Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Freya beveger seg sørover i Oslofjorden
07. august kl 22:14av NTB
DEL
Freya observert i Vollen på vei sørover i Oslofjorden. Ved Vollen Marina i Asker jaktet den på ei and. Foto: Jørgen Scheel / NTB

Søndag kveld dukket hvalrossen Freya opp ved Vollen Marina i Asker. Dermed kan dyret være på vei utover Oslofjorden.

Den 600 tunge hvalrossen var i ferd med å jakte på ei and da den ble fotografert søndag kveld.

Mandag morgen skal Sjøsprøyt sommerleir på Børsholmen like i nærheten ta imot 51 barn. Foreløpig er det ikke satt i verk spesielle tiltak for å beskytte leirdeltagerne.

– Vi har tenk litt på det, men hun har ikke vært i nærheten av oss frem til nå. Vi får se an situasjonen, sier leiransvarlig Viktor Raddum til Budstikka.

Skulle hvalrossen komme innom, er det god plass til aktiviteter på land, forsikrer han.

Både fagfolk i Fiskeridirektoratet og politi har flere ganger bedt folk om å holde god avstand til dyret for å unngå farlige situasjoner og stress for hvalrossen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Opposisjonsaktivist tiltalt for forræderi i Russland
  Den russiske opposisjonsaktivisten Vladimir Kara-Murza (bildet) samarbeidet med Boris Nemtsov, som var en av Russlands fremste opposisjonsledere fram til han ble drept i Moskva i 2015. Her er han fotografert i februar i fjor mens han legger ned blomster på stedet der Nemtsov ble drept. Arkivfoto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB

  En kjent russisk aktivist er tiltalt for forræderi etter at han ble pågrepet for å ha spredt falsk informasjon om den russiske «militæroperasjonen» i Ukraina.

  Tiltalen mot Vladimir Kara-Murza er tatt ut på bakgrunn av taler han har holdt i flere vestlige land, der han har kritisert russiske myndigheter, ifølge hans advokat.

  – Disse talene innebar ingen trussel mot landet. Det var offentlig, åpen kritikk, sier Vadim Prokhorov til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass torsdag.

  Kara-Murza, som ble pågrepet i april, avviser all skyld. Hvis han blir kjent skyldig, risikerer han opptil 20 års fengsel.

  Den 15. mars holdt han en tale i delstatsforsamlingen i Arizona i USA, der han fordømte det russiske militærets handlinger i Ukraina.

  Like etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar, ble det vedtatt en lov som forbyr «falsk informasjon» om det russiske militæret. Loven er blitt brukt for å stanse all kritikk av krigen.

  Kara-Murza er journalist og samarbeidet med den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov, som ble drept på ei bru nær Kreml i 2015.

  Selv har han overlevd to forgiftninger, i 2015 og 2017, som han anklager Kreml for å stå bak. Russiske myndigheter har avvist all innblanding.

 • av NTB
  DEL
  Advokater: Twitter avslår budet fra Musk

  Elon Musks advokater sier Twitter har avslått budet fra Tesla-gründeren om å kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar.

  Advokatene ber også en domstol i Delaware om å utsette en rettssak som er planlagt å starte 17. oktober, og som skal ta for seg Twitters søksmål mot Musk.

  Musk kom med det nye budet tidligere denne uken. Han håpet med det å få avsluttet den juridiske disputten med Twitter som startet i april da Musk trakk sitt opprinnelige tilbud om å kjøpe selskapet. Det førte til at Twitter saksøkte Musk.

 • av NTB
  DEL
  To russere har søkt asyl i USA etter å ha ankommet Alaska

  To russere som sier de har flyktet for å unngå å bli innkalt til militærtjeneste, har søkt asyl i USA etter å ha ankommet en avsidesliggende øy i Alaska.

  Russerne har oppgitt at de flyktet fra et kystsamfunn på østkysten av Russland, ifølge kontoret til den amerikanske senatoren Lisa Murkowski.

  De to russerne befinner seg på øya St. Lawrence i Beringstredet, som går mellom Kapp Dezjnjov i Russland og Cape Prince of Wales i Alaska.

  Ifølge opplysningene kom de til øya i en båt like ved Gambell, et lite samfunn med 600 innbyggere.

  Det er uklart når de ankom, men Murkowski og den andre senatoren fra Alaska, Dan Sullivan, skal ha fått beskjed om hendelsen tirsdag morgen.

  Gambell ligger rundt 320 kilometer sørvest for Nome i Alaska og 58 kilometer fra Tsjukotka-halvøya i Sibir.

 • av NTB
  DEL
  Oslos Himkok igjen på listen over verdens beste barer

  For sjette gang siden åpningen i 2015 er Himkok i Oslo på listen over de 50 beste barene i verden.

  Årets liste ble gjort kjent denne uken. Etter å ha vært ute av listen i fjor, gjør Himkok comeback på en 43. plass.

  Lucy's Flower Shop i Stockholm er den eneste andre nordiske oppføringen på listen, på 49. plass.

  Barcelona er godt representert i toppen av listen, med Paradiso på førsteplass, Sips på tredjeplass og Two Schmucks på sjuendeplass.

 • av NTB
  DEL
  Person dukket opp med våpen ved Vesterålen islamske senter

  En person dukket opp ved trossamfunnet Vesterålen islamske senter med et luftvåpen torsdag.

  Politiet i Nordland skriver på Twitter at personen kom med en pakke, som viste seg å inneholde et våpen. Personen ble stanset, la fra seg våpenet og forlot stedet.

  – Vi har nå kontroll på aktuell person. Var en person til stede inne da mistenkte kom inn med pakken. Politiet vet enda ikke bakgrunnen for hvorfor aktuell person valgte å ta med pakken med luftvåpen inn på senteret, skriver politiet.

  Politiet skriver at personen ikke hadde intensjoner om å bruke våpenet mot personer.

  – Aktuell person har gjort noen dårlige vurderinger. Tenkte at moskeen var et bra sted å oppbevare et våpen, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Biden benåder tusenvis av marihuana-dømte
  USAs president Joe Biden benåder alle som er dømt i føderale domstoler for besittelse av mindre mengder marihuana. Foto: AP / NTB

  USAs president Joe Biden benåder tusenvis av personer som er dømt for besittelse av mindre mengder marihuana.

  – Jeg kunngjør benådning av alle føderale lovbrudd som innebærer besittelse av mindre mengder marihuana, sa Biden i en uttalelse torsdag.

  Benådningen gjelder alle som er dømt av føderale domstoler. Samtidig ber han guvernørene i delstatene om å gjøre det samme.

  – Akkurat som ingen bør være i et føderalt fengsel ene og alene fordi de har vært i besittelse av marihuana, så bør dette heller ikke være en grunn til at noen sitter i et lokalt fengsel eller et delstatsfengsel, sa Biden.

  En måned før valget

  Langt flere amerikanere er dømt for mindre narkotikalovbrudd på delstatsnivå enn i føderale domstoler. På føderalt nivå gjelder det kun om lag 6.500 personer, ifølge tjenestemenn.

  Kunngjøringen kommer bare en drøy måned før mellomvalget i USA, og ble publisert både på video og i skrift. Han har dermed innfridd et krav som mange av hans støttespillere har kjempet for i lang tid.

  – Det finnes tusenvis av mennesker som har vært dømt for besittelse av marihuana, og som følge av det, blir de nektet arbeid, bolig eller utdanningsmuligheter, sa Biden.

  – Jeg vil med dette bidra til å lette på konsekvensene som disse domfellelsene får, fortsatte han.

  Ønsker ny klassifisering

  Biden viste også til at det er langt flere ikke-hvite enn hvite som er dømt for besittelse av marihuana.

  Presidenten sa også at han ønsker en revurdering av hvordan marihuana bør klassifiseres i USAs føderale lovverk. I dag er marihuana kategorisert sammen med en rekke narkotiske stoffer som regnes som langt farligere, som heroin og LSD. Det regnes også som farligere enn en rekke nye og sterkt avhengighetsskapende stoffer, som fentanyl og metaamfetamin.

 • av NTB
  DEL
  Ny trussel med skytevåpen i Oslo

  Politiet har rykket ut til Klingenberggata i Oslo sentrum etter melding om trusler med skytevåpen. Kort tid før var det en tilsvarende sak ved Voldsløkka.

  – Vi er på stedet og har kontakt med flere personer. Ingen pågående trusselsak, opplyser operasjonssentralen om saken i Oslo sentrum.

  Meldingen kom klokka 20.51. Litt senere opplyser politiet at de har tatt beslag i en softgun og jobber med å finne ut hvem som var i besittelse av våpenet.

  Tidligere torsdag var det en trusselhendelse med skytevåpen på Voldsløkka. Klokka 20.46 meldte politiet at den situasjonen var avklart. Det var snakk om en ufarlig gjenstad.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  Flertall for mistillit mot Bergens byrådsleder
  Byrådsleder Roger Valhammer Foto: Marit Hommedal

  Det er nå flertall for å kaste byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen kommune. Flertallet ble sikret av Senterpartiet, som fulgte etter mistillitsforslag fra Frp, Høyre, Rødt, Folkets parti FNB og fire uavhengige representanter. Til sammen har de 35 stemmer. Det kreves 34 for flertall i bystyret.

  Bakgrunnen for mistilliten er svært kritikkverdige forhold i barnevernet over flere år. SV har ikke støttet mistillit mot Valhammer, men initierte mistillit mot sosialbyråd Katrine Nødtvedt tidligere i uken. Hun har bare vært ansvarlig byråd for barnevernet siden august i år.

  De andre partiene mener derfor det politiske ansvaret må plasseres hos Valhammer.

  Bakgrunn: En syvåring ble funnet fastbundet i sengen. Det har ført til ny politisk krise i Bergen.

 • av NTB
  DEL
  Trussel med skytevåpen i Oslo

  Politiet søker i området etter at noen har blitt truet med skytevåpen ved Voldsløkka i Oslo.

  Ingen er fysisk skadd, opplyser politiet i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Verdensbanken: Flom sender millioner inn i fattigdom
  En mann bærer barnet sitt i en midlertidig leir i Jaffarabad i Pakistan. Millioner av mennesker har mistet bolig og inntektsgrunnlag som følge av flomkatastrofen som har rammet Pakistan de siste månedene. Ifølge Verdensbanken står ytterligere 9 millioner mennesker i fare for å havne i fattigdom på grunn av flommen. Foto: Foto: Zahid Hussain, AP/NTB

  Mellom seks og ni millioner mennesker i Pakistan står i fare for å bli sendt inn i fattigdom på grunn av flomkatastrofen i landet, sier Verdensbanken.

  Monsunregnet og de påfølgende oversvømmelsene de siste månedene har krevd over 1700 menneskeliv i Pakistan og ødelagt over to millioner husstander.

  Vannmengdene har ødelagt infrastruktur og levebrødet til mange millioner mennesker.

  Verdensbanken skriver i en rapport torsdag at Pakistans fattigdomsrate ventes å stige mellom 2,5 og 4 prosentpoeng som en direkte konsekvens av flomkatastrofen.

  Tap av arbeidsplasser, avlinger, husdyr, boliger, samt skoler som har måttet stengte, og spreding av sykdommer i tillegg til økte matpriser, truer med å føre ytterligere mellom 5,8 og 9 millioner mennesker inn i fattigdom, ifølge rapporten.

  I Pakistan, som har 220 millioner innbyggere, lever allerede rundt 44 millioner mennesker under fattigdomsgrensen.

 • av NTB
  DEL
  Nytt tilfelle av skrantesyke på Hardangervidda

  Det er oppdaget et nytt tilfelle av den alvorlige dyresykdommen skrantesyke på Hardangervidda.

  En reinsdyrsimle som ble felt under jakt, har testet positivt for sykdommen. Det er det andre tilfellet som er påvist på Hardangervidda.

  – Dette prøveresultatet bekrefter dessverre at villreinbestanden på Hardangervidda er smittet av skrantesyke. Det er for tidlig å si noe om hvor mange dyr som er smittet totalt. Nå skal det gjøres nye beregninger og Mattilsynet avventer disse, sier Inge Erlend Næsset, avdelingsdirektør for regelverk og kontroll i Mattilsynet.

 • av NTB
  DEL
  Mann i 50-årene døde i trafikkulykke

  En mann i 50-årene døde da en lastebil og en personbil var involvert i en trafikkulykke på E6 i Sel kommune torsdag.

  Ulykken skjedde i Selsverket, og politiet fikk melding om den i 15.25-tiden.

 • av NTB
  DEL
  Prins Harry og Elton John til søksmål mot Daily Mail
  Sangeren Elton John er blant dem som har gått til søksmål mot Daily Mail. Foto: Foto: Susan Walsh, AP/NTB

  En rekke kjente personer, deriblant prins Harry og Elton John, har gått til søksmål mot den britiske tabloidavisen Daily Mail, opplyser et advokatfirma.

  Ifølge nyhetsbyrået Reuters er også skuespillerne Elizabeth Hurley og Sadie Frost med i gruppesøksmålet.

  Medieselskapet som utgir Daily Mail, Associated Newspapers, har ikke kommentert saken.

  Søksmålet handler om brudd på privatlivets fred, opplyser advokatfirmaet Hamlins i en uttalelse torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Zelenskyj ber EU om flere våpen
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Foto: AP/NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber EU om mer våpen og sier at Ukraina må vinne krigen for å beskytte Europa.

  – Vi trenger flere våpen slik at russiske stridsvogner ikke rykker videre frem og inn i Warszawa og Praha, sa Zelenskyj torsdag da han talte til Det europeiske politiske fellesskap (EPF).

  Den nye grupperingen, som omfatter land både i og utenfor EU, deriblant Norge, hadde sitt første møte torsdag i Tsjekkias hovedstad Praha.

  Zelenskyj talte til møtet, der også statsminister Jonas Gahr Støre deltok, via videolink.

 • av NTB
  DEL
  Røykutvikling på avfallsanlegg i Oslo

  Avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo er evakuert etter røykutvikling i et rom.

  Politiet i Oslo skriver på Twitter at det ikke er noen meldt om noen skader.

  – Røyken er begrenset inne på et rom. Det er ikke meldt om røyk på utsiden. Vi har tre brannbiler på stedet som undersøker, sier Lars Lindal i 110-sentralen i Oslo til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Belarus' president forbyr prisstigning
  Belarus' president Aleksandr Lukasjenko vil hindre økt prisstigning ved simpelthen å forby det. Foto: Sergei Bobylev / Sputnik / Kreml via AP / NTB

  For å takle den høye inflasjonen i Belarus har president Aleksandr Lukasjenko innført et forbud mot å øke priser på varer.

  – Fra og med 6. oktober er all prisstigning forbudt. Forbudt! Fra og med i dag. Ikke i morgen, fra i dag av. I løpet av de neste 24 timene skal ikke prisene stige, sa Lukasjenko i et møte med belarusiske myndigheter torsdag.

  Prisene på dagligvarer i Belarus har steget med 18 prosent sammenlignet med i fjor, noe Lukasjenko synes er opprørende.

  – Kjøtt, meieriprodukter, fjærkre blir dyrere. I Minsk har det vært knapphet på egg de siste dagene, sa presidenten.

  Han sa at målet med forbudet er å få ned inflasjonen, eller prisstigningen, til mellom 7 og 8 prosent til neste år.

  Belarus, som grenser til Ukraina, er en av Russlands nærmeste allierte og tillot russiske soldater å bruke belarusisk territorium da de gjorde seg klare til å invadere Ukraina i februar.

  EU og Vesten har innført en rekke sanksjoner mot Belarus for at landet hjelper Russland i krigen og på grunn av valget i 2020, som utløste omfattende demonstrasjoner.

 • av NTB/Henning Carr Ekroll
  DEL
  Regjeringen hasteinnkaller til pressekonferanse

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt, fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl varsler en pressekonferanse klokken 16.45 om russiske fiskefartøys tilgang til norske havner.

  VG melder at regjeringen har besluttet at russiske fiskefartøy kun kan anløpe tre havner, og at alle de russiske fartøyene som kommer til disse havnene skal kontrolleres. De viste til en pressemelding på Finansdepartementets nettsider.

  Kort tid etter pressemeldingen ble lagt ut, er den utilgjengelig på regjeringens nettsider, skriver VG. Det er derfor uklart om dette er budskapet regjeringen vil fremme.

  Regjeringen har tidligere fått kritikk for at den ikke har stengt norske havner for russiske fiskebåter. Samtlige EU-land har allerede gjort dette.

  Saken oppdateres.

 • av NTB
  DEL
  Brutal massakre i rådhus i Mexico – minst 20 drept
  Innbyggere bærer kisten med ett av ofrene for masseskytingen i rådhuset i San Miguel Totolapan. Minst 20 mennesker ble drept, deriblant ordføreren og faren hans. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB
  Blant de drepte var Wilmer Rojas. Her bærer innbyggere kisten hans gjennom San Miguel Totolapan. Trolig var det medlemmer av et narkokartell som sto bak masseskytingen rådhuset onsdag. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB

  En ordfører og faren hans var blant ofrene da væpnede menn angrep et rådhus i en liten by i delstaten Guerrero på høylys dag.

  Angrepet skjedde onsdag i San Miguel Totolapan, en liten by med drøyt 4.000 innbyggere sør i Mexico. Byen ligger langs en vei som ulike narkokarteller kjemper om å kontrollere.

  Flere politibetjenter og medlemmer av byrådet var også blant ofrene.

  Ordføreren Conrado Mendoza satt i et møte da han ble skutt. Faren hans, som også ble drept, var ordfører før ham.

  – Først kunne vi ikke tro det. Kommunen vår er fredelig. Vi trodde det var fyrverkeri, men litt etter litt hørte vi bedre etter og forsto at det var skudd, sier en tjenestemann i kommunen, Freddy Vazques.

  Foreløpig er ingen pågrepet for massakren.

  94 drepte ordførere

  Mendoza er en av 94 ordførere som er drept i Mexico siden 1994, ifølge konsulentselskapet Etellekt Consultores. Partiet hans, venstreorienterte PRD, fordømmer det de kaller «et feigt drap».

  – Vi krever rettferdighet. Slutt på at ingen blir straffet, skriver partiet på Twitter.

  Den avsidesliggende byen ligger i Tierra Caliente, et av de mest voldspregede områdene i Mexico. Delstaten Guerrero er en av landets fattigste.

  – Det er mulig at drapene skyldes konflikten mellom Los Tequileros og La Familia Michoacana om kontroll over kommunen, sier sikkerhetsanalytiker David Saucedo til nyhetsbyrået AFP.

  Trusler fra narkokartell

  Den ene gruppen. Los Tequileros, var aktiv i byen i flere år, men mistet innflytelse etter at en av lederne ble drept i en skuddveksling med politiet i 2018. Få dager før angrepet onsdag skal kartellet har truet med å komme tilbake til byen.

  Narkokartellene har pleid et nært forhold til regionale politikere, noe som har gjort det vanskelig å bli kvitt volden i delstaten, til tross for at militæret helt siden 2006 har vært utplassert for å bekjempe volden.

  Lokalpolitikere blir ofte ofre for vold knyttet til korrupsjon og den svært lukrative narkohandelen.

  Guvernøren i Guerrero, Evelyn Salgado, har gitt ordre om en rask etterforskning.

  – Det blir ingen straffrihet for det ondskapsfulle angrepet, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Forsvarer om bevisene mot ny Lørenskog-siktet: – Ikke nok
  Advokat Marius Dietrichson forsvarer mannen som i mai ble siktet i Lørenskog-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  I mai ble en ny mann siktet for medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen. Forsvareren hans mener bevisene mot klienten er svake.

  – Det er et svakt bevisbilde, skriver advokat Marius Dietrichson i en epost til TV 2.

  Han forsvarer mannen som VG i forrige uke skrev at i mai ble siktet for medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen, som har vært savnet siden 2018.

  Den siktede mannen er 31 år, kommer fra Oslo og er norsk statsborger. Han skal være kjent for Oslo-politiet fra før og er tidligere dømt for en rekke andre forhold, deriblant for voldtekt og bedrageri, ifølge VG.

  Mannen nekter straffskyld og har ikke blitt fremstilt for varetektsfengsling. Dietrichson sier til TV 2 at politiet uansett ikke hadde fått rettens medhold i fengsling om de hadde forsøkt.

  Han har forståelse for at politiet gjør sine undersøkelser.

  – Men det som ligger her nå, er ikke nok. Slik saken ligger an, er ikke dette veldig overbevisende, sier Dietrichson.

  Fra før av er to personer siktet i saken – Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen og en mann i 30-årene, omtalt som kryptomannen. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  To menn pågrepet - fant våpen

  To menn er pågrepet av politiet etter en trusselsak på Elverum. De to er tilknyttet Hells Angels i Hamar.

  De to, en mann i 30-årene og en mann i 50-årene, ble pågrepet i forbindelse med ransakinger i en privatbolig og i klubbhuset til Hells Angels Hamar torsdag morgen, opplyser Innlandet politidistrikt.

  – Ransakingen er gjort etter beslutning i tingretten, og retten var enig med politiet i at det var overveiende sannsynlig at de to siktede hadde et strafferettslig ansvar for trusselsaken, sier politiinspektør Henning Klauseie i en pressemelding.

  Politiet beslagla flere skytevåpen som sendes til Kripos for nærmere tekniske undersøkelser, samt en mindre mengde hasj.

  – Saken etterforskes fortsatt, og det vil bli tatt en avgjørelse i løpet av fredag om de skal framstilles for varetektsfengsling, sier Klauseie