Nyhetsstudio: Siste nytt

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Svært glatt på Ringerike – flere biler står på tvers

  Det er trafikkproblemer og svært glatt veibane på Ringkollveien på Ringerike. Flere biler står på tvers.

  Veitrafikksentralen er varslet og følger opp med strøing og salting, opplyser Sørøst politidistrikt. En politipatrulje er på stedet.

 • NTB
  DEL
  Drapstrussel stengte Nav-kontor på Kirkenær

  En drapstrussel fremsatt mot Nav-kontoret på Kirkenær i Grue kommune førte til at det måtte stenge med umiddelbar virkning.

  – Vi fikk torsdag opplyst om at det var en person som hadde fremsatt en trussel mot kontoret vårt på Kirkenær. Det var ikke rettet mot noen bestemt person, men mot Nav-kontoret i sin helhet, sier Jan Atle Thorvaldsen, leder hos Nav Grue, til Glåmdalen.

  Ifølge Thorvaldsen ble trusselen fremsatt av en mann i samtale med DPS, og Nav fikk beskjed fra sitt kontaktsenter.

  – Det var en drapstrussel, og prosedyren er at dette skal tas på alvor. Vi har alle sett i nyhetene hva som kan skje på et Nav-kontor. Vi har håndtert saken slik vi skal med å låse døren, har snakket med fylket, kommunen og jeg har nå vært på Flisa og levert en anmeldelse, fortsetter han.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  Ned mot 20 minusgrader på Østlandet til uken

  – Sånn som det ser ut nå, blir det ganske kaldt mange steder på Østlandet neste uke. Enkelte steder kan det bli ned mot 20 minusgrader, sier vakthavende meteorolog Dina Stabell ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.

  Hun påpeker at temperaturen vil variere ut fra hvor på Østlandet man befinner seg, og at det blir kaldest i innlandet. I Oslo ser temperaturen ut til å komme ned mot 10–12 minusgrader torsdag og fredag neste uke.

  –Det ser ut til at det kan komme litt snø på tirsdag, og inn mot helgen, sier Stabell, som understreker at det ikke vil være snakk om store mengder.

  Det kommer ikke til å holde seg på 20 minusgrader, ifølge meteorologen, men den varme perioden som har vært den siste tiden er over, og det vil holde seg på minussiden fremover.

 • NTB
  DEL
  Ofre for hiv og aids ble minnet i Oslo
  Kronprinsesse Mette-Marit har lenge engasjert seg i kampen mot hiv og aids. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Verdens aidsdag ble markert i Trefoldighetskirken i Oslo torsdag. Der ble de mange hundre hiv- og aidsofrene i Norge minnet.

  – Vi vil minnes og samtidig markere at hiv og aids fremdeles er utfordrende for mange, både i Norge og i andre deler av verden, heter det i en pressemelding fra HivNorge om markeringen.

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og kronprinsesse Mette-Marit var blant dem som var til stede i Trefoldighetskirken.

  Ved utgangen av 2020 anslo Verdens helseorganisasjon at 38 millioner mennesker levde med hiv i verden. I Norge lever i overkant av 4000 mennesker med hiv, ifølge Folkehelseinstituttet.

 • NTB
  DEL
  Mulig streik for flere hundre Nito-medlemmer

  Dersom det ikke blir enighet mellom Nito og NHO hos Riksmekleren, kan ytterligere 341 medlemmer tas ut i streik fra og med neste uke.

  Meglingsfristen går ut ved midnatt natt til 2. desember, og hvis ikke partene blir enige innen den tid tar Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (Nito) 123 av sine medlemmer ut i streik fra fredag.

  Streiken vil kunne trappes opp med 341 Nito-medlemmer allerede fra 6. desember, varsler Nito i en pressemelding. Det vil da være ansatte hos to bedrifter i Haugesund og Stord som går ut i streik.

  Riksmegler Mats Wilhelm Ruland leder meglingen.

 • NTB
  DEL
  Opprørere i Øst-Kongo anklages for drap på 50 sivile

  Om lag 50 sivile er drept i en massakre utført av opprørsgruppen M23 øst i Kongo, opplyser kongolesiske regjeringsstyrker.

  Massakren skjedde i byen Kishishe tirsdag denne uken, opplyser regjeringsstyrkene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Tidligere torsdag ble det meldt om fortsatt harde kamper mellom kongolesiske regjeringsstyrker og M23 i Kongo, tross en våpenhvile som skulle begynt fredag.

  M23-militsen har gjort store fremrykninger i Øst-Kongo de siste månedene, og skapt stor uro både i Kongo og i nabolandene.

  Mange sivile skal ha blitt drept i trefningene, ifølge lokalmediet Plume du Congo.

 • NTB
  DEL
  November ble varm i sør og mild i nord
  November var en varm måned i Sør-Norge. Her fra Spikersuppa i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  November var en varm måned i Sør-Norge og mild i Nord-Norge, med unntak av Troms, hvor det var normalt og kjølig, melder Meteorologisk institutt.

  Årets novembermåned ble den tiende varmeste siden målingene startet i 1900, heter det i en pressemelding.

  30 stasjoner satte rekord for høyeste snittemperatur gjennom måneden, såkalt høy månedsmiddeltemperatur. Dette er stasjoner i Sør-Norge og Møre og Romsdal hovedsakelig, men det ble også satt tre rekorder på Svalbard.

  For landet som helhet var november 2,2 grader over snittet som er normalt for måneden. På Sørlandet og Vestlandet lå temperaturen nesten 3 grader høyere enn normalt. Også Østlandet har hatt høye temperaturer.

  2011 og 2020 er de varmeste novembermånedene registrert med 3,5 grader over normalen for hele landet.

 • NTB
  DEL
  Nye krav til drosjenæringen trer i kraft til nyttår
  Regjeringen har lenge hatt planer om å stramme inn for drosjenæringen. 1. januar trer nye regler i kraft. Foto: Heiko Junge / NTB

  Fra nyttår blir det strengere regler for drosjenæringen. Blant annet blir det krav til taklampe, og dokumentasjonskrav på at taksameteret er godkjent.

  I tillegg innfører regjeringen krav om bankgaranti på 5000 euro for det første drosjeløyvet, og 2500 euro for påfølgende løyver. Nytt blir også at bilene må registreres som drosjer i kjøretøyregisteret.

  – Regjeringen skal stoppe frislippet i drosjenæringen, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

  Regjeringen ønsket seg også krav om fagkompetanse for løyvehaver. Et slikt krav forutsetter imidlertid en lovendring, og Samferdselsdepartementet har ennå ikke sendt inn forslag om lovendring til Stortinget. Dette har departementet planer om å gjøre.

  I 2020 ble reglene for å kjøre drosje myket kraftig opp. Det ble ikke lenger krav om å tilhøre en taxisentral, og det ble lettere å kjøre drosje som sidejobb. Kommunene har heller ikke fått sette tak på hvor mange drosjer de skal ha.

 • NTB
  DEL
  Ingen engangsutbetaling til uføre før i februar 2023
  Marie Sneve Martinussen i Rødt er kritisk til at engangsutbetalingen til uføre ikke kommer før til neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Engangsutbetalingen til uføre på 3000 kroner, som SV og regjeringspartiene Ap og Sp ble enige om i budsjettforliket, utbetales tidligst i februar 2023.

  Det sa arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) på spørsmål fra Rødt-representant Marie Sneve Martinussen i finansdebatten i Stortinget torsdag.

  – Engangsutbetalingen vil bli gjennomført så raskt som mulig. Første mulige tidspunkt for iverksettelse er februar 2023, sa Persen.

  Hun sa også at utbetalingen kan avkortes mot økonomisk sosialhjelp, men at det blir opp til Nav-kontorene i kommunene å utøve skjønn ved utmåling av stønaden.

  Utbetalingen gjelder for uføre på minstesats, og dette var et av SVs gjennomslag i budsjettforliket med regjeringspartiene. Martinussen sier det er oppsiktsvekkende at utbetalingen ikke kommer før.

  – Jeg tror mange blir skuffet over denne beskjeden. Hjelpen kommer ikke før om tidligst tre måneder, og for de som går på sosialhjelp, kan det være at den ikke kommer i det hele tatt, sier hun.

 • NTB
  DEL
  Iran innfører angrefrist for medier som «desinformerer»

  Iranske medier får nå en angrefrist på 60 minutter til å rette opp desinformasjon, opplyser myndighetenes cybersenter.

  I en uttalelse fra senteret heter det at alle informasjonstjenester er pålagt å korrigere desinformasjon innen 60 minutter. Bakgrunn for nyhetsmeldinger må legges frem i løpet av 24 timer.

  Cybersenteret er underlagt et råd som er nedsatt av Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei. Senteret håndterer alle saker som omfatter innlegg og ulike typer informasjon på nettet.

  Organisasjonen Reportere uten grenser ser på senteret som et sensurorgan.

 • NTB
  DEL
  NRK-avdeling må kutte opptil 17 stillinger

  300 millioner mindre til NRK i 2023 gjør at flere avdelinger må stramme inn. Avdelingen Dokumentar og samfunn må kutte opptil 17 stillinger.

  Avdelingens budsjett reduseres med 15,5 millioner kroner.

  – Målet vårt er at ingen blir sagt opp, men at vi kan komme til frivillige løsninger, sier klubbleder Annette Hobson i avdelingen Dokumentar og samfunn til Journalisten.

  Kulturavdelingen får et budsjettkutt på 10,6 millioner for 2023.

  – I all hovedsak blir det en justering i musikktilbudet til NRK Kultur, sier klubbleder Jakob Arvola i NRK Kultur.

  Mellom fem til åtte stillinger vil rammes, anslår han.

  NRK Underholdning får et budsjettkutt på 15,4 millioner. De har foreløpig ikke planer om nedbemanning, ifølge fungerende redaktør Christina Rezk Resar.

  Sportsavdelingens budsjett kuttes med 18 millioner, ifølge Journalisten. Onsdag ble det kjent at Sportsrevyen legges ned etter over 60 år.

  – Men i det store og hele blir de ansatte skjermet, sier klubbleder i NRK Sport, Susann Micaelsen.

 • NTB
  DEL
  Posten med rekordmange pakker under Black Week
  Aldri før har så mange pakker blitt håndtert av Posten som under årets handleuke Black Week og Black Friday. Foto: Lise Åserud / NTB

  Aldri før har så mange pakker blitt håndtert av Posten som under årets handleuke Black Week og Black Friday.

  Totalt har Posten håndtert over fem millioner pakker i løpet av en halvannen uke, melder de selv i en pressemelding. Det innebærer en økning på 11,4 prosent fra samme periode i fjor.

  – Et tegn på at en stor andel av julehandelen er flyttet til november og nettbutikkene, sier Hans-Øyvind Ryen, konserndirektør i Posten Norge.

  – Volumet av pakker fra nettbutikkene er en temperaturmåler som sier mye om hvordan de norske handlevanene ble endret under pandemien og hvordan dette nå har etablert seg, fortsetter han.

  For å håndtere de store mengdene med pakker og post som er forventet før og opp mot jul, har Posten hentet inn rundt 800 ekstra medarbeidere. For å få innenlandspakkene frem før jul, anbefaler Posten at man sender dem før 16. desember.

 • NTB
  DEL
  November ble rekordmåned for elbilsalg
  Tesla-modeller som sto klare for utlevering på Lillestrøm i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Med 15 911 solgte elbiler ble november rekordmåned for elbilsalg i Norge. Elbiler sto for 81,6 prosent av det totale bilsalget.

  Elbilforeningen forklarer rekorden med avgiftene som trer i kraft neste år.

  – Du er heldig om du har bestilt elbil og får den levert før avgiftene øker ved nyttår, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

  Hun tror at rekorden vil bli slått allerede i desember.

  Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) ble det registrert 27,8 prosent flere biler i november sammenlignet med fjorårets november.

  – Nå jobber både importører og forhandlere på spreng med å få nye bestilte personbiler til Norge. Det handler om å få registrert så mange som mulig, så raskt som mulig, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

 • NTB
  DEL
  Riksantikvaren åpner for Bybane over Bryggen
  Riksantikvaren mener at en bybanetrasé over Bryggen i Bergen kan godtas, men ber likevel fylkeskommunen legge inn en innsigelse mot planen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Riksantikvaren mener at en bybanetrasé over Bryggen i Bergen kan godtas, men ber likevel fylkeskommunen legge inn en innsigelse mot planen.

  – Riksantikvaren åpner for Bybanen over Bryggen, forutsatt at gjenværende usikkerhet blir redusert og at de negative virkningene ikke er i konflikt med Middelalderbyen Bergen og verdensarvverdiene, sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding.

  Men hun ber også Vestland fylkeskommune om å komme med innsigelser mot den planen for Bybanen som er lagt frem. Bergen kommune har sendt sitt forslag for bybanetraseen til Åsane på høring, og det er fylkeskommunen som er den offisielle høringsinstansen, skriver Bergens Tidende.

  Riksantikvaren sier at det må komme innsigelser mot planen som foreligger, for å «redusere risiko, usikkerhet og negative virkninger for Middelalderbyen Bergen, arkeologiske kulturlag og verdensarvstedet Bryggen».

 • Sondre Myhre
  DEL
  VG: Tidligere politikere fikk skattesmell

  De to tidligere politikerne Kristian Tonning Riise (H) og Martin Henriksen (Ap) har fått skattesmell som følge av kontrollen av pendlerboliger, skriver VG.

  Henriksen har fått en skattesmell på 204.078 kroner, skriver avisen.

  Riise har fått skattesmell tilsvarende 172.278 kroner.

  – Jeg har hele tiden trodd jeg har gjort alt riktig. Da er det selvfølgelig ubehagelig å havne i en slik situasjon. Jeg er opptatt av å gjøre opp for meg, og har derfor allerede betalt skatten jeg ble ilagt. Jeg kommer heller ikke til klage på vedtaket, sier Henriksen.

  Tonning Riise ønsker ikke å kommentere skattesmellen overfor VG.

  De begge er i dag ute av politikken og jobber som lobbyister.

 • NTB
  DEL
  Jagerfly måtte nødlande i Bodø

  Et F-35 jagerfly måtte nødlande på flyplassen i Bodø torsdag.

  – Det var et norsk F-35 jagerfly som var på vei fra Ørland Flystasjon til Evenes, som fikk en feilmelding på systemet og foretok en kontrollert nødlanding i Bodø like før klokken 14 i dag, sier kommunikasjonssjef Eivind Byre i Luftforsvaret til VG.

  F-35-flyet landet uten dramatikk, sier han.

  – Vi undersøker nå feilmeldingen og hva den kan skyldes, sier Byre.

  Jagerflyet sendte ut et nødsignal rett før klokken 14. To andre fly som skulle lande i Bodø, måtte sirkle rundt Meløy, ifølge en tipser som oppdaget hendelsen på Flight radar.

 • NTB
  DEL
  EU krever Belarus' opposisjonsleder løslatt

  EU krever at Belarus' opposisjonsleder Maria Kolesnikova blir løslatt umiddelbart. Kolesnikova er innlagt på sykehus, og tilstanden skal være kritisk.

  Meldingene om hennes helsetilstand er svært, svært bekymringsfulle, sa en talsmann for EUs utenrikssjef Josep Borrell torsdag.

  Kolesnikova ble i fjor høst dømt til elleve års fengsel for forbrytelser mot rikets sikkerhet etter å ha ledet demonstrasjoner mot president Aleksandr Lukasjenko i 2020.

  Den 40 år gamle fløytisten spilte tidligere i landets filharmoniske orkester og er blitt et symbol på protestbevegelsen i Belarus.

  Hennes medarbeidere opplyste tidligere i uken at hun er innlagt på intensivavdelingen i byen Gomel, men ingen detaljer om hennes tilstand er kjent.

 • NTB
  DEL
  Macron kritiserer amerikansk handelspolitikk
  Stor ståhei i Det hvite hus forut for statsmiddagens torsdag kveld. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  President Emmanuel Macron gjentok torsdag sin frustrasjon over amerikanske subsidier til hjemlig industri. – Dette skaper ulike konkurransevilkår, sa han.

  Macron er på statsbesøk i Washington for å ha samtaler med blant andre president Joe Biden. Det hvite hus slår til med statsmiddag torsdag kveld lokal tid.

  Tidligere på dagen var Macron gjest i ABCs Good Morning America.

  – Subsidier er kanskje bra for amerikansk økonomi, men siden de ikke er koordinert med europeiske økonomier, skaper de et fravær av like konkurransevilkår, sa den franske presidenten.

 • NTB
  DEL
  Brevbombe sendt til USAs ambassade i Spania
  Bevæpnet spansk politi bevoktet Ukrainas ambassade i Madrid etter at en brevbombe ble oppdaget der onsdag. Foto: Paul White / AP / NTB

  Brevbomber er blitt sendt til en flyvåpenbase ved Madrid, den spanske Statsministerens kontor, forsvarsdepartementet, og nå sist til den amerikanske ambassaden.

  Spansk politi jobber nå med å se om disse forsendelsene kan knyttes til to andre brevbomber. Onsdag ble en ansatt ved den ukrainske ambassaden i Madrid lettere skadet da han håndterte en postforsendelse som inneholdt en sprengladning. Våpenprodusenten Instalaza i Zaragoza mottok også en pakke med sprengladning onsdag.

  Spansk etterretning frykter at det vil bli oppdaget flere brevbomber. Pakken til Instalaza var adressert fra Ukraina. Den ukrainske ambassadøren, Serhii Pohoreltsov, uttalte overfor spansk statskringkasting at han mistenker at Russland sto bak.

 • Kjetil Hanssen
  DEL
  Netflix slipper Harry-trailer under William-besøk

  Netflix slipper en reklamefilm for en dokumentar om hertuginne Meghan og prins Harry. Dette kommer samtidig som Harrys bror, prins William, besøker USA.

  Besøket har vært ansett som en test på den rojale stjerneglansen etter at dronning Elizabeth gikk bort i september. Det har også vært bemerket at Harry og Meghan stjeler noe av rampelyset under Kate og Williams USA-besøk.

  - Ingen ser det som skjer bak lukkede dører, sier prins Harry i filmen. Det sier han til et bilde av en tilsynelatende gråtende Meghan.

  – Jeg måtte gjøre alt jeg kunne for å beskytte min familie, sier Harry senere i traileren. Han og Meghan giftet seg i 2018. I 2020 trakk de seg fra kongelige plikter og flyttet til USA.