Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Nå kommer Oslos nye «billig»-boliger
13. september 2022 kl 09:14Marthe Øvergård
DEL

Oslobolig AS, som eies av Oslo kommune, Obos, NREP og Bane Nor Eiendom, skal nå selge de første deleie-boligene i Oslo.

– Det er ni nye leiligheter på Østensjø som markerer startskuddet for Osloboliger, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen.

Boligene er i et nytt prosjekt og skal stå klare sommeren 2024. Leilighetene er mellom 36–82 kvadratmeter, og er 2-, 3- eller 4-roms.
– Jeg tenker at det er kjempepositivt at vi kommer skikkelig i gang. At dette går fra å være et vedtak vi er stolte av, til realiteter, sier hun.

Kjøper må stå for halvparten av finansieringen, resten leier man. Det betyr at egenkapitalkravet er lavere enn ved kjøp av en hel bolig alene. Man kan seg opp til 100 % av boligen på sikt.

Dette er ett av flere prosjekter i det Byrådet kaller den tredje boligsektor. Hensikten er at flere skal komme seg inn på boligmarkedet i Oslo.

– Med Oslobolig pløyer vi ny mark. Intensjonen er å få til 1000 boliger i Oslobolig i løpet av 5–7 år, sier næringsbyråden.

Disse kan kjøpe boligene:

 • Førstegangskjøpere med en brutto inntekt som er lavere enn 600.000 kr
 • Personer som ikke eier annen bolig, med lavere brutto inntekt enn 750.000

Evensen opplyser at de vil vurdere målgruppene på nytt om ett år.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Tar skyld for attentatet på Haitis president
  Colombias president Gustavo Petro sier landet hans har noe av skylden for attentatet på Haitis president i 2021. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

  Colombias president Gustavo Petro sier landet hans har noe av skylden for attentatet på Haitis president Jovenel Moïse i juli 2021.

  Moïse ble drept i boligen sin i Port-au-Prince av en væpnet gruppe som i stor grad besto av colombianske leiesoldater. Attentatet gjorde den politiske og økonomiske krisen i Haiti verre.

  – Jeg vil dra til Haiti. Det er et problem der Colombia har medansvar. For det første fordi det var Haiti som i sin tid hjalp oss med å bli et land.

  - Og for det andre fordi det var colombianske leiesoldater som drepte Haitis president, og utløste en krise som ble verre enn den de allerede sto i, sa Petro til pressen under et toppmøte i Den dominikanske republikk.

 • NTB
  DEL
  Boligbrann i Hemnes – fullstendig utbrent

  Brannvesenet rykket søndag ut til en bolig som står i brann i Korgen i Hemnes kommune i Nordland.

  – Brannvesenet har klart å slukke brannen, sier vaktleder Trond Rabben i Salten Brann IKS til NTB.

  Huset ble totalskadet i brannen, og det er bestilt gravemaskin for å rive restene på en kontrollert måte.

  Ingen personer befant seg i huset.

  Det var fare for spredning til andre bygg, ifølge Rabben ligger det ett bolighus og to garasjer i umiddelbar nærhet til boligen som sto i brann.

  Årsaken til brannen er ukjent, skriver politiet i Nordland på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Kvinne med rullator påkjørt i Skarnes

  En kvinne med rullator ble påkjørt i et gangfelt i Skarnes i Sør-Odal kommune søndag kveld.

  Det opplyser politiet i Innlandet på Twitter. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 20.30.

  Operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder sier til NTB at kvinnen ikke er alvorlig skadd.

  – Vi gjennomfører vitneavhør på stedet. Det er ikke besluttet hva som blir utfallet for sjåføren, sier Bernhoft von Obstfelder.

 • NTB
  DEL
  Lekkasje fra oljeanlegg i Sør-England

  Det har oppstått en lekkasje ved Wytch Farm-anlegget på sørkysten av England. Anlegget er ett av de største landbaserte oljefeltene i Europa.

  Det bekrefter lokale myndigheter i Dorset overfor Sky News.

  BBC skriver at rundt 200 fat med reservoarvæske har rent ut i vannet i Poole havn. Reservoarvæske kan inneholde ulike typer olje.

  Ifølge havneadministrasjonen kommer lekkasjen fra en rørledning som drives av olje- og gasselskapet Perenco. Rørledningen er nå stengt av, og det er satt inn sperringer på hver side av lekkasjen.

  Politiet fikk melding om lekkasjen i havnen søndag ettermiddag.

 • NTB
  DEL
  Netanyahu sparker Israels forsvarsminister

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu har avskjediget forsvarsminister Yoav Gallant etter at han lørdag ba om at den omstridte rettsreformen stanses.

  Det opplyser Netanyahus kontor søndag.

  Forsvarsminister Yoav Gallant ba i en TV-sendt tale lørdag statsministeren om å stoppe en kontroversiell lov.

  Den innebærer blant annet at parlamentet skal kunne overprøve avgjørelser fra Høyesterett, og at politikere skal ha større innflytelse over nominasjoner av dommere til samme domstol.

 • NTB
  DEL
  EU truer Belarus med atomvåpen-sanksjoner
  EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell sa søndag at de vil innføre nye sanksjoner mot Belarus dersom landet blir vertskap for russiske atomvåpen. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

  EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell sa søndag at de vil innføre nye sanksjoner mot Belarus dersom landet blir vertskap for russiske atomvåpen.

  – Belarus som vert for russiske atomvåpen innebærer en uansvarlig eskalering og trussel mot europeisk sikkerhet. De kan fortsatt stoppe det, det er deres valg. EU står klar til å svare med ytterligere sanksjoner, tvitret han.

  Samtidig har regjeringen i Ukraina bedt FNs sikkerhetsråd kalle sammen til krisemøte og forventer effektive mottiltak fra USA, Storbritannia, Frankrike og Kina.

  President Vladimir Putin sa lørdag at Russland ville stasjonere taktiske atomvåpen i Belarus.

 • Steinar Dyrnes
  DEL
  Lagerbrann i Oslo skapte kraftig røykutvikling
  Brannvesenet har slukket en mindre brann. Foto: Lise Åserud, NTB

  Nødetatene har rykket ut til en lagerbygning i Kværnerbyen etter melding om brann.

  – Vi har seks ressurser på stedet. Det er kraftig røykutvikling i bygget, så vi oppfordrer naboer til å holde dører og vinduer lukket, sier vaktkommandør Robert Gudmundsen i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

  Klokken 18.43 opplyste politiet at brannvesenet har slukket en mindre brann inne i lokalet.

  «Brannvesenet søker av bygget for å forvisse seg om at det ikke brenner andre steder og at det ikke er personer inne i bygget», skriver politiet til pressen.

 • NTB
  DEL
  Russland benåder 5000 kriminelle Wagner-soldater
  Wagner-sjef Yevgeny Prigozhin på kirkegården Beloostrovskoye utenfor St. Petersburg i desember i fjor. Foto: AP Photo

  Over 5000 kriminelle som har kjempet det private militære selskapet Wagner-gruppen mot Ukraina er benådet av russiske myndigheter.

  Flere tusen menn i russiske fengsler har blitt rekruttert til Wagner-gruppen, der de har fått muligheten til å bli sluppet fri mot å delta i krigen i Ukraina.

  – Til nå har over 5000 mennesker blitt løslatt og benådet etter å ha fullført kontraktene deres med Wagner, sier Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i en uttalelse på Telegram.

  Ifølge Prigozjin har kun 0,31 prosent av dem som har blitt benådet etter å ha gjennomført tjeneste for gruppen, begått ny kriminalitet i etterkant.

 • NTB
  DEL
  Avis: Agatha Christie-bøker er omskrevet

  Endringer er gjort i en rekke bøker av Agatha Christie, ifølge The Telegraph. Formålet har vært å fjerne støtende formuleringer.

  Det er snakk om bøker om Miss Marple og Hercule Poirot, meldte den britiske avisa lørdag.

  De er angivelig blitt gjennomgått av såkalte sensitivitetslesere på oppdrag fra forlaget HarperCollins. Noen av de nye versjonene skal allerede være utgitt.

  Ett eksempel på en endring er i omtalen av en karakter i India, som i originalutgaven har et «indisk temperament». Her er «indisk» fjernet.

  I en annen bok sier Poirot om en person at vedkommende er «jøde, naturligvis». Denne uttalelsen er borte i den reviderte utgaven.

  Flere tilfeller av det såkalte n-ordet er også luket bort. Dette ordet brukes heller ikke av The Telegraph i artikkelen om endringene.

 • NTB
  DEL
  Over 32.000 kunder har mistet strømmen i Oslo og Nordre Follo

  Over 32.000 kunder har mistet strømmen i Oslo og Nordre Follo, ifølge Elvia.

  – Strømbruddet er kjent, mannskap jobber med å lokalisere feilen, opplyser selskapet.

  Ifølge strømbruddskartet til Elvia har strømmen gått fra bydel Østensjø i nord og helt ned til Siggerud. I tillegg er Nordstrand og Søndre Nordstrand rammet.

  Politiet i Oslo skriver på Twitter at de har fått melding om en brann i en trafo på Prinsdal.

  – Dette har, så vidt politiet har fått opplyst, medført at strømmen har gått i store deler av søndre Oslo, skriver politiet.

  – Det er et omfattende strømbrudd. Brannvesenet er enda ikke ankommet, og det er ikke kontroll på brannen, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til TV 2.

 • NTB
  DEL
  Folkeavstemning om klimamål i Berlin

  I Berlin holdes søndag en folkeavstemning om hvorvidt byen skal prøve å bli klimanøytral innen 2030.

  Dagens mål er å oppnå dette innen 2045. Skal målet framskyndes, må utslipp kuttes raskere.

  En lovfestet framskynding av målet forutsetter at minst 25 prosent av de stemmeberettigede stemmer ja – i tillegg til at det må bli ja-flertall blant dem som deltar.

 • NTB
  DEL
  Bulgaria ber om forhandlinger mellom Russland og Ukraina

  Visepresidenten i Nato-landet Bulgaria ber om forhandlinger mellom Russland og Ukraina etter at Vladimir Putin lørdag sa at taktiske atomvåpen skal utplasseres i Belarus.

  Situasjonen blir stadig farligere og mer skremmende, sier visepresident Ilijana Iotova.

  Hun legger til at dette er grunnen til at hun og president Rumen Radev flere ganger har tatt til orde for forhandlinger.

  Nasjonalforsamlingen i Bulgaria vedtok en første militær støttepakke til Ukraina mot slutten av fjoråret. President Radev kritiserte beslutningen.

 • NTB
  DEL
  Salmonella-kjøtt kan ha vært i omløp

  Flere titalls tonn med namibisk storfekjøtt som kan ha inneholdt salmonella er blitt solgt i store deler av landet.

  – Det dreier seg om rundt 70 tonn, sier Ingeborg Sveinsdottir i Mattilsynet til Nationen.

  Ifølge Mattilsynet er mesteparten av kjøttet enten spist eller trukket tilbake.

  storfekjøttet fra importøren.

  FHI bekrefter at de så langt ikke har påvist noen opphopning av tilfeller eller utbrudd som kan knyttes til funnet av salmonella i dette kjøttet.

 • Hilde Lundgaard
  DEL
  Høyre størst i Groruddalen

  For første gang er Høyre større enn Ap i Groruddalen. Sjokkmålingen, som er utført av Respons analyse for Oslo Høyre, gir Høyre en oppslutning på 27, 6 prosent. Det er over ti prosentpoeng mer enn ved valget for fire år siden.

  Ap derimot, raser ned til 24, 2 prosent. Ved valget i 2019 oppnådde de 30, 8 prosent – også det et svært dårlig resultat for partiet.

  – Dette er et politisk jordskjelv som inspirerer oss voldsomt, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg til VG.

 • NTB
  DEL
  Vil bytte ut Kjersti Stenseng
  Partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Flere lokallagsledere i Ap vil bytte ut Kjersti Stenseng som partisekretær.

  – Jeg tror det er lurt med fornyelse. Etter åtte år trenger partiet ny partisekretær, sier Trond Vegard Sletten i Træna Ap i Nordland til TV 2.

  Monica Mollan på Hitra, August Sebulonsen på Senja i og ordfører i Tana og tidligere Ap-nestleder, Helga Pedersen, tar alle til orde for endringer ledelsen.

  Marit Myklevoll i Tjeldsund Ap mener hele ledelsen bør gå, mens Bjørn Ivar Lamo fra Grane vil ha Trond Giske som ny partisekretær.

  Saken avgjøres på Aps landsmøte 4.–6. mai.

 • NTB
  DEL
  Dødsdømte kan skytes i Idaho

  I delstaten Idaho har myndighetene åpnet for at dødsdømte kan henrettes ved skyting.

  De folkevalgte vedtok lovendringen tidligere denne måneden. Den er nå godkjent av guvernør Brad Little.

  Noe av bakgrunnen er at det er blitt vanskelig å få tak i medikamentene som brukes til å henrette dødsdømte med giftinnsprøytning.

  I dag er Mississippi, Utah, Oklahoma og South Carolina de eneste amerikanske statene som åpner for henrettelse ved skyting. Lovendringen i Idaho trer i kraft i juli.

 • NTB
  DEL
  To personer pågrepet for mishandling i Bergen

  En kvinne i 30-årene og en mann i 40-årene er i to separate saker pågrepet for å ha mishandlet sine samboere i Bergen.

  Kvinnen skal ha truet samboeren sin med kniv, mens mannen ble pågrepet etter at han skal ha slått sin samboer.

  – Begge de siktede vil bli avhørt søndag, og det vil bli tatt en vurdering på om de skal løslates, sier politiadvokat Andreas Haldorsen i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

  De to har foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarere.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Skogbranner i Spania fortsetter å spre seg
  Stor skogbrann i Villanueva de Viver i Castellón-provinsen. Foto: Lorena Sopena

  Det brenner nå kraftig i Castellón-provinsen øst i Spania. Brannen har spredt seg utover et område på 40.000 mål, skriver avisen La Vanguardia.

  Spanske myndighetene kaller brannene «glupske» og situasjonen «veldig komplisert».

  De siste dagene har flere store skogbranner herjet i Spania. Blant annet i Asturias i nord og Val d'Aran som ligger i de sentrale Pyreneene.

 • NTB
  DEL
  LO klar for «svært krevende» lønnsoppgjør
  LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar for årets lønnsoppgjør. Mandag overleveres kravene til NHO. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  LO beskriver årets lønnsoppgjør som svært krevende. Mandag leverer de sine krav til NHO.

  – Vi prøver jo alltid å komme i mål i forhandlinger og har intensjoner om det. Men det er større sannsynlighet for brudd i et mellomoppgjør i år enn det har vært tidligere, sier LOs forhandlingssjef Tone Faugli til NTB.

  Mandag leverer LO sine lønnskrav til NHO. Det er ennå ikke kjent nøyaktig hva de vil be om, men LO vil stille krav om økt kjøperkraft. Altså at lønnen øker mer enn prisene.

 • NTB
  DEL
  Syria fordømmer USAs angrep i Syria

  Det syriske regimet fordømmer USAs luftangrep mot mål i Syria og sier de akter å få slutt på det de kaller en amerikansk okkupasjon.

  I en uttalelse fra Syrias utenriksdepartement hevdes det også at USA har løyet om hva som ble truffet i luftangrepene torsdag kveld.

  De skal ha vært rettet mot iran-tilknyttede væpnede grupper øst i Syria. USA har beskrevet luftangrepene som gjengjeldelse for et droneangrep på en amerikansk militærbase lenger nord i landet.

  Organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har opplyst at 19 personer ble drept i de amerikanske angrepene. Tallet er ikke bekreftet av USA eller andre kilder.