Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Støre møter Ap-ordførere i kveld
02. august kl 14:40av Thomas Dinning Spence
DEL

Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland møter Ap-ordførerne digitalt tirsdag kveld.

Tema er strømkrisen og økende uro for konsekvensene for både næringsliv og vanlige folk.

– Vi har faste møter med ordførerne ca. en gang i måneden. Nå er det oppstart etter ferie. Tema er strøm siden det er den mest aktuelle politiske saken nå, skriver Ap-sekretær Kjersti Stenseng i en SMS til Aftenposten.

Mandag krevde ordførerne i Kristiansand og Stavanger tiltak for næringslivet, ifølge NRK.

Leder i Rogaland Ap, Frode Fjeldsbø, er enig og frykter at bedrifter flagger ut.

Han peker overfor VG på hvor mye strømprisen varierer mellom regionene.

– Særlig for de bedriftene som har noe virksomhet her og noe et annet sted i landet. De kan flytte dit strømmen er rimeligere, det er en frykt vi har, sier Fjeldsbø til VG.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  FN ber om stans av angrep mot atomkraftverk

  FNs generalsekretær António Guterres ber partene om ikke å sette atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina i fare.

  – Jeg ber om at Russlands og Ukrainas militære styrker umiddelbart stanser militær aktivitet ved og rundt atomkraftverket, og ikke retter angrep mot kraftverket og de nærliggende områdene, sier Guterres i en uttalelse.

  Han ber videre om at partene trekker alt militært utstyr og personell fra kraftverket.

  Guterres har kommet med lignende uttalelser tidligere i forbindelse med at det har vært angrep mot kraftverket, som er Europas største. Russland og Ukraina skylder på hverandre i forbindelse med angrepet, men kraftverket har vært okkupert av Russland siden mars.

 • av NTB
  DEL
  Tørke og sult har drevet over en million somaliere på flukt

  Tørke og matmangel har drevet over en million somaliere på flukt og landet trues av en sultkatastrofe av dimensjoner, advarer Flyktninghjelpen og FN.

  − Sult herjer over hele landet og vi ser stadig flere familier som er tvunget til å flykte fra alt de eier fordi det er tomt for både vann og mat i landsbyene deres, sier Flyktninghjelpens landdirektør Mohamed Abdi.

  – Vi trenger økt pengestøtte til hjelpearbeidet før det er for sent, legger han til.

  Somalia opplever nå den verste tørken på 40 år, og regnet har i stor grad uteblitt i de fire siste regntidene. Utsiktene for den kommende regnsesongen, som vanligvis begynner i midten av oktober, er også dystre.

 • av Marianne Stensland
  DEL
  19 år gammel kvinne døde etter rulleskiulykke
  Ulykken skjedde i en 200 meter lang tunnel. Lastebilen som er involert er sladdet. Foto: Jon Ingemundsen/Stavanger Aftenblad

  Kvinne ble fløyet til sykehus med alvorlige skader etter at hun var involvert i en rulleski-ulykke med en lastebil i Botsheitunnelen i Jørpeland i Rogaland. Torsdag ettermiddag meldte politiet at hun var død.

  - Livet sto dessverre ikke til å redde, sier politiadvokat Sveinung Andersen i Vest politidistrikt.

  Kvinnens pårørende er varslet. En lastebilsjåfør er siktet i saken.

  - Han er siktet for overtredelse av vegtrafikklovens paragraf 3, sier Andersen.

  I paragrafen heter det at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade».

  Politiet har rutinemessig tatt blodprøve av mannen, og hans førerkort er beslaglagt.

  Hendelsesforløpet er foreløpig ukjent for politiet.

  Politiet fikk melding om ulykken i den 200 meter lange tunnelen på fylkesvei 523, klokken 8.41 torsdag.

  – Politiet er i gang med vitneavhør, og krimteknikere er på ulykkesstedet og vil arbeide der utover dagen, sier politiadvokat Sveinung Andersen.

  Tunnelen er stengt i begge retninger, noe den trolig vil være i lang tid fremover. Det er skiltet omkjøring på stedet, opplyser politiet.

 • av NTB
  DEL
  Over 100 nye myggarter oppdaget i Norge
  Mygg-oppdagelsene er del av Artsprosjektet, som har som mål å kartlegge mer av Norges artsmangfold. I prosjektet er det i løpet av en treårsperiode samlet inn omtrent 1.000 planteprøver. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek / NTB

  I løpet av en treårsperiode har forskere samlet inn 1.000 planteprøver. I prøvene har de funnet over 100 nye myggarter som tidligere ikke er observert i Norge.

  – Mange av myggartene har kraftige farger. De har røde og oransje fargestoffer inni seg som skinner gjennom. Ofte har de også skjellaktige hår som kan være i mange farger, sier Insektforsker Hallvard Elven til Titan.uio, nettsiden for forskningsnyheter om realfag og teknologi ved Universitetet i Oslo.

  Myggartene er del av Artsprosjektet, som har som mål å kartlegge mer av Norges artsmangfold. I prosjektet er det i løpet av en treårsperiode samlet inn omtrent 1.000 planteprøver.

  Forskerne samler inn noen plantedeler litt tilfeldig, men også mange fra planter hvor de har grunn til å tro de kan finne nye arter.

 • av NTB
  DEL
  Franske myndigheter frykter enda større skogbrann
  Skogbrannen sørvest i Frankrike brenner videre. Foto: SDIS 33 via AP/NTB

  Myndighetene i Frankrike advarer torsdag om at den store skogbrannen sørvest i landet kan vokse seg enda større.

  En historisk kraftig tørke har preget Frankrike hele sommeren og tvunget frem begrensninger i vannforbruket. I tillegg har landet vært rammet av hetebølger som forskere mener drives frem av klimaendringene.

  Brannen i Landiras brøt ut i juli, og har siden svidd av 14.000 hektar og tvunget tusenvis av mennesker til å evakuere. Brannen ble så brakt under kontroll, men det fortsatte å ulme i det svært tørre landskapet. Siden tirsdag har den blusset opp på ny og svidd av ytterligere 6.800 hektar.

  Det er åtte store skogbranner i Frankrike i øyeblikket. Både Sverige og Italia sender brannfly for å bistå, og i tillegg kommer det hjelp fra Tyskland, Hellas, Polen, Romania og Østerrike.

 • av NTB
  DEL
  Savnet syvåring i Bergen funnet i god behold

  Den syv år gamle gutten som var savnet etter at han ikke møtte opp på SFO, er funnet i god behold. Gutten var savnet i nesten fem timer.

  Gutten ble meldt savnet etter at han ved 8-tiden torsdag morgen ikke kom frem til SFO i Olsviksåsen i Bergen. Klokken 9 ble det satt i gang en leteaksjon etter gutten.

  Ved 12.45-tiden opplyser Vest politidistrikt at gutten er funnet i god behold.

  – Politiets undersøkelser og vitneobservasjoner førte etter hvert til at han ble funnet på en buss i Åsane bydel, skriver politiet i en pressemelding.

  Det ble blant annet lett rundt Vestkanten kjøpesenter, der guttens sykkel ble funnet i nærheten.

  – Foresatte og politiet vil etter hvert forsøke å kartlegge guttens bevegelser fra han forsvant til han ble funnet, skriver politiet i meldingen.

 • av NTB
  DEL
  Tysk offiser for retten, tiltalt for spionasje for Russland

  En 65 år gammel reserveoffiser i det tyske forsvaret møtte torsdag i retten i Düsseldorf, tiltalt for å ha spionert for Russland.

  Ifølge tiltalen forsynte mannen i årene 2014 til 2020 Russlands militære etterretningstjeneste GRU med sensitive dokumenter om det tyske forsvaret.

  65-åringen skal også ha utlevert opplysninger om følgene av sanksjonene som ble innført mot Russland etter annekteringen av Krym-halvøya i 2014, og om Nord Stream 2-rørledningen.

  En del av dokumentene mannen utleverte, var hentet fra åpne kilder, mens andre var hentet fra upubliserte kilder, ifølge tiltalen.

  Sympati med Russland var ifølge tiltalen motivet, og det er ikke funnet beviser for at mannen har mottatt betaling fra Russland.

  Mannen har kommet med en delvis tilståelse under avhør, ifølge en talskvinne for domstolen.

 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Forbrukerrådet anslår strømprisen i vinter

  En familie i en enebolig i Sørvest-Norge må anslagsvis betale 5186 kroner hvis strømprisene fortsetter på samme nivå i november som i starten av august – selv etter at staten har tatt sin del av regningen.

  Det viser beregninger forbrukerrådet har gjort for VG.

  Forbrukerrådet har tatt utgangspunkt i prisen i begynnelsen av august, for elspotområde NO1.

  Bor du i leilighet i leilighet i samme område kan du forvente å betale 2127 i november, ifølge Forbrukerrådets beregning.

 • av NTB
  DEL
  Væpnet mann har tatt gisler i bank i Beirut

  En væpnet mann holder kunder og ansatte som gisler i en bank i Beirut og truer med å sette fyr på seg selv dersom han ikke får pengene han har på konto der.

  Mannen, som er i 40-årene, har skutt tre varselskudd med en jaktrifle inne i banklokalet i det travle Hamra-distriktet i Beirut. Han er også utstyrt med en kanne bensin og skal ha helt bensin utover hele lokalet.

  Sikkerhetskilder opplyser at han holder seks eller sju ansatte og kunder som gisler i lokalet.

  Ifølge libanesiske medier har mannen rundt 200.000 dollar på konto i banken, men Libanon står midt oppe i en bunnløs økonomisk krise, og landets banker har siden 2019 innført strenge begrensninger på uttak av utenlandsk valuta. Rundt 80 prosent av innbyggerne lever nå under fattigdomsgrensa.

  Store sikkerhetsstyrker har omringet banklokalet og forsøkt å overtale mannen til å overgi seg, eller i det minste løslate noen av gislene, men han har hittil nektet.

  En kunde i banken, som flyktet ut av bygningen, forteller til lokale medier at mannen har krevd å få utbetalt 2.000 dollar for å kunne betale medisin til faren som ligger på sykehus.

 • av NTB
  DEL
  Lektorlaget varsler opptrapping av lærerstreiken

  Norsk Lektorlag tar ut 20 medlemmer ved Ås videregående skole i streik fra og med 17. august. Fagforeningen har tidligere tatt ut ti lærere i Bergen.

  – Kampen vi står i nå handler om å ta vare på undervisningskvaliteten i fellesskolen vår. Våre barn og unge fortjener kvalifiserte lektorer og lærere. Da må man både rekruttere og beholde de kvalifiserte lektorene og lærerne, sier leder Helle Christin Nyhuus i Norsk Lektorlag i en pressemelding.

  Lektorlaget meldte tirsdag denne uken at ti medlemmer ved Bergen katedralskole blir tatt ut i streik fra og med mandag 15. august. Siden juni har 45 lærere i Bergen vært i streik.

  Lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund og Lektorlaget avviste meglerens forslag til løsning i kommuneoppgjøret i vår, fordi de mener de kommer for dårlig ut.

  Skolenes landsforbund har sagt at de vil vente med å trappe opp streiken til alle skolene har startet opp etter ferien. Utdanningsforbundet har ikke uttalt når de trapper opp streiken. Et uttak skal varsles fire dager før streiken starter.

 • av NTB
  DEL
  Covid skader ikke hjertet, ifølge norsk studie

  Gjennomgått covid-19 øker ikke faren for hjertesykdom, ifølge en studie gjennomført ved seks sykehus i Norge.

  Den Ahus-ledede studien viser også at tungpust etter covid-19 ikke nødvendigvis har med skade på hjertet å gjøre.

  – Vi fant ingen endring i hjertefunksjon fra tre til tolv måneder etter covid-19, og det var ikke endring i tendens til hjerterytmeforstyrrelser, sier Tarjei Øvrebotten, stipendiat ved Ahus.

  Han er førsteforfatter av artikkelen som​ nylig ble publisert i tidsskriftet Clinical Cardiology. Øvrebotten sier de heller ikke fant mer hjertesykdom hos de som rapporterte vedvarende tungpust etter covid-19.

  – Våre funn tyder på at det ikke er fare for progresjon av hjertesykdom etter covid-19, og at det er lite trolig at hjertet er årsaken til vedvarende tungpust etter covid-19, sier Øvrebotten.

  Forskningen på temaet er imidlertid noe sprikende.

  – Ut fra vår studie er det vanskelig å konkludere med noe sikkert. Men den viser at vedvarende symptomer ikke nødvendigvis har noe med skade på hjertet å gjøre, sier Øvrebotten.

 • av NTB
  DEL
  HRW: Regjeringsstyrkene i Kamerun begår likvideringer

  Regjeringsstyrkene i Kamerun har drept ti sivile i en aksjon mot separatister nordvest i landet, ifølge Human Rights Watch (HRW).

  – Kamerunske soldater drepte mellom 24. april og 12. juni minst ti mennesker på summarisk vis og sto bak en rekke andre overgrep, slår HRW fast.

  – Soldatene satte fyr på tolv bolighus, ødela og plyndret helseinstitusjoner, gjennomførte 26 vilkårlige pågripelser og synes å ha bortført 17 andre, konstaterer menneskerettsorganisasjonen.

  Engelskspråklige opprørere kjemper for selvstyre og vil danne sin egen stat, Ambazonia, nordvest i Kamerun.

  Rundt en femtedel av innbyggerne i den tidligere franske kolonien er engelskspråklige.

 • av NTB
  DEL
  Totalforbud mot fluorsmurning utsatt

  Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ser seg ikke i stand til å implementere et fullstendig forbud mot fluorsmurning fra kommende sesong.

  Forbundsledelsen opplyser om beslutningen i en pressemelding torsdag.

  Bakgrunnen for at totalforbudet igjen utsettes er at det vil gi nødvendig tid til ytterligere å utvikle testmaskinen som skal avsløre eventuelt fluorjuks og prosedyrene rundt denne.

  IBU skriver at dette vil beskytte integriteten til konkurransene.

  Apparatet er blant annet testet og brukt under verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i vinter.

 • av NTB
  DEL
  En person alvorlig skadet etter frontkollisjon

  En person er alvorlig skadet og fløyet til sykehus etter en frontkollisjon mellom en buss og personbil på riksvei 2 mellom Kongsvinger og Magnor torsdag.

  – Hendelsesforløpet ser ut til å være klart. En personbil har kjørt over i motgående kjørefelt og frontkollidert med bussen, sier operasjonsleder Kristian Bjaanes i Innlandet politidistrikt til NTB.

  Avisa Glåmdalen skriver at én person er sendt til sykehus med luftambulanse.

  Totalt er seks personer involvert i hendelsen. En skadet er fløyet til Akershus universitetssykehus, tre øvrige skadede er sendt til Kongsvinger sykehus, samt uskadet sjåfør og skadet fører av personbil til sykehus, skriver politiet i Innlandet på Twitter.

  – Slik jeg har forstått så er vedkommende som er fløyet til Akershus universitetssykehus, alvorlig skadet. Skadegraden til de resterende er jeg ikke kjent med, sier han.

  Politiet meldte om hendelsen klokken 10.18.

 • av NTB
  DEL
  Trafikkulykke: Barn hentet med luftambulanse

  Et barn er fraktet til sykehus med luftambulanse etter en trafikkulykke i Balestrand.

  Ulykken har skjedd på fylkesvei 50 ved Ese, mellom Balestrand og Dragsvik.

  – Store materielle skader, ingen fastklemt, skrev politiet på Twitter etter ulykken.

  Vest politidistrikt opplyser at det er snakk om en bil med fire personer som er involvert i ulykken. Et barn som satt i bilen er fraktet med luftambulanse til sykehus. Skadeomfanget er ukjent.

  – Bilen har snurret rundt og kommet borti en steinknaus eller lignende. Men den står på alle fire hjulene, sier vaktkommandør Trond Landaas ved 110-sentralen Vest til Firda.

  Vest politidistrikt fikk melding om hendelsen klokken 9.30.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen med møte om leieprisene
  Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) skal fredag diskutere utfordringene i utleiemarkedet med flere aktører. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Færre bosteder og høye priser preger det norske utleiemarkedet. Fredag møter kommunalministeren aktører i utleiemarkedet for å diskutere utfordringene.

  – Det er snakk om utfordringer som blir forsterket med studiestart, samt at prisene øker generelt i samfunnet, skriver regjeringen i en pressemelding.

  Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) skal møte aktørene i departementets lokaler klokken 8.

  Leieboerforeningen, Forbrukerrådet, Norsk Eiendom og Finn.no er blant aktørene som skal delta.

 • av NTB
  DEL
  Dårligste salgstall av nye boliger siden finanskrisen

  Ikke siden finanskrisen har salgstallet av nye boliger vært lavere i andre kvartal. Samtidig bygges det færre nye boliger.

  Salget av nye boliger i andre kvartal 2022 er ned 29 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig er salget av nye boliger i juni 2022 ned 38 prosent sammenlignet med juni 2021.

  Det er kun under finanskrisen i 2008 og 2009 vi har målt lavere salg i andre kvartal. Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene frykter at salget skal fortsette å holde seg lavt i 2022, og at de langsiktige konsekvensene blir alvorlige.

  Ifølge Boligprodusentene er det igangsatt bygging av 31 prosent færre nye boliger i juni i år mot fjoråret.

 • av NTB, Øyvind Aukrust
  DEL
  Lastebilsjåfør siktet etter rulleskiulykke

  En kvinne er fløyet til sykehus med alvorlige skader etter en rulleski-ulykke i Botsheitunnelen i Jørpeland i Rogaland. En lastebilsjåfør er siktet i saken, opplyser politiet i en pressemelding.

  Lastebilsjåføren er siktet etter veitrafikklovens paragraf 3, som sier at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom».

  Politiet fikk melding om ulykken i den 200 meter lange tunnelen på fylkesvei 523, klokken 8.41 torsdag.

  Politiet har rutinemessig tatt blodprøve av mannen, og hans førerkort er beslaglagt.

  Hendelsesforløpet er foreløpig ukjent for politiet.

  – Politiet er i gang med vitneavhør, og krimteknikere er på ulykkesstedet og vil arbeide der utover dagen, sier politiadvokat Sveinung Andersen.

  Tunnelen er stengt i begge retninger, noe den trolig vil være i lang tid fremover. Det er skiltet omkjøring på stedet, opplyser politiet.

 • av NTB
  DEL
  Syv år gammel gutt savnet i Bergen

  Politiet har satt i gang en leteaksjon etter en syv år gammel gutt som ikke kom frem til SFO i Olsviksåsen i Bergen torsdag morgen.

  Syvåringen ble fulgt til området rett ved SFO av en voksen person cirka klokken 7.50, men kom ikke til SFO som avtalt, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

  Gutten kan muligens ha syklet mot Vestkanten kjøpesenter, og guttens sykkel er funnet i nærheten.

  – Beskrivelse av gutten: Sju og et halvt år, mørkeblondt hår, iført blå Bergans jakke, sort bukse med hvit skrift og blå striper på siden, sort og rød sykkelhjelm. Syklet på en blå sykkel, skriver politiet.

  Folk som har eventuelle opplysninger, bes om å ringe politiet på telefon 02800.

 • av NTB
  DEL
  Sverige er Europas største eksportør av strøm
  Sverige eksporterte i første halvår mest strøm i Europa, viser oversikt. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

  Sverige har nå passert Frankrike som Europas største eksportør av strøm, ifølge energianalyseselskapet EnAppSys.

  Frankrike eksporterer vanligvis mer strøm enn de importerer, men problemer ved landets atomkraftverk har endret på dette. Mens landet i første halvår i fjor hadde en netto strømeksport på 21,5 terawattimer (TWh), måtte de i første halvår i år importere 2,5 TWh for å dekke etterspørselen.

  Sverige eksporterte i samme periode 16 TWh og var dermed Europas største eksportør av strøm i første halvår, ifølge EnAppSys.

  Tyskland kommer på annenplass og eksporterte 15,4 TWh, en dobling fra samme periode i fjor. Bulgaria eksporterte 6,6 TWh og var Europas tredje største eksportør i første halvår.