Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Oslo: En person hardt skadet i scooterulykke
19. juli 2022 kl 07:11NTB/Henning Carr Ekroll
DEL
Politiet på stedet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

En bil og en scooter har kollidert i Stortingsgata i Oslo sentrum. Føreren av scooteren er hardt skadd.

– Vi fikk melding om en ulykke i krysset Stortingsgata/Rosenkrantz gate klokka 6.52. En bil og en scooter har kollidert, og føreren av scooteren er kjørt til sykehus med alvorlige skader, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt.

Hendelsesforløpet i ulykken er fortsatt uklart. Begge de involverte er menn, scooterføreren i 30-årene og bilføreren i 40-årene.

Veien, som er en hovedfartsåre for trikker og busser i Oslo sentrum, ble åpnet igjen etter kort tid.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Vemund Sveen Finstad
  DEL
  Ny statistikk fra Sverige: De mest populære navnene
  Oversikten over de mest populære navnene på nyfødte i Sverige i 2022 inneholder et par overraskelser. Foto: Illustrasjon. Trendsetter Images / Shutterstock / NTB

  Sveriges statistiske byrå, SCB, har sluppet sin årlige oversikt over de mest populære navnene å gi til nyfødte. For 2022 er det navnene William og Astrid som topper listene, melder Aftonbladet.

  Astrid er en ny favoritt for jentebarn i nabolandet. Det kom på topp-ti listen først i 2017, og er nå altså det mest populære for første gang.

  En liten overraskelse på guttesiden er navnet Nils. Det havner på topp-ti listen for første gang siden SCB begynte å publisere navnestatistikk i 1998.

  Topp-ti listene for gutte- og jentebarn i Sverige ser slik ut:

  Gutter: 1. William 2. Liam 3. Noah 4. Hugo 5. Oliver 6. Lucas 7. Nils 8. Matteo 9. Valter 10. August.

  Jenter: 1. Astrid 2. Maja 3. Alma 4. Vera 5. Freja 6. Leah 7. Ella 8. Alice 9. Selma 10. Lilly

 • NTB
  DEL
  Politiet må kutte og flytte om på 242 millioner

  Politiet er pålagt å effektivisere og spare inn til sammen 242 millioner kroner i 2023. 58 millioner kroner er direkte kutt, mens resten skal omprioriteres.

  Politiet får et stramt budsjett i år og må dessuten flytte midler, slik at blant annet politidistriktene samlet sett får 73 millioner kroner mer å rutte med. Til sammen må politiet omprioritere bruk av 185 millioner kroner. De pengene skal for eksempel hentes ved at Politidirektoratet får 61 millioner kroner mindre enn i 2022.

  − Kutt og omprioriteringer skal primært gjennomføres ved å redusere utgifter til Politidirektoratet, konsulenttjenester, reisevirksomhet og sentral administrasjon i politidistriktene, skriver avdelingsdirektør Roger Bjerke en pressemelding fra i Politidirektoratet.

  På toppen av kutt og omprioriteringer, vil prisveksten trolig medføre flere utfordringer. Statsbudsjettet kompenserer politiet for en prisvekst på 1,4 prosent. Men Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår en prisvekst på 4,9 prosent i år.

  − Samlet sett vil dette kunne gi en underdekning på 177 millioner kroner i 2023, sier Bjerke.

  Overordnet prioritering i årets budsjett er å bidra til sterke og trygge lokalsamfunn over hele landet. Politiet skal prioritere mer tilgjengelig politi over hele landet og etablere nye tjenestesteder.

 • NTB
  DEL
  Minst 33 drept i flere jihadistangrep i Burkina Faso

  Minst 33 mennesker, blant dem både soldater og sivile, er drept i flere angrep fra væpnede jihadister i Burkina Faso de siste dagene, melder landets myndigheter.

  Burkinske myndigheter melder at tolv soldater og én sivilist ble drept i et angrep i Falagountou i landets Sahel-region i sammenstøt mellom militæret og jihadister mandag. Ytterligere 20 ble drept i to angrep øst og vest i landet i helgen.

  Siden 2015 har det vestafrikanske landet vært herjet av et opprør ledet av ytterliggående islamister med bånd til Al-Qaida og IS. Titusenvis av mennesker er drept, og rundt 2 millioner er drevet på flukt.

  De siste månedene har angrep mot sikkerhetsstyrker og sivile økt i omfang, spesielt i de nordlige og østlige regionene som grenser til Mali og Niger. Også disse landene kjemper mot jihadister som kontrollerer store landområder.

  Volden har ført til frustrasjon og mistillit i den burkinske befolkningen, og landet gjennomgikk to militærkupp i fjor.

 • Vemund Sveen Finstad
  DEL
  Anker dommen etter bunkerfesten i Oslo

  Både statsadvokat og forsvarer anker dommen i bunkerfest-saken, melder NRK.

  To menn i 20-årene ble dømt til 1 år og 6 måneder i fengsel, samt å betale erstatning.

  Totalt 26 personer endte på sykehus etter festen i bunkeren i Oslo i august 2020. To ble kritisk skadet.

  Det er straffeutmålingen som ankes av statsadvokat Daniel Sollie.

  – Påtalemyndigheten har anket straffeutmålingen fordi vi mener det er for lite sammenlignbar praksis. Det gjør at vi mener det er et prinsipielt spørsmål om hva som er riktig straff i denne saken. I tillegg mener vi at den konkrete utmålingen er for lav, sier Sollie til NRK.

 • NTB
  DEL
  Spesialenheten har ikke avhørt mann skutt av politiet
  Politiet avfyrte skudd under aksjon i Kristiansand sentrum og traff en mann i beinet. Etterforskningen er godt i gang, men fortsatt gjenstår en del før saken kan påtaleavgjøres. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

  Spesialenheten har fått et godt bilde av hendelsesforløpet gjennom avhør av politifolk som var involvert da en mann ble skutt beinet i Kristiansand fredag.

  – Vi er fortsatt i en tidlig fase, men kom godt i gang med etterforskningen i løpet av helgen. Vi har så langt avhørt seks tjenestepersoner, hvorav en har status som mistenkt. Det er vedkommende som avfyrte skuddet, sier etterforskningsleder Marit Oliver Storeng i Spesialenheten til NTB.

  Det er fortsatt en god stund til saken får noen påtalemessig avklaring – om tjenestepersonen som skjøt og traff fornærmede, blir siktet eller om saken henlegges. Det er det til sjuende og sist sjefen for Spesialenheten som avgjør basert på innstilling fra etterforskningsledelsen.

  – Vi har ennå ikke fått avhørt fornærmede. Han får fortsatt behandling på sykehus, men vi prøver å komme i kontakt med ham og ønsker å få gjennomført avhør så snart som mulig, sier Storeng.

  Det var fredag kveld at en person med våpen ble skutt i beinet av politiet etter en truende situasjon i Kristiansand sentrum.

  Storeng bekrefter at dette er bakteppet for Spesialenhetens etterforskning, men hun vil ikke utdype hva som så langt er avdekket av hendelsesforløpet utover å bekrefte at de har skaffet seg et godt bilde av hva som skjedde.

  – Vi vil ikke ut med dette i mediene nå, siden det fortsatt er vitner vi ikke har fått avhørt. Vi ønsker blant annet å få snakket med sivile vitner, sier hun.

  Politiet besluttet lørdag å pågripe mannen som ble skutt. Oppdragsleder Geir Iversen i Agder politidistrikt uttalte, i forbindelse med avgjørelsen om å pågripe personen, at vedkommende er en mann i 30-årene.

  Politiet opplyste mandag at mannen er siktet for ulovlig bevæpning på offentlig sted. Våpenet han var i besittelse er ikke et skarpt våpen.

 • NTB
  DEL
  Analytiker venter Flyr-avklaring i løpet av dagen
  Det er usikkerhet rundt fremtiden til flyselskapet Flyr. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Det er usikkerhet rundt Flyr etter at de mandag sa at de ikke har lykkes med finansieringsplanen. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det kommer nyheter i dag.

  – Jeg tror det bør komme en avklaring i løpet av dagen. I dag har ikke Flyr noen ruter som er på programmet. De skulle ikke fly noen ruter i dag. Det neste flyet er tidlig onsdag morgen. Innen det bør man ha en avklaring for den videre ferden for selskapet, sier Hans Jørgen Elnæs til TV 2 tirsdag morgen.

  Mandag sa Flyr at de ikke har lykkes med å hente inn nok penger, og at styret nå må vurdere om det finnes alternativer for videre drift.

  Elnæs sier at han tror sjansen for at noen vil gå inn med pengene som kreves for å holde flyselskapet flytende, er liten.

 • NTB
  DEL
  Berg (MDG) nominerer klimaaktivister til Nobels fredspris
  Vanessa Nakate (t.v.) og Greta Thunberg er nominert av Lan Marie Berg til Nobels fredspris for sitt arbeid i klimakampen. Her fra Davos tidligere i januar. Foto: Markus Schreiber/AP/NTB

  Stortingsrepresentant for MDG, Lan Marie Berg, nominerer to klimaaktivister til Nobels fredspris.

  MDG-profilen har nominert svenske Greta Thunberg og Vanessa Nakate fra Uganda. Hun sier de to taler på vegne av en hel generasjon.

  – Begge to begynte å demonstrere alene utenfor parlamentene i Sverige og Uganda, men har inspirert millioner til å bli med, sier Berg.

  Nakate har vært særlig opptatt av å vise hvordan å stoppe klimakrisen er viktig for å utrydde sult og fattigdom, og oppnå likestilling for kvinner over hele verden, forklarer hun.

 • Vemund Sveen Finstad
  DEL
  Ulykke på E18 inngående ved Holmen i Asker

  Det har vært en trafikkulykke på E18 ved Holmen i Asker. To biler er involvert.

  – En person klager på smerter i nakken, skriver politiet på Twitter.

  Brannvesenet har fått flyttet på de to involverte bilene, slik at to felt forbi ulykkesstedet er åpen for trafikk.

 • NTB
  DEL
  Fare for streik i barne- og ungdomsvernetjenesten

  Onsdag ved midnatt går fristen ut for å bli enige i meglingen mellom NHO og fagforbundene for ansatte i barne- og ungdomsvernetjenesten.

  Partene begynte meglingen tirsdag og forhandlingene omfatter ansatte i private bedrifter som yter sosiale tjenester til blant annet virksomheter innenfor barnevern, rus og psykisk helse.

  Arbeidstagernes organisasjoner, Parat og Delta, krever likeverdige lønns- og arbeidsvilkår som ansatte med tilsvarende oppgaver og utdanning i offentlig sektor.

  – Vårt mål er som alltid å komme til enighet med arbeidsgiver. Våre krav er rimelige, og det bør derfor være mulig for arbeidsgiver å komme oss i møte, sier forhandlingssjef Turid Svendsen i Parat.

  Hun mener arbeidstagere som jobber med de svakeste og mest utsatte i samfunnet må få en lønn det går an å leve av uten å måtte gå inn i en konflikt.

  Parat megler sammen med YS-forbundet Delta og parallelt med Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO).

 • NTB
  DEL
  Tiltale ventes mot Alec Baldwin for «Rust»-skyting
  Påtalemyndigheten i New Mexico ventes tirsdag å reise tiltale mot Alec Baldwin for skyteepisoden på settet til filmen «Rust», der filmfotograf Halyna Hutchins mistet livet. Foto: Jae C. Hong/AP/NTB

  Påtalemyndigheten ventes tirsdag å reise tiltale mot Alec Baldwin for skytingen på settet til filmen «Rust», der filmfotograf Halyna Hutchins mistet livet.

  Baldwin ble i forrige uke siktet for uaktsomt drap sammen med Hannah Gutierrez-Reed, som var våpenansvarlig på filmen.

  Hutchins var kamerasjef under innspillingen av westernfilmen «Rust» i New Mexico og døde da hun ble truffet av en kule som Baldwin avfyrte fra et rekvisittvåpen.

  Mandag sa en talskvinne for statsadvokat Mary Carmack-Altwies at det vil legges frem en tiltale og en uttalelse med oversikt over bevisgrunnlaget.

  Videre skal påtalemyndigheten legge frem vilkårene i en tilståelsesavtale som er inngått med innspillingsleder David Halls, som var ansvarlig for sikkerheten på settet. Han har erkjent straffskyld for uaktsom våpenbruk.

  De involverte i filminnspillingen har lagt frem sprikende versjoner av hvem det var som ga Baldwin revolveren.

  Både Baldwin og Gutierrez-Reed avviser straffskyld. Baldwin, som både er produsent og hovedrolleinnehaver på filmen, har beskrevet skytingen som en tragisk ulykke.

  Ifølge ham fikk han beskjed om at våpenet ikke var farlig, og han har forsøkt å renvaske seg ved å gå til søksmål mot flere av de andre som jobbet på filmen.

  Dersom Baldwin og Gutierrez-Reed blir kjent skyldige, risikerer de opptil 18 måneders fengsel og 5.000 dollar i bot.

  I fjor høst inngikk Baldwin forlik med familien til Hutchins.

 • NTB
  DEL
  Regjeringen skroter taxfree-nedleggelse
  Taxfree-ordningen fortsetter som før etter at regjeringen i sin stortingsmelding legger opp til at selvfinansieringsmodellen for Avinor skal fortsette som før. Avinor henter rundt en firedel av sine inntekter fra taxfree. Foto: Illustrasjon. Berit Roald/NTB

  Regjeringens luftfartsstrategi – som ble lagt frem før helgen – legger vekk forslaget om å avvikle taxfreeordningen. Det bekrefter Samferdselsdepartementet.

  I stortingsmeldingen parkerer regjeringen et stadig tilbakevendende stridsspørsmål om taxfree, og slår fast at den avgiftsfrie handelen fortsatt skal være en del av finansieringen av luftfarten i Norge, skriver flysmart24.no.

  I meldingen heter det at regjeringen vil videreføre Avinor-modellen med selvfinansiering og samfinansiering som i dag sørger for driften av 43 av landets flyplasser.

  Seniorrådgiver Kristin Bentdal Larsen i Samferdselsdepartementet bekrefter at dette betyr at taxfree-ordningen fortsetter som vanlig.

  – I strategien vil regjeringen videreføre Avinor-modellen med selvfinansiering og samfinansiering, samt opprettholde Avinors samfunnspålagte oppgaver. Det er således ikke lagt opp til å endre dagens finansieringsmodell, der inntekter fra avgiftsfritt salg utgjør en viktig del av Avinors inntekter, opplyser hun til Flysmart24.

  Skatteutvalgets forslag om å legge ned taxfree-ordningen møtte kraftige reaksjoner fra både taxfreeaktørene og Avinor, som anslo at det ville bety flere milliarder kroner i tapte inntekter bare for Avinor.

 • Vemund Sveen Finstad
  DEL
  Ny rapport om norsk skole viser negativ utvikling
  Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) fikk tirsdag en ny rapport overlevert. Foto: Heiko Junge / NTB

  Tirsdag overleverte utvalget som har sett på kvalitetsvurderingssystemet i norsk skole sin første delrapport (NOU) til Kunnskapsdepartementet.

  Der kommer det blant annet frem at de fleste elever opplever at de har et godt skole- og læringsmiljø preget av trivsel og støtte fra lærerne.

  Samtidig viser utvalgets gjennomgang at elevene opplever mer press relatert til skolen enn tidligere, og at det er en økning i mobbing. Det er flere unge nå enn før som ikke trives på skolen, og som oppgir at de kjeder seg og gruer seg til å gå på skolen.

  På mer generelt grunnlag kommenteres det i rapporten at målinger kan føre til at skolene vier mest oppmerksomhet til ferdighetene og kompetansene som systemet måler, og at skolens brede mandat ikke verdsettes i tilstrekkelig grad.

  – Skolen skal både danne og utdanne, og har et mye bredere samfunnsmandat enn det som måles i dag. Da må vi diskutere hva vi velger å måle i skolen, og hvordan vi bør drive kvalitetsutvikling, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

  For å utvikle gode skole- og læringsmiljøer fremhever rapporten inkludering av elevene i spørsmål om kvalitetsvurdering og kvalitetsutvikling sammen med lærere, skoleledere, skoleeiere og «andre relevante aktører».

  Regjeringen satte ned utvalget bak rapporten i fjor, fordi de ønsker å tenke nytt om hvordan de måler kvalitet i norske skoler og hvordan de driver kvalitetsutvikling.

  – Med denne rapporten kommer vi et viktig skritt videre, sier Brenna.

  Først til høsten kommer utvalget med forslag til endringer.

 • NTB
  DEL
  Stor nedgang i hyttesalget
  Salget av hytter og andre fritidsboliger sank med 28 prosent i fjerde kvartal i fjor, ifølge tall fra SSB. I gjennomsnitt for hele 2022 ble det omsatt 30 prosent færre fritidsboliger enn i pandemiåret 2021. Foto: Illustrasjon. Terje Pedersen/NTB

  Omsetningen av hytter og fritidsboliger i fritt salg falt med 28 prosent i 4. kvartal 2022 sammenlignet med samme kvartal året før, viser tall fra SSB.

  Tallene fra fjerde kvartal bekrefter utviklingen for hele 2022, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Om man sammenligner hele 2022 med 2019, året før pandemien, er det omsatt 5 prosent færre fritidseiendommer i fritt salg. Sammenligner man 4. kvartal 2022 med 4. kvartal 2019, er nedgangen på 20 prosent.

  Tallene viser dermed at omsetningen er litt lavere i 2022 enn året før pandemien, ifølge SSB.

  – Hovedårsaken er nok at mange skaffet seg hytte under pandemien, men at vi nå har fått en normalisering, sier seniorrådgiver Trond A. Steinset. Han tror også at folk er blitt noe mer forsiktig med å investere på grunn av den økonomiske situasjonen.

  I gjennomsnitt for hele 2022 ble det omsatt 30 prosent færre fritidsboliger i fritt salg enn i pandemiåret 2021.

  Ifølge byggeindustrien var nedgangen i salg av nye hytter siste kvartal i fjor på hele 65 prosent, sammenlignet med samme periode i 2021. Igangsetting av nye prosjekt er redusert med 30 prosent, har NRK tidligere meldt.

 • NTB
  DEL
  Politiet: Arbeidsulykke på forbrenningsanlegg i Oslo

  Det har kommet melding om en arbeidsulykke på forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Skadeomfanget er uklart.

  En person skal ha falt, opplyser Oslo-politiet.

  – Uavklart pr. nå høyde og omstendigheter rundt fallet. Vi snakker med vitner og undersøker eventuell videoovervåking. Pasient er under behandlingen av helse, er bevist, men har store smerter, skriver Oslo-politiet på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Mange elbileiere skuffet over rekkevidden om vinteren
  Batterikapasiteten senkes som kjent om vinteren. For over en av fem elbilkjøpere er redusert rekkevidde om vinteren årsaken til at de ikke kjøper elbil. Foto: Illustrasjon. Berit Keilen/NTB

  Hele 45 prosent av elbileierne er skuffet over bilens rekkevidde om vinteren. 22 prosent oppgir at vinterrekkevidden er årsaken til at de ikke kjøper elbil.

  Tallene kommer frem i en fersk undersøkelse som Norstat har foretatt for Norges Automobil-Forbund (NAF).

  Onsdag starter NAF sin årlige vintertest av elbiler. I år skal 30 ulike modeller gjennom testen. I fjor var det ingen av elbilene som oppnådde den rekkevidden produsenten lovte.

  Elbiler går mellom 4 og 32 prosent kortere vinterstid enn om sommeren, viser tidligere undersøkelser som NAF og magasinet Motor har gjennomført.

  – Bare i fjor kom det nesten 140. 000 nye elbiler på veiene. Mange ferske elbilister får seg en overraskelse vinterstid, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

  I NAFs test er det den reelle rekkevidden som testes, når bilene kjøres tomme for strøm et sted på vei fra Oslo sentrum, gjennom Gudbrandsdalen, over Dovrefjell og mot Venabygdsfjellet.

  – For mange er rekkevidde det første de ser på når de velger elbil. Og på vinterstid kan du risikere å tape store deler av kapasiteten. Dette skaper usikkerhet hos folk, sier Sødal.

 • Vemund Sveen Finstad/NTB
  DEL
  New Zealand: Flere områder erklærer unntakstilstand
  Kraftig regnvær har ført til jordskred og flom flere steder på New Zealand. Foto: NEWSHUB / NTB

  Den allerede hardt flomrammede storbyen Auckland på New Zealand vil rammes av ytterligere og enda kraftigere regn de kommende dagene, advarer myndighetene.

  Det er sendt ut rødt farevarsel for deler av Auckland, og alle skolene i byen har fått instruks om å stenge inntil neste tirsdag, skriver New Zealand Herald.

  Tirsdag erklærer også Northland unntakstilstand, og det blir sendt ut rødt og oransje farevarsel for regn for Auckland, Coromandel, Bay of Plenty inkludert Tauranga og Rotorua, melder Dagbladet.

  Myndighetene på New Zealand forventer at flommen vil øke på i dagene som kommer.

  Aucklands ordfører Wayne Brown advarer om at de kommende dagene kan bli enda verre enn det innbyggerne allerede har måttet tåle.

  – Hold dere hjemme, hold dere trygge, og hold dere unna områder som kan skli ut, sier Brown.

  Flyvninger til og fra Auckland-flyplassen er fremdeles rammet av forsinkelser og innstillinger, og alle strendene rundt byen med 1,6 millioner innbyggere er stengt av.

  – Det har vært store ødeleggelser rundt Auckland. Mange hjem er ødelagt av flommen, men det har også vært omfattende jordbevegelser, sier statsminister Chris Hipkins til TV-kanalen TVNZ mandag.

  Fire personer er bekreftet omkommet i flommene så langt.

 • Vemund Sveen Finstad
  DEL
  Lange køer på E18 i Oslo
  Like før klokken 08.00 var det lange køer på E18. Foto: Statens vegvesen

  Et vogntog som fikk stopp i Operatunnelen i Oslo førte til to stengte felt og trafikale utfordringer tirsdag morgen, meldte Vegtrafikksentralen på Twitter.

  E18 Operatunnelen er nå åpnet for trafikk i alle felt.

  Oslopolitiet meldte også om en trafikkulykke mellom tre biler på E18 i Bærum. Samtlige involverte hevdet seg uskadet, men ble sjekket av ambulanse.

 • Vemund Sveen Finstad/NTB
  DEL
  Svak vekst i fransk økonomi – venter nye streiker
  Det er ventet store demonstrasjoner mot en planlagt pensjonsreform i Frankrike tirsdag. Her fra en demonstrasjon mot det samme i Paris 19. januar. Foto: Lewis Joly / AP / NTB

  Storstreik og demonstrasjoner ventes å lamme deler av det franske samfunnet tirsdag i en ny runde protester mot en planlagt pensjonsreform.

  Rundt én million mennesker er ventet å gå ut i gatene for å demonstrere over hele landet tirsdag, sier en kilde i politiet til AFP.

  Mange franskmenn må finne alternative transportmidler, jobbe hjemmefra eller ta fri for å passe barna sine tirsdag, da arbeidere i transport- og utdanningssektoren er blant dem som skal ut i streik.

  Den franske regjeringen har foreslått å heve pensjonsalderen fra 62 til 64, i tillegg til å øke antallet år folk må jobbe for å kunne ta ut full pensjon. I en meningsmåling fra OpinionWay mandag svarte 61 prosent at de støttet protestene mot den planlagte reformen.

  Tirsdag kom det og frem at fransk økonomi vokste med 0,1 prosent i fjerde kvartal 2022. For hele 2022 er veksten på 2,6 prosent, melder Reuters.

 • Vemund Sveen Finstad
  DEL
  Tiltalt for seksuell omgang med 15-åring

  To menn i 20-årene er tiltalt for seksuell omgang med en 15 år gammel jente, melder NRK.

  Overgrepene skal ha skjedd på et toalett på området hvor Tydalfestivalen ble holdt i fjor sommer. Den ene mannen er også tiltalt for å ha filmet samleiet.

 • NTB
  DEL
  Norge fjerde best på korrupsjonsindeks

  På Transparency Internationals årlige korrupsjonsindeks havner Norge på en fjerdeplass over de minst korrupte landene i verden.

  Danmark troner på toppen med 90 av 100 mulige poeng, fulgt av Finland og New Zealand med 87 poeng. Norge er på fjerde plass med 84 poeng, og dermed for første gang foran Sverige med 83 poeng, skriver Transparency International i en pressemelding.

  Helt nederst på indeksen er Somalia med 12 poeng, fulgt av Syria og Sør-Sudan med 13 poeng. Årevis med vold og krig har innskrenket ressurser og gjort disse landene svært sårbare for korrupsjon.

  Men også i Europa er tilstanden blitt dårligere. Russlands krig mot Ukraina viser hvordan maktmisbruk er en trussel mot global fred og sikkerhet, ifølge organisasjonen.