Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
MC-fører døde i trafikkulykke på Karmøy
06. august kl 00:34av NTB
DEL

En MC-fører døde i en trafikkulykke på Karmøy fredag kveld. Ifølge politiet skjedde ulykken i forbindelse med en forbikjøring.

De nærmeste pårørende er varslet, men politiet vil ikke gå ut med kjønn eller alder på den avdøde før flere er varslet.

– Hendelsesforløpet er ikke redegjort for ennå, men åstedsundersøkelsene til politiet og Statens vegvesen er ferdig på stedet. Det er også gjort flere avhør av vitner som så hendelsen, sier operasjonsleder Victor Femme-Jensen i Sørvest-politiet til NTB.

Politiet meldte om ulykken på Vestre Karmøyveg ved Sandhåland i 18-tiden fredag.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Politiet ber om skjerpet kontroll av trebroer
  Tretten bru kollapset mandag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Trebroer som er av samme type som Tretten bru, bør følges opp med skjerpet kontroll. Det mener Hans Petter Ommedal, politiinspektør ved Innlandet politidistrikt.

  Det er han som er påtalemessig ansvarlig for etterforskningen av mandagens brokollaps.

  Politiet skal forsøke å finne årsaken.

  Det er et titalls broer i Norge som er av samme type som den som kollapset ved Tretten på mandag. De er så langt blitt holdt åpne.

  Politiinspektør Ommedal vil ikke mene noe om hvorvidt de andre broene bør stenges.

  - Politiet skal ikke mene for mye om det. Jeg skal ikke mene noe om å stenge, men det ligger i dagen at man følger opp de andre broene og holder er høyt kontrollnivå der, sier han.

  Det er fylkeskommunene som har eierskap til broene og som eventuelt må ta stilling til en skjerpet kontroll.

 • av NTB/Kjetil Magne Sørenes
  DEL
  Ekstraordinært stortingsmøte om strømkrisen
  Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB

  Regjeringens strømplan var ikke nok til å dempe misnøyen på Stortinget. Presidentskapet kaller derfor inn til ekstraordinært møte om strømkrisen, etter lang tid med svært høye strømpriser.

  Det ble klart etter et møte i presidentskapet tirsdag morgen.

  Aps energiminister Terje Aasland avviste i går at det nødvendig med ekstraordinært møte i Stortinget om strømstøtten, selv om både SV og resten av opposisjonen krever dette. Regjeringspartiene Ap og Sp har med stortingspresident Masud Gharankhanis dobbeltstemme flertall i presidentskapet, og kunne dermed satt foten ned for innkallingen. Men det gjorde de ikke. Det er et et enstemmig presidentskap som står bak vedtaket, sier Gharankhani til Aftenposten.

  - Det er enstemmig presidentskap og vi kan vise til det beste med demokratiet vårt ved at storting og regjering kan samarbeide godt til det beste for innbyggerne og næringslivet i den vanskelige kraftsituasjonen landet vårt har, sier han.

  Mandag leverte regjeringen sin plan for de ulike strømtiltakene. Økt strømstøtte til husholdningene fremskyndes, og i løpet av høsten skal det bli mulig å begrense krafteksporten når vannmagasinfyllingen blir for lav. Regjeringen jobber også med en støtteordning for næringslivet. Denne legges fram senest i forbindelse med statsbudsjettet i oktober.

  Stortingets presidentskap ga 8. august regjeringen én uke på å legge fram en plan for strømstøtten framover. Flere partier har tatt til orde for å hasteinnkalle Stortinget.

  Møtet vil skje rundt midten av september, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

  Mandag sa Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup til Aftenposten at Høyre gir regjeringen frem til midten av september med å komme med en løsning.

  – Vi forventer at regjeringen legger frem en sak i løpet av en måned. Da vil det være behov for et ekstraordinært møte, sa han da.

 • av NTB
  DEL
  Strømrasjonering i Kina på grunn av tørke

  Tørke og høye temperaturer fører til strømrasjoneringen i Sichuan-provinsen i Kina. En rekke fabrikker blir nødt til å begrense produksjonen.

  Strømrasjoneringen vil vare frem til lørdag. Fabrikker som produserer aluminium, kunstgjødsel, litium og andre produkter blir rammet.

  I likhet med Norge har Sichuan-provinsen en svært høy andel vannkraft. Men i løpet av sommeren har elvene i området tørket inn.

  Dermed er det blitt lite vann i vannmagasinene også i Sichuan. Samtidig med tørken har det vært svært høye temperaturer på over 40 grader den siste uken.

  Når strømmen nå må rasjoneres, ønsker myndighetene å skjerme forbrukerne – på samme måte som i Norge og EU, hvor lignende tiltak er blitt diskutert.

 • av NTB
  DEL
  Nye forestillinger av «Ways of Seeing» i august
  Teaterstykket «Ways of Seeing» kom raskt i søkelyset da det ble begått hærverk mot boligen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara. Nå blir det nye forestillinger av teateret. Foto: Cornelius Poppe, NTB

  I slutten av august settes det opp flere forestillinger av det mye omtalte teaterstykket «Ways of Seeing» på Black Box Teater i Oslo.

  Det skjer i forbindelse med boken «Jeg skulle si storm. Boken om Ways of Seeing» som kommer 19. august.

  – Boken gir en grundig gjennomgang av tidslinjen, samler sentrale kronikker, uttalelser og utspill og gir også leseren anledning til selv å lese det omdiskuterte stykket, opplyser Forlaget Oktober, som gir ut boken.

  Teaterstykket ble for første gang satt opp i 2018 og viste videoopptak av boligene til flere politikere, blant annet daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I tiden etter at teaterstykket ble satt opp, ble det gjennomført flere tilfeller av hærverk ved Waras bolig. Flere, deriblant daværende statsminister Erna Solberg, kritiserte teaterstykket.

  I 2019 ble Waras samboer Laila Anita Bertheussen mistenkt for å ha utført hærverkene, og i 2021 ble hun dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Full elsparkesyklist kan miste førerkortet i to år
  Politiet har i sommer hatt flere kontroller mot elsparkesyklister, blant annet her i Akershusstranda. Foto: Christian Fredrik Borg

  Sent på kvelden 15. juli ble en 27 år gammel elsparkesyklist stoppet av politiet på Akershusstranda. Han var synlig beruset og fikk førerkortet beslaglagt. I ettertid har det vist seg at han hadde en promille på 1,34.

  Mannen gikk nylig til Oslo tingrett for å få tilbake lappen. Det ville ikke retten gå med på.

  Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett kan påtalemyndigheten «midlertidig tilbakekalle føreretten og beslaglegge førerkortet til NN inntil saken mot ham er endelig avgjort, men ikke ut over 17. juli 2023».

  Samtidig skriver dommeren at dersom siktede blir straffedømt, vil førerretten mest sannsynlig bli tilbakekalt for et tidsrom av omkring to år.

  Fra 15. juni i år kom det nye og strengere regler for bruk av elsparkesykkel. Nå gjelder den alminnelige promillegrensen på 0,2 også for ruspåvirket kjøring med små elektriske kjøretøyer, deriblant elsparkesykler.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne skutt på trikk i Göteborg

  En kvinne i 30-årsalderen er skutt og såret på en trikk i Göteborg, bekrefter svensk politi.

  Ifølge Aftonbladet ble kvinnen truffet i magen og er sendt til sykehus, og tilstanden hennes blir betegnet som stabil.

  – Vi har snakket med kvinnen, sier politiets pressetalsperson Peter Adlersson.

  Gjerningsmannen skal ha vært på den samme trikken og flyktet etter skytingen, som skjedde rett før klokka 9 tirsdag morgen.

  Store politistyrker er satt inn i letingen etter mannen.

  – Det pågår nå en jakt, sier Adlersson.

  Gjerningsmannens identitet og motivet bak skytingen er ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  Fire unge menn tiltalt for kidnapping og ran

  Fire menn i 20-årene er tiltalt for frihetsberøvelse og ran av en mann i Stavanger i september 2020.

  Hendelsen skal ha skjedd på Bryne, hvor en mann ble kidnappet i en bil og kjørt til Tasta, hvor han ble truet med vold og vanntortur, melder Stavanger Aftenblad.

  Ifølge tiltalen ble fornærmede truet med vold, blant annet med å få kuttet av fingrene, om han ikke oppga brorens adresse i byen. To av de siktede skal ha sittet på hver side av fornærmede for å hindre ham i å flykte.

  Da de ankom brorens hus skal de ha tilranet seg to høyttalere, en forsterker og en klokke. De som befant seg i leiligheten, en mann og en kvinne, har også status som fornærmede i saken.

  I tiltalen kommer det også frem at mannen ble truet med vanntortur om han kontaktet politiet eller gjorde «noe annet dumt».

  Rettssaken finner sted i slutten av august.

 • av NTB
  DEL
  Masseskyting på sykehus i Memphis

  Minst åtte mennesker skal være skutt og såret på et sykehus i Memphis i Tennessee i USA, melder lokale medier.

  Ifølge Local 24 News har politiet sperret av Methodist North-sykehuset og gatene rundt, men det er uklart hva som har skjedd der.

 • av NTB/Henning Carr Ekroll
  DEL
  Brokollapsen: Politiet skal avhøre fagpersoner
  Den kollapsede broen ligger over E6. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Politiet skal avhøre fagpersoner etter brokollapsen på Tretten mandag. Det skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

  «Politiet har iverksatt etterforskning med blant annet å sikre bilder, avhør av fører av privatbilen, fører av lastebil og av de første personene på stedet. I dag og fremover vil avhør av fagpersoner bli prioritert. Formålet med etterforskningen er å undersøke hva som forårsaket brokollapsen», skriver politidistriktet i pressemeldingen.

  Ifølge politiet er redningsaksjonen etter brokollapsen nå formelt avsluttet av nødetatene.

  Krimteknikere vil vurdere å være til stede når restene av broen skal fjernes. Formålet er å eventuelt sikre ytterligere bildedokumentasjon av konstruksjonen.

  Politiet opplyser videre at E6 fortsatt er stengt ved stedet. Det er omkjøring gjennom Tretten sentrum like ved. Politiet varsler at omkjøringsveien fungerer tilfredsstillende.

  Den nærmeste broen over Gudbrandsdalslågen ligger ved Øyer, ca ni kilometer sør for Tretten.

  Det varsles også at veien forbi ulykkesstedet i perioder kan bli stengt under opprydningsarbeidet.

  «Årsaken er at det kan være elementer i spenn, og det må tas vise forholdsregler knyttet til sikkerheten for mannskap og trafikken forbi ulykkesstedet», heter det.

 • av NTB
  DEL
  Tidligere statsminister ga seg selv flere ministerposter
  Australias tidligere statsminister Scott Morrison tildelte seg selv fem ministerposter i skjul under koronapandemien. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB

  Australias tidligere statsminister Scott Morrison ga seg selv fem ministerposter i skjul under koronapandemien, ifølge etterfølgeren Anthony Albanese.

  Albanese anklager Morrison for å ødelegge demokratiet etter avsløringen om at Morrison i hemmelighet ga seg selv fem ministerposter. Det skjedde uten at befolkningen fikk vite det, og Morrison førte nasjonalforsamlingen bak lyset, ifølge Albanese.

  Detaljer i saken ble først avslørt i helgen i australske medier. Albanese la tirsdag til at Morrison i perioden fra mars 2020 til mai 2021 utpekte seg selv til minister for helse, økonomi, finans, innenrikspolitikk og industri, og at dette så ut til å ha gitt Morrison like stor makt som statsrådene som allerede hadde disse postene.

  – Det er fullstendig uhørt at disse utnevnelsene ble holdt skjult for australierne av Morrisons regjering, sa Albanese til journalister i Canberra tirsdag.

  Morrison forsvarer overfor den Sydney-baserte radiostasjonen 2GB at han ga seg selv flere ministerverv. Han sier at de skulle være en sikkerhetsmekanisme under koronapandemien og at han ville gjort utnevnelsene av seg selv offentlig dersom han hadde kommet til å få behov for å benytte seg av disse vervene.

  – Noen ganger glemmer vi det som skjedde for to år siden og situasjonen vi sto overfor. Det var en uvanlig og uhørt tid, sier han, og bruker sykehusinnleggelsen av Storbritannias statsminister Boris Johnson som eksempel.

 • av NTB
  DEL
  Fire av ti studenter mangler venner på studiestedet
  Mange studenter har få eller ingen venner på studiestedet. Men det er langt færre som har få eller ingen venner blant dem som har deltatt i fadderordningen på studiet sitt. Illustrasjonsfoto: Ole Martin Wold / NTB

  41 prosent av norske studenter har få eller ingen venner på studiestedet sitt, viser en ny undersøkelse.

  – Ikke til å leve med, sier lederen for undersøkelsen.

  – Vi kan ikke leve med at over 40 prosent av studentene har det slik. Vi må jobbe fra alle kanter med tiltak som kan bidra til følelsen av tilhørighet og støtte. Alle trenger noen å diskutere oppgaver og spise matpakke med, og dette er vårt felles ansvar, sier Kari-Jussie Lønning, som er leder for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse, i en pressemelding.

  I undersøkelsen har 41 prosent av de nesten 60.000 studentene som har svart, sagt at de har få eller ingen venner på studiestedet sitt.

  Undersøkelsen viser samtidig at det er langt færre som har få eller ingen venner blant dem som har deltatt i fadderordningen på studiet sitt eller er med i studentforeninger.

  Norsk studentorganisasjon (NSO) mener for lav studiestøtte gjør at noen studenter må prioritere jobb fremfor å få seg venner.

  – Med studier på heltid og jobb på deltid, står mange igjen med liten tid til det livet som finnes utenom- som å få seg venner. Nok en gang ser vi at studiestøtten må økes, sier NSO-leder Maika Marie Godal.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  20 omkom i ulykke mellom buss og tankbil i Pakistan
  Vrakene av bussen og tankbilen sto tirsdag morgen igjen på motorveien ved Bahawalpur etter det kraftige sammenstøtet natt til tirsdag. Foto: AP / NTB

  Minst 20 personer har omkommet i et kraftig sammenstøt mellom en buss og en tankbil i Pakistan natt til tirsdag (lokal tid).

  Ulykken skjedde på motorveien ved Bahawalpur, sør i Punjab-provinsen, melder avisen Jang. Bussen var på vei fra Lahore til Karachi.

  Etter sammenstøtet tok begge kjøretøyene fyr. Derfor er det grunn til å tro at flere passasjerer døde av brannen.

  Ifølge avisen var det 29 personer om bord i bussen. Ni av dem er reddet ut. Seks av disse er skadet og er fraktet til sykehus.

 • av NTB
  DEL
  Mange våpen beslaglagt i Oslo fengsel i sommer
  Det er i sommer beslaglagt 18 stikk- og slagvåpen som innsatte har laget inne i Oslo fengsel. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

  Rekordmange våpen er beslaglagt i Oslo fengsel denne sommeren, skriver Dagbladet, og opplyser at det er beslaglagt 18 slag- og stikkvåpen i fengselet.

  Bilder som er gjengitt, viser hvordan vanlige redskap som gafler, oppvaskbørster i plast, barberblader og stolbein er omgjort til potensielt livsfarlige våpen av de innsatte i fengselet.

  I en e-post fra tidligere i sommer ble de ansatte bedt om å være årvåkne.

  – Mesteparten av disse tingene som blir laget av legale gjenstander som de har lov til å ha på cellen, men som de misbruker og tilvirker til å bli et illegalt våpen, sier fungerende sikkerhetsinspektør Arve Martinsen i fengselet.

 • av NTB
  DEL
  Utsetter åpningen av ny E39 med en måned

  Nye Veier utsetter åpningen av den nye veistrekningen på E39 mellom Kristiansand og Mandal med en måned, fra oktober til november.

  Det er en følge av at det også er satt i gang arbeid med ringveien i Kristiansand, at det fire år lange veiprosjektet utsettes en drøy måned, skriver avisen Lindesnes. Dermed blir den høytidelige åpningen forskjøvet fra 4. oktober til november.

  Ytre ringvei ligger i Kristiansand og kobler sammen E 39 fra vest med E 18 fra øst.

  Den nye europaveien erstatter en ulykkesutsatt strekning mellom Mandal og Kristiansand i Agder. Fra før er deler av prosjektet tatt i bruk fortløpende etter ferdigstillelse.

 • av NTB
  DEL
  Tøffet seg med machete, fikk samfunnsstraff

  En mann i 30-årene er dømt til samfunnsstraff for trusler og for å ha hatt med seg en machete på Navs kontor i Arendal.

  Mannen var ruset og skal ha troppet opp i den tro at det var fattet et vedtak om nødpenger. Det var det ikke, informerte saksbehandleren, som tilbød ham en matpose, skriver Agderposten.

  Dette falt ikke i god jord hos mannen, som sa at han ikke ville dra før han fikk pengene. Han slo i bordet, kastet et eple i skranken og skal ha sagt følgende:

  – Hadde dette vært på Nav i Oslo så skulle jeg ha slått deg i skallen med en machete, men siden vi er i Arendal og jeg har skjerpet meg, så skal jeg ikke gjøre det.

  For machete, det hadde han. Det ble klart da politiet pågrep ham. Nav-saksbehandleren, som kjente mannen fra før, ble ikke umiddelbart skremt. Men hun skal ha blitt svært redd da hun fikk vite om våpenfunnet i en slire under jakken, står det i rettsdokumentene.

  Det nevnes videre at saksbehandleren innledningsvis mente at mannen, som er i en rehabiliteringsfase, bare ville tøffe seg.

  En rekke andre mindre forhold ble også behandlet i Agder tingrett. I tillegg til 32 timer med samfunnsstraff, inndras kniver og macheten.

 • av NTB
  DEL
  38 migranter strandet i dagevis

  Gresk politi sier de har funnet en gruppe med 38 syriske migranter som har stått fast på en holme i grenseelven Evros i flere dager.

  – Etter å ha mottatt nye opplysninger og gjort omfattende undersøkelser har vi funnet en gruppe ulovlige innvandrere som sier de er syriske. Det er ni kvinner og sju barn i gruppen, opplyser politiet.

  Gruppen, som også inkluderer en gravid kvinne, ble funnet rundt fire kilometer fra der det først var oppgitt at de befant seg, heter det i politiets uttalelse. De legger til at det opprinnelige stedet som ble oppgitt, befinner seg utenfor gresk territorium.

  Innenriksminister Notis Mitarachi sier migrantene ble funnet i en båt fire kilometer sør for en tyrkisk holme i Evros, som danner grense mellom Tyrkia og Hellas.

  Greske medier og organisasjoner melder at det er et dødt barn i gruppen som nå er funnet, men dette er ikke bekreftet av politiet.

  De siste dagene har det kommet flere meldinger om at migrantene var strandet på en holme og at hverken Hellas eller Tyrkia ville ta ansvar for dem. FN uttrykte i helgen bekymring for gruppen.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 6.000 lynnedslag på Østlandet.
  Lynnedslag gjorde at et tre falt over en barnehage i Gaustadveien i Oslo mandag kveld. Foto: Annika Byrde / NTB

  I løpet av seks timer mandag har det vært nesten 6.000 lynnedslag på Østlandet.

  – Det er ganske heftig. Men det som ligger i Sverige, er ganske mye verre. Det dreier seg om 22.000 nedslag, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt til NTB mandag kveld.

  Meteorologen er ikke sikker på om uværet i Sverige er på vei til Norge eller ei.

  – Vi har sendt ut varsel på mye bygeaktivitet med farevarsel for styrtregn, så dette kan godt fortsette utover kvelden, sier Wiberg og viser til instituttets informasjonsside.

  Også tirsdag og onsdag vil det bli bygeaktivitet i Sør-Norge.

  – Særlig nord på Østlandet. Noen av bygene blir veldig kraftige. Men det blir noe mindre bygeaktivitet onsdag og torsdag, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg.

 • av NTB
  DEL
  Ukrainsk kornskip er «sporløst forsvunnet»
  Lasteskipet Razoni seilte gjennom Bosporosstredet ved Istanbul for to uker siden. Nå er senderen som kringkaster skipets posisjon, skrudd av, og det er ukjent hvor Razoni og lasten på 26.000 tonn mais fra Ukraina befinner seg. Arkivfoto: Khalil Hamra / AP / NTB

  Skipet som forlot Ukraina med den første kornlasten siden eksporten ble gjenopptatt, har sluttet å oppgi hvor det er og hvor lasten er på vei.

  Razoni forlot Odesa med 26.000 tonn mais 1. august. Opprinnelig skulle lasten til Libanon, men kjøperen trakk seg og underveis har lasten blitt kjøpt og solgt flere ganger.

  De siste tre dagene har det ikke kommet signaler fra senderen som identifiserer skipet og oppgir hvor det befinner seg. Den siste kjente posisjonen var i nærheten av Kypros.

  To kilder opplyser til Reuters at skipet er på vei til den syriske havnebyen Tartus. Det kan være forklaringen på at senderen er skrudd av. Syria er en nær alliert av Russland, og Ukraina har beskyldt syrerne for å kjøpe korn som er stjålet fra Ukraina under krigen. Syria er også underlagt en rekke vestlige sanksjoner i kjølvannet av den elleve år lange borgerkrigen.

 • av NTB
  DEL
  Hver sjuende pub har gått dukken i City of London
  Illustrasjonsfoto: Alberto Pezzali / AP / NTB

  En sjudel av alle puber, barer og restauranter i Londons finansdistrikt har bukket under siden koronaen meldte sin ankomst i 2020.

  Serveringsbransjen i et av verdens viktigste finansdistrikter har lidd betydelige større koronatap enn resten av Storbritannia. Det viser en bransjeoversikt lagt frem mandag.

  Mye av forklaringen ligger i hjemmekontor og andre løsninger som førte til at folk ikke var på kontoret under pandemien.

  Folk som tidligere pendlet inn til byen, har i stedet jobbet hjemmefra og gått på pub og restaurant i nærområdet, påpeker rapporten.

  Også fraværet av turister har vært merkbart for dem som serverer mat og drikke i den britiske hovedstaden.

  – Det ser også ut til at de nye arbeidsmønstrene kommer til å bli permanente for mange, noe som har bidratt til vedvarende nedgang i sentrum, sier Karl Chessell i CGA, som står bak mandagens rapport.

 • av NTB
  DEL
  Lastebilsjåfør skadet i ulykke i Porsgrunn

  En sjåfør er kjørt til sykehus etter å ha blitt skadet da lastebilen han kjørte, ble hengende utfor en høy kant på et anleggsområde i Porsgrunn.

  Mannen i 70-årene er kjørt til Skien sykehus i ambulanse. Skadeomfanget er ukjent, opplyser Sørøst politidistrikt.

  Luftambulansen måtte avbryte oppdraget på grunn av værforholdene. Ulykkesstedet er i et anleggsområde i Langangen knyttet til bygging av ny E18.

  Ambulanse, brannvesen og politi rykket mandag kveld ut til området. Det skal bare ha vært sjåføren som satt i lastebilen.

  – Vedkommende er ved bevissthet og får tilsyn i ambulansen. Sjåføren skal ha fått klemskader, og skadene anses å være alvorlige, opplyste operasjonsleder Erik Ullhaug Olsen til Varden.

  En kranbil ble sendt til ulykkesstedet for å sikre lastebilen sammen med flere tunge brannbiler.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
  VERDEN
  Publisert:

  Direktestudio: Krigen i Ukraina