Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Apotekansatte i USA må stille abortspørsmål

  21. juli 2022 23:36
  NTB
  Et CVS-apotek i Woburn, Massachusetts. Foto: Charles Krupa / AP / NTB

  Apotekansatte i flere delstater i USA har fått instruks om at de må forsikre seg om at legemidler ikke skal bli brukt til å ta abort.

  Det skjer etter at USAs høyesterett tidligere i sommer opphevet den nasjonale abortretten. Abort er nå blitt forbudt i flere delstater i varierende grad.

  Apoteket CVS bekrefter at deres ansatte i flere delstater stiller kontrollspørsmål til folk som skal hente ut enkelte reseptbelagte legemidler. Det gjelder legemidler som inneholder methotrexate og misoprostol, som brukes i legemiddelassistert abort, men også for å behandle andre tilstander.

  Ansatte i Alabama, Arkansas, Idaho, Oklahoma og Texas har fått denne instruksen.

  Talsmann Mike DeAngelis i CVS sier at delstatslover begrenser utlevering av medisiner som kan brukes til abort, noe som gjør at det stilles krav til at apotekene stiller slike kontrollspørsmål.

  Biden-administrasjonen har advart mot at abortlovene kan føre til at enkelte ikke får medisinen de trenger til behandlingen av sykdommer som kreft og magesår.

Siste innlegg
 • NTB
  17:23

  Medier: Mike Pence vil bli presidentkandidat

  USAs tidligere visepresident Mike Pence. Foto: AP / NTB

  USAs tidligere visepresident Mike Pence har innlevert dokumenter som bekrefter at han ønsker å bli Republikanernes presidentkandidat.

  Mandag leverte han dokumentene til den amerikanske valgkommisjonen, melder nyhetsbyrået AP.

  Flere medier har tidligere meldt at Pence formelt skal lansere sitt kandidatur 7. juni med en kampanjevideo og tale i Des Moines i delstaten Iowa.

  Den tidligere visepresidenten melder seg på kappløpet mens Trump ligger best an på målingene, fulgt av Florida-guvernør Ron DeSantis. På RealClearPolitics' sammenstilling av målinger, får Pence 4 prosents oppslutning mot Trumps 53 prosent og DeSantis' 22 prosent.

 • Maria T. Pettrém
  17:23

  Mann skadet etter slåsskamp i Stavanger

  Litt før klokken 17 mottok politiet melding om slåsskamp ved by-terminalen i Stavanger sentrum.

  Det skriver politiet i Sør-Vest på Twitter.

  – Flere personer stakk fra stedet før politiets ankomst. En mann (19) lå skadet igjen på stedet. Ambulansen har tatt han med seg til sykehuset. Trolig hodeskader, skriver politiet.

 • Maria T. Pettrém
  16:43

  Oslo: Trafikkuhell mellom bil og lastebil på Ammerud

  Det har vært et trafikkuhell mellom en bil og en lastebil på RV 4 ved avkjøringen til Kalbakken og Ammerud i Oslo.

  Det melder politiet på Twitter. Lastebilen skal ha kjørt inn i personbilen bakfra.

  – Fører av personbil kjøres sykehus for ytterligere sjekk. Bilen er berget og lastebilen kunne kjøres for egen maskin, skriver politiet på Twitter.

  Klokken 17.11 melder politiet at veien er gjenåpnet for normal trafikk.

 • Maria T. Pettrém
  16:37

  Ukraina melder om fremgang rundt Bakhmut

  Det melder nyhetsbyrået AFP på Twitter.

  Ukrainas forsvarsminister melder om «offensive handlinger» ved frontlinjen.

  Natt til mandag hevdet Russland å ha stanset en ukrainsk storoffensiv sør i Donetsk-regionen, hevder det russiske forsvarsdepartementet.

  Ukrainske myndigheter har flere ganger sagt at en lenge ventet motoffensiv er på trappene. Senest lørdag sa president Volodymyr Zelenskyj at de var klare.

 • NTB
  16:20

  Storebror tiltalt for overgrep mot bror og søster

  En mann i 20-årene er tiltalt for grov voldtekt av sine to yngre søsken. Fra før er barnas mor og far og en nabo tiltalt i saken.

  Mannen fra en kommune på Vestlandet er tiltalt for gjentatte grove voldtekter mot sin lillebror (15) og lillesøster (10). Ifølge tiltalen skal overgrepene mot lillebroren ha pågått fra 2010 til 2021, mens overgrepene mot lillesøsteren skal ha startet i 2013 og ha pågått til 2020.

  Bergens Tidende skriver at barnas mor og far, samt en nabo, i fjor også ble tiltalt for overgrep mot lillebroren og lillesøsteren. Faren skal ha begynt å forgripe seg på de to barna i 2015, og moren skal ha begynt sin deltagelse året etter.

  Naboen er samtidig tiltalt for overgrep mot lillebroren og lillesøsteren, samt sin egen sønn.

  Alle de tiltalte nekter straffskyld.

  Storebrorens forsvarer Alexander Sele sier at storebroren setter spørsmålstegn ved kronologien til påtalemyndigheten.

  – Han mener det åpenbart ikke er grunnlag for domfellelse, sier Sele.

 • NTB
  15:50

  Mann tiltalt for å ha slått og truet Per Sandberg

  Tidligere Frp-politiker Per Sandberg driver nå Grand Bar i Halden. Nå er en mann tiltalt for vold mot Sandberg på baren i romjulen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB

  Det var natt til 30. desember i fjor at mannen ifølge tiltalen skal ha slått Per Sandberg i ansiktet med knyttet neve og tok armen rundt halsen hans bakfra.

  Sandberg ble blant annet påført hjernerystelse av volden.

  Kort tid etterpå skal mannen ha truet med å komme tilbake og skyte den tidligere fiskeriministeren.

  Per Sandberg sier til Halden Arbeiderblad at han satt på bakrommet på baren denne natten da barkeeperen kom løpende inn i full panikk og sa at det var slagsmål både inne i baren og ute.

  – Jeg rakk nesten ikke åpne døren før jeg fikk en knyttneve midt i planeten, og ble angrepet av en person, som for øvrig ikke er første gang er på Grand Bar og lager trøbbel, sier Sandberg.

  Den tidligere Frp-politikeren sier at han også har anmeldt mannen for en hendelse i oktober i fjor, der mannen skal ha skallet til Sandberg.

  Mannen i 20-årene er også tiltalt for å ha truet en politibetjent med å skyte ham i forbindelse med at han ble pågrepet, og under transport til sentralarresten skal han ha forsøkt å bite politibetjenten.

  Samme kveld skal han også ha utvist seksuelt krenkende adferd mot to kvinner på baren ved å beføle dem på kroppen og ta tak i brystene til den ene kvinnen.

  Rettssaken mot mannen går i Søndre Østfold tingrett i Halden 12. september.

 • NTB
  15:43

  Storbritannia skal huse flere hundre migranter på lektere

  Da Sunak ble statsminister i oktober i fjor, gjorde han «Stop the Boats»-politikken til sin viktigste prioritet. Mandag presenterte han på en pressekonferanse i kystbyen Dover tall som viser at flyktningstrømmen med småbåter over Den engelske kanal, har minsket med en femdel det siste året. Foto: Yui Mok / AP / NTB

  Storbritannia skal innlosjere rundt 1000 asylsøkere på to lektere sør i England i løpet av de neste to ukene, ifølge statsminister Rishi Sunak.

  Tiltaket er ment å bidra til å spare millioner av skattebetalernes penger, som for tiden brukes til å huse migranter på hoteller over hele landet.

  – Lekterne skal legges til kai i Portland, sa Sunak mandag.

  Samme dag presenterte han tall som viser at flyktningstrømmen med småbåter over Den engelske kanal, har minsket med en femtedel det siste året.

  I kjølvannet av pandemien har innvandringen til Storbritannia økt betraktelig, og det er ventet et rekordhøyt antall i år.

  Da Sunak ble statsminister i oktober i fjor, gjorde han «Stop the Boats»-politikken til sin viktigste prioritet. Målet er blant annet å få slutt på at migranter tar seg ulovlig over Den engelske kanal til Storbritannia.

  Regjeringen vil også nekte alle migranter som kommer ulovlig til landet, retten til å søke asyl og varig bosetting. Det er et meget kontroversielt forslag, som blant andre Europarådet og FN har erklært som uetisk og brudd på folkeretten.

 • NTB / Maria T. Pettrém / Adriane Lilleskare Lunde
  14:51

  Oslo: Tre bekymringsmeldinger borte

  Oslo kommune har funnet tre tilfeller av bekymringsmeldinger som ikke har kommet fram dit de skulle. De aktuelle bydelene jobber med å følge opp sakene videre, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll. Foto: Annika Byrde / NTB

  En feil hos Visma har ført til at bekymringsmeldinger til barnevernet har forsvunnet. Oslo kommune er en av mange rammede kommuner.

  Feilen har gjort at enkelte bekymringsmeldinger sendt inn via den nasjonale portalen for bekymringsmeldinger, ikke er kommet fram.

  Oslo kommune har avdekket tre tilfeller av bekymringsmeldinger som er blitt borte.

  – Barnevernet har ansvar for å ivareta noen av de mest sårbare av barn og unge, og slike feil skal ikke skje. Vi har i dag jobbet på spreng med å kartlegge i hvor stort omfang Oslo har vært berørt av denne feilen, skriver byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll, i en e-post.

  To av de tre meldingene er mulig å gjenopprette, skriver hun videre.

  - De aktuelle bydelene jobber med å følge opp sakene, fortsetter hun.

  Byrådsleder Raymond Johansen skriver at varslingskanaler er helt avgjørende i barnevernet.

  – Dersom meldinger om feil og mangler ikke kommer frem, er det svært alvorlig for de barna det gjelder. En tapt melding er en for mye. Derfor tar vi denne saken på aller høyeste alvor, sier han.

  Feilen blir nå rettet. Omtrent 240 kommuner i Norge bruker Visma Familia i sin barnevernstjeneste.

 • NTB
  14:43

  Tyrkiske Nato-styrker har ankommet Kosovo

  En politibil i full fyr under opptøyer i byen Zvecan nord i Kosovo fredag for to uker siden. Foto: AP / NTB

  Rundt 500 tyrkiske Nato-soldater ankom mandag Kosovo for å hjelpe til med å roe opptøyene i landet.

  Det tyrkiske forsvarsdepartementet delte søndag en video som viser styrkene iført insigniene til den Nato-ledede fredsbevarende styrken KFOR, forlate Tyrkia.

  Voldelige sammenstøt med etniske serbere forrige mandag førte til at 30 internasjonale soldater – 11 italienere og 19 ungarere – ble såret. Flere av soldatene fikk beinbrudd og brannskader fra hjemmelagde brannbomber. 52 serbiske demonstranter ble også skadet i uroen.

  Opptøyene har sitt utspring fra at serbere i Kosovo i forrige måned boikottet valget, noe som ledet til at etniske albanere tok kontrollen over bystyrer i flere av de nordlige serbiskdominerte kommunene – til tross for valgdeltagelse på under 3,5 prosent.

  Nato kunngjorde forrige tirsdag at de sender ytterligere 700 fredsbevarende soldater til Kosovo for å håndtere krisen. Generalsekretær Jens Stoltenberg sa torsdag at alliansen er åpen for å sende flere. KFOR-styrkene i landet består for tiden av nesten 3800 soldater.

 • NTB
  14:28

  Redningsaksjon i Narvik – to danske turgåere savnet

  Det er igangsatt redningsaksjon fra både svensk og norsk side etter at to danske turgåere ikke kom frem som planlagt fra Abisko i Sverige til Narvik søndag.

  De to turgåerne, som er søsken, var godt utstyrt da turen starten i Abisko i Sverige torsdag 1. juni, ifølge politiet i Nordland.

  Etter planen skulle de ha kommet frem til Narvik søndag 4. juni, men de har ikke kommet til avtalt tid. Det har heller ikke lyktes redningsmannskaper å lokalisere de to – en mann i begynnelsen av 30-årene og en kvinne i slutten av 20-årene.

  Operasjonsleder Lars Halvorsen i Nordland politidistrikt ber personer som har informasjon om de to turgåerne, ta kontakt på 02800.

 • NTB
  13:57

  Mann siktet for drapsforsøk etter knivstikking i Bergen

  En mann i 20-årene er siktet for drapsforsøk etter at en mann natt til søndag ble knivstukket på et hotell i Bergen.

  Mannen, som ble pågrepet i søndag kveld, fremstilles for varetektsfengsling tirsdag, skriver Bergensavisen.

  De to mennene som søndag ble pågrepet og siktet for medvirkning til grov kroppsskade, er løslatt.

  – Grunnen til løslatelsen er at mistankegrunnlaget mot dem er svekket, opplyser politiadvokat Farzad Izadi.

  Det var en mann i 20-årene som ble knivstukket. Han ble ikke livstruende skadet. Politiet fikk meldingen om hendelsen klokken 1.15 natt til søndag.

 • Maria T. Pettrém
  13:50

  NRK: Varsler nasjonal granskning etter systemsvikt

  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) varsler en nasjonal granskning av systemsvikten hos barnevernet. Det melder NRK.

  Svikten har gjort at flere bekymringsmeldinger er blitt borte.

  Toppe bekrefter at dette skal bli en uavhengig granskning, men at det er for tidlig å komme med flere detaljer.

  – Poenget er at dette er så alvorlig at vi må få en granskning som kan få fram hva som er skjedd, hvorfor og hvordan vi kan hindre at det skjer igjen, sier Toppe til NRK.

 • NTB
  13:43

  30 sivile drept av væpnet gruppe i Nigeria

  Væpnede menn drepte 30 mennesker i angrep mot seks landsbyer i delstaten Sokoto nord i Nigeria i helgen, opplyser lokalt politi.

  – Gruppen som kom bevæpnet på motorsykler, drepte åtte mennesker i Raka, sju i Bilingawa, seks i Jaba, fire i Dabagi, tre i Raka Dutse og to mennesker i Tsalewa, sier talsperson Ahmad Rufai for Sokoto-politiet i en uttalelse mandag.

  Beboerne i to av landsbyene hevder derimot at 36 mennesker ble drept og sier angrepene var hevn for at de nektet å betale beskyttelsespenger til gruppen.

  Området har i flere år vært preget av dødelig konflikt mellom gjetere og bønder om beite- og vannrettigheter, men har siden utviklet seg til en større konflikt med væpnede grupper, som utfører dødelige angrep på landsbyer for å stjele husdyr, kidnappe mennesker for løsepenger og plyndring.

  Myndighetene har lenge uttrykt bekymring over allianser mellom væpnede grupper og jihadister i regionen og forsøkt å få på plass fredsforhandlinger.

 • NTB
  13:24

  Erkjenner skyld for å ha bestilt voldtekter av barn på nettet

  En mann i 50-årene har erkjent skyld i å ha bestilt grove voldtekter av filippinske barn på nettet. Han har overført 1,5 millioner kroner til utlandet.

  Vestlendingen er tiltalt for grove voldtekter av filippinske barn fra høsten 2017 til sommeren 2018. I retten erkjente han mandag straffskyld for seks av sju tilfeller av grove voldtekter, melder Bergens Tidende.

  Ifølge tiltalen har mannen kontaktet filippinske voksne på Skype og betalt dem for å forgripe seg seksuelt på jenter mellom 6 og 14 år.

 • NTB
  13:03

  Follobanen-rapport: Tidspress og svikt i Bane Nor

  Follobanen måtte stenge få dager etter åpningen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Svikt på flere områder var årsaken da Follobanen måtte stenge etter bare få dager i drift i desember i fjor. Det viser den interne granskingsrapporten som Bane Nor la frem mandag.

  Den direkte årsaken til at Follobanen ble stengt, var at skjøter og endeavslutninger ikke var utført godt nok. Det dryppet alkalisk vann ned på en isolator, noe som endte med å skape varmgang i kabelskjøter.

  Granskingen finner også andre funn som ikke knyttes direkte til stengningen av banen.

  * Tidspress.

  * Mangel på ansvarsfordeling.

  * Mangel på opplæring.

  * Uenighet, manglende forståelse og samspill internt mellom de som var ansvarlige for prosjektet, og de som skulle drifte banen.

 • Helene Skjeggestad
  12:51

  Store kontraster: Sommervær - og snø

  Foto: Meteorologene/Twitter

  Meteorologisk institutt melder om store kontraster i Norge i starten av uken:

  - I nord kryper snøgrensen nedover nok en gang, og snøbyger kan gi vanskelige kjøreforhold på enkelte fjelloverganger, skriver Meteorologene på Twitter.

  Samtidig viser temperaturen på Østlandet langt over 20 grader.

  Men det er også håp om sommer i nord. Allerede til helgen kan det varme været krype nordover.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  12:29

  12 bekymringsmeldinger forsvunnet i Kristiansand

  Det skriver Kristiansand kommune i en pressemelding.

  «I perioden mai 2021 til mai 2023 er 12 bekymringsmeldinger forsvunnet. To av bekymringsmeldingene er fra Birkenes og en er fra Lillesand. Den siste meldingen er fra forrige uke og lar seg gjenopprette», skriver kommunen.

  Fem av meldingene er fra 2021, og tre både i 2022 og så langt i 2023.

  – Alle som har sendt en bekymringsmelding gjennom Nasjonal meldingsportal og mistenker at kommunen ikke har mottatt denne, oppfordres til å ta kontakt med barnevernstjenesten på telefon 38 07 54 00, sier leder for barnevernet i Kristiansand Monica Brunner.

  Kristiansand kommune skal bytte ut Visma Familia denne uken, skriver de. De understreker at de vil overvåke sitt nye system for å unngå en lignende feil.

 • NTB
  12:27

  Maiskaker trekkes fra markedet

  Midsona Norge AS trekker tilbake Friggs maiskaker med chiafrø og havsalt med best-før-dato 19.09.2023. Foto: Midsona Norge AS / NTB

  Insektmiddelet klorpyrifos er funnet i et parti mais som er ingrediens i Friggs maiskaker med chiafrø og havsalt. Maiskakene trekkes fra markedet. Best-før-datoen er 19.09.2023.

  Det ble importert 7000 kolli av det aktuelle partiet med maiskaker, og det er distribuert til dagligvarebutikker over hele landet. Produktet med best-før-dato 19.09.2023 er nå fjernet fra butikkene.

  Forbrukere som har kjøpt produktet, bes om å kaste det.

 • Helene Skjeggestad
  12:26

  Bekymringsmeldinger slettet: Helsesykepleier oppdaget feilen

  En helsesykepleier leverte en bekymringsmelding til barnevernet. Da hun ikke hørte noe, tok hun selv kontakt med barnevernet – og avdekket dermed en alvorlig teknisk feil som kan ha rammet over 200 kommuner.

  Det viser en melding til Datatilsynet sendt i mai og som Aftenposten har fått tilgang til.