Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Advarer mot blåskjell fra Oslofjorden
06. august kl 07:09av NTB
DEL
Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB

Det er for tiden ikke trygt å spise blåskjell fra Oslofjorden, advarer Mattilsynet.

Advarselen gjelder fram til 12. august, melder Tønsbergs Blad. Målestasjoner i Stor-Oslo, Hvaler, Fredrikstad, Tønsberg, Larvik og Kragerø viser høyt nivå av algegifter.

Det samme gjelder Risør, Arendal, Kristiansand, Egersund, Kvitsøy og Fjaler i sør og vest.

– Blåskjellene filtrerer algene, og da blir det gift i skjellene. Når de først har fått gift, trenger de noen uker på å bli rene igjen, sier Anne Brit Haugen Østerås i Mattilsynet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  22 nye asylsøknader fra ukrainske borgere

  Det ble registrert 22 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge søndag. Totalt er det registrert 571 nye asylsøkere den siste uken.

  Lørdag og fredag ble det registrert henholdsvis 30 og 94 nye søknader om asyl fra ukrainske borgere.

  UDI begynte å oppgi oversikt over ukrainske asylsøkere til Norge den 25. februar. Siden da har det kommet 21.950 søknader.

 • av NTB
  DEL
  Mann skutt og drept på restaurant i Stockholm

  Tre menn er pågrepet, mistenkt for drapet på en mann som ble funnet skutt i en restaurant vest i Stockholm i helgen.

  Skyteepisoden fant sted sent søndag kveld i Hässelby gård. Politiet fikk flere meldinger fra vitner som hadde hørt skudd, og mannen ble siden funnet skutt og såret inne på en restaurant.

  Han ble brakt til sykehus, men ble erklært død kort tid senere.

  Natt til mandag ble tre menn pågrepet. Politiets pressetalsperson Towe Hägg kan ikke svare på om hendelsen kobles til et gjengoppgjør.

  Skuddofferet var en mann i 30-årene, ifølge Aftonbladet.

 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Vil gi strømstøtte til de hardest rammede områdene

  Jonas Gahr Støre lover bedre strømstøtte til husholdningene, og han ønsker nå å gi støtte til bedriftene i de hardest rammede områdene.

  Dette skriver NRK.

  Det er vårt mål at norske bedrifter i området med høg pris, at me skal finna løysingar for dei, sier Støre til NRK.

  Han understreker at det er forskjell på å hjelpe husholdningene og næringslivet, og mener husholdningene bør få mest hjelp.

 • av NTB
  DEL
  Turister får ikke med seg farevarsler

  Norsk natur lokker turister i hopetall til Norge hver sommer. Samtidig får ikke turister med seg når det blir meldt farevarsel for dårlig vær.

  Problemet ligger i de tekniske systemene for varsling, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

  – Med dagens ordninger tilsier våre erfaringer så langt at det dessverre ikke er mulig å nå ut til alle med denne typen informasjon, sier fungerende direktør Johan Marius Ly i DSB.,

  DSB fått i oppdrag å opprette en mobilbasert varslingstjeneste innen utgangen av året.

  I dag er det mulig å varsle med SMS, slik kommuner og Helsedirektoratet gjorde under pandemien. Imidlertid har dette systemet begrensninger.

  Det nye systemet skal bruke Cell Broadcast-teknologi, som kan varsle alle telefoner som er koblet til mobilnettet i et område.

 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Kina fortsetter militærøvelser ved Taiwan

  Kina fortsetter militærøvelsene i havet rundt Taiwan, melder nyhetsbyrået Reuters.

  De skriver at militærøvelsene fortsetter både i havet og i luften.

  Øvelsene skulle etter planen pågå til søndag.

  De ble oppfattet som en tydelig markering mot Nancy Pelosis besøk til Tapei nylig, og kom i tillegg til Kinas handelsblokade som omfattet flere varer fra Taiwan.

 • av NTB
  DEL
  Hongkong reduserer kravet om hotellkarantene

  Hongkong er sammen med fastlands-Kina ett av få steder i verden der tilreisende fortsatt må gå i karantene når de ankommer. Men nå reduseres tiden tilreisende må sitte i karantene på hotellrommet.

  Tre dagers karantene er den korteste siden pandemien startet. Etter karantenetiden følger fire dager med medisinsk overvåking der personenes bevegelser blir registrert og lagret.

  Hongkongs leder John Lee sier at lettelsen skjer for å legge til rette for økonomisk aktivitet og for å ta hensyn til folks sosiale liv. Det skjer samtidig som smitten øker og helsemyndighetene advarer mot at smittetallene kan nå 8.000 daglige tilfeller innen få uker.

 • av NTB
  DEL
  Ekspert tror Norge får kjøpt strøm, men at det blir dyrt

  Selv om det er energikrise i Europa, vil Norge få tilgang på strøm i vinter ved behov.

  Det sier analytiker Matthew Campbell, som forsker på det europeiske kraftmarkedet i det globale energiforsknings og -konsulentselskapet Wood Mackenzie.

  – Det vil være tilgjengelig strøm å importere fra Europa, men til en høy pris, sier Campbell til NTB.

  Han påpeker at det i tillegg til høye gasspriser er en rekke andre faktorer som vil dra opp strømprisen i vinter.

  Høye kullpriser, lav fyllingsgrad i vannkraftverkenes magasiner, lav vannstand i elver i Tyskland som påvirker kulleveransene og redusert kapasitet i Frankrikes aldrende atomkraftverk.

 • av NTB
  DEL
  Zelenskyj godtar ikke russiske folkeavstemninger

  Hvis Russland holder folkeavstemninger i okkuperte områder om de skal bli del av Russland, blir det ingen forhandlinger, sier president Volodymyr Zelenskyj.

  Russiske styrker og deres allierte separatister holder store områder i Donbas-regionen øst i Ukraina og sør i landet. Okkupantstyresmaktene flere steder vil holde folkeavstemninger, lik den som var på Kreml før halvøya ble annektert av Russland

  Den folkeavstemningen har fått massiv kritikk og anerkjennes ikke av Ukraina og vestlige land.

  – Hvis okkupantene avholder pseudo-avstemninger, stenger de døra for seg selv til samtaler med Ukraina og den frie verden, sier president Zelenskyj ifølge Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Sjeføkonom tror på dobbelt rentehopp neste uke

  Renten er på vei opp både i Norge og internasjonalt. I USA har sentralbanken to måneder på rad hevet renten med 0,75 prosentpoeng. I Norge ble renten før ferien hevet med 0,5 prosentpoeng.

  Norges Bank har tidligere varslet at det ligger an til at renten heves med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet om halvannen uke. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror imidlertid det kan bli mer.

  – I lys av sterke arbeidsmarkedstall og høyere inflasjon kan rentehoppet bli like stort som i juni, sier Haugland til Dagens Næringsliv.

 • av NTB
  DEL
  Nordiske forsvarsministre skal diskutere russiske krenkelser
  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram da han tok med de nordiske forsvarsministerne til Pasvik ved Kirkenes i mai. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) skal mandag diskutere russiske krenkelser i Østersjøen med sine nordiske kollegaer.

  Russiske marine- og luftfartøy oppfører seg stadig mer aggressivt i Østersjøen. Både Nato-landet Danmark og Sverige, som ønsker å bli med i Nato, opplever stadig russiske krenkelser.

  Det er derfor viktigere enn noen gang med et godt samarbeid med Sverige og Norge, sier Danmarks forsvarsminister Morten Bødskov.

  – I Norden har vi et tett og sterkt forsvarssamarbeid. Det er nødvendig ettersom vi lever i en usikker tid hvor vi helt grunnleggende ikke kan føle oss sikre som følge av Russlands aggressive atferd, sier den danske ministeren.

  Han skal møte Gram og Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist i Malmö mandag.

 • av NTB
  DEL
  Forskere har laget syntetisk embryo

  Det er et museembryo forskerne ved Weizmann-instituttet i Rehovot har laget, skriver Haaretz. Et embryo er betegnelsen på et foster tidlig i svangerskapet, og det syntetiske embryoet er laget uten vergen egg, sperma eller en livmor.

  Embryoet ble skapt ved hjelp av stamceller fra en voksen mus og overlevde i åtte og en halv dag.

  Et mulig bruksområde er transplantasjoner for mennesker. Vev kan bli dyrket frem slik at det for eksempel kan lages blodceller fra hudceller. Samtidig er embryos utviklingsprosess mulig å bruke til å dyrke frem organer.

  – Det er en sofistikert mekanisme for å lage organer, den beste biologiske 3D-printeren som finnes, sier forskningsleder Jacob Hanna.

  Syntetiske embryoer kan også redusere bruken av dyr i forskning, for eksempel i legemiddelforskning.

 • av NTB
  DEL
  Norge kan få asylsøkere fra Sverige

  Sverige og Finland gikk tidligere i sommer med på kravene til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Ifølge Tyrkia har Sverige gått med på å utlevere 73 personer som Tyrkia mener er terrorister.

  Men disse personene kan kanskje få asyl i Norge om de melder seg som asylsøkere, skriver Klassekampen.

  – De som søker beskyttelse i Norge, vil få søknaden sin vurdert på vanlig måte, skriver fagansvarlig innen beskyttelse i UDI Line Zahl Kvakland i en e-post til Klassekampen.

  Ifølge jusprofessor Terje Einarsen, som er ekspert på folkerett og flyktningrett, kan det bli en vanskelig politisk situasjon om Norge gir beskyttelse til svensk-tyrkiske kurdere.

  – Tyrkiske myndigheter kan si at avtalen var en forutsetning for Nato-medlemskap og sånn sett må aksepteres av alle Natos medlemsland. I et større perspektiv innebærer det en kraftig svekkelse av rettssikkerheten og menneskerettighetene i alle Nato-landene, sier Einarsen.

 • av NTB
  DEL
  Iran sier det er opp til USA om atomavtalen skal gjenopplives

  Forhandlingene om atomavtalen med Iran er i gang igjen i Wien. Utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian sa søndag i en samtale med FNs generalsekretær António Guterres at Iran ønsker en sterk og varig avtale, melder Radio Free Europe.

  – Utfallet av dette avhenger helt av om USA ønsker å komme til enighet eller ikke, sier utenriksministeren.

  Delegasjoner fra Iran, Russland, Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og EU deltar i samtalene. Målet er å få på plass en avtale som sørger for at Irans atomprogram forblir sivilt, og samtidig at sanksjonene mot landet gradvis kan oppheves.

  Tidligere president Donald Trump trakk i 2018 USA fra atomavtalen og gjeninnførte strenge sanksjoner mot landet.

 • av NTB
  DEL
  FN-sjefen: Angrep på atomkraftverk er selvmordsangrep
  FN-sjef António Guterres advarer mot kamper rundt atomkraftverket i Zaporizjzja Foto: Kenzaburo Fukuhara / Kyodo News via AP / NTB

  Ethvert angrep på et atomkraftverk er et selvmordsangrep, sier FNs generalsekretær António Guterres.

  Det er en reell fare for en atomkatastrofe ved kraftverket i Zaporizjzja, advarer Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Det skjer etter angrep på kraftverket forrige uke. Ukraina anklager Russland for å stå bak, mens russerne sier det var ukrainerne.

  – Ethvert angrep på et atomkraftverk er et selvmordsangrep. Jeg håper disse angrepene tar slutt og samtidig håper jeg IAEA får besøke kraftverket, sier FN-sjefen på en pressekonferanse i Tokyo.

 • av Yngvar Gotaas Bonde
  DEL
  Politiet med helikoptersøk etter voldshendelse i Oslo

  Én mann er sendt med ambulanse til legevakten etter en voldshendelse i Konows gate i Oslo. Det opplyser Oslo-politiet på Twitter.

  – En mann behandles av ambulanse med det som er beskrevet som et ukjent skadeomfang. Han er bevisst, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til VG.

  Politiet fikk innledende meldinger om støy fra mennesker og biler, samt smell.

  Søndag kveld søker politiet etter flere involverte parter, blant annet ved hjelp av helikopter.

  Politiet har opplyser at de har snakket med mange vitner som har gitt verdifull informasjon i saken. De ønsker å bli kontaktet av andre som kan ha sett eller hørt noe.

  Konows gate ligger mellom Kværnerbyen og Arctanderbyen i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Uroligheter på Gaza og i Israel tross våpenhvile

  Luftvernsirene går sør i Israel søndag kveld, mens det meldes om nye angrep på Gazastripen.

  Det skjer etter at våpenhvilen mellom Israel og den palestinske militsgruppen Islamsk hellig krig egentlig trådte i kraft klokken 22.30.

  Den israelske hæren har bekreftet at den har angrepet mål på Gazastripen etter at våpenhvilen trådte i kraft. Dette er som svar på angrep fra området tidligere, sier hæren.

  Samtidig går luftvernsirenene sør i Israel. Times of Israel skriver at det 20 minutter etter våpenhvilen ble avfyrt minst en rakett nær byene Mivtahim og Sderot. Det er ikke meldt om skadede.

 • av NTB
  DEL
  Colombias nye president tatt i ed

  Gustavo Petro er søndag tatt i ed som Colombias første president fra venstresiden.

  – Jeg sverger til Gud og lover folket at jeg vil håndheve grunnloven og Colombias lover trofast, sa Petro da han ble tatt i ed.

  Den 62 år gamle tidligere senatoren, borgermesteren og geriljasoldaten tar over etter dypt upopulære Iván Duque. Som president vil Petro nyte godt av at det er flertall for venstresiden også i nasjonalforsamlingen.

  Petros seier ved valget i juni førte Colombia inn i folden av en ny venstreside i Latin-Amerika, som kan utvides ytterligere til høsten hvis Lula da Silva som ventet vinner valget i Brasil.

  I valgkampen lovte Petro å øke skattene for de rike, investere i helse og utdanning og reformere politiet etter en brutal offensiv mot folkeprotester i fjor som ble fordømt verden rundt.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Elg påkjørt og drept i Oslo. Bilist lettere skadet.

  En bilist har kjørt på en elg på E6 like før Åsland, sør i Oslo. Elgen er død. Bilføreren er lettere skadet. Trafikken på stedet går forbi i ett felt. Det melder politiet på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Våpenhvile i Gaza fra sent søndag kveld
  En rakett blir skutt mot Israel fra Gaza søndag. Foto: Adel Hana / AP / NTB

  Israel og Den palestinske militsgruppen Islamsk hellig krig (Jihad) er enige om våpenhvile i Gaza. Israel bekrefter at våpenhvilen starter klokken 22.30 søndag.

  Flere medier har meldt at en våpenhvile mellom Israel og Islamsk hellig krig (Jihad) skulle tre i kraft søndag kveld. Den ble først bekreftet av Islamsk hellig krig, og siden også av Israel.

  Egypt har vært megler mellom partene, og foreslo at våpenhvilen skulle starte 22.30, noe Israel bekrefter vil skje.

  – For kort tid siden ble ordlyden i den egyptiske våpenhvileavtalen ferdig. Avtalen inneholder egyptisk forpliktelse om å jobbe for løslatelsen av to fanger, Bassem al-Saadi og Khalil Awadweh, sier det høytstående Islamsk hellig krig-medlemmet Mohammad al-Hindi i en uttalelse.

  Al-Saadi er blant de mer høytstående personene i Islamsk hellig krigs politiske avdeling. Han ble nylig pågrepet på den okkuperte Vestbredden. Militssoldaten Awadweh er også i israelsk fangenskap.

  Reuters meldte tidligere søndag at våpenhvilen skulle starte klokken 20 lokal tid (19 norsk tid). I mellomtiden har det imidlertid skjedd flere kamphandlinger med ti drepte, ifølge palestinske helsemyndigheter. Det totale dødstallet skal nå være 41 siden konfliktens utbrudd fredag.

 • av NTB
  DEL
  Freya beveger seg sørover i Oslofjorden
  Freya observert i Vollen på vei sørover i Oslofjorden. Ved Vollen Marina i Asker jaktet den på ei and. Foto: Jørgen Scheel / NTB

  Søndag kveld dukket hvalrossen Freya opp ved Vollen Marina i Asker. Dermed kan dyret være på vei utover Oslofjorden.

  Den 600 tunge hvalrossen var i ferd med å jakte på ei and da den ble fotografert søndag kveld.

  Mandag morgen skal Sjøsprøyt sommerleir på Børsholmen like i nærheten ta imot 51 barn. Foreløpig er det ikke satt i verk spesielle tiltak for å beskytte leirdeltagerne.

  – Vi har tenk litt på det, men hun har ikke vært i nærheten av oss frem til nå. Vi får se an situasjonen, sier leiransvarlig Viktor Raddum til Budstikka.

  Skulle hvalrossen komme innom, er det god plass til aktiviteter på land, forsikrer han.

  Både fagfolk i Fiskeridirektoratet og politi har flere ganger bedt folk om å holde god avstand til dyret for å unngå farlige situasjoner og stress for hvalrossen.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.