Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mann truet med kniv på Majorstuen
01. juli kl 20:47av Steinar Dyrnes
DEL

Det opplyser politiet om på Twitter. I en oppdatering forteller poliitet at mannen har oppført seg truende med det som skal være en kniv eller annen skarp gjenstand. Ingen er skadet, hvis en ser bort fra at mistenkte selv har to risp i hånden. Vedkommende blir pågrepet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Wiersholm skal granske konsulentbruk i e-helsetjenesten

  Advokatfirmaet Wiersholm skal granske konsulentbruken i Helseplattformen etter anklager om ulovlig store overskridelser.

  Under et møte i slutten av juni vedtok styret i Helseplattformen at det skal foretas en full gjennomgang av konsulentbruken i e-helsetjenesten. Tirsdag ble det klart at det er Wiersholm som skal gjøre jobben, etter anbud fra totalt tre ulike advokatfirmaer.

  Det var Adresseavisen som først avdekket at konsulentene fra Ernst & Young har fakturert Helseplattformen over en halv milliard kroner gjennom en rammeavtale som i kunngjøringen ble anslått til å være verdt nærmere 90 millioner kroner. I tillegg har konsulenter endt opp med å bli leid inn i roller til ledelsen av prosjektet, ifølge avisen.

  Granskningsrapporten skal fremlegges for Helseplattformens styre fredag 26. august.

 • av NTB
  DEL
  Japans befolkning krymper rekordraskt

  Japans befolkning blir stadig eldre og innbyggertallet krymper nå rekordraskt, viser statistikk fra myndighetene.

  Japan hadde ved årsskiftet 125,9 millioner innbyggere. Det var 726.000 færre enn ett år tidligere.

  Innbyggertallet har sunket jevnt de siste 13 årene, men Japan har aldri tidligere opplevd så stor reduksjon i løpet av ett år.

  I 2021 ble det registrert 1,4 millioner dødsfall, men bare 810.000 fødsler i Japan. Også antall fødsler er dermed synkende.

  Japan har nesten ingen innvandring, og de lave fødselstallene gjør derfor at befolkningen eldes raskere enn i noe annet industriland.

  Millioner av boliger står nå tomme og forfaller i Japan, skoler stenges og områder av landet er i ferd med å tømmes for folk.

 • av NTB
  DEL
  SOHR: Fire drept i tyrkisk droneangrep i Syria

  Minst fire mennesker er drept i et tyrkisk droneangrep i en kurdiskkontrollert by nordøst i Syria, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

  Ifølge SOHR fant angrepet sted nær et sykehus i Qamishli, som er de facto hovedstad i de kurdiskkontrollerte områdene i Syria. De fire ofrene skal ha vært i ferd med å grave skyttergraver nær grensen til Tyrkia da de ble angrepet.

  Tyrkia gjennomfører regelmessig angrep mot kurdiske mål i Syria og anklager den kurdiske YPG-militsen der for å være et underbruk av PKK-geriljaen i Tyrkia.

  Tyrkia har satt begge grupper på sin liste over terrororganisasjoner. USA og EU ser også på PKK som en terrororganisasjon.

 • av NTB
  DEL
  Tenåring erkjenner ansvar for brann i Sandnes

  To tenåringer, en gutt og en jente, ble siktet for storbrannen på Dale i Sandnes natt til søndag. Nå har en av dem erkjent ansvar for hendelsen.

  Det er gutten som har erkjent å ha gjort det som førte til brannen, men uten at det var med vilje. Han nekter straffskyld for siktelsen som dreide seg om grovt skadeverk, melder NRK.

  – Vedkommende har erkjent å være ansvarlig for brannen, men han har ikke utvist forsett med hensyn til at handlingen kunne få de aktuelle konsekvensene, sier advokatfullmektig Espen Breivik til rikskringkasteren.

  Begge de to tenåringene er over kriminell lavalder, men under myndighetsalder.

  Det var den gamle idrettshallen og svømmehallen til gamle Dale psykiatriske sykehus i Sandnes som brant ned. Bygget var rivningsklart, og området rundt skulle utvikles, ifølge eieren. Ingen ble skadet i brannen.

 • av NTB
  DEL
  EU lover milliardstøtte til palestinske flyktninger

  EU vil de neste tre årene bidra med 2,6 milliarder kroner til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), opplyser EU-kommisjonen.

  Pengestøtten skal gi forutsigelighet for UNRWA og deres helt avgjørende arbeid blant palestinske flyktninger, heter det i en kunngjøring fra EU-kommisjonen.

  Som en følge av krigen i Ukraina, som har resultert i økte matpriser, blir det bevilget rundt 150 millioner kroner mer til UNRWA enn opprinnelig forutsatt, heter det videre.

 • av NTB
  DEL
  Nye mistenkte etter svane-mishandling i Stavanger

  Politiet har identifisert to nye personer etter at flere svaner ble mishandlet i Stavanger onsdag kveld. Totalt er det nå fire mistenkte i saken.

  – Vi har identifisert ytterligere to personer som kan være av interesse for etterforskningen, og vil kalle inn disse til avhør, sier politifullmektig Lars Christian Hoff til Dagbladet.

  To av de mistenkte er avhørt.

  En video fra hendelsen viser svanene bli dratt etter halsen og sparket gjentatte ganger av to menn. Videoen har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier, der det blant annet hevdes at svanene ikke overlevde mishandlingen.

  Hendelsen fant sted ved Breiavatnet i Stavanger rundt klokken 22.30 onsdag 3. august.

 • av NTB
  DEL
  Frigir navn på den omkomne etter gasslekkasje

  Det var Bente Åse Søfteland (66) fra Oppegård som ble funnet død i en hytte i Tinn kommune mandag 8. august, opplyser politiet.

  – Vi etterforsker omstendighetene rundt dødsfallet, men mistenker ikke at det ligger noe kriminelt bak hendelsen, skriver Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

  Hennes ektefelle som også var i hytta ble transportert til Oslo universitetssykehus og er under medisinsk behandling.

  Pårørende er varslet om dødsfallet og at navnet på den omkomne vil bli frigitt.

 • av NTB
  DEL
  Dobbeltdrapet på Otta: Skal vurdere tilregnelighet
  Et ektepar i 80-årene ble drept i sitt eget hjem på Otta 1. august. Foto: Rusten, Ole Berg / NTB

  Psykiater Terje Tørrissen og psykolog Monica Flermoen er oppnevnt som sakkyndige etter dobbeltdrapet på Otta.

  Politiet i Innlandet bekrefter til NRK at det skal gjennomføres en full rettspsykiatrisk undersøkelse av den siktede mannen, og at det er psykiater Terje Tørrissen og psykolog Monica Flermoen er oppnevnt som sakkyndige.

  – Det er oppnevnt to sakkyndige som skal vurdere spørsmålet om tilregnelighet. De skal vurdere om siktede hadde skyldevne i gjerningsøyeblikket, det er det sentrale, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik.

  45-åringen som er siktet for drapene har en lengre historikk i helsevesenet.

  Det var på kvelden 1. august at politiet mottok melding om knivstikking på Otta i Sel kommune. Den siktede ringte selv inn og varslet om hendelsen, noe et vitne også gjorde. Mannen ble så pågrepet like ved åstedet der ekteparet i 80-årene ble funnet drept.

  Mannen ble sist uke varetektsfengsel i fire uker.

 • av NTB
  DEL
  Ny ekstremvarme i vente i Storbritannia
  En turist skjermer ansiktet mot solen i London 18. juli, dagen før den tidligere britiske varmerekorden ble knust. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  I Storbritannia varsles det 36 grader til helgen, bare noen uker etter at den tidligere britiske varmerekorden ble knust.

  Et farevarsel er sendt ut, ifølge Sky News. Befolkningen advares mot risiko for heteslag, og det kan bli forsinkelser på offentlig transport når folk trolig strømmer til kysten.

  Hvis værvarselet stemmer, vil temperaturen bli en av de høyeste som noen gang er målt i Storbritannia i august.

  19. juli ble det satt ny britisk varmerekord da gradestokken steg til 40,3 grader ved flyplassen Heathrow utenfor London. Den forrige rekorden på 38,7 grader ble satt i 2019.

  Frankrike er for tiden rammet av den fjerde hetebølgen så langt i år, og i Spania var gjennomsnittstemperaturen i juli den høyeste som noen gang er målt.

  Som følge av den globale oppvarmingen venter forskere gradvis høyere temperaturer og hyppigere varmerekorder over store deler av verden.

 • av NTB
  DEL
  Økonomer går imot strømstøtte
  Samfunnsøkonom Ola Honningdal Grytten er kritisk til at staten ved enhver anledning skal støtte økonomisk opp under både bedrifter og privatpersoner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Mens politikerne diskuterer ulike strømstøtte-løsninger, mener økonomer at hele konseptet er en dårlig idé.

  – Vi tror vi kan løse alle problemer med å bevilge penger, men da får vi for mye penger i forhold til produkter, sier samfunnsøkonom Ola Honningdal Grytten til TV 2.

  Grytten mer det er en dårlig idé å forsøke å løse økonomiske utfordringer med støtteordninger. Dersom staten «alltid» skal løse problemer med krisepakker, vil det også skaper flere problemer, mener han.

  Søndag ble det kjent at regjeringen stiller opp med strømstøtte til privathusholdninger, og potensielt snart til næringslivet. Samfunnsøkonomen er klar på at grunnen til at vi nå sliter med å betale blant annet strømregninger, ikke er en konsekvens av at vi har for lite penger.

  – Problemet med strøm er at jo mer du subsidierer, jo høyere blir forbruket. Både næringslivet, privatpersoner og staten må stramme inn for at økonomien på sikt ikke skal bli hardt rammet, sier han.

  Strømekspert og analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight er enig i at forbrukerne også må ta ansvar under strømkrisen.

  – Nå fremstår det litt som ansvaret for de høye prisene ene og alene ligger hos produsentene. Jeg mener at forbrukerne også må innse at vi ikke kan fortsette å bruke like mye strøm uavhengig av pris, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Halden-ulykken: Bussjåfør siktet for uaktsomt drap
  Personbilen frontkolliderte med en buss. Denne ble stående ute på et jorde etter ulykken. Foto: Johnny Larsen / NTB

  Sjåføren av bussen som mandag kolliderte med en personbil, er siktet for uaktsomt drap, skriver VG. To personer som satt i personbilen omkom i ulykken.

  – Bussjåføren er siktet for uaktsomt å ha forvoldt en annens død, sier jourhavende jurist i Øst politidistrikt, Behreng Mirzaei, til VG.

  Bussjåførens forsvarer, Tor Magnus Fagermo, sier til VG at vedkommende ikke erkjenner straffskyld.

  Det var mandag formiddag at en buss og en personbil frontkolliderte på Svinesundsveien i Halden. En mann og en kvinne som satt i personbilen omkom i ulykken, mens tre andre som satt i personbilen ble sendt til sykehus.

  Hverken bussjåføren eller de to passasjerene i bussen ble fysisk skadet i ulykken.

 • av NTB
  DEL
  Moderaterna vil ha strømstøtte-ordning
  Moderaternas energipolitiske talsperson Elisabeth Svantesson (midten) tar til orde for en strømstøtteordning som ligner den som er i Norge. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB

  Partiet Moderaterna i Sverige foreslår at staten dekker deler av husholdningenes strømregninger gjennom en lignende strømstøtteordning som Norge har.

  – Vi kan ikke skjerme forbrukerne helt, men vi kan legge til rette, sier partiets energipolitiske talsperson, Elisabeth Svantesson.

  Moderaterna foreslår at staten tar 75 prosent av kostnaden over en krone pr. kilowattime. Til sammenligning skal den norske staten dekke 90 prosent av strømprisen over 70 øre pr. kilowattime fra 1. september.

  Ifølge Svantesson vil ordningen spare husholdninger for rundt 6.000 svenske kroner i måneden, og ordningen vil koste staten 15 milliarder i løpet av en tremåneders periode.

  Moderaterna vil finansiere ordningen ved ikke å regne med den årlige økningen i bistand, samt flytte midler fra arbeidspolitiske tiltak som ikke brukes.

  Centerpartiet har sagt at de er innstilt på å lytte til alle forslag om å senke strømregningen til husholdningene, men da må også Moderaterna komme til forhandlingsbordet.

  Tidligere i år inviterte regjeringen til forhandlinger om energipolitikken noe Moderaterna takket nei til.

 • av NTB
  DEL
  Mann tiltalt for seksuelle overgrep mot stedøtre
  En mann i 60-årene er tiltalt for seksuelle overgrep mot to jenter under 14 år. I september må han møte i Sør-Rogaland tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En mann i 60-årene må i september møte i Sør-Rogaland tingrett tiltalt for seksuelle overgrep mot to jenter under 14 år på midten av 2000-tallet.

  De to fornærmede jentene var under 14 år da overgrepene skal ha skjedd, og begge var tidligere stedøtre av mannen, skriver Stavanger Aftenblad.

  Ifølge tiltalen er en av jentene blitt utsatt for gjentatt overgrep, mens påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at han ved ett tilfelle også forgrep seg på den andre. Overgrepene skal ha skjedd i perioden 2004–2005.

  Mannen erkjenner ikke straffskyld for seksuelle overgrep.

  Han er også tiltalt for å ha krenket besøksforbudet han var ilagt mot en av stedøtrene, samt brudd på våpenloven.

 • av NTB
  DEL
  FN: Forbrytelser mot menneskeheten i Myanmar
  FN-etterforskere anklager kuppmakerne i Myanmar, under ledelse av general Min Aung Hlaing, for omfattende brudd på menneskerettighetene og mulige forbrytelser mot menneskeheten. Foto: AP / NTB
  Myanmarere bosatt i Thailand demonstrerte i juli utenfor Myanmars ambassade i Bangkok. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

  Det foreligger stadig flere beviser for at kuppmakerne i Myanmar gjør seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, konkluderer en gruppe FN-etterforskere.

  Ifølge FNs uavhengige etterforskningsmekanisme for Myanmar (IIMM) er det blant annet snakk om drap, tortur og seksuelle overgrep, og det synes som om kvinner og barn rammes hardest.

  – Det er rikelig med indikasjoner på at det siden den militære maktovertakelsen i februar 2021 er begått forbrytelser i Myanmar i et omfang og på en måte som utgjør et utbredt og systematisk angrep på sivilbefolkningen, heter det i en uttalelse fra etterforskerne.

  Mange drept

  De militære kuppmakerne i Myanmar har slått hardt ned på dem som har protestert mot kuppet. Over 2.100 sivile er drept, og nærmere 15.000 er pågrepet, ifølge lokale aktivister.

  Selv om massedemonstrasjonene er over, har ikke militærjuntaen slakket på grepet, ifølge FN-etterforskerne.

  – Omfanget av det som potensielt er internasjonale forbrytelser som finner sted i Myanmar, har økt dramatisk, slår de fast.

  Barn er drept, torturert og vilkårlig fengslet, til tider fordi foreldrene ikke ble funnet. De er også utsatt for seksuelle overgrep og tvangsrekrutteres av sikkerhetsstyrkene og væpnede grupper, ifølge IIMM.

  Vil bli stilt til ansvar

  IIMM ble opprettet av FNs menneskerettsråd i september 2018 og har i oppdrag å samle beviser for de mest alvorlige bruddene på folkeretten og menneskerettighetene i Myanmar, slik at de skyldige på sikt skal kunne stilles til ansvar.

  – De som står bak disse forbrytelsene, må vite at de ikke kan fortsette uten å bli straffet, sier IIMMs sjef Nicholas Koumjian.

  FN-granskerne har ikke sluppet inn i Myanmar, men har drevet systematisk innsamling av bilder, videoer, dokumenter og annen type informasjon fra landet.

 • av NTB
  DEL
  Mann alvorlig skadet etter ulykke i Tønsberg

  En mann er fløyet til sykehus med alvorlige skader etter at han ble sittende fast under en lastebil i Tønsberg tirsdag.

  – Vedkommende er fløyet til Ullevål sykehus med alvorlige skader. Det ser ut til at underlaget kjøretøyet har stått på har gitt etter. Mannen har da kommet i klem og ikke kommet seg løs, sier operasjonsleder Inge Landsrød i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Landsrød opplyser at det i hovedsak ble jobbet med å få mannen løs fra kjøretøyet, samt utføre førstehjelp på den involverte etter at nødetatene ankom stedet.

  Politiet meldte om hendelsen klokka 11.37.

 • av NTB
  DEL
  Energi Norge: EU-regler hindrer ikke strømstøtte
  EUs regelverk er ikke til hinder for å gi strømstøtte til bedrifter, slår Energi Norge fast. Foto: Javad Parsa / NTB

  EUs regelverk for krisestøtte åpner for strømstøtte til bedrifter på inntil en halv milliard kroner, ifølge Energi Norge.

  Det gir regjeringen i praksis frie tøyler i arbeidet med en ordning for strømstøtte til næringslivet, sier Toini Løvseth, direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge, til magasinet Europower.

  – Slik vi tolker det, er det relativt stort handlingsrom for støtte til bedrifter i det oppdaterte krisestøtteregelverket i EU, så det i seg selv skal ikke være noe stort hinder, sier han.

  Regelverket åpner for å støtte næringslivet med mer enn det som normalt er tillatt, men strømstøtten kan ikke være like omfattende som den husholdningene får, ettersom bedriftene i utgangspunktet skal drives for egen regning og risiko.

  Forutsetningen er imidlertid at selskapene kan dokumentere at økningen i energikostnader overgår økte inntekter som følge av at prisene på varene de produserer, også har steget, ifølge Lønseth.

  Både NHO og LO samt flere partier på Stortinget har i lang tid etterlyst en strømstøtteordning for bedriftene, og mandag møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) LO og NHO for å diskutere en mulig ordning.

  Mandag ga Stortingets presidentskap regjeringen en frist på én uke til å legge frem en tidsplan for når en ordning kan være på plass.

 • av Henning Carr Ekroll/NTB
  DEL
  Gjermund Cappelen er løslatt fra fengsel
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Hasjsmugleren Gjermund Cappelen er løslatt fra fengsel.

  Det skriver Gjermund Cappelens advokat Kaja de Vibe Malling i en epost til NTB.

  – Han har i tiden fremover behov for ro, for sin egen del og ikke minst for familien, skriver advokaten.

  Nettavisen omtalte nyheten først.

  Han ble juni 2020 endelig dømt til 13 års fengsel i Borgarting lagmannsrett for grov korrupsjon og omfattende smugling av narkotika.

  Cappelen prøveløslates dermed etter å ha sonet to tredeler av straffen.

  Han var sentral i sakskomplekset der polititoppen Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj.

  Borgarting lagmannsrett fant det bevist at Jensen hjalp Cappelen med å smugle store mengder hasj inn i Norge.

 • av NTB
  DEL
  To palestinere drept av israelske styrker i Nablus
  Det kom til kraftige sammenstøt da israelske styrker rykket inn i gamlebyen i Nablus på den okkuperte Vestbredden i morgentimene tirsdag. Foto: AP / NTB

  To palestinere er drept og minst 40 såret etter at israelske soldater rykket inn i Nablus på den okkuperte Vestbredden tirsdag morgen.

  De israelske soldatene var angivelig ute etter Ibrahim al-Nabulsi, en av lederne i al-Aqsa-martyrenes brigader, en militant gren av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti.

  – Terroristen Ibrahim al-Nablusi ble drept i Nablus. En annen terrorist som også befant seg i huset, døde også, heter det i en kunngjøring fra den israelske hæren.

  Ifølge Israel sto Nablusi bak flere angrep mot israelske mål på Vestbredden tidligere i år, noe som ikke er bekreftet fra uavhengig hold.

  Minst 40 andre palestinere ble ifølge palestinske helsemyndigheter såret i sammenstøtene som fulgte da de israelske soldatene rykket inn i gamlebyen i Nablus, og tilstanden til fire av dem blir betegnet som alvorlig.

  Også andre steder i Nablus kom det til sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinere.

  Over 100 palestinere er drept siden mars, 46 av dem under de israelske luftangrepene mot Gazastripen i helgen. 16 av de drepte på Gazastripen var barn.

  19 mennesker, de fleste av dem sivile israelere, er på samme tid drept i angrep fra palestinere i Israel. Det siste angrepet som kostet liv i Israel, fant sted 5. mai.

 • av NTB
  DEL
  Syv døde etter ekstremregn i Seoul
  En bil står fast i en oversvømmet vei i Seoul mandag. Foto: Hwang Kwang-mo / Yonhap via AP / NTB

  Rekordnedbør har ført til flom i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Minst syv er døde, og presidenten sier klimaendringene har skylden for det voldsomme regnet.

  Flommen rammet blant annet den velstående bydelen Gangnam, der folk vadet gjennom gjørmevann som nådde dem til lårene.

  Blant de omkomne er to søstre i 40-årene og en 13 år gammel jente som druknet i en kjellerleilighet. En offentlig ansatt døde mens han ryddet bort nedblåste trær, trolig som følge av strømstøt.

  Tre mennesker er funnet omkommet i byene Gwangju og Hwasong, som ligger i nærheten av hovedstaden. I tillegg er syv andre savnet.

  Det voldsomme regnet begynte mandag, og på kvelden kom det mer enn 100 millimeter regn i timen sør i Soul. Nedbøren er den kraftigste i Sør-Korea på minst 80 år, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

  – Regjeringen må fullstendig gjennomgå systemet for katastrofehåndtering, tatt i betraktning at unormalt vær, forårsaket av klimaendringene, er blitt en del av dagliglivet, sier president Yoon Suk-yeol.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Laveste sjøisnivå i Antarktis siden målingene startet

  Globalt ble juli en av de varmeste som noensinne er registrert, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. De viser til data fra klimatjenesten Copernicus.

  Utbredelsen av sjøis i Antarktis var i juli på det laveste nivået siden målingene startet for 44 år siden. Nivået er syv prosent lavere enn det vanlige for måneden.