Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mann døde i trafikkulykke på E6 i Nordland
06. august kl 00:33av NTB
DEL

En mann i begynnelsen av 20-årene døde da to biler var involvert i en trafikkulykke på E6 sør for Trofors fredag kveld.

Det var totalt tre personer i bilene. Det er 90-sone på stedet hvor trafikkulykken skjedde.

Mannen som døde, var hjemmehørende på Helgeland og ble erklært død på stedet, opplyser politiet i Nordland. De pårørende er varslet.

I den andre bilen satt et par i 70-årene, som ble fraktet til sykehus med det politiet betegner som ikke livstruende skader.

– Spor på stedet tilsier at bilene har kollidert front mot front, opplyser politiet.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 19.57.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter at kvinne ble skutt på trikk i Göteborg

  En mann i 60-årene er pågrepet etter at en kvinne i 30-årene ble skutt og skadet på en trikk i Göteborg tirsdag morgen, bekrefter svensk politi.

  Kvinnen ble truffet i magen og er sendt til sykehus, og tilstanden hennes blir betegnet som stabil.

  Gjerningsmannen var på den samme trikken og flyktet etter skytingen som skjedde rett før klokken 9 tirsdag.

  Knapt to timer senere ble en mann i 60-årene pågrepet. Politiet opplyser at det ble tatt beslag i et våpen.

  Mannen ble pågrepet etter at politiet hadde undersøkt overvåkingsvideoen fra trikken der skytingen fant sted.

  Motivet bak skytingen er ikke kjent, og det er uklart om kvinnen var et tilfeldig offer.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Får unnskyldning 50 år etter at hun ble buet av scenen
  Sacheen Littlefeather ble hetset etter markeringen. Foto: NTB/ARKIV

  Sacheen Littlefeather rystet Oscar-publikumet 1973.

  Aktivisten og skuespilleren entret scenen for å motta en Oscar på vegne av Marlon Brando.

  Brando nektet å ta imot prisen for beste skuespiller for sin rolle i “Gudfaren” fordi han mente det amerikanske urfolket ble dårlig fremstilt i film- og TV-industrien.

  Isteden sendte han 26 år gamle Sacheen Littlefeather som leste opp en kort uttalelse og takket nei til prisen – for øvrig delt ut av Liv Ullmann.

  Dette var første gang man så en politiske markering på Oscar-utdelingen

  Protesten førte til buing fra publikum og senere en iskald skulder fra filmindustrien, skriver BBC News.

  Nesten 50 år etter får hun nå en unnskyldning fra Oscar-akademiet.

  «Hetsen du gikk gjennom, var grunnløs og ufortjent», står det i brevet.

  – Jeg hadde aldri trodd denne dagen skulle komme, sier Littlefeather om unnskyldningen.

  – Vi er et tålmodig folk – det tok bare 50 år, la hun humoristisk til.

 • av NTB
  DEL
  Politiet imponert av sjåførene på Tretten bru
  Tretten bru i Øyer kommune i Gudbrandsdalen kollapset mandag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Politiet skryter av sjåførene av personbilen og lastebilen som var på broen i Gudbrandsdalen som kollapset mandag. Nå starter arbeidet med å finne årsaken.

  – De to har kommet i en tøff situasjon som de har mestret på en utrolig bra måte. Det er imponerende hvordan de håndterte situasjonen, og de har naturligvis også hatt en del hell med seg, sier påtaleansvarlig Hans Petter Ommedal i Innlandet politidistrikt til NTB.

  Politiet har gjennomført avhør sjåførene av personbilen og lastebilen som kjørte over Tretten bru i Gudbrandsdalen da den kollapset i 7.30-tiden mandag morgen.

  Ingen av de to fikk større fysiske skader i hendelsen. Mari Slåen, som kjørte personbilen, sa mandag til Gudbrandsdølen Dagningen at hun fikk klatret ut av bilen og opp rekkverket på broen før hun kom seg i sikkerhet etter kollapsen.

  Lastebilsjåfør Terje Brenden ble på sin side reddet ut med helikopter etter en time på den kollapsede broen.

 • av NTB
  DEL
  Vannrasjonering i USA på grunn av tørke

  Bruken av vann fra Colorado-elven må trolig reduseres ytterligere i deler av USA og Mexico på grunn av tørke.

  Det ventes at de føderale amerikanske myndighetene vil kunngjøre nye begrensninger tirsdag.

  Bakgrunnen for beslutningen vil være en plan som sju amerikanske delstater og Mexico sluttet seg til i 2019. Formålet var å sikre tilstrekkelig vann i vannmagasinene langs Colorado-elven.

  Den sikrer tilførsel av vann til rundt 40 millioner mennesker i Arizona, California, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah, Wyoming og Mexico. Vannet er avgjørende for landbruket og brukes også til kraftproduksjon.

  De amerikanske delstatene sliter allerede med å innfri et krav om å kutte vannbruken med 15 prosent. I denne delen av USA har det vært tørke i over 20 år, og situasjonen er trolig i ferd med å forverre seg.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Politiet ber om skjerpet kontroll av trebroer
  Tretten bru kollapset mandag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Trebroer som er av samme type som Tretten bru, bør følges opp med skjerpet kontroll. Det mener Hans Petter Ommedal ved Innlandet politidistrikt.

  Det er han som er påtalemessig ansvarlig for etterforskningen av mandagens brokollaps.

  Politiet skal forsøke å finne årsaken.

  Det er et titall broer i Norge som er av samme type som den som kollapset ved Tretten mandag. De er så langt blitt holdt åpne.

  Ommedal vil ikke mene noe om hvorvidt de andre broene bør stenges.

  - Politiet skal ikke mene for mye om det. Jeg skal ikke mene noe om å stenge, men det ligger i dagen at man følger opp de andre broene og holder et høyt kontrollnivå der, sier han.

  Det er fylkeskommunene som eier broene og eventuelt må ta stilling til en skjerpet kontroll.

 • av NTB/Kjetil Magne Sørenes
  DEL
  Ekstraordinært stortingsmøte om strømkrisen
  Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB

  Regjeringens strømplan var ikke nok til å dempe misnøyen på Stortinget. Presidentskapet kaller derfor inn til ekstraordinært møte etter lang tid med svært høye strømpriser.

  Det ble klart etter et møte i presidentskapet tirsdag morgen.

  Aps energiminister Terje Aasland avviste i går at det er nødvendig med et ekstraordinært møte i Stortinget om strømstøtten, selv om både SV og resten av opposisjonen krever dette. Regjeringspartiene Ap og Sp har med stortingspresident Masud Gharankhanis dobbeltstemme flertall i presidentskapet, og kunne dermed satt foten ned for innkallingen. Men det gjorde de ikke. Det er et enstemmig presidentskap som står bak vedtaket, sier Gharankhani til Aftenposten.

  – Det er enstemmig presidentskap, og vi kan vise til det beste ved demokratiet vårt ved at storting og regjering kan samarbeide godt til det beste for innbyggerne og næringslivet i den vanskelige kraftsituasjonen landet vårt har, sier han.

  Mandag leverte regjeringen sin plan for de ulike strømtiltakene. Økt strømstøtte til husholdningene fremskyndes, og i løpet av høsten skal det bli mulig å begrense krafteksporten når vannmagasinfyllingen blir for lav. Regjeringen jobber også med en støtteordning for næringslivet. Denne legges frem senest i forbindelse med statsbudsjettet i oktober.

  Stortingets presidentskap ga 8. august regjeringen én uke på å legge frem en plan for strømstøtten fremover. Flere partier har tatt til orde for å hasteinnkalle Stortinget.

  Møtet vil skje rundt midten av september, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

  Mandag sa Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup til Aftenposten at Høyre gir regjeringen frem til midten av september med å komme med en løsning.

  – Vi forventer at regjeringen legger frem en sak i løpet av en måned. Da vil det være behov for et ekstraordinært møte, sa han da.

 • av NTB
  DEL
  Strømrasjonering i Kina på grunn av tørke

  Tørke og høye temperaturer fører til strømrasjoneringen i Sichuan-provinsen i Kina. En rekke fabrikker blir nødt til å begrense produksjonen.

  Strømrasjoneringen vil vare frem til lørdag. Fabrikker som produserer aluminium, kunstgjødsel, litium og andre produkter, blir rammet.

  I likhet med Norge har Sichuan-provinsen en svært høy andel vannkraft. Men i løpet av sommeren har elvene i området tørket inn.

  Dermed er det blitt lite vann i vannmagasinene også i Sichuan. Samtidig med tørken har det vært temperaturer på over 40 grader den siste uken.

  Når strømmen nå må rasjoneres, ønsker myndighetene å skjerme forbrukerne – på samme måte som i Norge og EU, hvor lignende tiltak er blitt diskutert.

 • av NTB
  DEL
  Nye forestillinger av «Ways of Seeing» i august
  Teaterstykket «Ways of Seeing» kom raskt i søkelyset da det ble begått hærverk mot boligen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara. Nå blir det nye forestillinger av teateret. Foto: Cornelius Poppe, NTB

  I slutten av august settes det opp flere forestillinger av det mye omtalte teaterstykket «Ways of Seeing» på Black Box Teater i Oslo.

  Det skjer i forbindelse med boken «Jeg skulle si storm. Boken om Ways of Seeing» som kommer 19. august.

  – Boken gir en grundig gjennomgang av tidslinjen, samler sentrale kronikker, uttalelser og utspill og gir også leseren anledning til selv å lese det omdiskuterte stykket, opplyser Forlaget Oktober, som gir ut boken.

  Teaterstykket ble for første gang satt opp i 2018 og viste videoopptak av boligene til flere politikere, blant annet daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I tiden etter at teaterstykket ble satt opp, ble det gjennomført flere tilfeller av hærverk ved Waras bolig. Flere, deriblant daværende statsminister Erna Solberg, kritiserte teaterstykket.

  I 2019 ble Waras samboer Laila Anita Bertheussen mistenkt for å ha utført hærverkene, og i 2021 ble hun dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Full elsparkesyklist kan miste førerkortet i to år
  Politiet har i sommer hatt flere kontroller mot elsparkesyklister, blant annet her i Akershusstranda. Foto: Christian Fredrik Borg

  Sent på kvelden 15. juli ble en 27 år gammel elsparkesyklist stoppet av politiet på Akershusstranda. Han var synlig beruset og fikk førerkortet beslaglagt. I ettertid har det vist seg at han hadde en promille på 1,34.

  Mannen gikk nylig til Oslo tingrett for å få tilbake lappen. Det ville ikke retten gå med på.

  Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett kan påtalemyndigheten «midlertidig tilbakekalle føreretten og beslaglegge førerkortet til NN inntil saken mot ham er endelig avgjort, men ikke ut over 17. juli 2023».

  Samtidig skriver dommeren at dersom siktede blir straffedømt, vil førerretten mest sannsynlig bli tilbakekalt for et tidsrom av omkring to år.

  Fra 15. juni i år kom det nye og strengere regler for bruk av elsparkesykkel. Nå gjelder den alminnelige promillegrensen på 0,2 også for ruspåvirket kjøring med små elektriske kjøretøyer, deriblant elsparkesykler.

 • av NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter at kvinne ble skutt på trikk i Göteborg

  En mann i 60-årene er pågrepet etter at en kvinne i 30-årsalderen ble skutt og skadet på en trikk i Göteborg tirsdag morgen, bekrefter svensk politi.

  Kvinnen ble truffet i magen og er sendt til sykehus, og tilstanden hennes blir betegnet som stabil.

  – Vi har snakket med kvinnen, sier politiets pressetalsperson Peter Adlersson.

  Gjerningsmannen var på den samme trikken og flyktet etter skytingen, som skjedde rett før klokken 9 tirsdag morgen.

  Knapt to timer senere ble en mann i 60-årene pågrepet. Politiet opplyser at det ble tatt beslag i et våpen.

  Mannen ble pågrepet etter at politiet hadde undersøkt overvåkingsvideoen fra trikken der skytingen fant sted.

  Motivet bak skytingen er ikke kjent, og det er uklart om kvinnen var et tilfeldig offer.

  – Han har i alle fall rettet våpenet i den retning, men det er mye som er uavklart, sier Adlersson.

 • av NTB
  DEL
  Fire unge menn tiltalt for kidnapping og ran

  Fire menn i 20-årene er tiltalt for frihetsberøvelse og ran av en mann i Stavanger i september 2020.

  Hendelsen skal ha skjedd på Bryne, hvor en mann ble kidnappet i en bil og kjørt til Tasta, hvor han ble truet med vold og vanntortur, melder Stavanger Aftenblad.

  Ifølge tiltalen ble fornærmede truet med vold, blant annet med å få kuttet av fingrene, om han ikke oppga brorens adresse i byen. To av de siktede skal ha sittet på hver side av fornærmede for å hindre ham i å flykte.

  Da de ankom brorens hus, skal de ha tilranet seg to høyttalere, en forsterker og en klokke. De som befant seg i leiligheten, en mann og en kvinne, har også status som fornærmede i saken.

  I tiltalen kommer det også frem at mannen ble truet med vanntortur om han kontaktet politiet eller gjorde «noe annet dumt».

  Rettssaken finner sted i slutten av august.

 • av NTB
  DEL
  Masseskyting på sykehus i Memphis

  Minst åtte mennesker skal være skutt og såret på et sykehus i Memphis i Tennessee i USA, melder lokale medier.

  Ifølge Local 24 News har politiet sperret av Methodist North-sykehuset og gatene rundt, men det er uklart hva som har skjedd der.

 • av NTB/Henning Carr Ekroll
  DEL
  Brokollapsen: Politiet skal avhøre fagpersoner
  Den kollapsede broen ligger over E6. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Politiet skal avhøre fagpersoner etter brokollapsen på Tretten mandag. Det skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

  «Politiet har iverksatt etterforskning med blant annet å sikre bilder, avhør av fører av privatbilen, fører av lastebil og av de første personene på stedet. I dag og fremover vil avhør av fagpersoner bli prioritert. Formålet med etterforskningen er å undersøke hva som forårsaket brokollapsen», skriver politidistriktet i pressemeldingen.

  Ifølge politiet er redningsaksjonen etter brokollapsen nå formelt avsluttet av nødetatene.

  Krimteknikere vil vurdere å være til stede når restene av broen skal fjernes. Formålet er å eventuelt sikre ytterligere bildedokumentasjon av konstruksjonen.

  Politiet opplyser videre at E6 fortsatt er stengt ved stedet. Det er omkjøring gjennom Tretten sentrum like ved. Politiet varsler at omkjøringsveien fungerer tilfredsstillende.

  Den nærmeste broen over Gudbrandsdalslågen ligger ved Øyer, ca ni kilometer sør for Tretten.

  Det varsles også at veien forbi ulykkesstedet i perioder kan bli stengt under opprydningsarbeidet.

  «Årsaken er at det kan være elementer i spenn, og det må tas vise forholdsregler knyttet til sikkerheten for mannskap og trafikken forbi ulykkesstedet», heter det.

 • av NTB
  DEL
  Tidligere statsminister ga seg selv flere ministerposter
  Australias tidligere statsminister Scott Morrison tildelte seg selv fem ministerposter i skjul under koronapandemien. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB

  Australias tidligere statsminister Scott Morrison ga seg selv fem ministerposter i skjul under koronapandemien, ifølge etterfølgeren Anthony Albanese.

  Albanese anklager Morrison for å ødelegge demokratiet etter avsløringen om at Morrison i hemmelighet ga seg selv fem ministerposter. Det skjedde uten at befolkningen fikk vite det, og Morrison førte nasjonalforsamlingen bak lyset, ifølge Albanese.

  Detaljer i saken ble først avslørt i helgen i australske medier. Albanese la tirsdag til at Morrison i perioden fra mars 2020 til mai 2021 utpekte seg selv til minister for helse, økonomi, finans, innenrikspolitikk og industri, og at dette så ut til å ha gitt Morrison like stor makt som statsrådene som allerede hadde disse postene.

  – Det er fullstendig uhørt at disse utnevnelsene ble holdt skjult for australierne av Morrisons regjering, sa Albanese til journalister i Canberra tirsdag.

  Morrison forsvarer overfor den Sydney-baserte radiostasjonen 2GB at han ga seg selv flere ministerverv. Han sier at de skulle være en sikkerhetsmekanisme under koronapandemien og at han ville gjort utnevnelsene av seg selv offentlig dersom han hadde kommet til å få behov for å benytte seg av disse vervene.

  – Noen ganger glemmer vi det som skjedde for to år siden og situasjonen vi sto overfor. Det var en uvanlig og uhørt tid, sier han, og bruker sykehusinnleggelsen av Storbritannias statsminister Boris Johnson som eksempel.

 • av NTB
  DEL
  Fire av ti studenter mangler venner på studiestedet
  Mange studenter har få eller ingen venner på studiestedet. Men det er langt færre som har få eller ingen venner blant dem som har deltatt i fadderordningen på studiet sitt. Illustrasjonsfoto: Ole Martin Wold / NTB

  41 prosent av norske studenter har få eller ingen venner på studiestedet sitt, viser en ny undersøkelse.

  – Ikke til å leve med, sier lederen for undersøkelsen.

  – Vi kan ikke leve med at over 40 prosent av studentene har det slik. Vi må jobbe fra alle kanter med tiltak som kan bidra til følelsen av tilhørighet og støtte. Alle trenger noen å diskutere oppgaver og spise matpakke med, og dette er vårt felles ansvar, sier Kari-Jussie Lønning, som er leder for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse, i en pressemelding.

  I undersøkelsen har 41 prosent av de nesten 60.000 studentene som har svart, sagt at de har få eller ingen venner på studiestedet sitt.

  Undersøkelsen viser samtidig at det er langt færre som har få eller ingen venner blant dem som har deltatt i fadderordningen på studiet sitt eller er med i studentforeninger.

  Norsk studentorganisasjon (NSO) mener for lav studiestøtte gjør at noen studenter må prioritere jobb fremfor å få seg venner.

  – Med studier på heltid og jobb på deltid, står mange igjen med liten tid til det livet som finnes utenom- som å få seg venner. Nok en gang ser vi at studiestøtten må økes, sier NSO-leder Maika Marie Godal.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  20 omkom i ulykke mellom buss og tankbil i Pakistan
  Vrakene av bussen og tankbilen sto tirsdag morgen igjen på motorveien ved Bahawalpur etter det kraftige sammenstøtet natt til tirsdag. Foto: AP / NTB

  Minst 20 personer har omkommet i et kraftig sammenstøt mellom en buss og en tankbil i Pakistan natt til tirsdag (lokal tid).

  Ulykken skjedde på motorveien ved Bahawalpur, sør i Punjab-provinsen, melder avisen Jang. Bussen var på vei fra Lahore til Karachi.

  Etter sammenstøtet tok begge kjøretøyene fyr. Derfor er det grunn til å tro at flere passasjerer døde av brannen.

  Ifølge avisen var det 29 personer om bord i bussen. Ni av dem er reddet ut. Seks av disse er skadet og er fraktet til sykehus.

 • av NTB
  DEL
  Mange våpen beslaglagt i Oslo fengsel i sommer
  Det er i sommer beslaglagt 18 stikk- og slagvåpen som innsatte har laget inne i Oslo fengsel. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

  Rekordmange våpen er beslaglagt i Oslo fengsel denne sommeren, skriver Dagbladet, og opplyser at det er beslaglagt 18 slag- og stikkvåpen i fengselet.

  Bilder som er gjengitt, viser hvordan vanlige redskap som gafler, oppvaskbørster i plast, barberblader og stolbein er omgjort til potensielt livsfarlige våpen av de innsatte i fengselet.

  I en e-post fra tidligere i sommer ble de ansatte bedt om å være årvåkne.

  – Mesteparten av disse tingene som blir laget av legale gjenstander som de har lov til å ha på cellen, men som de misbruker og tilvirker til å bli et illegalt våpen, sier fungerende sikkerhetsinspektør Arve Martinsen i fengselet.

 • av NTB
  DEL
  Utsetter åpningen av ny E39 med en måned

  Nye Veier utsetter åpningen av den nye veistrekningen på E39 mellom Kristiansand og Mandal med en måned, fra oktober til november.

  Det er en følge av at det også er satt i gang arbeid med ringveien i Kristiansand, at det fire år lange veiprosjektet utsettes en drøy måned, skriver avisen Lindesnes. Dermed blir den høytidelige åpningen forskjøvet fra 4. oktober til november.

  Ytre ringvei ligger i Kristiansand og kobler sammen E 39 fra vest med E 18 fra øst.

  Den nye europaveien erstatter en ulykkesutsatt strekning mellom Mandal og Kristiansand i Agder. Fra før er deler av prosjektet tatt i bruk fortløpende etter ferdigstillelse.

 • av NTB
  DEL
  Tøffet seg med machete, fikk samfunnsstraff

  En mann i 30-årene er dømt til samfunnsstraff for trusler og for å ha hatt med seg en machete på Navs kontor i Arendal.

  Mannen var ruset og skal ha troppet opp i den tro at det var fattet et vedtak om nødpenger. Det var det ikke, informerte saksbehandleren, som tilbød ham en matpose, skriver Agderposten.

  Dette falt ikke i god jord hos mannen, som sa at han ikke ville dra før han fikk pengene. Han slo i bordet, kastet et eple i skranken og skal ha sagt følgende:

  – Hadde dette vært på Nav i Oslo så skulle jeg ha slått deg i skallen med en machete, men siden vi er i Arendal og jeg har skjerpet meg, så skal jeg ikke gjøre det.

  For machete, det hadde han. Det ble klart da politiet pågrep ham. Nav-saksbehandleren, som kjente mannen fra før, ble ikke umiddelbart skremt. Men hun skal ha blitt svært redd da hun fikk vite om våpenfunnet i en slire under jakken, står det i rettsdokumentene.

  Det nevnes videre at saksbehandleren innledningsvis mente at mannen, som er i en rehabiliteringsfase, bare ville tøffe seg.

  En rekke andre mindre forhold ble også behandlet i Agder tingrett. I tillegg til 32 timer med samfunnsstraff, inndras kniver og macheten.

 • av NTB
  DEL
  38 migranter strandet i dagevis

  Gresk politi sier de har funnet en gruppe med 38 syriske migranter som har stått fast på en holme i grenseelven Evros i flere dager.

  – Etter å ha mottatt nye opplysninger og gjort omfattende undersøkelser har vi funnet en gruppe ulovlige innvandrere som sier de er syriske. Det er ni kvinner og sju barn i gruppen, opplyser politiet.

  Gruppen, som også inkluderer en gravid kvinne, ble funnet rundt fire kilometer fra der det først var oppgitt at de befant seg, heter det i politiets uttalelse. De legger til at det opprinnelige stedet som ble oppgitt, befinner seg utenfor gresk territorium.

  Innenriksminister Notis Mitarachi sier migrantene ble funnet i en båt fire kilometer sør for en tyrkisk holme i Evros, som danner grense mellom Tyrkia og Hellas.

  Greske medier og organisasjoner melder at det er et dødt barn i gruppen som nå er funnet, men dette er ikke bekreftet av politiet.

  De siste dagene har det kommet flere meldinger om at migrantene var strandet på en holme og at hverken Hellas eller Tyrkia ville ta ansvar for dem. FN uttrykte i helgen bekymring for gruppen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5