Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Våpenhvile i Gaza fra sent søndag kveld
07. august kl 22:15av NTB
DEL
En rakett blir skutt mot Israel fra Gaza søndag. Foto: Adel Hana / AP / NTB

Israel og Den palestinske militsgruppen Islamsk hellig krig (Jihad) er enige om våpenhvile i Gaza. Israel bekrefter at våpenhvilen starter klokken 22.30 søndag.

Flere medier har meldt at en våpenhvile mellom Israel og Islamsk hellig krig (Jihad) skulle tre i kraft søndag kveld. Den ble først bekreftet av Islamsk hellig krig, og siden også av Israel.

Egypt har vært megler mellom partene, og foreslo at våpenhvilen skulle starte 22.30, noe Israel bekrefter vil skje.

– For kort tid siden ble ordlyden i den egyptiske våpenhvileavtalen ferdig. Avtalen inneholder egyptisk forpliktelse om å jobbe for løslatelsen av to fanger, Bassem al-Saadi og Khalil Awadweh, sier det høytstående Islamsk hellig krig-medlemmet Mohammad al-Hindi i en uttalelse.

Al-Saadi er blant de mer høytstående personene i Islamsk hellig krigs politiske avdeling. Han ble nylig pågrepet på den okkuperte Vestbredden. Militssoldaten Awadweh er også i israelsk fangenskap.

Reuters meldte tidligere søndag at våpenhvilen skulle starte klokken 20 lokal tid (19 norsk tid). I mellomtiden har det imidlertid skjedd flere kamphandlinger med ti drepte, ifølge palestinske helsemyndigheter. Det totale dødstallet skal nå være 41 siden konfliktens utbrudd fredag.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Maria Pettrém
  DEL
  Snøkaos på Valdresflya. Flere biler har kjørt av veien.

  Høstens første snøfall skaper problemer på fjellet på Østlandet.

  På riksvei 51 over Valdresflya, som ligger helst øst i Jotunheimen, skal flere biler ha kjørt av veien, ifølge vitner på stedet.

  Arvid Wahlstrøm, trafikkoperatør ved Veitrafikksentralen, bekrefter at de har fått melding om flere biler med problemer på fjellovergangen.

  – Det skal være snakk om utenlandske turister med sommerdekk som har kjørt av veien. Brøytebiler jobber nå på spreng med å brøyte veien, sier Wahlstrøm.

  Han kommer med en tydelig anbefaling til alle som planlegger å kjøre over Valdresflya eller Sognefjellet de neste dagene: Bytt til vinterdekk.

  Mandag formiddag ble E134 Haukelifjell stengt på grunn av snø og glatte veier.

  Det er allerede sendt ut gult farevarsel om snø i høyfjellet i Sør-Norge.

  Foto: Hans Henrik Petersen
 • av NTB
  DEL
  Politiet har gravd etter Belur Sardar, som forsvant i 2007
  Belur Sardar (29) ble borte for 15 år siden. Forsvinningen er fortsatt et mysterium. Foto: Privat / Politiet

  Våren 2007 tok ektemannen kontakt med politiet og meldte kona si savnet. Han sa hun hadde forlatt hjemmet deres en morgen og ikke kommet tilbake.

  Søket etter 29-åringen ble satt i gang for fullt, men uten resultater.

  Nå melder NRK at politiet har gravd i et område for å lete etter henne.

  Et eldre ektepar hadde nemlig fortalt til en bekjent at de hadde sett noe som kunne være interessant det året firebarnsmoren forsvant. Personen kontaktet politiet med informasjonen.

  Ekteparet har nylig vært hos politiet og fortalt hva de så.

  – De så en mann de mener var siktede. De mener han ryddet noen kvister ved siden av en bil som hadde parkert rett ved veien. De stoppet og gikk for å se, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit i Sørøst politidistrikt til NRK.

 • av NTB
  DEL
  46-åring tiltalt for nettovergrep

  En 46 år gammel mann er ved Hordaland tingrett tiltalt for å begått nettovergrep mot over 40 barn.

  Mannen utga seg ved flere anledninger for å være en ung jente og lurte gutter til å utføre seksuelle handlinger via chat eller videosamtaler, ifølge tiltalen.

  Han utga seg for å være en ung jente som ga komplimenter, instruksjoner, pratet seksuelt og ga inntrykk av å utføre tilsvarende handlinger med seg selv, heter det i tiltalen.

  Overgrepene spant ifølge tiltalen seg over flere år, og mange barn er involvert i saken. Noen av barna var rundt ti år gamle da overgrepene skal ha funnet sted.

  Mannen lagret videoene på datamaskinen sin, og han skal ha solgt videoene videre på nettet. Han er også tiltalt for å ha filmet nakne barn og voksne i dusjen og garderoben på et badeland. Tiltalen beskriver hvordan mannen gjemte et skjult kamera inne i en såpeflaske for å få til dette.

  Det er ikke kjent hvordan mannen stiller seg til spørsmålet om straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  Mann løslatt etter å ha blitt skutt av politiet

  En mann i 20-årene ble skutt av politiet i forrige helg i Nordhordland i forbindelse med en trusselsituasjon. Nå er han løslatt fra politiets varetekt.

  Det var natt til fredag da politiet bisto helsevesenet på Nordhordland legevakt at politiet løsnet skudd mot mannen. Han er siktet for trusler mot politiet.

  Mannen ble fraktet til sykehus for operasjon, men tilstanden ble ikke betegnet som alvorlig. Mandag ble mannen løslatt fra politiets varetekt, skriver Bergens Tidende.

  Han nekter straffskyld i saken, opplyser mannens forsvarer. Én tjenesteperson er rutinemessig mistenkt i saken, som blir etterforsket av Spesialenheten.

 • av Torkjell Trædal
  DEL
  Filmen Krigsseileren er Norges Oscar-kandidat

  Norsk filminstitutt har annonsert hvilken film som er Norges Oscar-kandidat i år.

  Det er filmen Krigsseileren som skal representere Norge i kampen om filmbransjens kanskje gjeveste pris. Det melder TV2.

  Den første utvelgelsen er 21. desember. Utdelingen av årets Oscar-statuetter skjer 12. mars.

 • av NTB
  DEL
  DNB hever boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng

  Som den første store banken øker DNB renten for både boliglån og innskudd med et halvt prosentpoeng.

  – Som følge av Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten med 0,5 prosentpoeng på rentemøtet 22. september har DNB besluttet å øke renten på boliglån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng, sier Ingjerd Blekeli Spiten. Hun leder personmarkedet i DNB.

  Banken opplyser at unge som kjøper sin første bolig, vil få DNBs beste flytende rente på 3,39 prosent.

  I forrige uke økte Norges Bank styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2,25 prosent.

  De nye rentene vil gjelde for nye boliglån og innskudd fra 27. september, og for eksisterende boliglån og innskudd fra 7. november.

 • av NTB
  DEL
  Pendlerboligsakene er ferdig etterforsket
  Politiet er ferdig med etterforskning av pendlerboligsakene på Stortinget. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Politiet er ferdig med etterforskning av pendlerboligsakene på Stortinget.

  – Vi tar sikte på å avgi innstilling til statsadvokaten i løpet av kort tid, skriver politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt til Vårt Land.

  Stenberg skriver videre at det er en del å gjennomgå.

  – Vi vil ikke kunne gi opplysninger om innholdet i innstillingen. Vi kan heller ikke si hvor lang tid statsadvokaten bruker på å treffe sin beslutning, fortsetter politiadvokaten.

  I innspurten av valgkampen i fjor kom Aftenposten med sin første avsløring om at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde fått gratis pendlerbolig av Stortinget i Oslo. Det bidro til at Ropstad trakk seg som KrF-leder og statsråd.

  Siden har det kommet flere avsløringer om andre politikere som skal ha gjort lignende disposisjoner knyttet til pendlerbolig og skatt.

  I fjor høst trakk stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) seg etter avsløringer i Adresseavisen, og i vår trakk Hadia Tajik seg som nestleder i Arbeiderpartiet og gikk av som arbeidsminister.

  Sist ut er Høyres nestleder Tina Bru, som ifølge NRK har fått varsel om skattesmell fra Skatteetaten.

  Nøyaktig hvem som har mottatt varsel, er ikke offentlig kjent.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Ytterligere to pågrepet etter skytingen i Oslo sentrum
  To personer ble drept og flere skadet i skyteepisoden i Oslo sentrum i juni. Søndag pågrep politiet ytterligere to personer for medvirkning. Foto: Snorre Schønberg, NTB

  Oslo politidistrikt pågrep i går to menn for medvirkning til skytingen i Oslo 25. juni. Personene ble pågrepet i Oslo og er siktet for medvirkning til terrorhandling.

  Den ene mannen er i 40-årene og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30-årene og har norsk statsborgerskap. Begge mennene er kjent for politiet fra tidligere. De er begge bosatt i Oslo.

  Mannen i 40-årene representeres av advokat Victoria Holmen. Han blir fremstilt for varetektsfengsling i dag eller i morgen.

  Mannen i 30-årene representeres av advokat Øyvind Bratlien. Siktede har samtykket til varetektsfengsling og at fengslingsspørsmålet behandles skriftlig.

  Gårsdagens pågripelser betyr at det nå er totalt fire personer som er siktet etter skytingen i Oslo 25. juni. Tre av personene er pågrepet, mens den fjerde personen, Arfan Bhatti, er internasjonalt etterlyst.

  Politiet mener fortsatt at Bhatti befinner seg i Pakistan. For å sørge for et best mulig samarbeid med pakistanske myndigheter var tjenestepersoner fra Oslo politidistrikt i Pakistan for kort tid siden.

  – Vi er forberedt på at de rettslige prosessene i Pakistan tar tid, og at det i så måte er vanskelig å stadfeste når Bhatti kan bli pågrepet, skriver politiet i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Bekymret for håndtering av personvern i skoler og barnehager

  Det er ikke nødvendige ressurser og kompetanse i skolene for å tilstrekkelig ivareta personvernet, ifølge kommisjon. De etterlyser strakstiltak fra regjeringen.

  De siste årene har personvernkommisjonen kartlagt den samlede situasjonen for personvernet i Norge.

  Sjefredaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa har ledet kommisjonen, som også består av blant annet tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch og tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande.

  Mandag formiddag ble kommisjonens funn lagt frem. Digitaliseringen har gått i rekordfart de siste årene, men konsekvensene knyttet til personvern er ikke blitt vurdert tilstrekkelig, mener kommisjonen.

  Et område som skaper spesiell bekymring, er oppvekstsektoren – barn og unge i skoler og barnehager.

  – Oppvekstsektoren er et område vi er bekymret for. Her har digitaliseringen gått kjempefort, og det brukes mange digitale læringsmidler, sier kommisjonens nestleder, Ingvild Næss, til NTB.

 • av NTB
  DEL
  MC-fører døde på sykehus etter utforkjøring i Fredrikstad

  En mann i 30-årene døde på sykehus etter en utforkjøring med motorsykkel i Fredrikstad onsdag.

  Mannen døde på Ullevål sykehus lørdag, skriver Fredriksstad Blad.

  Politiet fikk melding om ulykken i Seppoveien klokken 7.54. Mannen fikk først behandling på stedet, før han ble fløyet med luftambulanse til Ullevål i Oslo.

  Det var ingen vitner til ulykken.

 • av NTB
  DEL
  Mye penger å spare på å spise opp maten

  Dagens matvarepriser gjør det enda mer aktuelt å begrense matsvinnet i norske hjem. En husholdning på fire kaster rundt 160 kilo mat hvert år.

  Det betyr at en vanlig husholdning kaster mat for rundt 10.000 kroner i året.

  – Matsvinn foregår i alle ledd i matverdikjeden, fra produksjon, i industri og handel til forbruker. Likevel er det hjemme hos oss forbrukere matsvinnet beregnes å være størst, sier Knut Bjørgen, leder kommunikasjon og marked i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

  Beregninger foretatt i 2020 forteller at matsvinnet i forbrukerleddet da hadde en verdi på ca. 12,5 milliarder kroner i året. På verdensbasis står matkasting for 8 prosent av verdens klimagassutslipp, og med de skyhøye strømprisene, renteøkningene og de høye matvareprisene så lønner det seg nå å spise opp maten og ha oversikt over hva du har i spiskammerset, kjøleskapet og fryseboksen.

 • av NTB
  DEL
  Nye EU-regler om lading av elbil vil gjelde i Norge
  Snart kan det bli mulig å betale med bankkort på hurtigladestasjoner, ifølge Naf. Foto: Ole-Berg Rusten, NTB

  Snart blir det slutt på at du må ha 10–15 apper for å hurtiglade elbilen. I høst vil EU vedta enklere betalingsordninger for lading.

  I oktober vedtar EU at du skal kunne bruke din ene favorittapp til alle hurtigladestasjoner i hele Norge og EU, melder NAF.

  – Norge bør nå gå foran på åpen hurtiglading og innføre dette allerede fra neste år, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF (Norges Automobil-Forbund).

  EU kommer mest sannsynlig også til å vedta at bankkort også blir et pliktig betalingsmiddel på alle hurtigladestasjoner, ifølge NAF

  – I dag har hver hurtigladeoperatør sin app, noe som gjør lading unødig komplisert og fører til at mange sliter med betalingen på ladestasjonen. EU sier at dette skal innføres senest fra 2027, og Norge kommer til å følge EU. Men nå som ladeoperatørene vet hva som kommer, er det ingen grunn til å vente, sier Braadland.

 • av NTB
  DEL
  Dødstallet stiger til 32 etter båtkatastrofen i Bangladesh
  Lokalbefolkningen prøver å berge passasjerer i land i Bangladesh. Foto: AP / NTB

  Enda flere er nå funnet døde i Karatoa-elven i Bangladesh etter at en båt fylt med hindupilegrimer kantret søndag. Drøyt 60 skal fortsatt være savnet.

  Til sammen er dødstallet nå oppe i 32, av 90 passasjerer. De fleste i båten var kvinner og barn, på vei til et populært tempel i Boda nordvest i landet. Minst ti er berget og sendt til sykehus.

  Bilder tatt med et mobilkamera viser at båten plutselig kantrer, og at folk faller ut i den gjørmete elven.

  Ifølge lokale politimyndigheter var det tre ganger så mange mennesker om bord som båten hadde kapasitet til. Det var kraftig regnvær på morgenen, og folk ville komme frem til tempelet raskt.

  Lignende episoder skjer stadig i Bangladesh. I desember i fjor omkom rundt 40 personer da en stappfull ferge tok fyr sør i landet.

 • av NTB
  DEL
  Haukelifjell stengt på grunn av snø og glatte veier
  Snø på fylkesvei 55 på Sognefjellet i retning Lom mandag morgen. Foto: Statens vegvesen webkamera / NTB

  Snø på Haukelifjell har ført til glatte veier på E134, som er midlertidig stengt i påvente av salting.

  – Det snør på Haukelifjell, og på omkjøringsveien for Haukelitunnelen er det nå så glatt at trafikken må vente til det er saltet. Dette kan ta opp mot to timer, skriver Vegtrafikksentralen sør på Twitter like før klokken ni.

  Meteorologene har på forhånd sendt ut gult farevarsel om snø i høyfjellet i Sør-Norge, noe som kan medføre krevende kjøreforhold enkelte steder.

 • av NTB
  DEL
  Seks drept i helikopterstyrt i Pakistan

  Et helikopter fra den pakistanske hæren styrtet natt til mandag sørvest i landet. Seks soldater ble drept, sier militæret.

  Helikopterulykken skjedde i Balutsjistan-provinsen, i nærheten av Khost på grensa mellom Pakistan, Afghanistan og Iran.

  Det er den andre helikopterstyrten i det pakistanske militæret de siste ukene. I begynnelsen av august styrtet et helikopter som blant annet hadde en pakistansk forsvarstopp om bord i Balutsjistan.

  Militæret i Pakistan har vært travelt opptatt med å drive hjelpearbeid etter de enorme oversvømmelsene som rammet landet i sommer.

 • av NTB
  DEL
  Mye regn i Sør-Norge
  Det er ventet mye regn i flere fylker i Sør-Norge mandag og tirsdag. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

  Det er ventet mye regn i både Vestfold og Telemark, Viken og Innlandet i løpet av de neste dagene. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

  Farevarselet gjelder frem til midnatt tirsdag kveld, ifølge Meteorologisk institutt.

  Det kan komme mellom 40 og 60 mm regn på 24 timer mandag, advarer meteorologene. Bilister bes om å tilpasse farten og kjøre etter forholdene, og det er fare for vannplaning.

  Det kraftige regnet kan føre til overvann i tettbygde områder, og veier kan bli stengt.

 • av NTB
  DEL
  Flere reiser kollektivt

  Antall passasjerer og billettinntektene i kollektivtrafikken øker fra første kvartal til andre kvartal i år.

  Kollektivtransporten hadde 10 millioner flere passasjerer i andre kvartal 2022 enn i første kvartal, en økning på sju prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Samtidig viser tallene at antall passasjerer i andre kvartal i år er 92 prosent av antallet i samme kvartal i 2019 – før pandemien.

  Billettinntektene i andre kvartal 2022 var 3,6 milliarder kroner, en økning på 30 prosent fra forrige kvartal, men 8 prosent lavere enn før pandemien, ifølge SSB.

 • av NTB
  DEL
  KLP stenger ute selskaper som driver flyktningmottak

  KLP og KLP-fondene utelukker to amerikanske selskaper som driver flyktningmottak i USA, fra sin investeringsportefølje.

  Selskapene som utelukkes, er Core Civic og GEO Group. De anklages for å bryte menneskerettighetene og arbeidstakeres rettigheter ved sine mottak.

  – Selskapenes virksomhet utgjør en uakseptabel risiko for å bidra til brudd på KLPs retningslinjer for ansvarlige investeringer, sier Kiran Aziz, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

  Også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har kritisert selskapene.

 • av NTB
  DEL
  Seks drept i helikopterstyrt i Pakistan

  Et helikopter fra den pakistanske hæren styrtet natt til mandag sørvest i landet. Seks soldater ble drept, sier militæret.

  Helikopterulykken skjedde i Balutsjistan-provinsen, i nærheten av Khost på grensen mellom Pakistan, Afghanistan og Iran.

  Det er den andre helikopterstyrten i det pakistanske militæret de siste ukene. I begynnelsen av august styrtet et helikopter som blant annet hadde en pakistansk forsvarstopp om bord i Balutsjistan.

  Militæret i Pakistan har vært travelt opptatt med å drive hjelpearbeid etter de enorme oversvømmelsene som rammet landet i sommer.

 • av NTB
  DEL
  Farevarsel: Mye regn i Sør-Norge

  Det er ventet mye regn i både Vestfold og Telemark, Viken og Innlandet i løpet av de neste dagene. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

  Farevarselet gjelder frem til midnatt tirsdag kveld, ifølge Meteorologisk institutt.

  Det kan komme mellom 40 og 60 mm regn på 24 timer mandag, advarer meteorologene. Bilister bes om å tilpasse farten og kjøre etter forholdene, og det er fare for vannplaning.

  Det kraftige regnet kan føre til overvann i tettbygde områder, og veier kan bli stengt.