Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Rødts gruppeleder i Oslo tar ikke gjenvalg
27. juni kl 12:33av Kjetil Magne Sørenes
DEL

Rødts profilerte gruppeleder i Oslo, Eivor Evenrud, gir seg neste år.

Det opplyser hun selv på Facebook.

«Jeg har tenkt og tenkt, og landet på en avgjørelse som kjennes både vemodig og riktig.

Jeg har i dag kontakta nominasjonskomiteen og gitt beskjed om at jeg ikke stiller til gjenvalg for Rødt Oslo i 2023», skriver hun der.

Evenrud har i den siste tiden blant annet markert seg som en mostander av partiets linje på Stortinget om å stemme mot at Finland og Sverige skal få bli medlemmer av Nato.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Russland: Informasjon bør offentliggjøres

  Russlands ambassade i Danmark tar utgangspunkt i at lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen blir «undersøkt av kompetente myndigheter».

  – Ambassaden tar utgangspunkt i at situasjonen blir grundig undersøkt av kompetente myndigheter, og at alle nødvendige midler blir tatt i bruk, skriver ambassaden på Facebook.

  – Resultatene av en slik undersøkelse bør offentliggjøres, heter det videre.

 • av NTB
  DEL
  Durek Verrett-klage opp i PFU
  Durek Verrett har klaget Se og Hør inn for pressens klageorgan, PFU. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal onsdag behandle en klage fra Durek Verrett rettet mot Se og Hør.

  Klagen handler om et oppslag på ti sider i ukebladet fra 17. desember i fjor, hvor Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

  Verrett hadde ikke selv medvirket til saken og takket nei da Se og Hør oppsøkte ham på gata i Los Angeles for å spørre om et intervju.

  PFU er pressens eget klageorgan. Se og Hør avviser klagen.

 • av NTB
  DEL
  Meloni lover fortsatt italiensk støtte til Ukraina
  Giorgia Meloni (til høyre) ventes å bli Italias nye statsminister. Hun lover at den neste regjeringen vil holde fast ved støtten, trass i at koalisjonspartnerne Matteo Salvini (til venstre) og Silvio Berlusconi har vært støttespillere av Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

  Giorgia Meloni forsikrer at Ukraina fortsatt kan regne med støtte om hun, som ventet, blir leder av Italias neste regjering.

  – Du vet at dere kan regne med vår lojale støtte til det ukrainske folks frihet. Hold motet oppe og vær sterke i troen, skriver Meloni i en Twitter-melding til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

  Melonis parti Italias brødre ble den store vinneren i det italienske valget, og sammen med koalisjonspartiene Ligaen og Fremad Italia har hun rent flertall i nasjonalforsamlingen.

  Også Meloni har fordømt den russiske invasjonen, men det har vært spekulert i at den nye regjeringen kunne være mer russiskvennlig.

 • av NTB
  DEL
  Orkan mørkla hele Cuba
  Mercedes Valdez holder rundt hunden Kira mens hun venter på skyss. I bakgrunnen er boligen hennes, som ble rasert da orkanen Ian traff Pinar del Rio-provinsen på Cuba. Ian raserte senere strømnettet, før den vendte kursen mot Florida. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB

  Strømnettet på Cuba kollapset på grunn av orkanen Ian tirsdag. Hele øya var uten strøm, opplyser landets myndigheter.

  I en uttalelse heter det at det jobbes gjennom natta med å få strømmen tilbake for øyas 11 millioner innbyggere.

  Natt til onsdag er orkanen på vei mot Florida som en kategori 4-storm som kan få voldsomme følger. Det ventes at den vil bli kraftigere idet den passerer den varme Mexicogolfen og at den vil ha vindhastighet på opptil 58 meter i sekundet.

  teaser
  Mindre enn 3 time siden
  Orkanen mørkla Cuba. Onsdag stålsetter Florida seg for storm som kommer én gang på en generasjon.
 • av NTB
  DEL
  Tyfon har truffet Vietnam

  Tyfonen Noru tok med seg kraftig vind og voldsomme regnbyger da den rammet det sentrale Vietnam onsdag morgen. Hundretusenvis har søkt tilflukt.

  I Da Nang, landets tredje største by, ristet det i høyblokker i den sterke vinden. Trær ble revet over ende, og tak løsnet fra boliger. Det er meldt om store strømutbrudd.

  Mer enn 200.000 mennesker søkte ly i tilfluktsrom gjennom natten.

  Forsvarsdepartementet har mobilisert rundt 240.000 personell til å bidra i søk – og redningsoperasjoner, melder statlige medier. Halvparten av landets flyplasser er stengt.

 • av NTB
  DEL
  Tre alvorlig skadd etter eksplosjon i tysk by

  Tre personer ble alvorlig skadd i en eksplosjon på et torg sentralt i den tyske byen Halle tirsdag, opplyser politiet.

  Eksplosjonen fant sted rundt klokka 18 lokal tid i de offentlige toalettene ved markedet, i et historisk bygning som også huser en kafé og leiligheter.

  To jenter på 12 og 13 år og en 51 år gammel kvinne ble tatt til sykehus med alvorlige skader.

  Halle ligger i delstaten Sachsen-Anhalt. Byen har rundt 240.000 innbyggere.

 • av NTB
  DEL
  50 sivile savnet etter angrep i Burkina Faso

  Elleve soldater ble drept og 50 sivile er savnet etter at jihadister gikk til angrep i Soum-provinsen nord i Burkina Faso mandag, opplyser landets regjering.

  – En kolonne som fraktet forsyninger til landsbyen Djiobo, ble mål for et feigt og barbarisk angrep, sier regjeringstalsmann Lionel Bilgo.

  – Foreløpig er det funnet elleve døde soldater. Rundt 50 sivile er savnet, og letingen pågår, legger han til.

  En sikkerhetskilde opplyser til nyhetsbyrået AFP at så mange som 60 mennesker kan være drept i angrepet.

 • av NTB
  DEL
  Forsvarsforsker tror gassrør er rammet av russisk sabotasje
  Satellittbilde som viser gasslekkasjen ved den danske øya Bornholm. Foto: Planet Labs / PBC via AP / NTB

  – Jeg tror det er Russland som vil strupe forsyningen uten å si det, sier høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen om lekkasjene fra gassrørledninger.

  Siden Russland stoppet å levere gass til Europa gjennom Nord Stream 1 i slutten av forrige måned, har Norges rolle som leverandør av gass blitt svært viktig.

  – Derfor har det heller aldri vært større grunn for å ødelegge den. Det har aldri vært så farlig som nå og vi har fullstendig ignorert dette med hodet i sanden, sier Ulriksen til E24.

  Han tror lekkasjene fra Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen dreier seg om russisk sabotasje.

  – Jeg tror det er Russland som vil strupe forsyningen uten å si det, en såkalt ikke-attribuerbar handling, sier Ulriksen.

 • av NTB
  DEL
  Greenpeace: Lekkasjer tilsvarer utslipp i åtte mnd.
  Gassen som syder opp fra gasskablene som lekker i Østersjøen, skaper bobler i overflaten. Ifølge Greenpeace kan det lekke ut gass tilsvarende åtte måneder av Danmarks årlige CO2-utslipp. Foto: Det danske forsvaret via AP / NTB

  Gassen som syder opp fra Østersjøen, der det er lekkasje i kablene Nord Stream 1 og Nord Stream 2, tilsvarer åtte måneder av Danmarks samlede CO₂-utslipp, ifølge Greenpeace.

  Miljøorganisasjonens beregninger er basert på offisielle rapporter der det heter at det vil være et utslipp på om lag 155 millioner kubikkmeter gass pr. rør.

  – Hele den mengden er nå i ferd med å lekke ut, sier Mads Flarup Christensen, som er nordisk generalsekretær i Greenpeace.

  Utslippet kan beregnes ut fra forskjellige modeller for hvor lang nedbrytningstid metan har, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau. Greenpeace baserer seg på en nedbrytningstid på 20 år, slik FN gjør.

  Da tilsvarer utslippet 30 millioner CO₂-ekvivalenter, skriver Ritzau.

  – Det tilsvarer det vi slipper ut i Danmark på åtte måneder, og det er en ganske voldsom mengde. Dette er nok en grunn til at vi må være varsomme med å satse fremtiden vår på fossile brennstoffer, sier Christensen.

  Det er imidlertid uklart om all gassen vil slippe ut av rørene. Danske myndigheter har opplyst at de regner med at det ikke vil være før om en uke man kan komme tett nok på rørene til å undersøke dem.

  Fram til da vil gassen fortsatte å lekke ut i store mengder, og det er ingenting å gjøre for å stoppe lekkasjen.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  EU-sjef om «sabotasjen»: – Vil føre til sterkest mulig respons

  Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, lover kraftige reaksjoner ved bevisst forstyrrelse av europeisk energiinfrastruktur. Det skriver hun på Twitter.

  Hun skriver videre at hun har snakket med Danmarks statsminister Mette Fredriksen om «sabotasjeaksjonen» som har rammet gassledningene i Østersjøen, utenfor Bornholm.

  – Det blir viktig nå å få undersøkt hendelsene og få full klarhet om hva som har skjedd og hvorfor, skriver von der Leyen.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Forsker: Norsk gass trolig Europas største sabotasjemål

  - Vi har en storkrig i Europa akkurat nå. Norsk gassforsyning er sannsynligvis det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i hele Europa akkurat nå, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til NRK. Han er hovedlærer ved Forsvarets høgskole.

  Bakteppet er gasslekkasjene etter eksplosjoner ved gassrørledninger i Østersjøen. Flere land omtaler dette som sabotasjeaksjoner.

 • av NTB
  DEL
  Saudi-Arabias omstridte kronprins blir statsminister

  Kronprins Mohammed bin Salman overtar posten som statsminister i Saudi-Arabia, ifølge et dekret fra kongefamilien.

  Den omstridte kronprinsen, som har vært landets de facto leder i flere år, overtar posten som statsminister fra 86 år gamle kong Salman. Han gir samtidig fra seg posten som forsvarsminister til lillebroren Khalid bin Salman, som inntil nylig var viseforsvarsminister.

  Mohammed bin Salman er 37 år gammel og ble utnevnt til forsvarsminister i 2015. Samme år innledet han en krig mot houthiopprørerne i nabolandet Jemen. Den pågår fortsatt og har forårsaket enorme lidelser.

 • av NTB
  DEL
  Olje- og energiministeren skal redegjøre onsdag

  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) stiller i Stortinget onsdag for å svare på spørsmål knyttet til gasslekkasjene i Østersjøen.

  – Vi holder en redegjørelse i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen i morgen, sier Aasland til NRK tirsdag kveld.

  Han sier regjeringen tar situasjonen på dypeste alvor og vil jobbe for å sikre norske gass- og oljeinstallasjoner etter lekkasjene, som flere mistenker er sabotasje.

  Aasland bekreftet tidligere tirsdag kveld at Norge forsterker beredskapen på norsk sokkel som følge av lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

  – Vi har bedt politi, Forsvaret og myndighetene gå gjennom alle tiltak som er relevante nå og sørge for at sikkerheten er optimal. Vi følger dette fortløpende, sier han.

  Det var Høyres Ine Eriksen Søreide, som leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, som tirsdag ba om en redegjørelse fra Aasland og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Sveriges regjering: Lekkasjen er «trolig sabotasje»

  Oppdateres.

  - Vi har kommet frem til at dette trolig handler trolig om en bevisst handling, altså trolig en sabotasje.

  Slik omtaler Sveriges statsminister Magdalena Andersson gasslekkasjene i Østersjøen på en pressekonferanse tirsdag kveld.

  – To eksplosjoner er identifisert som årsaken til tre lekkasjer. En av dem er innenfor Sveriges økonomiske sone, sier statsministeren.

  – Regeringen ser svært alvorlig på hendelsen, fortsetter Andersson.

  Utenriksminister Ann Linde understreket videre viktigheten av at Nato nå står samlet.

  Andersson avsluttet pressekonferansen med å komme med en oppfordring til det svenske folk:

  – Hold dere informerte. Søk informasjon hos troverdige kilder, spre ikke ubekreftet informasjon.

  Linde avkreftet at den svenske regjeringen har vært i kontakt med Russland angående gasslekkasjen.

 • av NTB
  DEL
  Russland og Taliban har inngått handelsavtale

  Russland har undertegnet en foreløpig avtale med Taliban om å forsyne Afghanistan med bensin, diesel, naturgass og hvete, opplyser myndighetene i Kabul.

  Ifølge Afghanistans fungerende handels- og industriminister Haji Nooruddin Azizi innebærer avtalen at landet får kjøpe energi og hvete fra Russland til under markedspris, melder Reuters.

  Aziz opplyser at landet også forsøker å inngå avtaler med andre handelspartnere, men avtalen med Russland skal være den første store i sitt slag som er inngått siden Taliban kom til makten for over ett år siden.

 • av NTB
  DEL
  Flertall mener prinsessen ikke bør representere kongehuset
  Prinsesse Märtha Louise på den offisielle åpningen av Hundeskolen Veiviseren i regi av Norges Blindeforbunds førerhundanlegg på Ås. En ny undersøkelse viser at flere mener prinsessen bør slutte å representere kongehuset. Foto: Lise Åserud / NTB

  51 prosent mener at prinsesse Märtha Louise må slutte å representere kongehuset, ifølge en meningsmåling gjennomført av Norstat for NRK.

  De 1.000 spurte fikk spørsmålet «Hva synes du om at prinsesse Märtha Louise har offisielle oppgaver for kongehuset?», skriver NRK.

  33 prosent svarte at de er nøytrale eller ikke har noen mening, mens 13 prosent synes det er fint at prinsessen har offisielle oppgaver for kongehuset. 3 prosent svarte «vet ikke».

  Spørsmålene er besvart i perioden tirsdag 20. september til fredag 23. september. Undersøkelsen er gjort på bakgrunn av at flere foreninger har avsluttet samarbeidet med prinsesse Märtha Louise basert på uttalelser fra hennes forlovede, Durek Verrett, som strider med anerkjente medisinske råd.

  – Dette forteller at folk mener det er behov for å skape en større avstand mellom prinsesse Märtha Louise og det hun og hennes forlovede driver med, og kongehusets virke. Det er det klare signalet til kongen, sier historiker Trond Norén Isaksen om undersøkelsen.

 • av NTB
  DEL
  USA vil ta imot russiske asylsøkere
  Pressetalskvinne Karine Jean-Pierre i Det hvite hus. Foto: AP / NTB

  Personer som flykter fra de russiske myndighetenes delvise mobilisering, vil kunne få søke asyl i USA, opplyser Det hvite hus.

  – Uavhengig av deres nasjonalitet, kan de få søke asyl i USA og få sine søknader vurdert enkeltvis, sier pressetalskvinne i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, tirsdag.

  Titusenvis av russere har tatt seg over grensen til Kasakhstan, Georgia, Finland og andre av Russlands naboland.

  Flere har også tatt seg over grenseovergangen på Storskog ved Kirkenes.

 • av Maria T. Pettrém / NTB
  DEL
  Danmarks statsminister: – Gasslekkasjene er en villet handling

  Tirsdag kveld møtte Danmarks statsminister Mette Frederiksen pressen for å kommentere gasslekkasjene i Østersjøen.

  – Myndighetenes klare vurdering er at det er snakk om villede handlinger, sier Frederiksen.

  – Det er vår klare vurdering, at hendelsene ikke kan skyldes uhell, men eksplosjoner, sier klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

  Forsvarsminister Morten Bødskov kaller lekkasjene «en alvorlig sak».

  – Vi øker vår tilstedeværelse omkring Bornholm. Bruddene er ikke en ulykke, men en bevisst handling, og våre myndigheter gjør alt vi kan for at avklare det, sier han.

  Statsministeren understreket samtidig at det ikke er en økt militær trussel mot Danmark. Det vil heller ikke få noen sikkerhetsmessige konsekvenser for innbyggerne på Bornholm, ifølge Frederiksen.

  Klima- og energiminister Dan Jørgensen sier at hullene på gassrørledningene er så store at de ikke kan ha oppstått av en ulykke, men må være forårsaket av sprengning.

  Han henviser til seismologiske registreringer av rystelsene ved rørledningene.

  – Slike rystelser ser man ikke ved jordskjelv, men ved eksplosjoner, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Cuba begynner oppryddingen etter orkanen Ian
  Også i hovedstaden Havanna var gatene nesten folketomme da orkanen Ian slo inn over Cubas vestkyst i morgentimene tirsdag. Foto: AP / NTB

  Orkanen Ian etterlot seg store ødeleggelser langs vestkysten av Cuba, men ingen liv skal ha gått tapt. Nå er uværet på vei mot Florida.

  Rundt 40.000 mennesker ble evakuert fra sine hjem langs kysten av Cubas vestligste provins, Pinar del Rio, før orkanen Ian tirsdag slo inn over land med vindkast på opp mot 57 meter i sekundet, kraftig regnfall og stormflo på over 4 meter.

  Orkanen, som ble målt til kategori 3, herjet som verst i fem morgentimer, og bilder i sosiale medier viser oversvømte gater og veier sperret av veltede trær og strømmaster.

  Det er ikke meldt om omkomne eller skadede etter uværet, men cubanske myndigheter medgir at de ennå ikke har fått full oversikt.

  Ifølge en talsmann for det statlige elektrisitetsselskapet på Cuba ble mange strømløse både i Pinar del Rio og naboprovinsen Artemisa.

  Tirsdag kveld norsk tid var orkanen på vei nordover i retning Florida i USA, der 2,5 millioner mennesker i kystområdene fra Fort Myers til Tampa Bay har fått ordre om å evakuere.

  Amerikanske myndigheter omtaler orkanen som «livstruende» og Floridas guvernør Ron DeSantis advarer mot katastrofal flom i enkelte områder.

  Orkanen Ian slo tirsdag inn over Cuba der den forårsaket store materielle ødeleggelser. Foto: AP / NTB
 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  CIA advarte Tyskland om faren for angrep i Østersjøen

  Det skriver den tyske avisen Der Spiegel.

  The U.S. Central Intelligence Agency (CIA) skal for flere uker siden ha advart Tyskland om mulige angrep på gassledningene i Østersjøen.

  Tipset skal ha kommet i sommer ifølge kildene den tyske avisen har snakket med, skriver Reuters.

  Tyske myndigheter ønsker ikke å kommentere saken, skriver avisen.