Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Bane Nor mistet kontakt med alle tog
25. september kl 07:13Christian Fredrik Borg
DEL

Natt til søndag var det full stans i togtrafikken i hele Norge. En feil gjorde at Bane Nor ikke klarte å kommunisere med togene.

Rundt klokken fem ble trafikken gjenopptatt.

– Det er noe arbeid på GSM-L-sentralen på vårt operasjonssenter som har gått galt. Vi jobber på spreng med å rette det opp.

Det opplyste pressevakt Dag Svinsås i Bane Nor til NTB litt etter klokken fire.

Kun på Nordlandsbanen var det passasjertrafikk natt til søndag. Dermed ble få tog rammet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Oath Keepers-leder kjent skyldig i kongresstorming

  Lederen av den høyreradikale militsen Oath Keepers, Stewart Rhodes, er kjent skyldig i oppvigleri under stormingen av Kongressen i januar i fjor.

  Et annet medlem av militsen, Kelly Meggs som leder Florida-avdelingen av gruppen, ble også funnet skyldig i oppvigleri, mens tre andre ble frikjent for anklagene.

  Det tok juryen tre dager å komme frem til kjennelsen etter en to måneder lang rettssak i Washington som viste frem den ekstremistiske gruppens innsats for å beholde Donald Trump i Det hvite hus, koste hva det koste ville.

  Rhodes gikk ikke selv inn i kongressbygningen, men var tiltalt for å ha ledet en sammensvergelse for å starte et væpnet opprør for å hindre maktoverføring til Joe Biden. Sammensvergelsen startet rett etter valget i 2020 som Trump tapte.

  Juryen høre hvordan Rhodes ved hjelp av opptak og krypterte meldinger oppildnet sine tilhengere til å jobbe for at Trump skulle bli sittende, og varslet en mulig blodig borgerkrig. Han beklaget også at de ikke hadde med seg våpen til Kongressen.

  Det er ikke avklart når straffeutmålingen skal skje, men Rhodes er kjent skyldig i brudd på en paragraf som kan gi inntil 20 års fengsel.

 • NTB-AFP-AP
  DEL
  Militsleder kjent skyldig i kongresstorming

  Lederen av den høyreradikale militsen Oath Keepers, Stewart Rhodes, er kjent skyldig i oppvigleri under stormingen av Kongressen i januar i fjor.

  Et annet medlem av militsen, Kelly Meggs som leder Florida-avdelingen av gruppen, ble også funnet skyldig i oppvigleri, mens tre andre ble frikjent for anklagene.

  Det tok juryen tre dager å komme frem til kjennelsen etter en to måneder lang rettssak i Washington som viste frem den ekstremistiske gruppens innsats for å beholde Donald Trump i Det hvite hus, koste hva det koste ville..

 • NTB
  DEL
  Storbritannia rammet av historisk stort fugleinfluensa-utbrudd
  Rundt én million kalkuner har enten dødd av sykdom eller blitt avlivet i Storbritannia som følge av landets største utbrudd av fugleinfluensa noensinne. Her er to kalkuner i forbindelse med Thanksgiving utenfor Det hvite hus i Washington tidligere denne måneden. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Britene kan måtte slite med å få kalkun på bordet i til jul. Halvparten av landets frittgående kalkuner og gjess er gått tapt som følge av fugleinfluensa.

  Utbruddet er landets største noensinne, skriver Reuters.

  I forbindelse med julesesongen slaktes det opp mot 1,3 million frittgående fugler i Storbritannia hvert år.

  – Vi har sett at rundt 600.000 av disse frittgående fuglene er direkte rammet, sier Richard Griffiths, sjef for britenes bransjeorganisasjon for fjærkreprodusenter.

  Den totale kalkunproduksjonen i forbindelse med den britiske julesesongen består årlig av opp mot ni millioner kalkuner. Én million av disse har enten dødd av sykdommen eller blitt avlivet som følge av fugleinfluensa-utbruddet, forklarer Griffiths.

 • NTB
  DEL
  SAS og kabinansatte enige – juletrafikken sikret
  Den frivillige meklingen mellom SAS-ledelsen og de kabinansatte endte med enighet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Den frivillige meklingen mellom SAS-ledelsen og de kabinansatte endte med enighet. Dermed vil juletrafikken gå etter planen i år.

  SAS og kabinforeningene i Norge, Norsk Kabinforening (NKF) og SAS Norge Kabinforening (SNK), kom tirsdag kveld til enighet og har signert en kollektivavtale som varer fram til 31. mars 2024.

  Avtalen innebærer en lønnsøkning på 3,7 prosent for alle kabinansatte fra nyttår.

  Godt fornøyd

  – Vi har fått på plass en avtale og sikret våre medlemmer et moderat lønnsløft som er i takt med resten av samfunnet, sier styreleder Bjarte Stedje i Norsk Kabinforening.

  Nestleder i Parat-tilsluttede SAS Norge kabinforening, Eli Prestårhus, sier ansatte får et oppgjør på linje med frontfaget i år og neste år. Hun legger til at de kabinansatte har for lav lønn, men hun er fornøyd med resultatet.

  – Med det utgangspunktet vår arbeidsgiver hadde i dette oppgjøret, der det skulle spares flere hundre millioner, har vi grunn til å være godt fornøyd med resultatet som nå er oppnådd, sier hun.

  – Vi er fornøyd med at medlemmene får et lønnstillegg, fra nyttår og i forbindelse med mellomoppgjøret til våren, sier forbundsleder Elin Roverudseter i Kabinansattes forbund.

  Hun takker også riksmekler Mats Ruland for stødig bistand i meklingene de siste par ukene.

  Viktig for SAS

  Forhandlingsleder Svein Henriksen i SAS sier avtalen er viktig for selskapet. Han sier at to år med pandemi og et endret marked for flyreiser gjør at SAS nå står i en historisk krevende situasjon.

  – Vi vil nå fortsette arbeidet med redningsplanen for SAS og sikre at vi får levert på den i sin helhet. Og ikke minst sørge for våre reisende og den viktige juletrafikken som nå står for døren, sier forhandlingsleder Svein Henriksen i SAS.

  Pilotene måtte streike for å bli enige med SAS-ledelsen i sommer, og de kabinansatte var også klare for streik.

  – Vi var forberedt på konflikt også for våre medlemmer, men har hele tiden jobbet for å finne løsninger. Det har vi nå klart, sier Prestårhus.

  Hun mener samtidig SAS har fått en god avtale som er med på å sikre fremtiden for ansatte og selskapet.

 • NTB-AFP
  DEL
  Pentagon advarer mot tyrkisk operasjon i Syria

  Fremskrittene som er gjort i kampen mot IS, vil stå i fare dersom Tyrkia går inn med bakkestyrker i Syria, advarer Pentagon i USA.

  Tyrkia har gjennomført en rekke bombeangrep i Syria i kjølvannet av bombeeksplosjonen i Istanbul, der seks mennesker ble drept og mange andre såret. Tyrkia hevder at YPG og PKK sto bak angrepet, noe de kurdiske gruppene avviser.

  President Recep Tayyip Erdogan varslet mandag at tyrkiske styrker også vil gå inn med en bakkeoffensiv.

 • NTB-AFP
  DEL
  Journalist skutt og drept i Colombia

  En colombiansk journalist ble tirsdag skutt og drept av noen som kjørte forbi på en motorsykkel i den lille byen La Unión i Colombia.

  Journalisten Wilder Alfredo Cordoba var sjef for en lokal TV-kanal med en kritisk holdning til de lokale myndighetene og den ustabile situasjonen i regionen, ifølge den colombianske organisasjonen for pressefrihet (FLIP).

  De ber myndighetene se nærmere på Cordobas journalistiske arbeid knyttet opp mot drapet på ham.

  La Unión-ordfører Fabian Echeverria utlover en dusør på 40.000 kroner for informasjon som kan føre frem til identifisering og pågripelse av de skyldige.

  Dette er det fjerde journalist-drapet i Colombia siden august, og Det internasjonale presseinstituttet (IPI) uttrykker sterk bekymring.

 • NTB
  DEL
  Innbyggerne ved vulkan på Hawaii bes om å forberede seg på evakuering
  Himmelen er farget rød som følge av utbruddet på Mauna Loa på Hawaii. Foto: Marco Garcia / AP / NTB

  Glødende lava spys opp fra verdens største aktive vulkan på Hawaii. Innbyggere i nærområdene bes om å være forberedt på hurtig evakuering.

  Utbruddet, som startet sent søndag kveld lokal tid, er det første på vulkanen Mauna Loa på nær 40 år.

  Lavaen, som spys opp fra krateret, når en høyde på opptil 60 meter, ifølge myndighetene.

  Utbruddet har foreløpig ikke ført til evakuering eller umiddelbar fare for de nærliggende byene. Men myndighetene advarer nå de rundt 200.000 innbyggerne om at utbruddet kan være uforutsigbart, og at lavastrømmene raskt kan endre retning.

  Innbyggerne bes om å være klare til å evakuere på kort varsel.

  – Alle burde være litt bekymret. Vi vet ikke hvor strømmene vil renne, og vi vet ikke hvor lenge dette vil vare, sier Bobby Camara. Han bor i nærheten og har vært vitne til tre utbrudd fra vulkanen i løpet av sitt liv.

  Dersom dette utbruddet blir like stort som tidligere utbrudd, vil det kunne vare i en eller to uker, ifølge eksperter.

  Lavastrømmene har foreløpig ikke nådd befolkede områder. Foto: Marco Garcia / AP / NTB
 • NTB
  DEL
  Kvart milliard i minus for Hurtigruten
  Arkivfoto: Foto: Geir Olsen / NTB

  Hurtigruten fikk et negativt resultat før skatt på over en kvart milliard kroner i tredje kvartal, melder E24. Men passasjerene er på vei tilbake.

  Resultatet før skatt var på minus 25,9 millioner euro, ifølge kvartalsregnskapet. Det tilsvarer rundt 268 millioner norske kroner. Samme kvartal året før var tapet på 66,3 millioner euro.

  I årets ni første måneder er underskuddet på 129 millioner euro, eller 1,3 milliarder kroner.

  Selskapet hadde en omsetning i tredje kvartal på 195 millioner euro, mot 49 millioner euro i samme periode i fjor.

  Hurtigruten er optimistiske for 2023 fordi bestillingene nå strømmer inn, skriver E24.

 • NTB
  DEL
  USA: Kina vil trolig ha 1.500 atomstridshoder innen 2035

  Kina kommer til å ha et arsenal på 1.500 atomstridshoder innen 2035 dersom landet fortsetter å ruste opp i samme tempo som nå, mener USAs forsvarsdepartement.

  Tallet kommer fram i Pentagons årlige rapport om Kinas militære som ble lagt fram tirsdag, skriver Reuters.

  Rapporten understreker USAs stigende bekymring over Kinas intensjoner for sitt atomarsenal, selv om det ikke er antydninger til at Kina vil øke takten i atomopprustningen.

  Ifølge rapporten, som hovedsakelig tar for seg Kinas militære aktivitet i 2021, har landet i dag et arsenal på over 400 atomstridshoder.

  – De har en oppbygging som er så rask at det ikke er mulig å holde det skjult, sier en tjenesteperson i Pentagon på pressekonferansen der USAs årlige rapport om Kinas militære ble lagt fram.

  Kina på sin side påpeker at deres arsenal er småtterier sammenlignet med det USA og Russland har. Kinesiske myndigheter sier også at de er rede til dialog, men kun hvis USA reduserer sitt atomarsenal til Kinas nivå.

  USA har i dag om lag 5.400 atomstridshoder mens Russland har like i underkant av 6.000, ifølge den uavhengige amerikanske tenketanken Federation of American Scientist.

 • NTB
  DEL
  Brannen i leilighetsbygg i Halden etterforskes

  Brannen i et leilighetskompleks i Tistedal i Halden er slukket. Brannen startet i kjelleren, men årsaken er ikke kjent.

  Alle de 14 beboerne i bygget og 7 andre i de nærmeste husene ble evakuert og samlet seg på en skole i nærheten. Ifølge politiet var det full fyr i kjelleren, og svart røyk veltet ut.

  – Det er snakk om et gammelt murhus med flere leiligheter, sa vaktleder Roger Andersen ved Øst 110-sentral til VG.

  Politiet har hentet inn forklaringer fra beboere og vitner og starter etterforskning for å avdekke brannårsaken, skriver NRK.

  Brannen ble meldt like før klokka 18 og var slukket et par timer senere.

  De 14 som bodde i huset, er tatt hånd om av kommunen og får et nytt midlertidig bosted, tvitrer Øst politidistrikt.

  – Brannvesenet er fortsatt på stedet. Leilighetene er ikke beboelige på grunn av brann- og røykskader. Brannen etterforskes videre av Halden politistasjon. Arnestedet er lokalisert til kjelleren, men årsaken er foreløpig ikke avklart, opplyser politiet.

  De som ble evakuert fra nabohusene, kunne flytte tilbake tirsdag kveld.

 • NTB
  DEL
  Fengslet belarusisk opposisjonell innlagt på sykehus

  Den fengslede belarusiske aktivisten Maria Kolesnikova er innlagt til intensivbehandling på sykehus, opplyser en av hennes allierte.

  – Maria er innlagt på sykehus i Gomel, på intensivavdelingen, opplyser opposisjonspolitikeren Viktar Babaryka tirsdag. Det er foreløpig ikke kjent hva som er årsaken til innleggelsen.

  Kolesnikova ble i fjor høst dømt til elleve års fengsel for forbrytelser mot rikets sikkerhet etter å ha ledet demonstrasjoner mot president Aleksandr Lukasjenko etter det omstridte presidentvalget i 2020.

  Den 40 år gamle fløytisten spilte tidligere i landets filharmoniske orkester og er blitt et symbol på protestbevegelsen i Belarus.

 • NTB
  DEL
  Bidrar med 130 millioner til kampen mot desinformasjon
  Google og videotjenesten deres YouTube spytter inn over 130 millioner kroner til kampen mot desinformasjon på nettet. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Google og Youtube spytter inn over 130 millioner kroner til et nytt globalt faktasjekker-fond som skal bekjempe desinformasjon på nettet.

  International Fact-Checking Network (IFCN) er underlagt den amerikanske organisasjonen Poynter-instituttet, som støtter 135 faktasjekker-organisasjoner fra 65 land.

  Dette er det største enkeltbidraget til et slikt formål fra Google og Youtube hittil, opplyste Google tirsdag på en konferanse i Brussel.

  Der påpekte sjefen for Googles datterselskap, Jigsaw, at aktivitetene til russiske propagandaenheter har økt betraktelig under krigen i Ukraina. Blant annet forsøker de å forsterke fordommer knyttet til rase, samt å skape politisk splittelse, sa Jigsaw-sjef Yasmin Green.

 • NTB
  DEL
  Mann siktet for trusler etter å ha skutt etter veiarbeidere

  Politiet har siktet mannen som mandag kveld skal ha truet med våpen og avfyrt skudd i Froland i Agder.

  Mannen sitter i politiets varetekt inntil videre. Han ble avhørt tirsdag, og er siktet for trusler med skytevåpen, skriver Fædrelandsvennen.

  – Mannen skal ha vært bare noen få meter unna da han avfyrte et skudd med hagle i retning av der de tre fornærmede jobbet med en gravemaskin langs fylkesvei 42 ved Mjåvatn, sier driftsenhetsleder i Terje Gundersen i Østre Agder driftsenhet til Agderposten.

  Trusselsituasjonen ved Mjåvatn i Froland ble meldt til politiet litt før klokken 21 mandag kveld. Ingen ble skadd, men bevæpnet politi rykket ut til stedet og fikk kontroll på mistenkte.

  – Motivet hans, slik han har forklart det så langt, er at han oppfattet at arbeiderne kuttet trær og greiner på hans eiendom. De tre på stedet følte ham som en stor trussel, sier Gundersen.

  Mannen var beruset, men tilsnakkende. Situasjonen ble løst på en udramatisk måte, uten at tvangsbruk eller bruk av våpen. Mistenkte er ikke tidligere kjent for politiet.

  – Hagla var lovlig registrert. Papirene for våpenet var i orden, men handlingen var absolutt ikke det, sier Gundersen.

 • NTB
  DEL
  Mann døde i arbeidsulykke på Ål

  En mann i 60-årene ble erklært død på stedet etter at han kom i klem i en arbeidsulykke i Ål kommune.

  Pårørende er varslet, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Mannen skal ha kommet i klem under en container han jobbet med, skriver Hallingdølen.

  Foreløpig er det imidlertid uklart akkurat hva som har skjedd. Ulykken skjedde i 14.30-tiden tirsdag, ved det gamle renseanlegget i Ål kommune.

 • NTB
  DEL
  Bemannet romfartøy skutt opp i Kina
  Det kinesiske romfartøyet Shenzhou-15 ble tirsdag skutt opp fra Gobiørkenen i Kina. Foto: Li Gang / AP / NTB

  Et romfartøy med tre astronauter om bord ble skutt opp i den kinesiske Gobiørkenen tirsdag rundt klokken 16 norsk tid. Astronautene skal ferdigstille landets nye romstasjon.

  De tre astronautenes oppdrag er å ferdigstille arbeidet med Kinas nye romstasjon, Tiangong. Når den er ferdig skal et rullerende mannskap på tre jobbe med vitenskapelige eksperimenter, og teste ny teknologi. Navnet Tiangong betyr «himmelsk palass».

  Besetningen består av de tre astronautene Fei Junlong, Deng Qingming og Zhang Lu. Foto: Liu Lei / AP / NTB

  Besetningen som ble skutt opp består av én astronaut, som deltok på en ferd i 2005, samt to som reiser ut i rommet for første gang.

  Kina har tatt opp kampen med USA og Russland om herredømmet i verdensrommet. Landet har en ambisjon om å sende opp mennesker til månen i løpet av de neste ti årene.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  Østfoldbanen åpen igjen for trafikk

  Det melder Vy på sine nettsider klokken 17.13.

  Det meldes om at togene kjører igjen, men at det fortsatt kan oppstå forsinkelser og innstillinger.

 • NTB
  DEL
  Over 1.500 voldshendelser ved skoler i Bergen
  Illustrasjonsfoto fra Rothaugen skole i Bergen. Det er registrert over 1.500 voldshendelser i bergensskolen i år. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Per 1. september i år var det kommet inn 1.511 meldinger om voldshendelser på skolene i Bergen. Hovedverneombudet vil vurdere skolestenging.

  Hovedverneombud Jenny Rømo sier de har fått inn mange meldinger om vold og trusler mot lærere, skriver Utdanningsnytt.

  Om man tar med meldinger om trusler, var det 1.796 meldinger som hadde kommet inn til den relevante byrådsavdelingen i Bergen pr. 1. september.

  – I fjor var det helt krise ved en skole, og da varslet vi at vi vurderte stenging. Da er jo også Statsforvalteren, bedriftshelsetjenesten og miljørettet helsevern inne i bildet. Som hovedverneombud kan vi stenge når vi mener at arbeidsplassen er til fare for liv og helse, sier Rømo.

  Andelen volds- og trusselhendelser er høyest blant de yngste elevene.

 • NTB
  DEL
  Kina: Klar for tettere partnerskap med Russland om energi
  Kinas president Xi Jinping uttrykker ønske om et tettere energisamarbeid med Russland. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  President Xi Jinping sier han ønsker seg et tettere energisamarbeid mellom Kina og Russland.

  Det går frem av et brev fra Xi til en kinesisk-russisk næringskonferanse, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

  – Energisamarbeid er en viktig hjørnestein i det praktiske samarbeidet mellom Kina og Russland, heter det i brevet.

  Hvis landene knytter enda tettere energibånd, vil det kunne utløse misnøye i vestlige land. De har redusert kjøpene av russisk energi som en reaksjon på krigen mot Ukraina.

  Kina har gjort det motsatte og kjøpte i oktober mer enn dobbelt så mye russisk olje og gass som i samme måned i fjor. Russisk petroleum selges nå for lavere pris, noe kinesiske importører har utnyttet.

 • NTB
  DEL
  Frp ut mot SVs oljeseier: – I kveld er det fest i Moskva

  I budsjettforhandlingene fikk SV gjennomslag for å utsette 26. konsesjonsrunde ut 2025. Frp reagerer kraftig.

  – I kveld er det fest i Moskva. Putins regime er de eneste som tjener på at regjeringen og SV nå strammer inn i letingen etter olje og gass. Regjeringen kan umulig ha lært noe som helst av den alvorlige sikkerhetssituasjonen vi står opp i som følge av energipolitikken som er ført i Europa, sier energipolitisk talsperson i Frp Terje Halleland.

  Han mener utsettelsen vil ramme norske arbeidsplasser, verdiskaping og eksport av kritisk viktig energi til Europa.

  Les mer om SVs oljeseier her:

  teaser
  i går 15:28
  Regjeringen enig med SV om statsbudsjettet
 • NTB
  DEL
  Norge kjøper luftvernraketter av Polen

  For første gang kjøper Norge bærbare luftvernraketter til bruk i Hæren. Våpnene skal kjøpes av Polen og leveres neste år.

  Forsvarsmateriell har signert en kontrakt med det polske selskapet Mesko om å kjøpe bærbare luftvernsystemer av typen Piorun. Våpnene koster rundt 350 millioner kroner, opplyser Forsvarsmateriell i en pressemelding.

  – Dette er første gang Norge skal bruke bærbart luftvern av denne typen, og Forsvaret får derfor en viktig kapasitet som de ikke har hatt tidligere. Dette er også første gang vi inngår en større kontrakt med polsk forsvarsindustri, noe som vitner om en positiv utvikling i det norsk-polske forsvarssamarbeidet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

  Det neste året skal Norge skaffe seg flere nye våpen for å håndtere lufttrusler i ulike høyder og avstander, ifølge pressemeldingen. Våpnene fra Polen skal dekke det laveste nivået, og vil kunne skyte varmesøkende raketter mot droner, helikoptre og fly fra bakkenivå og opp til 4.000 meter.