Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Koronavaksinen reddet 20 millioner liv
24. juni 2022 kl 05:35NTB
DEL

Nærmere 20 millioner liv ble reddet av koronavaksinen det første året, men enda flere kunne vært reddet om flere var blitt vaksinert, viser en ny studie.

Studien som er offentliggjort i tidsskriftet The Lancet, baserer seg på data fra 185 land og territorier mellom desember 2020 og desember 202. Kina er ikke tatt med på grunn av det høye folketallet og de strenge tiltakene som hindrer smitte.

Studien konkluderte med at 19,8 millioner liv ble reddet ut av potensielt 31,4 millioner dødsfall om ingen vaksiner var tilgjengelig. Ytterligere 600.000 liv kunne vært reddet om hvert lands mål om å vaksinere minst 40 prosent av befolkningen innen slutten av 2021 var nådd.

Tallene viser at vaksinen hindret 4,2 millioner dødsfall i India, 1,9 millioner i USA, 1 million i Brasil, 631.000 i Frankrike og 507.000 i Storbritannia.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Jordskjelv krevde liv i Afghanistan og Pakistan
  Tirsdagens jordskjelv nord i Afghanistan krevde også liv i nabolandet Pakistan. Her fraktes skadde til sykehus i Saidu Sharif nord i Pakistan. Foto: AP / NTB

  Et jordskjelv med styrke 6,5 har rystet store deler av Afghanistan og Pakistan. Minst 11 mennesker omkom, ni av dem i Pakistan, ifølge lokale myndigheter.

  Skjelvet tirsdag kveld hadde sitt episenter i fjellkjeden Hindu Kush nord i Afghanistan, ifølge jordskjelvsenteret EMSC. Jordskjelvet var svært dypt – 194 kilometer under bakken.

  Minst ni mennesker omkom og 40 ble skadet i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen nord i Pakistan, ifølge lokale myndigheter.

  Blant ofrene er en 13 år gammel jente som omkom da en husvegg raste over henne. Det opplyser en talsmann for politiet i Swat-distriktet. Ifølge ham ble minst 150 mennesker skadet under skjelvet i distriktet.

  I Afghanistan er det meldt om to omkomne i Laghman-provinsen, opplyser en talsmann for landets krisedepartement.

  Skjelvets episenter var i et avsidesliggende og fjellrikt område, der det er langt mellom folk og dårlig med telefon- og internettforbindelse. Det fryktes derfor at tallet på omkomne og skadede kan komme til å stige.

  Tirsdagens jordskjelv var også merkbart i Tadsjikistan, Kasakhstan og India, men det er ikke meldt om personskader der.

 • NTB
  DEL
  Kvinne påkjørt i Drammen – sjåfør har stukket av

  En kvinne i 20-årene ble påkjørt i nærheten av et gangfelt i Drammen i ni-tiden tirsdag kveld. Sjåføren stakk fra stedet.

  Kvinnen har store smerter og er på akutten, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Skadeomfanget er fortsatt ukjent. Kvinnen følges opp av helsevesenet.

  Til VG opplyser politiet at sjåføren forlot stedet etter påkjørselen.

  – Vi har ikke fått kontakt med sjåføren, sier operasjonsleder Roger Aaser til avisen.

  Han legger til at politiet etterlyser vitner til hendelsen. Ulykken skjedde ved 20.45-tiden tirsdag kveld.

 • NTB
  DEL
  Hellas' statsminister bekrefter at det blir valg i mai
  Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis varsler valg i mai. Foto: AP / NTB

  Hellas' konservative statsminister Kyriakos Mitsotakis opplyser at det skal holdes valg på ny nasjonalforsamling i mai.

  – Jeg kan opplyse om at det med sikkerhet vil bli holdt valg i mai, sa Mitsotakis i et intervju med TV-stasjonen Alpha tirsdag kveld.

  Det var på forhånd ventet at Mitsotakis ville skrive ut valg i mai. Regjeringen er under hardt press etter togulykken i februar som krevde 57 menneskeliv.

  Siden har det vært flere uker med streiker og voldsomme demonstrasjoner mot regjeringen flere steder i landet.

 • NTB
  DEL
  Oklahomas høyesterett myker opp abort-forbudet

  Høyesterett i Oklahoma skroter en del av abortforbudet i delstaten og slår fast at kvinner har rett til abort når svangerskapet utgjør en helserisiko.

  Oklahoma fikk i fjor vår det som ble beskrevet som USAs strengeste abortlov med et nær totalforbud. Unntakene var når abort er nødvendig for å redde livet til kvinnen som bærer fosteret, eller om graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest som er meldt til politiet.

  Tirsdag avgjorde et flertall på fem mot fire dommere i delstatens øverste domstol at abort også må tillates når svangerskapet utgjør en risiko for kvinnens helse. De mener kvinner i henhold til Oklahomas grunnlov har rett til å ta abort hvis en lege mener graviditeten kan være helseskadelig.

  Kjennelsen omtales som en liten seier for abortforkjempere etter at USAs høyesterett fjernet den føderale retten til abort i fjor sommer.

 • NTB
  DEL
  Børsoppgangen fortsetter i USA

  Børsoppgangen fortsetter i USA, der alle de største indeksene endte solid i pluss tirsdag.

  Dow Jones-indeksen endte 1 prosent opp, mens den bredt sammensatte S&P 500-indeksen steg med 1,3 prosent.

  Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte 1,6 prosent opp har dermed steget med 13,3 prosent siden nyttår.

  Oppgangen på Wall Street kom etter at det tirsdag også var bred oppgang på europeiske børser.

 • Ole Alexander Saue
  DEL
  Person død etter trafikkulykke i Rogaland

  En ung mann døde etter å ha kollidert i et tre i Lund i Rogaland tirsdag kveld.

  Pårørende er varslet.

  Det var ingen vitner til selve hendelsen. Veien har vært stengt en stund, men blir nå gjenåpnet for trafikk.

 • NTB
  DEL
  Regnskapsfører dømt for grovt underslag
  En kvinne i 30-årene er i Sør-Rogaland tingrett dømt til ett år og ni måneders fengsel for grovt underslag. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En kvinne i 30-årene er dømt til ett år og ni måneders fengsel for grovt underslag mot seks bedrifter i Sør-Rogaland tingrett.

  Underslaget skal ha foregått i nesten to år, skriver Stavanger Aftenblad.

  I dommen kommer det frem at kvinnen har brukt sin fagkunnskap til å opprette falske fakturaer og således underslå store summer.

  I løpet av tidsperioden lurte kvinnen til seg i overkant av 3,7 millioner kroner. Selv hevdet hun at det var tre navngitte personer i tre av selskapene som sto bak underslagene. Disse tre personene navnga kvinnen da hun ble kalt inn til avhør i august 2020.

  I tillegg til fengselsstraffen er kvinnen dømt til å tilbakebetale pengene hun lurte til seg.

  Kvinnens forsvarer, advokat Sigurd Rønningen, sier til avisen at de vurderer å anke straffeutmålingen.

 • NTB
  DEL
  Le Pen spår sosial eksplosjon i Frankrike
  Lederen for det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal samling i Frankrike, Marine Le Pen, advarer mot en «sosial eksplosjon» som følge av pensjonsreformen regjeringen i landet har tvunget gjennom. Foto: AP / NTB

  Den franske regjeringens beslutning om å tvinge gjennom en omstridt pensjonsreform kan lede til sosial eksplosjon, mener ytre høyrelederen Marine Le Pen.

  – Regjeringen legger til rette for en sosial eksplosjon, som om det nettopp er dette de er ute etter, sier lederen i partiet Nasjonal samling.

  Le Pen sier at hun ikke vil være med på å «slukke brannen» som regjeringens pensjonsreform har utløst.

  Den franske regjeringen gikk nylig utenom nasjonalforsamlingen da den innførte pensjonsreformen.

 • NTB
  DEL
  187 drept i bandekrig i Haiti

  Minst 187 mennesker ble drept og over 150 ble såret i oppgjør mellom kriminelle bander mellom 27. februar og 9. mars i Haiti, ifølge FN.

  Hundrevis av mennesker har flyktet fra de voldelige bandene, blant dem mange bønder i Artbhonite-regionen som ikke lenger tør å dyrke jorda. Det har ført til matmangel og sult.

  Volden er verst i hovedstaden Port-au-Prince, og den kriminelle Baz Gran Grif-banden står ifølge FN bak mesteparten.

  – Situasjonen er aller mest alarmerende for barn, som ofte blir utsatt for alle former for væpnet vold, blant annet tvangsrekruttering og seksuelle overgrep, konstaterer FNs kontor i landet.

  FN har også registrert nærmere 260 kidnappinger i Haiti siden årsskiftet.

 • NTB
  DEL
  Nytt utbrudd av marburgviruset i Afrika

  Minst fem mennesker med marburgvirus har mistet livet i Tanzania, bekrefter helseministeren. Viruset gir en svært smittsom og dødelig sykdom som ligner ebola.

  – Resultater fra vårt folkehelse-laboratorium har bekreftet at denne sykdommen er forårsaket av marburgviruset, sier helseminister Ummy Mwalimu om sykdommen som har krevd fem liv.

  Tre pasienter behandles på sykehus, mens 161 smittekontakter er sporet av myndighetene, opplyser Mwalimu. Hun oppfordrer befolkningen til å bevare roen og forsikrer at regjeringen har fått kontroll over smittespredningen.

  Marburgvirus-sykdom kan ha en dødelighet på mellom 24 og 88 prosent, ifølge WHO. Det finnes ingen vaksine eller antivirale legemidler som er godkjent til behandling.

  Sykdommen ble først påvist som følge av to utbrudd knyttet til laboratoriearbeid med forsøksaper fra Uganda som fant sted samtidig i 1967 i tyske Marburg og i Beograd i Serbia.

  Viruset antas å stamme fra en flaggermusart og sprer seg mellom mennesker gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra smittede.

  I vestafrikanske Ekvatorial-Guinea har elleve mennesker dødd i et utbrudd som først ble påvist 7. januar i år. Det største utbruddet i nyere tid var i Angola i 2005. Det krevde over 300 menneskeliv.

 • NTB
  DEL
  Stor politiaksjon mot fiskerinæringen

  Politiet har pågrepet tre personer og ransaket fiskemottak, fartøyer og flere selskaper i en omfattende aksjon i Tromsø tirsdag.

  To personer i Tromsø og en person i Møre og Romsdal er pågrepet etter aksjonen tirsdag morgen. Med bistand fra Kystvakten ransaket Skatteetaten, Fiskeridirektoratet og Økokrim flere skip, fiskemottak og kontorlokaler.

  – Vi kan ikke utelukke flere pågripelser eller at siktelsene vil bli utvidet, sier politiadvokat Ronny Jørgensen i Troms politidistrikt på en pressekonferanse tirsdag kveld.

  Bakgrunnen for saken er en anmeldelse som politiet mottok fra Fiskeridirektoratet for et års tid siden.

  Det utløste en omfattende innledende etterforskning som har dannet grunnlag for aksjonen i dag.

  – Dette er en bransje som omsetter for mange milliarder kroner, og hvor det tidligere er avdekket regelverksbrudd. Det er derfor svært viktig at Skatteetaten og andre kontrollmyndigheter er tett på for å avdekke lovbrudd og sikre like konkurransevilkår, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.

 • NTB-Reuters-AFP
  DEL
  Kraftig jordskjelv har rystet fjellregion i Afghanistan

  Et jordskjelv med styrke 6,5 har rystet Afghanistan, ifølge jordskjelvsenteret ESMC. Skjelvet var merkbart i Pakistan og India, men skadeomfanget er ukjent.

  Også det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt skjelvet i fjellkjeden Hindu Kush nord i Afghanistan til styrke 6,5.

  Skjelvet fant sted på 194 kilometers dybde, ifølge EMSC. Episenteret var i nærheten av den avsidesliggende provinsen Badakhshan, under 200 kilometer fra den afghanske byen Kunduz.

  Det er foreløpig uklart om skjelvet har forårsaket store skader eller rammet tett befolkede områder.

  Øyenvitner flere steder i Pakistan opplyser til nyhetsbyrået AFP at jordskjelvet tirsdag var merkbart også der.

 • Hilde Bjørhovde
  DEL
  Sporveksel-trøbbel på Ski stasjon

  Problemer med en sporveksel på Ski stasjon førte til små forsinkelser i togtrafikken tirsdag ettermiddag.

  Tog på østre linje kunne ikke kjøre gjennom Blixtunnelen, men måtte isteden kjøre gamle Østfoldbanen.

  Feilen er utbedret, og trafikken vil normalisere seg, opplyser Bane Nors pressevakt klokken 17.20.

 • NTB
  DEL
  Putin: Kinas fredsplan kan danne grunnlag for en løsning

  – Kinas fredsplan kan danne grunnlag for enighet i Ukraina når Kyiv og Vesten er klare.

  Det sa Russlands president Vladimir Putin tirsdag ettermiddag ifølge nyhetsbyrået Tass.

  Samtalene mellom Putin og Kinas president Xi Jinping ble avsluttet i 16.30-tiden tirsdag.

  Putin sa at de to statslederne brukte «mye tid» på diskutere Kinas plan.

  - Vi tror at mange punkter i den kinesiske fredsplanen samsvarer med Russlands syn, og at mange av disse punktene kan støttes i Vesten og i Kyiv.

  På en pressekonferanse i etterkant sa Xi Jinping at Kina ikke tar stilling til noen av partene i krigen.

  – Vi er for fred. Vi er for dialog, sa Xi. Han beskrev møtet som «åpent og vennlig».

  Putin beskrev samtalene som «vellykkede og konstruktive». Begge omtalte hverandre som «kjære venn».

  Det russiske nyhetsbyrået valgte å fokusere på at Putin brukte pressekonferansen til nye angrep på Vesten.

  Bakgrunnen var meldinger tirsdag om at Storbritannia skal sende artilleriammunisjon med utarmet uran til Ukraina. Dette kom frem i dokumenter fra det britiske parlamentet.

  - Russland vil bli tvunget til å reagere hvis det kollektive Vesten begynner å bruke våpen med et atomkomponent, sa Putin.

 • NTB
  DEL
  LO støtter Flytog-kompromiss
  I et forsøk på å hindre nedleggelse foreslår Flytoget at driftsperioden utvides fra 2027 til 2033. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  I et forsøk på å hindre nedleggelse foreslår Flytoget at driftsperioden utvides fra 2027 til 2033. LO støtter forslaget.

  Kjernen i forslaget er at folk som tar Flytoget, kan gå av på stasjonene mellom eksempelvis Asker og Lillestrøm. I dag kan de ikke gå av før de kommer til Gardermoen, skriver VG. Flytoget mener dette kan bidra til å avlaste kapasitetskrisen gjennom Oslo.

  Flytoget ønsket å overta togtrafikken vest for Oslo på Østlandet, men 3. mars ble det offentliggjort at Vy beholder strekningene. LO kjempet hardt for at Vy skulle få beholde strekningene på Østlandet, men nå støtter de to togforbundene i LO kompromissforslaget, skriver VG.

 • NTB
  DEL
  Fem menn tiltalt etter drapsforsøk på Stovner
  Fem unge menn er tiltalt for drapsforsøk etter at en ung mann ble knivstukket på Stovner 16. mars i fjor. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Fem unge menn er tiltalt for drapsforsøk etter at en jevnaldrende mann ble knivstukket på Stovner 16. mars i fjor.

  Den fornærmede mannen ble stukket flere ganger med kniv, skriver Avisa Oslo.

  Skadene var potensielt livstruende og medførte at offeret umiddelbart måtte opereres, heter det i tiltalen.

  Ifølge avisen er alle de tiltalte mellom 18 og 19 år gamle. Den yngste var 17 år da hendelsen fant sted.

  Rettssaken finner sted i Oslo tingrett i mai. Det er ikke kjent hvordan mennene forholder seg til tiltalen.

 • NTB
  DEL
  Russland: Forlenger kutt i oljeproduksjonen

  Russland forlenger sitt kutt i oljeproduksjonen på 500.000 fat pr. dag.

  Kuttet i produksjonen forlenges til slutten av juni, sier den russiske visestatsministeren Alexander Novak ifølge Tass.

  Han begrunner det med «den nåværende markedssituasjonen». Russland har tidligere varslet et kutt i produksjonen til 500.000 fat pr. dag. Da var begrunnelsen at vestlige land innførte pristak på russisk olje etter invasjonen av Ukraina. Målet om å redusere den russiske oljeproduksjonen vil være nådd i løpet av de nærmeste dagene, hevder Novak.

 • NTB
  DEL
  Mann tiltalt for drap med stekegaffel i Oslo
  En person døde etter å ha blitt funnet kritisk skadet med stikkskader i Københavngata i Oslo i november 2021. Foto: Erik Johansen / NTB

  Tirsdag i neste uke må en mann i 40-årene møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha drept en annen mann med en stekegaffel.

  Drapet fant sted natt til 24. november 2021. I tiltalen kommer det frem at mannen stakk stekegaffelen gjennom en pulsåre på fornærmede og inn i mannens høyre lunge.

  Fornærmede ble funnet kritisk skadet i inngangspartiet til hybelblokken Anker Apartments på Rodeløkka i Oslo. Han døde senere av skadene på sykehus. Den tiltalte mannen ble pågrepet kvelden etterpå hjemme hos seg selv.

  Mannens forsvarer, advokat Jan Christian Kvanvik, sier til NTB at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

  – Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken før rettssaken begynner.

  Bistandsadvokat Torkjell Solbø sier til NTB at tiden for de pårørende etter drapet har vært helt forferdelig.

  – De kommer ikke til å være til stede i rettssaken. Hendelsen har vært svært traumatiserende for dem.

  Solbø varsler også at han kommer til å fremme et krav om oppreisning for de pårørende. Det er satt av fire dager til rettssaken.

  En person døde etter å ha blitt funnet kritisk skadd med stikkskader i Københavngata i Oslo i november 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Per Anders Johansen
  DEL
  Frysebokssaken: Avdødes familie ba politiet om hjelp i 2019

  Familien til den norske kvinnen som ble funnet død i en fryseboks, tok kontakt ved svensk politi allerede i 2019. Det skriver SVT.

  Svensk politi opplyser til SVT at familien var urolig, men at saken ikke ble politianmeldt. Nå vil politiet gjennomføre avhør av familien.

  Kvinnen som ble funnet partert i en fryseboks på en gård i Värmland i Sverige, ble trolig plassert der etter september 2018, ifølge svensk politi.

  Familien dro til gården sommeren 2019. Da skal den siktede mannen ha fortalt at samboeren var på tur med hunden, fortalte en slektning NRK i helgen.

 • NTB
  DEL
  LNU: Mistet en av ti medlemmer i pandemien
  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har fått overlevert en rapport fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Foto: Heiko Junge / NTB

  Antallet aktive medlemmer har gått betydelig ned i barne- og ungdomsorganisasjoner. Et flertall av organisasjonene har mistet rundt en tidel av medlemmene.

  Årsaken er at unge frivillige er slitne etter koronapandemien, ifølge en rapport fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

  Dette går hardt ut over driften av organisasjonene, både blant frivillige og sentralledd, sier LNU.

  – Ildsjelene er slitne. Det vi trenger nå, er politikere som er villige til å satse på barne- og ungdomsfrivilligheten. Store ord om at ungdomsengasjement er viktig er vel og bra, men hjelper ikke mye når situasjonen er som den er, sier styreleder Margrete Bjørge Katanasho.

  De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene er under press og trenger tiltak som styrker dem, sier styrelederen.

  Rapporten er overlevert kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

  LNU ber kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) komme på banen for frivillige organisasjoner. Foto: Fredrik Varfjell / NTB