringkasteren ABC.

  Nødetatene har gjentatte ganger måttet rykke ut for å hjelpe folk. Nesten 20.000 husstander er uten strøm, og hele områder ligger under flere meter med vann.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Dette er blant de ventede hendelsene i dag, tirsdag 5. juli.

  Pilotstreiken i SAS fortsetter

  I går ettermiddag gikk 900 SAS-piloter ut i streik i Norge, Sverige og Danmark. Minst 161 flyvninger i Norge er innstilt i dag.

  Streik i oljebransjen

  Sokkeloppgjøret førte ikke frem, etter at medlemmene i Lederne stemte nei til meglingsresultatet i en uravstemning torsdag i forrige uke. Dermed gikk 74 medlemmer ut i streik i natt.

  Finland og Sverige signerer Nato-protokoll

  Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og Sveriges utenriksminister Ann Linde skal til Brussel for å bevitne den offisielle undertegnelsen av deres tiltredelsesprotokoller, neste trinn mot Nato-medlemskap for de to landene.

  Trening før første EM-kamp

  I morgen blåses EM i fotball for kvinner i gang i England. I dag klokken 12 er det åpen trening for det norske laget ved University of Brighton i Falmer, nær kamparenaen i Brighton.

 • av NTB
  DEL
  Buss tok fyr ved Liertoppen – E18 ble stengt

  Det brøt ut en kraftig brann i en buss ved Liertoppen mandag kveld. E18 ble stengt i begge retninger.

  Meldingen om brannen kom klokken 23, ifølge Sørøst politidistrikt. Bussen var på vei i nordgående retning.

  – Trafikken kan nå passere forbi stedet i sørgående retning. Fortsatt stengt i nordgående på grunn av oppryddingsarbeid, meldte Vegtrafikksentralen natt til tirsdag.

  Ved 4.30-tiden var veien åpen i begge retninger.

 • av NTB
  DEL
  Stordalen-hotell tapte på ny om epidemiforsikring
  Norefjell Ski & Spa ligger i Krødsherad kommune. Arkivfoto: Halvard Alvik / NTB

  Norefjell Ski & Spa tapte også i lagmannsretten søksmålet mot Codan forsikring. Striden sto om hvorvidt epidemiforsikringen skulle dekke koronakonsekvenser.

  Ifølge E24 er hotellet, som er eid av Petter Stordalen, i Borgarting lagmannsrett dømt til å betale motparten til sammen 2,7 millioner kroner.

  I Oslo tingrett tapte hotellet, og det ble også dømt til å betale forsikringsselskapets sakskostnader med 1,2 millioner kroner. Avgjørelsen ble anket.

  Forsikringsselskapet hevdet at en klausul om «epidemisk utbrudd» kun var ment å dekke utbrudd i hotellet, ikke tap på grunn av et utbrudd i samfunnet. I likhet med tingretten ga lagmannsretten støtte til dette synet.

  Ifølge Dagens Næringsliv kan det være aktuelt for hotellet å anke avgjørelsen til Høyesterett.

 • av NTB
  DEL
  Tre oljefelt i Nordsjøen må stenges pga. streik
  Aasta Hansten-plattformen. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB

  Arbeidstakerorganisasjonen Lederne tok fra midnatt ut 74 medlemmer ut i streik, noe som medfører at oljefeltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst stenges ned.

  Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at streiken er i gang.

  Bakgrunnen for streiken er at medlemmene i Lederne stemte nei til meklingsresultatet i en uravstemning torsdag i forrige uke.

  De 74 medlemmene som tas ut i streik, jobber på Nordsjø-feltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst. Alle de tre feltene må stenge ned.

  Ifølge motparten Norsk olje og gass vil om lag 13 prosent av gasseksporten til utlandet falle bort som følge av nedstengingen.

  I en varslet opptrapping onsdag tas 117 medlemmer på feltene Heidrun, Aasta Hansteen og Kristin ut i streik. Alle disse feltene vil også måtte stenge produksjonen, mens Tyrihans må stenge som følge av at Kristin stenger, ifølge bransjeorganisasjonen.

  Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskaper: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS og OKEA ASA.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Buss i brann stenger E18 ved Liertoppen

  Det brøt ut en kraftig brann i en buss ved Liertoppen mandag kveld. Brannen er slukket, men E18 kommer trolig til å være stengt i flere timer.

  Meldingen om brannen kom klokka 23, ifølge Sørøst politidistrikt.

  Det skal ikke ha vært folk ombord på bussen, som var på vei i nordgående retning.

  Omkjøring er via Drammensveien, ifølge politiet.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Equinor vil dekke abortutgifter for ansatte i USA
  Equinors konsernsjef Anders Opedal. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Equinor vil tilby økonomisk støtte til ansatte i USA som kan bli nødt til å reise ut av staten de bor i for å ta abort, skriver Dagens Næringsliv.

  I kjølvannet av høyesteretts beslutning om å fjerne den føderale retten til abort, har en rekke store selskaper i USA, som Amazon, Apple, Disney og Shell, gått ut og sagt at de vil dekke reiseutgifter for kvinnelige ansatte som eventuelt vil måtte dra til andre stater for å ta abort. Nå følger Equinor etter.

  Equinor har hatt virksomhet i USA i en årrekke. Selskapet har rundt 1000 ansatte i landet og kontorer i Houston, Connecticut, Boston, San Francisco og New York.

 • av Endre Ugelstad Aas
  DEL
  15-åring alvorlig skadet etter skyting i Sverige

  En femten år gammel gutt er kjørt til sykehus etter en skyteepisode i området Vallby i Västerås i Sverige.

  Det skriver Expressen, som siterer lokalavisen Vestmanlands Läns Tidning.

  Ifølge lokalavisen skal gutten ha blitt skutt i magen og han behandles nå for alvorlige skader.

  Politiet ble varslet om hendelsen rundt klokken 20.30 mandag kveld.

  Politiet har startet drapsetterforskning og er på åstedet for å sikre spor. De ba også om forsterkninger fra helikopter.

  Ingen er så langt pågrepet.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Biden sjokkert over masseskyting i Chicago-forstad

  President Joe Biden sier at han er sjokkert over masseskytingen i Chicago-forstaden Highland Park, der minst seks mennesker ble drept under en 4. juli-parade.

  Biden skriver at han og USAs førstedame Jill er «sjokkert over den meningsløse volden med skytevåpen som nok en gang har ført til sorg» i USA.

  – Jeg kommer ikke til å gi opp kampen mot våpenvold-epidemien, sier Biden, som legger til at han som president nylig undertegnet den første innskjerpingen av USAs våpenlover på flere tiår.

  – Men mye arbeid gjenstår, legger han til.

  (©NTB)

 • av Endre Ugelstad Aas
  DEL
  Erklærer unntakstilstand på grunn av tørke i Nord-Italia

  Italienske myndigheter erklærte mandag unntakstilstand i flere av landets nordlige regioner på grunn av tørke, skriver Reuters.

  Tørken har de seneste ukene særlig gått hardt ut over landets lengste elv Po, som er svært viktig for jordbruket i Nord-Italia.

  Flere deler av elven skal ha tørket inn, og den lave vannstanden skaper problemer for lokale bønder.

  Unntakstilstand er innført i regionene Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemonte og Veneto.

  Den italienske regjeringen har satt av 36,5 millioner euro for å håndtere krisen.

  Også Portugal og Spania er hardt rammet av tørke for øyeblikket.

  Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  Minst 27 drept av antatte jihadister i Burkina Faso

  De antatte jihadistene angrep flere landsbyer nord i Burkina Faso i helgen, opplyser sikkerhetskilder i landet.

  – Væpnede menn omringet landsbyen i 17-tida og skjøt i luften. De kom tilbake om natten og skjøt vilt mot mennesker, forteller et øyenvitne.

  Burkina Faso er et av verdens fattigste land. Militante islamister med bånd til Al-Qaida og IS har siden 2015 tatt kontroll over rundt 40 prosent av landet. Flere tusen mennesker er drept og nærmere to millioner er drevet på flukt.

  Regjeringshæren i det vestafrikanske landet grep makten i et kupp i januar.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Ny Frp-topp gir seg i Oslo
  Monica Strømdahl Foto: Camilla Wilhelmsen har i en årrekke innehatt ulike toppverv i Oslo Frp.

  Fremskrittspartiets gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen, stiller ikke til gjenvalg.

  Det opplyser hun til Akersposten mandag kveld.

  – Det er et generasjonsskifte i Oslo Frp, og nå er tiden inne for å gi plass til andre, sier hun til avisen.

  Aftenposten skrev mandag at lokallaget i partiet vil forandre kurs mot neste års kommunevalg. Nylig meldte Nettavisen at det er internt bråk i Oslo Frp. Ingen av partiets tre opprinnelige kandidater i bystyret denne perioden vil dermed stille til gjenvalg.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Over 160 SAS-flyvninger innstilles tirsdag

  Tirsdag blir 161 SAS-flyvninger i Norge innstilt som følge av pilotstreiken.

  Ifølge VGs flyoversikt ble 78 SAS-flyvninger innstilt mandag, mens 161 av selskapets flyvninger blir kansellert tirsdag. 77 av flyvningene er til utlandet, mens 84 er innenlandsflyvninger.

  900 SAS-piloter gikk ut i streik mandag etter at meglingen mellom SAS og pilotene ikke førte frem.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Funn av savnet person etter båtkantring utenfor Smøla

  Personen som var savnet etter at en båt med tre personer om bord kantret sørøst for Smøla på Nordmøre, er funnet.

  Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) opplyser på Twitter at personen blir fløyet med redningshelikopter til St. Olavs hospital i Trondheim. Skadeomfanget er ukjent.

  Ulykken skjedde ved Straumen like etter klokken 17 mandag, og personen ble funnet en times tid senere.

  Redningsleder Steinar Vatne HRS opplyste tidligere til VG at det var tre personer om bord i båten da den kantret, og at to av dem kom seg inn til land.

  En person skal nå være brakt til St. Olavs hospital i Trondheim.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Ingen pågrepet etter skyting mot bolig i Oslo
  Ingen personer ble skadet da flere skudd traff et rekkehus i Oslo i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Politiet etterforsker fortsatt hendelsen der flere skudd ble avfyrt mot et rekkehus på Kjelsås i Oslo 12. juni. Ingen er så langt pågrepet eller mistenkt.

  – Vi har gjennomført mange og avhør og innhentet spor som vi jobber med, sier Thomas Stange, etterforskningsleder på Majorstuen politistasjon.

  Politiet har håp om å få tak i den eller de som avfyrte skuddene.

  – Det er en alvorlig sak når det blir skutt mot en bolig. Det er absolutt en prioritert sak for politiet, understreker Stange.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Flere til sykehus etter møteulykke på E6

  Flere biler og personer er involvert i en møteulykke på E6 i Verdal. Veien er sperret etter hendelsen.

  Skadeomfanget er foreløpig ukjent, skriver Adresseavisen. Politiet har sperret veien, og det er lange køer på begge sider av ulykkesstedet.

  De involverte er kjørt til sykehus, opplyste operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt like før klokken 16.

  – Det er snakk om en frontkollisjon mellom to biler. Vi vet foreløpig ikke hvor mange personer det er snakk om, og skadeomfanget er ukjent. En bilberger er på stedet, sier Volden til Adresseavisen.

  Politiet meldte om ulykken på Twitter klokken 15.20.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Danmark: Siktede i varetekt på psykiatrisk institusjon
  Politiet er fremdeles til stede ved kjøpesenteret Field's i København. Den siktede 22-åringens fengslingsmøte går for lukkede dører mandag ettermiddag. Foto. Sergei Grits / AP / NTB

  22-åringen som er siktet for drap etter kjøpesenter-skytingen i København søndag, er varetektsfengslet i 24 dager på psykiatrisk institusjon.

  Fengslingsmøtet i byretten i København gikk mandag for lukkede dører og pågikk i knapt to timer.

  Etter fengslingsmøtet opplyste retten at 22-åringen er varetektsfengslet i 24 dager på psykiatrisk institusjon. Siktelsen mot ham lyder på tre drap, sju drapsforsøk og brudd på våpenloven.

  Den siktede mannens forsvarsadvokat opplyste før fengslingsmøtet at 22-åringen på det nåværende tidspunkt ikke ønsker å ta stilling til siktelsene i et offentlig rettsmøte.

 • av Birgitte Iversen
  DEL
  120 personer vil stille til valg for Høyre i Oslo
  Oslo Høyres nominasjonskomité ønsker at Eirik Lae Solberg og Anne Lindboe skal fronte kampen mot det rødgrønne byrådet neste høst Foto: Ketil Blom Haugstulen

  120 personer har takket ja til å være kandidater til Oslo Høyres bystyreliste foran valget neste høst.

  Fredag ble det kjent at nominasjonskomiteen enstemmig ønsker Eirik Lae Solberg som Høyres bystyrekandidat og tidligere barneombud Anne Lindboe som ordførerkandidat.

  Nå er resten av kandidatlisten klar. En rekke navn er blitt spilt inn til komiteen, og nå har 120 av disse sagt ja til å stå på listen.

  Endelig valg til de rundt 65 plassene på listen, vil skje 5. desember. Byrådslederkandidat og ordførerkandidat vil bli nominert på et eget møte i september.

  Fram til 5. september skal det gjennomføres prøvenominasjoner og rådgivende uravstemninger i lokallag og blant medlemmene.

  Det ble tidligere i vår klart at nær halvparten av dagens bystyregruppe ikke tar gjenvalg.

 • av NTB
  DEL
  Kong Harald kondolerer etter skytetragedien i København
  Kong Harald kondolerer. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Kong Harald sender kondolanser til dronning Margrete av Danmark etter skyteepisoden på et kjøpesenter i København søndag.

  – Familien min og jeg er rystet over skytetragedien i København søndag kveld der flere mennesker ble drept og skadet, skriver kong Harald.

  – Vi føler med de pårørende og alle berørte. Vi sender også varme tanker til Kongefamilien og hele det danske folk, skriver han videre og legger til:

  – Dansker skal – i likhet med nordmenn – kunne føle seg trygge i sine hverdagsliv. Denne friheten vil vi sammen alltid arbeide for.

 • av Aksel B. Lindberg, Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Politiet med klar oppfordring til publikum

  Klokken 14 møtte Grete Lien Metlid pressen for å komme med siste nytt om masseskytingen i Oslo.

  – Vi passerte 200 avhør i helgen. Nå har vi passert 250, sa hun.

  Hun understreket også viktigheten av at personer som har hatt kontakt med, eller en relasjon til Zaniar Matapour (43), kontakter politiet.

  – Han nekter å la seg avhøre, og gir oss ikke innsyn i sin helsejournal. Da blir informasjonen vi får fra folk som kjenner eller har kjent ham, viktig, forklarte hun.

  Personer som var på trikken de mener han tok ned til der han begynte å skyte, oppfordres også til å kontakte politiet.

  – Vi er fortsatt veldig opptatt av denne trikketuren. Den gikk fra Rikshospitalet klokken 00.55 og skulle være ved Tinghuset 01.11. Vi ber alle som satt på den, eller som kan ha sett noe eller tatt bilder, om å ta kontakt, sa Metlid.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.