Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Minst 20 omkom i skred i India – mange savnet
01. juli kl 22:01av NTB
DEL
Soldater fant flere omkomne etter skredet i Noney i delstaten Manipur i India fredag. Foto: Agui Kamei / AP / NTB

Redningsmannskaper har funnet 20 omkomne i ruinene av en byggeplass som ble rasert av jordras nordøst i India. Over 40 skal være savnet.

Soldater ble fredag satt inn i letearbeidet i Noney i delstaten Manipur. Fra før deltok over 200 arbeidere og politi i redningsaksjonen på stedet der bygging av jernbane pågikk da raset gikk dagen før.

13 soldater og fem sivile er reddet ut av ruinene.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Mann i 50-årene døde i trafikkulykke

  En mann i 50-årene døde da en lastebil og en personbil var involvert i en trafikkulykke på E6 i Sel kommune torsdag.

  Ulykken skjedde i Selsverket, og politiet fikk melding om den i 15.25-tiden.

 • av NTB
  DEL
  Prins Harry og Elton John til søksmål mot Daily Mail
  Sangeren Elton John er blant dem som har gått til søksmål mot Daily Mail. Foto: Foto: Susan Walsh, AP/NTB

  En rekke kjente personer, deriblant prins Harry og Elton John, har gått til søksmål mot den britiske tabloidavisen Daily Mail, opplyser et advokatfirma.

  Ifølge nyhetsbyrået Reuters er også skuespillerne Elizabeth Hurley og Sadie Frost med i gruppesøksmålet.

  Medieselskapet som utgir Daily Mail, Associated Newspapers, har ikke kommentert saken.

  Søksmålet handler om brudd på privatlivets fred, opplyser advokatfirmaet Hamlins i en uttalelse torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Zelenskyj ber EU om flere våpen
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Foto: AP/NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber EU om mer våpen og sier at Ukraina må vinne krigen for å beskytte Europa.

  – Vi trenger flere våpen slik at russiske stridsvogner ikke rykker videre frem og inn i Warszawa og Praha, sa Zelenskyj torsdag da han talte til Det europeiske politiske fellesskap (EPF).

  Den nye grupperingen, som omfatter land både i og utenfor EU, deriblant Norge, hadde sitt første møte torsdag i Tsjekkias hovedstad Praha.

  Zelenskyj talte til møtet, der også statsminister Jonas Gahr Støre deltok, via videolink.

 • av NTB
  DEL
  Røykutvikling på avfallsanlegg i Oslo

  Avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo er evakuert etter røykutvikling i et rom.

  Politiet i Oslo skriver på Twitter at det ikke er noen meldt om noen skader.

  – Røyken er begrenset inne på et rom. Det er ikke meldt om røyk på utsiden. Vi har tre brannbiler på stedet som undersøker, sier Lars Lindal i 110-sentralen i Oslo til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Belarus' president forbyr prisstigning
  Belarus' president Aleksandr Lukasjenko vil hindre økt prisstigning ved simpelthen å forby det. Foto: Sergei Bobylev / Sputnik / Kreml via AP / NTB

  For å takle den høye inflasjonen i Belarus har president Aleksandr Lukasjenko innført et forbud mot å øke priser på varer.

  – Fra og med 6. oktober er all prisstigning forbudt. Forbudt! Fra og med i dag. Ikke i morgen, fra i dag av. I løpet av de neste 24 timene skal ikke prisene stige, sa Lukasjenko i et møte med belarusiske myndigheter torsdag.

  Prisene på dagligvarer i Belarus har steget med 18 prosent sammenlignet med i fjor, noe Lukasjenko synes er opprørende.

  – Kjøtt, meieriprodukter, fjærkre blir dyrere. I Minsk har det vært knapphet på egg de siste dagene, sa presidenten.

  Han sa at målet med forbudet er å få ned inflasjonen, eller prisstigningen, til mellom 7 og 8 prosent til neste år.

  Belarus, som grenser til Ukraina, er en av Russlands nærmeste allierte og tillot russiske soldater å bruke belarusisk territorium da de gjorde seg klare til å invadere Ukraina i februar.

  EU og Vesten har innført en rekke sanksjoner mot Belarus for at landet hjelper Russland i krigen og på grunn av valget i 2020, som utløste omfattende demonstrasjoner.

 • av NTB/Henning Carr Ekroll
  DEL
  Regjeringen hasteinnkaller til pressekonferanse

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt, fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl varsler en pressekonferanse klokken 16.45 om russiske fiskefartøys tilgang til norske havner.

  VG melder at regjeringen har besluttet at russiske fiskefartøy kun kan anløpe tre havner, og at alle de russiske fartøyene som kommer til disse havnene skal kontrolleres. De viste til en pressemelding på Finansdepartementets nettsider.

  Kort tid etter pressemeldingen ble lagt ut, er den utilgjengelig på regjeringens nettsider, skriver VG. Det er derfor uklart om dette er budskapet regjeringen vil fremme.

  Regjeringen har tidligere fått kritikk for at den ikke har stengt norske havner for russiske fiskebåter. Samtlige EU-land har allerede gjort dette.

  Saken oppdateres.

 • av NTB
  DEL
  En ordfører og 17 andre drept i angrep i Mexico

  Minst 18 personer er drept i et angrep i landsbyen San Miguel Totolapan i delstaten Guerrero sør i Mexico. Blant dem er landsbyens ordfører.

  Ytterligere to personer er såret, ifølge politiet.

  Blant de drepte er også politifolk og medlemmer av byrådet.

  Senere onsdag ble en delstatspolitiker skutt og drept i byen Cuernavaca i Morelos-delstaten. Totalt er 18 ordførere og 8 delstatspolitikere blitt drept i Andres Manuel López Obradors periode som president, ifølge tall fra Etellekt Consultores.

  Motivet for angrepet er foreløpig ikke kjent, men Guerrero-guvernør Evelyn Salgado har bedt om at etterforskningen av saken prioriteres. Hun understreket at personene som sto bak angrepet, vil bli straffet.

  Den avsidesliggende landsbyen ligger i Tierra Caliente, et av områdene i Mexico som er mest preget av vold. Flere gjenger som smugler narkotika, kjemper om kontrollen.

  López Obrador har gitt militæret mye av ansvaret for å slå ned på voldsbruken og gjengkriminaliteten i Mexico. Landets kongress diskuterer for tiden presidentens forslag om å forlenge militærets politioppdrag til 2028.

 • av NTB
  DEL
  Forsvarer om bevisene mot ny Lørenskog-siktet: – Ikke nok
  Advokat Marius Dietrichson forsvarer mannen som i mai ble siktet i Lørenskog-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  I mai ble en ny mann siktet for medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen. Forsvareren hans mener bevisene mot klienten er svake.

  – Det er et svakt bevisbilde, skriver advokat Marius Dietrichson i en epost til TV 2.

  Han forsvarer mannen som VG i forrige uke skrev at i mai ble siktet for medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen, som har vært savnet siden 2018.

  Den siktede mannen er 31 år, kommer fra Oslo og er norsk statsborger. Han skal være kjent for Oslo-politiet fra før og er tidligere dømt for en rekke andre forhold, deriblant for voldtekt og bedrageri, ifølge VG.

  Mannen nekter straffskyld og har ikke blitt fremstilt for varetektsfengsling. Dietrichson sier til TV 2 at politiet uansett ikke hadde fått rettens medhold i fengsling om de hadde forsøkt.

  Han har forståelse for at politiet gjør sine undersøkelser.

  – Men det som ligger her nå, er ikke nok. Slik saken ligger an, er ikke dette veldig overbevisende, sier Dietrichson.

  Fra før av er to personer siktet i saken – Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen og en mann i 30-årene, omtalt som kryptomannen. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  To menn pågrepet - fant våpen

  To menn er pågrepet av politiet etter en trusselsak på Elverum. De to er tilknyttet Hells Angels i Hamar.

  De to, en mann i 30-årene og en mann i 50-årene, ble pågrepet i forbindelse med ransakinger i en privatbolig og i klubbhuset til Hells Angels Hamar torsdag morgen, opplyser Innlandet politidistrikt.

  – Ransakingen er gjort etter beslutning i tingretten, og retten var enig med politiet i at det var overveiende sannsynlig at de to siktede hadde et strafferettslig ansvar for trusselsaken, sier politiinspektør Henning Klauseie i en pressemelding.

  Politiet beslagla flere skytevåpen som sendes til Kripos for nærmere tekniske undersøkelser, samt en mindre mengde hasj.

  – Saken etterforskes fortsatt, og det vil bli tatt en avgjørelse i løpet av fredag om de skal framstilles for varetektsfengsling, sier Klauseie

 • av NTB
  DEL
  To personer pågrepet for drap i Skien

  En kvinne i 40-årene og en mann i 20-årene er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap etter en kvinne ble funnet død i sitt hjem i Skien tirsdag.

  Den foreløpige obduksjonsrapporten av 58-åringen bekrefter at kvinnen ble drept, skriver Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

  – Vi ønsker å komme i kontakt med personer som har hatt kontakt med den avdøde kvinnen mandag eller tirsdag denne uken, skriver de.

  Politiet har bedt om at retten oppnevner bistandsadvokat for de etterlatte. Forsvarer for den siktede kvinnen er advokat Tollef Skobba. Forsvarer for den siktede mannen blir avklart i løpet av kvelden, står det i pressemeldingen.

  Flere vitner er avhørt, og politiet har gjennomført en rundspørring. De har også gjort beslag, men politiet har ikke ønsket å kommentere om hva det er snakk om. Kripos er bedt om å bistå i etterforskningen.

  Det var en bekjent av den avdøde som fant kvinnen inne i boligen tirsdag ettermiddag og varslet nødetatene.

 • av NTB
  DEL
  Store deler av Sarpsborg er uten vann

  Sentrumsområdet i Sarpsborg er uten vann etter at det oppsto en lekkasje i forbindelse med gravearbeid.

  Kommunen meldte om vannproblemene klokken 13.18 torsdag.

  – Det er stor lekkasje på Opsund som gjør at sentrumsområdet er uten vann. Det kan også føre til problemer andre steder i kommunen. Feilretting pågår, het det.

  I en oppdatering kort tid senere skriver de at lekkasjen skyldes et uhell i forbindelse med gravearbeid.

  – Vann- og avløpsavdelingen i kommunen jobber med en midlertidig løsning og håper at problemene ikke blir langvarige, heter det.

  Sarpsborg kommune har rundt 54.000 innbyggere.

 • av NTB
  DEL
  Sør-Korea svarer på kampfly fra nord nær grensen

  Sørkoreanske myndigheter hevder at tolv fly fra Nord-Korea torsdag fløy tett opp til grensen mellom de to landene. Sør-Korea svarte med å sende 30 fly i luften.

  Sørkoreanske militærmyndigheter sier at åtte kampfly og fire bombefly fløy i formasjon og at de nordkoreanske flyene trolig var med i en øvelse som trente på å skyte fra fly mot mål på bakken.

  Sør-Korea svarte på flyøvelsen ved å sende 30 kampfly i luften. Det er ikke meldt om noen sammenstøt eller trefninger mellom flyene fra de to landene.

  Nord-Korea sendte torsdag i forrige uke opp to ballistiske raketter ut over Japanhavet, samtidig som Sør-Korea sammen med USA og Japan gjennomførte militærøvelser utenfor østkysten av halvøya.

 • av Ingrid Åbergsjord
  DEL
  Franske Annie Ernaux får nobelprisen i litteratur
  Foto: Gorm Kallestad

  Annie Ernaux (82) er en av Frankrikes mest kjente nålevende forfattere.

  Svenska Akademien fremhever forfatterens skarphet og mot i sin begrunnelse. De legger vekt på hvordan hun avdekker minnets begrensninger og betydning.

  Forfatteren debuterte med romanen «Les Armoires vides» i 1974. Siden har hun gitt ut over 20 selvbiografiske bøker. Ernaux er kjent for å skrive om universelle temaer som familierelasjoner, klasse, seksualitet og skam, og bøkene hennes er ofte svært korte.

  I høst har hun vært aktuell i Norge med den norske oversettelsen av «Den unge mannen» og filmatiseringen av boken «Hendelsen». I den forbindelse gjestet hun Oslo.

  I den siste boken som ble utgitt på norsk, skriver Ernaux om forholdet hun hadde til en 30 år yngre mann.

  – Kvinner i overgangsalderen kan oppleve et veldig sterkt begjær, sa hun da Aftenposten fikk et eksklusivt intervju med henne i august i år.

 • av NTB
  DEL
  En person siktet for trussel mot MS Nordnorge

  En person er siktet for trusselen som ble fremsatt mot hurtigruteskipet MS Nordnorge onsdag.

  – En person som bor i Trøndelag, er nå siktet i saken for å ha fremsatt en uspesifisert trussel mot MS Nordnorge via telefon. Denne personen er siktet av Trøndelag politidistrikt i flere lignende saker den siste tiden, skriver Trøndelag politidistrikt i en pressemelding torsdag.

  De har overtatt etterforskningen av saken fra Møre og Romsdal politidistrikt.

  – Etterretningsinformasjon og etterforskning av elektroniske spor knyttet til innringingen til MS Nordnorge gjorde at siktede ble identifisert, sier politiadvokat Anne Haave i Trøndelag politidistrikt.

  Politiet understreker at denne personen ikke anses å utgjøre noen reell trussel.

  Trusselen førte onsdag til at alle passasjerene ble evakuert fra hurtigruteskipet MS Nordnorge i Ålesund.

 • av NTB
  DEL
  Pilotstreik i Eurowings fører til omfattende kanselleringer
  En pilotstreik i det tyske lavprisselskapet Eurowings har ført til flere hundre innstilte avganger. Foto: Bernd Weissbrod / dpa via AP / NTB

  En pilotstreik i det tyske lavprisselskapet Eurowings førte torsdag til flere hundre innstilte avganger.

  Eurowings er en del av Lufthansa og opplyser at rundt halvparten av dets 500 daglige avganger er blitt avlyst. Flere titalls tusen passasjerer er berørt.

  Tyske flyplasser blir rammet av de største konsekvensene, mens også utenlandske destinasjoner som Stockholm, Praha og Mallorca vil merke ringvirkninger.

  Pilotforeningen varslet streiken etter forhandlinger med selskapets ledelse om bedre arbeidsbetingelser, som reduksjon i antallet flytimer.

  En streik i morselskapet Lufthansa ble avverget i september da selskapet og fagforeningene ble enige om en lønnsavtale som tok hensyn til den økende inflasjonen.

 • av NTB
  DEL
  En person er siktet etter skudd ved Frognerparken i Oslo

  En person er siktet etter at det ble skutt mot dørene til to leiligheter i Frognerveien like ved Frognerparken natt til torsdag.

  – Én person er siktet i saken. Det er basert på undersøkelser og samtaler med vitner og beboere, sier politiadvokat Nicolai Skjold i Oslo politidistrikt til NRK.

  Politiet har gjort undersøkelser på stedet og snakket med vitner, beboere og personer som bor i de to leilighetene det ble skutt mot.

  Den siktede er kjent for politiet fra før, men vedkommende er foreløpig ikke pågrepet.

  Politiet fikk melding om skyteepisoden i 4-tiden natt til torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Rekordinflasjon på 14,5 prosent i Nederland

  Prisstigningen i Nederland nådde rekordhøye 14,5 prosent i september, hovedsakelig på grunn av en kraftig økning i energiprisene, viser offisielle tall.

  Nederland har EUs femte største økonomi og er nå blant landene i Europa med aller høyest inflasjon. Krigen i Ukraina angis som den bakenforliggende årsak til de galopperende energiprisene.

  Nederland, som resten av EU, forsøker å klare seg uten russisk gass.

  Tallet for september viser en økning fra august, da inflasjonen var 12 prosent.

  – Inflasjonsøkningen skyldes i hovedsak prisen på energi. Den var 200 prosent høyere enn den var i september i fjor, heter det i en uttalelse fra Nederlands statistiske byrå.

  Den nederlandske regjeringen kunngjorde i september en historisk stor tiltakspakke på 17,2 milliarder euro for å hjelpe folk med økte mat- og energipriser.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  NVE utvider flomvarsel for Vestlandet

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har torsdag oppjustert flomvarselet for Vestlandet fra gult til oransje nivå. Området som er omfattet av varselet er også utvidet og dekker nå mesteparten av Vestlandet.

  Oransje nivå er det nest høyeste varslingsnivået. Det brukes om alvorlige situasjoner som forekommer sjelden.

  «Vannføringen ventes å øke i både små og store bekker og elver i løpet av torsdag og fredag på grunn av vedvarende mye nedbør», skriver NVE.

  De mest utsatte områdene er midtre og indre strøk. Det er usikkerhet knyttet til både mengde nedbør og hvor mye som kommer som snø eller regn i høyfjellet.

  «Dette kan føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder», heter det.

  Meteorologisk institutt har også sendt ut farevarsel om mye regn for deler av Vestlandet.

  – Fra torsdag ettermiddag til fredag ettermiddag ventes 60–90 millimeter regn. Det tilsvarer seks til niliters bøtter med vann pr. kvadratmeter, skriver Meteorologene på Twitter.

  NVE sendte onsdag ut farevarsel på oransje nivå for jord- og flomskred for deler av Vestlandet. Det var da varslet opp mot 150 millimeter med regn.

 • av NTB
  DEL
  Høyt utdannede drikker oftere alkohol
  En av tre drikker alkohol ukentlig, ifølge en undersøkelse fra SSB og FHI. Foto: Heiko Junge / NTB

  De eldste og de høyest utdannede drikker mest, ifølge en ny undersøkelse.

  Blant de høyest utdannede mellom 25 og 79 år som ble spurt i en ny telefonundersøkelse, svarte 46 prosent at de drikker alkohol minst én gang i uken. Til sammenligning var det 24 prosent i gruppen med lavest utdanningsnivå som gjorde det.

  Blant alle som er blitt spurt, er det 36 prosent, drøyt én av tre, som drikker alkohol ukentlig.

  46 prosent drikker månedlig eller sjeldnere, og 18 prosent har ikke drukket alkohol det siste året.

  Blant alle som har besvart undersøkelsen, er det flere menn enn kvinner som drikker regelmessig. Og for både menn og kvinner stiger alkoholforbruket med økende alder.

  Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjennomført undersøkelsen i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI). Deltagerne i undersøkelsen var mellom 16 og 79 år gamle.

 • av NTB
  DEL
  Hostemedisin kan ha krevd mange barneliv i Gambia

  Hostemedisin produsert i India kan ha krevd minst 66 barneliv i Gambia, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Fire ulike typer hostemedisin, som alle er produsert av det indiske legemiddelselskapet Maiden Pharmaceuticals, viser seg å inneholde farlige konsentrasjoner av dietylenglykol og etylenglykol.

  Dette er kjemikalier som er giftige for mennesker, og som blant annet kan føre til akutt nyresvikt. Hostemedisinene er nå trukket tilbake fra markedet.

  Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kan bruken av de indiskproduserte hostemedisinene ha resultert i 66 barnedødsfall i Gambia. WHO frykter også at medisinene er solgt til andre land og forsøker nå å få oversikt over dette.

  De samme kjemikaliene ble funnet i slimløsende medisin i Panama i 2006, der flere hundre mennesker døde.