Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Oslo-politiet mener Pride-paraden kan avholdes i høst
12. august kl 14:10av Torkjell Trædal, Aksel B. Lindberg
DEL

Pride-paraden ble avlyst etter masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni, bare timer før den etter planen skulle starte. Bakgrunnen var risikovurderinger og råd fra politiet.

Nå mener Oslo-politiet at Pride-paraden skal kunne gjennomføres i løpet av høsten.

– Oslo politidistrikt har lang erfaring med å forberede ulike arrangementer. Det meste av arbeidet gjøres på forhånd med dialog og forebyggende arbeid. I tillegg ressurssetter vi arrangementer etter behov, skriver stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt i en e-post.

Oslo pride-leder Inger Kristin Haugsevje sa tidligere i august at det er uklart om det blir Pride-parade i Oslo i år.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  EU-sjef om «sabotasjen»: – Vil føre til sterkest mulig respons

  Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, lover kraftige reaksjoner ved bevisst forstyrrelse av europeisk energiinfrastruktur. Det skriver hun på Twitter.

  Hun skriver videre at hun har snakket med Danmarks statsminister Mette Fredriksen om «sabotasjeaksjonen» som har rammet gassledningene i Østersjøen, utenfor Bornholm.

  – Det blir viktig nå å få undersøkt hendelsene og få full klarhet om hva som har skjedd og hvorfor, skriver von der Leyen.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Forsker: Norsk gass trolig Europas største sabotasjemål

  - Vi har en storkrig i Europa akkurat nå. Norsk gassforsyning er sannsynligvis det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i hele Europa akkurat nå, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til NRK. Han er hovedlærer ved Forsvarets høgskole.

  Bakteppet er gasslekkasjene etter eksplosjoner ved gassrørledninger i Østersjøen. Flere land omtaler dette som sabotasjeaksjoner.

 • av NTB
  DEL
  Saudi-Arabias omstridte kronprins blir statsminister

  Kronprins Mohammed bin Salman overtar posten som statsminister i Saudi-Arabia, ifølge et dekret fra kongefamilien.

  Den omstridte kronprinsen, som har vært landets de facto leder i flere år, overtar posten som statsminister fra 86 år gamle kong Salman. Han gir samtidig fra seg posten som forsvarsminister til lillebroren Khalid bin Salman, som inntil nylig var viseforsvarsminister.

  Mohammed bin Salman er 37 år gammel og ble utnevnt til forsvarsminister i 2015. Samme år innledet han en krig mot houthiopprørerne i nabolandet Jemen. Den pågår fortsatt og har forårsaket enorme lidelser.

 • av NTB
  DEL
  Olje- og energiministeren skal redegjøre onsdag

  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) stiller i Stortinget onsdag for å svare på spørsmål knyttet til gasslekkasjene i Østersjøen.

  – Vi holder en redegjørelse i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen i morgen, sier Aasland til NRK tirsdag kveld.

  Han sier regjeringen tar situasjonen på dypeste alvor og vil jobbe for å sikre norske gass- og oljeinstallasjoner etter lekkasjene, som flere mistenker er sabotasje.

  Aasland bekreftet tidligere tirsdag kveld at Norge forsterker beredskapen på norsk sokkel som følge av lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

  – Vi har bedt politi, Forsvaret og myndighetene gå gjennom alle tiltak som er relevante nå og sørge for at sikkerheten er optimal. Vi følger dette fortløpende, sier han.

  Det var Høyres Ine Eriksen Søreide, som leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, som tirsdag ba om en redegjørelse fra Aasland og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Sveriges regjering: Lekkasjen er «trolig sabotasje»

  Oppdateres.

  - Vi har kommet frem til at dette trolig handler trolig om en bevisst handling, altså trolig en sabotasje.

  Slik omtaler Sveriges statsminister Magdalena Andersson gasslekkasjene i Østersjøen på en pressekonferanse tirsdag kveld.

  – To eksplosjoner er identifisert som årsaken til tre lekkasjer. En av dem er innenfor Sveriges økonomiske sone, sier statsministeren.

  – Regeringen ser svært alvorlig på hendelsen, fortsetter Andersson.

  Utenriksminister Ann Linde understreket videre viktigheten av at Nato nå står samlet.

  Andersson avsluttet pressekonferansen med å komme med en oppfordring til det svenske folk:

  – Hold dere informerte. Søk informasjon hos troverdige kilder, spre ikke ubekreftet informasjon.

  Linde avkreftet at den svenske regjeringen har vært i kontakt med Russland angående gasslekkasjen.

 • av NTB
  DEL
  Russland og Taliban har inngått handelsavtale

  Russland har undertegnet en foreløpig avtale med Taliban om å forsyne Afghanistan med bensin, diesel, naturgass og hvete, opplyser myndighetene i Kabul.

  Ifølge Afghanistans fungerende handels- og industriminister Haji Nooruddin Azizi innebærer avtalen at landet får kjøpe energi og hvete fra Russland til under markedspris, melder Reuters.

  Aziz opplyser at landet også forsøker å inngå avtaler med andre handelspartnere, men avtalen med Russland skal være den første store i sitt slag som er inngått siden Taliban kom til makten for over ett år siden.

 • av NTB
  DEL
  Flertall mener prinsessen ikke bør representere kongehuset
  Prinsesse Märtha Louise på den offisielle åpningen av Hundeskolen Veiviseren i regi av Norges Blindeforbunds førerhundanlegg på Ås. En ny undersøkelse viser at flere mener prinsessen bør slutte å representere kongehuset. Foto: Lise Åserud / NTB

  51 prosent mener at prinsesse Märtha Louise må slutte å representere kongehuset, ifølge en meningsmåling gjennomført av Norstat for NRK.

  De 1.000 spurte fikk spørsmålet «Hva synes du om at prinsesse Märtha Louise har offisielle oppgaver for kongehuset?», skriver NRK.

  33 prosent svarte at de er nøytrale eller ikke har noen mening, mens 13 prosent synes det er fint at prinsessen har offisielle oppgaver for kongehuset. 3 prosent svarte «vet ikke».

  Spørsmålene er besvart i perioden tirsdag 20. september til fredag 23. september. Undersøkelsen er gjort på bakgrunn av at flere foreninger har avsluttet samarbeidet med prinsesse Märtha Louise basert på uttalelser fra hennes forlovede, Durek Verrett, som strider med anerkjente medisinske råd.

  – Dette forteller at folk mener det er behov for å skape en større avstand mellom prinsesse Märtha Louise og det hun og hennes forlovede driver med, og kongehusets virke. Det er det klare signalet til kongen, sier historiker Trond Norén Isaksen om undersøkelsen.

 • av NTB
  DEL
  USA vil ta imot russiske asylsøkere
  Pressetalskvinne Karine Jean-Pierre i Det hvite hus. Foto: AP / NTB

  Personer som flykter fra de russiske myndighetenes delvise mobilisering, vil kunne få søke asyl i USA, opplyser Det hvite hus.

  – Uavhengig av deres nasjonalitet, kan de få søke asyl i USA og få sine søknader vurdert enkeltvis, sier pressetalskvinne i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, tirsdag.

  Titusenvis av russere har tatt seg over grensen til Kasakhstan, Georgia, Finland og andre av Russlands naboland.

  Flere har også tatt seg over grenseovergangen på Storskog ved Kirkenes.

 • av Maria T. Pettrém / NTB
  DEL
  Danmarks statsminister: – Gasslekkasjene er en villet handling

  Tirsdag kveld møtte Danmarks statsminister Mette Frederiksen pressen for å kommentere gasslekkasjene i Østersjøen.

  – Myndighetenes klare vurdering er at det er snakk om villede handlinger, sier Frederiksen.

  – Det er vår klare vurdering, at hendelsene ikke kan skyldes uhell, men eksplosjoner, sier klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

  Forsvarsminister Morten Bødskov kaller lekkasjene «en alvorlig sak».

  – Vi øker vår tilstedeværelse omkring Bornholm. Bruddene er ikke en ulykke, men en bevisst handling, og våre myndigheter gjør alt vi kan for at avklare det, sier han.

  Statsministeren understreket samtidig at det ikke er en økt militær trussel mot Danmark. Det vil heller ikke få noen sikkerhetsmessige konsekvenser for innbyggerne på Bornholm, ifølge Frederiksen.

  Klima- og energiminister Dan Jørgensen sier at hullene på gassrørledningene er så store at de ikke kan ha oppstått av en ulykke, men må være forårsaket av sprengning.

  Han henviser til seismologiske registreringer av rystelsene ved rørledningene.

  – Slike rystelser ser man ikke ved jordskjelv, men ved eksplosjoner, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Cuba begynner oppryddingen etter orkanen Ian
  Også i hovedstaden Havanna var gatene nesten folketomme da orkanen Ian slo inn over Cubas vestkyst i morgentimene tirsdag. Foto: AP / NTB

  Orkanen Ian etterlot seg store ødeleggelser langs vestkysten av Cuba, men ingen liv skal ha gått tapt. Nå er uværet på vei mot Florida.

  Rundt 40.000 mennesker ble evakuert fra sine hjem langs kysten av Cubas vestligste provins, Pinar del Rio, før orkanen Ian tirsdag slo inn over land med vindkast på opp mot 57 meter i sekundet, kraftig regnfall og stormflo på over 4 meter.

  Orkanen, som ble målt til kategori 3, herjet som verst i fem morgentimer, og bilder i sosiale medier viser oversvømte gater og veier sperret av veltede trær og strømmaster.

  Det er ikke meldt om omkomne eller skadede etter uværet, men cubanske myndigheter medgir at de ennå ikke har fått full oversikt.

  Ifølge en talsmann for det statlige elektrisitetsselskapet på Cuba ble mange strømløse både i Pinar del Rio og naboprovinsen Artemisa.

  Tirsdag kveld norsk tid var orkanen på vei nordover i retning Florida i USA, der 2,5 millioner mennesker i kystområdene fra Fort Myers til Tampa Bay har fått ordre om å evakuere.

  Amerikanske myndigheter omtaler orkanen som «livstruende» og Floridas guvernør Ron DeSantis advarer mot katastrofal flom i enkelte områder.

  Orkanen Ian slo tirsdag inn over Cuba der den forårsaket store materielle ødeleggelser. Foto: AP / NTB
 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  CIA advarte Tyskland om faren for angrep i Østersjøen

  Det skriver den tyske avisen Der Spiegel.

  The U.S. Central Intelligence Agency (CIA) skal for flere uker siden ha advart Tyskland om mulige angrep på gassledningene i Østersjøen.

  Tipset skal ha kommet i sommer ifølge kildene den tyske avisen har snakket med, skriver Reuters.

  Tyske myndigheter ønsker ikke å kommentere saken, skriver avisen.

 • av Sondre Moen Myhre
  DEL
  KS: Lærerne tilbake på skolene i morgen tidlig

  Tirsdag kveld ble det klart at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken, og at den dermed er over etter 111 dager.

  KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø regner med at lærerne er tilbake så raskt som mulig i løpet av morgendagen.

  – Men man bør ha forståelse for at det kan ta litt tid. Men det er all grunn til at de er på plass i morgen tidlig, sier han til Aftenposten.

 • av NTB
  DEL
  Gasseksplosjonen tilsvarer flere hundre kilo dynamitt
  Det danske forsvaret offentliggjorde tirsdag bilder av den ene gasslekkasjen i Østersjøen. Foto: Danske forsvaret / NTB

  Ifølge seismolog Björn Lund, lektor i seismologi ved det svenske nasjonale seismiske nettet (SNSN) hadde den første eksplosjonen i Østersjøen en sprengkraft tilsvarende et par hundre kilo dynamitt.

  Målestasjoner i Danmark og Sverige registrerte kraftige undervannseksplosjoner mandag på samme sted som lekkasjene fra Nord Stream 1 og 2 er.

  SNSN registrerte to tydelige eksplosjoner. Den første eksplosjonen ble registrert klokken 02.03 natt til mandag og hadde en styrke på 1,9. Den andre ble registrert klokken 19.04 på mandagskvelden og hadde en styrke på 2,3.

  – Det er ingen tvil om at det er snakk om eksplosjoner, sier Lund.

  Lekkasjene etterforskes nå som mulig sabotasje.

  Tidspunktene for eksplosjonene stemmer overens med tidspunktene for når lekkasjene inntraff.

  – Signalene fra rystelsene ligner ikke på jordskjelv. De er i stedet å sammenligne med signaler man ser fra eksplosjoner, opplyser det danske instituttet Geus, som foretar geologiske undersøkelser i Danmark og på Grønland.

 • av NTB
  DEL
  Vil debattere om staten skal ta over forhandlingsretten
  Mette Walker i Skolenes landsforbund mener regjeringen utfordrer lærernes streikerett. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Lederen i Skolenes landsforbund Mette Walker vil ha en debatt om hvorvidt det er KS som skal være motpart i fremtidige lønnsforhandlinger.

  Walker sier hun har hatt stor tro på at det var mulig å komme frem til en løsning på streiken, men at det har vist seg å være umulig.

  – Medlemmene våre er veldig skuffet, og jeg har stor forståelse for at de er skuffet. Vi hadde håp om at vi skulle komme frem til en løsning, men det har vi ikke klart. Og vi er oppriktig lei oss på vegne av medlemmene, sier hun etter at det tirsdag kveld ble klart at regjeringen griper inn i streiken med tvungen lønnsnemnd.

  Hun gjør det tydelig at hun mener det er KS sitt ansvar at det ble tvungen lønnsnemnd, og nå vil hun ha en debatt om hvorvidt de skal være motparten i fremtidige forhandlinger.

  – Nå håper jeg debatten om å ta forhandlingsretten tilbake til staten kommer, konstaterer hun.

  Hun uttrykker forståelse for hvordan staten begrunner tvungen lønnsnemnd, men sier de utfordrer streikeretten.

 • av NTB
  DEL
  Forutsetter at regjeringen har gjort nødvendige avveininger
  LO-leder Peggy Hessen Følsvik forutsetter at regjeringen har gjort nødvendige avveininger før den grep inn for å avslutte lærerstreiken. Foto: Carina Johansen / NTB

  LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier hun forutsetter at regjeringen har gjort de nødvendige avveiningene før lærerstreiken ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd.

  – Vi forutsetter at regjeringen ikke iverksetter tvungen lønnsnemnd uten at det foreligger fare for liv og helse, eller at andre tungtveiende samfunnshensyn blir berørt. Vi går derfor ut fra at regjeringen har gjort de nødvendige avveiningene i det som er en veldig vanskelig situasjon, sier LO-lederen.

  Hun minner om at regjeringen i Hurdalsplattformen lovet å jobbet for å innlemme Den internasjonale arbeidsorganisasjonens (ILO) kjernekonvensjon i norsk menneskerettslov.

  – Vi går derfor ut fra at de tilfellene der norske myndigheter har fått kritikk av ILO for bruken av tvungen lønnsnemnd, blir grundig behandlet i dette arbeidet, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Lektorlaget: – Sinte og skuffet
  Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) (i midten) sammen med representanter for partene i lærerstreiken etter at regjeringen valgte å stoppe streiken med tvungen lønnsnemnd. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Arbeidstagerorganisasjonene er ikke fornøyde med at lærerstreiken endte i forslag om tvungen lønnsnemnd. Norsk Lektorlag sier de er sinte og skuffet.

  – Det er faktisk ikke mulig å være noe annet på vegne av alle de lektormedlemmene og den fellesskolen de kjemper for, sier Helle Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.

  Tirsdag kveld ble det klart at regjeringen avslutter den langvarige lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd. Norsk Lektorlag har streiket sammen med Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund siden juni. Rundt 8.500 medlemmer var i streik da regjeringen grep inn.

  – Jeg vil si beklager til elevene. Både for at dere faktisk ikke har fått undervisning, og for at vi i dag ikke har fått gjennomslag for å sikre fellesskolen fremover. Det er en mørk dag, sier Nyhuus, og slutter seg med det til ordene til Steffen Handal, leder for Utdanningsforbundet.

 • av Adriane Lilleskare Lunde/NTB
  DEL
  Utdanningsforbundet: – En mørk dag
  Utdanningsforbundets leder Steffen Handal etter møtet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

  Utdanningsforbundet tar i bruk sterke ord etter at regjeringen tirsdag grep inn i lærerstreiken med tvungen lønnsnemd.

  Dermed blir lærerstreiken avsluttet etter 111 dager.

  – Det er en mørk dag. KS har vunnet fram, og skolen tapte, sa Handal til pressen etter at det tirsdag kveld ble kjent at regjeringen griper inn i lærerstreiken.

  – Det er sterkt beklagelig at regjeringen har valgt å gripe inn med tvungen lønnsnemnd. De påtar seg nå et stort ansvar for det som har vært grunnlaget for konflikten, la han til.

  Handal har flere ganger sagt at Utdanningsforbundet har opplevd KS som tilbakelente gjennom hele streiken og har tidligere beskyldt dem for å styre mot tvungen lønnsnemnd.

  – De har villet alt annet enn å sitte ved forhandlingsbordet med lærerne. De har brukt konflikten til å snakke ned lærerkompetansen.

 • av NTB
  DEL
  Hydro reduserer aluminiumsproduksjonen

  På grunn av redusert etterspørsel etter aluminium har Hydro besluttet å redusere aluminiumsproduksjonen ved Hydro Karmøy og Hydro Husnes.

  Hydros konserndirektør Eivind Kallevik sier årsaken er situasjonen i den europeiske økonomien.

  – Den ekstraordinære situasjonen i europeisk økonomi og energimarked gir en usikker markedssituasjon og en svakere etterspørsel etter aluminiumsproduktene våre. Selv om 50 prosent av Europas produksjonskapasitet for primæraluminium er blitt midlertidig eller permanent stengt i løpet av det siste året, fører nå fallet i etterspørsel til en oppbygging av lager som gjøre det nødvendig med ytterligere tiltak, sier Kallevik i en pressemelding.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Tyske atomkraftverk fortsetter driften frem til april
  Tysklands finans- og energiminister Robert Habeck kunngjorde tirsdag at to av de tre gjenværende atomkraftverkene i landet skal holde produksjonen i gang fram til april. Foto: AP / NTB

  Den tyske regjeringen sier to av landets tre gjenværende atomkraftverk vil bli holdt i drift frem til april 2023.

  Hensikten er å hindre mulig energimangel i løpet av vinteren, opplyser landets finans- og energiminister Robert Habeck tirsdag.

  Det er atomkraftverkene Isar 2 i Bayern og Neckarwestheim utenfor Stuttgart som skal fortsette driften frem til våren.

  Tyskland har hatt som mål å fase ut landets atomkraft og stengte halvparten av sine seks atomkraftverk i desember. De tre gjenværende skulle etter planen stenge innen utgangen av 2022, noe statsminister Olaf Scholz så sent som i juni fastholdt.

  Men opposisjonen i landet har krevd at driften må fortsette på grunn av fare for energimangel som følge av Ukraina-krigen.

 • av NTB
  DEL
  Blinken: Sabotasje på rørledninger ikke bekreftet

  USA har ikke fått bekreftet at lekkasjene på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen skyldes sabotasje eller angrep, sier utenriksminister Antony Blinken.

  – Lekkasjene etterforskes. Det er foreløpige rapporter som tyder på at dette kan skyldes et angrep eller en eller annen form for sabotasje, men disse foreløpige rapportene er ennå ikke bekreftet. Dersom de blir bekreftet, så er det helt åpenbart ikke i noens interesse, sa Blinken under en pressekonferanse, ifølge The New York Times.

  En talsmann for president Vladimir Putin ville tirsdag ikke utelukke sabotasje på de to gassrørledningene fra Russland, ifølge Reuters.

  – Ingenting kan utelukkes, sa Dmitrij Peskov, som understreket at Kreml ser med stor bekymring på det som har skjedd.