Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Elg påkjørt og drept i Oslo. Bilist lettere skadet.
07. august kl 22:25av Andreas Brattåker Støyva
DEL

En bilist har kjørt på en elg på E6 like før Åsland, sør i Oslo. Elgen er død. Bilføreren er lettere skadet. Trafikken på stedet går forbi i ett felt. Det melder politiet på Twitter.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Biden: Trusselen om atomkrig er tilbake for første gang siden den kalde krigen
  Vi har ikke vært nærmere en atomkrig siden Cubakrisen i 1962, sier USAs president Joe Biden. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Verden risikerer «atomvåpen-ragnarok» for første gang siden den kalde krigen, sier USAs president Joe Biden.

  – Vi har ikke stått overfor muligheten for ragnarok siden Kennedy og Cubakrisen i 1962, sa Biden på et demokratisk kampanjearrangement i New York torsdag. Han la til at Putin «ikke spøker» når han truer med å bruke atomvåpen.

  Videre sa Biden at «vi prøver å finne ut hva som er Putins avkjøringsrampe».

  – Hvor finner han en vei ut, spurte Biden retorisk.

  Biden utfordret også russisk militærdoktrine, og advarte om at bruken av et taktisk atomvåpen raskt kan utarte til global ødeleggelse.

  – Jeg tror ikke det finnes en mulighet til å enkelt bruke et taktisk våpen og ikke ende opp med armageddon, sa Biden.

  Russlands president Vladimir Putin har tidligere antydet muligheten for atomvåpenbruk. I en tale forrige uke lovte han å ta i bruk alle midler for å forsvare områdene Russland hevder å ha annektert, også atomvåpen.

  USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa da at det er en risiko for at Putin ville vurdere dette, og sa at USA har vært klare på hva konsekvensene av dette vil bli, men la til:

  – Vi ser ikke noen tegn til bruk av atomvåpen i nær framtid.

 • av NTB
  DEL
  Tenåring skutt og drept i Södertälje – tredje skytedrap i byen på en uke

  En 19 år gammel mann ble drept og en annen skadd i en skyteepisode i Södertälje torsdag. Det er det tredje drapet med skytevåpen i byen denne uken.

  Skytingen fant sted i bydelen Saltskog rundt klokka 18. I de første meldingene til politiet het det at det hørtes ut som at det ble skutt med automatvåpen, men det er foreløpig uklart hva slags våpen som er brukt.

  Expressen erfarer at den skadde er en 16 år gammel gutt. Også Ländstidningen har fått opplyst dette, men politiet har ikke ønsket å kommentere opplysningene.

  Politiet vil heller ikke si noe om mistenkte gjerningspersoner eller hvordan de kom seg bort fra åstedet.

  I løpet av to uker har byen opplevd fem skyteepisoder. En 19-åring ble drept 30. september, mens en mann i 40-årene ble drept 1. oktober. Begge befant seg i bydelen Ronna. I tillegg er to unge menn på henholdsvis 20 og 25 år skadd i to andre skyteepisoder.

  Politiet har ifølge Expressen koblet skytingen til en konflikt mellom to rivaliserende gjenger i området.

  Södertälje ligger sørvest for Stockholm og har drøyt 100.000 innbyggere.

 • av NTB
  DEL
  USA sier de har drept IS-topper i separate aksjoner i Syria
  USAs sentralkommando (Centcom) sier at de har drept tre IS-topper i angrep i Syria onsdag og torsdag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  USA har i to separate aksjoner drept tre IS-topper i Syria, ifølge USAs sentralkommando (Centcom).

  Centcom meldte først at de drepte IS-toppen Rakkan Wahid al-Shammri i et raid nordøst i Syria onsdag.

  Centcom skriver at al-Shammri er kjent for å tilrettelegge for smugling av våpen og krigere for å støtte IS' aksjoner. Videre heter det at en av hans partnere ble såret i angrepet, og at ytterligere to ble tatt til fange.

  I den andre aksjonen ble IS-toppen Abu-Hasham al-Umawi og en annen høytstående IS-kriger tilknyttet ham drept i et luftangrep nord i landet, skriver Centcom.

  – Dette angrepet vil svekke IS' evne til å destabilisere regionen og angripe våre styrker og partnere, general Michael «Erik» Kurilla, som leder Centcom, i en uttalelse.

  Ingen amerikanske styrker ble drept eller såret i aksjonene, ifølge Centcom, som videre skriver at det heller ikke er noe som tyder på at sivile er rammet.

  – Centcom er forpliktet til våre allierte og partnere i å sikre IS' vedvarende nederlag, sier oberst og Centcom-talsmann Joe Buccino.

  Første angrep i regjeringskontrollert område

  Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekreftet angrepet i nordøsy torsdag. Ifølge SOHR er det en syrer og en iraker som ble tatt til fange i aksjonen.

  Landsbyen der aksjonen fant sted, Muluk Saray, ligger 17 kilometer sør for den kurdiskkontrollerte byen Qamishli og kontrolleres av regimevennlige militsgrupper, ifølge SOHR. Ifølge observatørgruppa er det første gang at amerikanske styrker har gjennomført en slik aksjon i regjeringskontrollerte områder i Syria siden borgerkrigen brøt ut i 2011.

  Brukte høyttaler

  En innbygger som av sikkerhetshensyn er anonymisert, forteller til AFP at tre amerikanske helikoptre deltok i aksjonen. Det samme har syrisk TV tidligere meldt.

  De amerikanske styrkene tok seg så inn i et hus, der de drepte én og tok de andre til fange, sier innbyggeren.

  – De brukte høyttaler og ba oss om å holde oss inne, sa innbyggeren.

  Tapte territorium

  USA leder en militærkoalisjon som kjemper mot IS i Syria.

  Etter at jihadistgruppa mistet det som var igjen av territorium de kontrollerte i mars 2019, har det som er igjen av den stort sett trukket seg tilbake til skjulesteder i den syriske ørkenen.

  Fra disse skjulestedene har de innledet overraskelsesangrep mot kurdisk-ledede styrker og syriske regjeringsstyrker, samtidig som de har fortsatt å gjennomføre angrep i Irak.

 • av NTB
  DEL
  Forskningsrådet må nedbemanne
  Direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet sier de må nedbemanne utover det de klarer med stillingsstopp og naturlig avgang. Foto: Vidar Ruud / NTB

  For de ansatte i Forskningsrådet var ikke statsbudsjettet godt nytt. Etter et budsjettkutt på vel 8 prosent må Forskningsrådet nedbemanne.

  Forskningsrådet har i dag rundt 450 ansatte og direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit sier de må nedbemanne utover det de klarer med stillingsstopp og naturlig avgang.

  – Vi står overfor en kombinasjon av naturlig avgang og styrt nedbemanning, men det er for tidlig å tallfeste hvor mange det dreier seg om, sier Sundli Tveit til Khrono.

  I forslaget til statsbudsjett har regjeringen foreslått et kutt i virksomhetskostnadene til Forskningsrådet på 62,8 millioner kroner. Dette er penger som skal gå til drift av Forskningsrådet og kuttet tilsvarer 8,4 prosent av de totale virksomhetskostnadene.

  I en skriftlig kommentar sier statsråd Ola Borten Moe (Sp) til Khrono at Forskningsrådet har et stort driftsbudsjett.

  – Vi ønsker å bruke mindre penger på administrasjon og forvaltning, og mer penger på forskning og utdanning, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Mann knivstukket i Drammen

  En mann ble natt til fredag knivstukket i Drammen. En mann som mistenkes for å stå bak, er pågrepet.

  Politi og nødetater fikk melding om hendelsen ved 1-tiden.

  – Han er ikke alvorlig skadd og fikk behandling på legevakten. Den pågrepne sitter i arresten, forteller operasjonsleder Per Eftang i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Han sier det var vitner som meldte fra om saken og det er en familiær relasjon mellom den mistenkte og den fornærmede.

 • av NTB
  DEL
  Opposisjonsaktivist tiltalt for forræderi i Russland
  Den russiske opposisjonsaktivisten Vladimir Kara-Murza (bildet) samarbeidet med Boris Nemtsov, som var en av Russlands fremste opposisjonsledere fram til han ble drept i Moskva i 2015. Her er han fotografert i februar i fjor mens han legger ned blomster på stedet der Nemtsov ble drept. Arkivfoto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB

  En kjent russisk aktivist er tiltalt for forræderi etter at han ble pågrepet for å ha spredt falsk informasjon om den russiske «militæroperasjonen» i Ukraina.

  Tiltalen mot Vladimir Kara-Murza er tatt ut på bakgrunn av taler han har holdt i flere vestlige land, der han har kritisert russiske myndigheter, ifølge hans advokat.

  – Disse talene innebar ingen trussel mot landet. Det var offentlig, åpen kritikk, sier Vadim Prokhorov til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass torsdag.

  Kara-Murza, som ble pågrepet i april, avviser all skyld. Hvis han blir kjent skyldig, risikerer han opptil 20 års fengsel.

  Den 15. mars holdt han en tale i delstatsforsamlingen i Arizona i USA, der han fordømte det russiske militærets handlinger i Ukraina.

  Like etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar, ble det vedtatt en lov som forbyr «falsk informasjon» om det russiske militæret. Loven er blitt brukt for å stanse all kritikk av krigen.

  Kara-Murza er journalist og samarbeidet med den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov, som ble drept på ei bru nær Kreml i 2015.

  Selv har han overlevd to forgiftninger, i 2015 og 2017, som han anklager Kreml for å stå bak. Russiske myndigheter har avvist all innblanding.

 • av NTB
  DEL
  Advokater: Twitter avslår budet fra Musk

  Elon Musks advokater sier Twitter har avslått budet fra Tesla-gründeren om å kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar.

  Advokatene ber også en domstol i Delaware om å utsette en rettssak som er planlagt å starte 17. oktober, og som skal ta for seg Twitters søksmål mot Musk.

  Musk kom med det nye budet tidligere denne uken. Han håpet med det å få avsluttet den juridiske disputten med Twitter som startet i april da Musk trakk sitt opprinnelige tilbud om å kjøpe selskapet. Det førte til at Twitter saksøkte Musk.

 • av NTB
  DEL
  To russere har søkt asyl i USA etter å ha ankommet Alaska

  To russere som sier de har flyktet for å unngå å bli innkalt til militærtjeneste, har søkt asyl i USA etter å ha ankommet en avsidesliggende øy i Alaska.

  Russerne har oppgitt at de flyktet fra et kystsamfunn på østkysten av Russland, ifølge kontoret til den amerikanske senatoren Lisa Murkowski.

  De to russerne befinner seg på øya St. Lawrence i Beringstredet, som går mellom Kapp Dezjnjov i Russland og Cape Prince of Wales i Alaska.

  Ifølge opplysningene kom de til øya i en båt like ved Gambell, et lite samfunn med 600 innbyggere.

  Det er uklart når de ankom, men Murkowski og den andre senatoren fra Alaska, Dan Sullivan, skal ha fått beskjed om hendelsen tirsdag morgen.

  Gambell ligger rundt 320 kilometer sørvest for Nome i Alaska og 58 kilometer fra Tsjukotka-halvøya i Sibir.

 • av NTB
  DEL
  Oslos Himkok igjen på listen over verdens beste barer

  For sjette gang siden åpningen i 2015 er Himkok i Oslo på listen over de 50 beste barene i verden.

  Årets liste ble gjort kjent denne uken. Etter å ha vært ute av listen i fjor, gjør Himkok comeback på en 43. plass.

  Lucy's Flower Shop i Stockholm er den eneste andre nordiske oppføringen på listen, på 49. plass.

  Barcelona er godt representert i toppen av listen, med Paradiso på førsteplass, Sips på tredjeplass og Two Schmucks på sjuendeplass.

 • av NTB
  DEL
  Person dukket opp med våpen ved Vesterålen islamske senter

  En person dukket opp ved trossamfunnet Vesterålen islamske senter med et luftvåpen torsdag.

  Politiet i Nordland skriver på Twitter at personen kom med en pakke, som viste seg å inneholde et våpen. Personen ble stanset, la fra seg våpenet og forlot stedet.

  – Vi har nå kontroll på aktuell person. Var en person til stede inne da mistenkte kom inn med pakken. Politiet vet enda ikke bakgrunnen for hvorfor aktuell person valgte å ta med pakken med luftvåpen inn på senteret, skriver politiet.

  Politiet skriver at personen ikke hadde intensjoner om å bruke våpenet mot personer.

  – Aktuell person har gjort noen dårlige vurderinger. Tenkte at moskeen var et bra sted å oppbevare et våpen, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Biden benåder tusenvis av marihuana-dømte
  USAs president Joe Biden benåder alle som er dømt i føderale domstoler for besittelse av mindre mengder marihuana. Foto: AP / NTB

  USAs president Joe Biden benåder tusenvis av personer som er dømt for besittelse av mindre mengder marihuana.

  – Jeg kunngjør benådning av alle føderale lovbrudd som innebærer besittelse av mindre mengder marihuana, sa Biden i en uttalelse torsdag.

  Benådningen gjelder alle som er dømt av føderale domstoler. Samtidig ber han guvernørene i delstatene om å gjøre det samme.

  – Akkurat som ingen bør være i et føderalt fengsel ene og alene fordi de har vært i besittelse av marihuana, så bør dette heller ikke være en grunn til at noen sitter i et lokalt fengsel eller et delstatsfengsel, sa Biden.

  En måned før valget

  Langt flere amerikanere er dømt for mindre narkotikalovbrudd på delstatsnivå enn i føderale domstoler. På føderalt nivå gjelder det kun om lag 6.500 personer, ifølge tjenestemenn.

  Kunngjøringen kommer bare en drøy måned før mellomvalget i USA, og ble publisert både på video og i skrift. Han har dermed innfridd et krav som mange av hans støttespillere har kjempet for i lang tid.

  – Det finnes tusenvis av mennesker som har vært dømt for besittelse av marihuana, og som følge av det, blir de nektet arbeid, bolig eller utdanningsmuligheter, sa Biden.

  – Jeg vil med dette bidra til å lette på konsekvensene som disse domfellelsene får, fortsatte han.

  Ønsker ny klassifisering

  Biden viste også til at det er langt flere ikke-hvite enn hvite som er dømt for besittelse av marihuana.

  Presidenten sa også at han ønsker en revurdering av hvordan marihuana bør klassifiseres i USAs føderale lovverk. I dag er marihuana kategorisert sammen med en rekke narkotiske stoffer som regnes som langt farligere, som heroin og LSD. Det regnes også som farligere enn en rekke nye og sterkt avhengighetsskapende stoffer, som fentanyl og metaamfetamin.

 • av NTB
  DEL
  Ny trussel med skytevåpen i Oslo

  Politiet har rykket ut til Klingenberggata i Oslo sentrum etter melding om trusler med skytevåpen. Kort tid før var det en tilsvarende sak ved Voldsløkka.

  – Vi er på stedet og har kontakt med flere personer. Ingen pågående trusselsak, opplyser operasjonssentralen om saken i Oslo sentrum.

  Meldingen kom klokka 20.51. Litt senere opplyser politiet at de har tatt beslag i en softgun og jobber med å finne ut hvem som var i besittelse av våpenet.

  Tidligere torsdag var det en trusselhendelse med skytevåpen på Voldsløkka. Klokka 20.46 meldte politiet at den situasjonen var avklart. Det var snakk om en ufarlig gjenstad.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  Flertall for mistillit mot Bergens byrådsleder
  Byrådsleder Roger Valhammer Foto: Marit Hommedal

  Det er nå flertall for å kaste byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen kommune. Flertallet ble sikret av Senterpartiet, som fulgte etter mistillitsforslag fra Frp, Høyre, Rødt, Folkets parti FNB og fire uavhengige representanter. Til sammen har de 35 stemmer. Det kreves 34 for flertall i bystyret.

  Bakgrunnen for mistilliten er svært kritikkverdige forhold i barnevernet over flere år. SV har ikke støttet mistillit mot Valhammer, men initierte mistillit mot sosialbyråd Katrine Nødtvedt tidligere i uken. Hun har bare vært ansvarlig byråd for barnevernet siden august i år.

  De andre partiene mener derfor det politiske ansvaret må plasseres hos Valhammer.

  Bakgrunn: En syvåring ble funnet fastbundet i sengen. Det har ført til ny politisk krise i Bergen.

 • av NTB
  DEL
  Trussel med skytevåpen i Oslo

  Politiet søker i området etter at noen har blitt truet med skytevåpen ved Voldsløkka i Oslo.

  Ingen er fysisk skadd, opplyser politiet i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Verdensbanken: Flom sender millioner inn i fattigdom
  En mann bærer barnet sitt i en midlertidig leir i Jaffarabad i Pakistan. Millioner av mennesker har mistet bolig og inntektsgrunnlag som følge av flomkatastrofen som har rammet Pakistan de siste månedene. Ifølge Verdensbanken står ytterligere 9 millioner mennesker i fare for å havne i fattigdom på grunn av flommen. Foto: Foto: Zahid Hussain, AP/NTB

  Mellom seks og ni millioner mennesker i Pakistan står i fare for å bli sendt inn i fattigdom på grunn av flomkatastrofen i landet, sier Verdensbanken.

  Monsunregnet og de påfølgende oversvømmelsene de siste månedene har krevd over 1700 menneskeliv i Pakistan og ødelagt over to millioner husstander.

  Vannmengdene har ødelagt infrastruktur og levebrødet til mange millioner mennesker.

  Verdensbanken skriver i en rapport torsdag at Pakistans fattigdomsrate ventes å stige mellom 2,5 og 4 prosentpoeng som en direkte konsekvens av flomkatastrofen.

  Tap av arbeidsplasser, avlinger, husdyr, boliger, samt skoler som har måttet stengte, og spreding av sykdommer i tillegg til økte matpriser, truer med å føre ytterligere mellom 5,8 og 9 millioner mennesker inn i fattigdom, ifølge rapporten.

  I Pakistan, som har 220 millioner innbyggere, lever allerede rundt 44 millioner mennesker under fattigdomsgrensen.

 • av NTB
  DEL
  Nytt tilfelle av skrantesyke på Hardangervidda

  Det er oppdaget et nytt tilfelle av den alvorlige dyresykdommen skrantesyke på Hardangervidda.

  En reinsdyrsimle som ble felt under jakt, har testet positivt for sykdommen. Det er det andre tilfellet som er påvist på Hardangervidda.

  – Dette prøveresultatet bekrefter dessverre at villreinbestanden på Hardangervidda er smittet av skrantesyke. Det er for tidlig å si noe om hvor mange dyr som er smittet totalt. Nå skal det gjøres nye beregninger og Mattilsynet avventer disse, sier Inge Erlend Næsset, avdelingsdirektør for regelverk og kontroll i Mattilsynet.

 • av NTB
  DEL
  Mann i 50-årene døde i trafikkulykke

  En mann i 50-årene døde da en lastebil og en personbil var involvert i en trafikkulykke på E6 i Sel kommune torsdag.

  Ulykken skjedde i Selsverket, og politiet fikk melding om den i 15.25-tiden.

 • av NTB
  DEL
  Prins Harry og Elton John til søksmål mot Daily Mail
  Sangeren Elton John er blant dem som har gått til søksmål mot Daily Mail. Foto: Foto: Susan Walsh, AP/NTB

  En rekke kjente personer, deriblant prins Harry og Elton John, har gått til søksmål mot den britiske tabloidavisen Daily Mail, opplyser et advokatfirma.

  Ifølge nyhetsbyrået Reuters er også skuespillerne Elizabeth Hurley og Sadie Frost med i gruppesøksmålet.

  Medieselskapet som utgir Daily Mail, Associated Newspapers, har ikke kommentert saken.

  Søksmålet handler om brudd på privatlivets fred, opplyser advokatfirmaet Hamlins i en uttalelse torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Zelenskyj ber EU om flere våpen
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Foto: AP/NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber EU om mer våpen og sier at Ukraina må vinne krigen for å beskytte Europa.

  – Vi trenger flere våpen slik at russiske stridsvogner ikke rykker videre frem og inn i Warszawa og Praha, sa Zelenskyj torsdag da han talte til Det europeiske politiske fellesskap (EPF).

  Den nye grupperingen, som omfatter land både i og utenfor EU, deriblant Norge, hadde sitt første møte torsdag i Tsjekkias hovedstad Praha.

  Zelenskyj talte til møtet, der også statsminister Jonas Gahr Støre deltok, via videolink.

 • av NTB
  DEL
  Røykutvikling på avfallsanlegg i Oslo

  Avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo er evakuert etter røykutvikling i et rom.

  Politiet i Oslo skriver på Twitter at det ikke er noen meldt om noen skader.

  – Røyken er begrenset inne på et rom. Det er ikke meldt om røyk på utsiden. Vi har tre brannbiler på stedet som undersøker, sier Lars Lindal i 110-sentralen i Oslo til NTB.