Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
MC-ulykke i Larvik
22. september kl 22:26av Christian Fredrik Borg
DEL

Nødetatene rykket torsdag kveld ut til en trafikkulykke på Østsideveien i Larvik.

En motorsyklist har kjørt på et rådyr og mistet kontroll over kjøretøyet, ifølge politiet.

Føreren kjøres til sykehus for kontroll med mulige bruddskader i et ben.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Irans president fordømmer protestene
  Irans president Ebrahim Raisi har lite til overs for dem som protesterer mot myndighetenes behandling av kvinner. Foto: AP / NTB

  Irans president Ebrahim Raisi langer ut mot demonstrantene som protesterer mot behandlingen 22 år gamle Mahsa Amini fikk av landets moralpoliti.

  Amini ble pågrepet av moralpolitiet i Teheran 13. september, angivelig fordi hun bar hijaben på feil måte.

  Ifølge øyenvitner ble den kurdiske kvinnen banket opp av politifolkene. Tre dager senere døde hun på et sykehus, noe politiet hevder skyldtes hjerteproblemer.

  Dødsfallet har utløst kraftige protester i Iran, og over 40 mennesker er siden drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker. President Ebrahim Raisi har lite til overs for dem som protesterer.

  – De som deltok i opptøyene, må behandles på en bestemt måte, det er det folket krever, sier han i et TV-intervju.

 • av NTB
  DEL
  En million husstander uten strøm i orkanrammede Florida
  Satellittbilde fra onsdag ettermiddag Florida-tid viser orkanen Ian som treffer vestkysten av delstaten. Foto: AP / NTB

  Over 1 million husstander i Florida har mistet strømmen etter at orkanen Ian traff land onsdag, melder CNN.

  Ifølge nettstedet PowerOutage.us. er det områdene Fort Myers go Cape Coral, der orkanen først traff land, som er hardest rammet. Der er over 330.000 husstander uten strøm nå. Det er over 70 prosent av områdenes strømkunder.

  Orkanen Ian hadde bygget seg opp til like under en kategori 5-orkan da den traff vestkysten av Florida med vindkast på 250 kilometer i timen.

 • av NTB
  DEL
  Wennesland: Israel nekter å etterleve FN-resolusjon
  FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, den norske diplomaten Tor Wennesland, konstaterer at Israel nekter å etterleve Sikkerhetsrådets krav om full byggestand i de ulovlige bosetningene i okkuperte palestinske områder. Foto: UD / NTB

  Israel nekter fortsatt å etterleve Sikkerhetsrådets resolusjon som slår fast at de israelske bosetningene og utpostene som er etablert i okkuperte palestinske områder er ulovlige, og at all byggeaktivitet i dem straks må stanse. Det konstaterer FNs spesialkoordinator Tor Wennesland

  Han orienterte onsdag Sikkerhetsrådets medlemmer om situasjonen i Midtøsten, og han konstaterte blant annet at Israel fortsetter å trosse rådets resolusjon fra 23. desember 2016.

  Han viste blant annet til at israelske myndigheter bare i løpet av de tre siste månedene har gitt grønt lys til bygging av nærmere 2.000 nye boenheter i bosetningene.

  Etter Wenneslands orientering understreket Palestinas FN-ambassadør Riyad Mansour at det nå er på høy tid at Sikkerhetsrådet setter makt bak kravet og sørger for at resolusjon 2334 blir etterlevd.

 • av NTB
  DEL
  Mann som ble funnet skadet i skogen i Trondheim, er død

  Mannen i 70-årene som ble funnet skadet i skogen etter en to dager lang leteaksjon i Trondheim i starten av september, er nå død.

  Mannen døde mandag denne uken, skriver NRK.

  Mannen ble meldt savnet 6. september etter at han ikke kom hjem fra en sopptur. Han ble funnet to dager senere ved Tillerårsen.

  Mannen var da kritisk skadet og ble sendt til St. Olavs hospital.

 • av NTB
  DEL
  NVE: Droner observert ved norske kraftinstallasjoner
  NVE melder om en økning i observasjoner av droner i nærheten av norske kraftinstallasjoner.

  NVE melder om observasjoner av droner i nærheten av norske kraftinstallasjoner, men de øker ikke internt beredskapsnivå for norske kraftsystem.

  Observasjonene er meldt inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gjennom Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO), som omfatter rundt 170 kraft- og nettselskap, skriver Europower.

  – Det er meldt inn og observert ting som man ikke opplever helt normalt i perioden. Vi ser at det er stor årvåkenhet i bransjen, sier NVEs seksjonssjef for beredskap, Eldri Holo, til nettstedet.

  Beredskapssjefen vil ikke kommentere hvor, når eller hvor mange ganger droner er observert ved norske kraftinstallasjoner.

  – Det har vært observasjoner av biler og folk med kamera. Det er kortversjonen. Folk som oppfører seg litt rart, eller som man vurderer å oppføre seg rart, sier hun.

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har bistått NVE og konkretisert hva slags type observasjoner som kan defineres som mistenkelig aktivitet, og hva kraft- og nettselskapene bør levere videre til myndighetene.

  Holo understreker at observasjoner ikke er det samme som om at noe faktisk mistenkelig har funnet sted.

 • av NTB
  DEL
  Gassutslippet i Østersjøen kan bli rekordstort
  Mengden metan som strømmer inn i atmosfæren fra Nord Stream-rørledningene er historisk stor. Foto: Planet Labs PBC via AP / NTB

  Mengden metan som strømmer ut i atmosfæren fra Nord Stream-rørledningene, er historisk stor.

  Den kan gjøre det til det største utslippet fra en naturgassinstallasjon noensinne, skriver Information.

  Avisen har sammenlignet flere eksperters anslag på hvor mye av den klimafiendtlige klimagassen som vil slippes ut dersom rørene tømmes helt.

  Både den tyske miljøorganisasjonen Deutsche Umwelthilfe, det amerikanske Environmental Defense Fund og Greenpeace Danmark anslår at det kan dreie seg om mer enn 350.000 tonn metan.

  Det er mer enn tre ganger mengden som slapp ut da et rør sprakk ved et naturgasslagringsanlegg i Aliso Canyon i California i 2015, og slapp ut rundt 100.000 tonn metan i atmosfæren.

  Akkurat som med CO2, belaster det klimaet når du slipper ut metan. Danmarks totale CO2-utslipp var på cirka 45 millioner tonn i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Sjahens enke ber Vesten støtte demonstranter
  Enken etter den siste sjahen av Iran, Farah Pahlavi, ber Vesten støtte iranske kvinner. Dette bildet er fra 2011 da hun var gjest under fyrst Albert og prinsesse Charlene sitt bryllup i Monaco. Foto: Lise Åserud / NTB

  Farah Pahlavi, enken etter den siste sjahen av Iran, ber Vesten om å støtte demonstrantene som protesterer mot iranske myndigheters behandling av kvinner.

  Sjahen av Iran flyktet i eksil under revolusjonen i 1979 og døde i Egypt året etter.

  Den 83 år gamle enken, som hadde tittelen dronning fra 1959 til 1967, deretter keiserinne, har siden levd i Vesten. Nå engasjerer hun seg på vegne av kvinner i Iran.

  – Vesten kan hjelpe dem ved å fortelle alle om forferdelighetene som skjer i Iran under dette regimet, sier hun til den israelske nyhetskanalen i24News i Paris.

  – Jeg håper at dette regimet vil bli styrtet, fortsetter hun.

 • av NTB
  DEL
  Traktorfører nekter straffskyld etter dødsulykke på Jæren
  Nødetatene på ulykkesstedet sist onsdag. Foto: Vebjørn Olsen / Jærbladet / NTB

  Traktorføreren som er siktet for uaktsom kjøring etter at en seksårig jente omkom i en trafikkulykke ved Pollestad på Jæren sist onsdag, nekter straffskyld.

  Det opplyser hans forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, til Stavanger Aftenblad.

  – Min klient ble avhørt av politiet mandag denne uken med både sine foreldre og meg til stede, sier han til avisen.

  Den seksårige jenta ble fraktet med luftambulanse til Stavanger Universitetssykehus, men døde dagen etter av skadene. Hun var på en sparkesykkel da hun ble påkjørt av traktorføreren, som er en gutt under 18 år.

  Politiadvokat Lene Tesdal Tonstad i Sørvest politidistrikt sier til avisen at de fortsatt etterforsker saken og avhører vitner, men at det for tidlig å si noe om hendelsesforløpet. Traktorføreren har fått førerkortet midlertidig beslaglagt.

  – Vi skal møte hos politiet igjen torsdag, for å gjennomgå utskriften av lydopptakene fra mandagens avhør. Da regner jeg med at det vil komme noen tilleggsspørsmål, og at min klient deretter er ferdig avhørt, sier Borgersen til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Migrantbåt sank under orkanen Ian, 23 savnet

  I alt 23 mennesker er savnet etter at en båt med migranter sank da orkanen Ian traff Florida-kysten onsdag. Fire andre som var om bord, overlevde.

  – Amerikanske grensevakter rykket ut da en båt med migranter var på vei mot Stock Island i Florida, skriver Miamis grensevaktsjef Walter Slosar på Twitter.

  – Fire cubanske migranter svømte til land etter at fartøyet deres sank på grunn av dårlig vær, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Libanon varsler dramatisk devaluering
  Libanon gjennomfører en dramatisk devaluering av landets valuta, i et forsøk på å stabilisere landets kriserammede økonomi. Foto: AP / NTB

  Kriserammede Libanon devaluerer landets valuta, der vekslingsraten mot dollar har vært uendret i 25 år.

  Libanesiske pund har siden 1997 hatt en offisiell vekslingskurs på 1,507 mot amerikanske dollar.

  Nå har myndighetene besluttet å devaluere for å bringe verdien av valutaen mer i tråd med det pundet blir verdsatt til på svartebørs.

  Fra 1. november blir den offisielle vekslingskursen mot dollar på 15.000 libanesiske pund.

  Om dette er nok, er økonomene usikre på. Vekslingskursen på svartebørs er i dag på rundt 38.000 pund pr. dollar, og det er derfor uklart om tiltaket vil være nok til å stabilisere landets katastrofale økonomi.

 • av NTB
  DEL
  Østfoldbanen stengt mellom Fredrikstad og Sarpsborg

  Det er stengt på Østfoldbanen mellom Fredrikstad og Sarpsborg onsdag kveld. Årsaken er en signalfeil.

  Den berørte toglinjen er R20.

  – Det jobbes med å rette feilen, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta, opplyser Bane Nor på sin nettside i 19-tiden.

 • av Henning Carr Ekroll/Helene Skjeggestad
  DEL
  FSB: Nord Stream-lekkasjene er internasjonal terrorisme

  Den russiske sikkerhetstjenesten FSB sier de etterforsker lekkasjene fra Nord Stream-ledningene i Østersjøen som «internasjonal terrorisme», melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

  - Som et resultat av handlingene er det påført store økonomiske tap, heter det i en uttalesene fra russisk påtalemyndighet.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  NSM ber norske virksomheter utvise «økt årvåkenhet»

  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) oppfordrer norske virksomheter til «økt årvåkenhet» i forbindelse med eksplosjonene og gasslekkasjene fra gassrørledninger i Østersjøen, som blir omtalt som sabotasje.

  «NSM oppfordrer norske virksomheter, særlig innenfor olje- og gassektoren, og andre kritiske samfunnsaktører til å utvise økt årvåkenhet. Vi oppfordrer virksomheter til å ha lav terskel for å kontakte NSM eller Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC) dersom de observerer aktivitet med potensiell knytning til denne hendelsen», skriver NSM i en pressemelding.

  NSM har blant annet for sikring av kritisk infrastruktur i Norge.

  NSM anbefaler at virksomheter iverksetter hensiktsmessige tiltak for å øke sin motstandsevne mot cyberoperasjoner, heter det videre.

  «Det er i denne forbindelse viktig å ha oppdaterte og gjennomarbeidede beredskapsplaner. Aktører kan forsøke å utnytte situasjonen gjennom phishing-forsøk eller til å spre desinformasjon.»

 • av NTB
  DEL
  Gram: Kan bli aktuelt med Nato-bistand på norsk sokkel
  F.v. forsvarsminister Bjørn Gram, utenriksminister Anniken Huitfeldt, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og olje- og energiminister Terje Aasland i vandrehallen i Stortinget, etter møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen om gasslekkasjen i Østersjøen. Foto: Javad Parsa / NTB

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) utelukker ikke at det kan bli aktuelt å be Nato om bistand til å beskytte norsk sokkel.

  – Vi har god kontakt med Nato og nære allierte, men så lang har vi ikke bedt om den type bistand. Jeg vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt, sier han til NTB.

  Han sier videre at forsvaret skal styrke egen tilstedeværelse i de aktuelle kystområdene.

  Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Både eksperter og politikere mener at eksplosjonene skyldes sabotasje.

  Norge har økt beredskapen på norsk sokkel etter at nyheten kom.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Sveriges statsminister har snakket med Støre

  Onsdag kveld møtte Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) pressen for å svare på spørsmål om dagens møte med landets sikkerhetspolitiske råd.

  Andersson forteller at hun onsdag har deltatt i en lang rekke møter, både innenlands og utenlands.

  – Jeg har blant annet snakket med min norske motpart Jonas Gahr Støre, og Finlands Sanna Marin, sier hun.

  Andersson understreket at den mistenkte sabotasjen har skjedd i Sveriges økonomiske sone, men i internasjonalt farvann.

  - Det er ikke et direkte angrep på Sverige, sier hun.

  Utenriksminister Ann Linde (S) og Johan Norrman, sjef for Kustbevakningens operative avdeling, deltok også på pressekonferansen.

  Linde sier også at møtet som Russland har bedt om i FNs sikkerhetsråd vil bli avholdt fredag kveld, og at Sverige og Danmark vil delta.

  Norrman forteller at Kustbevakningen har et kombinasjonsfartøy på plass som observerer utslippet.

  – Ombord finnes både dykkere og en ubåt som kan brukes ved behov, sier Norrman.

  Fly brukes også for å se etter eventuelle nye lekkasjer.

 • av NTB
  DEL
  – Må forberede oss på at energisituasjonen kan forverres
  F.v. forsvarsminister Bjørn Gram, utenriksminister Anniken Huitfeldt, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og olje- og energiminister Terje Aasland i vandrehallen i Stortinget, etter møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen om gasslekkasjen i Østersjøen. Foto: Javad Parsa / NTB

  Vondt kan bli verre, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om energisituasjonen i Europa etter gasslekkasjene i Østersjøen denne uken.

  – Det er klart at Europa er i en sårbar situasjon energipolitisk, og det er jo noe vi må være forberedt på at er tøft nå og at prisene øker, men vi må også være forberedt på at det bli verre med tanke på energiforsyning til Europa, sier hun til NTB.

  Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Både eksperter og politikere mener at eksplosjonene skyldes sabotasje.

  Norge har økt beredskapen for norske olje- og gasselskap etter nyheten kom. Huitfeldt opplyser at det foreløpig ikke er aktuelt å be Nato om hjelp til beskyttelse av norsk infrastruktur.

  – Det er jo en ny sikkerhetspolitisk situasjon, og det er i det lyset vi foretar vurderinger, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Halvparten av gassen i rørledninger har lekket ut

  Over halvparten av gassen som var i de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen, har nå lekket ut, ifølge Energistyrelsen i Danmark.

  – Status er at langt over halvparten av gassen har lekket ut av rørledningene, fordi trykket var størst i begynnelsen, opplyste Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw på en pressekonferanse i København onsdag ettermiddag.

  – Vi forventer at resten av gassen vil lekke ut innen søndag, la han til.

  Ifølge Böttzauw tilsvarer gassen som har lekket ut 32 prosent av Danmarks årlige utslipp av klimagasser.

  Hva som forårsaket lekkasjene på de to rørledningene, som har en diameter på halvannen meter, har 12 cm tykke vegger av stål og er dekket av betong, vet foreløpig ingen.

  Både danske, svenske og norske seismologer registrerte kraftige eksplosjoner på samme tidspunkt som lekkasjene oppsto, og danske og svenske myndigheter har konkludert at det trolig var snakk om sabotasje.

  Danmark har hevet beredskapsnivået innen energisektoren, men ønsker ikke konkret å opplyse hva det innebærer.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Säpo utreder grov sabotasje ved Nord Stream
  Foto: Janerik Henriksson, TT / NTB

  Säkerhetspolisen (Säpo) i Sverige har overtatt den foreløpige etterforskningen fra det svenske politiet angående hendelsen ved Nord Stream.

  De klassifiserer hendelsen foreløpig som grov sabotasje.

  – Säpo overtar etterforskningen fordi det kan dreie seg om en alvorlig forbrytelse som i det minste delvis kan være rettet mot svenske interesser, skriver de på sine nettsider.

  De utelukker ikke at en fremmed makt står bak.

 • av NTB
  DEL
  Mahsa Aminis foreldre har levert klage på iransk politi
  Dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini har utløst store protester, både i Iran og flere andre land, som her i Qamishli nord i Syria. Foto: Hawar / AP / NTB

  Foreldrene til Mahsa Amini, den 22 år gamle kvinnen som døde etter å ha blitt pågrepet av Irans moralpoliti, har nå levert en formell klage på politiet.

  Amini ble pågrepet av moralpolitiet i Teheran 13. september, angivelig fordi hun bar hijaben på feil måte. Ifølge øyenvitner ble hun banket opp av politifolkene. Tre dager senere døde hun på et sykehus, ifølge politiet av hjerteproblemer.

  22-åringens foreldre leverte onsdag en formell klage på politifolkene som pågrep datteren, samt dem som hadde ansvaret for henne mens hun satt i varetekt, opplyser familiens advokat Saleh Nikbakht til det iranske nyhetsbyrået ISNA.

  Familien krever også at eventuelle overvåkingsvideoer og bilder av datteren, både fra pågripelsen og behandlingen hun fikk under avhør og i varetekt, blir offentliggjort.

 • av NTB
  DEL
  Gutt på skateboard skapte tunnelkaos i Bergen

  Fem tunneler i Bergen måtte stenge onsdag ettermiddag midt i rushtiden etter at en gutt på skateboard ble observert inne i Olsviktunnelen.

  Først måtte Olsviktunnelen stenge på grunn av at skateboardgutten ble observert i den, skriver Bergensavisen.

  Køkaoset som oppsto førte til at også Damsgårdstunnelen, Knappetunnelen mot Lyderhorntunnelen, Nygårdstunnelen og Fløyfjellstunnelen ble stengt.

  Gutten skal ha kommet fra Askøy og skatet i retning av Bergen i 15.20-tiden, da det var mye trafikk inn og ut av Bergen sentrum. Da Olsviktunnelen skulle åpnes oppsto det tekniske problemer med bommen på bysiden, og køene hopet seg opp.

  Kort tid etter at meldingen om tekniske problemer på bommen kom, meldte Vegtrafikksentralen om at ytterligere fire tunneler ble stengt. Formålet var å unngå at trafikantene ble stående med motoren i gang i tunnelene.

  – Politipatruljen møtte gutten på utsiden av tunnelen. De foresatte er blitt informert, og vi må vurdere om det skal opprettes en sak, sier operasjonsleder i politiet Knut Dahl-Michelsen til avisen.