Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Danske medier: Skyting på kjøpesenter i København
03. juli kl 18:14av Hilde Bjørhovde og NTB
DEL

Øyevitner forteller at det er løsnet skudd i storsenteret Fields på Amager i København.

Meldingene er ikke bekreftet av politiet, som har rykket ut til stedet.

Øyenvitner forteller til danske Ekstra Bladet om dramatiske scener da folk stormet ut av kjøpesenteret.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Ahmaud Arberys drapsmann fikk livstid for hatkriminalitet
  Travis McMichael, som i februar 2020 skjøt og drepte den svarte joggeren Ahmaud Arbery i Georgia i USA, er dømt til livsvarig fengsel for hatkriminalitet. Fra før var han også dømt til livsvarig fengsel for drap. Foto: AP / NTB

  Mannen som er dømt for drapet på den 25 år gamle svarte joggeren Ahmaud Arbery i Georgia i USA i februar 2020, har fått ytterligere en livstidsdom.

  Travis McMichael er tidligere funnet skyldig i å ha skutt og drept Arbery og dømt til livsvarig fengsel. Mandag fikk han også en symbolsk livstidsdom av en føderal domstol, etter å ha blitt funnet skyldig i hatkriminalitet.

  McMichaels far Gregory og naboen deres William «Roddie» Bryan er også tidligere dømt til livsvarig fengsel for drapet på Arbery, som de hevdet å mistenke for tidligere innbrudd i området.

 • av NTB
  DEL
  Mann (54) erkjenner hallikvirksomhet i Stavanger
  En mann i 50-årene erkjenner hallikvirksomhet i Stavanger og sitter i varetekt etter at Sør-Rogaland tingrett var enig med påtalemyndigheten i at det foreligger bevisforspillelsesfare i saken. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

  En 54 år gammel mann erkjenner å drevet med hallikvirksomhet i Stavanger. Mannen er pågrepet og varetektsfengslet.

  Den siktede mannen erkjenner straffskyld for brudd på loven om hallikvirksomhet og formidling av prostitusjon, bekrefter mannens forsvarer til Stavanger Aftenblad.

  – Jeg kan si at min klient har blitt avhørt og at han erkjenner straffskyld. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier forsvarer Espen Egeli Breivik.

  Mannen ble pågrepet 2. august. Politiadvokat Karen Mork sier at mannen foreløpig er siktet for å ha formidlet salg av seksuelle tjenester fra én kvinne.

 • av NTB
  DEL
  Lars von Trier har fått Parkinsons
  Filmskaperen Lars von Trier har fått diagnosen Parkinsons. Foto: Lars Møller / Scanpix Nordfoto / NTB

  – Lars er ved godt mot og får behandling for sine symptomer. Hans arbeid med å fullføre «Riket Exodus» fortsetter som planlagt, opplyser produksjonsselskapet hans Zentropa i en pressemelding mandag.

  «Riket Exodus» er oppfølgeren til von Triers kjente serie «Riket» fra 1994, som sørget for hans gjennombrudd i filmbransjen.

  – Sykdommen gjør at Lars kun vil delta på intervjuer i begrenset omfang fram til filmpremieren senere i år, heter det i pressemeldingen.

  Lars Von Trier fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i 1996 med filmen «Breaking the Waves», og han har vunnet flere store filmpriser gjennom sin karriere.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Har utløst siste sprengsalve i ny T-banetunnel
  Foto: Sirin Stav fikk lov til å utløse den siste salven i den nye T-banetunnelen mellom Bryn og Hellerud.

  Mandag ettermiddag gjennomførte Sporveien siste sprengning i den 400 meter lange Hellerudtunnelen på Østensjøbanen.

  60.000 passasjerer kan få kortere reisetid på T-banens linjer 2 og 3 når den nye tunnelen tas i bruk høsten 2023. Jobben med å sprenge ut ny tunnel startet i april i år.

  – Dette er en gledens dag for alle som reiser med T-banen og for alle som er opptatt av at Oslo skal være en miljøvennlig og god by å bo i. For å nå våre ambisiøse mål om å kutte utslipp og redusere biltrafikken, er vi avhengig av et attraktivt og velfungerende kollektivtilbud, sa Sirin Stav (MDG), byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

  Hun fikk lov til å sprenge den siste salven.

  Byråd Sirin Stav (MDG) og Per Magne Mathisen, konserndirektør i Sporveien kunne mandag ettermiddag se lys i Hellerudtunnelen. Foto: Sporveien, Stian Olsson
 • av NTB
  DEL
  Mann tiltalt for å ha slått ned kommunedirektør

  En mann i 40-årene er tiltalt etter at kommunedirektøren i Midt-Telemark ble slått ned i kommunehuset i mars i fjor.

  Ifølge tiltalen ble kommunedirektør Per Dehli slått flere ganger med knyttet hånd i ansiktet i kommunehuset i Bø 16. mars i fjor.

  Politiet har tidligere sagt til Telemarksavisa at voldsepisoden skal ha oppstått da mannen i 40-årene mente Dehli tok feil rundt hvem som var ansvarlig for hva i en forvaltningssak. Under diskusjonen skal han helt uprovosert ha gått til angrep på kommunedirektøren.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Bygdøy allé gjenåpnet etter politiaksjon
  Bygdøy allé mellom krysset Gabels gate og krysset Frederik Stangs gate er stengt grunnet en pågående politiaksjon. Foto: Johannes Hålien

  Bygdøy allé mellom krysset Gabels gate og krysset Frederik Stangs gate var stengt i nesten to timer grunnet en pågående politiaksjon. Dette skapte trafikale utfordringer i området. Rett etter klokken 17 opplyser politiet at veien er gjenåpnet.

  En person med kniv hadde forskanset seg i en leilighet. Det var ikke andre personer i leiligheten.

  – Vi jobber nå med å få kontroll på personen, sa Gjermund Stokkli, operasjonsleder i Oslo-politiet litt etter klokken 16.

  Ved 17-tiden fikk politiet kontroll over situasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Mitsotakis nekter for å ha kjent til avlytting
  Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis (foto) nekter for å ha kjent til avlyttingen av telefonen til opposisjonslederen Nikos Androulakis. Foto: Foto: AP / NTB

  Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis nekter all kjennskap til skandalen der opposisjonslederens telefon ble avlyttet av landets etterretningstjeneste.

  Mitsotakis benekter ikke at den greske etterretningstjenesten EYP i flere måneder avlyttet telefonen til Sosialistpartiets leder Nikos Androulakis, men sier at det skjedde uten hans vitende og vilje.

  – Det som skjedde kan ha vært lovlig, men det var galt. Jeg visste ingenting om dette, og jeg ville selvsagt heller aldri ha tillatt noe slikt, sier Mitsotakis.

  Fredag opplyste Statsministerens kontor at sjefen for EYP, Panagiotis Kontoleon, hadde forlatt sin stilling som følge av avlyttingsskandalen.

  Grigoris Dimitriadis, som ledet statsministerens sekretariat, har også gått av, men det er uklart hvilken rolle han eventuelt har spilt i avlyttingen.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Biden: Ikke bekymret for Taiwan

  Joe Biden sier at han ikke er bekymret for Taiwan, skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Den amerikanske presidenten skal imidlertid ha sagt at han er bekymret over Kinas bevegelser den siste tiden.

  Kina har de siste dagene trappet opp aktiviteten rundt Taiwan etter at speaker i representantenes hus i USA, Nancy Peloci, besøkte Taiwans hovedstad Taipei forrige uke.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  To siktet for brannen på Dale lørdag

  Det skriver politiet i en pressemelding.

  - Vi har siktet to personer, en gutt og en jente, for brannen på Dale. Begge to er under 18 år, men over den kriminelle lavalder, sier politiadvokat Anna Øksnevad.

  Nødetatene fikk melding om brannen klokken 23.37 lørdag kveld.

  - De siktede vil avhøres innen kort tid, sier Øksnevad.

  De siktedes forsvarere er Anne Hølland og Tor Inge Borgersen.

  Politiet har foretatt en del vitneavhør i forbindelse med brannen, og fortsetter den taktiske og tekniske etterforskningen, skriver de i pressemeldingen.

 • av NTB
  DEL
  Høye temperaturer ventes på Østlandet
  Onsdag slår varmen til for fullt, og det er ventet temperaturer opp imot 30 grader de kommende dagene på østlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  I nord må man forberede seg på noen regnfulle dager. De som bor østafjells kan imidlertid vente seg høyere temperaturer denne uka, opplyser meteorologene.

  – Onsdag slår varmen til for fullt, og det er ventet temperaturer opp imot 30 grader de kommende dagene, skriver Meteorologisk institutt på Twitter mandag.

  Samtidig er det sendt ut varsel om mye regn andre steder i landet. Nord i Trøndelag og i Nordland kan vente seg mye nedbør onsdag. Meteorologene varsler også om at det onsdag ventes 70–100 mm regn på 24 timer i ytre strøk av Helgeland sør for Ranfjorden.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne død etter gasslekkasje i hytte i Telemark

  En kvinne er død etter en gasslekkasje i en hytte i Tinn kommune i Telemark. En mann er samtidig fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang.

  Nødetatene rykket ut etter at AMK klokken 11.43 mandag meldte om en mulig gasslekkasje i en hytte i Tinn.

  – Røykdykkere hentet ut to personer. En kvinne er bekreftet død og en mann er fraktet til Ullevål sykehus med luftambulanse for oppfølging. Ukjent skadeomfang, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter like før klokken 15.

  Politiet skriver at de pårørende er varslet.

  Operasjonsleder Julius Knai i Sørøst politidistrikt bekrefter til VG at det er snakk om en propanlekkasje.

  – Kvinnen ble erklært død av helsepersonell på stedet ganske raskt. Vi er ikke kjent med tilstanden til mannen på sykehus, men han var bevisstløs da han ble hentet, sier han til VG.

  – Vi har snakket med vitner og jobber nå med å sperre åstedet. Brannvesenet jobber med å lufte ut, skriver politiet på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Kongen utskrevet fra Rikshospitalet
  Kong Harald Kongen ble innlagt på Rikshospitalet torsdag for utredning av feber. I dag ble han skrevet ut og er i god form Foto: Javad Parsa / NTB

  Kongen Harald er skrevet ut fra Rikshospitalet etter at han fikk påvist en infeksjon før helgen. Kongen er i god form, opplyser Kongehuset.

  Kongen ble innlagt på Rikshospitalet torsdag for utredning av feber. Der fikk han påvist en infeksjon som måtte behandles med intravenøs antibiotika. Han ble derfor værende på Rikshospitalet over helgen.

  Neste punkt på kongens offisielle kalender er statsråd på slottet den 12. august. I forrige uke deltok kong Harald i VM i seiling, hvor hans mannskap i Sira klatret til 10. plass.

  Kong Harald på 85 år ble operert sist i 2021, da for en skadd sene over høyre kne. Operasjonen var vellykket, og kong Harald ble i etterkant erklært for å være i fin form ifølge slottet.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina har angrepet viktig bro i Kherson

  En viktig bro i den russiskokkuperte byen Kherson ble truffet av et ukrainsk bombeangrep natt til mandag, opplyser det ukrainske forsvaret mandag.

  – For en natt det må ha vært for okkupasjonsmyndighetene i Kherson-fylket. Angrep i området rundt broen Antonovskij, skriver Sergej Khlan, en ukrainsk militærleder i fylket, i sosiale medier.

  Talsperson Natalja Gumenjuk for det ukrainske forsvaret i sør bekrefter angrepet.

  – Avfyringssystemet vi har utviklet de siste dagene, viser resultater, sier hun til ukrainske medier mandag.

  – Virkninger av angrepet har vært betydelige for begge broene, både Antonovskij og Kakhovskij, legger hun til.

  De prorussiske separatistmyndighetene i Kherson har også bekreftet angrepet på broen, men avviser at det førte til betydelige skader.

  – Det var ett angrep, hvor en bod og en sementblander tok fyr. Det er skader i brogulvet, noe som betyr at vi vil fortsette å restaurere det, sier visesjefen for de prorussiske separatistmyndighetene i Kherson, Kirill Stremusov, til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti.

 • av NTB
  DEL
  Makspris på 4,4 kr. pr. kWh for strøm tirsdag

  Tirsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 18 og 19 vil strømprisen der ligge på 4,4 kroner pr. kilowattime (kWh).

  Det viser foreløpige tall fra nettsidene til strømbørsen Nord Pool. I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 3,056 kroner pr. kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir prisen 0,017 kroner.

  En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

  Snittprisen i landet vil tirsdag ligge på 1,75 kroner pr. kWh. Det er 0,039 kroner lavere enn på mandag og 1,17 kroner høyere enn samme dag i fjor. Den høyeste døgnprisen på strøm tirsdag finner vi i Sørvest-Norge på 3,35 kroner pr. kWh. Deretter kommer Sørøst- og Vest-Norge med en døgnpris på 2,68 kroner og Midt- og Nord-Norge med en døgnpris på 0,016 kroner

  I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre pr. kWh), avgift til Enova (1 øre pr. kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

  Den laveste kWh-prisen tirsdag blir mellom klokken 4 og 5 på natten i Nord- og Midt-Norge, da på 0,014 kroner. Prisen pr. kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 2,52 kroner og Sørvest-Norge 2,59 kroner.

  Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 4,33 og 0,014 kroner pr. kWh. Samme dag i fjor var den på 0,9 og 0,22 kroner pr. kWh.

 • av NTB
  DEL
  Taiwan skal avholde anti-invasjonsøvelser

  Taiwans skal denne uken avholde øvelser som skal forberede landet på invasjon. Det skjer etter flere dager med Kinas militærøvelser i området rundt øya.

  Taiwans militærøvelser skal simulere et forsvar av øya mot en eventuell kinesisk invasjon, opplyser myndighetene mandag.

  Øvelsene har vært planlagt en stund og er ikke et svar på Kinas militærøvelser, ifølge talsperson Lou Woie-jye for den taiwanske hæren.

  Taiwan avholder øvelser som forbereder dem på invasjon rutinemessig, legger han til.

  Onsdag forrige uke startet Kina de største militærøvelsene noensinne rundt Taiwan. I løpet av uken har kineserne blant annet utplassert jagerfly, krigsskip og ballistiske missiler i farvannene utenfor øya.

  Øvelsene var Kinas svar på den amerikanske kongresslederen Nacny Pelosis omstridte besøk til Taiwan forrige uke. Kinas reaksjon bunner i at de regner Taiwan som en del av sitt territorium og mener derfor at besøket var provokasjon fra USA.

  Kinas militærøvelser var ventet at skulle avsluttes søndag, men mandag sa kinesiske myndigheter at øvelsene fremdeles pågår.

 • av NTB
  DEL
  Styringsgruppe anbefaler nytt sykehus i Moelv

  Styringsgruppen for Videreutvikling av Sykehuset Innlandet anbefaler at det skal bygges et nytt mjøssykehus i Moelv.

  Etter en samlet vurdering av konseptrapporten med alle delutredninger, anbefaler et klart flertall i styringsgruppen å gjennomføre bygging av Mjøssykehuset, sier leder av styringsgruppen, Terje Rootwelt, i en pressemelding etter et møte mandag.

  Styringsgruppen fatter ikke vedtak, men kommer med sin anbefaling, som så skal behandles av administrasjon og styrene i Sykehuset Innlandet og Helse sørøst, før den blir oversendt til politisk behandling.

  I saken om videreutvikling av Sykehuset Innlandet står det mellom to alternativer. Det ene alternativet er det såkalte null pluss-alternativet, som innebærer at man beholder de nåværende sykehusene, men med et nytt sykehus i Hamar, og endret fordeling i oppgaver mellom Hamar og Elverum. Det andre alternativet er et Mjøssykehus i Moelv.

 • av NTB
  DEL
  Anklager Ukraina for å skyte mot atomkraftverk

  Russland anklager ukrainske styrker for å skyte mot atomkraftverket i Zaporizjzja og advarer mot «katastrofale konsekvenser for Europa».

  – Beskytningen av territoriet til atomanlegget av de ukrainske væpnede styrkene er en potensielt ekstremt farlig aktivitet, sa president Vladimir Putins talsperson, Dmitrij Peskov til journalister mandag.

  Han advarer mot «katastrofale konsekvenser» for Europa. Deler av kjernekraftverket i Zaporizjzja er blitt hardt rammet og ødelagt av militærangrep gjennom helgen.

  Ukraina anklager Russland for å stå bak angrepene mot atomkraftverket.

 • av NTB
  DEL
  Presidentskapet ber om tidsplan for strømstøtte

  Stortingets presidentskap ber regjeringen legge fram en tidsplan for strømstøtte i løpet av uken.

  Det er konklusjonen etter at presidentskapet i dag møttes for å vurdere om Stortinget skal innkalles til et ekstraordinært møte på grunn av strømkrisen. Det var SV, Rødt og Frp som krevde dette.

  Stortinget har egentlig møtefri til oktober.

  Høyre sa nei til et slikt møte, og dermed var det ikke flertall for det. Istedenfor ber presidentskapet regjeringen legge frem en plan for videre strømstøtte for å hjelpe strømkunder å håndtere de svært høye strømprisene.

  – I møtet som regjeringen hadde med de parlamentariske lederne i dag, ble det etterlyst en tidsplan på de ulike tiltakene. Vi etterlyser nå dette fra regjeringen, så vi får det på bordet før neste mandag. Da vil vi vurdere om det er behov for et møte på Stortinget, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NTB.

  – Det viktigste er jo at man iverksetter tiltak som hjelper både husholdninger og bedrifter i den situasjonen vi er i, føyer han til.

  Både SV og Frps representanter i presidentskapet sto fast på kravet om et ekstraordinært stortingsmøte umiddelbart.

  – Men subsidiært var alle enige om at vi nå etterlyser en tidsplan fra regjeringen, og så tar vi en ny vurdering på tirsdag, sier Gharahkhani.

 • av NTB
  DEL
  Tsjads militærjunta inngår avtale om fredssamtaler med opprørere

  42 av 47 opprørsgrupper har skrevet under på å delta i fredssamtalene med Tjsads midlertidige leder Mahamat Idriss Déby Itno.

  Avtalen kom i havn etter fem måneder med megling i Qatar, og samtalene skal etter planen starte 20. august.

  FNs generalsekretær António Guterres sa at avtaleinngåelsen er et viktig øyeblikk for innbyggerne i Tsjad.

  President Derby kom til makten i april i fjor etter at faren hans, Tsjads mangeårige leder Idriss Déby Itno, ble drept i kamper med opprørere som angrep det afrikanske landets hovedstad. Som leder av en militærjunta har Derby lagt frem en 18-månedersplan for å holde valg.

  Samtalene i Doha har flere ganger vært fastlåst, og det har så langt ikke vært direkte samtaler mellom opposisjonen og regjeringens representanter.

  En betingelse fra flere opprørsgrupper for å snakke med regjeringen er at Derby utelukker at han vil stille til valg. Regjeringen sier dette kun kan avgjøres gjennom dialog.

 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Kraftig nedgang i havisen rundt Svalbard

  Siden mai i fjor er havisen på Svalbard kraftig reduser, og isdekket ligger nå 62.000 kvadratkilometer under normalen.

  Dette skriver NRK.

  Til Svalbardposten sier fagdirektør ved Norsk polarinstitutt, Kim Holmen, at årets utvikling går inn i en langsiktig trend.

  – Det er lite is sammenlignet med for 30 år siden, og det er en veldig tydelig trend at det blir mindre is i arktisk. Det er jo et resultat av at klimaet på jorden blir varmere, og dette ser vi veldig tydelig på Svalbard, sier han.

  I fremtiden vil Barentshavet ha den største temperaturøkningen av alle hav, ifølge en studie Svalbardposten viser til.