Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Gazas eneste kraftverk stengt
06. august kl 11:39av NTB
DEL

Gazas eneste kraftverk ble stengt lørdag etter å ha gått tom for drivstoff, opplyser en talsperson for kraftverket.

Det skjer fem dager etter at Israel stengte vareovergangen med den palestinske enklaven.

Forsyingen av elektrisitet ventes å gå ned til kun fire timer per dag som følge av dette, ifølge talspersonen.

Områdene har vært preget av flere angrep de siste dagene. Angrepene skjer etter flere dager med spenning i kjølvannet av at et høytstående militsmedlem fra Islamsk hellig krig ble tatt til fange på den okkuperte Vestbredden mandag denne uka.

Israel har som følge av dette stengt veiene rundt Gazastripen og sendt militære forsterkninger til grenseområdet i frykt for et angrep fra Islamsk hellig krig.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Studie: Arktis varmes opp fire ganger raskere enn resten av jorden

  Oppvarmingen av Arktis har skjedd nesten fire ganger raskere enn på resten av planeten de siste 40 årene, ifølge ny forskning publisert torsdag.

  Tidligere studier har konkludert med at Arktis ble varmet opp mellom to og tre ganger raskere enn det globale gjennomsnittet.

  I en ny studie publisert i tidsskriftet Communications Earth & Environment ble temperaturdata gjennom flere tiår brukt som grunnlag. Det viser at selv de mest presise klimamodellene sannsynligvis undervurderer takten i oppvarmingen av Arktis, ifølge studien.

 • av NTB
  DEL
  Det blir sommerrekord for strømprisen i Oslo og Bergen

  I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,75 kroner per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 3,48 kroner.

  Strømprisen slår sommerrekorden som ble satt på mandag i Oslo og Bergen.

  Strømbørsen Nord Pool melder om fredagens strømpriser på sine nettsider. Fredagens snittpris per kWh er 0,19 kroner høyere enn torsdag og 1,99 kroner høyere enn samme dag året før.

  Fredagens snittpris er sommerrekord for strømprisen for forbrukere i Oslo og Bergen, ifølge Europower. Dermed blir mandagens sommerrekord slått. Da var døgnprisen knapt 2,20 kr/kWh.

  Maksprisen fredag på 3,48 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen.

  Minsteprisen blir på 2,43 kroner per kWh mellom klokken 22 og 23.

 • av NTB
  DEL
  NHO Reiseliv krever strømstøtte til reiselivsbedriftene

  Juli var en god måned for norsk reiseliv, men økte strømpriser setter en stopper for festen, ifølge NHO Reiseliv.

  For til tross for et godt belegg hos flere hoteller og reiselivsbedrifter i sommerferien, er det mørke skyer i horisonten.

  – Vi får tilbakemeldinger om at summen av renteøkninger og økte kostnader på varer og strøm, er vanskelig å håndtere for mange reiselivsbedrifter. Særlig de økte strømkostnadene er svært krevende, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv i en pressemelding.

  Ifølge direktøren har en mindre aktør fått økt strømkostnadene fra 18.000 kroner til 107.000 kroner i juli alene.

  – Slike kostnader går rett på bunnlinjen. NHO fellesskapet har vært krystallklare på at dette kan koste arbeidsplasser, og vi forventer at regjeringen kommer med en strømstøtte til bedriftene, sier Krohn Devold.

 • av Frøydis Braathen
  DEL
  Tre biler i kjedekollisjon på E18

  Tre biler har vært involvert i en kjedekollisjon på E18 inngående 1 km før avkjøring ved Fornebu, skriver Oslopolitiet på Twitter. Nødetatene er på vei til stedet.

 • av NTB
  DEL
  Tenåring erkjenner straffskyld for brann i Sandnes

  To tenåringer, en gutt og en jente, er siktet for storbrannen på Dale i Sandnes natt til søndag. Nå har en av dem erkjent straffskyld for hendelsen.

  Det får Stavanger Aftenblad bekreftet av politiadvokat Anna Øksnevad som er påtaleansvarlig jurist i saken.

  – Basert på avhør av de siktede og øvrig informasjon i saken vil siktelsen endres til grovt uaktsomt grovt skadeverk. Dette har den siktede gutten erkjent straffskyld for, sier politiadvokaten.

  Tirsdag meldte guttens forsvarer Espen Egeli Breivik at hans klient erkjenner å ha ansvaret for brannen, men på det tidspunktet nektet han straffskyld. Den gangen lød siktelsen på «grovt skadeverk».

 • av NTB
  DEL
  Savnet 23-åring funnet død i Arendal

  Politiet har identifisert personen som ble funnet død i sjøen utenfor Tyholmen i Arendal mandag. Det er den savnede Endre Müller Gjendem (23).

  – Det fremstår som mest sannsynlig at dette dreier seg om et uhell, sier seksjonsleder for etterforskning Helge Torsvik ved Arendal og Froland politistasjon i en pressemelding.

  Torsvik sier videre at de ikke kan slå fast dødsårsaken før den endelige obduksjonsrapporten er klar, men den foreløpige rapporten tyder ikke på at det har skjedd en straffbar handling.

  Familien til Gjendem er orientert. 23-åringen hadde før han ble funnet, vært savnet siden lørdag kveld.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  NRK: 64 nye fornærmede etter masseskytingen

  Politiet har gitt 171 personer status som fornærmet etter masseskytingen i Oslo i sommer, opplyser de til NRK. Det skjer etter en analyse av skytingen til terrorsiktede Zaniar Matapour.

  – De foreløpige analysene av selve skytingen gjør at politiet per nå har definert til sammen 171 personer som fornærmet i saken. Her er ett av kriteriene hvor nært vedkommende har vært en eller flere skuddbaner.

  Tidligere var det 107 fornærmede.

  Borgarting lagmannsrett skal nå avgjøre hvor mange av de fornærmede i saken som skal få oppnevnt bistandsadvokat.

 • av NTB
  DEL
  Mette Frederiksen lover milliardstøtte til Ukraina

  Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, vil på giverkonferansen i København torsdag love 820 millioner danske kroner i langsiktig hjelp til Ukrainas forsvar.

  Det sier forsvarsminister Morten Bødskov til Politiken. Beløpet tilsvarer 1.080 millioner norske kroner, og det betyr at Danmark hittil har lovet nesten 4 milliarder kroner i bistand til Ukraina siden invasjonen i februar.

  Pengene skal blant annet gå til våpen og trening av soldater.

  Det er forsvarsministrene fra Ukraina, Storbritannia og Danmark som inviterer allierte kolleger til den internasjonale giverkonferansen, der økt militær støtte står på agendaen. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) deltar også på konferansen.

 • av NTB
  DEL
  Ny hetebølge i Storbritannia kan føre til tørkealarm

  Det er ventet at det vil erklæres tørke i noen områder sør og øst i Storbritannia fredag. Årsaken er en ny hetebølge.

  Fredag møtes den nasjonale tørkegruppen, som består av representanter fra myndighetene, vannselskaper og det britiske bondelaget NFU.

  Det er ventet at gruppen vil erklære tørke for enkelte områder, særlig sør og øst i Storbritannia. Det vil i så fall føre til at vannselskapet blir pålagt å spare på vannressurser for å sikre forsyning og beskytte miljøet.

  Det skjer etter at det denne uken er registrert temperaturer opp til 34 grader, samt at det er ventet at temperaturene vil stige ytterligere gjennom helgen.

  Sist det ble erklært tørke i Storbritannia var i 2018 og i 2011, ifølge Sky News.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  Går ut med navn på omkommet i Arendal

  Det var den 21 år gamle Kevin Van fra Larvik som omkom i en trafikkulykke i Lågendalsveien tirsdag 9. august, skriver politiet i en pressemelding.

  Offentliggjøringen skjer i samråd med familien.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  Flere skadet etter ulykke i berg-og-dalbane i tyske Legoland
  Foto: Stefan Puchner/dpa via AP

  Minst ni personer ble skadet i en ulykke i en berg-og-dalbane i Legoland i Tyskland. Det skriver Bild. Ifølge den tyske avisen er det kun snakk om lettere skader.

  En av vognene skal ha stoppet opp og blitt påkjørt av vognen bak.

  Parken er foreløpig ikke stengt som følge av ulykken.

  Ifølge en talsperson for Legoland skjedde ulykken på attraksjonen Dragon Ride. Alle tilgjengelige redningsmannskaper i parken ble sendt til stedet.

  Parken i Günzburg ligger rundt ti mil vest for München i Sør-Tyskland og er en av ti Legoland-parker i verden. Det er for tiden sommerferie for skolene i Bayern, der parken ligger, og de fleste av de øvrige tyske delstatene.

  Det er den andre ulykken med en berg-og-dalbane i Tyskland på få dager. På mandag mistet en 57 år gammel kvinne livet etter å ha falt ut av en berg-og-dalbane i fornøyelsesparken Klotten.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Syklist hardt skadet etter kollisjon med bil i Asker

  En mannlig syklist er hardt skadet etter at han kolliderte med en bil i Solliveien i Asker. Mannen er kjørt til Bærum sykehus.

  Politiet mistenker promille hos den mannlige syklisten, og det vil bli tatt blodprøver av mannen. Han har status som mistenkt, og bilisten han kolliderte med har status som fornærmet, opplyser operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB i 15.20-tiden.

  Den mannlige syklisten er kjørt til Bærum sykehus med ambulanse. Frontruten til bilen han kolliderte med, er knust.

  – Etter tilsyn fra ambulanse kan han beskrives som hardt skadd, sier Pedersen til NTB. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Norden styrker forsvarssamarbeidet

  Danmark, Finland, Norge og Sverige har etablert et rammeverk som gjelder samarbeid om materiell og tjenester til forsvarsformål i fred, krise og krig.

  De nordiske landene konkretiserer også traktaten de inngikk i 2015, med et rammeverk som beskriver prinsippene og retningslinjene om hvordan nasjonene kan bistå hverandre for å utvikle, støtte og styrke hver nasjons forsyningssikkerhet.

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tror bindende samarbeid på tvers av landene kan løse utfordringer i forsvarspolitikken.

  – Nordisk samarbeid er viktig i seg selv, og nå har vi styrket rammeverket for å kunne inngå bindende samarbeid på tvers av landene. Slike fremtidige avtaler vil kunne løse flere felles og grunnleggende utfordringer vi har i forsvarspolitikken, sier Gram i en pressemelding.

 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Laveste salg av nye boliger siden finanskrisen

  Interesseorganisasjonen Boligprodusentene har ikke målt lavere tall for igangsetting av boligbygging siden de begynte med registrering i 2010.

  Dette skriver de i en pressemelding.

  Det er kun under finanskrisen i 2008 og 2009 organisasjonen har målt lavere antall salg i andre kvartal.

  I pressemeldingen ber Lars Jacob Hiim regjeringen om fortgang i behandlingen av innsendte byggesaker. Han mener også om forbedring av virkemidler som Husbanken og om at staten unngår ytterligere press i økonomien, som kan føre til rentehevinger.

  Salget av nye boliger i 2021 er 38 prosent under juni 2021. Eneboliger er 26 prosent under mens småhus er 43 prosent under.

 • av NTB
  DEL
  Norge skal lære opp ukrainske soldater

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter at Norge skal hjelpe til med opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia.

  – De ukrainske styrkene har sterkt behov for ytterligere trening og opplæring. Norge er positive til det britiske initiativet om å trene opp ukrainske soldater i Storbritannia. Vi vil delta med instruktører til denne grunnleggende soldatutdanningen, i likhet med flere andre land, sier forsvarsministeren.

  Flere land er samlet i København denne uken for en giverkonferanse, som har som mål å supplere samarbeidet i «Ukraine Defense Contact Group».

  Ukraine Defense Contact Group er en gruppe bestående av land som bidrar til Ukrainas forsvar etter den russiske invasjonen av landet 24. februar.

 • av NTB
  DEL
  Voldshendelse på Grønland etterforskes som drapsforsøk

  Voldshendelsen som fant sted på Grønland onsdag ettermiddag, etterforskes som drapsforsøk, opplyser politiet. Så langt er ingen pågrepet i saken.

  – Vi jobber ennå med åstedsvitner, innhenting av videoovervåking og avhør. Vi har to fornærmede der den ene ble sendt til sykehus med det som ble betegnet som alvorlige skader. Den andre fornærmede er ikke skadet, sier fungerende seksjonsleder Ingebjørg Hansen ved drapsavsnittet i Oslo politidistrikt til Avisa Oslo.

  Hansen sier de jobber med å identifisere det som antas å ha vært to gjerningspersoner. De involverte skal alle være i 20-årene og har trolig kjennskap til hverandre, ifølge politiet.

  – Vi har gjort korte avhør med den fornærmede som ikke ble skadet, men har ikke avhørt personen som ble sendt til sykehus. Vi håper å få gjennomført et avhør i dag, sier hun.

  Det er ikke kjent hvilket våpen som ble brukt mot den skadede mannen, men er snakk om stikk- eller slagskader. Torsdag formiddag var ingen pågrepet, og det var heller ikke funnet noe våpen etter hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Svalbard: Rederi får bot på 800.000

  Sysselmesteren på Svalbard har ilagt et fransk rederi en foretaksstraff på 800.000 kroner for brudd på våpenloven. I tillegg fikk rederiet inndratt 37 våpen.

  Under ransaking av to av skipene til rederiet i sommer ble det avdekket at tre av skipene hadde innført 50 våpen og en betydelig mengde ammunisjon til Svalbard. De hadde ikke nødvendig tillatelse fra politiet, skriver Sysselmesteren på Svalbard.

  – I tillegg til foretaksstraffen fikk rederiet inndratt 37 våpen og nesten 3.800 patroner som ble beslaglagt under ransakingene, opplyser politiadvokat Magnus Rindal Fredriksen hos Sysselmesteren.

  Dessuten ble det inndratt 130.000 kroner.

  Foretaksstraffen og inndragningene er vedtatt.

 • av NTB
  DEL
  Sverige skal utlevere mann til Tyrkia

  Sverige har besluttet å utlevere en mann til Tyrkia, for første gang siden striden om svensk Nato-medlemskap.

  Det melder SVT og nyhetsbyrået TT.

  Mannen, som er i midten av 30-årene, ble dømt i Tyrkia i 2013 og 2016 for saker knyttet til misbruk av bank- og kredittkort. Totalt fikk han 14 år i fengsel.

  I slutten av juli avgjorde svensk høyesterett at mannen kan utleveres til Tyrkia. Domstolen skriver i et vedtak at det ikke er noe som tyder på at mannen risikerer forfølgelse i Tyrkia. Utleveringen er nå også godkjent av den svenske regjeringen.

  Tidligere i år krevde Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan å få utlevert en rekke personer fra Sverige for å støtte svensk Nato-medlemskap.

  Mannen hevder han er uskyldig dømt som følge av at han har konvertert til kristendommen og nektet militærtjeneste.

 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Nytt virus oppdaget i Kina

  Viruset, som har fått navnet Langya, forårsaker symptomer som feber, utmattelse, hoste, tap av appetitt og muskelsmerter.

  Dette skriver TV2.

  De viser til The Guardian, som skriver at viruset først ble identifisert av forskere i forrige uke. Forskerne mener viruset trolig er overført fra dyr til mennesker.

  I forbindelse med undersøkelsen av viruset har forskerne undersøkt ville dyr. Og det ble funnet i mer enn en fjerdedel av 262 spissmus.

  Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, forteller at det nye viruset er beslektet med hendra- og nipah-virusene.

  Disse virusene fryktes av mange fordi de gir alvorlig sykdom blant mennesker.

  – Dette er årsaken til at flere land i Sør-Øst-Asia følger nøye med på om viruset sprer seg, sier Nakstad til TV2.

  Han sier det så langt ikke er rapportert om noen videre spredning i befolkningsgrupper. Det er heller ikke rapportert om dødsfall på grunn av viruset.

  Professor Wang Linfa ved Duke-NUS Medical School sier han mener det ikke er grunn til panikk.

 • av NTB
  DEL
  FN ber om stans av angrep mot atomkraftverk

  FNs generalsekretær António Guterres ber partene om ikke å sette atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina i fare.

  – Jeg ber om at Russlands og Ukrainas militære styrker umiddelbart stanser militær aktivitet ved og rundt atomkraftverket, og ikke retter angrep mot kraftverket og de nærliggende områdene, sier Guterres i en uttalelse.

  Han ber videre om at partene trekker alt militært utstyr og personell fra kraftverket.

  Guterres har kommet med lignende uttalelser tidligere i forbindelse med at det har vært angrep mot kraftverket, som er Europas største. Russland og Ukraina skylder på hverandre i forbindelse med angrepet, men kraftverket har vært okkupert av Russland siden mars.