Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kvinne knivstukket i Bergen
06. august kl 10:11av NTB
DEL

En kvinne ble lørdag sendt til Haukeland sykehus etter å ha blitt knivstukket i Bergen. En mann er pågrepet.

Politiet opplyste om hendelsen ved 9.20-tiden lørdag formiddag.

Knivstikkingen skal ha skjedd i en leilighet på Minde i Bergen. Kvinnen fikk kuttskader, men det skal ikke være livstruende, opplyser politiet til Bergens Tidende.

En mann i 30-årene er pågrepet. Begge de involverte er kjenninger av politiet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Traktorfører nekter straffskyld etter dødsulykke på Jæren
  Nødetatene på ulykkesstedet sist onsdag. Foto: Vebjørn Olsen / Jærbladet / NTB

  Traktorføreren som er siktet for uaktsom kjøring etter at en seksårig jente omkom i en trafikkulykke ved Pollestad på Jæren sist onsdag, nekter straffskyld.

  Det opplyser hans forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, til Stavanger Aftenblad.

  – Min klient ble avhørt av politiet mandag denne uken med både sine foreldre og meg til stede, sier han til avisen.

  Den seksårige jenta ble fraktet med luftambulanse til Stavanger Universitetssykehus, men døde dagen etter av skadene. Hun var på en sparkesykkel da hun ble påkjørt av traktorføreren, som er en gutt under 18 år.

  Politiadvokat Lene Tesdal Tonstad i Sørvest politidistrikt sier til avisen at de fortsatt etterforsker saken og avhører vitner, men at det for tidlig å si noe om hendelsesforløpet. Traktorføreren har fått førerkortet midlertidig beslaglagt.

  – Vi skal møte hos politiet igjen torsdag, for å gjennomgå utskriften av lydopptakene fra mandagens avhør. Da regner jeg med at det vil komme noen tilleggsspørsmål, og at min klient deretter er ferdig avhørt, sier Borgersen til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Migrantbåt sank under orkanen Ian, 23 savnet

  I alt 23 mennesker er savnet etter at en båt med migranter sank da orkanen Ian traff Florida-kysten onsdag. Fire andre som var om bord, overlevde.

  – Amerikanske grensevakter rykket ut da en båt med migranter var på vei mot Stock Island i Florida, skriver Miamis grensevaktsjef Walter Slosar på Twitter.

  – Fire cubanske migranter svømte til land etter at fartøyet deres sank på grunn av dårlig vær, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Libanon varsler dramatisk devaluering
  Libanon gjennomfører en dramatisk devaluering av landets valuta, i et forsøk på å stabilisere landets kriserammede økonomi. Foto: AP / NTB

  Kriserammede Libanon devaluerer landets valuta, der vekslingsraten mot dollar har vært uendret i 25 år.

  Libanesiske pund har siden 1997 hatt en offisiell vekslingskurs på 1,507 mot amerikanske dollar.

  Nå har myndighetene besluttet å devaluere for å bringe verdien av valutaen mer i tråd med det pundet blir verdsatt til på svartebørs.

  Fra 1. november blir den offisielle vekslingskursen mot dollar på 15.000 libanesiske pund.

  Om dette er nok, er økonomene usikre på. Vekslingskursen på svartebørs er i dag på rundt 38.000 pund pr. dollar, og det er derfor uklart om tiltaket vil være nok til å stabilisere landets katastrofale økonomi.

 • av NTB
  DEL
  Østfoldbanen stengt mellom Fredrikstad og Sarpsborg

  Det er stengt på Østfoldbanen mellom Fredrikstad og Sarpsborg onsdag kveld. Årsaken er en signalfeil.

  Den berørte toglinjen er R20.

  – Det jobbes med å rette feilen, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta, opplyser Bane Nor på sin nettside i 19-tiden.

 • av Henning Carr Ekroll/Helene Skjeggestad
  DEL
  FSB: Nord Stream-lekkasjene er internasjonal terrorisme

  Den russiske sikkerhetstjenesten FSB sier de etterforsker lekkasjene fra Nord Stream-ledningene i Østersjøen som «internasjonal terrorisme», melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

  - Som et resultat av handlingene er det påført store økonomiske tap, heter det i en uttalesene fra russisk påtalemyndighet.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  NSM ber norske virksomheter utvise «økt årvåkenhet»

  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) oppfordrer norske virksomheter til «økt årvåkenhet» i forbindelse med eksplosjonene og gasslekkasjene fra gassrørledninger i Østersjøen, som blir omtalt som sabotasje.

  «NSM oppfordrer norske virksomheter, særlig innenfor olje- og gassektoren, og andre kritiske samfunnsaktører til å utvise økt årvåkenhet. Vi oppfordrer virksomheter til å ha lav terskel for å kontakte NSM eller Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC) dersom de observerer aktivitet med potensiell knytning til denne hendelsen», skriver NSM i en pressemelding.

  NSM har blant annet for sikring av kritisk infrastruktur i Norge.

  NSM anbefaler at virksomheter iverksetter hensiktsmessige tiltak for å øke sin motstandsevne mot cyberoperasjoner, heter det videre.

  «Det er i denne forbindelse viktig å ha oppdaterte og gjennomarbeidede beredskapsplaner. Aktører kan forsøke å utnytte situasjonen gjennom phishing-forsøk eller til å spre desinformasjon.»

 • av NTB
  DEL
  Gram: Kan bli aktuelt med Nato-bistand på norsk sokkel
  F.v. forsvarsminister Bjørn Gram, utenriksminister Anniken Huitfeldt, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og olje- og energiminister Terje Aasland i vandrehallen i Stortinget, etter møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen om gasslekkasjen i Østersjøen. Foto: Javad Parsa / NTB

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) utelukker ikke at det kan bli aktuelt å be Nato om bistand til å beskytte norsk sokkel.

  – Vi har god kontakt med Nato og nære allierte, men så lang har vi ikke bedt om den type bistand. Jeg vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt, sier han til NTB.

  Han sier videre at forsvaret skal styrke egen tilstedeværelse i de aktuelle kystområdene.

  Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Både eksperter og politikere mener at eksplosjonene skyldes sabotasje.

  Norge har økt beredskapen på norsk sokkel etter at nyheten kom.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Sveriges statsminister har snakket med Støre

  Onsdag kveld møtte Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) pressen for å svare på spørsmål om dagens møte med landets sikkerhetspolitiske råd.

  Andersson forteller at hun onsdag har deltatt i en lang rekke møter, både innenlands og utenlands.

  – Jeg har blant annet snakket med min norske motpart Jonas Gahr Støre, og Finlands Sanna Marin, sier hun.

  Andersson understreket at den mistenkte sabotasjen har skjedd i Sveriges økonomiske sone, men i internasjonalt farvann.

  - Det er ikke et direkte angrep på Sverige, sier hun.

  Utenriksminister Ann Linde (S) og Johan Norrman, sjef for Kustbevakningens operative avdeling, deltok også på pressekonferansen.

  Linde sier også at møtet som Russland har bedt om i FNs sikkerhetsråd vil bli avholdt fredag kveld, og at Sverige og Danmark vil delta.

  Norrman forteller at Kustbevakningen har et kombinasjonsfartøy på plass som observerer utslippet.

  – Ombord finnes både dykkere og en ubåt som kan brukes ved behov, sier Norrman.

  Fly brukes også for å se etter eventuelle nye lekkasjer.

 • av NTB
  DEL
  – Må forberede oss på at energisituasjonen kan forverres
  F.v. forsvarsminister Bjørn Gram, utenriksminister Anniken Huitfeldt, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og olje- og energiminister Terje Aasland i vandrehallen i Stortinget, etter møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen om gasslekkasjen i Østersjøen. Foto: Javad Parsa / NTB

  Vondt kan bli verre, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om energisituasjonen i Europa etter gasslekkasjene i Østersjøen denne uken.

  – Det er klart at Europa er i en sårbar situasjon energipolitisk, og det er jo noe vi må være forberedt på at er tøft nå og at prisene øker, men vi må også være forberedt på at det bli verre med tanke på energiforsyning til Europa, sier hun til NTB.

  Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Både eksperter og politikere mener at eksplosjonene skyldes sabotasje.

  Norge har økt beredskapen for norske olje- og gasselskap etter nyheten kom. Huitfeldt opplyser at det foreløpig ikke er aktuelt å be Nato om hjelp til beskyttelse av norsk infrastruktur.

  – Det er jo en ny sikkerhetspolitisk situasjon, og det er i det lyset vi foretar vurderinger, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Halvparten av gassen i rørledninger har lekket ut

  Over halvparten av gassen som var i de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen, har nå lekket ut, ifølge Energistyrelsen i Danmark.

  – Status er at langt over halvparten av gassen har lekket ut av rørledningene, fordi trykket var størst i begynnelsen, opplyste Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw på en pressekonferanse i København onsdag ettermiddag.

  – Vi forventer at resten av gassen vil lekke ut innen søndag, la han til.

  Ifølge Böttzauw tilsvarer gassen som har lekket ut 32 prosent av Danmarks årlige utslipp av klimagasser.

  Hva som forårsaket lekkasjene på de to rørledningene, som har en diameter på halvannen meter, har 12 cm tykke vegger av stål og er dekket av betong, vet foreløpig ingen.

  Både danske, svenske og norske seismologer registrerte kraftige eksplosjoner på samme tidspunkt som lekkasjene oppsto, og danske og svenske myndigheter har konkludert at det trolig var snakk om sabotasje.

  Danmark har hevet beredskapsnivået innen energisektoren, men ønsker ikke konkret å opplyse hva det innebærer.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Säpo utreder grov sabotasje ved Nord Stream
  Foto: Janerik Henriksson, TT / NTB

  Säkerhetspolisen (Säpo) i Sverige har overtatt den foreløpige etterforskningen fra det svenske politiet angående hendelsen ved Nord Stream.

  De klassifiserer hendelsen foreløpig som grov sabotasje.

  – Säpo overtar etterforskningen fordi det kan dreie seg om en alvorlig forbrytelse som i det minste delvis kan være rettet mot svenske interesser, skriver de på sine nettsider.

  De utelukker ikke at en fremmed makt står bak.

 • av NTB
  DEL
  Mahsa Aminis foreldre har levert klage på iransk politi
  Dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini har utløst store protester, både i Iran og flere andre land, som her i Qamishli nord i Syria. Foto: Hawar / AP / NTB

  Foreldrene til Mahsa Amini, den 22 år gamle kvinnen som døde etter å ha blitt pågrepet av Irans moralpoliti, har nå levert en formell klage på politiet.

  Amini ble pågrepet av moralpolitiet i Teheran 13. september, angivelig fordi hun bar hijaben på feil måte. Ifølge øyenvitner ble hun banket opp av politifolkene. Tre dager senere døde hun på et sykehus, ifølge politiet av hjerteproblemer.

  22-åringens foreldre leverte onsdag en formell klage på politifolkene som pågrep datteren, samt dem som hadde ansvaret for henne mens hun satt i varetekt, opplyser familiens advokat Saleh Nikbakht til det iranske nyhetsbyrået ISNA.

  Familien krever også at eventuelle overvåkingsvideoer og bilder av datteren, både fra pågripelsen og behandlingen hun fikk under avhør og i varetekt, blir offentliggjort.

 • av NTB
  DEL
  Gutt på skateboard skapte tunnelkaos i Bergen

  Fem tunneler i Bergen måtte stenge onsdag ettermiddag midt i rushtiden etter at en gutt på skateboard ble observert inne i Olsviktunnelen.

  Først måtte Olsviktunnelen stenge på grunn av at skateboardgutten ble observert i den, skriver Bergensavisen.

  Køkaoset som oppsto førte til at også Damsgårdstunnelen, Knappetunnelen mot Lyderhorntunnelen, Nygårdstunnelen og Fløyfjellstunnelen ble stengt.

  Gutten skal ha kommet fra Askøy og skatet i retning av Bergen i 15.20-tiden, da det var mye trafikk inn og ut av Bergen sentrum. Da Olsviktunnelen skulle åpnes oppsto det tekniske problemer med bommen på bysiden, og køene hopet seg opp.

  Kort tid etter at meldingen om tekniske problemer på bommen kom, meldte Vegtrafikksentralen om at ytterligere fire tunneler ble stengt. Formålet var å unngå at trafikantene ble stående med motoren i gang i tunnelene.

  – Politipatruljen møtte gutten på utsiden av tunnelen. De foresatte er blitt informert, og vi må vurdere om det skal opprettes en sak, sier operasjonsleder i politiet Knut Dahl-Michelsen til avisen.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Russland krever møte i Sikkerhetsrådet

  Russiske myndigheter sier de vil be om et møte i Sikkerhetsrådet om lekkasjene i Nord Stream-rørledningene. Det skriver Reuters.

  Uttalelsen kommer fra Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, via Telegram.

  Møtet vil bli avholdt fredag kveld, sier Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S). Sverige og Danmark vil delta.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  E6 i Østfold er åpen igjen

  E6 ved Kalnes i Østfold i Viken er igjen åpen for normal trafikk, skriver Vegtrafikksentralen øst klokken 15.56.

  Veien var en periode stengt i retning Oslo på grunn av gjenstander i veien.

 • av Maria Pettrém
  DEL
  Støre: – Forsvaret vil være mer synlige

  – Forsvaret vil være mer synlige tilstede ved norske olje- og gassinstallasjoner.

  Det sa statsminister Jonas Gahr Støre under onsdagens pressekonferanse.

  Bakgrunnen er lekkasjene ved gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Støre: – En villet handling

  – Informasjonen vi har fått i dag styrker antagelsen om at gasslekkasjene fra rørledninger i Østersjøen skyldes en villet handling.

  Det sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

  Støre legger seg derfor på samme linje som sine statsministerkolleger i Sverige og Danmark. Både svenske og danske myndigheter gikk tirsdag langt i å kalle lekkasjen for en bevisst «sabotasje».

  Han la til at han forstår at nordmenn er bekymret for sikkerheten rundt de norske gassrørledningene.

  – Vi er oss bevisst på å ivareta sikkerheten på norsk sokkel, sa Støre videre.

  Statsministeren understreket at det ble iverksatt ekstra sikkerhetstiltak etter invasjonen av Ukraina i vinter, og at sikkerheten på norsk sokkel generelt er høy.

  Støre la til at de følger nøye med på den unormalt høye droneaktiviteten på norsk sokkel den siste tiden. Ifølge ham har aktiviteten vært uvanlig høy i september.

  – Vi har likevel ingen indikasjoner på at det foreligger direkte trusler mot Norge akkurat nå, sa Støre.

 • av NTB
  DEL
  VG: Politiet: Trafikken over Storskog har stoppet opp

  Finnmark politidistrikt opplyser at det brått har blitt stille på grensen over Storskog. Vi har ikke fått noen informasjon fra russisk side, sier politiet.

  – Trafikken over Storskog inn i Norge stoppet opp klokken 13.15 i dag. Vi har ikke fått noen informasjon fra russisk side, så det er vanskelig å si om Russland har innført utreisebegrensninger eller om det skyldes normale svingninger. I løpet av morgendagen og dagene som kommer vil vi kunne se om det danner seg et bilde, skriver Sølve Solheim, avsnittsleder for operativ utlendingskontroll i Finnmark politidistrikt til VG.

  Tirsdag kom totalt 458 personer inn over grensen til Norge, mens 140 reiste ut.

  – Vi ser det samme bildet som viser seg ellers på Schengens yttergrense, om at menn i mobiliseringsdyktig alder reiser ut av Russland, opplyser Solheim til avisen.

 • av NTB
  DEL
  LNG-rederier hever sikkerhetsnivået

  Flere norske rederier som transporterer flytende gass (LNG), hever sikkerhetsnivået i kjølvannet av den spente sikkerhetssituasjonen etter Nord Stream-lekkasjene.

  – Vi høyner sikkerhetsnivået på terminalene, som vi antar har størst risiko. Det blir skjerpet adgangskontroll og ikke minst cybersikkerhet. Dataangrep kan ramme alle enhetene uten fysisk tilstedeværelse, sier Øistein Dahl i Cool Company Management til Teknisk Ukeblad.

  Selskapet har blant annet en flytende terminal i Nederland, som Dahl trekker frem som den mest utsatte. Han tror ikke skipene er spesielt utsatt, men det er likevel satt inn ekstra tiltak også der.

  Det norske rederiet Höegh LNG har også styrket sikkerhetsnivået, opplyser selskapets driftsdirektør Vegard Hellekleiv.

  – Sikkerhet er høyt på agendaen for oss og myndighetene der vi opererer. Det innebærer blant annet økt vakthold, sier Hellekleiv.

  Rederiet opererer to skip som frakter gass fra Melkøya, og disse skipene passerer lekkasjestedene i Østersjøen på vei til Litauen.

  – Vi følger de seilingsinstrukser myndighetene i Danmark og Sverige kommer med. Det er innført sikkerhetssone, som betyr at vi må holde oss langt unna, sier Hellekleiv.

 • av NTB
  DEL
  Forsvaret: – Vi er klare til å støtte

  Politiet og bransjen har satt i verk flere tiltak for å øke beredskapen rundt norske olje- og gassinstallasjoner. Forsvaret bistår foreløpig ikke, men sier de står klar.

  – Forsvaret følger situasjonen nøye og er i tett dialog med politiet for å få en felles forståelse av situasjonen. Vi er klare til å støtte, og ser på hva Forsvaret kan bistå politiet med gjennom bistandsinstruksen, skriver Jonny Karlsen, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, i en epost til NTB.

  Til tross for tiltakene som er iverksatt, så uttalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tidligere onsdag at det ikke foreligger noen konkret trussel mot norske installasjoner.

  – Forsvaret følger som vanlig situasjonen i våre nærområder tett, og har god oversikt over aktivitet gjennom våre daglige operasjoner og i dialog med våre samarbeidspartnere, tilføyer Karlsen.

  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) stiller i Stortinget onsdag for å svare på spørsmål knyttet til gasslekkasjene i Østersjøen.

  Tirsdag ble det kjent at det har oppstått tre lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som er bygd for å frakte gass mellom Russland og Tyskland. Eksperter mener at eksplosjonene ikke kan skyldes jordskjelv, men trolig sabotasje.