Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Colombias nye president lover å endre landets politiske kurs
07. august kl 22:36av NTB
DEL
Colombias president Gustavo Petro strekker hånden i været etter innsettelsestalen søndag. Han er klar for å endre landets politiske kurs, sier han. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
Francia Márquez ble også historisk når hun søndag ble innsatt som Colombias første afro-colombianske kvinnelige visepresident. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
Bogotas gater var fullt med folk som søndag feiret Colombias første president fra venstresiden, Gustavo Petro. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB
Jubelen var stor da hundre tusen colombianere var til stede under innsettelsen av Colombias nye president Gustavo Petro og visepresident Francia Márquez søndag. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
Colombias president Gustavo Petro og visepresident Francia Márquez ble begge historiske på søndag. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
En tilhenger av Colombias president Gustavo Petro holder opp et skilt der budskapet er at landets nye ledelse ikke må svikte velgerne, i Bogota søndag. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
Tilhengere av Colombias nye ledelse feirer etter seremonien i Bogota der Gustavo Petro og Francia Márquez ble tatt i ed som henholdsvis president og visepresident. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

Gustavo Petro er tatt i ed som Colombias første president fra venstresiden. Han lover radikale reformer om klima, narkotika og sosialpolitikk.

– Jeg sverger til Gud og lover folket at jeg vil håndheve grunnloven og Colombias lover trofast, sa Petro da han ble tatt i ed i landets hovedstad Bogota søndag.

Den 62 år gamle tidligere senatoren, borgermesteren og geriljasoldaten tar over etter dypt upopulære Iván Duque. Som president vil Petro nyte godt av at det er flertall for venstresiden også i nasjonalforsamlingen.

Petros seier ved valget i juni førte Colombia inn i folden av en ny venstreside i Latin-Amerika. Den kan utvides ytterligere til høsten hvis Lula da Silva vinner valget i Brasil som ventet.

Til stede på innsettelsesseremonien i Bogota var blant andre de venstreorienterte presidentene i Chile, Argentina og Honduras.

Søndag sa den ferske presidenten at Colombia vil få en ny sjanse til å håndtere kriminalitet og fattigdom. Petro lover å føre en økonomisk politikk som skal komme de mest sårbare til gode, samt få en slutt på ulikhetene i samfunnet.

Historisk

Mer enn 100.000 av Petros støttespillere samlet seg på hovedtorget i Bogota søndag for å se den tidligere marxistiske opprøreren skrive historie ved å bli tatt i ed som Colombias første venstreorienterte leder.

Hans presidentskap blir historisk på flere vis. Francia Márquez blir landets første afro-colombianske kvinnelige visepresident.

De to får en stor utfordring med å få på sporet en økonomi som er hardt rammet av pandemien. Det forventes også at de vil ta grep for å få bukt om økningen av voldskriminaliteten, samt et dyptfølt hat mot de politiske elitene som kulminerte med protestene i fjor.

Nesten 40 prosent av Colombias 50 millioner innbyggere lever i fattigdom, og arbeidsløsheten ligger på 11,7 prosent. Inflasjonen er på over 10 prosent. Petro overtar et land der gjelden og budsjettunderskuddet er på et kritisk høyt nivå.

Han planlegger å finansiere velferdsutgiftene med en skattereform som skal gi økte skatter til de rike og fjerne skattelettelser til selskaper. Petros plan er at reformen skal gi staten 10 milliarder dollar i ekstra inntekter i året.

Tenke nytt

I valgkampen lovte Petro ikke bare å øke skattene for de rike, men også å investere i helse og utdanning. Han varslet dessuten reform av politiet etter en brutal offensiv mot folkeprotester i fjor som ble fordømt verden rundt.

I innsettelsestalen sa Petro at tiden er inne for en ny internasjonal konvensjon som tar hensyn til at krigen mot narkotika har mislyktes.

Han ba USA og andre land om å endre en narkotikapolitikk som har lagt vekt på forbud mot stoffer som kokain, og bidratt til voldelige konflikter i Colombia og andre latinamerikanske land.

– Denne politikken har ført til millioner av latinamerikaneres død gjennom 40 år, og at 70.000 nordamerikanere dør av overdoser hvert år, sa Petro under innsettelsestalen, ifølge BBC.

Petro vil prioritere utviklingsprogram fremfor såkalt koka-utryddelse, en strategi fremmet av USAs regjering på 1960-tallet. Det var også en del av president Richard Nixons «War on Drugs». Formålet var å utrydde kokaplanten, som blant annet brukes til å lage kokain.

Stanse oljen

Petro tok søndag også til orde for at det opprettes et internasjonalt fond for å sette en stopper for avskogingen av den colombianske delen av Amazonas.

Han har lovet å stanse oljeleting og oppmuntre til bruk av mer ren energi. Det til tross for at oljeindustrien står for om lag 50 prosent av landets lovlige eksport.

– Han har en veldig ambisiøs plan, men han er nødt til å gjøre prioriteringer, sier analytiker Yan Basset ved Del Rosario universitet i Bogota.

– Faren Petro står overfor, er å satse på for mange reformer, for så å ende opp med ikke å få gjennomført noe som helst, legger han til.

Petro vil i tillegg gjenåpne diplomatiske bånd og handelsforbindelser til nabolandet og oljenasjonen Venezuela.

– Jeg strekker ut hånden min til folket i Colombia, til president Gustavo Petro, for å gjenoppbygge brorskapet mellom våre land med respekt og kjærlighet som grunnmur, sa Venezuelas president Nicolás Maduro etter at Petro ble tatt i ed.

Fullføre fredsavtalen

Petro som i sin ungdom selv var medlem av M-19-geriljaen, vil også sørge for å sette ut i livet elementer av fredsavtalen fra 2016 som ennå ikke er iverksatt, blant annet en landbruksreform. Og han vil innlede forhandlinger med ELN-geriljaen.

Selv om Farc-geriljaen omgjorde seg selv til et politisk parti i forbindelse med fredsavtalen, har det vært en klar voldsøkning den siste tiden.

Tusener av tidligere Farc-soldater, ELN-krigere, paramilitære og narkobander er i hard strid om kontrollen av kokadyrking, ulovlige gullgruver og lukrative smuglingsruter.

Ifølge fredsforskningsinstituttet Indepaz fins det 90 væpnede grupper med 10.000 medlemmer i Colombia, verdens største kokainprodusent. Petro foreslår å la dem melde seg selv for myndighetene mot en form for amnesti.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Grensen mellom Colombia og Venezuela åpnes
  Fotgjengere krysser grensen mellom San Antonio i Venezuela og Cúcuta i Colombia. Grensen har vært stengt for trafikk de siste sju årene, med noen få unntak for fotgjengere. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB

  Colombia og Venezuela gjenåpnet grensen sin for første gang på sju år ettersom landene omsider har gjenopprettet sitt diplomatiske forhold.

  – Dette er en historisk dag for landet, for regionen og for kontinentet, sa Colombias president Gustavo Petro under åpningen mandag.

  Landene gjenopptok nylig sine diplomatiske forbindelser. Kommersielle flyvninger skal også starte opp igjen.

  Grensen mellom Colombia og Venezuela ble stengt i 2015 som følge av økt smugling av billige varer fra Venezuela, og kamper mellom venezuelanske soldater og colombianske smuglere.

 • av NTB
  DEL
  Mann kjørt til sykehus etter trafikkulykke i Kongsvinger

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil med to personer kjørte av veien ved Bjørnmyrdammen i Kongsvinger mandag kveld. Han skal ikke være hardt skadet.

  Det opplyser politiet i Innlandet på Twitter. Mannen var fastklemt og måtte frigjøres av nødetatene.

  – Fører er frigjort og kjøres til Kongsvinger sykehus. Han har smerter i nakken. Passasjer fremstår uskadet og kjøres legevakten for sjekk. Uviss årsak til ulykken, skriver de.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 22.

 • av NTB
  DEL
  E18 ved Kragerø åpnet igjen etter trafikkulykke

  E18 i Sannidal i Kragerø er åpnet for normal trafikk igjen etter en trafikkulykke mellom personbil og vogntog mandag kveld.

  Det opplyser politiet i Sørøst på Twitter.

  – Ingen personskade på de involverte. Veien er åpen for normal ferdsel igjen, skriver de.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 21.06, og veien ble åpnet igjen etter en drøy time.

 • av NTB
  DEL
  21-åring dømt for å ha voldtatt to tenåringer på fest
  En 21 år gammel mann fra Stavanger er i Sør-Rogaland tingrett dømt til seks år og seks måneders ubetinget fengsel blant annet for å ha voldtatt to unge kvinner på fest. Han erkjenner ikke straffskyld. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

  En 21 år gammel mann fra Stavanger er i Sør-Rogaland tingrett dømt til seks år og seks måneders ubetinget fengsel blant annet for å ha voldtatt to unge kvinner på fest.

  Han er i tillegg idømt å betale henholdsvis 275.000 kroner og 225.000 kroner i oppreisningserstatning til de to kvinnene, som var 19 og 16 år. Han er også dømt for vold og trusler mot en av kvinnene.

  Begge overgrepene skjedde på en privatadresse i Sandnes i juni i fjor, hvor tiltalte og de fornærmede var blant de inviterte, skriver Stavanger Aftenblad.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  Trafikken står stille etter ulykke på E18 ved Kragerø

  Klokken 21.06 mandag kveld fikk Sørøst politidistrikt en melding om trafikkulykke på E18 ved Kragerø.

  En personbil og vogntog er involvert, skriver de på Twitter.

  De involverte skal ha kommet seg ut av kjøretøyene.

  Trafikken står nå stille i sørgående retning.

  «Bilberger er på stedet for å berge personbilen, veien åpnes om kort tid», skriver politiet i en oppdatering 21.46.

 • av NTB
  DEL
  Mills tilbakekaller plantemajones
  Mills Plantemajones med best før-merking 10.12.22 tilbakekalles fra markedet. Foto: Mills / NTB

  Mills Plantemajones med best før-merking 10.12.22 tilbakekalles fra markedet på grunn av svikt i prosedyrer. Personer med eggallergi kan reagere på majonesen.

  – Innholdet er trygt å spise for personer uten denne type allergi, opplyser Mills i en pressemelding.

  Mills AS beklager situasjonen, og opplyser at tilbakekallingen ikke gjelder andre emballasjetyper eller produkter fra Mills.

  Mills ber personer som har kjøpt produktet og ønsker refusjon om å ta kontakt via telefon på nummeret 800 35 036, eller forbrukerservice@mills.no.

 • av NTB
  DEL
  Forsker: Regjeringen kan løse lærerstreiken med en «pakke»

  Arbeidslivsforsker Isak Lekve tror ikke KS og lærerne vil klare å forhandle seg frem til enighet. Han ser for seg en politisk løsning eller tvungen lønnsnemnd.

  – Hvis jeg skal være optimistisk, så kommer det en politisk løsning, en «pakke» presentert av kunnskapsministeren, sier Lekve til Utdanningsnytt.no.

  Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og forsker på arbeidslivskonflikter.

  Forskeren ser for seg at innholdet i en pakke fra regjeringen kan være en opptrappingsplan i lønn over flere år og andre virkemidler for å øke rekruttering til læreryrket.

  – Om ikke regjeringen er villig til å levere en slik politisk løsning, så tror jeg det styrer mot tvungen lønnsnemnd. Det vil da bare utsette konflikten og gjøre lærerne enda sintere før neste oppgjør, hvor konflikten sannsynligvis vil fortsette med uforminsket styrke, sier han.

  Lekve sier at lærerstreiken, som omfatter over 8.000 lærere, har vist at arbeidskampmiddelet lærerne har egentlig ikke rammer motparten. Arbeidsgiver KS sparer tvert imot penger på streiken. Forskeren sier at dersom det blir tvungen lønnsnemnd er det lærerne som vil tape på det.

 • av NTB
  DEL
  Human Rights Iran: Minst 76 drept i demonstrasjoner i Iran
  Demonstrasjonene i Iran etter dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini har pågått i over ti dager. Foto: AP / NTB

  Minst 76 mennesker har mistet livet i demonstrasjonene i Iran den siste uken, ifølge den Oslo-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights (IHR).

  Det er 26 flere drepte enn fredag, da organisasjonen opplyste at mint 50 personer var drept. Iranske myndigheter hevder på sin side at 41 personer er drept.

  – Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å ta grep for å stanse drap og tortur av demonstranter i Iran, sier leder for organisasjonen, Mahmood Amiry-Moghaddam, mandag.

  Av de døde er de fleste demonstranter, men noen er også medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

  Demonstrasjonene brøt ut etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde etter å ha blitt pågrepet av det iranske moralpolitiet 13. september. Grunnen skal ha vært at hun gikk med hijaben på feil måte.

  Ifølge iransk politi døde Amini av hjerteinfarkt. Familien til 22-åringen avviser at hun hadde hjerteproblemer.

 • av NTB
  DEL
  Ber Helsedirektoratet om info om følgene av lærerstreiken

  Helsedirektoratet skal svare regjeringen på om det har skjedd endringer i skoleelevers pågang til helsetjenestene mens streiken har pågått.

  Det melder VG.

  Helsedepartementet har bedt Helsedirektoratet om å kontakte Statsforvalterne fra kommunene som er berørt av streiken, for å få en status og vurdering.

  – Statsforvalterne har også blitt bedt om å vurdere om det er andre avbøtende tiltak som burde vært iverksatt i de aktuelle kommunene, med sikte på å øke tilgjengeligheten til tjenester og redusere de psykososiale konsekvensene av streiken, sier kommunikasjonsrådgiver Torjus Lunder Bredvold i departementet til avisen.

  Han opplyser at oppdraget til Helsedirektoratet er unntatt offentlighet.

  Når ytterligere 100 lærere tas ut i streik tirsdag vil til sammen 8.550 av Utdanningsforbundets medlemmer være i streik.

  Helsedepartementet er bekymret for hvorvidt barn og unges helse blir godt nok ivaretatt under streiken, og Brevold påpeker overfor VG streiken kommer kort tid etter to år med skolestengninger som følge av koronapandemien.

 • av NTB
  DEL
  Dødstallet stiger til 50 etter båtkatastrofen i Bangladesh
  Lokalbefolkningen prøver å berge passasjerer i land i Bangladesh. Foto: AP / NTB

  Enda flere er nå funnet døde i Karatoa-elven i Bangladesh etter at en båt fylt med hindupilegrimer kantret søndag. Flere skal fortsatt være savnet.

  Til sammen er dødstallet nå oppe i 50, av 90 passasjerer. De fleste i båten var kvinner og barn, på vei til et populært tempel i Boda nordvest i landet.

  Hittil er minst 13 barn, 25 kvinner og 13 menn bekreftet å være blant de omkomne.

  Minst ti mennesker er berget og sendt til sykehus.

  Bilder tatt med et mobilkamera viser at båten plutselig kantret og folk falt ut i den grumsete elven.

  Ifølge lokale politimyndigheter var det tre ganger så mange mennesker om bord som båten hadde kapasitet til. Det var kraftig regnvær på morgenen, og folk ville komme frem til tempelet raskt.

  Lignende episoder skjer stadig vekk i Bangladesh. I desember i fjor omkom rundt 40 personer da en stappfull ferge tok fyr sør i Bangladesh.

 • av NTB
  DEL
  Enige om avtale for landansatte i riggselskapene

  Industri Energi og Norges Rederiforbund ble mandag ettermiddag enige i årets forhandlinger om NR-landavtalen for landansatte i riggselskapene.

  – Vi har hatt fokus på å sikre gode forhandlinger i bedriftene og er fornøyd med å ha lagt rammen for at våre tillitsvalgte skal få fremforhandlet gode avtaler i bedriftene, sier forhandlingsleder Asle Reime i Industri Energi i en pressemelding.

  NR-landavtalen gjelder for landansatte i riggbransjen. Industri Energi har over 400 medlemmer som går inn under avtalen. Disse jobber i bedrifter som Odfjell Drilling, Archer, Saipem, Maersk, Dolphin og Transocean.

  Avtalen er en minstelønnsavtale, som også fastsetter hovedtrekk og overordnede punkter.

  Reime forklarer at selve signeringen av avtalen ikke blir gjort før partene er enig lokalt i alle bedriftene. Fristen for signeringen er satt til 10. november.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Anne Lindboe valgt til ordførerkandidat for Høyre
  Anne Lindboe blir Oslo Høyres ordførerkandidat. Foto: Jan T. Espedal

  Anne Lindboe (51) er valgt til ordførerkandidat for Høyre i Oslo på nominasjonsmøtet mandag kveld.

  Eirik Lae Solberg (51) er valgt til byrådslederkandidat.

  – Noen innvender at han har tapt et valg tidligere, men sånn kan vi ikke tenke. Det er partiet som taper, ikke enkeltpersoner. Også Erna Solberg tapte valg før hun vant, sa Lars Foyn, nestleder i nominasjonskomiteen da han presenterte kandidatene før valget.

  Han tok også opp at Solberg hadde gått av som gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre etter at de tapte valget i 2019. Foyn pekte på Solberg hadde personlige årsaker for dette.

  – Han har forsikret komiteen at han ikke vil gjøre dette igjen, sa Foyn.

  De to var innstilt av en enstemmig valgkomité ledet av Kristin Clemet. De ble begge valgt uten motkandidater på Oslo Høyres representantskapsmøte.

  Nestleder Foyd kommenterte også uroen som har vært i Oslo Høyre. Både tidligere leder i bystyregruppen og tidligere leder i Oslo Høyre ble presset ut av sine verv i fjor

  – Jeg tror ikke alle sår er leget, men la meg appellerer til alle nå. Skal vi vinne valget må vi stå sammen og sette organisasjonen først.

 • av NTB
  DEL
  E18 ved Sandefjord åpen igjen etter tunnelulykke

  Natvall-tunnelen på E18 i Sandefjord, som ble stengt på grunn av en bilulykke i tunnelen, er nå gjenåpnet. Det var lange køer på stedet da veien ble åpnet igjen, melder politiet.

  – Veien er ryddet og åpnet for normal ferdsel, melder Sørøst politidistrikt i 18.20-tiden.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 17.34.

  – En bil skal ha kjørt i tunnelveggen. Fører er våken og ved bevissthet, skrev Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Vedkommende ble kjørt til sykehus, men skadeomfanget er ikke kjent.

  Det ble også sendt bilberger til ulykkesstedet.

 • av NTB
  DEL
  Bank of England: Vil ikke nøle med ytterligere renteheving
  Den britiske sentralbanken sier de ikke vil nøle med å endre styringsrenten om nødvendig etter spekulasjoner om at de ville gripe inn med en kriseheving av renten i Storbritannia. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

  Bank of England sier den er beredt til å øke styringsrenten «så mye som nødvendig» for å dempe den kraftige inflasjonen i Storbritannia.

  – Banken overvåker utviklingen i finansmarkedene svært nøye i lys av den betydelige endringene i verdsettelsen av finansielle eiendeler, heter det i en uttalelse fra den britiske sentralbanken mandag ettermiddag.

  Tidligere på dagen ble det spekulert i om banken kom til å gripe inn med en kriseheving av renten, ettersom pundet mandag falt kraftig i kjølvannet av nyheten om regjeringens store skattekutt.

  Bank of England har tidligere indikert at Storbritannia allerede er i resesjon. Forrige uke hevet banken styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2,25 prosent, det høyeste nivået siden 2008.

  Rentehevingen var den sjuende på rad ettersom sentralbanken prøver å øke lånekostnadene for å dempe inflasjonen i landet.

 • av NTB
  DEL
  Oslo kommune: Oslofolk må fortsette å spare på vannet
  Oslos vannkilde Maridalsvannet har fremdeles lav fyllingsgrad. Derfor må Oslofolk fremdeles spare på vannet i tiden fremover. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Oslofolk må fortsette å spare på vannet i tiden fremover, opplyser Oslo kommune. Fyllingsgraden i Maridalsvannet er 15 prosentpoeng under normalt nivå.

  Magasinfyllingen i Maridalsvassdraget er i dag på 68 prosent. Normalt vil fyllingsgraden ligge på 83 prosent på denne tiden av året. Vassdraget er drikkevannsforsyningen til Oslos 700.000 innbyggere.

  Gjennom hele 2022 har Oslo kommune innført aksjonsnivå 1 fordi fyllingsgraden i Maridalsvannet har vært langt mindre enn hva som er nødvendig.

  – Vi må fortsatt opp minst 5 prosent i magasinfylling før vi kommer ut av de tiltakene vi er inne i, sier seksjonsleder for vannmiljø Frode Hult i Oslo kommune til NTB.

  Han sier at Oslofolk derfor må belage seg på å fortsette og spare vann i tiden fremover.

 • av NTB
  DEL
  Orkanen Ian nærmer seg Cuba
  Satellittbilde fra søndag av orkanen Ian må vei mot Caymanøyene og vestlige Cuba. Foto: Nasa / AP / NTB

  Cuba ventes å bli truffet av orkanen Ian mandag kveld lokal tid. I deler av landet er skolene stengt og det planlegges evakuering av innbyggere.

  Cuba kan vente seg voldsom vind og kraftig nedbør når orkanen Ian nærmer seg.

  I provinsen Pinar del Rio er skolene stengt som følge av orkanvarselet, og myndighetene planlegger evakuering.

  Orkanen har allerede økt i styrke inn mot kysten av Caymanøyene og de cubanske provinsene Isla de Juventud, Pinar del Rio og Artemisa.

  Ifølge det amerikanske orkansenteret vil Ian nå vestlige Cuba sent mandag kveld eller tidlig tirsdag morgen lokal tid.

  Det er ventet at øyas tobakksplantasjer vil bli rammet av ekstremværet, som beveger seg videre og ventes å treffe delstaten Florida senere i uken.

 • av NTB
  DEL
  Kø på E18 etter bilulykke i tunnel ved Sandefjord

  Natvall-tunnelen på E18 i Sandefjord er stengt på grunn av en bilulykke i tunnelen. Det er en del kø på stedet, melder politiet.

  – En bil skal ha kjørt i tunnelveggen. Fører er våken og ved bevissthet, skrev Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 17.34.

  – Er en del kø på stedet. Nødetatene er på plass, melder politiet.

 • av NTB
  DEL
  46-åring tiltalt for overgrep mot over 40 barn på nett
  En 46 år gammel mann er tiltalt for en lang rekke nettovergrep mot barn. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

  En 46 år gammel mann er i Hordaland tingrett tiltalt for å ha begått nettovergrep mot over 40 barn. Han erkjenner i all hovedsak straffskyld, sier hans forsvarer.

  Mannen utga seg ved flere anledninger for å være en ung jente og lurte gutter til å utføre seksuelle handlinger via chat eller videosamtaler, ifølge tiltalen.

  Han ga komplimenter, instruksjoner, pratet seksuelt og ga inntrykk av å utføre tilsvarende handlinger med seg selv, heter det i tiltalen.

  Ifølge tiltalen skal overgrepene ha foregått over flere år, og mange barn er involvert i saken. Noen av barna var rundt ti år gamle da overgrepene skal ha funnet sted.

  De mest alvorlige anklagene er betegnet som grove voldtekter av tre barn under 14 år. De skal ha blitt forledet til blant annet å onanere foran webkamera og til å gjennomføre seksuelle handlinger med andre gutter.

  Mannen lagret videoene på datamaskinen sin, og han skal ha solgt videoene videre på nettet. Han er også tiltalt for å ha filmet nakne barn og voksne i dusjen og garderoben på et badeland. Tiltalen beskriver hvordan mannen gjemte et skjult kamera inne i en såpeflaske for å få til dette.

  Forholdene mannen anklages for strekker seg fra 2008 og frem til 2020, da han ble pågrepet.

  Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen avgjorde saken for noen uker siden og skal i utgangspunktet også føre den for retten.

  – Det er en sak med stort alvor. Mange av tiltalepunktene har strafferamme på 21 og 15 års fengsel, sier han til Bergens Tidende.

  Mannens forsvarer, advokat Kim Villanger, sier til avisen at klienten i all hovedsak har erkjent straffskyld.

  Saken er sendt til beramming ved Hordaland tingrett, men det er foreløpig uklart når den starter og hvor langvarig rettssaken blir.

 • av NTB
  DEL
  Tengs-saken er oversendt Riksadvokaten
  Minnesteinen på stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i mai 1995. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

  Statsadvokaten har sendt sin innstilling i Birgitte Tengs-saken til Riksadvokaten, skriver Dagbladet.

  – Saken ligger nå på Riksadvokatens bord, og vi venter på en avgjørelse derfra, sier advokat Stian Kristensen til avisen.

  Han er forsvarer til mannen i 50-årene som siden september i fjor har vært siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

  Riksadvokaten skal ha fått tilsendt statsadvokatens innstilling for omkring en uke siden, skriver Dagbladet. Hvor lang tid han vil bruke på å komme med sin konklusjon er uvisst.

  – Vi forbereder oss nå med utgangspunkt i at det kommer en tiltale. Det er vi nødt til å gjøre, uansett hva resultatet blir til slutt, sier Kristensen til avisen.

  Tirsdag gjennomføres et nytt fengslingsmøte for mannen. Det går som kontorforretning. Forsvarer Stian Kristensen opplyste i helgen til NTB at hans klient vil, som i tidligere rettsmøter, begjære seg løslatt.

  Drapssaken er berammet til å starte i Haugaland og Sunnhordland tingrett 31. oktober eller 14. november. Mannen er også siktet for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000.

 • av NTB
  DEL
  Sentralafrikansk militsleder nekter for krigsforbrytelser

  Den sentralafrikanske militslederen Mahamat Said Abdel Kani nektet all skyld da rettssaken mot ham startet i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) mandag.

  Said står anklaget for sju tilfeller av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, som han ifølge tiltalen skal ha begått da han hadde ansvaret for to fengsler for politiske fanger i Bangui i 2013.

  Blant annet ble fanger holdt i vindusløse celler og utsatt for tortur. Ifølge påtalemyndigheten gjorde Said ingenting for å beskytte fangene, men deltok tvert imot aktivt i forbrytelsene.

  Seleka-opprørerne, som Said var leder for, tidligere anklaget for å ha forfulgt kristne, voldtatt kvinner og jenter og vilkårlig torturert og drept menn.

  Said ble utlevert fra Den sentralafrikanske republikk til ICC-domstolen i Haag i januar 2021, men tilbakeviser ifølge forsvarerne anklagene.