Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Russland la ned veto mot norsk resolusjonsutkast

  08. juli 2022 19:26
  NTB

  Russland har lagt ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd om å holde en nødhjelpskorridor fra Tyrkia til Syria åpen i ett år til.

  De siste to årene har grenseovergangen Bab al-Hawa, ved Tyrkias grense i sør, vært den eneste muligheten til å frakte nødhjelp inn i det gjenværende opprørskontrollerte området nord i Syria.

  Sikkerhetsrådets mandat for nødhjelpskorridoren utløper søndag, og Norge og Irland fremmet et forslag til resolusjon som ville ha forlenget mandatet med ett år. Dette la Russland ned veto mot.

  Russland er en nær alliert med Syrias president Bashar al-Assad og mener nødhjelpskorridoren er et brudd på Syrias suverenitet.

Siste innlegg
 • NTB
  i går23:26

  Spiondømt amerikaner døde i fengsel

  En rettstegning av Robert Hanssen (i midten) fra domfellelsen i 2002. Foto: William Hennessy, Jr. / AP / NTB

  Den tidligere FBI-agenten Robert Hanssen, som ble dømt til livsvarig fengsel for spionasje til fordel for russerne, er død.

  Hanssen ble regnet som en av spionene som har påført USA mest skade noensinne. I 2002 ble han dømt til livsvarig fengsel.

  Mandag ble han funnet død på cellen, 79 år gammel, ifølge fengselsmyndighetene. Han sonet livstidsdommen i et høysikkerhetsfengsel i delstaten Colorado. En ikke navngitt kilde sier til nyhetsbyrået AP at det antas at han døde av naturlige årsaker.

 • NTB
  i går21:42

  Professor stiller som presidentkandidat i USA

  Aktivisten, professoren og forfatteren Cornel West har kunngjort at han stiller som presidentkandidat for det venstreorienterte Folkets parti i USA. På bildet taler han under Bernie Sanders valgkamp i 2020. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Aktivisten og professoren Cornel West sier han stiller som kandidat i neste års presidentvalg i USA for venstreorienterte Folkets parti.

  West (70) er en kjent svart filosof og forfatter i USA, og han er tidligere professor ved både Harvard og Princeton.

  I en video lagt ut på Twitter mandag sier West at han vil kjempe for sannhet og rettferdighet og stille som presidentkandidat.

  – For å bekjempe fattigdom, massefengsling, for å få en slutt på kriger og økologisk kollaps, for å garantere boliger, helsetjenester, utdanning og levelige lønninger for alle.

  Han har kommet med krass kritikk av både det demokratiske og det republikanske partiet, og av deres frontfigurer Joe Biden og Donald Trump.

  West har tidligere også kritisert ekspresident Barack Obama og kalt ham en krigsforbryter, og han støttet demokraten Bernie Sanders i presidentvalgkampene i 2016 og 2020.

  Folkets parti ble grunnlagt i 2017 av folk som jobbet for Sanders under hans presidentvalgkamp i 2016.

 • NTB
  i går21:24

  Apple lanserer AR-briller

  Apple-sjef Tim Cook under konferansen i Cupertino mandag der de nye AR-brillene ble presentert. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB

  Tek-giganten Apple har presentert et nytt produkt: Briller som blander virkelighet og virtuell virkelighet.

  – Dette er det første Apple-produktet som du ser gjennom, og ikke på, sa toppsjef Tim Cook på lanseringen i Cupertino i California mandag.

  Nyvinningen, som ligner litt på slalåmbriller, kan blande datagenererte bilder inn i synsfeltet. Den kontrolleres med hender, stemme eller øyne.

  Under presentasjonen ble det vist et eksempel der en person brukte brillene til å delta på en bursdagsfeiring et helt annet sted.

  Blandingen av virkelighet og virtuell virkelighet kalles på engelsk augmented reality (AR) – og omtales på norsk som «utvidet virkelighet».

  Apple-brillene, som har fått navnet Vision Pro, er utstyrt med et tredimensjonalt kamerasystem. Prisen vil minimum bli 3499 dollar, tilsvarende over 38.000 kroner.

 • NTB
  i går21:20

  Tog har sporet av på Steinkjer stasjon

  Togtrafikken er stengt ved Steinkjer stasjon etter at et tog sporet av i forbindelse med et sporskifte.

  – Ingen er skadet. Kun lokfører i toget, skrev Trøndelag politidistrikt på Twitter klokken 21.05 mandag.

  Bane Nor skriver på sine nettsider at de jobber med å fjerne toget, men at de ikke vet hvor lang tid det vil ta.

  Tidligere mandag var det strømproblemer på Dovrebanen. Problemene førte til at togtrafikken mellom Stange og Hamar ble stengt, men mandag kveld var problemene rettet, og togtrafikken er i gang igjen.

  Togtrafikken er også i gang igjen forbi Lysaker etter at en signalfeil førte til forsinkelser og innstillinger.

 • NTB
  i går20:56

  Biden: Danmark er en av våre beste allierte

  Mette Frederiksen og Joe Biden i Det ovale kontor i Det hvite hus mandag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  USAs president Joe Biden skrøt av Danmark da han mandag fikk besøk av statsminister Mette Frederiksen.

  – Danmark er en av våre beste allierte og mest trofaste venner, sa den amerikanske presidenten.

  Han sa at landene deler mange av de samme verdiene, og at dette blant annet omfatter å stå opp mot russisk aggresjon.

  – Når krig igjen har vendt tilbake til Europa, er det så viktig at vi holder sammen med våre venner og allierte, sa Frederiksen.

  – Ikke kandidat

  Hun er blitt omtalt som en aktuell kandidat til å overta etter Jens Stoltenberg som Natos generalsekretær. Biden fikk mandag spørsmål fra en journalist om han satt ved siden av den neste Nato-sjefen, men svarte ikke på dette.

  Frederiksen har flere ganger avvist at hun er kandidat til Nato-jobben. Det gjorde hun også etter møtet med Biden i Det hvite hus.

  – Jeg er ikke kandidat, og jeg er glad for å være statsminister i Danmark, sa Frederiksen.

  Jagerfly

  I forkant av møtet var det ventet at hun og Biden ville drøfte muligheten for å gi F-16-fly til Ukraina.

  Siden 1970-tallet har Danmark kjøpt titalls F-16-fly fra USA. Danske myndigheter har antydet at de kan være villige til å la noen av disse gå til Ukraina.

  Frederiksen har ikke tidligere vært på besøk i Det hvite hus. I forrige uke kunngjorde hennes regjering at Danmark skal bruke 143 milliarder kroner på forsvar de neste ti årene. Det betyr at landet innen 2030 vil nå Natos mål om å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar og sikkerhet.

 • Celina Therese Ekholt
  i går20:47

  Bensinstasjon ranet i Stavanger

  En mann truet til seg penger og tobakk fra en bensinstasjon ved Tjensvollkrysset i Stavanger mandag kveld.

  – Ransalarmen ble utløst fra bensinstasjonen ved Tjensvollkrysset klokken 20.10. En mann truet personalet med en hammer eller lignende før han forsvant i retning Eiganes, opplyser Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

  Politiet leter etter mannen som beskrives som ca. 180 høy med blondt hår som muligens er en parykk, iført grønn bukse og hvit skjorte.

 • Celina Therese Ekholt
  i går20:20

  Mann stukket i kroppen med skarp gjenstand – alvorlig skadet

  Politiet ved åstedet mandag kveld. Foto: PhotoRunner AS

  En mann fremstår alvorlig skadet etter å ha blitt stukket i kroppen med en skarp gjenstand på Vålerenga i Oslo. Vedkommende er kjørt til sykehus.

  Politiet jobber på stedet med å innhente vitneopplysninger og søker etter gjerningspersoner.

  – Det er gjort funn av en gjenstand som vi mistenker kan være brukt i hendelsen. Ytterligere undersøkelser vil avklare dette, opplyser politiet.

  Gjerningspersonene er beskrevet som mørke i huden og mørkkledde, melder Oslo politidistrikt.

  – Det er blitt nevnt at det skal være snakk om en guttegjeng på fire personer, sier operasjonsleder Svein Christian Lie til Avisa Oslo.

  Da mannen ble kjørt til sykehuset rundt klokken 20.30 var han våken og bevisst, ifølge politiet.

  Les mer om saken her.

 • NTB
  i går20:13

  Nytt tilskudd til den britiske kongefamilien

  Ernest George Ronnie Brooksbank ble født 30. mai, kunngjorde Buckingham Palace mandag. Han er sønn av prinsesse Eugenie og hennes ektemann Jack Brooksbank. Foto: Prinsesse Eugenie / Buckingham Palace via AP / NTB

  Storbritannias prinsesse Eugenie og ektemannen Jack Brooksbank har fått sin sønn nummer to, opplyser Buckingham Palace mandag.

  Ernest George Ronnie Brooksbank ble født 30. mai, heter det i kunngjøringen fra Buckingham Palace.

  Prinsesse Eugenie (33) er yngste datter av prins Andrew og ekskona hertuginne Sarah av York, og dermed niese av kong Charles.

  Prinsessen og Jack Brooksbank har fra før sønnen August (2).

  Prinsesse Eugenie og ektemannen Jack Brooksbank (t.h.), her sammen med prins Harry under kroningen av kong Charles 6. mai. Foto: AP / NTB
 • NTB
  i går19:39

  To dømt til fengsel for overfall på Brigitte Macrons slektning

  To menn er i en fransk domstol dømt til fengsel for å ha overfalt grandnevøen til Frankrikes førstedame Brigitte Macron.

  De to ble dømt til henholdsvis 24 og 30 måneders fengsel, hvorav halvparten er ubetinget, melder BFMTV. En tredje tiltalt ble frikjent da dommen falt mandag.

  Det var i midten av mai at Jean-Baptiste Trogneux (30) ble angrepet utenfor sjokoladebutikken han driver i den nordfranske byen Amiens. Trogneux, som er grandnevøen til Frankrikes førstedame Brigitte Macron, fikk skader i hodet, en arm og et bein.

  President Emmanuel Macron reagerte kraftig på overfallet og har kalt det ubeskrivelig.

  – Han ble overfalt fordi han er vår grandnevø. Slike handlinger er absolutt uakseptable, sa Macron kort tid etter voldshendelsen.

 • NTB
  i går19:39

  Mange døde av metanolforgiftning i Russland

  Minst 16 mennesker er døde i Russland etter å drukket sider som trolig inneholdt metanol, opplyser lokale myndigheter i regionen Uljanovsk.

  I tillegg til dem som har dødd, har 35 mennesker blitt syke. 19 av dem er innlagt på sykehus, opplyser Uljanovsk-guvernør Aleksej Russkih. Tilstanden skal være kritisk for flere av dem.

  Ifølge russiske medier inneholdt sideren metanol, som er svært giftig. Russisk politi etterforsker saken.

  Metanolforgiftning er ikke uvanlig i Russland der billige alkoholsubstitutter er et omfattende problem, særlig på landsbygda der levestandarden er dårlig.

  I 2021 døde minst 34 mennesker etter å ha drukket hjemmebrent som inneholdt metanol.

  I 2016 døde flere enn 60 mennesker i byen Irkutsk i Sibir etter å ha drukket badeoljer som inneholdt metanol.

 • NTB
  i går18:52

  Både Nato og Russland øver i Østersjøen

  Tysklands statsminister Olaf Scholz om bord på fregatten Mecklenburg-Vorpommern mandag i forbindelse med Natos marineøvelse i Østersjøen. Foto: Kay Nietfeld / AP / DPA / NTB

  Dagen etter at Nato begynte en marineøvelse i Østersjøen, gjorde Russland det samme.

  40 skip og båter, 25 fly og rundt 3.500 soldater deltar i den russiske øvelsen, opplyste den russiske Østersjøflåten mandag.

  I Nato-øvelsen deltar 20 land, 50 skip, over 45 fly og rundt 6.000 soldater. Samtidig er verdens største hangarskip, USS Gerald R. Ford, i Nord-Atlanteren, påpeker USAs marine.

  Hangarskipet var nylig i Oslo og befant seg i helgen mellom Bodø og Lofoten, ifølge NRK. Det er blitt antatt, men ikke bekreftet, at hangarskipet skulle delta i den nordiske luftøvelsen Arctic Challenge Exercise.

  Luftøvelsen varer til 9. juni, mens begge marineøvelsene i Østersjøen skal vare frem til midten av juni.

  Nato er ikke blitt informert i forkant om den russiske øvelsen, ifølge den tyske flåtesjefen Thorsten Marx. Øvelsen kom likevel ikke som en overraskelse.

  Tysklands statsminister Olaf Scholz sier han ikke frykter eskalering som følge av at de to øvelsene pågår samtidig i Østersjøen.

  – Dette håndteres svært ansvarlig av våre styrker, sier han.

 • NTB
  i går17:23

  Medier: Mike Pence vil bli presidentkandidat

  USAs tidligere visepresident Mike Pence. Foto: AP / NTB

  USAs tidligere visepresident Mike Pence har innlevert dokumenter som bekrefter at han ønsker å bli Republikanernes presidentkandidat.

  Mandag leverte han dokumentene til den amerikanske valgkommisjonen, melder nyhetsbyrået AP.

  Flere medier har tidligere meldt at Pence formelt skal lansere sitt kandidatur 7. juni med en kampanjevideo og tale i Des Moines i delstaten Iowa.

  Den tidligere visepresidenten melder seg på kappløpet mens Trump ligger best an på målingene, fulgt av Florida-guvernør Ron DeSantis. På RealClearPolitics' sammenstilling av målinger, får Pence 4 prosents oppslutning mot Trumps 53 prosent og DeSantis' 22 prosent.

 • Maria T. Pettrém
  i går17:23

  Mann skadet etter slåsskamp i Stavanger

  Litt før klokken 17 mottok politiet melding om slåsskamp ved by-terminalen i Stavanger sentrum.

  Det skriver politiet i Sør-Vest på Twitter.

  – Flere personer stakk fra stedet før politiets ankomst. En mann (19) lå skadet igjen på stedet. Ambulansen har tatt han med seg til sykehuset. Trolig hodeskader, skriver politiet.

 • Maria T. Pettrém
  i går16:59

  VG: 70 togpassasjerer strømfast

  Det er full stans i togtrafikken mellom Stange og Hamar etter at strømavtageren på et godstog ble hengende fast i strømledningen.

  Det skriver VG, som henviser til opplysninger fra Vy og Bane Nor.

  – Det er 70 kunder om bord. Toget var på vei i retning Lillehammer. Toget står uten strøm, så passasjerene kommer seg ikke ut akkurat nå. Vi skal finne ut hvordan vi får flyttet og arrangert alternativ transport, sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i Vy til avisen.

  Bane Nor opplyser at arbeidet med å reparere strømledningen er igangsatt, men de vet ikke hvor lang tid det vil ta.

  Dette er de berørte toglinjene:

  • Oslo S - Trondheim S, Dovrebanen F6

  • Drammen - Oslo S - Lillehammer, Dovrebanen RE10

 • Maria T. Pettrém
  i går16:43

  Oslo: Trafikkuhell mellom bil og lastebil på Ammerud

  Det har vært et trafikkuhell mellom en bil og en lastebil på RV 4 ved avkjøringen til Kalbakken og Ammerud i Oslo.

  Det melder politiet på Twitter. Lastebilen skal ha kjørt inn i personbilen bakfra.

  – Fører av personbil kjøres sykehus for ytterligere sjekk. Bilen er berget og lastebilen kunne kjøres for egen maskin, skriver politiet på Twitter.

  Klokken 17.11 melder politiet at veien er gjenåpnet for normal trafikk.

 • Maria T. Pettrém
  i går16:37

  Ukraina melder om fremgang rundt Bakhmut

  Det melder nyhetsbyrået AFP på Twitter.

  Ukrainas forsvarsminister melder om «offensive handlinger» ved frontlinjen.

  Natt til mandag hevdet Russland å ha stanset en ukrainsk storoffensiv sør i Donetsk-regionen, hevder det russiske forsvarsdepartementet.

  Ukrainske myndigheter har flere ganger sagt at en lenge ventet motoffensiv er på trappene. Senest lørdag sa president Volodymyr Zelenskyj at de var klare.

 • NTB
  i går16:20

  Storebror tiltalt for overgrep mot bror og søster

  En mann i 20-årene er tiltalt for grov voldtekt av sine to yngre søsken. Fra før er barnas mor og far og en nabo tiltalt i saken.

  Mannen fra en kommune på Vestlandet er tiltalt for gjentatte grove voldtekter mot sin lillebror (15) og lillesøster (10). Ifølge tiltalen skal overgrepene mot lillebroren ha pågått fra 2010 til 2021, mens overgrepene mot lillesøsteren skal ha startet i 2013 og ha pågått til 2020.

  Bergens Tidende skriver at barnas mor og far, samt en nabo, i fjor også ble tiltalt for overgrep mot lillebroren og lillesøsteren. Faren skal ha begynt å forgripe seg på de to barna i 2015, og moren skal ha begynt sin deltagelse året etter.

  Naboen er samtidig tiltalt for overgrep mot lillebroren og lillesøsteren, samt sin egen sønn.

  Alle de tiltalte nekter straffskyld.

  Storebrorens forsvarer Alexander Sele sier at storebroren setter spørsmålstegn ved kronologien til påtalemyndigheten.

  – Han mener det åpenbart ikke er grunnlag for domfellelse, sier Sele.

 • NTB
  i går15:50

  Mann tiltalt for å ha slått og truet Per Sandberg

  Tidligere Frp-politiker Per Sandberg driver nå Grand Bar i Halden. Nå er en mann tiltalt for vold mot Sandberg på baren i romjulen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB

  Det var natt til 30. desember i fjor at mannen ifølge tiltalen skal ha slått Per Sandberg i ansiktet med knyttet neve og tok armen rundt halsen hans bakfra.

  Sandberg ble blant annet påført hjernerystelse av volden.

  Kort tid etterpå skal mannen ha truet med å komme tilbake og skyte den tidligere fiskeriministeren.

  Per Sandberg sier til Halden Arbeiderblad at han satt på bakrommet på baren denne natten da barkeeperen kom løpende inn i full panikk og sa at det var slagsmål både inne i baren og ute.

  – Jeg rakk nesten ikke åpne døren før jeg fikk en knyttneve midt i planeten, og ble angrepet av en person, som for øvrig ikke er første gang er på Grand Bar og lager trøbbel, sier Sandberg.

  Den tidligere Frp-politikeren sier at han også har anmeldt mannen for en hendelse i oktober i fjor, der mannen skal ha skallet til Sandberg.

  Mannen i 20-årene er også tiltalt for å ha truet en politibetjent med å skyte ham i forbindelse med at han ble pågrepet, og under transport til sentralarresten skal han ha forsøkt å bite politibetjenten.

  Samme kveld skal han også ha utvist seksuelt krenkende adferd mot to kvinner på baren ved å beføle dem på kroppen og ta tak i brystene til den ene kvinnen.

  Rettssaken mot mannen går i Søndre Østfold tingrett i Halden 12. september.

 • NTB
  i går15:43

  Storbritannia skal huse flere hundre migranter på lektere

  Da Sunak ble statsminister i oktober i fjor, gjorde han «Stop the Boats»-politikken til sin viktigste prioritet. Mandag presenterte han på en pressekonferanse i kystbyen Dover tall som viser at flyktningstrømmen med småbåter over Den engelske kanal, har minsket med en femdel det siste året. Foto: Yui Mok / AP / NTB

  Storbritannia skal innlosjere rundt 1000 asylsøkere på to lektere sør i England i løpet av de neste to ukene, ifølge statsminister Rishi Sunak.

  Tiltaket er ment å bidra til å spare millioner av skattebetalernes penger, som for tiden brukes til å huse migranter på hoteller over hele landet.

  – Lekterne skal legges til kai i Portland, sa Sunak mandag.

  Samme dag presenterte han tall som viser at flyktningstrømmen med småbåter over Den engelske kanal, har minsket med en femtedel det siste året.

  I kjølvannet av pandemien har innvandringen til Storbritannia økt betraktelig, og det er ventet et rekordhøyt antall i år.

  Da Sunak ble statsminister i oktober i fjor, gjorde han «Stop the Boats»-politikken til sin viktigste prioritet. Målet er blant annet å få slutt på at migranter tar seg ulovlig over Den engelske kanal til Storbritannia.

  Regjeringen vil også nekte alle migranter som kommer ulovlig til landet, retten til å søke asyl og varig bosetting. Det er et meget kontroversielt forslag, som blant andre Europarådet og FN har erklært som uetisk og brudd på folkeretten.