Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Våpenhvile innført i Gaza – men fortsatt uroligheter
07. august kl 21:28av NTB
DEL
En rakett blir skutt mot Israel fra Gaza søndag. Foto: Adel Hana / AP / NTB

Våpenhvilen i Israel og på Gazastripen har trådt i kraft, men luftvernsirene går og det meldes om nye angrep.

Våpenhvilen skulle tre i kraft klokka 22.30. Kort tid etter at våpenhvilen var et faktum, meldte den israelske hæren at de angriper «et bredt spekter» av palestinske militante mål i Gaza som svar på rakettoppskyting øyeblikk tidligere.

– Som svar på raketter avfyrt mot israelsk territorium, angriper hæren for tiden et bredt spekter av mål som tilhører Islamsk hellig krig på Gazastripen, heter det i en uttalelse.

Hæren utstedte flere luftangrep som varslet om innkommende rakettild kort tid før våpenhvilen, inkludert klokken 22.29. Samtidig går luftvernsirenene sør i Israel.

Egypt meklet

Våpenhvilen mellom Israel og Islamsk hellig krig (Jihad) ble først bekreftet av Islamsk hellig krig, og siden også av Israel.

Egypt har vært mekler mellom partene, og foreslo at våpenhvilen skulle starte 22.30, noe som ble tilfellet.

– Vi kan bekrefte at våpenhvilen vil tre i kraft klokken 23.30 (lokal tid). Israel vil takke Egypt for innsatsen. Dersom våpenhvilen blir brutt, forbeholder Israel seg retten til å komme med gjengjeldelser, heter det i en uttalelse fra statsminister Yair Lapids kontor kort tid før våpenhvilen.

Løslatelse av fanger

– For kort tid siden ble ordlyden i den egyptiske våpenhvileavtalen ferdig. Avtalen inneholder egyptisk forpliktelse om å jobbe for løslatelsen av to fanger, Bassem al-Saadi og Khalil Awadweh, sa det høytstående Islamsk hellig krig-medlemmet Mohammad al-Hindi i en uttalelse.

Al-Saadi er blant de mer høytstående personene i Islamsk hellig krigs politiske avdeling. Han ble nylig pågrepet på den okkuperte Vestbredden. Militssoldaten Awadweh er også i israelsk fangenskap.

Flere kamphandlinger

Reuters meldte tidligere søndag at våpenhvilen skulle starte klokken 20 lokal tid (19 norsk tid). I mellomtiden har det imidlertid skjedd flere kamphandlinger med ti drepte, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Det totale dødstallet skal nå være minst 41 siden konfliktens utbrudd fredag, flere av dem barn. Minst 311 skal være såret i angrepene.

Israel har hevdet at noen av de drepte ble ofre for feilslåtte raketter fra Islamsk hellig krig.

Israel har rettet angrepene mot Islamsk hellig krigs stillinger i Gaza, og den militante gruppen har svart med å avfyre hundrevis av raketter tilbake.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Siril Thesen
  DEL
  Hurtigruten evakuert i Ålesund

  Hurtigruten MS «Nordnorge» har mottatt en melding inn til skipet som har medført at skipet som ligger i Ålesund er evakuert, skriver politiet på Twitter.

  Passasjerene er samlet på hotell i sentrum mens undersøkelser på skipet pågår.

  – MS Nordnorge mottok tidligere i kveld en anonym telefonsamtale som i verste fall kan oppfattes som en trussel, sier pressekontakt Martin Henriksen i Hurtigruten til Dagbladet.

  Meldingen til skipet er vag, men skaper bekymring, skriver politiet på Twitter.

  Oppdateres.

 • av NTB
  DEL
  Gaute Grøtta Grav blir ordførerkandidat i Rauma
  Gaute Grøtta Grav blir Høyres ordførerkandidat i Rauma kommune. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Tidligere Farmen-programleder Gaute Grøtta Grav blir Høyres ordførerkandidat i Rauma kommune.

  – Vi er veldig glad for at Gaute har takket ja. Han er en veldig spennende kandidat og viser et stort engasjement som samfunnsborger. Vår ambisjon er at han blir ny ordfører i Rauma, og rett mann til å løfte kommunen opp og frem, sier leder Lars Olav Hustad i nominasjonskomiteen til TV 2.

  Grøtta Grav bor i Isfjorden i Rauma og jobber blant annet med reiseliv. Fra 2004 til 2019 var han programleder i Farmen på TV 2.

 • av NTB
  DEL
  Elg avlivet i parkeringshus i Arendal

  En elg som forvillet seg inn i et parkeringshus i Arendal, er avlivet.

  Onsdag kveld fikk politiet melding om at en elg befant seg i et parkeringshus i Arendal, og publikum ble bedt om å holde seg rolig dersom de skulle treffe på den.

  Politiet opplyser at elgen er blitt avlivet inne i parkeringshuset. Viltnemnda ble varslet tidligere på kvelden.

 • av NTB
  DEL
  Oljeprisen stiger etter Opec+-kutt
  Oljefelt utenfor Riyadh i Saudi-Arabia. Onsdag besluttet Opec+ å kutte kraftig i oljeproduksjonen for å forhindre at oljeprisene faller ytterligere. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

  Oljeprisene har steget etter at Opec og en rekke samarbeidsland, deriblant Russland, har besluttet å kutte produksjonen.

  De i alt 23 landene omtales som Opec+ og består av de fleste ikke-vestlige oljeproduserende land.

  Onsdag kom meldingen om at de er enige om å kutte oljeproduksjonen for å hindre ytterligere prisfall. Kuttet gjelder fra november og er på 2 millioner fat pr. dag. Det er det største kuttet som Opec+ har gjennomført siden koronapandemien var på sitt verste i 2020.

  Like etter steg prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet for fremtidig leveranse med 2 prosent. Ifølge analytikere vil trolig prisene stige på kort og mellomlang sikt, mens den langsiktige effekten er trolig begrenset.

 • av NTB
  DEL
  Biden skuffet over Opec+-avgjørelse om oljekutt
  President Joe Biden er skuffet over Opec+-beslutningen om å kutte i oljeproduksjonen. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  USAs president frykter at beslutningen til Opec+ om å kutte i oljeproduksjonen vil ramme land som allerede sliter på grunn av kraftig prisvekst.

  – Presidenten er skuffet over den kortsiktige beslutningen til Opec+, sier president Joe Bidens rådgivere Jake Sullivan og Brian Deese i en uttalelse på vegne av Det hvite hus.

  – Kuttet vil ramme land som allerede sliter på grunn av kraftig prisstigning, mens den globale økonomien håndterer de negative konsekvensene av Russlands angrep på Ukraina, heter det i uttalelsen.

  Beslutningen om å kutte oljeproduksjonen med 2 millioner fat pr. dag var basert på «usikkerheten rundt den globale økonomien og utsiktene i oljemarkedet», opplyste Opec+ i en uttalelse onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Bloomberg: Kong Charles blir kronet 3. juni neste år
  Kong Charles av Storbritannia. Foto: Jon Super / Pool via AP / NTB

  Storbritannias kong Charles skal krones 3. juni neste år, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

  Charles ble konge etter at moren dronning Elizabeth døde 8. september i år.

  Det er ventet at kong Charles blir kronet 3. juni neste år i en seremoni i Westminster Abbey, opplyser en talsmann fra kongehuset til Bloomberg.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Angrep politistasjon i Oslo med brekkjern

  En person er pågrepet etter å ha gått til angrep på sentrum politistasjon i Oslo med brekkjern.

  Mannen gikk så til angrep på den første politipatruljen som ankom.

  – To politibetjenter ble slått i ansiktet, men er ikke fysisk skadet, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt Gjermund Stokkli.

  – De fikk bistand fra flere patruljer. Mannen satt seg kraftig til motverge, men er nå pågrepet og kjørt til arrest, sier Stokkli.

  Det er utført skadeverk på inngangsdøren til politistasjonen og en rute er knust. Den pågrepne mannen var også i besittelse av kniv, skriver politiet på Twitter.

  Politiet vet foreløpig ikke hvorfor mannen gikk til angrep.

 • av NTB
  DEL
  Baldwin inngår forlik med familien til kvinnen han skjøt
  Skuespiller Alec Baldwin har inngått forlik med familien til filmfotografen Halyna Hutchins og besluttet at enkemannen Jordan Strauss/Invision/AP, File)

  Skuespilleren Alec Baldwin har inngått forlik med familien til Halyna Hutchins, som døde da Baldwin avfyrte det han trodde var en uladd pistol under en filminnspilling.

  – Vi er glade for at vi i dag kan kunngjøre forlik i den sivile saken på vegne av familien til filmfotograf Halyna Hutchins, skriver Baldwin i en melding på Instagram onsdag.

  – Gjennom hele denne vanskelige prosessen har alle opprettholdt et særskilt ønske om å gjøre det som er best for Halynas sønn, skriver han videre.

  Den tragiske hendelsen skjedde under innspillingen av westernfilmen «Rust», der Baldwin både hadde hovedrollen og var produsent.

  Han har tidligere sagt at han ble fortalt at våpenet var trygt.

  Amerikansk påtalemyndighet har ikke siktet Baldwin, men har heller ikke utelukket at de kommer til å gjøre det.

 • av NTB
  DEL
  Vil kutte oljeproduksjonen med 2 millioner fat pr. dag

  Opec+, oljekartellet bestående av de fleste ikke-vestlige oljeproduserende landene, er enige om å kutte i produksjonen for å hindre ytterligere prisfall.

  Landenes energiministre var onsdag for første gang etter pandemien samlet ansikt til ansikt i Wien. Der ble det enige om å kutte produksjonen med 2 millioner fat pr. dag, noe som vil skje fra november.

  Råoljeprisen har falt opp mot 30 prosent på spotmarkedet siden juni på grunn av bekymring for en global resesjon, og analytikere ventet på forhånd et tydelig signal fra kartellet.

  Opec og oljekartellets samarbeidsland produserte rundt 3,4 millioner færre fat pr. dag i august enn det som var avtalt, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

  – Dette skyldes manglende investeringer i infrastruktur for oljeproduksjon i for eksempel Nigeria og Angola, i tillegg til de vestlige sanksjonene mot Russland, sier analytiker Carsten Fritsch i Commerzbank.

  EUs forbud mot russisk råolje trer i kraft i desember. Fortsatt forsyner landet unionen med rundt 2 millioner fat hver dag.

  Markedsandelen til Opec+ er på rundt 40 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Minst 29 eboladødsfall i Uganda
  Ugandiske myndigheter har registrert 29 eboladødsfall onsdag. Ytterligere 63 personer er smittet. Foto: Hajarah Nalwadda / AP / NTB

  Minst 29 personer har mistet livet og minst 63 personer er smittet i ebolautbruddet i Uganda, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Vaksinene som ble brukt for å dempe ebolautbruddet i nabolandet Kongo, har ikke fungert, opplyser WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus onsdag.

  WHO bistår ugandiske myndigheter med håndteringen av ebolautbruddet og har gitt 2 millioner dollar fra sitt beredskapsfond.

  Tedros anslår at virusspredningen blir mindre i tiden fremover.

  – Når det er en forsinkelse i å oppdage et ebolautbrudd, er det normalt at tilfeller øker jevnt i begynnelsen og deretter reduseres etter hvert som tiltak implementeres, sier han.

  Det første dødsfallet forårsaket av viruset siden 2019, ble rapportert 27. september.

 • av NTB
  DEL
  Mann døde i ras i steinbrudd i Sveio

  En mann mistet livet i et ras i et steinbrudd ved Valevåg i Sveio i Vestland fylke onsdag.

  Politiet ble varslet om ulykken via AMK klokken 13.31.

  Nødetatene rykket ut til stedet med store ressurser, og det ble raskt konstatert at en person var tatt av raset. Flere arbeidere var i området, og noen av disse var også vitner.

  – Arbeideren som ble tatt av raset, ble frigjort av redningsmannskapene, men livet sto dessverre ikke til å redde. Mannen ble erklært død på stedet like etter. De nærmeste pårørende er varslet. Det samme er kriseteamene i Haugesund og Karmøy kommune. Disse vil ivareta pårørende og arbeidere som var involvert i hendelsen, opplyser operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt i en pressemelding.

  Arbeidstilsynet og politiet vil etterforske hendelsen i fortsettelsen, og kriminalteknikere fra politiet vil også bistå i arbeidet.

  Det er for tidlig å fastslå årsaken til ulykken, om den skjedde som følge av arbeid eller klimatiske forhold, opplyser politiet.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  ABE-reformen skrinlegges

  Støre-regjeringen vil fjerne den omstridte ABE-reformen. Det går frem av forslaget til statsbudsjett, får Aftenposten opplyst på informert hold.

  Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) ble innført av Solberg-regjeringen. Den innebar 0,5 prosent like «ostehøvel-kutt«» i alle offentlige driftsbudsjetter for å øke produktiviteten.

  Regjeringens vil også styrke kampen mot arbeidslivskriminalitet ved å styrke Arbeidstilsynet. Fagforeningsfradraget har stått stille i mange år. I fjor økte det fra 3.800 kroner til 5.500 kroner. Regjeringen innfrir nå løftet i Hurdalsplattformen om å doble fradraget til 7.700 kroner i 2023.

 • av NTB
  DEL
  Svensk delegasjon besøker Ankara

  En delegasjon fra Sverige er i Ankara for å gjøre et nytt forsøk på å overbevise Tyrkia om å si ja til svensk Nato-medlemskap.

  Tyrkia har truet med å blokkere Sveriges og Finlands Nato-søknader dersom de to landene ikke utleverer kurdere som de anser for å være terrorister.

  Dette var også tema for samtalene i Ankara onsdag, der utsendinger fra det svenske justisdepartementet møtte representanter for Tyrkias justisdepartement, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

  Sverige kunngjorde i forrige uke at de ville gjenåpne for våpeneksport til Tyrkia. Eksporten ble stanset da tyrkiske styrker rykket inn i Syria for å nedkjempe den kurdiske YPG-militsen i 2019.

 • av NTB
  DEL
  Større steinras har gått på Osterøy

  Det har gått et større steinras på Buvikveien på Osterøy. Politiet vurderer det som usannsynlig at noen er tatt av raset.

  Både politi og brannvesen er på stedet. Veien forblir stengt inntil videre.

  Politiet skriver på Twitter at de vurderer det som usannsynlig at noen er tatt av raset, men at de fremdeles vurderer faren for nye ras.

  – Vi har ingen indikasjoner på at hus er tatt. Brannvesen er sendt ut, samt drone for å få bedre oversikt, sier Shahrooz Lahooti ved 110-sentralen til NRK.

  Det anslås at raset er rundt 20 meter bredt og 4–5 meter høyt, sier trafikkoperatør Marius Næss i Vegtrafikksentralen til Bergensavisen.

  Raset har gått ved Einhammaren mellom Osterøybrua og Bruvik, opplyser Vest politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  NRK: Regjeringen vil ha gratis barnehage for alle i nord

  Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å gi gratis barnehageplasser til alle som bor i Finnmark og Nord-Troms, opplyser flere kilder til NRK.

  Tiltaket vil gjelde for alle som bor i det som blir kalt tiltakssonen i Troms og Finnmark, skriver NRK. Den omfatter hele Finnmark, samt de sju Nord-Troms-kommunene Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Karlsøy, Lyngen og Storfjord.

  Målet med tiltakssonen er å skape en attraktiv region å bo, arbeide og drive næringsvirksomhet i, og myndighetene har tidligere gitt kutt i studielån og fritak for arbeidsgiveravgift som noen av tiltakene.

 • av NTB
  DEL
  Fire døde i bombeangrep i moské i Kabul

  Minst fire mennesker skal være drept i en eksplosjon i en moské i Afghanistans hovedstad Kabul. Ifølge sykehuset var det et selvmordsangrep.

  Vitner på stedet så en mann detonere en bombe han bar, opplyser en av direktørene, Dejan Panic, ved sykehuset i Kabul.

  Ifølge Taliban fant eksplosjonen sted i en moské som ligger i nærheten av landets innenriksdepartement.

  Sykehuskilder opplyser at minst fire mennesker ble drept og 25 ble såret i eksplosjonen.

  Det skal ha vært både tjenestemenn og besøkende i moskeen da eksplosjonen fant sted.

 • av Birgitte Iversen
  DEL
  Tone Ims Larssen kastet ut av Oslo Frp
  Frp-veteran Tone Ims Larssen. Foto: Privat

  Tidligere fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen har mistet medlemskapet i Frp for en periode på seks måneder etter uttalelser i mediene som partiet mener strider med vedtektene.

  Det bekrefter Larssen til Aftenposten.

  Årsaken er et intervju Larssen gjorde med Nettavisen i sommer, samt en sak i Aftenposten 18. august.

  I Nettavisen-intervjuet Frp-veteranen at hun ikke ønsker gjenvalg til bystyret. Hun begrunnet det med en angivelig merkbar negativ stemning i bystyregruppen. Hun forteller også om strid og uro i fylkeslaget, og mente det hadde vært urent trav i nominasjonsprosessen. I Aftenpostens artikkel bekreftet hun på spørsmål fra avisen at hun fryktet at hun ville bli fratatt medlemskapet på et fylkesstyremøte samme dag. Årsaken var et kommentar på Facebook.

  Aftenposten har ikke lykkes med å få tak i ledelsen i Oslo Frp for å kommentere saken.

  Les mer her.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  Avis boikotter fotball-VM i Qatar

  Nettavisen ABC Nyheter boikotter fotball-VM i Qatar. Det skriver fagbladet Journalisten.

  – For oss er det et spørsmål om rett og galt. Vi ønsker ikke å bidra til å legitimere en stat som undertrykker kvinner og homofile og nærmest holder slaver som arbeidskraft. Og vi ønsker ikke å legitimere et mesterskap som er tildelt et undertrykkende enevelde gjennom korrupsjon, sier redaktør David Stenerud til Journalisten.

  Boikotten gjelder den sportslige og resultatbaserte dekningen.

  – Det politiske rundt VM i Qatar vil vi selvsagt fortsatt dekke, sier Stenerud.

 • av Kjetil Magne Sørenes
  DEL
  Kilde: Regjeringen skrur opp utbytteskatten

  Aftenposten får bekreftet at regjeringen skrur opp både skatten på aksjeutbytte, skatten på formue og inntektsskatten for dem som tjener over 750.000 kroner.

  Det skjer i budsjettforslaget som legges frem torsdag.

  Det opplyser en kilde med inngående innsikt i budsjettarbeidet til Aftenposten.

  Aftenposten vet ikke hvor mye de aktuelle skattene skrus opp.

  Støre-regjeringen skrudde i fjor opp skatten på utbytte med om lag 3,2 milliarder kroner og formuesskatten med 4 milliarder. Det skjedde i tilleggsnummeret til Solberg-regjeringens siste statsbudsjett.

  I budsjettforslaget finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger frem torsdag, skrus altså disse skattene ytterligere opp.

  De kommer på toppen av den mye omtalte skattepakken på laks og kraft, som utgjør 33 milliarder kroner i inntekter for staten.

  Aps finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen har tidligere sagt til Aftenposten at både formuesskatten og det generelle skattenivået skal økes. I samme intervju presiserte han at skatt på utbytte ikke er omfattet av Aps skatteløfte fra valgkampen.

 • av NTB
  DEL
  Farevarsel på Vestlandet: Kan få store konsekvenser

  NVE har sendt ut farevarsel på oransje nivå for jord- og flomskred for deler av Vestlandet. Det er den nest høyeste faregraderingen.

  Årsaken er at det ventes mye regn og stedvis kraftige regnbyger fram til fredag kveld. Indre strøk av Vestlandet vil få de største mengdene.

  – På grunn av vedvarende mye nedbør vurderes området til oransje farenivå fra torsdag, heter det i varselet fra NVE.

  Det vil være lokale forskjeller i hvor mye nedbør som kommer. Området har høy vannmetning etter nedbør i forkant, og NVE regner det for sannsynlig at både jord- og flomskred kan forekomme. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.