Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Apotekansatte i USA må stille abortspørsmål
21. juli kl 23:36av NTB
DEL
Et CVS-apotek i Woburn, Massachusetts. Foto: Charles Krupa / AP / NTB

Apotekansatte i flere delstater i USA har fått instruks om at de må forsikre seg om at legemidler ikke skal bli brukt til å ta abort.

Det skjer etter at USAs høyesterett tidligere i sommer opphevet den nasjonale abortretten. Abort er nå blitt forbudt i flere delstater i varierende grad.

Apoteket CVS bekrefter at deres ansatte i flere delstater stiller kontrollspørsmål til folk som skal hente ut enkelte reseptbelagte legemidler. Det gjelder legemidler som inneholder methotrexate og misoprostol, som brukes i legemiddelassistert abort, men også for å behandle andre tilstander.

Ansatte i Alabama, Arkansas, Idaho, Oklahoma og Texas har fått denne instruksen.

Talsmann Mike DeAngelis i CVS sier at delstatslover begrenser utlevering av medisiner som kan brukes til abort, noe som gjør at det stilles krav til at apotekene stiller slike kontrollspørsmål.

Biden-administrasjonen har advart mot at abortlovene kan føre til at enkelte ikke får medisinen de trenger til behandlingen av sykdommer som kreft og magesår.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  FHI legger ned Smittestopp-appen
  Daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) med Smittestopp-appen i desember 2020. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Folkehelseinstituttet (FHI) legger ned tirsdag ned Smittestopp-appen, skriver instituttet i en pressemelding.

  Appen ga beskjed om mulig koronasmitte til nærkontakter. Den ble lansert i ny versjon i desember 2020. Appen har vært lastet ned over 1.3 millioner ganger.

  – Den viktigste grunnen til at vi nå legger ned Smittestopp, er at testing og smittesporing ikke lenger er like aktuelt eller sannsynlige fremtidige tiltak. Befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Da er det riktig å kutte kostnader og avvikle løsninger som ikke lenger har nytteverdi, sier assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen.

  I tillegg har flere europeiske land koblet seg fra den europeiske løsningen med varsling om smitte på tvers av landegrenser, opplyser FHI. Verdien av løsningen blir derfor mindre.

  Smitteappene har kostet 57 millioner kroner, meldte E24 i juni 2021.

 • av NTB
  DEL
  Efta-domstolen: Nav praktiserer nok en regel feil

  Overgangsstønaden for enslige forsørgere er en del av EØS-avtalen og skal gis uten begrensningene den norske staten praktiserer, fastslår Efta-domstolen.

  Efta-domstolens konklusjon innebærer etter alt å dømme at Norge har feilpraktisert denne regelen siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, skriver Rett24. Overgangsstønad er en økonomisk støtte til enslige mødre eller fedre med barn under åtte år.

  Efta-domstolens oppfatning framkommer i en fersk rådgivende uttalelse i en sak fra Trygderetten om en svensk kvinnes krav på overgangsstønad. Hun flyttet til Norge, fikk barn her og ble senere enslig forsørger.

  Kvinnen fikk avslag fordi folketrygdloven krevde tre års forutgående medlemskap i det norske trygdesystemet. Kvinnen hadde bare vært i Norge underkant av to år. Siden avslaget er kravet til medlemskap i folketrygden blitt økt til fem år.

  Selv anførte hun at hennes tid i Sverige burde telle med, ettersom dette var en del av EØS-området. I uttalelsen fra Efta-domstolen får kvinnen fullt medhold: «Det er helt uten betydning» at den norske staten har ansett at ytelsen faller utenfor EØS-avtalens bestemmelser om koordinering av trygdeytelser «helt siden EØS-avtalen trådte i kraft», heter det i uttalelsen.

  – Av respekt for Trygderetten kan departementet ikke uttale seg om saken mens den fortsatt er til behandling. Vi må derfor avvente Trygderettens kjennelse før vi kan si noe om mulige konsekvenser, skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet i en kommentar til Rett24.

 • av NTB
  DEL
  Spår lavkonjunktur i Sverige

  Konjunkturinstituttet (KI) spår trangere tider og lavkonjunktur i Sverige neste år.

  Svenske husholdninger kommer til å redusere pengebruken i høst og vinter, noe som vil føre til lavkonjunktur neste år, heter det i KIs siste prognose.

  – Mangelen på gass i Europa gjør at energiprisene ser ut til å bli rekordhøye i vinter, konstateres det i prognosen.

  Konsumprisindeksen med fast rente kommer ifølge instituttet til å nærme seg 10 prosent, og Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) vil trolig bare vokse med 0,5 prosent neste år.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Fransk politi drepte knivmann på Charles de Gaulle-flyplassen

  Politiet på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris har skutt og drept en truende mann som bar kniv, opplyser politiet og kilder ved flyplassen.

  – I morges nøytraliserte betjenter en truende person som var i besittelse av en kniv på Roissy-Charles de Gaulle-flyplassen, tvitrer Paris-politiet onsdag formiddag.

  Det var en hjemløs mann som onsdag tok seg inn på Paris-flyplassen og truet med kniv, opplyser vitner til CNEWS.

  Det er foreløpig ikke mistanke om terror, skriver nyhetskanalen.

 • av NTB
  DEL
  Fastrentene i Lånekassen øker
  Nå settes fastrentene i Lånekassen opp. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Fastrentene på studielånet i Lånekassen øker fra 1. september slik at de vil ligge på rundt fire prosent.

  – Det at fastrentene våre går ytterligere opp, henger sammen med at markedsrentene har gått opp. Renten i Lånekassen har imidlertid et etterslep, og det forklarer hvorfor fastrentene på studielånet ikke har økt like mye som i markedet ellers den siste tiden, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen i en pressemelding.

  Fastrentene vil fra 1. september være 3,88 prosent for tre års binding, opp fra 3,435 prosent. Fem års binding settes opp fra 3,581 prosent til 3,986. Renta for ti års binding går nå opp fra 3,687 prosent til 4,054.

  Den flytende renten vil samtidig ligge på 1,972 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Hellas: Opptil 50 mennesker savnet etter båtforlis

  En redningsaksjon er satt i gang øst for den greske øya Kárpathos etter et båtforlis natt til onsdag. Mellom 60 og 80 migranter skal ha vært om bord.

  Det opplyser greske myndigheter.

  To båter fra kystvakten, et gresk militært skip, et redningshelikopter og ytterligere tre skip deltar i redningsaksjonen, opplyser kystvakten.

  29 menn er blitt reddet opp fra havet rundt 33 nautiske mil øst for Kárpathos, ifølge kystvakten.

  Øya ligger sørøst i Hellas, mellom de to turistøyene Rhodos og Kreta.

  Båten med migranter kom fra Antalya-området sør i Tyrkia, ifølge personene som ble reddet.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Politi rykket inn i presidentpalasset i Peru
  Foto: AP / NTB

  Politiet rykket tirsdag inn i presidentpalasset i Peru, men lyktes ikke med å pågripe president Pedro Castillos korrupsjonsanklagede svigerinne.

  Yenifer Paredes mistenkes for korrupsjon og hvitvasking og bor i presidentpalasset sammen med familien. Tirsdagens husransakelse pågikk i fire timer, men var resultatløs. Det er ikke kjent hvor 26-åringen befinner seg.

  Politiet i Peru slo også til mot flere andre adresser i hovedstaden Lima. José Nenil Medina, en ordførere fra Castillos hjemprovins Chota, ble pågrepet, og det samme ble de to brødrene og forretningsmennene Hugo og Angie Espino.

  De tre mistenkes for å tilhøre samme korrupsjonsring som Paredes og er varetektsfengslet i ti dager.

  Riksadvokaten i Peru har åpnet fem ulike etterforskninger av Castillo, som også mistenkes for korrupsjon.

  Presidenten avviser anklagene og hevdet i en TV-tale tirsdag kveld at politiaksjonen var ulovlig og ledd i en konspirasjon for å få ham fjernet.

  Castillo overtok som president i juli i fjor. Det siste året er det fremmet to riksrettssaker mot ham, og meningsmålinger viser at 74 prosent av de spurte mener at han gjør en dårlig jobb.

 • av NTB/Aftenposten
  DEL
  Historisk stor økning i leieprisene

  Leieprisene i de fire store byene steg med 2,7 prosent i andre kvartal 2022. Det siste året har leieprisene steget med 4,2 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Trump ber om donasjoner etter FBI-ransaking

  Donald Trump hevder at FBI-ransakingen mandag var politisk motivert og ber støttespillere om donasjoner.

  – De prøver å stoppe Det republikanske parti og meg nok en gang. Lovløsheten, den politiske forfølgelsen og heksejakten må avsløres og stoppes, skrev Trump i eposter og tekstmeldinger til støttespillere tirsdag, ifølge Reuters.

  Den tidligere presidenten ba om donasjoner som følge av ransakingen FBI foretok mandag.

  Ifølge New York Times skjedde ransakelsen i forbindelse med etterforskningen av esker med gradert materiale Trump tok med seg til eiendommen etter at han gikk av som president i fjor.

  teaser
  i går 16:07
  Kan hemmelige papirer fra Trumps Florida-hjem forhindre ham fra å stille til valg igjen?
 • av NTB
  DEL
  Konsumprisindeksen har økt med 6,8 prosent på et år

  Prisene har økt med 6,8 prosent det siste året. Som i forrige måneds tall er det særlig matvarepriser og drivstoffpriser som driver veksten.

  Prisveksten de siste tolv månedene var 0,5 prosentpoeng høyere enn tolvmånedersendringen i juni, som allerede var svært høy.

  – En historisk høy prisvekst på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i juli var den viktigste årsaken til oppgangen i konsumprisindeksen (KPI) i juli. Vi har ikke noen gang tidligere målt en tilsvarende prisøkning for matvarer fra en måned til en annen i KPI, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

  teaser
  i dag 06:36
  Nye tall for prisvekst i dag. Derfor øker prisene.
 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Omstridt gruve mangler penger til drift

  Nordic Mining har brukt omkring 100 millioner kroner på å bygge et omstridt gruveanlegg ved Førdefjorden. De trenger imidlertid flere investorer før de kan starte gruvedriften, skriver NRK.

  Kurt Aasly, professor i mineralogi ved NTNU, tror grunnen kan være kontroversene rundt prosjektet.

  – Investorer vil ikke bli assosiert med prosjekter som kan hevdes å ikke ta hensyn til miljø, bærekraft, lokalbefolkning, minoriteter og lignende, sier Aasly.

  Han tror imidlertid utvinningen av rutil og granat er i gang i 2024, og det samme tror Kenneth Nakken Angedal i Nordic mining.

  Natur og Ungdom og Naturvernforbundet har varslet et søksmål mot staten for å stoppe gruveprosjektet.

  Grunnen er at Nordic Mining planlegger å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Miljøorganisasjonene mener det vil være svært ødeleggende for livet der.

 • av NTB
  DEL
  Usikkert om det blir pride-parade i Oslo i år
  Leder for Oslo Pride Inger Kristin Haugsevje opplyser at det er usikkert om det blir pride-parade i Oslo i år. Foto: Geir Olsen / NTB

  Det er usikkert om det blir arrangert pride-parade i Oslo i år.

  – Vi har ikke tatt en endelig avgjørelse ennå, sier Oslo pride-leder Inger Kristin Haugsevje på spørsmål fra Blikk om man må vente til neste sommer.

  Usikkerhet og utsettelser av pride-arrangementer har preget landet denne sommeren. Bakgrunnen for det er økt trusselnivå etter masseskytingen som fant sted blant annet mot London Pub i Oslo 25. juni, bare timer før det skulle vært pride-parade i Oslo.

  Etter angrepet sa Haugsevje at det tidligst kunne bli en parade etter sommerferien.

  – Det er ingenting vi ønsker oss mer enn å invitere til parade, sier pride-lederen til Blikk.

  Haugsevje var i helgen på Island og deltok på Reykjavik Pride, hvor Oslo pride var representert først i paraden. Men i Oslo er det ingen utsikter til parade.

  – Sikkerheten til publikum kommer først. Oslo pride har ikke tatt en endelig avgjørelse ennå. Vi forholder oss til politiets anbefalinger, og når terrornivået, ifølge politiet, er så høyt som det er, så er det ikke mulig å planlegge det praktiske på nåværende tidspunkt, sier Oslo pride-lederen.

  Flere hundre mennesker samler seg til en spontan solidaritetsparade etter at den opprinnelige prideparaden ble avlyst som følge av skyteepisoden mot London Pub. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Ledelsen i Lørenskog-saken trekker seg grunnet konflikt

  Alle de tre etterforskningslederne slutter å jobbe med Lørenskog-saken. Årsaken skal være konflikt med ledelsen i Øst politidistrikt om hvordan etterforskningen skal drives fremover.

  Dette skriver VG.

  De som har sluttet å jobbe mener, ifølge VG, at ledelsen i politidistriktet har satt av for få ressurser til etterforskningen i tiden som kommer.

  Etterforskerne skal ha krevd et visst antall faste etterforskere til å jobbe med saken. VG skriver også at etterforskerne har uttrykt bekymringen skriftlig overfor ledelsen.

  Ledelsen i politidistriktet skal ha sagt at saken fortsatt vil ha høy prioritet, men mindre faste ressurser enn før.

  Ifølge VG var den samme konflikten grunnen til at Gjermund Hanssen sa opp sin stilling som politiadvokat like før sommeren.

 • av NTB
  DEL
  Støre ser gode argumenter mot strømstøtte til bedrifter

  Flere ledende økonomer advarer mot å gi bedrifter pengestøtte for å takle de høye strømprisene. Statsminister Jonas Gahr Støre mener de har mange gode poenger.

  – Jo mer strømstøtte til bedriftene, jo mer går direkte til eierne, sier NHH-forsker Ole-Andreas Elvik Næss til Dagens Næringsliv.

  Regjeringen jobber på høygir sammen med LO og NHO for å jobbe fram et grunnlag for en strømstøtteordning for den delen av næringslivet som rammes uforholdsmessig hardt av at strømprisene er så høye.

  Utfordringen samtlige parter peker på er å få etablert en ordning som er tilstrekkelig treffsikker.

  – De økonomene som advarer, har mange gode poenger. Det er bedriftenes ansvar å planlegge for driften, hva det koster å drive og hvordan du prissetter produktene sine. Det prinsippet må ligge i bunn, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB tirsdag.

 • av NTB
  DEL
  Twitter-ansatt dømt for å ha spionert for Saudi-Arabia

  En mann som jobbet for Twitter i USA var egentlig en spion for Saudi-Arabia, ifølge en amerikansk domstol.

  Dette skriver Reuters.

  Han har viderebrakt personlige informasjoner om brukere som under anonyme brukernavn kritiserte kongehuset og den kongelige familien i landet, heter det i kjennelsen.

  Mannen er også kjent skyldig for hvitvasking.

  Aktor i saken sier at mannen ble rekruttert av en av de nærmeste rådgiverne til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, landets de facto leder.

  Straffeutmålingen er ikke klar ennå, men mannen risikerer mellom 10 og 20 års fengsel. Han er amerikansk og libanesisk statsborger. I Twitter jobbet han primært med nettstedets brukere i Midtøsten og Nord-Afrika.

 • av NTB
  DEL
  Høye strømpriser kan stenge kirker

  Kirkene i Kongsberg har økt strømbudsjettet fra 600.000 til 1,7 millioner i 2022, men uten statlig krisehjelp blir det kutt i driften neste år.

  For å holde driften i 2023, trenger de statlig krisehjelp, forteller kirkeverge Bjørnar Kalbach Christensen i Kongsberg kirkelige fellesråd til Vårt Land.

  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier til Vårt Land at hun mener det er et viktig prinsipp at kommunene har ansvar for kirkebyggene.

 • av NTB
  DEL
  Kiosk ranet i Bergen

  Ingen ble skadet da den døgnåpne 7-Eleven-kiosken i Christies gate i Bergen sentrum ble ranet natt til onsdag.

  Ransmannen viste frem en kniv og tok med seg et mindre kontantbeløp, opplyser politiet som fikk melding om saken klokken 4.10.

  – En mann truet med kniv og tok med seg noen penger fra kassen. Det var en ansatt på jobb, men vedkommende er ikke skadet, forteller operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til NTB.

  Han sier de trolig har videoopptak av ranet.

  – Vi vil avhøre den ansatte som var på jobb og våre patruljer leter etter gjerningsmannen.

 • av NTB
  DEL
  Skyhøye strømpriser kan stenge alpinanlegg

  I et skriv sendt til statsministeren, finansministeren og kulturministeren i forrige uke, etterlyser bransjeorganisasjonen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner tiltak fra staten. Noen av de største kostnadene for et alpinanlegg er nemlig kunstsnøproduksjon, som krever store mengder strøm.

  – I vårt område, med de prisene som er forespeilet nå, ser vi på en tidobling i kraftkostnader, kanskje mer for kommende vinter, sier Odd Stensrud til Dagens Næringsliv.

  Han er nestleder i bransjeorganisasjonen og daglig leder i Alpinco, som eier og drifter alpinanleggene på Hafjell og Kvitfjell. For Alpinco er strømutgiftene den tredje største utgiftsposten og marginene for drift av skianlegg er allerede små, ifølge Stensrud.

  – Hvis strømprisene som signaliseres for kommende vinter blir en realitet, så er det helt sikkert at det vil bety kroken på døren for flere anlegg.

 • av NTB
  DEL
  Ilhan Omar ser ut til å vinne primærvalg

  Demokraten Ilhan Omar, en av partiets profiler på venstresiden, ser ut til å gå seirende ut av et svært jevnt primærvalg i Minnesota.

  Valget ble overraskende tett. Omar har fått nasjonal oppmerksomhet og er med i den såkalte The Squad i Kongressen.

  Hun ble utfordret av Don Samuels i kampen om å bli partiets kongresskandidat i høst, og det ble tettere mellom de to enn ventet. Samuels har erkjent nederlag og gratulert Omar, men AP vil foreløpig ikke utrope noen vinner.

  I valgkampen har Samuels særlig kritisert Omars ønske om å redusere politibudsjettene.

 • av NTB
  DEL
  600 griser døde etter brann i fjøs på Jæren

  Nærmere 600 griser døde natt til onsdag inne etter at det begynte å brenne i et grisefjøs på Voll i Klepp kommune på Jæren.

  – De få dyrene som ikke døde i brannen er nå avlivet av veterinær og viltnemnda, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning til Stavanger Aftenblad klokka 6.45 onsdag morgen.

  Nødetatene fikk melding om brannen klokken 23.36 tirsdag kveld og mannskap fra tre brannstasjoner rykket ut.

  – Da vi kom fram kort etter var bygningen overtent og nå har taket rast, så grisene må nok regnes som tapt, sa Haagenrud til NTB like før klokken 1 natt til onsdag.

  Han forklarte at de ikke kunne sende inn røykdykkere på grunn av brannen i taket.

  Etter vel en time, klokken 00.35 meldte brannvesenet at de kontroll over brannen. Ti minutter før hadde taket på bygningen brutt sammen og da var det heller ikke lenger fare for spredning til andre bygninger på gården.

  Brannsjefen sier at det ikke er noen åpenbar årsak til brannen. Brannen startet i et rom som ligger i tilknytning til rommet der grisene er.

  – Hva som er skjedd her, får etterforskningen vise.

  Både politiet og brannvesenet var fortsatt på stedet ved 5-tiden onsdag morgen.