Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mann pågrepet for å ha skutt mot hus med luftvåpen i Tromsø
06. august kl 12:41av NTB
DEL

En mann gikk natt til lørdag i en gate i Tromsø og skjøt på hus med luftvåpen, ifølge politiet.

Ingen ble skadet, skriver Troms politidistrikt på Twitter. En mann i 30-årene ble pågrepet.

Han anmeldes for skytingen, samt for bæring av kniv.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Durek Verrett vant ikke frem mot Se og Hør i PFU
  Durek Verrett har klaget Se og Hør inn for PFU. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Se og Hør brøt ikke god presseskikk da ukebladet omtalte helsetilstanden til Durek Verrett i en artikkel i desember i fjor, ifølge PFU.

  Pressens Faglige Utvalg (PFU) er pressens eget klageorgan. Onsdag behandlet de en klage fra Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek.

  Saken handlet om et oppslag på ti sider i Se og Hør 17. desember i fjor, hvor Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

  Verrett hadde ikke selv medvirket til saken og takket nei da Se og Hør oppsøkte ham på gata i Los Angeles for å spørre om et intervju.

 • av NTB
  DEL
  Ingen spesifikk trussel mot norsk sokkel
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ankommer i forkant av onsdagens pressekonferanse på Blaafarveværket. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre sier det ikke er fremsatt konkrete trusler mot olje- og gassanlegg på norsk sokkel, men Nato følger situasjonen.

  – Jeg har tatt kontakt med Nato og har orientert om situasjonen, sier Støre til NTB.

  Han understreker at myndighetene i samarbeid med selskapene har høy beredskap på norsk sokkel.

  – De selskapene som driver dette, har ansvaret for sikkerheten i samarbeid med nasjonale myndigheter. Nå har vi forsterket dette samarbeidet gjennom politiet, som også kan hente hjelp fra Forsvaret, med vakthold, å følge med på havet og i lufta, sier statsministeren.

  I likhet med Danmark og Sverige har Støre vært i kontakt med både Nato og EU om situasjonen, men det har så langt ikke vært aktuelt å spørre om hjelp.

  – Nei, vi har ikke sett behov for det. Vi har ikke informasjon om noen spesifikk trussel mot Norge, la oss understreke det, sier Støre.

  Han sier både norske myndigheter og Nato selvsagt følger situasjonen nøye.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Klatreprofil funnet død
  Hilaree Nelson er funnet død. Her med sin partner James Morrison i 2018. Foto: Niranjan Shrestha / AP / NTB

  Hilaree Nelson (49) er funnet død etter at hun ble meldt savnet på vei ned fra toppen av fjellet Manaslu i Nepal.

  Lederen av leteaksjonen Jiban Ghimire opplyser til AFP at Nelson ble funnet onsdag etter et helikoptersøk.

  Nelson ble meldt savnet for to dager siden.

  Manaslu er 8163 meter høyt er verdens åttende høyeste fjell. Nelson skal ha forsøkt å kjøre ned på ski.

  Samme dag som Nelson forsvant, kom det et snøskred på Manaslu. Fjellklatrer Anup Rai døde og titalls andre ble skadet, men senere reddet.

  Amerikanske Nelson ble første kvinne til å nå to topper på over 8000 meter (Everest og Lhotse) i løpet av 24 timer. Det klarte hun i 2012.

  Den norske klatreren Kristin Harila nådde toppen av Manaslu den 22. september. Hun nådde toppen sammen med to nepalske klatrere.

  Hun nådde dermed den 12. av 14. topper over 8000 meter, som hun har mål om å bestige i løpet av mindre enn et år.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig fall for oppdrettsselskaper på børsen

  Regjeringens skattepakke for oppdretts- og kraftnæringen førte til et kraftig fall på Oslo Børs etter åpning onsdag. Oppdrettsselskapene stuper.

  Hovedindeksen falt med over 3,4 prosent etter åpning onsdag, og særlig lakseoppdrettsselskapene falt etter regjeringens nyhet om skattepakken.

  Grieg Seafood og Lerøy Seadood falt begge over 14 prosent og Mowi med besten 11 prosent. Handelen i Salmar ble stanset automatisk, melder E24.

  Nedgangen på børsen følger også nedgangen på de asiatiske børsene.

 • av NTB
  DEL
  NHO om skattepakken: – Dramatisk
  NHO-direktør Ole Erik Almlid er ikke imponert over regjeringens nye skattepakke for kraft- og havbruksnæringene. Foto: Carina Johansen / NTB

  Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener regjeringens nye skattepakke for kraft- og havbruksnæringene er feil medisin. Heller ikke Sjømat Norge er fornøyd.

  – Det er dramatisk at regjeringen innfører så store skatteendringer. Det norske bedrifter trenger nå, er forutsigbarhet. I stedet innfører regjeringen en omveltning på rundt 33 milliarder kroner som kommer på toppen av allerede høye skatter for næringslivet, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

  Han sier de nye skattene går utover investeringsevnen i viktige bransjer, og at skatten på kraftproduksjonen kan bety mindre fornybarinvesteringer.

  - Slokker lysene langs kysten

  Bransjeforeningen Sjømat Norge er også svært misfornøyd med skattepakken, som innebærer grunnrenteskatt på havbruk.

  – Jeg er sjokkert over at regjeringen slokker lysene langs kysten, og det med en finansminister fra Senterpartiet på post, sier direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge til Nettavisen.

  Han sier ingen andre land har en slik skattlegging, og at det vil føre til utfasing av investeringer fra Norge.

 • av Torkjell Trædal / Thomas Olsen
  DEL
  Turbuss står fast på E6 inn mot Oslo

  En turbuss har kjørt seg fast i en motorveibru ved Nedre Lindeberg i Oslo. Den skal stå fast ved siden av E6 på vei inn mot Oslo nordfra. Politiet skal ikke være på stedet ennå.

 • av NTB
  DEL
  130.000 husholdninger i økonomisk trøbbel
  En av tolv husstander oppgir at de enten står over måltider, oppsøker matstasjoner eller kontakter Nav for å få hjelp til å betale for mat. Her fra Frelsesarmeens distribusjonslager på Grünerløkka. Arkivfoto: Foto: Lise Åserud / NTB

  Rundt 5 prosent av husstandene i Norge er i alvorlige økonomiske vanskeligheter, viser en ny rapport. Ytterligere 11 prosent sliter økonomisk.

  Nesten alle må tilpasse seg høyere priser, og for noen står valget mellom strømregningen og mat, viser den nye Sifo-rapporten som bygger på to datainnsamlinger i 2022.

  Det siste året har nesten sju av ti husholdninger måttet gjøre tiltak for å få endene til å møtes. En av tolv husstander oppgir at de enten står over måltider, oppsøker matstasjoner eller kontakter Nav for å få hjelp til å betale for mat.

  – Dette er utvilsomt en større krise enn den vi så under koronapandemien, sier Sifo-forsker Christian Poppe.

  I august 2022 befinner 130.000 husholdninger (5 prosent) seg i alvorlige økonomiske vanskeligheter. Ytterligere 280.000 (11 prosent) sliter økonomisk. Dette er en dobling fra året før.

  – Andelen økonomisk trygge hushold har falt fra to tredeler til i underkant av 50 prosent for første gang siden vi begynte å måle økonomisk trygghet, sier Poppe.

 • av NTB
  DEL
  EU: Nord Stream-lekkasjene en «bevisst handling»

  EUs utenrikssjef Josep Borrell mener lekkasjene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 er forårsaket av en bevisst handling.

  Han uttrykker dyp bekymring for lekkasjene og har bedt om en etterforskning.

  – All tilgjengelig informasjon tyder på at disse lekkasjene er resultatet av en villet handling, sier han i en uttalelse.

  Begge rørledningene begynte å lekke mandag. Lekkasjene er registrert på tre ulike steder utenfor den danske øya Bornholm.

 • av NTB
  DEL
  Vannkraftkommuner skal få 3 milliarder mindre i tilskudd
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la fram forslag om trekk i tilskuddene til kraftkommuner på en pressekonferanse på Blaafarveværket. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Regjeringen foreslår et ettårig trekk i rammetilskuddet til kommuner og fylkeskommuner med inntekt fra konsesjonskraft.

  Forslaget innebærer et ettårig trekk i rammetilskuddet på til sammen 3 milliarder kroner fra kommuner og fylkeskommuner i områder med høyest strømpriser, altså Østlandet, Sørlandet og Vestlandet.

  For å få en rimelig fordeling av trekket vil kommunene og fylkeskommunene fram til fram til 1. desember gi kunne rapportere inn hvordan konsesjonskraften er disponert. Basert på innsendt informasjon fastsetter regjeringen den endelige fordelingen.

  Verdien av konsesjonskraften i områdene med høye strømpriser anslås til om lag 13 milliarder kroner i 2022 og 11 milliarder i 2023 – opp fra 4 milliarder i 2021. Beregningen er gjort ut fra prisanslag fastlagt i begynnelsen av august i år.

  Heidi Greni, som er kommunalpolitisk talsperson for Senterpartiet sier vi står i en ekstraordinær situasjon der inntektene til kraftkommunene øker fra fire milliarder i fjor, til 13 milliarder i år og 11 milliarder neste år.

  – Med omfordelingen på tre milliarder i de sørligste prisområdene vil kraftkommune fortsatt oppleve minst en dobling fra i fjor. Samtidig får andre kommuner som ikke har kraftproduksjon men opplever enorm kostnadsvekst, et bidrag til å dekke disse. Dette er viktig for å hjelpe utsatte kommuner med å bevare tjenester og samtidig bevare legitimiteten til dagens inntektssystem, sier Greni.

  – Dette er et ekstraordinært grep regjeringen nå tar, ikke en varig endring i inntektssystemet til kommunene, understreker hun.

 • av NTB
  DEL
  Video viser hva som skjedde da mann ble skutt av politiet i Alver
  Politiet løsnet skudd mot en mann under en politiaksjon i Knarvik i Nordhordland. Foto: Marit Hommedal / NTB

  En overvåkingsvideo viser ifølge Spesialenheten hendelsesforløpet da en mann ble skutt av politiet ved Nordhordland legevakt i Knarvik sist helg.

  Politiet løsnet like etter midnatt fredag skudd mot mannen i 20-årene, som ikke ble alvorlig skadd. En tjenestemann har rutinessig status som mistenkt i saken. To polititjenestemenn har forklart at mannen truet med en kniv.

  Etterforskningsleder Thomas B. Arntsen i Spesialenheten sier til Bergens Tidende at videoopptakene bekrefter dette.

  – Han beveger seg mot politiet med kniven. Jeg vil ikke gå i detalj, men han har i hvert fall kniven fremme og går mot politiet, sier Arntsen.

  – Videoen er veldig tydelig, viser det hele, både politi og fornærmet, forut for og ved selve hendelsen, sier han.

 • av NTB
  DEL
  USA erkjenner å ha drept i alt tolv sivile i verden i fjor

  I en ny rapport fra Pentagon erkjenner det amerikanske militæret å ha totalt drept rundt tolv sivile personer i verden i 2021, alle i Afghanistan.

  Forsvarsdepartementet vurderer at om lag tolv sivile ble drept og om lag fem sivile ble såret som et resultat av amerikanske militæroperasjoner, heter det i rapporten, som er blitt laget hvert år siden 2018 som følge av et vedtak i Kongressen. Deler av rapporten er unntatt offentligheten.

 • av NTB
  DEL
  Det hvite hus: Gasslekkasje ser ut som sabotasje
  Sikkerhetsrådsiver Jake Sullivan under en pressekonferanse i Det hvite hus. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB

  USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan skriver på Twitter at gasslekkasjene på Nord Stream 1 og 2 tilsynelatende skyldes sabotasje.

  Han skriver også at USA fortsatt vil jobbe for å sikre at Europa får nok energi.

  – USA støtter etterforskningsinnsatsen, og vi vil fortsette vårt arbeid med å beskytte Europas energisikkerhet, står det i meldingen, som ble lagt ut natt til onsdag norsk tid.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Henter 33 mrd ekstra fra laks- og kraftnæringen.

  Regjeringen foreslår stor skattepakke for naturressurser og vil hente anslagsvis 33 milliarder kroner ekstra i grunnrenteskatt fra kraft og laks.

  – Fellesskapet trenger større inntekter i årene fremover for at vi sammen skal kunne verne om god velferd til alle. Etter mange år med økt ulikhet er det helt nødvendig at de som har mest, og i mange tilfeller har fått betydelig mer de siste årene, bidrar mer, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

  – En viktig del av dette blir å sikre at verdiene som kommer fra naturressursene våre, må fordeles mer rettferdig enn i dag, sier Støre.

  Saken oppdateres

 • av NTB
  DEL
  Russland: Informasjon bør offentliggjøres

  Russlands ambassade i Danmark tar utgangspunkt i at lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen blir «undersøkt av kompetente myndigheter».

  – Ambassaden tar utgangspunkt i at situasjonen blir grundig undersøkt av kompetente myndigheter, og at alle nødvendige midler blir tatt i bruk, skriver ambassaden på Facebook.

  – Resultatene av en slik undersøkelse bør offentliggjøres, heter det videre.

 • av NTB
  DEL
  Durek Verrett-klage opp i PFU
  Durek Verrett har klaget Se og Hør inn for pressens klageorgan, PFU. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal onsdag behandle en klage fra Durek Verrett rettet mot Se og Hør.

  Klagen handler om et oppslag på ti sider i ukebladet fra 17. desember i fjor, hvor Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

  Verrett hadde ikke selv medvirket til saken og takket nei da Se og Hør oppsøkte ham på gata i Los Angeles for å spørre om et intervju.

  PFU er pressens eget klageorgan. Se og Hør avviser klagen.

 • av NTB
  DEL
  Meloni lover fortsatt italiensk støtte til Ukraina
  Giorgia Meloni (til høyre) ventes å bli Italias nye statsminister. Hun lover at den neste regjeringen vil holde fast ved støtten, trass i at koalisjonspartnerne Matteo Salvini (til venstre) og Silvio Berlusconi har vært støttespillere av Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

  Giorgia Meloni forsikrer at Ukraina fortsatt kan regne med støtte om hun, som ventet, blir leder av Italias neste regjering.

  – Du vet at dere kan regne med vår lojale støtte til det ukrainske folks frihet. Hold motet oppe og vær sterke i troen, skriver Meloni i en Twitter-melding til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

  Melonis parti Italias brødre ble den store vinneren i det italienske valget, og sammen med koalisjonspartiene Ligaen og Fremad Italia har hun rent flertall i nasjonalforsamlingen.

  Også Meloni har fordømt den russiske invasjonen, men det har vært spekulert i at den nye regjeringen kunne være mer russiskvennlig.

 • av NTB
  DEL
  Orkan mørkla hele Cuba
  Mercedes Valdez holder rundt hunden Kira mens hun venter på skyss. I bakgrunnen er boligen hennes, som ble rasert da orkanen Ian traff Pinar del Rio-provinsen på Cuba. Ian raserte senere strømnettet, før den vendte kursen mot Florida. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB

  Strømnettet på Cuba kollapset på grunn av orkanen Ian tirsdag. Hele øya var uten strøm, opplyser landets myndigheter.

  I en uttalelse heter det at det jobbes gjennom natta med å få strømmen tilbake for øyas 11 millioner innbyggere.

  Natt til onsdag er orkanen på vei mot Florida som en kategori 4-storm som kan få voldsomme følger. Det ventes at den vil bli kraftigere idet den passerer den varme Mexicogolfen og at den vil ha vindhastighet på opptil 58 meter i sekundet.

  teaser
  i dag 05:54
  Orkanen mørkla Cuba. Onsdag stålsetter Florida seg for storm som kommer én gang på en generasjon.
 • av NTB
  DEL
  Tyfon har truffet Vietnam

  Tyfonen Noru tok med seg kraftig vind og voldsomme regnbyger da den rammet det sentrale Vietnam onsdag morgen. Hundretusenvis har søkt tilflukt.

  I Da Nang, landets tredje største by, ristet det i høyblokker i den sterke vinden. Trær ble revet over ende, og tak løsnet fra boliger. Det er meldt om store strømutbrudd.

  Mer enn 200.000 mennesker søkte ly i tilfluktsrom gjennom natten.

  Forsvarsdepartementet har mobilisert rundt 240.000 personell til å bidra i søk – og redningsoperasjoner, melder statlige medier. Halvparten av landets flyplasser er stengt.

 • av NTB
  DEL
  Tre alvorlig skadd etter eksplosjon i tysk by

  Tre personer ble alvorlig skadd i en eksplosjon på et torg sentralt i den tyske byen Halle tirsdag, opplyser politiet.

  Eksplosjonen fant sted rundt klokka 18 lokal tid i de offentlige toalettene ved markedet, i et historisk bygning som også huser en kafé og leiligheter.

  To jenter på 12 og 13 år og en 51 år gammel kvinne ble tatt til sykehus med alvorlige skader.

  Halle ligger i delstaten Sachsen-Anhalt. Byen har rundt 240.000 innbyggere.

 • av NTB
  DEL
  50 sivile savnet etter angrep i Burkina Faso

  Elleve soldater ble drept og 50 sivile er savnet etter at jihadister gikk til angrep i Soum-provinsen nord i Burkina Faso mandag, opplyser landets regjering.

  – En kolonne som fraktet forsyninger til landsbyen Djiobo, ble mål for et feigt og barbarisk angrep, sier regjeringstalsmann Lionel Bilgo.

  – Foreløpig er det funnet elleve døde soldater. Rundt 50 sivile er savnet, og letingen pågår, legger han til.

  En sikkerhetskilde opplyser til nyhetsbyrået AFP at så mange som 60 mennesker kan være drept i angrepet.