Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Forsvarsdepartementet får straff etter havari
28. juni 2022 kl 14:07NTB og Kjetil Hanssen
DEL
KNM Helge Ingstad havarerte i Øygarden i november 2018. Foto: NTB

Hordaland, Sogn og Fjordane statsadvokatembeter har ilagt Forsvarsdepartementet en foretaksstraff på 10 millioner kroner etter havariet med KNM Helge Ingstad.

Fregatten sank i 2018 etter en kollisjon med et tankskip. Krigsskipet kostet over 4 milliarder kroner og var ikke forsikret.

Forsvarsdepartementet har tirsdag meddelt statsadvokaten at forelegget blir vedtatt. Departementet tar ikke stilling til mulig skyld fra enkeltpersoner.

Statsadvokaten mener uaktsom navigering var hovedårsaken til kollisjonen, og den 32-årige vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er tiltalt for uaktsom forårsakelse av sjøskade.

Rettssaken starter 16. januar neste år i Hordaland tingrett.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Tyske husholdninger sliter med økonomien

  1,5 millioner tyske husholdninger brukte i fjor over 50 prosent av nettoinntekten på boligkostnader, og ytterligere 1,6 millioner brukte mellom 40 og 50 prosent, viser statistikk fra Tysklands statistiske sentralbyrå.

  – Husleiebelastningen, spesielt i lavinntektshusholdninger og i storbyene, er dramatisk, sier forskningsdirektør Sebastian Dullien i Hans Böckler Foundation i Düsseldorf.

  Det er rundt 20 millioner husholdninger i Tyskland, noe som innebærer at en av seks har langt høyere boligkostnader enn landsgjennomsnittet. Det antas at dette først og fremst gjelder husholdninger der den samlede inntekten er lav.

 • NTB
  DEL
  Flere omkomne i trafikken i år

  17 personer mistet livet på norske veier de første tre månedene av 2023. Det er seks flere enn i tilsvarende periode i fjor.

  Mer enn halvparten av de omkomne var unge mennesker, viser Statens vegvesens foreløpige gjennomgang av dødsulykkene.

  – I år ser vi en økning tilbake til nivået vi hadde før pandemien. Det som bekymrer mest, er at mange unge dør på veiene, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland.

  Veivesenet advarer om at påskehøytiden innebærer at flere bilister er på veiene med fjellet og hytta som mål. I tillegg er det fortsatt full vinter de fleste steder og varierende vær- og føreforhold.

 • NTB
  DEL
  Flere toglinjer stengt i påsken

  Fram til mandag 10. april vil det ikke være mulig å reise med tog over flere strekninger på Østlandet.

  Både på strekningen Ski – Rakkestad og strekningen Brakerøya – Sande vil det ikke bli kjørt tog fra lørdag. Bakgrunnen for dette er at det skal utføres planlagt arbeid på strekningene, opplyser Bane Nor.

  Fra 6. april vil det heller ikke gå tog mellom Oslo og Ski, eller mellom Oslo og Lillestrøm.

  Neste helg er det også planlagt arbeid mellom Bergen og Arna.

 • NTB
  DEL
  Fire kandidater godkjent til valget i Tyrkia

  Tyrkias valgkommisjon gir grønt lyst til fire presidentkandidater i det viktige valget 14. mai.

  I tillegg til sittende president Recep Tayyip Erdogan og opposisjonens hovedkandidat Kemal Kiliçdaroglu, har Muharrem Ince og ultranasjonalisten Sinan Ogan sluppet gjennom nåløyet.

  Ince utfordret Erdogan i 2018, men måtte gi tapt. I år er Kiliçdaroglu den viktigste utfordreren og representere seks opposisjonsparter – en uvanlig samling av sekulære, islamistiske og nasjonalistiske partier.

  Meningsmålingene peker på at det kan bli lite som skiller Erdogan og Kiliçdaroglu.

 • NTB
  DEL
  Dommer stanser dragforbud i Tennessee

  En føderal dommer har satt en foreløpig stopper for loven som begrenser muligheten til dragopptredener i den amerikanske delstaten Tennessee.

  I en midlertidig forføyning sier dommer Thomas Parker at den omstridte loven trolig er en for vag og vidtfavnende ytringsbegrensning.

  Den republikanske guvernøren Bill Lee godkjente loven i februar, og den skulle tre i kraft lørdag. Den er ment å hindre dragopptredener på offentlige steder og der barn er til stede. Tennessee er dermed en av delstatene som går i bresjen i en republikanskledet innsats for å begrense dragopptredener i minst 15 delstater.

  – Retten mener loven trolig er for vag og favner for vidt, sier dommer Parker i sin kjennelse. Han sier delstaten ikke har gjort nok for å rettferdiggjøre behovet begrensningen den ønsker å innføre.

 • NTB
  DEL
  Person knivstukket i brystet i Ski

  En person er pågrepet etter hendelsen. Fornærmede er ikke hardt skadet, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

  Den skadede personen er kjørt til Akershus universitetssykehus.

  Hendelsen skjedde på en privat adresse.

  – Det var fornærmede selv som tok kontakt med politiet. Vi ble varslet klokken 1.10. Pågripelsen foregikk uten dramatikk da vi ankom stedet etter kort tid, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til NTB.

  Han sier videre at det er gjort beslag i saken, men vil ikke gå i detalj på hva.

  – Det er en relasjon mellom den fornærmede, som er en mann, og den pågrepne personen, som er en kvinne, sier operasjonslederen.

 • NTB
  DEL
  Biden kommer ikke til kroningen av kong Charles
  Når kong Charles og Camilla krones i mai, blir det uten president Joe Bidens tilstedeværelse, skriver den britiske avisen The Telegraph. Foto: Jens Büttner / DPA / AP / NTB

  USAs president Joe Biden reiser ikke til London for å være til stede når Charles III krones i mai, erfarer avisen The Telegraph.

  I stedet vil førstedame Jill Biden muligens være til stede under den høytidelige seremonien i Westminster Abbey lørdag 6. mai, skriver avisen og viser til kilder mer nær kjennskap til saken.

  Biden skal ha andre forpliktelser på den aktuelle datoen. USA ønsker ikke at Bidens fravær skal oppfattes som en avvisning, og amerikanerne ønsker å vise sin støtte til den nye monarken. Derfor planlegges det å sende en delegasjon på vegne av presidenten.

  Den britiske monarken arvet tronen da moren hans, dronning Elizabeth, døde i september i fjor. En rekke statsoverhoder og andre ledere er ventet til kroningen.

  Skottlands nyvalgte førsteminister, Humza Yousaf, har sagt at han kommer, til tross for at han er republikaner. Samme dag skal han også tale på et folkemøte til støtte for skotsk uavhengighet.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Fant knivstukket person på Torshov

  Politiet i Oslo kom fredag kveld over en person med stikkskader på Torshov.

  Personen skal være utsatt for et ran ved Sinsen T-banestasjon før han ble funnet.

  Det skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

  Offeret skal ha lettere skader, ifølge politiet.

 • NTB
  DEL
  Politiet vil ikke innføre ferdselsforbud i fjellet i Troms

  Til tross for den høye snøskredfaren og flere dødsfall, er det ikke aktuelt for politiet å innføre ferdselsforbud.

  – Jeg vurderer ikke det som aktuelt, ei heller juridisk, opplyser fungerende politimester Einar Sparboe i Troms politidistrikt til Nordlys fredag kveld.

  Totalt fire personer har i løpet av dagen mistet livet etter at det har gått flere skred i fylket.

  I mars i fjor ble det besluttet å innføre et midlertidig ferdselsforbud på fjellet Kvænan på Senja etter at tre personer ble tatt av skred.

 • NTB
  DEL
  VG: Pakistanske myndigheter vil utlevere Arfan Bhatti
  Arfan Bhatti er i politiets varetekt i Pakistan. Nå skal pakistanske myndigheter ifølge VG ha gitt grønt lys for utlevering til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  I et brev til norske myndigheter skal Pakistan ha godkjent at terrorsiktede Arfan Bhatti kan utleveres til Norge, melder VG.

  Ifølge avisens opplysninger er det ukjent når Bhatti faktisk kommer til Norge, men VG skriver fredag at det kan skje innen kort tid. Avisens opplysninger er så langt ikke bekreftet fra offisielt hold.

  Tidligere denne uken uttalte justisministeren i Pakistan til Aftenposten at de ikke hadde mottatt noen begjæring fra norsk politi om å få Bhatti utlevert.

 • NTB
  DEL
  Vei stengt etter snøskred i Nordkapp

  Veien mellom Holmen og Holmbukt i Honningsvåg i Nordkapp er stengt til i morgen etter et skred med mellom 10 og 15 meters lengde.

  Politiet skriver i en oppdatering like før klokken 21.45 at de har søkt gjennom skredet og ikke funnet personer eller kjøretøy.

  – Grunnet fare for nye skred i området vil veien være stengt til i morgen for ny vurdering og rydding, skriver politiet.

  Skredet er cirka 10–15 meter langt og om lag 50 centimeter dypt.

 • Pål Vegard Hagesæther
  DEL
  Paven skrives ut fra sykehus
  Pave Frans Foto: Ettore Ferrari / AP / NTB

  Pave Frans skrives ut fra sykehus lørdag, melder Vatikanet ifølge Reuters.

  Dermed vil pave Frans kunne delta i gudstjenesten som palmesøndag markerer starten på påskefeiringen.

  Den 86 år gamle paven ble innlagt på sykehus onsdag grunnet bronkitt.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  Andrew Tate og broren løslates

  Influenser og kickbokser Andrew Tate og broren Tristan Tate løslates fra fengsel i Romania. De plasseres i husarrest, melder Sky News.

  Tate-brødrene har vært under etterforskning siden i fjor. De er anklaget for seksuelle overgrep, menneskehandel og for etablering av en organisert kriminell gruppe.

  Brødrene har sittet i varetekt siden 29. desember 2022. Andrew Tate har benektet straffeskyld og har anket fengslingskjennelsen gjentatte ganger.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  Åsane Storsenter ved Bergen evakuert

  Personer på Åsane Storsenter like utenfor Bergen ble i 20-tiden fredag evakuert etter brannutvikling.

  Vest politidistrikt skriver på Twitter at det begynte å brenne i en handlevogn og at årsaken er ukjent. Rundt klokken 20.10 skriver politiet at brannen er slukket.

  –En person er sendt til legevakten etter å ha fått i seg røyk, sier innsatsleder Leif-Erik Gjesdal i brannvesenet til BT.

 • NTB
  DEL
  Pence kaller Trump-tiltalen et forferdelig signal
  Tidligere visepresident Mike Pence mener tiltalen mot Donald Trump sender et forferdelig signal til verden om amerikansk rettferdighet. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  Tidligere visepresident Mike Pence mener tiltalen mot Donald Trump sender et forferdelig signal til verden om amerikansk rettferdighet.

  – Diktatorer og autoritære over hele verden vil peke på det for å rettferdiggjøre sitt eget misbruk av sitt eget såkalte rettssystem, hevdet Pence.

  Han er en potensiell rival til Trump i Republikanernes nominasjonskamp til presidentvalget i 2024.

 • NTB
  DEL
  Drapsdømt i Grue anker forvaringsdommen

  En 30-åring er dømt til 15 års forvaring for å ha mishandlet og knivdrept kjæresten sin. Mannen anker dommen.

  – Tingretten har gitt sin begrunnelse til forvaring, og vi er uenige i denne. Derfor har vi inngitt en anke til lagmannsretten, sier mannens forsvarer Simon L. Stende til Glåmdalen.

  Mannen er dømt for drap på en 40 år gammel kvinne, som også var hans kjæreste, i mars 2022.

 • NTB
  DEL
  Minst 16 skadet da to tog sporet av i Sveits

  Minst 16 personer ble skadet da to tog sporet av med kort tids mellomrom nord for hovedstaden Bern, ifølge sveitsisk politi og brannvesen.

  Årsaken til ulykkene fredag er ikke kjent, men det var kraftig vind og nedbør i området fredag.

  Først sporet et regionaltog av i Lüscherz utenfor Bern rundt klokken 16.30 fredag. Her ble tre passasjerer og lokføreren skadet, opplyser brannvesenet ifølge avisen 20 Minuten.

  Den andre ulykken fant sted rundt 20 minutter senere i Büren zum Hof, om lag 30 kilometer unna. En talsperson for politiet sier at ni voksne og tre barn ble skadet. Tilstanden beskrives som alvorlig for ett av ofrene.

  I hendelsen i Lüscherz var det de bakre vognene i et togsett som sporet av.

  Det sveitsiske jernbaneverket opplyste fredag at noen togavganger i området var innstilt som følge av uvær.

 • NTB
  DEL
  Brasils president reiser til Kina etter påske
  Brasils president Lula da Silva besøker Kina 11. til 14. april. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

  Brasils president Lula da Silva besøker Kina 11. til 14. april.

  I forrige uke måtte han utsette et besøk til Kina etter å ha fått en mild form for lungebetennelse. Reisen er nå flyttet til 11. april. Besøket varer til 14. april.

  Den 77 år gamle presidenten, som tiltrådte i januar, har søkt å knytte tettere bånd med Kina.

  Landet er Brasils største handelspartner, men forholdet de to landene imellom var anstrengt under Lulas forgjenger Jair Bolsonaro.

 • NTB
  DEL
  Elleve omkom i Pakistan under matdistribusjon
  Pakistansk politi sier at minst elleve mistet livet da en menneskemengde ble klemt sammen ved et matdistribusjonssenter i Karachi. Her fra en slik matstasjon i Karachi. Foto: Fareed Khan / AP / NTB

  Minst elleve mennesker mistet livet og flere ble skadet da en menneskemengde ble klemt sammen på en matstasjon i Karachi under ramadan, ifølge pakistansk politi.

  Panikken brøt ut da hundrevis av mennesker skulle hente mat som ble delt ut utenfor en fabrikk fredag. Noen av dem falt ned i en grøft i nærheten, sa en politimann.

  Blant de døde er fem kvinner og tre barn, sa politiet, mens fem andre personer ble innlagt på sykehus.

  Ulykken er den dødeligste som har funnet sted ved matstasjonene som blir satt opp under ramadan siden den islamske hellige fastemåneden begynte.

  Med denne siste hendelsen har dødstallet fra lignende ulykker ved slike matsentre over hele landet, steget til minst 19 siden forrige uke.

 • Hilde Bjørhovde
  DEL
  106-åring tidenes eldste på Vogue-cover

  Kvinnen som pryder aprilutgaven av Vogue, er tidenes eldste cover-modell for motemagasinet.

  Vogue Filippinene opplyser at kvinnen på forsiden er tatoveringsartisten Apo Whang-Od. Hun er 106 år gammel, melder CNN på Twitter.