Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Brann i trehusbebyggelse i Bergen
06. august kl 06:59av NTB
DEL

Det brant i et trehus i Bergen sentrum lørdag morgen, og rundt tolv personer ble evakuert. Det var en stund spredningsfare, men brannen ble slokket etter noen timer.

Det hadde tatt fyr i kjelleren i et trehus i området Grønnesmauet.

Ved 8.30-tiden opplyste politiet på Twitter at brannen var slokket, og at brannvesenet vil jobbe videre på stedet med etterslokking.

Politiet har avhørt beboere i arbeidet med å finne ut brannårsaken, som foreløpig er ukjent.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Taxikunde slo og truet sjåfør i Skien

  En taxikunde i Skien nektet å betale for turen. Han slo og truet sjåføren, som kjørte rett til politistasjonen. Sjåføren ble ikke alvorlig skadet.

  Politiet mottok melding om hendelsen klokken 8 søndag morgen.

  – Kunden truet og langet ut slag mot sjåføren, som kjørte rett til politihuset. Der var det en patrulje som gikk ut og fikk kontroll på situasjonen, sier oppdragsleder Øyvind Hammervold i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Taxikunden er en mann i 20-årene, som er anmeldt. Begge to er avhørt av politiet, forklarer Hammervold. Taxisjåføren slapp fra det uten alvorlige skader.

 • av NTB
  DEL
  Zverev åpner opp om diabetessykdom

  Den tyske tennisstjernen Alexander Zverev avslører at han har en diabetesdiagnose og at har startet en stiftelse for å hjelpe andre med sykdommen.

  OL-vinneren ble diagnostisert med diabetes type 1 som fireåring.

  – Da jeg var liten tenkte jeg ikke mye på det, men senere har jeg tenkt mer og mer på det. Jeg vil vise at man kan komme langt med denne sykdommen, sier Zverev ifølge DPA.

  – Nå, mange år senere og med mye suksess bak meg, føler jeg meg komfortabel med å gå ut med det, fortsetter han.

  Zverev ønsker å være en rollemodell for mennesker som har sykdommen, men vil spesielt fokusere på barn som «fortsatt kan styre unna sykdommen med en aktiv livsstil».

  I tillegg til at stiftelsen hans bidrar med insulin og andre viktige medisiner, finansierer den prosjekter for unge mennesker som har diabetes.

  – Jeg er i en privilegert situasjon som lever livet som jeg alltid har ønsket å leve det. Jeg har alltid villet spille tennis, reise til turneringer over hele verden og være en av de beste i verden, sier Zverev.

 • av NTB
  DEL
  FN bekymret for matkrise på Sri Lanka
  Kvinner på Sri Lanka er særlig rammet av matmangel og økte priser. Bildet er tatt i mai og viser kvinner som venter utenfor en tom drivstoffstasjon som håper å få kjøpt parafinolje som er viktig for matlaging. Arkivfoto: Eranga Jayawardena / AP / NTB

  Om lag 6,3 millioner mennesker på Sri Lanka, altså tre av ti husholdninger, er i faresonen for matmangel og trenger hjelp, ifølge FNs matvareprogram (WPF).

  61 prosent av husholdningene på Sri Lanka spiser mindre, spiser mindre næringsrik mat eller hopper over måltid, ifølge en undersøkelse fra WPF.

  FN er i gang med et nødhjelpsprogram for å hjelpe 3,4 millioner mennesker på øystaten som er mest utsatt for matmangel og underernæring.

  Bakteppe er den politiske uroen som startet i april. Sri Lanka er for tiden inne i sin verste økonomiske krise på flere tiår og opplever blant annet akutt drivstoffmangel og matvaremangel. I juli rømte president Ranil Wickremesinghes forgjenger Gotabaya Rajapaksa fra øystaten etter mange måneder med demonstrasjoner og uro.

  Prisene på matvarer har i tillegg skutt i været og inflasjon er på rundt 60 prosent, ifølge tall fra myndighetene.

  Det er særlig barn og kvinner som rammes av de økte prisene og matmangelen.

  – Vi er svært bekymret over virkningen av den nåværende økonomiske og politiske krisen på befolkningen på Sri Lanka, sier Trine Jøranli Eskedal, Norges ambassadør på øystaten.

  Norge har gitt 500.000 dollar, tilsvarende 4,9 millioner kroner, i bistand.

 • av NTB
  DEL
  En palestinsk militsleder drept, ifølge Israels hær
  Israelsk luftvern har skutt ned to raketter som skal være skutt ut fra Gazastripen. Bildet er tatt søndag 7. august i Ashkelon, sør i Israel. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB

  Den palestinske militslederen Khaled Mansour fra Islamsk hellig krig (Jihad) er drept i et luftangrep i byen Rafah, melder den israelske hæren søndag.

  To andre seniormedlemmer av gruppen er også drept, sier de.

  Israelsk luftvern har skutt ned to raketter som skal være skutt ut fra Gazastripen, ifølge AFPs reportere på stedet.

  Søndag høres flyalarmen i Gaza, opplyser Israels hær og øyenvitner.

  Angrepene i Gaza startet fredag, og så langt er 32 personer drept, deriblant seks barn. Israel sier luftangrepene var rettet mot gruppen Islamsk hellig krig (Jihad) og hevder de sto overfor en «umiddelbart forestående trussel».

  En talsmann for hæren sier at 450 raketter er avfyrt fra Gaza siden fredag, hvorav 350 nådde frem til Israel. De fleste falt ned langt fra folk eller ble avskåret av Israels luftvern, mens resten falt ned inne på palestinsk territorium.

 • av NTB
  DEL
  Gedigen redningsaksjon for gruvearbeidere
  Store styrker er satt inn for å forsøke å berge livet til ti gruvearbeidere som er innesperret i en kullgruve i Mexico. Foto: Alfredo Lara / AP / NTB

  Mer enn 300 soldater, inkludert seks militære dykkere, deltar i arbeidet med å redde ti innesperrede gruvearbeidere i Sabinas i Mexico.

  – I dag er en avgjørende dag fordi vi vil vite om det er mulig for dykkerne å komme trygt inn, sa president Andres Manuel Lopez Obrador i Mexico lørdag.

  Hovedproblemet er flommen, la han til.

  De ti gruvearbeiderne har vært innesperret siden onsdag. Fem arbeidere greide å komme seg ut og varsle om ulykken. Tre av dem er innlagt på sykehus. Siden er det ikke funnet noen overlevende.

  Gruvearbeiderne skal ha truffet et området fullt med vann under utgraving.

  Ifølge myndighetene er gruvearbeiderne fanget mellom to 60 meter dype gruvesjakter som er oversvømt.

  Fredag ble det rapportert at flomvannet inne i gruven var på 30 meters dyp.

  Så langt har redningsarbeidet vært fokusert på å pumpe ut vann for å gjøre det trygt for dykkere å ta seg inn. Lørdag startet arbeidet med å sende dykkere inn.

 • av NTB
  DEL
  Riksadvokaten støtter nytt forslag til rusreform
  Riksadvokat Jørn Maurud mener det er mer hensiktsmessig å straffeforfølge de som selger narkotika enn de som bruker det. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Riksadvokat Jørn Maurud tviler på om straff har noen effekt for å hindre bruk av narkotika. Han mener det er bedre å straffeforfølge narkoselgerne.

  – Vi må se på hva slags kriminalitet det egentlig dreier seg om, å bruke narkotika. Det er jo i første rekke en form for selvskading vi snakker om, sier Maurud til NRK.

  Det var i fjor sommer at rusreformen ble nedstemt i Stortinget, hvor et flertall bestående av Ap, Sp og Frp sa nei. Høyre sa tidligere i sommer at de vil gjøre et nytt forsøk på å banke gjennom reformen.

  Forslaget gikk ut på at narkotika fortsatt skal være forbudt, men at bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk skal avkriminaliseres og ikke lenger straffes. Riksadvokaten selv støttet reformen.

  Frp var blant partiene som stemte imot Solberg-regjeringens rusreform. Frps Per-Willy Amundsen stiller seg kritisk til at riksadvokat Maurud kommer med politiske meninger i saken.

  – Det i en sak hvor det er stor uenighet og strid, faktisk en ganske betent strid innad i Stortinget, så er det veldig problematisk at riksadvokaten kommer med veldig tydelige politiske meninger, sier han.

  Riksadvokaten ønsker ikke å kommentere Amundsens kritikk.

 • av NTB
  DEL
  En person skadet i fallulykke i Rennebu

  En person er skadet etter en fallulykke i Rennebu i Trøndelag og fraktes til St. Olavs hospital i redningshelikopter.

  Fallulykken skjedde sør for Berkåk. Personen har falt i bratt terreng, skriver politiet i Trøndelag på Twitter. Redningsarbeidet ble beskrevet som krevende.

  – Pasienten er løftet ut av skrenten og fraktes til St. Olavs i Trondheim i redningshelikopter. Politiet gjør undersøkelse rundt omstendighetene rundt hendelsen, skriver Trøndelag-politiet.

 • av NTB
  DEL
  Massiv brann i oljeanlegg på Cuba ute av kontroll
  Arbeidere ved det cubanske oljeselskapet Cupet ser på en brann på oljeanlegget i Matanzas. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB

  Cuba ber om hjelp fra vennligsinnede land for å få kontroll på en massiv brann i et oljeanlegg i Matanzas på nordkysten av øya.

  Brannen brøt ut i et industrianlegg utenfor Matanzas etter et lynnedslag fredag. 121 mennesker er skadet etter fire store eksplosjoner, og 17 brannmenn er savnet. En uidentifisert person ble lørdag kveld funnet død.

  For fem av de skadede er tilstanden kritisk, mens tre til er alvorlig skadet. De mest kritisk skadede er kjørt til brannskadeavdelingen på et sykehus i Havanna.

  Lynet slo ned i en stor oljetank i oljedepotet sent fredag, og brannen som oppsto, spredte seg lørdag videre til en annen tank, med en ny kraftig eksplosjon som resultat.

  Helikoptre er satt inn for å dumpe vann på brannen og på de øvrige tankene for å kjøle dem ned og hindre at brannen sprer seg ytterligere.

  Cubas presidentkontor opplyser at de har bedt om hjelp fra vennligsinnede land, og viseutenriksminister Carlos Fernández de Cossio opplyste at USA har t

 • av NTB
  DEL
  Politi i New Mexico tror fire drap på muslimer er forbundet
  FBI-agent Raul Bujanda orienterer om etterforskningen av et nytt drap på en muslimsk mann i New Mexico. Foto: Chancey Bush / The Albuquerque Journal via AP / NTB

  Politiet i den amerikanske delstaten New Mexico undersøker om fire drap på muslimer kan være forbundet.

  Politiet i Albuquerque fant fredag en muslimsk mann i 20-årene fra Sør-Asia som var drept, og de tror drapet kan være forbundet med drapene på tre muslimske menn i fjor.

  To av de tidligere ofrene var muslimske menn fra Pakistan, en 27-åring som ble funnet i august, og en 41 år gammel mann som ble funnet i juli. En tredje, en mann fra Afghanistan, ble drept i november.

  New Mexicos guvernør Michelle Lujan Grisham reagerer sterkt på angrepene. Hun uttrykker solidaritet med statens muslimer og sender ekstra styrker til Albuquerque for å bistå i etterforskningen.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i natt
  Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB

  Dette er de viktigste nyhetene fra natt til søndag 7. august.

  * Israelske flyangrep og palestinske raketter fortsetter:

  Boliger legges i grus av israelske flyangrep mot Gaza, mens palestinere fortsetter å skyte raketter mot Israel. Det er økende frykt for ny krig i området.

  Minst 24 personer er drept, blant dem seks barn, som følge av volden i Gaza de siste dagene. Israels hær sier de er forberedt på å fortsette operasjonene mot militante palestinere i en uke fremover

  * Massiv brann i oljeanlegg på Cuba ute av kontroll:

  Cuba ber om hjelp fra vennligsinnede land for å få kontroll på en massiv brann i et oljeanlegg i Matanzas på nordkysten av øya.

  Brannen brøt ut i et industrianlegg utenfor Matanzas etter et lynnedslag fredag. 121 mennesker er skadet etter fire store eksplosjoner, og 17 brannmenn er savnet.

  * Debatten i gang om Bidens klima- og helsepakke:

  Senatet åpnet lørdag debatten om president Joe Bidens viktige klima- og helsepakke etter halvannet år med diskusjoner og kompromisser.

  Senatet var delt på midten da det ble vedtatt å åpne debatten. 50 demokrater stemte for, mens 50 republikanere stemte imot, og det ble da vedtatt med stemmen til kammerets president, visepresident Kamala Harris.

  Pakken på over 700 milliarder dollar omfatter mange av Bidens løfter og prioriteringer på klima, energi, helse og skatt. Demokratene mener den blir avgjørende for partiet foran mellomvalget til høsten.

  * Mann knivstukket i Gol:

  En mann i 30-årene ble knivstukket på Golsfjellet. En mann i 20-årene er pågrepet. Begge de involverte har bakgrunn fra Øst-Europa.

  Mannen som ble knivstukket, er ikke alvorlig skadet og ble behandlet på legevakten. Politiet ser alvorlig på saken.

  * Tre scenearbeidere brannskadet:

  Tre scenearbeidere på Treungfestivalen ble brannskadet i en ulykke i forbindelse med et pyroshow. Politiet undersøker saken.

 • av NTB
  DEL
  Politi slo ned protester i Iraks Kurdistan

  Politiet i Iraks selvstyrte kurdiske region brukte tåregass og gummikuler for å slå ned en protest mot dårligere levekår, korrupsjon og autoritært styre.

  Opposisjonspartiet Ny generasjon sto bak demonstrasjonen i Sulaimaniya og andre byer.

  Flere titall politibiler ble sendt til sentrum av Sulaimaniyah, der sikkerhetsstyrkene slo til mot de par hundre demonstrantene som hadde samlet seg.

  Blant dem som ble pågrepet, var seks kurdiske medlemmer av Iraks nasjonalforsamling. De ble alle løslatt etter et par timer.

  De kurdiske styresmaktene i Nord-Irak legger mye vekt på å presentere regionen som et fristed for stabilitet og toleranse i det krigsherjede Irak, og den selvstyrte regionen er lenge blitt styrt av partiet KDP, som ledes av Barzani-familien, og rivalene i PUK, som ledes av Talabani-klanen.

  Men menneskerettighetsorganisasjoner kritiserer jevnlig de kurdiske myndighetene for vilkårlige arrestasjoner, undertrykking av protester og anslag mot pressefriheten.

 • av NTB
  DEL
  Mann knivstukket på Golsfjellet

  En mann i 30-årene ble knivstukket på Golsfjellet natt til søndag. En mann i 20-årene er pågrepet.

  Begge de involverte har bakgrunn fra Øst-Europa.

  – Fornærmede er ikke alvorlig skadet og får behandling av lokal legevakt, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 22.12. Knivstikkingen skjedde på en privatadresse, men det er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen til NTB.

  – Det kunne ha gått ille, så vi ser alvorlig på hele saken. Siktede kjøres til arresten i Drammen, sier Eikedalen.

 • av NTB
  DEL
  Mann knivstukket på Golsfjellet

  En mann i 30-årene ble knivstukket på Golsfjellet natt til søndag. En mann i 20-årene er pågrepet.

  Begge de involverte har bakgrunn fra Øst-Europa.

  – Fornærmede er ikke alvorlig skadet og får behandling av lokal legevakt, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 22.12. Knivstikkingen skjedde på en privatadresse, men det er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen til NTB.

  – Det kunne ha gått ille, så vi ser alvorlig på hele saken. Siktede kjøres til arresten i Drammen, sier Eikedalen.

 • av NTB
  DEL
  Colombias første president fra venstresiden tas i ed
  Påtroppende colombiansk president Gustavo Petro deltok lørdag i en seremoni organisert av landets urbefolkning og feministgrupper. Søndag tas han i ed som landets president. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

  Gustavo Petro tas søndag i ed som Colombias første president fra venstresiden i et land som preges av økonomisk ulikhet og narkovold.

  Den 62 år gamle tidligere senatoren, borgermesteren og geriljasoldaten tar over etter dypt upopulære Iván Duque. Som president nyter han godt av at det er flertall for venstresiden også i nasjonalforsamlingen.

  Petros seier ved valget i juni førte Colombia inn i folden av en ny venstreside i Latin-Amerika, som kan utvides ytterligere til høsten hvis Lula da Silva som ventet vinner valget i Brasil.

  I valgkampen lovte Petro å øke skattene for de rike, investere i helse og utdanning og reformere politiet etter en brutal offensiv mot folkeprotester i fjor som ble fordømt verden rundt.

  Han har også lovet å stanse oljeleting og oppmuntre til bruk av mer ren energi og gjenåpne diplomatiske bånd og handelsforbindelser til Venezuela.

  Petro har ikke bare støtte i nasjonalforsamlingen, men også massiv støtte i befolkningen som ingen annen regjering har hatt de siste årene, ifølge analytikeren Jorge Restrepo ved tenketanken Cerac.

  Petro som i sin ungdom selv var medlem av M-19-geriljaen, vil også sørge for å sette ut i livet elementer av fredsavtalen fra 2016 som ennå ikke er iverksatt, blant annet en landbruksreform. Og han vil innlede forhandlinger med ELN-geriljaen.

 • av NTB
  DEL
  Solberg vil ha flere nye veier for å få ned antallet dødsulykker
  Høyre-leder Erna Solberg vil ha flere nye veier. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Høyre-leder Erna Solberg mener at veibygging er et av de viktigste tiltak for trafikksikkerheten. Etter en ulykkessommer vil hun ha mer motorvei.

  Antallet dødsulykker på norske veier så langt i år bekymrer politikerne, og Statens vegvesen jobber med tiltak. Ett av dem er å sette ned fartsgrenser.

  Solberg vil ha mer veibygging, sier hun til VG.

  – Det vi hører fra regjeringen nå, er at de skal nedjustere veiprosjekter over hele Norge. Det er jeg ikke sikker på at kommer til å bety like trygg vei, sier Solberg.

  Hun viser til at bygging av nye motorveier har fått ned antall ulykker på strekninger som den mellom Kristiansand og Grimstad.

  – Det har nesten ikke vært ulykker etter at veiene ble utbedret til firefelts motorveistandard med adskilte kjøreretninger, sier Solberg.

 • av NTB
  DEL
  Østerrike skal slå ned på hatprat

  Østerrike planlegger å slå ned på hatefulle ytringer etter at en lege begikk selvmord etter å ha blitt bombardert med dødstrusler på grunn av sitt vaksinesyn.

  Justisminister Alma Zadic vil samarbeide med innenriksminister Gerhard Karner om å gi alle politistasjoner og statsadvokater nødvendige ressurser for å ta ofre på alvor og gjerningspersoner raskt til retten.

  – Slik etterforskning tar ofte altfor lang tid, noe som er slitsomt for ofrene, sa Zadic lørdag.

  Dagen før ble det kunngjort et samarbeid med tyske etterforskere for å finne dem som kom med dødstrusler i sosiale medier mot den 36 år gamle legen Lisa-Maria Kellermayr, som ble funnet død på sitt legekontor for en uke siden.

  Kellermayr hadde sterke meninger om kampen mot pandemien, men ble utsatt for en storm av dødstrusler fra dem som var imot myndighetenes koronatiltak.

 • av NTB
  DEL
  En av Indianas største bedrifter kritiserer abortforbud
  Folk demonstrerer mot det nye abortforbudet i Indiana. Nå får de støtte fra en av statens største bedrifter, Ely Lilly, som truer med å overføre ansatte til andre stater. Foto: Arleigh Rodgers / AP / NTB

  En av Indianas største bedrifter, legemiddelfirmaet Ely Lilly and Co, er sterkt kritisk til abortforbudet som før helgen ble vedtatt av delstatsforsamlingen.

  Også Biden-administrasjonen fordømte vedtaket og kalte det et nytt ekstremt forsøk fra republikanernes side på å trampe på kvinners rettigheter.

  Ely Lilly, som har 10.400 ansatte ved sitt hovedkvarter i Indianapolis, advarte om at forbudet kan gjøre at de tar opp til vurdering hvor stor tilstedeværelse de skal ha i staten.

  I en pressemelding lørdag sa bedriften at de frykter at loven skal hindre dem i å rekruttere forskere, ingeniører og økonomer de trenger fra rundt om i verden.

  Selv om de utvider helseforsikringen til sine ansatte til å omfatte reiser til andre stater for ansatte som trenger abort, er det ikke sikkert det er bra nok hverken for nye eller nåværende ansatte.

 • av NTB
  DEL
  Debatten i gang om Bidens klima- og helsepakke
  President Joe Bidens viktige klima- og helsepakke tas opp til debatt i Senatet etter at demokratenes senatsleder Chuck Schumer (bildet) fikk til en enighet med demokratenes mest konservative senator Joe Manchin. Foto: Mariam Zuhaib / AP / NTB

  Senatet åpnet lørdag debatten om president Joe Bidens viktige klima- og helsepakke etter halvannet år med diskusjoner og kompromisser.

  Senatet var delt på midten da det ble vedtatt å åpne debatten. 50 demokrater stemte for, mens 50 republikanere stemte imot, og det ble da vedtatt med stemmen til kammerets president, visepresident Kamala Harris.

  Pakken på over 700 milliarder dollar omfatter mange av Bidens løfter og prioriteringer på klima, energi, helse og skatt, og demokratene mener den blir avgjørende for partiet foran mellomvalget til høsten.

  Den er likevel kraftig redusert fra Bidens opprinnelige forslag på flere tusen milliarder dollar på grunn av vrangvilje fra demokratenes mest konservative senator, Joe Manchin.

  Han mente den var for stor, inneholdt klimatiltak som ikke var populære i hans hjemstat, kullstaten West Virginia, og ville øke budsjettunderskudd og inflasjon.

 • av NTB
  DEL
  Tre scenearbeidere brannskadet i pyroshow

  Tre scenearbeidere på Treungfestivalen ble brannskadet i en ulykke i forbindelse med et pyroshow.

  Politiet i Sørøst skriver på Twitter at de fikk melding om ulykken klokken 0.45 natt til søndag.

  – Tre scenearbeidere har fått lettere brannskader i forbindelse med et pyroshow. Politiet undersøker saken, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Elfenbenskystens president benåder forgjenger

  Elfenbenskystens president Alassane Ouattara benådet lørdag sin forgjenger Laurent Gbagbo som er dømt til 20 års fengsel.

  Ouattara sier at han også ber om at Gbagbos bankkonti blir gjenåpnet og at hans livrente blir utbetalt.

  Gbagbo ble frikjent i Den internasjonale straffedomstolen etter at han ble anklaget for krigsforbrytelser under borgerkrigen i landet som brøt ut i 2011 da han nektet å godta valget av Ouattara året før.

  I 2018 ble han imidlertid dømt in absentia i Elfenbenskysten til 20 års fengsel for medvirking til plyndring av sentralbanken under krisen etter valget.

  Den 77 år gamle Gbagbo har etter frikjennelsen i Haag holdt en lav profil. Han kom tilbake fra eksil i 2021.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.