Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Sikrer flertall for strømstøtte-innkalling på Stortinget
03. august kl 20:56av Lene Skogstrøm
DEL
Venstre-leder Guri Melby vil ha på plass en ordning som gjør at folk kan betale strømregningen sin. Foto: Terje Pedersen /NTB

Venstre er åpne for å hasteinnkalle Stortinget for å instruere regjeringen i strømpolitikken. Dermed er det flertall på Stortinget for å avbryte ferien.

– Hvis Stortinget må samles for å dette på plass allerede fra september, er Venstre forberedt på å avbryte ferien, sier Venstre leder Guri Melby til NTB.

Hun mener samtidig at strømstøtteordningen må forbedres.

– Vi må få på plass en ordning som skaper trygghet for at folk kan betale strømregningen sin. Det er også mange bedrifter som sliter, derfor må utsatte deler av næringslivet inn i en ny løsning, sier hun.

Det er kjent fra tidligere at også SV, KrF, Rødt og Frp ønsker å hasteinnkalle Stortinget for å instruere regjeringen i strømpolitikken. Tidligere onsdag åpnet også Erna Solberg og Høyre for forslaget. Det er dermed flertall på Stortinget for å avbryte ferien.

– Hvis regjeringen trenger et vedtak fra Stortinget på dette, så er vi forberedt på å lage et ekstraordinært møte på Stortinget, sa Høyre-lederen til NTB.

Det er Stortingets presidentskap som avgjør om de skal samles til et ekstraordinært møte på Stortinget.

– På mandag skal presidentskapet behandle forslaget om å kalle inn til stortingsmøte før sesjonen er i gang. Da vil vi ta hensyn til hva partiene mener, hva som er hensiktsmessige behandlingsmåter og fremdrift, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NRK.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Walmart utvider de ansattes abortstøtte
  Etter at USAs høyesterett skrotet den føderale retten til fri abort, har flere amerikanske selskaper tatt grep. Foto: Foto: Charles Krupa / AP / NTB

  Etter at USAs høyesterett fjernet den føderale retten til fri abort, har flere store selskaper utvidet de ansattes abortstøtte. Walmart er siste ut i rekken.

  CNBC skriver at dagligvaregiganten i et internt notat skriver at selskapets helseforsikring nå vil dekke kostnader knyttet til abort når det er «risiko for morens helse, voldtekt eller incest, svangerskap utenfor livmoren eller fosteret ikke er levedyktig».

  Med sine 1,6 millioner ansatte er Walmart USAs største arbeidsgiver i privat sektor.

  Flere andre store selskaper, blant dem Walt Disney, Netflix, Meta, JPMorgan Chase og Amazon, har også utvidet forsikringen for å hjelpe ansatte som må forlate delstaten sin for å ta abort.

 • av NTB
  DEL
  Pence sier han ikke tok med seg graderte dokumenter fra Det hvite hus
  USAs tidligere visepresident Mike Pence sier han ikke tok med seg noe hemmeligstemplet fra Det hvite hus da han forlot embetet. Foto: Charlie Neibergall/AP/NTB

  Tidligere visepresident Mike Pence sier han ikke tok med seg graderte dokumenter da han forlot Det hvite hus i fjor. FBI tok med seg flere esker med slike dokumenter da de ransakte Donald Trumps eiendom.

  Trump, Pences sjef i Det hvite hus, har hevdet at alle dokumentene som ble hentet, var avgradert.

  FBI ransaket Mar-a-Lago, Trumps eiendom i Florida, 8. august i forbindelse med at den tidligere presidenten etterforskes for mulige brudd på spionasjeloven.

  På direkte spørsmål om han selv hadde tatt vare på graderte dokumenter etter at han trådte av som visepresident, svarte Pence «Nei, ikke som jeg vet om». Dokumenter stemplet som topphemmelige, er blant det som ble hentet fra Mar-a-Lago av FBI-agentene.

  Den tidligere visepresidenten, som vurderer å stille som presidentkandidat i 2024, har sagt at han er bekymret for det han mener er en politisering av FBI etter razziaen mot Trump.

  FBI-agenter ransakte tidligere i august Trumps eiendom Mar-a-Lago i Florida, der de hentet ut flere bokser med graderte dokumenter. Foto: Steve Helber / AP / NTB
 • av NTB
  DEL
  Mann sovnet fra pizza – truet brannfolkene med juling

  En mann som hadde sovnet fra en stekhet ovn med en pizza i Porsgrunn, reagerte med å true brannvesenet med juling da de kom.

  Brannmannskapene i Porsgrunn rykket ut til en adresse på Herøya etter en brannalarm natt til lørdag. Da de kom frem, viste det seg at alarmen var blitt utløst av røykutvikling etter at en mann hadde sovnet fra en pizza i ovnen.

  – Mannen nektet å gå ut og truet brannmannskapet med juling. Politiet til stedet for å bistå, skriver Sørøst politidistrikt.

  Politiet ble varslet om hendelsen klokken 4.25 natt til lørdag.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne siktet for drapsforsøk etter knivstikking i Asker
  En person er alvorlig skadd etter å ha blitt knivstukket på Slemmestad fredag kveld. En person er pågrepet, mistenkt i saken. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En kvinne er siktet for drapsforsøk etter at en mann ble alvorlig skadet i en knivstikking på Slemmestad i Asker fredag kveld.

  Politiet beskrev de involverte som en voksen kvinne og en voksen mann sent fredag kveld. Relasjonen mellom dem var lørdag morgen ikke avklart, opplyser vaktleder på krimvakten i Oslo politidistrikt, Eivind Håndstad, til NTB lørdag morgen.

  – Kvinnen er siktet for drapsforsøk – hun er ikke avhørt, sa Håndstad ved 5.30-tiden lørdag morgen.

  Knivstikkingen fant sted på offentlig sted utendørs, men politiet vil ikke bekrefte om noen av de involverte har noen tilknytning til bolig like ved.

  – Det er utført åstedsundersøkelse og det er gjort funn av interesse, svarer Håndstad på spørsmål om politiet har funnet noe våpen som kan knyttes til handlingen.

  Den skadede mannen ble fløyet med luftambulanse til sykehus med kritiske og alvorlige skader. Tilstanden var lørdag morgen ikke kjent.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 21.26 fredag kveld. Flere vitner var i området da knivstikkingen skjedde.

  Politiet var ved åstedet til langt ut på natten og foretok åstedsundersøkelser og vitneavhør. Lørdag morgen var dette arbeidet avsluttet.

 • av NTB
  DEL
  Carlsen tapte etter marerittstart: – Patetisk dårlig
  Magnus Carlsen fikk det tungt i Miami fredag. Foto: Carina Johansen / NTB

  Magnus Carlsen var ubeseiret etter fire runder, men tapte for polakken Jan-Krzysztof Duda i Champions Chess Tour-turneringen i sjakk i Miami fredag.

  Etter å ha innledet turneringen med fire strake seirer, ble det stopp mot Duda for den norske verdensmesteren.

  I det første partiet syntes nordmannen å ha sikret seg en solid stilling med hvite brikker, men en stygg feil snudde alt på hodet. Til slutt måtte han gi tapt for Dudas svarte brikker.

  – Det var ikke noe bra parti i utgangspunktet, men det der var et øyeblikks galskap, sa Carlsen til TV 2 om feilen som gjorde at seieren røk.

  I parti to havnet Carlsen igjen på defensiven og måtte til slutt bokføre dagens andre strake tap. Dermed hadde han presset tungt hvilende på egne skuldre foran parti nummer tre.

  Der startet Carlsen det som lenge lignet en snuoperasjon. Nordmannen vant partiet og tok også seieren i det fjerde. Dermed sikret han ett poeng i kampen.

  Videre måtte det to lynsjakkpartier til for å kåre en vinner.

  I det første av dem gikk polakken av med seieren. Lynsjakkparti nummer to endte med en kjempetabbe av nordmannen etter at han hadde en stilling som så vunnet ut.

  – Dette var så patetisk dårlig at det er vanskelig å finne ord. I det minste fikk jeg et poeng, selv om det ikk så sånn ut halvveis. Det var en fryktelig dag med sjakk, sa Carlsen.

  Tross fredagens tap topper den norske verdensmesteren sammenlagtlista i Miami.

 • av NTB
  DEL
  Mann i 60-årene har fått hodeskader etter voldshendelse i Skien

  En mann i 60-årene har fått hodeskader i en voldsepisode i Skien. Han er kjørt til sykehus, og foreløpig er ingen mistenkt i saken.

  Mannen har trolig fått slag og spark mot hode og rygg, opplyser Sørøst politidistrikt. Skadeomfanget er ikke kjent, men han var ved bevissthet da han ble fraktet til sykehus.

  – Politiet har avhørt vitner og sikret videoopptak av hendelsen. Ingen er foreløpig mistenkt, skriver politiet.

  Hendelsen skjedde i Gjerpensgate i Skien. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 21.26.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Kvinne pågrepet etter knivstikking i Asker
  En person er alvorlig skadet etter å ha blitt knivstukket fredag kveld. En person er pågrepet, mistenkt i saken. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En person er alvorlig og muligens kritisk skadet etter en knivstikking i Asker. Politihelikopter og flere patruljer ble satt inn i søket etter gjerningspersonen. Senere fredag kveld ble en kvinne pågrepet.

  – En person er pågrepet og mistenkt for å ha knivstukket en annen person, melder Oslo politidistrikt.

  – Vi mener det er snakk om én gjerningsperson, og vedkommende har vi pågrepet. Sånn sett er situasjonen avklart, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til NTB

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 21.26.

  Både den pågrepne og den fornærmede er i voksen alder. Politiet vet ikke hva som er relasjonen mellom dem. Vitner var i området da knivstikkingen skjedde.

  Knivstikkingen skjedde i tilknytning til en bolig, men politiet er usikre på om hendelsen skjedde i eller utenfor boligen.

 • av NTB
  DEL
  Mann utsatt for vold i et mulig ransforsøk i Lillestrøm

  En mann i 20-årene er utsatt for vold fra sju til ti personer utenfor togstasjonen i Lillestrøm i et mulig ransforsøk. Han skal ikke være alvorlig skadet.

  Mannen blir tatt hånd om av ambulansepersonell.

  – Det fremstår som et ransforsøk. Sju til ti personer har oppsøkt en mann og spurt om penger. Da de ikke fikk det, ble han slått i hodet. Han blir kjørt til Ahus for sjekk, sier operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt til NTB.

  Politiet har flere patruljer i området som søker etter gjerningsmennene.

  Foreløpig har ikke politiet funnet noen av dem. De stakk av fra stedet til fots og i bil. Vitner skal ha fått hendelsen på film.

  – Vi har tro på at vi etter hvert finner dem, sier Ringseth.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 19.33.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Oslo: Signalfeil fører til forsinkelser

  Det er togforsinkelser på grunn av signalfeil mellom Nationaltheatret og Oslo S, skriver Bane Nor på sine hjemmesider.

  Bane Nor jobber med å rette feilen, men de vet ikke hvor lang tid dette vil ta.

  De meldte først om feilen klokken 19.39.

 • av NTB
  DEL
  Har tatt kontroll over hotell i Somalias hovedstad

  Ukjente angripere har tatt kontroll over et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu etter at to bilbomber gikk av, sier myndighetene.

  Det skal også ha blitt skutt under angrepet fredag, skriver Reuters og viser til kilder i politiet og sikkerhetsstyrkene.

  – To bilbomber var rettet mot Hotel Hayat. Den ene rammet en sperring nær hotellet, mens den andre traff porten ved inngangen. Vi tror det er krigere inne på hotellet, sier politimannen Ahmed til nyhetsbyrået.

  To ikke navngitte etterretningsoffiserer bekrefter angrepet.

 • av NTB
  DEL
  Nord Stream 1 stenges helt i tre dager
  Terminalen der gassledningen Nord Stream 1 kommer i land i Lubmin i Tyskland. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Gassledningen Nord Stream 1 stenges helt fra 31. august til 2. september på grunn av vedlikehold, opplyser Gazprom.

  Det er nødvendig å gjennomføre vedlikehold etter hver 1.000 timers drift, sier Gazprom i en kunngjøring. Dermed blir all gasstransport gjennom ledningen stanset.

  Når vedlikeholdet er ferdig, blir leveransene av 33 millioner kubikkmeter gass pr. dag gjenopptatt, sier Gazprom.

  Nyheten gjenoppvekker frykten for gassmangel i Europa til vinteren, og prisen på naturgass steg straks til værs.

  Siden vestlige land innførte sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina i februar, er russiske gassleveranser til Europa gradvis blitt redusert.

 • av NTB
  DEL
  300 griser brant inne i overtent fjøs i Ringsaker
  300 griser brant inne i et fjøs på Brøttum i Ringsaker kommune. Foto: Geir Olsen / NTB

  Det brøt ut brann i et fjøs med 300 griser på Brøttum i Ringsaker kommune. Ifølge politiet var det umulig å redde noen av dyrene.

  Politiet skrev på Twitter at det skal ha vært 300 griser inne i driftsbygningen, og at grisene i utgangspunktet skulle slaktes om kort tid.

  Det er ikke meldt om personskade, og brannårsaken er foreløpig ukjent. Det kom veterinær til stedet som skulle bidra med avlivning av grisene, slik at de ikke skulle lide.

  Oppdragsleder i Innlandet politidistrikt, Runar Vegard Huse, fortalte til NRK at det ikke ble mulighet til det. Da politiet kom til stedet sto flammene gjennom taket.

  Politiet fikk melding om brannen klokken 13.22.

 • av NTB
  DEL
  Motorshow-arrangører skal ha unndratt 1,3 millioner i skatt
  Skatteetaten mener at arrangørene bak ulykkesshowet på Bjerke har unnlatt å betale skatt over flere år. Her er ulykkesstedet fotografert i april. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Skatteetaten mener at arrangørene bak ulykkesshowet på Bjerke har unnlatt å betale skatt over flere år.

  Det tyske familieforetaket Aranis Klaas har turnert i Norge med motorshow i flere år. I april i år gikk det galt på et av showene deres, da en av stuntsjåførene mistet kontrollen over bilen og kjørte inn i publikum.

  Sju personer ble skadet. Fire av dem fikk behandling på sykehus, men ingen fikk alvorlige eller livstruende skader.

  I etterkant av ulykken har Skatteetaten gått gjennom økonomien til det tyske familieforetaket. I en begjæring kommer det frem at Skatteetaten mener foretaket er skyldig over 1,3 millioner kroner i skatt for 2019 og 2022, ifølge Avisa Oslo.

  – De legger seg flate og er innstilt på å gjøre opp for seg, sier Patrick Lundevall-Unger, Aranis Klaas' norske advokat til avisen.

  Lundevall-Unger sier at selv om arrangørene vil gjøre opp for seg, reagerer de på at beløpet er for høyt. Han sier de heller ikke fikk anledning til å komme med sine synspunkter før Oslo tingrett avgjorde saken.

  – Det er meget kritikkverdig, sier Lundevall-Unger.

  Avisa Oslo har vært i kontakt med Skatteetaten, men de har ikke anledning til å kommentere spesifikke innkrevingssaker.

 • av NTB
  DEL
  Medlem av britisk IS-celle dømt til livstids fengsel
  Det var stort presseoppbud utenfor tinghuset i Alexandria i Virginia før dommen falt mot El Shafee Elsheikh. Han ble dømt til livstid for drap på blant andre journalisten James Foley. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Mannen som ble omtalt som Ringo i den britiske IS-gruppen med tilnavnet The Beatles, er dømt til livsvarig fengsel i USA, melder BBC.

  34 år gamle El Shafee Elsheikh ble i april funnet skyldig i å ha tatt gisler og i ha inngått et kriminelt forbund for å drepe amerikanske borgere og støtte en terrororganisasjon, melder BBC. Hans handlinger skal ha ført til at fire amerikanske gisler ble drept.

  Journalistene James Foley og Steven Sotloff og bistandsarbeiderne Kayla Mueller og Peter Kassig ble alle bortført og drept av IS-cellen, som ble beryktet under tilnavnet The Beatles fordi de hadde britisk aksent.

  Medlemmene av gruppen vokste opp i London og vervet seg til å kjempe for ekstremistgruppen IS i Syria. Der endte de opp som fangevoktere for vestlige gisler. Amerikanske myndigheter mener gruppen kuttet hodet av 27 gisler.

  Sudanskfødte Elsheikh er den mest kjente IS-krigeren som er stilt for retten i USA. Han og et annet medlem av gruppen, Alexanda Amon Kotey, ble tatt til fange av kurdiske styrker i Syria i 2018 og overlevert til USA. Kotey ble i april dømt til livstid i fengsel.

  Et tredje angivelig medlem, Aine Davis, ble i forrige uke deportert til Storbritannia fra Tyrkia og varetektsfengslet, mens den fjerde, Mohammed Emwazi, ble drept i et amerikansk droneangrep i 2015.

 • av NTB
  DEL
  Spansk skogbrann blusset opp igjen
  En større skogbrann nordvest for Valencia blusset opp igjen fredag og nærmer seg et vernet naturområde. Foto: Alberto Saiz / AP / NTB

  En stor skogbrann i Spania blusset fredag opp igjen tross kraftig regn. Brannen truer nå et vernet naturområde, opplyser lokale myndigheter.

  Den siste uken har hundrevis av brannfolk kjempet mot to større skogbranner i den spanske regionen Valencia. En brann nær Benidorm er slukket, men Bejis-brannen rundt 70 kilometer nordvest for byen Valencia har blusset opp igjen og nærmer seg naturparken Sierra Calderona.

  – Brannen har beveget seg sakte i løpet av natten, bortsett fra den sørøstlige delen, der utviklingen har vært mer aggressiv, skriver nødetatene på Twitter. En regional brannsjef sier til en kringkaster at det er snakk om en stor brann med en omkrets på rundt 120 kilometer.

  Hittil i år har Spania vært rammet av rundt 400 skogbranner, som har ødelagt arealer på over 283.000 hektar. Det er mer enn tre ganger så mye som alle brannene i fjor.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Én død etter skyting på kjøpesenter i Malmö
  Store styrker rykket ut til kjøpesenteret Emporia i Malmø Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

  Én person er død og én personer er skadet etter skyting på på kjøpesenteret Emporia i Malmö. Det skriver Expressen. Politiet bekrefter at det har vært skuddveksling på stedet.

  En ung mann er pågrepet og mistenkt for hendelsen, ifølge Aftonbladet.

  – Politiet er på plass med store styrker for å kartlegge hendelsen gjennom vitneavhør og gjennomgå videoovervåking.

  Det skal ikke lengre være fare for allmennheten, opplyser politiet. De mener at hendelsen er knyttet til et kriminelt miljø.

 • av NTB
  DEL
  Oppstyr etter at tysk politiker ville gjenåpne gassrørledning

  Det ble fullt oppstyr i Berlin etter at en tysk FDP-politiker foreslo å gjenåpne en gassrørledning fra Russland for å avverge en gasskrise til vinteren.

  – Vi må raskt gjenåpne Nord Stream 2 for å fylle gasstankene før vinteren, sa nestleder Wolfgang Kubicki i det høyreliberale partiet Fridemokratene (FDP). Han mener det ikke finnes noen rimelig grunn til ikke å gjøre det.

  Kubicki mener at stabile gassforsyninger må være regjeringens prioritet, og at gassrørledningene kan stenges igjen når tankene er fulle.

  Utspillet ble møtt med en storm av kritikk, også i hans eget parti, som er med i koalisjonsregjeringen til Olaf Scholz.

  – Russland bruker energi som et våpen. EUs og Natos felles holdning mot Putins krig må ikke skades siden det angår vår egen sikkerhet, sa FDPs generalsekretær Bijan Djir-Sarai.

  En talsmann for Scholz' sosialdemokrater, Nils Schmid, anklaget Kubicki for å fremme russisk propaganda. Lederen for De Grønne, Omid Nouripour, kalte forslaget ineffektivt fordi Russland allerede har kuttet og redusert gassleveransene.

  – Det er fullstendig irrelevant hvor mange tomme gassledninger man åpner, sa han.

  Den tyske avhengigheten av russisk gass har ført til alvorlig bekymring for energimangel til vinteren når millioner av mennesker trenger gass til oppvarming, men fyllingsgraden i de tyske gasslagrene er nå oppe i 78 prosent, ifølge europeiske gassbedrifter.

 • av NTB
  DEL
  Skred har gått i Kvinnherad

  Et skred har gått over fylkesvei 49 ved Nordrepollen i Kvinnherad. Store masser sperrer veien.

  – Det er blokker på to–tre tonn med jord som har rast. Veien er helt sperret, sier trafikkoperatør Christer Eide til Bergens Tidende.

  Omkjøring er via fylkesvei 48/500 og fergesambandet Gjermundshamn–Årsnes.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Person alvorlig skadet i trafikkulykke i Oslo
  Politiet rykket ut til hendelsen nederst på Grünerløkka. Foto: Annika Byrde / NTB

  Alle nødetater har rykket ut til en ulykke Telthusbakken i Oslo. Ifølge politiet er en bil og en moped involvert.

  – Ulykken har skjedd i forbindelse med en u-sving i kjørebanen. Politiet oppretter sak og tar beslag i førerkortet til bilføreren, skriver de på Twitter.

  Føreren av mopeden er kjørt til sykehus med mulige bruddskader. Politiet meldte først at tilstanden var alvorlig.

 • av NTB
  DEL
  FN forferdet over dom mot saudiarabisk kvinne
  Salma al-Shehab fotografert på en bokmesse i Riyadh i 2014. Hun er nå dømt til 34 års fengsel for å ha delt kritiske tweets. Foto: Statlig saudiarabisk fjernsyn / AP / NTB

  FN er opprørt over dommen på 34 års fengsel mot en saudiarabisk kvinne for å ha delt tweets som var kritiske til regimet.

  – Vi er forferdet over dommen mot den saudiarabiske doktorgradsstudenten Salma al-Shehab i forbindelse med Twitter-meldinger og -delinger om politiske temaer og menneskerettighetssaker i Saudi-Arabia, sier Liz Throssell, talskvinne ved FNs menneskerettighetskontor.

  FN-organet krever at Saudi-Arabia umiddelbart opphever dommen og løslater al-Shehab straks og uten betingelser.

  – Hun skulle aldri vært arrestert og siktet, sier Throssell.

  Den 34 år gamle tobarnsmoren al-Shehab, som studerte ved universitetet i Leeds i Storbritannia, ble arrestert mens hun var på ferie i Saudi-Arabia i januar i fjor.

  I august i år ble hun dømt til 34 års fengsel og ytterligere 34 års reiseforbud for å ha søkt å «forstyrre den offentlige orden» i landet ved å videresende kritiske Twitter-meldinger.

  Throssell sier den ekstremt lange dommen bidrar til å sette skrekk i sivilsamfunnet og kritikere av regimet. Hun kaller dommen nok et eksempel på hvordan regimet i Saudi-Arabia bruker lover mot terrorisme til å skremme forsvarere av menneskerettighetene.

  Hun ber regimet ikke bare løslate al-Shehab, men alle menneskerettighetsaktivister som er dømt, inkludert kvinner som ble fengslet etter at de helt legitimt krevde reformer.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Ut med Starbucks. Inn med Stars Coffee. Slik erstatter Russland de amerikanske kjedene.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5