Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Liz Truss vil vurderer å flytte britenes Israel-ambassade til Jerusalem
05. august kl 22:37av NTB
DEL
Lz Truss under en tale fredag. Foto: Peter Nicholls, Reuters/NTB

Utenriksminister Liz Truss, som kjemper om å bli toryleder og statsminister, sier hun vurderer å flytte britenes Israel-ambassade til Jerusalem.

Løftet står å lese i et brev Truss har skrevet til medlemmer av organisasjonen Conservative Friends of Israel i Storbritannia, skriver avisa The Jewish Chronicle.

Da USAs tidligere president Donald Trump kunngjorde at USA ville flytte sin ambassade til Jerusalem, som han omtalte som Israels udelelige hovedstad, førte det til sterke protester både blant palestinerne og internasjonalt.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Utga seg for politi: Tiltalt for grovt ran på Grønland

  En 36 år gammel mann fra Drammen er tiltalt for å ha tatt seg inn i en butikk på Grønland i Oslo under dekke av at de var politi, for så å begå et grovt ran.

  Ranet skal ha skjedd i lokalene til en pengeoverføringstjeneste på Grønland i september i fjor, melder Avisa Oslo.

  Mannen og en annen person, som foreløpig er ukjent for politiet, skal ha presset en ansatt mot bakken, før de slo han i ansiktet og presset kneet mot brystet hans. Vedkommende ble deretter bundet fast og kneblet ved hjelp av strips og gaffateip, ifølge avisen.

  Rettssaken er berammet tingretten 14. november. Det er ikke kjent hvordan siktede stiller seg til spørsmålet om straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  Stadig færre journalister i Afghanistan
  Medier stenges og journalister har mistet jobben eller flyktet fra Afghanistan siden Taliban kom til makten. Foto: AP / NTB

  Nesten 60 prosent av Afghanistans journalister har enten mistet jobben eller flyktet fra landet siden Taliban grep makten for ett år siden.

  Ifølge organisasjonen Reporters Without Borders (RSF) var det 547 medier i Afghanistan for ett år siden, men 219 av disse er siden stengt ned.

  – Journalistikken er desimert i løpet av det siste året i Afghanistan, sier RSFs generalsekretær Christophe Deloire.

  76 prosent av alle kvinnelige journalister i Afghanistan har mistet jobben siden Taliban overtok, men det er fortsatt 656 kvinnelige journalister i arbeid i landet, de aller fleste av dem i Kabul.

 • av NTB
  DEL
  VG: Altibox og TV 2 forhandler igjen

  Etter 137 dager med svarte TV-skjermer, har Altibox og TV 2 tatt opp igjen forhandlingene, ifølge VG.

  – Vi er blitt enige om å sette oss til forhandlingsbordet igjen. Det er et signal om at vi har et håp om å komme til en ny avtale. Det er vi glade for, sier kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox til avisen.

  Også TV 2 bekrefter at forhandlingene er tatt opp igjen.

  – Av hensyn til seerne mener vi det er riktig å gi hverandre en siste sjanse og forhandle om en avtale om TV 2s innhold og tjenester på nytt, skriver TV 2s kommunikasjons- og organisasjonsdirektør, Sarah C.J. Willand, i en SMS til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Mann skadet i ku-angrep i Lund i Rogaland

  En mann i 70-årene er hentet i luftambulanse etter å ha blitt angrepet av en ku i Lund i Rogaland. Mannen ble sparket og stanget av kua.

  Hendelsen skjedde på en gård i bygda Hovsherad, opplyser Sørvest politidistrikt. Mannen hjalp til på gården da kua gikk til angrep. Han fikk skader i brystet og magen, og var ved bevissthet etter hendelsen.

  Politiet oppretter en undersøkelsessak.

 • av NTB
  DEL
  Palestiner drept av israelsk politi i Øst-Jerusalem

  Israelsk politi har skutt og drept en palestiner i okkuperte Øst-Jerusalem og hevder at han forsøkte å knivstikke en politimann.

  De israelske politifolkene skal ha lett etter ulovlige våpen i bydelen Kafr Aqab i Øst-Jerusalem da den palestinske 21-åringen Mohammed al-Shaham ifølge dem forsøkte å knivstikke dem. Han ble skutt og senere erklært død.

  21-åringens far Ibrahim al-Shaham forteller at politifolkene dundret på døren til huset deres klokken 3.30 natt til mandag og brukte sprengstoff da ingen åpnet. Ifølge ham skjøt politifolkene deretter tre skudd inn i leiligheten, og det ene traff sønnen i hodet. Han ble ifølge faren liggende blødende på gulvet mens de israelske politifolkene gjennomsøkte leiligheten.

  Ibrahim al-Shaham benekter at sønnen forsøkte å knivstikke en politimann og sier at det heller ikke ble funnet våpen i huset.

  Menneskerettsorganisasjoner anklager Israel for å bruke overdrevne maktmidler mot palestinere uten at dette i ettertid blir etterforsket eller at noen blir stilt til ansvar.

 • av NTB
  DEL
  Griner anker sin russiske fengselsdom
  Brittney Griners advokater anker basketstjernens dom i Russland. Foto: Evgenia Novozhenina, AP/NTB.

  Den amerikanske basketstjernen Brittney Griners advokater anket hennes ni år lange fengselsdom for besittelse av narkotika i Russland.

  Advokat Maria Blagovolina er sitert av russiske nyhetsbyråer mandag på at anken er sendt inn, men begrunnelsen er ikke kjent.

  Blagovolina og medadvokat Alexander Boykov sa etter domfellelsen at straffen var overdreven, og at tiltalte i lignende saker har fått en gjennomsnittsstraff på rundt fem år, hvor om lag en tredel av dem fikk innvilget prøveløslatelse.

  Griner hadde under et gram med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen da hun ble stoppet av tollerne. Hun ble tiltalt for smugling og besittelse av en betydelig mengde narkotisk stoff, som har en strafferamme på ti år. Hun har erkjent seg skyldig, men bedyret i retten at hun ikke hadde til hensikt å bryte loven.

  WNBA-profilen har vært fengslet i Russland siden hun 17. februar ble pågrepet på flyplassen i Moskva.

 • av NTB
  DEL
  Samferdselsministeren reiser til Tretten bro i dag

  Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) reiser i dag på befaring til Tretten bro i Gudbrandsdalen etter at broen kollapset i løpet av morgentimene.

  Nygård mandag på rundreise i Innlandet på befaring av en rekke infrastruktur langs jernbanen i Gudbrandsdalen, som for tiden bygges om.

  – Etter at det oppsatte programmet er over, vil han også reise til den kollapsede Tretten bro. Her vil han få en orientering av samferdselssjef i Innlandet fylkeskommune, Aud Riseng, skriver departementet i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Suu Kyi dømt til ytterligere seks års fengsel
  Myanmars leder Aung San Suu Kyi ble styrtet i et militærkupp i februar i fjor og har siden fått flere dommer for korrupsjon. Her demonstrerer tilhengere av henne i Yangon i april. Foto: AP / NTB

  En domstol i Myanmar har funnet Aung San Suu Kyi skyldig i et nok et tilfelle av korrupsjon og dømt henne til ytterligere seks års fengsel.

  Suu Kyi ble pågrepet under militærkuppet 1. februar i fjor og ble først satt i husarrest i sin egen bolig. Senere ble hun flyttet til ukjent sted.

  Militærjuntaen anklager landets styrtede leder for en lang rekke lovbrudd, blant annet korrupsjon. Hun er allerede dømt til elleve års fengsel for det juntaen hevder er ulovlig import og besittelse av walkietalkier, samt brudd på koronarestriksjoner under valgkampen i 2020.

  Den nye dommen føyer ytterligere seks års fengsel til straffen for nobelprisvinneren fra 1991.

 • av NTB
  DEL
  Farevarsel for styrtregn en rekke steder i landet
  En rekke steder i landet kan det komme styrtregn de neste dagene, og meteorologene har sendt ut gult farevarsel. Foto: Vidar Ruud / NTB

  I både Trøndelag, Nordland, Agder, Rogaland og på Østlandet ventes det styrtregn de neste dagene. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

  De kraftige regnbygene ventes først i Agder og på Østlandet. Her kan det komme styrtregn fra mandag kveld til sent onsdag kveld, melder meteorologene.

  Lokalt kan det komme 15–30 millimeter regn på en time.

  Fra tirsdag ettermiddag og natt til onsdag står Trøndelag og Nordland for tur, mens styrtregnet kommer til Rogaland fra natt til onsdag.

  Det er også fare for torden alle steder bygene treffer.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Målte rystelse da Tretten bru kollapset

  Målestasjonene til forskningsinstituttet Norsar registrerte en rystelse da Tretten bru kollapset mandag morgen.

  - Vi registrerte en svak rystelse da broen traff bakken, sier varslingsleder Volke Oie ved Norsar.

  - Styrken som ble registrert, var på 0,1. Dette er en svak rystelse. Jordskjelv som vi kan føle, begynner på styrke 2 til 3.

  Rystelsen ble registrert et halvt sekund etter klokken 07.33. Dette passer godt overens med at første telefon om hendelsen ble registrert av politiet klokken 07.34.

  Han sier de foreløpig ikke har funnet tegn til jordskjelv i forkant av at broen falt ned.

 • av NTB
  DEL
  Mann skadet i ku-angrep i Lund i Rogaland

  En mann i 70-årene er hentet i luftambulanse etter å ha blitt angrepet av en ku i Lund i Rogaland. Mannen ble sparket og stanget av kua.

  Hendelsen skjedde på en gård i bygda Hovsherad, opplyser Sørvest politidistrikt.

  Mannen hjalp til på gården da kua gikk til angrep. Han fikk skader i brystet og magen, og var ved bevissthet etter hendelsen.

  Politiet oppretter en undersøkelsessak.

 • av Sveinung Berg Bentzrød
  DEL
  Innlandet: Ikke aktuelt å stenge de andre trebroene
  Den kollapsede broen mandag formiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Broen som kollapset på Tretten mandag, er av samme type som en annen trebro som raste sammen i 2016.

  Det finnes elleve andre slike broer i Innlandet og Viken.

  Samferdselssjef Aud Margrethe Rising i Innlandet fylkeskommune sier at de ikke planlegger å stenge de andre broene.

  – Nei, det ser vi ikke som aktuelt nå, sier Riseng.

  Aftenposten skrev tidligere mandag at broen ble undersøkt etter den andre kollapsen i 2016. Det ble ikke avdekket alvorlige feil da, men noen mindre avvik.

  – Vi hadde en hovedinspeksjon av broen i fjor. Så sent som i juni i år hadde vi det vi kaller en enkeltinspeksjon. Ingen av inspeksjonene ga grunn til bekymring. Hovedinspeksjon utføres av innleid rådgiver. Enkeltinspeksjonene tar vi selv, sier Riseng.

  – Det som skjedde nå var ikke bare tragisk. Det var også veldig overraskende. Vi har mange trebroer i vårt fylke, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  NAF bekymret for kontrollen av broer
  Tretten bru i Gudbrandsdalen kollapset mandag morgen. Brua går over Gudbrandsdalslågen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  NAF er bekymret for om kontrollene av broer er gode nok etter at Tretten bro i Gudbrandsdalen kollapset.

  – Brua ble kontrollert senest i 2021, og så kollapser den i 2022. Det gjør at mange nå spør seg om kontrollen av norske trebruer er god nok. Vi som ferdes på veiene, må kunne stole på at broene er trygge å kjøre på, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

  I 2016 kollapset en tilsvarende bro i Sjoa på grunn av konstruksjonsfeil.

  – Det kommer en granskning av hva som forårsaket brokollapsen på Tretten. Den må åpenbart gjennomgå om kontrollrutinene for broene er gode nok, og at avvik følges opp med tiltak, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Havarikommisjonen: Forsvaret må forbedre sikkerhetsrutiner

  En soldat ble skutt under en skyteøvelse på Mågerø i Færder kommune november 2021. Havarikommisjonen anbefaler Forsvaret forbedring av sikkerhetsrutiner.

  – Undersøkelsen har vist at en soldat med lang erfaring med håndtering av våpen i militæret kan begå feil, enten ved å glemme å sjekke eget våpen eller ikke sjekke godt nok, slår Statens havarikommisjon fast i sin rapport om ulykken.

  Undersøkelsen har vist at de relevante sikkerhetsbestemmelsene ikke ble etterlevd eller fulgt opp, ifølge havarikommisjonen.

  Soldaten som ble skutt, ble alvorlig skadet. En medsoldat ble siktet for uforsiktig omgang med våpen etter skyteulykken.

 • av NTB
  DEL
  Avlivningen av Freya går verden rundt
  Avlivningen av hvalrossen Freya har fått internasjonal oppmerksomhet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Hvalrossen Freya rakk å kapre mange hjerter på sin lange sommerturné langs norskekysten. Søndag var eventyret over, da Fiskeridirektoratet besluttet å avlive henne. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
  Hvalrossen Freya på svømmetur i Frognerkilen i juli. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  Avlivningen av kjendis-hvalrossen Freya har gått viralt over store deler av verden.

  «Den elskede norske hvalrossen er avlivet», skriver Buzzfeed mandag.

  Allerede noen få timer etter sin bortgang prydet Freya overskriftene i flere verdenskjente medier, og har blant annet New York Times, BBC, Washington Post, CNN, The Guardian og det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

  Avlivningen av den arktiske feriegjesten har også fått omtale i Tyskland, Nigeria og Frankrike samt oppmerksomhet i sosiale medier – både før og etter sin død.

 • av NTB
  DEL
  India feirer 75 års uavhengighet
  Indias hindunasjonalistiske statsminister Narendra Modi anklages for å fyre opp under motsetninger mellom folkegrupper, noe som først og fremst går ut over landets 200 millioner muslimer. Mandag markerte han 75 års uavhengighet ved å holde tale fra Det røde fortet i New Delhi. Foto: AP / NTB
  Statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske Bharatiya Janata (BJP) har styrt India siden 2014. Foto: AP / NTB

  75 år har gått siden inderne fikk sin uavhengighet og den daværende britiske kolonien ble delt i India og Pakistan. Det resulterte i masseflukt og massakrer.

  – Ser vi selv den minste ting som kan knyttes til kolonialisme rundt oss, må vi bli kvitt det, sa Indias hindunasjonalistiske statsminister Narendra Modi i en nesten halvannen time lang tale fra Det røde fortet i New Delhi på uavhengighetsdagen mandag.

  – Alle indere, alle regjeringer, alle deler av samfunnet har et ansvar for at India blir selvhjulpent, la han til.

 • av NTB
  DEL
  Havarikommisjonen: Forsvaret må forbedre sikkerhetsrutiner

  En soldat ble skutt under en skyteøvelse på Mågerø i Færder kommune november 2021. Havarikommisjonen anbefaler Forsvaret forbedring av sikkerhetsrutiner.

  – Undersøkelsen har vist at en soldat med lang erfaring med håndtering av våpen i militæret kan begå feil, enten ved å glemme å sjekke eget våpen eller ikke sjekke godt nok, slår Statens havarikommisjon fast i sin rapport om ulykken.

  Undersøkelsen har vist at de relevante sikkerhetsbestemmelsene ikke ble etterlevd eller fulgt opp.

  Forsvaret er i ferd med å teste tekniske løsninger for å forhindre vådeskudd. I påvente av dette må det innføres andre barrierer og risikovurderinger. Forsvaret bør også forbedre praksis for samordning og etterlevelse av relevante sikkerhetsbestemmelser ved øvelser med våpen.

  Soldaten som ble skutt, ble alvorlig skadet. En medsoldat ble siktet for uforsiktig omgang med våpen etter skyteulykken.

 • av NTB
  DEL
  Støre støtter avlivningen av Freya
  Hvalrossen Freya tok seg til rette på flere båter ved Frognerkilen i Oslo. Søndag ble hun avlivet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) støtter beslutningen om å avlive hvalrossen Freya.

  – Jeg støtter beslutningen om avlivningen av Freya. Det var den riktige beslutningen, sier Støre til NRK.

  Flere har reagert på avlivningen, og saken har fått oppmerksomhet internasjonalt.

  – Jeg er ikke overrasket over at dette har ført til mange internasjonale reaksjoner. Norge er en havdriftsnasjon, noen ganger så må vi ta upopulære beslutninger. Jeg har selv stått i diskusjoner om vågehval og sel. Disse reaksjonene er ikke nytt, sier han.

  Tidlig søndag morgen ble hvalrossen Freya avlivet av personell fra Fiskeridirektoratet. Den siste tiden ble det rapportert om flere farlige situasjoner. Direktoratet har gjort egne observasjoner og konkluderte med at risikoen for at det skulle oppstå flere farlige situasjoner, var svært høy.

  Freya dukket opp i Oslo i midten av juli etter å ha beveget seg stadig lenger nord oppover i Oslofjorden i månedene før.

 • av NTB
  DEL
  Ås: 60 togpassasjerer evakuert etter røykutvikling

  Nødetatene rykket mandag morgen ut til melding om røykutvikling fra et tog i Ås. Rundt 60 passasjerer ble evakuert, og to sendt til legevakten.

  Røykutviklingen skal ha kommet fra en konduktørkupé, ifølge politiet.

  – Ikke sett åpne flammer. Mulig teknisk feil. Kontroll på stedet. Passasjerer gått over i et annet togsett, skriver politiet på Twitter.

  Skadeomfanget på de to som er sendt til legevakten, er ukjent.

 • av NTB
  DEL
  Iran: – Ikke involvert i angrepet på Salman Rushdie
  Salman Rushdie ble angrepet på et arrangement i New York rett før han skulle holde et foredrag. Arkivfoto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB
  Salman Rushdie får behandling etter at han ble angrepet på scenen under et arrangement i den amerikanske delstaten New York. Foto: Joshua Goodman / AP / NTB

  Irans utenriksdepartement avviser at landet var involvert i angrepet på forfatteren Salman Rushdie.

  – Vi anser ikke at noen fortjener skyld og anklager for angrepet på Salman Rushdie i USA bortsett fra ham selv og hans støttespillere, sa talsmann Nasser Kanaani for Irans utenriksdepartement mandag.

  – Ingen har rett til å anklage Iran i denne forbindelsen, la han til.

  Uttalelsen er den første offentlige kommentaren fra Iran etter angrepet fredag, hvor den verdenskjente forfatteren ble knivstukket idet han skulle tale på en konferanse i USA.

  Salman Rushdie ga på 1980-tallet ut romanen «Sataniske vers», som ble oppfattet som blasfemisk av mange muslimer. Den daværende lederen av Iran, ayatollah Ruhollah Khomeini, utstedte en såkalt fatwa og erklærte at Rushdie burde drepes.

Mest lest akkurat nå

 1. NORGE

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. NORGE

  Bro kollapset i Øyer i Gudbrandsdalen – lastebil og bil er berørte

 3. NORGE

  Ulykkesbro ble friskmeldt etter at lignende bro kollapset i 2016

 4. NYHETSANALYSE

  Putin ville vise Natos grusomheter. Da gikk det helt galt.

 5. VERDEN

  Utstøtte Liz Cheney får uventet hjelp. – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette

 6. VERDEN

  Tørke over hele Europa: Kan bli risotto- og parmesankrise.