Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Dobbeltdrapet på Otta: Siktede mistet psykiatritilbud
05. august kl 22:12av NTB
DEL

Mannen som er siktet for dobbeltdrapet på Otta, var innlagt på en nå nedlagt psykiatrisk avdeling i bygda, bekrefter hans forsvarer.

Mannens forsvarer Anders Bjørnsen har tidligere bekreftet at mannen har en langvarig historikk med psykisk helsevesen. Nå bekrefter han overfor NRK at hans klient var innlagt på Bredebygden Psykiatriske Sykehus, en nå nedlagt institusjon i Otta.

– Mye av grunnen til at han kom til Otta var nok behandlingen på Bredebygden, sier Bjørnsen til rikskringkasteren.

Han mener det umulig kan ha vært positivt for siktede at Bredebygden Psykiatriske Sykehus ble nedlagt.

– Sett utenfra kan det umulig ha vært positivt for ham at det ble nedlagt, sier Bjørnsen til NRK.

Det var VG som først meldte om saken.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Fjellklatrer falt i Sigdal – redningsaksjon igangsatt

  Det er satt i gang en redningsaksjon for å hente ut en fjellklatrer som falt i fjellet Andersnatten i Sigdal.

  Klatreren ligger på en hylle langs fjellsiden og er våken og ved bevissthet. Redningshelikopter er på vei, tvitrer Sørøst politidistrikt, som mottok melding om ulykken klokken 18.14 mandag.

  Luftambulansen har ankommet stedet og lokalisert klatreren.

 • av NTB
  DEL
  Trettebergstuen: – et angrep på alles ytringsfrihet
  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på pressekonferansen der Ytringsfrihetskommisjonen la fram sin rapport under Arendalsuka 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier at angrepet på forfatteren Salman Rushdie var et angrep på alles ytringsfrihet.

  – Det var en påminnelse om hvor viktig, men samtidig hvor sårbar den er. En påminnelse om at vi er nødt til å kjempe sammen for å ta vare på ytringsfriheten, stå skulder ved skulder og slå ring om den grunnleggende rettigheten ytringsfriheten er, sa statsråden da Ytringsfrihetskommisjonen presenterte sin rapport i Arendal mandag.

  Hun påpekte at vi for første gang siden 1999 har fått en full gjennomgang av statusen til en av de mest grunnleggende rettighetene vi mennesker har og som det norske samfunnet er tuftet på.

  – Det er vanskelig å skulle overvurdere betydningen av det. Denne rapporten blir viktig fremover, og vi skal bruke tid på den, lovet hun.

  Trettebergstuen spår at rapporten vil skape mye debatt utover høsten.

  – Jeg gleder meg til det og jeg gleder meg til å delta i de debattene, for det er mye vi må diskutere, sa kulturministeren.

 • av Adriane Lilleskare Lunde
  DEL
  Støre: Må finne gode, sikre og rimelige kraftløsninger

  Mandag møtte de fem nordiske statsministrene den tyske forbundskansleren Olaf Scholz på Munchmuseet i Oslo. De møtes i en tid der Europa, og særlig Tyskland, står i en energikrise.

  Ifølge Støre har de viktigste temaene under dagens møte vært Ukraina-krigen, europeisk sikkerhetspolitikk, Nato og kraftkrisen.

  Støre understreket hvor viktig Tyskland er for de nordiske landene.

  Han vektla også betydningen av mer fornybar energi i Europa.

  Vi må finne gode, sikre og rimelige kraftløsninger, sa Støre.

  – Det blir tøft og turbulent, men vi er alle enige om at det må gjøres.

 • av NTB
  DEL
  Ruto utropt som valgvinner i Kenya – avviser resultatet
  William Ruto (i midten) har blitt utropt til vinner av presidentvalget i Kenya av lederen for landets valgkommisjon. Samtidig er det full splittelse i kommisjonen der fire medlemmer sier valgresultatet må avvises. Foto: Brian Inganga / AP / NTB

  Lederen for Kenyas valgkommisjon har utropt William Ruto til vinner av forrige ukes presidentvalg, men fire av sju kommissærer avviser resultatet.

  – Vi kan ikke så inne for det resultatet som skal kunngjøres, sa nestleder Juliana Cherera i den uavhengige valgkommisjonen mandag. Hun sier prosessen ikke har vært åpen og gjennomsiktig.

  Kort tid senere ble Ruto utropt til vinner og landets neste president av valgkommisjonens leder Wafula Chebukati.

  Ifølge Chebukati har Ruto fått 50,49 prosent av stemmene mens utfordreren, tidligere opposisjonsleder Raila Odinga, har fått 48,85 prosent.

  I helgen viste foreløpige resultater et lite forsprang for Odinga, som støttes av avtroppende president Uhuru Kenyatta.

  Kenya håper på en fredelig maktovertakelse etter Uhuru Kenyatta, som går av etter å ha sittet i to perioder. Tidligere valg har utløst blodige opptøyer som følge av anklager om valgfusk.

  Ifølge Reuters har det oppstått håndgemeng i et lokale der stemmene etter presidentvalget telles.

 • av NTB
  DEL
  Skal styrke forsvarssamarbeidet
  Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen under en omvisning i museet med statsminister Jonas Gahr Støre og Danmarks statsminister Mette Frederiksen, svenske Magdalena Andersson, finske Sanna Marin og islandske Katrín Jakobsdóttir. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Støre tok mandag imot sine nordiske statsministerkolleger på Munchmuseet i Oslo. Der sto forsterket forsvarssamarbeid høyt på agendaen.

  Etter en omvisning blant Edvard Munchs kunstverk tidligere på dagen, inviterte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til felles pressekonferanse med sine nordiske kolleger på toppen av Munchmuseet mandag ettermiddag.

  Til stede var statsministrene fra Sverige, Danmark, Finland og Island: Magdalena Andersson, Mette Frederiksen, Sanna Marin og Katrín Jakobsdóttir.

  Anledningen er at Norge er vertskap for et uformelt ministermøte mellom de fem landene. På agendaen sto blant annet nordisk forsvarssamarbeid, som Støre og de andre statslederne er enige om at skal styrkes i tiden fremover.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Klager inn PST etter Oslo-skytingen

  Zaniar Matapours forsvarere har sendt inn en klage på PST, skriver blant andre VG.

  Ifølge avisen står det i klagen at «uttalelsene fra flere personer i PST er åpenbart skyldkonstaterende».

  Forsvarerne anklager PST for å ha brutt med uskyldspresumpsjonen, som innebærer at enhver skal anses uskyldig til det motsatte er bevist.

  I brevet trekker de frem uttalelser som at PST vurderer angrepet som «en ekstrem islamistisk terrorhandling» og at «Pride-arrangementet var målet for terroristen».

  Staten ved Justisdepartementet og Riksadvokaten bes erkjenne ansvar for krenkelsen.

  Zaniar Matapour (43) er siktet for å ha gjennomført en terrorhandling etter å ha løsnet skudd mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub i Oslo sentrum i juni. To personer ble drept og flere skadet.

 • av NTB
  DEL
  Putin tilbyr «kamptestede» våpen på messe
  Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu (i uniform) ankom mandag en militærmesse utenfor Moskva. Mikhail Klimentyev / Sputnik / AP / NTB

  Russlands president sier på en våpenmesse at landet er klar til å levere våpen til sine partnere og sier at «nesten alle er brukt i reelle stridssituasjoner».

  – Vi er klare til å tilby de mest moderne våpentypene, fra håndvåpen til artilleri, kampfly og droner, til våre allierte og partnere, sa Vladimir Putin da han åpnet en militær messe utenfor Moskva mandag. Han sier russiske våpen verdsettes av militærpersonell for sin «pålitelighet, kvalitet og – viktigst av alt – effektivitet».

  – De aller fleste er også brukt i reelle stridssituasjoner med enn én gang, understreker den russiske presidenten.

  Mens Russland blir stadig mer isolert internasjonalt, priser Putin landets «mange allierte, partnere og likesinnede på ulike kontinenter». Putin sier Russland setter pris på «historisk sterke, vennlige og tillitsfulle bånd» til land i Latin-Amerika, Asia og Afrika.

  Russland er verdens nest største våpeneksportør etter USA, ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri, men de siste årene har eksporten falt jevnt.

 • av NTB
  DEL
  Drapstruet etter Freya-avlivingen
  Fiskeridirektør Frank Bakke Jensen og kona Hilde Sjurelv har blitt drapstruet etter at hvalrossen Freya ble avlivet. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen og kona Hilde Sjurelv er blitt drapstruet etter at hvalrossen Freya ble avlivet.

  – Jeg har etter hvert blitt vant til å få trusler, men jeg mener det er alvorlig når det går utover familien min, sier Bakke-Jensen til iTromsø.

  Kona Hilde Sjurelv har måttet lukke Facebook-profilen sin på grunn av alle meldingene.

  – Etter at det ble kjent at Freya var avlivet, har det haglet inn på Messenger og i kommentarfeltet på Facebook. Det er trusler fra Tyskland, USA, Sverige – ja, overalt, over hele verden, forteller hun.

  «Morder, morder må du dø i helvete», skriver en av brukerne. En annen skriver at Hilde Sjurelv og ektemannen snart vil bli drept i parets hjem.

  Hvalrossen Freya ble søndag avlivet av personell fra Fiskeridirektoratet. Årsaken er blant annet at direktoratet fryktet flere farlige hendelsen på grunn av skuelystne som ikke klarte å holde avstand.

 • av Odd Inge Aas og Sigrid Gausen
  DEL
  Høyre vil ikke ha ekstraordinært strøm-møte nå

  ARENDAL: Nikolai Astrup sier til Aftenposten at Høyre ikke vil være med på å kalle inn Stortinget til et ekstraordinært møte før regjeringen har lagt frem en sak.

  Flere partier krever det, etter at energiminister Terje Aasland la frem regjeringens tidsplan for strømstøtte til næringslivet.

  – Vi forventer at regjeringen legger frem en sak i løpet av en måned. Da vil det være behov for et ekstraordinært møte, sier Astrup.

  – Dere vil ikke kreve det på presidentskapets møte tirsdag?

  – Nei, vi må ha en sak å behandle.

  Han sier Høyre vil gi frem til midten av september til å komme med en løsning.

  Frp, SV, Rødt og KrF har tatt til orde for et hastemøte nå. Det vil altså ikke Høyre.

  - De partiene ønsker en makspris på strøm, og det gjør ikke vi. Vi mener at makspris vil øke risikoen for rasjonering og knapphet på energi, sier Astrup.

 • av NTB
  DEL
  Gravemaskin veltet på Karmøy – én person er skadet

  En person ble skadet da en gravemaskin veltet på et industriområde på Hestavik på Karmøy. Personen havnet i klem, men er frigjort. Luftambulansen er på stedet.

  To kolleger fikk ut vedkommende fra gravemaskinen.

  – Arbeideren er fraktet til sykehus med luftambulanse. Han var ved bevissthet da han ble fraktet bort. Arbeidstilsyn og kriminalteknikere er varslet, opplyser Sørvest politidistrikt.

  Politiet meldte om arbeidsulykken klokken 14.28.

 • av NTB
  DEL
  FN: Antallet døde/savnede migranter i Middelhavet øker
  Antallet migranter og flyktninger som drukner eller blir savnet på den farlige ferden over Middelhavet, øker, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Foto: Francisco Seco / AP / NTB

  Antallet migranter og flyktninger som drukner eller blir savnet på den farlige ferden over Middelhavet, øker, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

  Hittil i år har totalt 1.200 mennesker druknet eller forsvunnet i forsøket på å krysse Middelhavet, ifølge anslag fra FN.

  Kun siden onsdag har flere titalls mennesker blitt meldt savnet utenfor den greske øya Rhodos, hvor en båt med migranter og flyktninger sank. Hittil er 34 mennesker reddet av de greske og tyrkiske kystvaktene.

  Der er ukjent hvor mange som var om bord på den 15 meter lange båten, som seilte fra den tyrkiske havnebyen Antalya, men ifølge overlevende er det snakk om mellom 60 og 80 personer.

  I år har 64 personer mistet livet mens de forsøkte å ta seg over farvannet fra Tyrkia, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Mange migranter som vil komme seg til Europa, reiser gjennom Hellas til tross for den farlige ferden i det østlige Middelhavet.

 • av NTB
  DEL
  30 vitner avhørt i Silje-saken

  Politiet har siden januar avhørt 30 vitner i saken om fem år gamle Silje Marie Redergårds dødsfall i 1994. Saken oversendes trolig statsadvokaten i september.

  Trøndelag politidistrikt etterlyste i januar vitner i saken, og siden da har de avhørt over 30 vitner. Blant disse er flere personer som ikke har vært involvert i saken tidligere.

  Den fem år gamle jenta ble funnet død i en akebakke i Trondheim i oktober 1994, og tre gutter mellom fire og seks år ble antatt å ha stått bak. Senere har deler av etterforskningen og avhørene vært gjenstand for kritikk.

  Saken ble etter hvert henlagt på grunn av guttenes lave alder. I 2021 ble saken gjenopptatt.

  Flere vitner avhørt på nytt

  De tre som var mistenkt i 1994, har samme status i dag. Som mistenkte har de styrkede rettigheter og har fått oppnevnt forsvarere, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Saken har hele veien blitt etterforsket ut fra flere hypoteser, herunder om det kan finnes alternative gjerningspersoner, sier påtaleansvarlig Mette Kollstrøm i Trøndelag politidistrikt.

  Politiet har avhørt personer med både privat og profesjonell tilknytning til de involverte i saken. Flere av vitnene fra 1994 er avhørt på ny. Det har vært utfordrende å etterforske og gjennomføre avhør i en så gammel sak, ifølge Kollstrøm.

  Etterforskningen går mot slutten

  – Noen av avhørene har vært utfordrende ettersom minner svekkes over tid, og det kan være vanskelig å skille mellom egne minner og ytre påvirkning. Det eksisterer heller ikke per i dag fysiske bevis fra 1994, og det var den gang minimalt med elektroniske spor, sier hun.

  Etterforskningen nærmer seg slutten, men politiet vil ikke kommentere det foreløpige resultatet. De sender trolig sin innstilling til statsadvokaten i september.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Statens vegvesen vil ha granskning av brokollaps

  Statens vegvesen og Innlandet fylke vil sette i gang en ekstern granskning av kollapsen av Tretten bru i Øyer kommune.

  – Vi skal ha en fullstendig og uavhengig gjennomgang av hendelsen. Det skal være trygt å kjøre på norske veier. Derfor er det viktig å komme til bunns i denne saken, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.

  Granskningen vil gjennomføres av et uavhengig fagpanel.

  (NTB)

 • av Sigrid Gausen
  DEL
  Høyre klare for ekstraordinært stortingsmøte om strøm
  Nikolai Astrup er energipolitisk talsperson i Høyre. Foto: Heiko Junge / NTB

  – Vi er klare til å avholde ekstraordinært møte i Stortinget så snart regjeringen er klare til å fremlegge sak, sier energipolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup.

  Regjeringen tar sikte på å fremme en egen sak om strømstøtte for næringslivet senest i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for neste år. Det kom frem i dag, da regjeringen la frem sin tidsplan for strømstøtten.

  Astrup mener det er altfor sent.

  – Vi forventer at regjeringen jobber raskt og at de legger frem en strømstøtteordning for bedrifter i en egen sak, slik at Stortinget kan ta stilling til saken umiddelbart. Hvis den blir lagt frem i statsbudsjettet, vil ikke bedriftene få avklaring før i desember. Det er ikke godt nok.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen har levert strømstøtte-plan til Stortinget

  Regjeringen tar sikte på å fremme en egen sak om strømstøtte for næringslivet senest i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for neste år.

  Det går frem av brevet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sendte Stortingets presidentskap mandag ettermiddag.

  Aasland var bedt om å sende en tidsplan for regjeringens arbeid med strømsituasjonen, og oppgir nå at den mye omtalte strømstøtteordningen for bedriftene seneste kommer når forslaget til statsbudsjettet for neste år blir fremlagt for Stortinget.

  Det skjer klokken 10 torsdag 6. oktober.

  Fra før er det kjent at regjeringen vil øke strømstøtten for folk flest til 90 prosent når prisene stiger over 70 øre fra og med 1. september. I tillegg vil den etablere en styringsmekanisme som gjør det mulig å begrense krafteksporten når vannmagasinfyllingen blir for lav.

  Aasland tar sikte på «at dette arbeidet sluttføres i høst», og skriver at han vil orientere Stortinget på egnet måte.

  Les hele saken her:

  teaser
  i dag 15:23
  Regjeringen leverte strømplan – neppe flertall for hastemøte
 • av NTB
  DEL
  Innsamlingsaksjon for Freya-statue
  Hvalrossen Freya kom til Oslo i sommer og holdt til både på Bygdøy og ved Frognerkilen før hun ble avlivet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Det er opprettet en innsamlingsaksjon for å lage en statue av hvalrossen Freya, som ble avlivet søndag.

  I skrivende stund er det samlet inn 10.000 kroner fra 80 givere. Dersom det ikke blir noe av en statue av hvalrossen, vil pengene gå til WWF Norge, opplyses det.

  Hvalrossen Freya ble søndag avlivet av personell fra Fiskeridirektoratet. De fryktet at det ville oppstå flere farlige situasjoner mellom Freya og mennesker. Hvalrossen fant seg i sommer til rette ved Frognerkilen i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Færder: Mann i 90-årene alvorlig skadet i trafikkulykke

  En mann i slutten av 90-årene ble mandag ettermiddag alvorlig skadet etter en mulig påkjørsel av bil i Færder kommune.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 12.43.

  – Vår situasjonsforståelse er at han har blitt påkjørt i et gangfelt, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til TV 2.

  Mannen var ikke ved bevissthet da nødetatene ankom stedet.

 • av NTB
  DEL
  Person pågrepet etter trusselsituasjon

  En person er pågrepet etter en trusselsituasjon mot kommunehuset i Samnanger i Midthordland mandag.

  – Personen som framsatte truslene er tatt under kontroll av politiet, sier ordfører Knut Harald Frøland til Bergens Tidende.

  Det var en ansatt ved kommunehuset som mottok trusselen, og det ble bestemt å låse av området. Ansatte fikk også beskjed om å holde seg i ro.

  – Det er klart at det er en spesiell situasjon når en ansatt får en slik trussel. Og heldigvis er det sjelden at det skjer. Jeg har vært her i snart sju år, og dette er første gang jeg opplever noe slikt, sier Frøland til avisen.

  Det er ikke kjent hva trusselen dreide seg om.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Var på broen da den kollapset: - Jeg hadde englevakt
  Mari Slåen satt i denne bilen da broen kollapset. Foto: Geir Olsen / NTB

  Lokalvisen GD har snakket med én av de to personene som befant seg i kjøretøy på vei over Tretten bru da denne kollapset mandag morgen.

  24 år gamle Mari Slåen var på veil til jobb og kjørte en hvit SUV over broen da den kollapset klokken 07.33.

  Bilen ble stående på alle fire hjul på en del av den sammenraste broen. Slåen klarte å komme seg ut og klatret opp langs rekkverket.

  – Det er et under at det gikk bra. Helsemessig går det bra, kroppen er i god form, men jeg må få bearbeidet dette. Jeg hadde englevakt, sier hun til lokalavisen GD.

 • av NTB
  DEL
  36 fornærmede etter Oslo-skytingen får bistandsadvokat

  Ytterligere 36 personer skal ha bistandsadvokat etter masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni, fastslår Borgarting lagmannsrett.

  Lagmannsretten har behandlet 36 anker der Oslo tingrett hadde avslått begjæring om bistandsadvokat, og omgjort tingrettens avslag. I 35 av dem hadde vedkommende vært på eller nær London Pub. Lagmannsretten har også opphevet tingrettens avslag for én person som var på nabopuben Per på hjørnet under masseskytingen.

  – Alle som befant seg på og i umiddelbar nærhet av utestedet London Pub var potensielle mål, skriver lagmannsretten i en pressemelding.

  Ankedomstolen fremholder at politiet mener at det var Pride og det skeive miljøet som var målet for handlingene den 25. juni. Det er ventet at et betydelig antall personer som må regnes som skadelidte, kommer til å fremme sivile krav.

  – I lys av hva og hvem som antas å ha vært mål for handlingen, mente lagmannsretten at alle som mener å ha et sivilt krav i anledning saken, og som trenger bistand med å sette frem et slikt krav, bør få oppnevnt bistandsadvokat, skriver domstolen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Tre ganger måtte Det hvite hus rykke ut etter Joe Bidens Taiwan-utsagn. Var de ikke brølere likevel?

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5