Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
SAS-forhandlingene fortsetter klokken 9
14. juli 2022 kl 08:06NTB
DEL
Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening, fotografert utenfor forhandlingslokalene onsdag. Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN

I dag skal partene i SAS-konflikten etter planen møtes ved forhandlingsbordet i Stockholm igjen.

De nyoppstartede forhandlingene ble sparket i gang i Stockholm onsdag. Det var første gang partene forhandlet sammen siden det ble brudd i meklingen 4. juli, og SAS-pilotene gikk ut i streik.

Forhandlingene onsdag varte fra klokken 10 til rundt 19.30. I dag skal forhandlingene etter planen starte klokken 9.

Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening, sier til TV 2 at han «håper» på en løsning i løpet av dagen, men at han ikke vet om det vil skje.

– Vi jobber intensivt. Det er ingen dødtid. Det er en kombinasjon av internmøter og møter med motparten. Mekleren er involvert også, sånn som det alltid er, sier han.

Det var SAS som tok initiativet til de nye samtalene, noe fagforeningene takket ja til.

– Vi går inn i denne forhandlingen med et ønske om å finne en løsning, og på et tidspunkt må det komme en løsning. Men det er komplekse ting vi sitter og diskuterer, så det må bare ta den tiden det tar, sa SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs til Dagens Næringsliv onsdag kveld.

Rundt 900 piloter er tatt ut i streik i Norge, Sverige og Danmark. Streiken har ført til at en rekke SAS-flyginger blir innstilt. Torsdag er 171 flyginger til og fra Norge innstilt.

Les mer om saken her.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
  • NTB
    DEL
    Huitfeldt: Henter kvinner og barn fra Syria på bakgrunn av konkret helseinformasjon
    Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på preseskonferansen tirsdag kveld. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

    Det er konkrete opplysninger som har gjort at man har valgt å hjelpe de to søstrene fra Bærum og deres barn i Syria, ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt.

    – Beslutningen om å innvilge konsulær bistand er gjort av hensyn til barnas liv og helse, på bakgrunn av konkret helseinformasjon som er gjennomgått av medisinsk ekspertise i Norge, sa Huitfeldt (Ap) på en pressekonferanse tirsdag kveld.

    To kvinner og tre barn har fått hjelp av norske myndigheter til å reise hjem fra al-Roj-leiren i Syria. Kvinnene er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) og vil bli pågrepet ved ankomst, som skal være senere tirsdag.

  • NTB
    DEL
    Snøkaos skaper trafikktrøbbel på Vestlandet

    Kraftig snøvær skaper trafikkaos i store deler av Vestlandet tirsdag ettermiddag. Mange har sklidd av veien og forlatt kjøretøyene sine, opplyser politiet.

    Det er spesielt mange trafikkuhell på veiene i Nordhordland. Ifølge politiet er det svært glatt veibane enkelte steder.

    – Det snør tett, og oppfordringen er å utsette hjemturen hvis du kan og la bilen stå, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

    Klokka 16.30 meldte politiet at seks vogntog hadde problemer på fylkesvei 57 ved Mongstad. Et tre ramlet også over veibanen.

    Også i Øygarden har det vært flere ulykker utover ettermiddagen.

    – Én person fraktes med luftambulanse til Haukeland universitetssjukehus. Personen var ved bevissthet, skriver politiet på Twitter.

    I en oppdatering skriver de at totalt tre personer ble fraktet til sykehus, men at alle var bevisst.

  • NTB
    DEL
    To mistenkt for å planlegge terror pågrepet i Hellas

    Gresk politi sier de har aksjonert mot et terrornettverk. To personer er pågrepet for å planlegge et angrep i Hellas.

    De mistenkte skal ha vært del av et utenlandsk terrornettverk. De er i politiets varetekt i hovedkvarteret i Aten sentrum, opplyser myndighetene tirsdag.

    Landets antiterroravdeling og sikkerhetstjenesten EYP bidro i aksjonen, ifølge gresk politi.

    De ble også assistert av en utenlandsk etterretningstjeneste som ikke er navngitt.

  • NTB
    DEL
    IOC setter Russland-beslutning på vent
    IOC-president Thomas Bach diskuterte tirsdag sammen resten av IOC-styret spørsmål rundt Russland og framtidig deltakelse. Foto: Denis Balibouse / AP / NTB

    IOC-president Thomas Bach sier at organisasjonen ennå ikke har vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

    – IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse etter første dag av et IOC-styremøte i Lausanne.

    Han ble så spurt om når fristen vil være ute med tanke på å ta en beslutning.

    – Dette er en kompleks situasjon. Vi ønsker å ta en beslutning basert på fakta. Derfor vil vi ikke sette noen frist for dette spørsmålet på det nåværende tidspunkt, sa Bach.

  • Robert Gjestad
    DEL
    Vestfoldbanen er stengt

    - Det er stengt mellom Larvik og Sandefjord. Vi avklarer situasjonen nå, skriver Bane Nor på sine nettsider.

    Strektningen åpnet igjen 17.30.

  • NTB
    DEL
    Juntaen i Myanmar oppløser Aung San Suu Kyis parti NLD
    Myanmars tidligere leder Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) oppløses fra og med onsdag, ifølge statlige medier. Arkivfoto: AP / NTB

    Militærjuntaen i Myanmar oppløser Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD), ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Årsaken er at partiet ikke har registrert seg på nytt i henhold til en ny lov, opplyser statlige medier.

    Partiet vil automatisk oppløses fra og med onsdag, ifølge kringkasteren MRTV.

    I januar ga juntaen politiske partier to måneder til å registrere seg på nytt under en ny, streng valglov. Den ble innført i forkant et valg juntaen lover å gjennomføre.

    Kritikerne mener at valget verken vil bli fritt eller rettferdig.

    Mye uro og protester

    I februar kunngjorde imidlertid juntaen en seks måneder lang forlengelse av en to år lang unntakstilstand. Det har ført til at valget de lovet å holde innen august, har blitt utsatt fordi de ikke kontrollerer nok av landet.

    Bakteppet er at hæren i Myanmar i februar 2021 avsatte NLD og Aung San Suu Kyis folkevalgte regjering og deretter slo hardt ned på omfattende protester mot militærregimet.

    Mer enn 3.100 mennesker har mistet livet og over 200.000 er blitt pågrepet siden kuppet for drøyt to år siden, ifølge en lokal menneskerettsorganisasjon.

    Påstander om valgjuks

    Militærjuntaen hevdet at NLDs valgseier var et resultat av omfattende juks, men internasjonale valgobservatører er ikke enige og mener at valget stort sett gikk riktig for seg.

    77 år gamle Aung San Suu Kyi er siden dømt til 33 års fengsel. Uavhengige eksperter kaller anklagene mot henne konstruerte og et åpenbart forsøk på å fjerne henne fra det politiske liv for godt.

  • NTB
    DEL
    Brann i leilighetsbygg i Harstad

    Flere leiligheter ble evakuert etter at det begynte å brenne i et leilighetsbygg i Harstad tirsdag. Ingen personer er savnet i forbindelse med brannen.

    – Beboer i aktuell leilighet skal ha kommet seg ut av bygget. Vedkommende har pustet inn en del røyk og blir ivaretatt av helsepersonell, opplyser Troms politidistrikt på Twitter.

    Det var i 15-tiden tirsdag at politiet meldte om åpne flammer fra et leilighetsbygg i Harstad. Totalt åtte leiligheter ble evakuert i forbindelse med brannen. Ingen personer er meldt savnet.

    Brannårsaken er foreløpig ukjent.

  • NTB
    DEL
    Migrantprotest skal ha startet brann i mottak der 39 døde

    Brannen ved et mexicansk mottak for migranter der 39 mistet livet, ble startet da migranter satte fyr på madrassene sine etter å ha fått beskjed om at de ville bli utlevert, sier Mexicos president.

    – De la madrasser ved dørene til leiren og tente på dem i protest. De så ikke for seg at det ville forårsake denne grusomme tragedien, sier president Andrés Manuel López Obrador.

    Ytterligere 29 har fått svært alvorlige skader, ifølge lokale myndigheter. Det var 68 menn fra Sentral- og Sør-Amerika på mottaket da brannen brøt ut.

    De siste månedene har flere hundre migranter ankommet byen Ciudad Juárez i Chihuahua. Byen ligger like ved grensebyen El Paso i Texas.

    Migrantene var hovedsakelig fra Venezuela, og mange av dem bodde på mottaket.

  • Robert Gjestad
    DEL
    Stenger kjendisbar

    Bar Flag Oslo, som eies av Atle Antonsen og Johan Golden, stenges permanent fra og med lørdag.

    Det skriver representanter for baren i et innlegg på Facebook, ifølge TV2.

    – Tusen takk til alle dere som har vært innom Bar Flag og skapt god stemning. Dere har vært de beste gjestene man kunne ønske seg, og vi kommer virkelig til å savne dere.

  • Robert Gjestad
    DEL
    Henter hjem Syria-søstre
    Syria-søstrene Foto: Afshin Ismaeli

    To terrorsiktede søstre fra Bærum er på vei tilbake til Norge – vel ti år etter at de dro til Syria som tenåringer og sluttet seg til Den islamske stat (IS).

    Det melder VG.

    «Norske myndigheter har bistått to voksne og tre barn med å reise fra al-Roj-leiren i Syria. De to kvinnene er gjort kjent med at de vil bli pågrepet når de kommer til Norge. Hensynet til barna har vært avgjørende for hjemhentingen», skriver UD til VG.

    Norske myndigheter fikk overlevert de fem norske statsborgerne fra de kurdiske selvstyremyndighetene tidligere i dag, ifølge NRK.

  • NTB
    DEL
    Politiets Fellesforbund frykter store politikutt
    Politiet vil måtte kutte flere hundre stillinger, mener Politiets Fellesforbund. Foto: Alf Simensen / NTB

    Politiets Fellesforbund sier det allerede har vært en nedgang på 156 årsverk i politiet på grunn av den økonomiske situasjonen og kutt i statsbudsjettet.

    Politiet må kutte og omprioritere 242 millioner kroner i henhold til statsbudsjettet for 2023. Det bekymrer Politiets Fellesforbund, skriver de i en pressemelding.

    – Ja, det er svært bekymringsfull spesielt med tanke på den sikkerhetspolitiske situasjonen som vi står i. Krigen i Ukraina har ytterligere forsterket og komplisert trusselbildet i det digitale rom, men det har også ført til at andre kriminelle aktører har fått større handlingsrom og muligheter innen en rekke kriminalitetstyper, sier nestleder Ørjan Hjortland.

    Han sier det vil føre til et kutt på minimum 330 årsverk.

  • Robert Gjestad
    DEL
    Arkitekturaktivist Audun Engh er død
    Audun Engh Foto: Bjørge, Stein

    Den mangeårige arkitekturaktivisten Audun Engh er død. Det skriver Arkitekturopprørets leder Erik Holm på Facebook.

    Avisa Oslo omtalte saken først. De har fått dette bekreftet av Enghs nære familie.

    - Det er med stor sorg og tungt hjerte vi mottar nyheten om Audun Enghs bortgang. Audun var ikke bare grunnleggeren av AO, men også en utrettelig forkjemper for det han trodde på, og en viktig personlighet i samfunnet, skriver Holm.

    Engh var en forkjemper for tradisjonell arkitektur og motstander av modernistisk arkitektur.

    - En av hans største bragder var å redde Grünerløkka fra å bli revet på 80-tallet, og dette er en arv som vil leve videre i mange hundre år fremover, skriver Holm.

  • Robert Gjestad
    DEL
    Bybanefører siktet

    Jourhavende politiadvokat Andreas Foxen Haldorsen opplyser til BT at bybaneføreren har status som siktet etter ulykken ved Oasen.

    – Han har status som siktet fordi det foreligger skjellig grunn til mistanke om uaktsom fremkalling av fare for allmennheten, sier Haldorsen.

    Klokken 11.49 fikk nødetatene melding om at Bybanen hadde krasjet i endestoppet på Oasen. Syv personer skal ha blitt fraktet vekk i ambulanse.

  • NTB
    DEL
    Britisk etterretning hever trusselnivået for Nord-Irland
    Britisk etterretning hever trusselnivået for Nord-Irland. Chris Heaton-Harris, britenes minister for Nord-Irland, ber befolkningen om å være årvåkne, men ikke redde. Foto: Liam McBurney / Pool via AP / NTB

    Den britiske etterretningstjenesten MI5 hever trusselnivået for innenlands terrorisme i Nord-Irland til «alvorlig». Et angrep vurderes som «svært sannsynlig».

    «Alvorlig» er det nest høyeste av trusselnivåene. Oppjusteringen kommer etter nye angrep på politikontorer. Den kommer også i forkant av markeringen av 25-årsjubileet for Langfredagsavtalen. Avtalen gjorde i stor grad slutt på uroen og voldsbruken som hadde herjet provinsen i rundt 30 år.

    – De siste månedene har det vært en økning i aktivitetsnivået rundt terrorisme tilknyttet Nord-Irland. Det har vært rettet mot politibetjenter og også satt livene til barn og andre i befolkningen i fare, skriver Chris Heaton-Harris, Storbritannias minister for Nord-Irland, tirsdag.

    Heaton-Harris oppfordrer videre befolkningen til å være årvåkne, men ikke redde, og til å fortsette med å melde fra om mistenkelige ting.

    Oppjusteringen av trusselnivået skjer rundt ett år etter at Storbritannia senket trusselnivået for provinsen til «betydelig» for første gang siden systemet ble innført i 2010.

    Selv om ting har roet seg kraftig ned siden 1998, blir fortsatt politiet rammet av angrep fra mindre fraksjoner av militante nasjonalister. De motsetter seg den britiske kontrollen over Nord-Irland.

  • Tor Arne Andreassen
    DEL
    50.000 Tesla X tilbakekalt i USA

    Det amerikanske organet for veisikkerhet har tilbakekalt 50.000 biler av typen Tesla Model X.

    Tilbakekallingen skjer etter to rapporterte hendelser med sikkerhetsbeltene, melder Reuters. Sikkerhetsbeltet skal ha løsnet fra festet mens bilen var i fart.

    Tilbakekallingen gjelder 2022-2023-modellen.

  • NTB-Reuters-DPA
    DEL
    EU har vedtatt utfasing av fossilbiler innen 2035

    Etter at en uenighet mellom Tyskland og EU-kommisjonen ble løst, har EU-landene tirsdag vedtatt at fossilbiler skal fases ut innen 2035.

    Landenes energiministre gjorde det endelige vedtaket tirsdag. Dagen før ble det klart at Tyskland droppet sitt veto mot det reviderte forslaget.

    (©NTB)

  • Pål Vegard Hagesæther
    DEL
    To drept i knivangrep ved muslimsk senter i Lisboa

    Angrepet skal ha skjedd ved Ismaili senter, et muslimsk senter i Lisboa.

    En mann med afghansk statsborgerskap er pågrepet av politiet, melder CNN Portugal.

    Gjerningsmannen skal ha blitt skutt i foten av politiet og får behandling på sykehus.

    Ismaili-senteret er et kulturelt, sosialt og religiøst møtested for ismailimuslimer, en undergruppe innen sjiaislam.

  • NTB
    DEL
    Helsetilsynet påpeker svikt etter politiskudd på Bislett
    En mann ble skutt av politiet på Bislett i Oslo i 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

    Både oppfølging og behandling sviktet da en 33 år gammel mann ble skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo i november 2021, mener Helsetilsynet.

    Mannen, som var dømt til tvunget psykisk helsevern, døde etter at politiet løsnet skudd mot ham. Spesialenheten for politisaker mente de handlet i nødverge, og saken ble henlagt.

    Helsetilsynet har undersøkt hendelsen. Statens helsetilsyn konkluderer med at sykehuset ikke sikret en forsvarlig oppfølging og behandling av mannen. De har også kommet til at han ikke fikk forsvarlig helsehjelp, og at samfunnsvernet ikke ble ivaretatt.

    I en tidligere utgave av denne posten ble det meldt at Helsetilsynets undersøkelse gjaldt en hendelse i Sarpsborg. Det er feil.

  • NTB
    DEL
    Demonstrasjon ved Norges ambassade i Georgia
    Lise Klaveness var en populær gjest hos de georgiske kvinnelagene Lanchkhuti og Dinamo Batumi. Samtidig ble hun orientert om en demonstrasjon mot Norge i Tbilisi. Foto: Hanna Johre / NTB

    Bakgrunnen for demonstrasjonen er Høyres tildeling av Sjur Lindebrækkes pris til Georgias fengslede ekspresident Mikheil Saakasjvili. Landets statsminister Irakli Garibashvili gikk mandag kraftig ut mot tildelingen og sa at det er som å gi Anders Behring Breivik en menneskerettighetspris.

    Det var om lag 50 demonstranter utenfor ambassaden i Tbilisi, men det er ingen opplysninger om at noe er planlagt i forbindelse med fotballkampen i Batumi.

    Norge spiller EM-kvalifiseringskamp mot Georgia på Batumi Arena i kveld.

  • NTB
    DEL
    Manshaus' advokat ber om gjenåpning av straffesaken

    Philip Manshaus vil ha saken gjenopptatt. Det uttaler advokaten hans, Unni Fries, i et skriv til NTB.

    Manshaus ble dømt til 21 års forvaring i 2020 for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor islamic Centre i Bærum.

    En begjæring om gjenopptakelse er sendt til Gjenopptakelseskommisjonen, skriver Fries.

    Fries skriver videre at Manshaus ble innlagt på psykiatrisk sykehus i januar i år, og at han fortsatt er innlagt.

    – Hans behandler har konkludert med at han utvilsomt har en alvorlig psykoselidelse, skriver Fries.

    – Etter mitt syn er hans psykosesykdom, som ikke var kjent for den dømmende rett, egnet til å skape betydelig tvil om hvorvidt Manshaus var tilregnelig da han begikk de straffbare handlingen