Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Snusing kan påvirke sæden
23. juni kl 21:39av NTB
DEL
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB

Menn som snuser kan ha ti prosent lavere mulighet til å bli far, ifølge en svensk studie.

– Det mest interessante er at dette kan brukes på fertilitetsklinikker og hjelpe personer med å få barn, sier overlege Jonatan Axelsson.

Axelsson understreker at det er behov for flere studier for å avklare om det er en årsakssammenheng mellom snusing og spermkvaliteten.

Tidligere studier har gitt motstridende resultater.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Danske politikere sier seg klare til Taiwan-reise
  Danske folkevalgte fra seks partier sier de vil støtte en reise til Taiwan. Amerikanske politikerbesøk til den selvstyrte øya har vekket skarpe reaksjoner i Beijing, som anser den som kinesisk territorium. Her møter Taiwans president Tsai Ing-wen (lengst til høyre) en gruppe amerikanske kongressmedlemmer. Foto: Taiwan Presidential Office via AP / NTB

  Danske folkevalgte fra seks partier sier at de er klare til å reise til Taiwan etter at et valg som ventes å finne sted i høst, er gjennomført.

  Folketingspolitikere fra Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative, Enhedslisten, De Radikale og Danmarksdemokraterne melder seg klare til å støtte at en delegasjon danske politikere besøker øya, skriver Politiken.

  – Det Taiwan har bruk for nå, er vår støtte. Det er vi nødt til å holde fast ved. Selvfølgelig må ikke Taiwan isoleres på den måten Kina ønsker. Det må de ikke få lov til å lykkes med, sier utenrikspolitisk talsperson Michael Aastrup Jensen i Venstre til avisa.

  Han forteller til Politiken at en gruppe politikere allerede planlegger en tur til Taiwan i høst. Fra De Radikale, ett av regjeringens støttepartier, heter det at man er åpne for å reise til Taiwan om turen er relevant og gjøres på godt grunnlag.

  Fra Enhedslisten, som også er støtteparti, heter det at Folketinget alltid må besøke områder med høy spenning for å innhente informasjon, også Taiwan.

  Utenriksminister Jeppe Kofod skriver i en epost til avisa at han ikke planlegger å besøke Taiwan, men at han ikke vil blande seg inn i hva andre gjør.

  Den siste tiden har spenningen økt mellom Taiwan og Kina, som anser den selvstyrte øya som kinesisk territorium. Beijing har reagert med harme på at flere amerikanske folkevalgte, blant dem kongresslederen Nancy Pelosi, har besøkt øya.

  Besøkene fikk Kina til å gjennomføre militærøvelser der det blant annet ble skutt missiler mot havområdet rundt Taiwan. Øvelsen var ment å avskrekke både Taiwan og USA.

  Onsdag kunngjorde også USA at de vil innlede formelle handelssamtaler med Taiwan i høst, for første gang noensinne.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Klimaaktivister kastet ut av salen under Debatten
  En aktivist kastes ut av salen under partilederdebatten i Arendal. Foto: Tomm W. Christiansen

  Klimaaktivister ble torsdag kveld kastet ut av salen under partilederdebatten i Arendal.

  Mens Venstre-leder Guri Melby holdt et innlegg ble det ropt slagord fra salen.

  To aktivister ble ført ut av salen og tatt hånd om av politiet.

  En mann ropte flere ganger: – Erklær unntakstilstand for klima!

  En annen aktivist ropte «liv over profitt».

  De to aktivistene limte seg også fast til gjerdet på galleriet under et møte i Stortinget tidligere i år.

  De tilhører Extinction Rebellion.

  VG skriver at gruppen før debatten sendte ut en pressemelding om at de ville forstyrre debatten.

  Foto: Tomm W. Christiansen
 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Støre satte SV på plass: – Det er Putin som herjer i Europa

  SVs Kirsti Bergstø sa under partilederdebatten i Arendal at det nå er markedskreftene som herjer med folk. Temaet av de høye energiprisene.

  Hun mener regjeringen må ta en større del av strømregningen til folk.

  Statsminister Jonas Gahr Støre mente at Bergstøs historiefortelling er feil.

  – Du kan ikke si at markedskreftene herjer i Europa. Vladimir Putin herjer i Europa. Han har invadert et land, han kutter gassen.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Vedum i klinsj med Listhaug: – Økonomisk vaksinemotstander
  Trygve Slagsvold Vedum under partilederdebatten. Foto: Tomm W. Christiansen

  Partilederdebatten i Arendal handler om de høye strømprisene. Underveis gikk Frp-leder Sylvi Listhaug til angrep på finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Hun mener regjeringen har sittet handlingslammet i månedsvis.

  – Jeg vil anbefale deg å enten begynne å gjøre jobben din, eller finne deg en annen. For Norge trenger en regjering som gjør jobben, sa hun til Vedum.

  Vedum parerte med et bilde:

  – Da vi sto i koronakrisen fikk vi ett klart råd fra fagfolkene: Ta vaksinen! Vi gjorde det. Nå får vi ett klart råd fra fagfolkene, demp oljepengebruken. Hvis ikke går prisene enda mer opp. Det nekter Listhaug å høre på, du er en økonomisk vaksinemotstander, sa han til Frp-lederen.

  Listhaug avviste imidlertid at hun vil øke oljepengebruken.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Støre og Solberg tok utenlandskablene i forsvar
  Jonas Gahr Støre vil ikke gå inn for å strupe eksporten til utlandet. Foto: Tomm W. Christiansen

  Torsdag kveld er partilederne samlet til debatt i Arendal. Temaet er de skyhøye strømprisene.

  Debatten startet med at statsminister Jonas Gahr Støre tok de to siste utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia i forsvar. Han mener at kablene til utlandet har tjent Norge vel.

  Også Høyre-leder Erna Solberg tok kablene til utlandet i forsvar, sammen med MDGs Une Bastholm og Venstres Guri Melby.

  De mente at det er Vladimir Putins stengte gasskabler til Europa som har hovedskylden for de høye prisene.

  Rødts Bjørnar Moxnes, Frps Sylvi Listhaug og SVs Kirsti Bergstø mente på sin side at det var en tabbe å bygge kablene.

  Støre og Solberg advarte også begge sterkt mot å innføre makspris på strøm.

 • av NTB
  DEL
  Danmark skal investere i nye marinefartøyer

  Danmark skal investere over 50 milliarder kroner i marinen sin over de neste 20 årene og bygge flere nye skip i Danmark.

  Bakgrunnen for oppgraderingen er behovet for nye forsvarstiltak etter den russiske invasjonen av Ukraina, og forsvarsminister Morten Bødskov sier Danmark er klar til å bygge sine egne marinefartøyer.

  – Vi står overfor en alvorlig situasjon i Europa. Det er krig, og vi har vært gjennom en koronapandemi. Felles for begge er at de har skapt problemer for forsyningssituasjonen, sier han.

  Bødskov sier ikke hvor mange skip som skal bygges i Danmark de neste tiårene, men opplyser at mange av dagens fartøy er gamle og bør erstattes. Han nevnte blant annet patruljebåter, kystvaktbåter, inspeksjonsfartøyer og fregatter.

 • av Robert Gjerde
  DEL
  Person pågrepet etter trusler mot regjeringsmedlem

  En person er pågrepet og siktet for trusler mot myndighetspersoner i forbindelse med Arendalsuka.

  Det bekrefter PST til VG. Også Aftenposten får dette bekreftet av PST.

  Arendalsuka går av av stabelen denne uken, og siktede skal ha befunnet seg i Arendal i den forbindelse.

  Seniorrådgiver Martin Bernsen opplyser til Aftenposten at personen er siktet etter straffelovens paragraf 115 som omhandler angrep på de høyeste statsorganers virksomhet.

  Paragrafen har en strafferamme på fengsel i inntil 10 år, dersom en eventuell tiltalt blir erklært strafferettslig tilregnelig.

  Bernsen bekrefter at det er snakk om trusler mot et medlem av regjeringen, men vil ikke gå nærmere inn på hvilken person det dreier seg om.

  Han opplyser at siktede er pågrepet i Danmark og at det nå jobbes med en overlevering, slik at siktede kan fremstilles for varetektsfengsling i Norge så raskt som mulig.

 • av NTB
  DEL
  Nordmann omkom i ulykke i Alpene

  En 28 år gammel mann fra Heggedal i Asker omkom i en fjellulykke i Sveits lørdag 13. august.

  Ulykken skjedde i en mye brukt fotturløype for fjellturister opp til 4.000 meters høyde.

  Etter å ha nådd toppen av fjellet Weissmies i Valais-alpene, skulle han ned for å overnatte. 28-åringen var på tur alene da ulykken skjedde, skriver Budstikka.

 • av NTB
  DEL
  VG: Regjeringen fremskynder strømtiltak for bedrifter
  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier strømtiltak for næringslivet kommer i september. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Regjeringen legger frem forslag om strømtiltak for næringslivet tidligere enn først varslet. Næringsministeren bekrefter at det vil komme i september.

  Tidligere har regjeringen sagt at strømtiltak for næringslivet ville bli lagt frem senest i forbindelse med fremleggelsen av forslaget til statsbudsjett, altså i begynnelsen av oktober. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) bekrefter overfor VG at planen kommer i september i stedet.

  – Vi har allerede satt ned elavgiften og legger til rette for gunstigere fastprisavtaler. Vi jobber også med målrettede støttetiltak som skal komme de mest utsatte bedriftene til unnsetning allerede i høst. Disse tiltakene vil vi, etter planen, legge frem senest i september, sier han til avisen.

  Regjeringen la mandag frem sin fremdriftsplan for strømstøtteordninger der den økte støtten til husholdningene ble fremskyndet. Det ble derimot ikke lagt frem noe konkret om hva som er aktuelle tiltak for næringslivet. Dette er noe av bakgrunnen for at Stortinget mente at det var grunn til å innkalle til et ekstraordinært møte.

 • av NTB
  DEL
  Rushdie-siktet erklærte seg igjen ikke skyldig
  Hadi Matar ble igjen fremstilt for retten torsdag og erklærte seg igjen ikke skyldig i drapsforsøket på den 75 år gamle britiske forfatteren Salman Rushdie. Arkivfoto: Gene J. Puskar / AP / NTB

  24-åringen som er siktet for drapsforsøk på Salman Rushdie, erklærte seg igjen ikke skyldig da han ble fremstilt for retten torsdag.

  Siktelsen mot Hadi Matar ble utvidet til å inkludere overfall. 24-åringen er siktet for å ha stormet scenen og knivstukket den britiske forfatteren rett før Rushdie skulle holde et foredrag i den amerikanske delstaten New York sist fredag.

  Rushdie ble stukket flere ganger i halsen og overkroppen, men overlevde angrepet.

  Dommeren besluttet torsdag at Matar fortsatt skal sitte i varetekt. Han ble ikke tilbudt kausjon.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig regn og lyn utsetter EM-konkurranser i friidrett
  Publikum ble bedt om å komme seg under tak da det begynte å lyne og et kraftig regnvær kom over Olympiastadion i München. Fredagens kveldsøvelser i friidretts-EM er satt på vent. Foto: Lise Åserud / NTB

  Lyn og heftig regnvær gjør at kveldens program i friidretts-EM går av stabelen 25 minutter på overtid.

  Arrangøren har bedt publikum om å komme seg under tak på Olympiastadion i München for å beskytte seg mot lynet. Klokken kom beskjeden om at kveldens øvelser får starttid klokken 20.30.

  Lynet og regnværet har gitt seg gradvis i den sørtyske byen.

  Høydehopp for menn hadde planlagt starttid klokken 20.05 som første øvelse.

  Fem minutter senere skulle Eivind Henriksen og de elleve andre finalistene i slegge i gang.

  Jakob Ingebrigtsen skal etter planen løpe 1500 meter klokken 21.05, og 21.25 er det 5000-meterfinale for Karoline Bjerkeli Grøvdal og hennes 21 konkurrenter.

  Hele programmet blir nå forskjøvet tilsvarende utsettelsestiden.

  Det er meldt om 62 millimeter med nedbør i løpet av fredagen i EM-byen

  Det plasket ned mye nedbør på Olympiastadion i München i friidretts-EM fredag. Foto: Lise Åserud / NTB
 • av NTB
  DEL
  Krisesamtaler mellom Serbia og Kosovo uten resultat
  En mann går forbi graffiti som viser Russlands president Vladimir Putin og påskriften: «Kosovo er Serbia». Myndighetene i Kosovo bestemte seg tidligere i sommer for å utsette en kontroversiell beslutning knyttet til bilskilt og identitetspapirer som førte til opptøyer og skuddveksling. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB

  Et krisemøte mellom lederne i Serbia og Kosovo i Brussel torsdag endte uten resultat. – Vi er uenige om nesten alt, sier den serbiske presidenten Aleksandar Vucic.

  Det var EUs utenrikssjef Josep Borrell som ledet samtalene mellom de to balkanske nabolandene. Håpet var å få til varig endring etter at spenningen mellom dem igjen økte i sommer.

  – Dessverre kom vi ikke til enighet i dag. Men dette er ikke enden på saken. Samtalene fortsetter i dagene som kommer. Jeg gir ikke opp, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell etter møtet.

  Borrell kalte inn til krisesamtalene etter at det i juni brøt ut en konflikt mellom de to landene knyttet til bilskilt og identitetspapirer. Uenighetene resulterte i barrikadering av gater og skuddveksling.

  Situasjonen roet seg etter at Kosovo gikk med på å anerkjenne bilskilt og identitetspapirer utstedt av Serbia for innbyggere bosatt i Kosovo i ytterligere 30 dager.

  Likevel fortsatte den krasse ordvekslingen mellom de to landene, og EU kom derfor med en uttalelse i forrige uke hvor de blir bedt om «umiddelbart å stanse den gjensidige fiendtligheten og de farlige uttalelsene».

  – Den nylige spenningen nord i Kosovo har nok en gang vist at det er på tide å ta skritt i retning full normalisering, skrev Borrell på Twitter torsdag.

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa denne uken at Natos Kosovo-styrke (KFOR) står klar til å gripe inn dersom stabiliteten blir truet.

  Kosovo brøt ut av Serbia i 1999 etter Kosovokrigens slutt og erklærte ensidig sin uavhengighet i 2008, noe Serbia fortsatt motsetter seg.

  NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og den serbiske presidenten Aleksandar Vucic under en pressekonferanse i Brüssel onsdag. Foto: Olivier Matthys/ AP
 • av NTB
  DEL
  En av Trumps eks-toppledere dømt for skatteunndragelse
  En tidligere leder i Trump Organization, Allen Weisselberg (nummer to fra høyre) sa seg skyldig i skatteunndragelser etter å ha inngått en avtale. Weisselberg møtte sammen med sine advokater i retten i New York torsdag. Foto: Curtis Means / Daily Mail / AP / NTB

  En toppleder i tidligere president Donald Trumps selskap sa seg torsdag skyldig i skatteunndragelse.

  Avtalen innebærer at han potensielt kan bli et nøkkelvitne i saken mot selskapet som skal i gang i løpet av høsten.

  Allen Weisselberg, som var en av lederne i Trump Organization, har sagt seg skyldig på alle 15 tiltalepunkter. Han var anklaget for å ha unnlatt å betale skatt på overdådige frynsegoder han fikk fra selskapet, inkludert utbetalinger for leie av en luksusbil, leie for en leilighet på Manhattan og privatskoleundervisning for barna.

  Weisselberg er den eneste personen som hittil er siktet for kriminelle handlinger i den langvarige etterforskningen av selskapets forretningspraksis.

  Han ble dømt til fem måneders fengsel og fem års prøvetid. I tillegg må han betale nesten 2 millioner dollar i skatter, bøter og renter.

  Avtalen innebærer også at han må vitne for påtalemyndigheten når saken mot Trump-selskapet kommer for retten i oktober. Selskapet er anklaget for å ha hjulpet Weisselberg og andre ledere med å unngå å betale inntektsskatt ved å unnlate å meddele en komplett oversikt over deres fulle kompensasjon til myndighetene. Trump selv er ikke siktet i saken.

 • av NTB
  DEL
  Savnet gutt funnet i god behold i Sogndal

  Den ni år gamle gutten som var savnet etter en fjelltur i Sogndal, ble torsdag kveld funnet uskadet og i fin form.

  Det ble blant annet satt inn redningshelikopter i søket etter niåringen da han ikke kom ikke ned fra Skagasetfjellet etter en skoletur torsdag.

  Politiet fikk melding om at eleven var savnet klokken 15.15.

  Det var redningshelikopteret som fant gutten, opplyser Vest politidistrikt.

  – Han er uskadet og skal være i fin form. Han ble funnet i Henjadalen, som ligger nedenfor fjellet han og skolen hadde vært på tur i, melder politiet.

  Gutten var på skoletur på fjellet og kom bort da de var på vei ned.

 • av NTB
  DEL
  NRK-måling: En av to vil ha Solberg som statsminister
  Erna Solberg (H) ligger langt foran statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en popularitetsmåling NRK publiserte torsdag. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Nesten halvparten mener Høyre-leder Erna Solberg er best skikket til å være statsminister, ifølge en NRK-måling. Bare én av tre ønsker Jonas Gahr Støre (Ap) i jobben.

  Målingen er utført av Norstat for NRK.

  960 personer ble spurt om hvem de mener er best skikket til å være statsminister. Hele 49 prosent peker altså på Solberg. 31 prosent mener den sittende statsministeren er best skikket.

  I oktober i fjor var stemningen motsatt. Da pekte 49 prosent på Støre og 36 prosent på Solberg.

  Undersøkelsen er utført mellom 9. og 14. august.

 • av NTB
  DEL
  Tyrkias valuta stuper etter rentenedsettelse
  En mann i Ankara kjøper brød som blir stadig dyrere. Trass i en inflasjon på nær 80 prosent senket sentralbanken renten til 13 prosent torsdag, i tråd med president Erdogans omstridte teori. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB

  Tyrkias lira tapte 1 prosent i verdi etter at landets sentralbank torsdag igjen senket renten, slik president Recep Tayyip Erdogan insisterte på.

  Sentralbanken i Ankara kunngjorde at renten senkes fra 14 til 13 prosent, og dermed falt liraen i verdi til over 18 pr. dollar.

  Det er første gang sentralbanken senker renten siden desember. Før det var det en runde med omstridte rentenedsettelser fra 18 prosent.

  Stikk i strid med alminnelig økonomisk teori insisterer Erdogan på at økte renter fyrer opp under inflasjonen, og flere sentralbanksjefer som motsier ham, er blitt sparket de siste årene.

  Liraen har konstant falt i verdi samtidig som inflasjonen har skutt i været siden Erdogan begynte å presse sentralbanken. Det siste året har inflasjonen offisielt ligget på nesten 80 prosent, men tyrkiske økonomer mener den i virkeligheten er over dobbelt så høy.

 • av NTB
  DEL
  Minst 16 døde etter styrtflom i Kina

  Minst 16 mennesker er døde og 18 savnet etter at et kraftig regnvær har ført til styrtflom vest i Kina, melder statlige medier torsdag.

  Beredskapsmyndighetene beskriver hendelsen i Datong fylke i provinsen Qinghai som en «fjellflom», et fenomen som ofte skyldes kraftig bygevær i fjellområdene.

  Videoer lagt ut på nyhetsnettstedet Beijing News viser gjørmete vann som strømmer ned en bred gate, veier som er delvis skyllet vekk og trær som er revet opp med roten. Veltede biler ligger igjen der vannet har trukket seg tilbake.

  Redningsmannskaper meldte tidligere på dagen at 36 personer var savnet, men utover ettermiddagen var 18 av dem funnet, ifølge den statlige TV-kanalen CCTV. Over 6000 mennesker i seks landsbyer er berørt av naturkatastrofen som inntraff onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Leteaksjon etter niåring i Sogndal

  Et redningshelikopter er satt inn i letingen etter en ni år gammel gutt som er savnet etter en fjelltur i Sogndal.

  Gutten kom ikke ned fra Skagasetfjellet etter en skoletur torsdag. Politiet fikk melding om at eleven var savnet klokken 15.15.

  – Vi har politimannskaper på stedet for å organisere leteaksjonen. Det er et redningshelikopter som nå søker i området, og vi har på vei inn mannskaper fra Røde Kors, Norske Redningshunder og Norsk Folkehjelp, sier operasjonsleder Tom Johannessen i Vest politidistrikt til NRK torsdag ettermiddag.

  Fjellet ligger ikke langt fra Leikanger.

  – Han kom bort da de var på vei ned igjen. Vi har ingen opplysninger som tyder på at han er utsatt for et uhell eller en ulykke, sier operasjonslederen til Bergens Tidende.

  I 14.15-tiden oppdaget skolen at gutten ikke var med resten av følget.

  – Været er bra, og det er gode søksforhold, sier Tom Johannessen.

 • av NTB
  DEL
  Uforsiktig håndtering av peroksid utløste eksplosjon
  Røyk stiger opp fra skipet Ocean Trader etter at lasten med peroksid gikk i lufta i fjor. Foto: Dubais kommunikasjonskontor / AP / NTB

  Uforsiktig omgang med en last peroksid var årsaken til en enorm eksplosjon i Jebel-havnen i Dubai i fjor, ifølge en granskningsrapport.

  Fem mannskapsmedlemmer på båten som gikk i luften, ble dømt til en måneds betinget fengsel og en bot på 100.000 dirham (270.000 kroner) hver for å ha latt giftige gasser bygge seg opp i lasterommet. Fem andre bedrifter ble også bøtelagt.

  Lasten med peroksid kom fra Kina og ble sittende i solsteken i tolv dager frem til ulykken. Fem mennesker ble skadet, selv om myndighetene den gangen hevdet at ingen var skadet.

  Eksplosjonen 7. juli i fjor utløste en enorm ildkule og en sjokkbølge gjennom hele Dubai, som fikk vegger og vinduer til å skjelve opptil 25 kilometer borte fra havnen.

 • av NTB
  DEL
  Utvalg skal evaluere håndtering av Oslo-skytingen

  Informasjonsdeling og samhandling mellom politiet, PST og helsevesenet i forkant av skytingen i Oslo 25. juni skal evalueres.

  Dette innebærer hvilke vurderinger og forebyggende arbeid som ble gjort overfor gjerningspersonen. Utvalget skal vurdere i hvilken grad politiet eller PST, med bakgrunn i den informasjonen de hadde inntil tidspunktet for hendelsen, kunne forebygget eller avverget det som skjedde, opplyser politiet i en pressemelding.

  Videre skal utvalget gjennomgå politiets operative håndtering, inkludert samhandlingen mellom politiet, PST og andre relevante aktører. Dette inkluderer politiets håndtering og kommunikasjon rundt arrangementene som skulle vært arrangert i etterkant av hendelsen.

  Det er politidirektøren og PST-sjefen som har besluttet at håndteringen av masseskytingen i Oslo sentrum natt til 25. juni skal evalueres. Nå er sammensetningen av utvalget og mandat for arbeidet klart.

  Utvalget skal ledes av førsteamanuensis Pia Jansen ved Forsvarets høgskole.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5