Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Matapour isoleres i to nye uker

  11. juli 2022 12:13
  Marthe Øvergård, Aksel B. Lindberg, NTB

  Terrorsiktede Zaniar Matapour er ilagt isolasjon i to nye uker. Dermed fortsetter han å sitte i varetekt med svært strenge restriksjoner.

  Han er varetektsfengslet frem til 25. juli.

  43 år gamle Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni, der to personer ble drept og 21 skadet.

  Matapour har samtykket til fengslingen.

  – Vi tar til etteretning at retten fortsatt ikke har funnet tilstrekkelige holdepunkter for at det er sannsynliggjort at dette var en terrorhandling, skriver hans forsvarer John Christian Elden i en tekstmelding til Aftenposten.

  Videre håper han at media og publikum ikke trekker noen forhåndskonklusjoner i hverken den ene eller andre retningen.

  Fengslingsmøtet skjedde gjennom kontorforretning, som vil si at det ikke var fysisk møte i retten.

 • NTB
  15 min

  Fem personer døde i en eksplosjon i Tyrkia

  Tyrkias forsvarsdepartement opplyser at fem personer har mistet livet i en eksplosjon ved en fabrikk som produserte raketter og eksplosiver.

  Eksplosjonen skjedde lørdag formiddag i byen Elmadag, som ligger i utkanten av hovedstaden Ankara.

  Det er ikke umiddelbart klart hva som forårsaket eksplosjonen.

 • NTB
  09:14

  Stenger trafikken i forbindelse med prideparaden i Bergen

  Bryggen og Torget i Bergen stenges for trafikk mellom klokken 11.30 og 15 lørdag. Årsaken er årets prideparade, der det ventes 30.000 deltagere.

  Toget går fra Skur 7 ved Bradbenken til den blå steinen. Paraden starter klokken 13 lørdag, melder NRK.

  I fjor deltok 30.000 personer på paraden. Festivalsjef Runa Eide Frøiland opplyser til kanalen at de venter like mange personer i årets parade.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  08:56

  Japan: Millionsøksmål mot fingerslikkende sushi-gjest

  En sushikjede saksøker en student for 67 millioner yen etter et stunt på en restaurant i januar, melder CNN. Summen tilsvarer drøyt fem millioner norske kroner.

  Under et besøk på restauranten slikket mannen seg på fingeren, før han tok på en tallerken med sushi som passerte på det karakteristiske rullebåndet. Han skal også ha slikket på en flaske med soyasaus og en kopp, ifølge den japanske kringkasteren NHK. En videosnutt av påfunnet skal så ha blitt delt bredt på sosiale medier.

  Sushikjeden som driver restauranten, hevder å ha opplevd kundeflukt og tapt store summer etter stuntet.

  Studentens advokat har argumentert med at dette like gjerne kan skyldes stor konkurranse, og ber kjeden droppe søksmålet, ifølge NHK.

 • NTB
  08:48

  Ny våpenhvile i kraft i Sudan

  En 24 timer lang våpenhvile trådte i kraft i Sudan lørdag morgen. Mange er redde for at også denne vil bli brutt.

  Sivile som er fanget i kryssilden mellom regjeringshæren og den halvmilitære gruppen RSF trenger desperat et pusterom, men mange er skeptiske til om generalene mener alvor med våpenhvilen.

  – Ett døgn med våpenhvile er langt mindre enn vi hadde håpet på. Vi ser frem til at denne fordømte krigen er over, sier Mahmud Bashir, som bor nord i hovedstaden Khartoum.

  Siden kampene startet for snart to måneder siden, er det inngått flere våpenhviler, som så er blitt brutt. Etter det siste sammenbruddet innførte USA sanksjoner mot militære leder på begge sider i konflikten.

  USA megler sammen med Saudi-Arabia, men begge landene har truet med å trekke seg dersom partene ikke viser at de mener alvor med prosessen og med samtalene i saudiarabiske Jeddah.

 • NTB
  07:23

  Nord Stream-sabotasjen: Ser på spor i Polen

  Etterforskningen av sabotasjeaksjonen mot Nord Stream-rørledningen dreies nå mot spor i Polen, melder The Wall Street Journal.

  Avisa skriver at tyske etterforskere nå undersøker bevis som kan tyde på at et sabotasjeteam brukte Polen som operasjonsbase da rørledningen ble sprengt.

  Yachten Andromeda, som etterforskerne mistenker var involvert i angrepet, skal ha seilt inn i polsk farvann. Andre funn tyder på at Polen var et nav for logistikken og finansieringen av angrepet i september i fjor, skriver avisen.

  Tidligere har europeiske medier meldt at yachten var eid av et postboksselskap i Warszawa som ble opprettet av to ukrainere. Polske myndigheter skal ikke ha vært klar over at spor i Polen ble etterforsket. Ifølge The Wall Street Journal ble de klar over det da de leste om det i mediene.

 • NTB
  07:22

  Har fått kontroll på hotell i Mogadishu

  Sikkerhetsstyrkene i Somalia sier de har fått kontroll på hotellet i Mogadishu som var under angrep av al-Shabaab.

  Gruppen har tatt på seg ansvaret for angrepet, som startet fredag kveld. Meldingen om at sikkerhetsstyrkene har fått kontroll kom i morgentimene lørdag.

  Ifølge statlige medier har sikkerhetsstyrkene nøytralisert alle angriperne.

  Det har ikke kommet noen offisiell uttalelse om dødstall. Det er meldt om både skyting og eksplosjoner. Hotellet som ble angrepet er Pearl Beach.

  Ambulansetjenesten har opplyst at sju er såret, mens nettavisen Halqabsi News melder at 15 er drept.

 • NTB
  07:20

  Professor satte rekord: Var 100 dager under vann

  Joseph Dituri sjekker klokka og innser at han har klart å nå målet om å være 100 dager under vann. Mer enn 5500 studenter deltok i prosjektet. Foto: Mariano Lorde / Florida Keys News Bureau via AP / NTB

  Den amerikanske professoren Joseph Dituri – kalt Doktor Dypsjø – har tilbrakt 100 dager under vann.

  Det er ny rekord med god margin. Den forrige rekorden tilhørte to professorer fra Tennessee som klarte å oppholde seg under vann i 73 dager.

  – Menneskekroppen har aldri vært under vann så lenge. Dette eksperimentet har endret meg på en viktig måte. Mitt største håp er at jeg har inspirert en ny generasjon utforskere og forskere til å presse sine grenser, sier Dituri.

  Dituri går under kallenavnet Doktor Dypsjø. Han er professor i medisin.

  Han tilbrakte sine 100 dager under vann i undervannshytta Jules i Key Largo-lagunen i Florida. I motsetning til en ubåt, er trykket i undervannshytta tilsvarende dypet den ligger på.

  Joseph Dituri kan endelig nyte sola igjen etter 100 dager under vann. Foto: Andy Newman / Florida Keys News Bureau via AP / NTB
 • NTB
  07:19

  Ekspertpanel i USA støtter alzheimers-medisin

  En rådgivende ekspertkomité i USA vender tommelen opp for alzheimers-medisinen Leqembi.

  Legemiddelet ble hurtiggodkjent av USAs legemiddelverk FDA i januar. Nå har en ekspertkomité nedsatt av FDA vurdert de kliniske testene. De sier at studiene viser at medisinen har effekt.

  Det er ventet at FDA innen 6. juli bestemmer seg for om legemiddelet skal få en endelig godkjennelse eller ikke.

  Leqembi er utviklet av amerikanske Biogen og japanske Eisa. Studiene viser at det er det første legemiddelet som tydelig bremser svekkelsen av hukommelse og tenkning.

  Det skal først og fremst brukes for pasienter som er i en tidlig fase av alzheimers.

 • NTB
  07:18

  Advarer mot utbrudd fra supervulkan i Italia

  Vulkanen Campi Flegrei nær Napoli kan komme med et utbrudd snart, advarer forskere.

  Vulkanen, som kalles en supervulkan, har ikke hatt utbrudd siden 1538. Nå er den nær bristepunktet, kommer det frem i en studie ifølge CBS News.

  I den fagfellevurderte studien fra Italias forskningsinstitutt for geofysikk og vulkanologi og University College London heter det at vulkanen er blitt svakere over tid. Det øker faren for et utbrudd.

  Det har vært tusenvis av jordskjelv som over tiden har strukket deler av vulkanen til bristepunktet. Bare i april var det 600 jordskjelv ved vulkanen.

  Det er anslått at et utbrudd fra vulkanen kan komme opp i kategori 8, som er det høyeste nivået i utbruddsindeksen.

 • NTB
  07:16

  Varsler demonstrasjoner mot Equinor-felt i Skottland

  Hundrevis av demonstranter skal markere på strender og i sjøen i Skottland lørdag i protest mot Rosebank-feltet.

  Aktivister har varslet at de vil ha markeringer på flere strender, samt ute i vannet i båter, kajakker og på paddleboards. De demonstrerer mot Rosebank-feltet, som Equinor utvikler.

  Aktivistene mener feltet kan skape store miljøødeleggelser i tillegg til utslipp av klimagasser.

  Det er ventet at Storbritannias energiminister Grant Shapps snart skal ta en avgjørelse på om utviklingen av feltet skal godkjennes. Det er anslått at feltet er Storbritannias største oljefelt som ikke er utvunnet.

  Ifølge klimaaktivister vil forbrenningen av olje fra feltet føre til utslipp som er større enn det 28 lavinntektsland slipper ut på ett år.

  En talsperson for Equinor sa tidligere denne uken at det er gjort vurderinger for å sikre at feltet utvikles på en ansvarlig måte.

 • NTB
  07:15

  Nordlandsbanen stengt

  Lørdag morgen er Nordlandsbanen stengt mellom Fauske og Oteråga. Årsaken er et kjøretøy som sperrer sporet.

  Vi avklarer situasjonen, men dette vil ta tid, skriver Bane Nor på sine nettsider.

  Toget mellom Trondheim og Bodø blir berørt av stengningen.

 • NTB
  07:08

  Funn av død person i Steinkjer

  En person er funnet død i en leilighet i Steinkjer. Politiet betegner dødsfallet som mistenkelig. Ingen er pågrepet i saken.

  På Twitter skriver Trøndelag politidistrikt klokken 00.55 natt til lørdag at omstendighetene rundt dødsfallet gjør at de betrakter det som mistenkelig.

  Politiet jobber ut fra flere hypoteser, og etterforsker bredt.

  I en oppdatering skriver politiet at avdøde er identifisert, og at det ikke er noe som tyder på at det er noen fare for andre personer. Alle pårørende er ikke varslet, men det skal være pårørende som varslet politiet om funnet.

  Til Adresseavisen opplyser jourhavende politijurist Line Dreier Ramberg at ingen foreløpig er mistenkt eller pågrepet i saken.

  Til Trønder-Avisa opplyser innsatsleder Stig Viken i Trøndelag politidistrikt at politiet ble varslet om funn av en død person like etter klokken 23 fredag kveld. Vedkommende ble, ifølge Viken, funnet alene.

 • NTB
  07:07

  Tre skutt i Stockholm-området

  Tre menn ble skutt i og rundt den svenske hovedstaden Stockholm fredag kveld.

  To menn ble funnet skutt i Solna, mens det kort tid etter kom melding om skyting i forstaden Jordbro der en mann ble skutt.

  Politiet sier det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom skytingene. De skjedde med fem minutters mellomrom.

  De to mennene som ble skutt i Solna, ble funnet ved en lekeplass. Ifølge politiet har vitner forklart at en mann forlot stedet på en sparkesykkel. Det er uklart om det var flere involvert enn de to. Ingen av de to er livstruende skadet.

  Mannen som ble skutt i Jordbro er fraktet til sykehus, og saken etterforskes som drapsforsøk. En person er pågrepet i saken.

 • NTB
  07:06

  Argentinas inflasjon kan nå 149 prosent

  Argentinske analytikere som er intervjuet av sentralbanken, tror prisveksten i år blir på svimlende 149 prosent.

  Det søramerikanske landet er rammet av skyhøy og langvarig inflasjon. Mens vi her hjemme snakker om en prisvekst på godt under 10 prosent, er prisveksten i Argentina på et annet nivå.

  Sentralbanken har nå oppjustert anslaget for hvor høy prisveksten blir på i år. Tidligere i år anslo ekspertene sentralbanken har intervjuet en inflasjon på 126 prosent, nå tror de den blir på 149 prosent.

 • NTB
  07:05

  Huitfeldt: – Jemen må ikke bli en glemt krise

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) advarer mot å la Jemen bli en glemt krise. Hun besøkte landet fredag.

  Huitfeldt møtte Jemens statsminister og utenriksminister i den midlertidige hovedstaden Aden. Dagen før møtte hun Jemens president i Riyadh i Saudi-Arabia.

  Jemen er rammet av en av de største humanitære krisene i verden på grunn av de brutale krigshandlingene som har drevet mer enn 4 millioner på flukt i eget land.

  – Jemen må ikke bli en glemt krise. Langvarig væpnet konflikt har kostet ufattelig mange menneskeliv og er viktigste årsak til at to av tre jemenitter i dag lever i ekstrem fattigdom, sier Huitfeldt.

 • NTB
  06:43

  Fire barn funnet i live 40 dager etter flystyrt: – Et mirakel

  Et bilde offentliggjort av hæren i Colombia viser barna sammen med redningsarbeidere. Foto: AP / NTB

  Flyet styrtet i Amazonas 1. mai og tre voksne er funnet omkommet, blant dem barnas mor. Flyvraket ble lokalisert 16. mai. Colombias president Gustavo Petro måtte 17. mai beklage etter at han hadde sagt at barna var funnet i live.

  Nå er barna faktisk funnet i live, bekrefter to kilder overfor Reuters. Petro bekrefter også at barna er funnet i live.

  – En glede for hele landet, skriver Petro på Twitter sammen med et bilde av det som tilsynelatende er redningsarbeidere.

  – Mirakel

  Han kaller det et mirakel at barna er funnet.

  Bilder som er delt på Twitter av Colombias hær viser det som skal være barna sammen med redningsarbeidere.

  – Ære til soldatene, til urfolkssamfunnene og institusjonene som var del av operasjonen, skriver hæren.

  – Svake

  Radionettverket W Radio melder at barna blir fraktet ut av jungelen i et helikopter.

  – De var sammen. De er utmattede, la legene behandle dem. De er funnet og det gjør meg veldig glad, sier Petro til reportere.

  Saken oppdateres

  Et militærhelikopter under leteaksjonen. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
  Barnas helsetilstand er svekket, men de er et eksempel på overlevelsesinstinktet og kommer til å gå inn i historiebøkene, sier landets president. Foto: AP / NTB
 • NTB
  i går23:35

  Melding om piratangrep utenfor Italias kyst

  Italienske spesialstyrker har tatt kontroll over et tyrkisk fraktskip etter melding om at besetningen ble truet med kniv.

  Ifølge forsvarsminister Guido Crusetto ble spesialstyrkene sendt til skipet med helikopter etter at blindpassasjerer truet besetningen med kniv. Han omtaler dem som pirater.

  Angrepet skjedde på skipet Galata Seaways, som er et fraktskip under tyrkisk flagg med 22 besetningsmedlemmer.

  Det la ut fra Topcular i Tyrkia onsdag og var på vei mot Sete sør i Frankrike.

  Den italienske avisen La Repubblica skriver at det var 15 migranter som hadde kommet seg om bord i skipet i Tyrkia, med håp om å komme seg til Europa. Disse ble oppdaget av besetningsmedlemmer og forsøkte da å ta noen av dem som gisler på broen. Det melder nyhetsbyrået Ansa.

  Skipet var i italiensk farvann nær Ischia da kapteinen sendte ut nødsignal.

  Ifølge Crusetto ble noen av blindpassasjerene pågrepet umiddelbart da spesialstyrkene kom, mens andre gjemte seg.

  – Det er et stort skip og det er ikke vanskelig å gjemme seg der. Men skipet er omringet og vi får se de neste timene hvem piratene er og hva de ville, sier han.

  Skipet har nå ankret opp utenfor Napoli.

 • NTB
  i går23:17

  Huitfeldt besøkte Jemen

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte fredag byen Aden i Jemen, der landets internasjonalt anerkjente regjering holder hus.

  Huitfeldt møtte Jemens statsminister og utenriksminister. Kvelden før møtte hun landets president i Riyadh i Saudi-Arabia.

  Besøket skjer mens Saudi-Arabia og houthiene forhandler om permanent våpenhvile.

  – For at jemenittene skal få et bedre liv er det helt nødvendig med en varig våpenhvile og en politisk løsning som legger grunnlag for stabilitet og utvikling. Derfor støtter vi fullt ut arbeidet til FNs spesialutsending for Jemen, Hans Grundberg, sier Huitfeldt til NRK.

  Saudi-Arabia gikk i 2015 til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen. De har gjennomført over 25.000 flyangrep som har bidratt til det FN har omtalt som den verste humanitære krisen i vår tid.

  – Nå er det håp om en fredelig løsning på konflikten. Da må vi være på plass og vise støtte til regjeringens innsats for en politisk løsning og ikke minst støtte til Jemens befolkning, sier Huitfeldt.

 • Vilde Skorpen Wikan
  i går21:11

  Boris Johnson trekker seg fra det britiske Parlamentet

  Boris Johnson trekker seg fra det britiske parlamentet. Foto: Alberto Pezzali, AP / NTB

  Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson trekker seg fra Parlamentet med umiddelbar virkning.

  Han hevder at han er blitt tvunget til å gå av på udemokratisk vis, ifølge Reuters.

  Les saken her