Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
P-piller øker risikoen for hjerneslag
23. juni kl 20:42av NTB
DEL

Prevensjonsmiddelet p-piller øker risikoen for hjerneslag og risikoen er størst gjennom det første året, ifølge en studie.

Det samme gjelder hormonbehandling i overgangsalderen, ifølge studien fra Uppsala universitet i Sverige.

Forskerne bak studien understreker imidlertid at de fleste kvinner tåler hormonbehandling og kan dra nytte av de positive effektene. P-piller forhindrer uplanlagte graviditeter og kan forebygge mange kvinnesykdommer, blant annet eggstokkreft og livmorkreft.

Studien baserer seg på data fra over 250.000 kvinner fra den britiske biomedisinske databasen UK Biobank. Forskerne sammenlignet forekomsten av hjerneslag og hjerneblødning mellom kvinner som benyttet og som ikke benyttet seg av hormonbehandling.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Historisk klimapakke vedtatt i Kongressen i USA
  Det var ventet på forhånd at Representantenes hus ville stemme for tiltakspakken, som allerede er vedtatt i Senatet. Illustrasjonsfoto: Patrick Semansky / AP / NTB

  Representantenes hus i USA har stemt for en historisk milliardpakke med klima-, helse- og skattepolitiske tiltak. Pakken er allerede godkjent av Senatet.

  Hele pakken er verdt rundt 740 milliarder dollar, som tilsvarer omtrent 7.000 milliarder kroner. Rundt halvparten av pengene skal gå til klimatiltak, som ifølge Demokratene skal bidra til å kutte USAs klimautslipp med 40 prosent innen 2030.

  I flere tiår har en rekke klimavedtak strandet i Senatet. Pakken som nå er vedtatt, beskrives dermed som et gjennombrudd i klimapolitikken. Den inkluderer blant annet skatte- og avgiftsfordeler for elbilkjøpere. Det gis også fordeler for fornybar energi, særlig vind- og solkraft, i tillegg til skattefordeler for atomkraft og for fangst og lagring av CO2.

  teaser
  10. august
  Aftenposten mener: Bidens klimaseier er viktig for verden
 • av NTB
  DEL
  Kontroll på brann i industribygg i Bergen

  Brannvesenet melder at de har kontroll på brannen i industribygg i Godvik i Bergen. Politiet har bedt folk i området holde vinduene sine lukket.

  Rundt klokken 22 skriver 110 Vest på Twitter at brannvesenet har kontroll på brannen. Det ble opprettet en sikkerhetssone av hensyn til en propantank på området. Den er nå opphevet, skriver Bergensavisen.

  Klokken 20.58 meldte 110-sentralen at brannvesenet rykket ut til melding om en bygningsbrann i Godvik i Bergen. Brannen var i et bygg som brukes som kontorlokale og av småtøyavdelingen til et vaskeri.

  – Det er meldt om mye røyk. Alle i området må holde vinduer lukket, skrev politiet på Twitter.

  Det var åpne flammer fra bygget som står i brann, melder BA.

 • av NTB
  DEL
  Arbeidet med strømtiltak-plan går inn i helgen
  Regjeringen er i gang med arbeidet med tidsplanen for de ulike strømtiltakene. Her gresser kyr ved en strømledning i Hvam. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Regjeringen er i gang med arbeidet med tidsplanen for de ulike strømtiltakene og har helgen på seg før de må legge den frem for Stortinget mandag.

  – Arbeidet er allerede igangsatt og skjer i samarbeid mellom Olje- og energidepartementet og NVE langs de linjene olje- og energiministeren beskrev i sin redegjørelse i Stortinget på mandag, svarer statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) til NTB på spørsmål om hvordan arbeidet med tiltaksplanen ligger an.

  Presidentskapet på Stortinget ba mandag 8. august om at regjeringen skal komme tilbake med en plan for arbeidet med strømstøtte innen én uke. Planen skal inneholde ulike tiltak, herunder videre utredning av ny styringsmekanisme, skriver Sæther.

  Mandag varslet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) økt strømstøtte til husholdningene med 90 prosent når strømprisen stiger over 70 øre kilowattimen fra 1. september, fremskyndet fra 1. oktober.

  Samtidig varslet regjeringen at de kommer til å etablere en styringsmekanisme som gjør det mulig å begrense strømeksporten for å opprettholde forsyningssikkerheten i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Medier: Skuespilleren Anne Heche er død
  Skuespilleren Anne Heche ble livstruende skadd i en bilulykke i Los Angeles. Her er hun fotografert i 2021 på premieren til «The tender bar». Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB

  Skuespilleren Anne Heche (53) er død, ifølge blant andre avisen Daily Mail. Hun var i en alvorlig bilulykke i forrige uke.

  Hun døde etter at maskinen som holdt henne kunstig i live, ble slått av, melder avisen.

  Politiet etterforsker ulykken der Heche ble skadet. Heche var alene i bilen da hun kjørte inn i et bolighus i Los Angeles forrige fredag. Heche har vært innlagt på sykehus siden.

  Familien hennes opplyste i en uttalelse natt til fredag at livet trolig ikke sto til å redde.

  – Vi vil takke for alle gode tanker og bønner for Anne, og takke staben og de fantastiske sykepleierne som har tatt vare på Anne. Dessverre pådro hun seg en alvorlig hjerneskade og er fortsatt i koma, kritisk skadet. Det er ikke ventet at hun vil overleve, sto det i uttalelsen fra familien.

  Ifølge uttalelsen ble Heche holdt kunstig i live i påvente av undersøkelser om organene hennes kunne doneres. Politiet etterforsker om Heche kjørte i ruspåvirket tilstand da ulykken skjedde.

  Heche var en av de mest kjente filmstjernene sent på 1990-tallet og spilte blant annet i «Donnie Brasco» og «Six days, seven nights». Hun fikk en Emmy for sin rolle i såpeoperaen Another World.

 • av NTB
  DEL
  USA vil legge frem «ambisiøst veikart» for forholdet til Taiwan

  USA planlegger å legge frem et «ambisiøst veikart» for å styrke de økonomiske forbindelsene med Taiwan, sier en av president Joe Bidens rådgivere.

  Varselet om den nye Taiwan-planen kommer i kjølvannet av en tilspissing av forholdet mellom USA og Kina om øya øst for det kinesiske fastlandet.

  – Administrasjonen vil fortsette å styrke våre bånd til Taiwan, blant annet ved å fortsette å fremme de økonomiske forbindelsene og handelsforbindelsen, sier Kurt Campbell, som er Asia- og Stillehavskoordinator ved Det hvite hus og en av president Joe Bidens rådgivere.

  – Vi utvikler for eksempel et ambisiøst veikart for handelssamtaler, som vi planlegger å kunngjøre i løpet av de nærmeste dagene, sier Campbell.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Avis: Trump hadde topphemmelige dokumenter

  FBI-agentene som ransaket tidligere president Donald Trumps hjem i Florida fant flere hemmeligstemplede dokumenter, melder The Wall Street Journal.

  I alt skal de ha tatt med seg 20 kasser med dokumenter.

  Flere av dokumentene skal ha vært stemplet «Strengt hemmelig».

 • av NTB-AP
  DEL
  Statlig TV: Elleve skutt og drept i Montenegro

  En mann i Montenegro skjøt og drepte elleve personer før han selv ble drept i en skuddveksling med politiet, melder statlig TV.

  Hendelsen fant sted etter en familiedisputt i småbyen Cetinje fredag, opplyser politiet ifølge statlig TV. Ytterligere seks personer ble såret i hendelsen, blant dem en politimann.

  Det er uklart hvem de øvrige ofrene var. Ingen annen informasjon er foreløpig tilgjengelig om skyteepisoden eller ofrenes tilstand.

 • av NTB
  DEL
  Hurtigruten fikk «blackout» før det gikk på grunn
  Hurtigruteskipet Richard With som gikk på grunn forrige uke. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  En rapport viser at en «blackout» var årsaken til at Hurtigruteskipet MS Richard With gikk på grunn ytterst i Sognefjorden fredag 5. august.

  I rapporten fra Hurtigruten heter det videre at MS Richard With mistet styring og fremdrift på seiling sør gjennom Steinsundet, skriver NRK.

  De skriver også at en «blackout» resulterte i at skipet tørnet styrbord og forskipet traff grunn.

  En «blackout» betyr at et skip mister både styring og motorkraft, altså at alt går i svart på skipet.

  – Grunnstøtingen skyldest en teknisk systemsvikt. Det er lettere for allmennheten å forstå enn å bruke det faguttrykket, sier pressevakt Tarjei Kramviken i Hurtigruten.

  Like før klokken 9 fredag 5. august mistet Hurtigruteskipet fart og grunnstøtte i Steinsundet ytterst i Sognefjorden.

 • av NTB
  DEL
  Politiet advarer mot falsk festival i Trondheim
  I Erkebispegården i Trondheim ble det annonsert at en festival ved navn «Sky Music Festival» skulle bli arrangert fra 12. august til 14. august. Politiet skriver i en pressemelding at dette ikke medfører riktighet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Det er blitt annonsert en festival via nett ved navnet «Sky Music Festival» i Trondheim i helgen. Festivalen er falsk, melder politiet.

  Festivalen skulle bli arrangert i Erkebispegården fra 12. august til 14. august. Politiet i Trøndelag skriver i en pressemelding at det ikke medfører riktighet at festivalen blir arrangert.

  Politiet ber om at de som eventuelt har kjøpt billetter til arrangementet henvender seg til anmeldelse over nett via politiets sider, eller kontakte nærmeste politistasjon.

 • av NTB
  DEL
  Utdrikningslag skremte restaurantgjester – deltagere anmeldt

  En mann i finlandshette ved en uterestaurant i Stavanger sentrum førte til at skremte gjester ringte ned politiet. Mannen var del av et utdrikningslag.

  – En mann i finlandshette kastet fra seg en sekk, ropte noe på et ukjent språk og løp fra stedet, tvitrer Sørvest politidistrikt fredag ettermiddag.

  Politiet ble nedringt av skremte gjester, og stilte bevæpnet, men det viste seg at det hele dreide seg om et utdrikningslag.

  I etterkant skriver politiet at de er blitt oppringt av flere som er veldig berørt av hendelsen. Flere har uttrykt at de var redd for å dø.

  Hele utdrikningslaget på åtte personer ble innbrakt til politistasjonen.

  – Så får vi høre hva de har å si. Dette finnes ikke morsomt og er en tankeløs handling med konsekvenser for andre, sier operasjonsleder Jøran Solheim til Nettavisen.

  I en oppdatering melder politiet at det er opprettet straffesak for grove trusler, og at alle de åtte deltagerne i utdrikningslaget er anmeldt.

  – Video av hendelsen er sikret fra mobiltelefonene til de anmeldte. Alle er bortvist fra Stavanger sentrum i 72 timer, skriver Sørvest-politiet.

  Flere personer har løpt fra restauranten uten å ta med eiendeler som ligger igjen, noe politiet samler inn og sikrer.

  – Det er åpenbart at de ikke har tenkt på konsekvensene for denne spøken, sier Solheim til Dagbladet.

 • av NTB
  DEL
  Politiet: Feil på kjøleskap årsaken til at kvinne omkom

  Etter undersøkelser av politiets krimteknikere, mener de at en feil på et kjøleskap er årsaken til at en kvinne i 60-årene døde på hytta i Tinn mandag.

  Det skriver Telemarksavisa.

  Bente Åse Søfteland og ektemannen ble funnet på hytta i Hovin i Tinn mandag formiddag. Det var en hyttenabo som fant dem og slo alarm.

  Kvinnen ble erklært død på stedet, mens ektemannen hennes var kritisk skadet og er på sykehus med uavklart tilstand.

  Politioverbetjent i politiet i Øst-Telemark, Geir Andreassen, sier at politiet nå mener de har funnet årsaken til ulykken.

  – Hvis det er slik vi tror det er, har det vært en feil på kjøleskapet, sier Andreassen.

  Politiet mener at det er kullosforgiftning som førte til at kvinnen døde og ektemannen hennes ble kritisk skadet, og at det var en konsekvens av feilen på apparatet.

  Kjøleskapet på hytta var propandrevet. Dette er nå sendt videre for å bli undersøkt grundig.

  – Det har vært et propandrevet kjøleskap som har gitt betydelig utslipp av kullos, sier Andreassen.

 • av Andreas Bakke Foss og NTB
  DEL
  Forfatteren Salman Rushdie angrepet på scenen under et arrangement i New York
  Foto: Joshua Goodman, AP

  Angrepet skal ha skjedd under en forelesning han holdt ved Chautauqua Institution Chautauqua, i delstaten New York, rundt 120 kilometer fra Buffalo. Saken oppdateres.

  En journalist fra nyhetsbyrået AP var vitne til at en mann stormet scenen og begynte å slå eller stikke den 75 år gamle britiske forfatteren, idet Rushdie ble introdusert. Mannen ble overmannet, mens Rushdie segnet om på bakken.

  Den indiskfødte forfatteren har levd med politibeskyttelse og med trusler hengende over seg siden han skrev boken «Sataniske vers» på 1980-tallet. Etter utgivelsen utstedte Irans øverste leder en fatwa med en dødsdom mot forfatteren.

  Iran utlovet også en dusør på 3 millioner dollar til den som drepte Rushdie.

  I Norge ble Rushdies forlegger, William Nygaard, skutt i et attentat i 1993. Nygaard overlevde attentatet, som de fleste kobler til utgivelsen av «Sataniske vers» på norsk.

 • av NTB
  DEL
  Poliovirus påvist i kloakken i New York

  Det er funnet poliovirus i kloakken i New York etter at den smittsomme sykdommen ble påvist nord for storbyen for noen uker siden, opplyser helsemyndighetene.

  Virusfunnet i kloakken antyder at det har forekommet lokal spredning, sier helsemyndighetene i New York by og delstaten med samme navn.

  Helsekommissær Mary T. Bassett i delstaten sier funnet av poliovirus i vannprøver fra byen er foruroligende, men ikke overraskende.

  For en uke siden ble uvaksinert barn og voksne i New York bedt om å vaksinere seg så raskt som mulig for å unngå at den potensielt dødelige sykdommen sprer seg. Det var da påvist smitte i avløpsvann i syv fylker i delstaten.

  En uvaksinert voksen person i fylket Rockland var bekreftet smittet og hadde fått lammelser. Dette var det første poliotilfellet i USA på flere tiår.

 • av NTB
  DEL
  SSB: Høyeste vekst i sysselsettingen på nær 25 år

  Veksten i sysselsettingen fra tidlig 2021 til midten av 2022 er den høyeste siden 1998. I andre kvartal i år var 70 prosent av den voksne befolkningen i jobb.

  – Sysselsettingsprosenten er nå langt over gjennomsnittet for de siste 35 årene og er bare slått av perioden 2007–2008 og noen kvartaler mellom 1998 og 2002 sier seksjonssjef for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk Tonje Køber i Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Den høye aktiviteten som en har sett på arbeidsmarkedet den siste tiden, fortsatte dermed i andre kvartal 2022.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland skrur ned varmen i offentlige bygg

  Offentlige bygg i Tyskland skal ikke ha en innetemperatur over 19 grader i vinter for å spare på gass og elektrisitet.

  Det kunngjorde økonomiminister Robert Habeck i et intervju med Süddeutsche Zeitung fredag.

  Sykehus og andre helse- og omsorgsinstitusjoner skal være unntatt fra regelen.

  I tillegg skal myndighetene ikke lenger belyse bygninger og monumenter om natten.

  Tyskland bruker mye gass til oppvarming, og mye av denne kommer fra Russland. Når det er usikkert hvor mye av denne gassen Russland er villig til å levere fremover, har landet begynt på en storstilt energisparingskampanje.

  – Videre innsparinger trengs også i arbeidslivet, sier Habeck.

 • av NTB
  DEL
  Siktet for drapsforsøk etter voldsepisode

  En mann på rundt 20 år ble torsdag ettermiddag pågrepet for å ha vært involvert i en voldshendelse på Grønland i Oslo onsdag.

  – Han skal etter planen avhøres i dag, sier politiadvokat Philip Mathew Green i drapsavsnittet i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

  Den unge mannen er siktet for drapsforsøk. Han vil trolig fremstilles for varetektsfengsling lørdag. Han erkjenner ikke straffskyld, opplyser hans forsvarer Vidar Lind Iversen til VG.

  Politiet leter samtidig etter to andre mistenkte i saken.

  En mann ble alvorlig skadet i voldshendelsen onsdag ettermiddag. Han er fremdeles på sykehus, men er utenfor livsfare. Det er ikke kjent hvilket våpen som ble brukt mot den skadede mannen, men han har det som fremstår som stikk- eller slagskader, har politiet sagt tidligere.

  Alle de involverte er menn i 20-årene.

 • av NTB
  DEL
  Kjerkol drar på krisemøte om fødetilbud

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) skal møte sykehusledelsen, tillitsvalgte og representanter i Helse Midt-Norge i Kristiansund 25. august.

  Krisemøtet skjer i lys av situasjonen rundt det midlertidige fødetilbudet i Kristiansund og oppsigelser i klinikkledelsen, ifølge VG.

  Onsdag gikk tre av lederne for sykehusene i Molde og Kristiansund av med umiddelbar virkning som følge av situasjonen ved sykehusene.

  Det har i lengre tid vært bemanningsproblemer på fødeavdelingen i Kristiansund, som har ført til at den har måttet holde stengt. I juni i år ble en femdøgnspost åpnet i Kristiansund, før den like etter ble sommerstengt.

  Helseministeren er blitt kritisert for å ikke ha gjort mer for sykehusene. Arbeiderpartiet og Senterpartiet slo fast i Hurdalsplattformen at de skulle jobbe for å ivareta føde- og barseltilbudet på Nordmøre og Romsdal, samt fødeavdelingen i Kristiansund.

 • av NTB
  DEL
  Planlegger fyrverkeri til tross for kritikk

  Brannvesenet har varslet om fyrverkeri på Ekebergrestauranten fredag kveld, etter at de tidligere fikk kritikk for å ikke å ha varslet planlagt fyrverkeri.

  Miljøbyråden i Oslo ba i slutten av juni regjeringen om å sørge for at kommunene får hjemmel til å innføre lokale forbud mot fyrverkeri.

  Kravet kom etter fyrverkerioppskyting fra et skip på Filipstad 18. mai. Mange reagerte da på de høye smellene sent på kvelden. Brann- og redningsetaten hadde gitt tillatelse til det kraftige fyrverkeriet, men problemet var at folk ikke ble varslet på forhånd.

  Det har de blitt denne gangen. Avfyringen vil foregå på Ekebergrestauranten mellom klokken 22.50 og 23.00 fredag kveld.

  Fyrverkeri er i utgangspunktet bare tillatt på nyttårsaften. De som vil skyte opp raketter ellers i året, må søke brannvesenet om dispensasjon. Brannvesenet har ikke myndighet til å avslå en søknad basert på kriterier som støy, miljøvern og dyrehensyn.

 • av Torkjell Trædal, Aksel B. Lindberg
  DEL
  Oslo-politiet mener Pride-paraden kan avholdes i høst

  Pride-paraden ble avlyst etter masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni, bare timer før den etter planen skulle starte. Bakgrunnen var risikovurderinger og råd fra politiet.

  Nå mener Oslo-politiet at Pride-paraden skal kunne gjennomføres i løpet av høsten.

  – Oslo politidistrikt har lang erfaring med å forberede ulike arrangementer. Det meste av arbeidet gjøres på forhånd med dialog og forebyggende arbeid. I tillegg ressurssetter vi arrangementer etter behov, skriver stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt i en e-post.

  Oslo pride-leder Inger Kristin Haugsevje sa tidligere i august at det er uklart om det blir Pride-parade i Oslo i år.

 • av NTB
  DEL
  Nettavisen: Gjermund Cappelen har byttet navn

  Narkotikadømte Gjermund Cappelen, som ble løslatt mandag, har byttet navn. Samtidig har han nærmere en milliard kroner i gjeld.

  Tirsdag ble Gjermund Cappelen løslatt fra fengsel etter å ha sonet to tredjedeler av dommen på 13 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj.

  Nå skriver Nettavisen at Cappelen har fått nytt navn og hemmelig adresse. Navneendringen ble registrert i Folkeregisteret 4. august.

  Cappelen har også fått seg en jobb som ble godkjent av Kriminalomsorgen før løslatelsen.

  Samtidig har Cappelen en gjeld på 820 millioner kroner til staten som følge av påtalemyndighetens anslag på hvor mye Cappelen har omsatt hasj for.

  – Den gjelden består. Det er også sannsynlig og naturlig at staten, som er kreditor, vil banke på døren så snart han tjener mer enn til livets opphold, sier Cappelens advokat Benedict de Vibe.