Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Høyesterett avviser anken i Prinsdal-drapet
21. september kl 11:53Magnus Lysberg
DEL

Ankeutvalget i Høyesterett har avvist statsadvokatens anke i Prinsdal-drapet. Drapsmannen og hans medhjelper ble dømt for uaktsomt drap og medvirkning til uaktsomt drap.

Dommen falt i Borgarting lagmannsrett i begynnelsen av juli i år.

10. januar 2020 ble 21 år gamle Halil Kara skutt i hodet, på kloss hold. De tiltale ble dømt for forsettlig drap i Oslo tingrett.

Drapsmannens medhjelper chattet om drapet i etterkant. Han skrev at drapsmannen hadde vært «en mann».

Lagmannsretten mente likevel at det ikke kunne utelukkes at drapet var et uhell, og at drapsmannen kun hadde til hensikt å true med pistolen. Straffen ble halvert, til fem år og seks måneder. Statsadvokaten anket dommen, og mente den var dårlig begrunnet.

Det er ikke ankeutvalget i Høyesterett enig i. «Ankeutvalget finner enstemmig at det ikke er tilstrekkelig grunn til at anken blir fremmet for Høyesterett», heter det i avgjørelsen.

Dommen fra lagmannsretten er dermed rettskraftig.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Frode Bergs advokat sier han er etterlyst i Russland
  Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov sier han er etterlyst i Russland. Arkivfoto: Berit Roald / NTB

  Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, er etterlyst i Russland, skriver NRK.

  Dette skriver han i et innlegg på Facebook torsdag.

  Novikov bor for tiden i Kyiv i Ukraina.

  Det er ukjent hvorfor han skal være etterlyst.

 • NTB
  DEL
  Sri Lanka oppgrader strømnettet
  Rasende folkemengder tok seg inn i presidentens palass i Colombo i juli for å kreve tilgang på dagligvarer og drivstoff. Presidenten Gotabaya Rajapaksa flyktet fra landet. Nå håper på myndighetene på ny fart i den viktige turismen. Arkivfoto: Rafiq Maqbool / AP / NTB

  Myndighetene på Sri Lanka oppgraderer strømnettet i håp om å lokke til seg flere turister og mer penger i statskassen.

  Måneder med mangel på de mest vanlige forbruksvarer, bensin og medisiner førte tidligere i år til omfattende protestaksjoner. Misnøyen kulminerte i juli da demonstranter tok seg inn i presidentpalasset og tvang president Gotabaya Rajapaksa til å rømme landet.

  I månedene som er gått, har krisen avtatt noe, og regjeringen som kom til makten etter presidentens flukt, er ivrig etter å få fart i turismen.

  – Situasjonen har bedret seg, og det er trygt å komme for feriefolket, sier turistminister Harin Fernando.

 • NTB
  DEL
  Flere medier: Kina dropper noen koronarestriksjoner

  Kinesiske myndigheter ventes å lette på noen av landets svært strenge koronarestriksjoner, etter de store demonstrasjonene i mange av landets byer.

  Flere nyhetsbyråer, blant annet Reuters og AFP, varsler at det blant annet blir mindre massetesting. I tillegg skal karantenereglene løsnes opp, og noen grupper skal få lov til å isolere seg hjemme.

  Enkelte byer har allerede løsnet opp på sine koronarestriksjoner i forbindelse med store demonstrasjoner den siste uken.

 • NTB
  DEL
  Rekordlav ledighet i eurosonen

  Arbeidsledigheten i de 19 eurolandene fortsetter å falle og lå i oktober på 6,5 prosent, viser tall fra Eurostat.

  Det er en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra september. Også det var et rekordlavt nivå for de 19 landene som utgjør eurosonen.

  I hele EU er ledigheten på 6 prosent. Ledigheten har falt gradvis gjennom året.

  Høyest ledighet blant eurosonelandene har Spania, med hele 12,6 prosent. Til sammenligning har Tyskland en arbeidsledighet på bare 3 prosent.

 • NTB
  DEL
  Dødstallet stiger etter eksplosjon i Afghanistan

  Tallet på drepte i en voldsom eksplosjon i den nordlige byen Aibak i Afghanistan onsdag er steget til 21, melder lokale myndigheter.

  Eksplosjonen skjedde i en skole som underviser i islam. Mange av ofrene er elever. Minst 24 er skadet. Tjenestemenn fra Taliban, som styrer Afghanistan, opplyser at eksplosjonen skjedde under formiddagsbønnen.

  En video som er spredt i sosiale medier, viser personer som prøver å ta seg frem mellom livsløse kropper. Deler av taket raste sammen under det kraftige trykket. Innholdet i videoen kan ikke bekreftes av uavhengige kilder.

  Selv om årsaken til eksplosjonen ennå ikke er kjent, går de første spekulasjoner i retning av et målrettet angrep. Etter at Taliban tok kontroll over Afghanistan i august 2021, har det vært en rekke angrep fra militante islamister i IS.

 • NTB
  DEL
  NRK trekker seg fra VG-lista
  VG-lista blir ofte kalt Norges største gratiskonsert. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB

  NRK trekker seg fra det redaksjonelle samarbeidet VG-lista, som har pågått i vel 20 år, ifølge Medier24.

  – Å trekke oss fra VG-lista er vemodig, men strategisk riktig, slik vi ser det. Vi har måttet veie ulike hensyn mot hverandre. Det er selvsagt krevende, sier NRK P3-sjef Camilla Bjørn til Medier24.

  VG-lista er et enkeltarrangement som publikum først og fremst ser direkte på lineær-TV eller hører på radio.

  – Spesielt de som velger å se TV lineært, blir eldre og eldre og stadig færre, noe vi ikke kan se bort fra i vurderingen når vi prioriterer for de absolutt yngste målgruppene, forklarer Bjørn.

  Da statsbudsjettet ble presentert tidligere i høst, ble det klart at NRK vil mangle over 300 millioner kroner. Bjørn forteller at innsparingen i P3 er på rundt 10 millioner, og at de kommer i mål uten å nedbemanne.

 • NTB
  DEL
  Ap: – Det hviler et tungt alvor over statsbudsjettet
  Arbeiderpartiets Eigil Knutsen har ledet arbeidet med å lande en budsjettavtale med SV. Foto: Terje Pedersen / NTB

  – 2022 har utfordret en rekke tryggheter vi har tatt for gitt. Dette har naturligvis rammet inn arbeidet med statsbudsjettet, sa Aps finanspolitiske talsmann Eigil Knutsen da han innledet den årlige finansdebatten i Stortinget torsdag.

  Knutsen har ledet arbeidet med å lande en budsjettavtale mellom regjeringspartiene Ap og Sp og SV. Torsdag skal avtalen formelt vedtas av de folkevalgte.

  Arbeidet har vært preget av stort alvor, ifølge Knutsen, som viser til Ukraina-krigen, energikrisen og økte priser og renter.

  – Det vi har lært av tidligere tøffe tider, er at de som sliter mest fra før, rammes hardest. Men sosial rettferdighet er det som ligger Arbeiderpartiets hjerte nærmest. I dag fatter vi vedtak som betyr at noen må bidra mer. Det er riktig og rettferdig, sa Knutsen.

 • NTB
  DEL
  Sør-Afrikas regjeringsparti holder krisemøte
  En potensielt skadelig rapport om president Cyril Ramaphosa handlinger i hjemlandet kommer bare to uker før landsmøtet i ANC. Bildet viser presidenten i det han ankommer en bankett i London i forrige uke. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

  Det sørafrikanske regjeringspartiet ANC holder krisemøte for å vurdere hvordan en avslørende rapport om presidenten skal håndteres.

  Et spesialutvalg leverte onsdag en rapport om et innbrudd på farmen til president Cyril Ramaphosa. Rapporten sier at presidenten kan ha brutt grunnloven og korrupsjonslover.

  Utvalget ble nedsatt for å granske en angivelig dekkaksjon etter innbruddet. I rapporten heter det at innbruddet ikke ble meldt til politiet slik en president er pålagt å gjøre.

  Ifølge anklagene mot Ramaphosa skal tyvene ha funnet fire millioner dollar i kontanter. Deretter skal Ramaphosa ha sørget for at de ble bortført og bestukket, slik at de ikke skulle melde om funnet.

  Ramaphosa gjentar at han ikke har gjort noe galt, og at han vil gå grundig gjennom rapporten.

 • NTB
  DEL
  Spanske medier: Ny brevbombe ved jagerflybase
  Bevæpnet spansk politi bevoktet Ukrainas ambassade i Madrid etter at en brevbombe ble oppdaget der onsdag. Foto: Paul White / AP / NTB

  En brevbombe er blitt oppdaget ved flyvåpenbasen Torrejon de Ardoz. Det kommer i tillegg til bomber som den ukrainske ambassaden og en våpenprodusent har mottatt.

  Bomben ble funnet da post til basen gikk gjennom en skanner, skriver avisen El Mundo.

  Torrejon de Ardoz-flybasen, som ligger nordøst for Madrid, huser blant annet en rekke av det spanske flyvåpenets jagerfly. Det amerikanske flyvåpenet har også brukt basen tidligere, og basen er rigget for at fly fra andre Nato-land skal kunne bruke den.

  Spansk politi jobber nå med å se om denne forsendelsen kan knyttes til to andre brevbomber. Onsdag ble en ansatt ved den ukrainske ambassaden i Madrid lettere skadet da han håndterte en postforsendelse som inneholdt en sprengladning. Våpenprodusenten Instalaza i Zaragoza mottok også en pakke med sprengladning onsdag.

 • NTB
  DEL
  Bernt Apeland blir ny sjef i Virke
  Tidligere generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors starter i ny jobb på nyåret. 2. januar 2023 tar overtar han jobben som administrerende direktør i Virke Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Bernt Apeland blir ny administrerende direktør i Handelsorganisasjonen Virke. Han kommer fra jobben som generalsekretær i Norges Røde Kors.

  – Det er en fantastisk mulighet som jeg gleder meg til å ta fatt på. Virkes medlemmer representerer bredden og fremtiden i norsk næringsliv, og organisasjonen er en av de viktigste samfunnsaktørene i Norge, sier Bernt Apeland i en pressemelding.

  E24 omtalte saken først.

  Virke er landets nest største arbeidsgiverforening, etter NHO. Organisasjonen representerer handels- og tjenestenæringen, med 25.000 medlemsbedrifter.

 • NTB
  DEL
  Ber om 120 dagers fengsel for dronetiltalte Jakunin

  Aktor ber om 120 dagers fengsel for britisk-russiske Andrej Jakunin etter droneflyvning på Svalbard. Dagbladet/Børsen meldte om påstanden torsdag formiddag.

  Rettssaken går i Nord-Troms og Senja tingrett denne uken.

  Jakunin har britisk, men også russisk statsborgerskap. Påtalemyndigheten mener derfor at han rammes av de norske sanksjonene mot Russland, og at han ikke har lov å fly drone i Norge. Han fløy drone flere ganger under en seiltur til Svalbard i sommer.

  – Tiltalte har erkjent at han har fløyet droner, så der er det ikke noen tvil, sa statsadvokat Kristin Røhne i sin prosedyre.

  Røhne tror på tiltaltes forklaring om at han var turist på Svalbard under seilturen. Bildene PST har funnet på dronens minnekort, viser til dels spektakulære naturbilder.

  Likevel mener påtalemyndigheten at han må dømmes til fengsel.

  – Det er nødvendig av hensyn til forskriftens effektivitet. Skulle man hatt unntak for rekreasjonsbruk, så ville det ha undergravd forskriftens hensikt fullstendig.

 • NTB
  DEL
  EU-topp besøkte Xi Jinping i Beijing
  EU-president Charles Michel er i Kina. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

  Kinas leder Xi Jinping og EU-presidenten Charles Michel møttes i Beijing torsdag. Det er det første besøket fra en EU-leder i Beijing siden pandemien begynte.

  De to pratet om den spente politiske situasjonen i verden. Forholdet mellom landene er svekket. EU er særlig misfornøyd med Kinas støtte til Russlands president Vladimir Putin, trusler mot Taiwan, og menneskerettighetssituasjonen. I tillegg har Kina ilagt sanksjoner mot flere EU-politikere.

  EU anser Kina som en «partner, konkurrent og rival» på samme tid. Xi og Michel har også diskutert kampen mot klimaendringene, handelspolitikk og økonomiske relasjoner. På grunn av Kinas strenge koronarestriksjoner varer besøket kun én dag.

 • NTB
  DEL
  Mann til sykehus etter trafikkulykke i Trondheim

  En mann i 60-årene er kjørt til St. Olavs hospital etter en trafikkulykke på Risvollan i Trondheim torsdag morgen.

  Nødetatene rykket ut etter melding om en ulykke mellom syklist og bil litt før klokken 08.

  Politiets innsatsleder på stedet, Solveig Eide, sier til Nidaros at syklisten var bevisstløs da nødetatene ankom.

  – Vedkommende er sendt videre til St. Olavs hospital, sier hun.

  Skadeomfanget er ukjent. Både krimteknikere og ulykkesgruppen vil nå foreta undersøkelser på stedet. Hendelsesforløpet er ikke helt klart. Det foretas avhør av vitne på stedet, skriver Trøndelag politidistrikt på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Politiet rykket ut i Bergen – mann funnet uskadet

  Politiet rykket natt til torsdag ut etter melding om en knivstikking i Bergen. Etter en leteaksjon torsdag morgen ble den antatt fornærmede funnet uskadet.

  Det opplyser operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt til Bergens Tidende torsdag morgen.

  – Politiet undersøker derfor saken videre for å finne ut om det kan være flere involverte, sier Knappen.

  Politiet kom i kontakt med den antatt fornærmede, en mann i 20-årene, i Bergen sentrum, skriver Bergensavisen.

  Tre personer ble innbrakt i arresten i forbindelse med hendelsen. Foreløpig er ingen avhørt, skriver avisen.

 • NTB
  DEL
  To palestinere drept på Vestbredden

  Israelske styrker skjøt og drepte to palestinere under en aksjon på Vestbredden torsdag.

  De to var 26 og 27 år gamle. De skal ha blitt drept i flyktningleiren i Jenin, ifølge det palestinske helsedepartementet.

  Det israelske militæret hevder den ene mannen var et fremtredende medlem i gruppen Islamsk jihad, som har vært involvert i en rekke sammenstøt med israelske styrker de siste månedene. Islamsk jihad erkjenner at begge var medlemmer av gruppen.

  Formålet med den israelske aksjonen skal ha vært å gjennomføre pågripelser. Hittil i år er 130 palestinere drept i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker. Det er det høyeste tallet siden 2006.

 • NTB
  DEL
  De rødgrønne leder på ny meningsmåling i Sverige
  Tross at hun tapte regjeringsmakten, gir meningsmålingen til SCB Socialdemokraternas Magdalena Andersson grunn til å smile. Foto: Tim Aro / TT / NTB

  Mindre enn to måneder etter at en borgerlig regjering tok over i Sverige, har de fire rødgrønne partiene 52 prosent på en ny meningsmåling.

  Målingen, utført av det statlige statistikkbyrået SCB, viser en kraftig fremgang for Socialdemokraterna. De går fra 30,3 til 34,6 prosent. Også Vänsterpartiet går frem, med 0,9 prosentpoeng til 7,6 prosent.

  De fire partiene som deltar i eller støtter Ulf Kristerssons borgerlige regjering, går alle tilbake og ender på 46,1 prosent til sammen.

  Verst går det for støttepartiet Sverigedemokraterna, som faller med 2,3 prosentpoeng til 18,2 prosent. Moderaterna er dermed største parti på borgerlig side, tross et lite fall.

 • NTB
  DEL
  6,5 prosents sykefravær i tredje kvartal

  I juli, august og september 2022 endte egen- og legemeldt sykefravær på 6,5 prosent, ned 0,09 prosentpoeng fra samme kvartal året før.

  Det viser sesongjusterte tall lagt frem av Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Sammenlignet med fjerde kvartal året før har sykefraværet falt med 1,4 prosent, og fra andre kvartal 2022 sank det med 0,6 prosent.

  Det egenmeldte sykefraværet lå på 1,15 prosent. Det legemeldte sykefraværet var på 5,35 prosent. Sykefraværsprosenten måles mot avtalte dagsverk meldt inn gjennom a-ordningen.

 • NTB
  DEL
  Høyere utdanning lønner seg ikke for alle
  Noen høyere utdanninger er mindre lønnsomme enn bare videregående skole, ifølge Unio. Resultatene i undersøkelsen overrasker ikke Unio-leder Ragnhild Lied. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Statistisk sentralbyrå har undersøkt sammenhengen mellom utdanning og samlede inntekter gjennom yrkeskarrieren – livsløpsinntekt. Grupper med lengre, høyere utdanninger kommer ofte best ut.

  Noen høyere utdanninger er mindre lønnsomme enn kun videregående skole, ifølge Unio.

  Det gjelder blant andre universitets- og høyskoleutdanninger som diakon, barnehagelærer, ergoterapi, tannpleier, bibliotekutdanninger, pedagogikk, allmennfaglærer, adjunkt, sykepleier og radiograf.

  Resultatene i undersøkelsen overrasker ikke Unio-leder Ragnhild Lied.

  – Unio har i flere år vært bekymret for rekruttering til utdanningsgruppene som kommer dårligst ut, sier Lied til NTB.

  Hun sier at søkertallene går ned for mange av disse utdanningene. Rekrutteringen kan dermed forverres ytterligere.

 • NTB
  DEL
  FN: Rekordstort behov for humanitær hjelp i 2023
  Afghanere i Kabul står i kø for å motta matrasjoner fra en nødhjelpsorganisasjon. Afghanistan er et av mange land der mange lider under matusikkerhet. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

  339 millioner mennesker vil trenge humanitær hjelp i 2023, spår FNs kontor for humanitære saker (OCHA). De ber om 51,5 milliarder dollar fra donorland.

  Det er drøyt 500 milliarder kroner, en økning på 25 prosent fra det FN ba om før 2022.

  339 millioner mennesker er også et rekordhøyt antall.

  – Dødelig tørke og oversvømmelser skaper kaos i samfunn fra Pakistan til Afrikas horn. Krigen i Ukraina har gjort deler av Europa til en slagmark. Mer enn 100 millioner mennesker er nå drevet fra sine hjem verden over. Og i tillegg kommer ødeleggelsene pandemien førte til blant verdens fattigste, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths i en uttalelse.

  222 millioner mennesker i 53 land lider under akutt matusikkerhet, ifølge OCHA. 45 millioner mennesker i 37 land risikerer hungersnød. Hver 23. person i verden vil trenge humanitær hjelp i 2023. Til sammenligning var det hver 95. person i 2015.

 • NTB
  DEL
  Røde Kors har kartlagt hverdagen til fattige barn

  Røde Kors har gjennomført en landsdekkende spørreundersøkelse blant unge i aldersgruppen 15 til 25 år i familier med dårlig råd. I tillegg har de intervjuet åtte unge voksne som vokste opp i lavinntektsfamilier.

  Totalt har 222 norske ungdommer bidratt med sine erfaringer.

  – Røde Kors frykter at vi bare er i startfasen av en sosial krise, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.

  Noen av funnene fra rapporten:

  • Fire av ti gruer seg til å gå på skolen.
  • Én av fem har latt være å delta i én eller flere fritidsaktiviteter fordi familien ikke hadde råd.
  • 16 prosent har følt utenforskap på grunn av dårlig økonomi.
  • 54 prosent mener de har vært mer ensomme enn andre på deres alder.
  • Unge som vokste opp i familier med lav inntekt, er mindre tilfredse/fornøyde med livet enn øvrige unge.

  Ungdommene ble spurt om hvilke tiltak myndighetene kan sette i verk for å hjelpe barnefamilier med dårlig råd. Flest mener at gratis skolemat og økt barnetrygd er viktigst.