Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Her er gasslekkasjen fra rørledningen: – Dette er sabotasje
27. september kl 15:19Truls Lien, E24
DEL

Det danske forsvaret har tirsdag ettermiddag lagt ut bilder av vannoverflaten der man kan se lekkasjene fra gassrørledningen Nord Stream 2.

Det er oppdaget lekkasjer ved både den eldre gassrørledningen Nord Stream 1 og den nybygde Nord Stream 2 i dansk og svensk farvann, i området ved Bornholm.

Forsvaret i Danmark har også lagt ut en video av gasslekkasjene.

Ifølge det danske forsvaret fører den største lekkasjen til uro i havet i et område på rundt én kvadratkilometer.

Gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 skyldes sabotasje, sier Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

– Vi vet ikke detaljene om det som skjedde i dag, men vi ser klart og tydelig at det var en sabotasjehandling, sier Morawiecki tirsdag.

Han mener denne sabotasjen trolig er begynnelsen på en ny eskaleringsfase av krigen i Ukraina.

Morawiecki går lengre enn sine kolleger i Tysklands og Danmarks regjeringer, som begge har sagt at mye tyder på at det kan stå sabotasje bak, uten å slå det fast.

Det er oppdaget lekkasjer fra gassrørledningene utenfor danske Bornholm. Rørledningene er bygd for å bringe russisk gass til Europa, men ingen av de to er i drift.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  NVE overvåker rasområde i Vennesla gjennom uken

  Rasområdet ved Ravnåsvegen i Vennesla skal overvåkes gjennom uken, etter råd fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder kommunen.

  Området hvor det gikk et jordras før helgen, er blitt undersøkt av geologer. Nedbøren som er meldt i starten av uken, gjør at NVE mener området bør sjekkes hver sjette time, skriver NRK.

  Jordskredet gikk fredag ettermiddag. Massene skal ifølge politiet ha rast ut i en skråning og ut i elva.

 • NTB
  DEL
  Oppgang på asiatiske børser

  Det var stort sett oppgang på asiatiske børser tirsdag etter at det flere steder, ikke minst i Kina, var skarp nedgang dagen før.

  Både i Shanghai og Hongkong endte dagen i pluss. I Hongkong steg Hang Seng-indeksen med 4 prosent til 17.981,31 poeng, mens Shanghai Composite steg med 2,3 prosent til 3.148,17 poeng.

  I Japan ble det imidlertid meldt om en nedgang på 0,5 prosent på Nikkei 225-indeksen, mens Kospi-indeksen i Sør-Korea steg med 0,8 prosent.

  Selv om markedene har vært tynget av helgens demonstrasjoner i Kina, mener analytikere at stemningen vil roe seg ned de neste dagene såfremt ikke protestene trappes opp.

 • NTB
  DEL
  VG: Høyre vil la PST lagre ytringer på nett
  Ine Marie Eriksen Søreide (H), som er leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, vil gi PST nye metoder til å lagre informasjon fra åpne kilder på nett. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Høyre fremmer nå egne forslag i Stortinget for å gi PST adgang til å masselagre informasjon fra åpne kilder.

  Høyre mener at PST må få lov til å lagre, systematisere og analysere større mengder åpent tilgjengelig informasjon fra nettet, som nettavisartikler, åpne offentlige registre, åpne diskusjoner i sosiale medier, kommentarfelt og blogger, skriver VG.

  I forslaget Solberg-regjeringen sendte på høring i oktober 2021, men som Støre-regjeringen foreløpig ikke har fremmet for Stortinget, så man for seg at PST kunne lagre materiale inntil 15 år.

  – Vi er i en krevende sikkerhetspolitisk situasjon. Derfor ønsker vi å gi Politiets sikkerhetstjeneste noen nye hjemler og muligheter til å avsløre trusler mot samfunnet, sier Høyres Ine Eriksen Søreide til avisen.

 • NTB
  DEL
  Republikanere i Arizona nekter godkjenne valget
  Katie Hobbs som er administrasjonssjef i Arizona og nå er valgt til guvernør, truer med søksmål mot et fylke som nekter å godkjenne valget. Foto: Matt York / AP / NTB

  Republikanske tjenestemenn i et landlig distrikt i Arizona nekter å godkjenne valget i november trass i at ingenting tyder på feil i opptellingen.

  Delstatens øverste valgmyndigheter truer nå med å trekke fylket Cochise for retten om de ikke godkjenner resultatet innen fristen. Om ikke, risikerer de tiltale for lovbrudd, og at fylkets stemmer ikke teller med i det endelige resultatet.

  Republikanske tjenestemenn i Arizona og i Cochise har vært under press fra fremtredende republikanere for å avvise resultatet av valg der demokrater har vunnet.

 • NTB
  DEL
  To gårdbrukere tiltalt for grov dyremishandling

  To gårdbrukere fra Sør-Troms må neste år møte i retten, tiltalt for grove brudd på dyrevelferdsloven.

  Ifølge tiltalen skal et titall sauer og noen lam ha lidd i lengre tid frem til mars i år, melder Bladet Vesterålen.

  I tiltalen heter det at de to «unnlot å sørge for at besetningen på sauer og lam hadde tilstrekkelig tilgang til vann, råmelk, melkeerstatning og fôr, slik at flere dyr ble avmagret og/eller døde som følge av avmagring og/eller uttørring.»

  Sauebøndene anklages også for dårlig stell og tilrettelegging.

  – Nyfødte dyr fikk ikke ekstra varme, fôring eller avskjermet liggeplass. Det ble ikke gjennomført regelmessig klipping av ull. Veterinær ble ikke tilkalt i tilstrekkelig grad da dyr ble syke, slik at flere av dyrene led, ble avlivet og/eller døde som følge av manglende behandling, heter det.

  Ingen av forsvarerne har kommentert saken overfor Bladet Vesterålen.

  Midtre Hålogaland tingrett har satt av fem dager til saken som starter 13. februar neste år.

 • NTB
  DEL
  Kanye West ansetter holocaust-fornekter
  Nick Fuentes, som bruker sin plattform til antisemittisk og hvit makt-propaganda, under et arrangement i Michigan i 2020. Sammen med rapperen Kanye West var han til middag hos Donald Trump i Mar-a-Lago i Florida for en uke siden. Foto: Nicole Hester / Ann Arbor News via AP / NTB

  Rapperen Kanye West har tatt med den høyreekstremistiske holocaust-fornekteren Nick Fuentes i sin valgkampstab.

  For bare noen dager siden hadde West, som nå kaller seg Ye, Fuentes med seg på et middagsbesøk hos tidligere president Donald Trump i Mar-a-Lago i Florida. Trump fikk mye tyn for å ha tatt ham imot, men forsvarte seg med at han ikke hadde hørt om ham.

  Den 24 år gamle høyreekstremisten, som var med på stormingen av Kongressen i januar, tar seg fri fra strømmingen av sitt ytre høyreprogram for å bistå med Wests kampanje for å stille som presidentkandidat.

  Han blir da kollega av Milo Yiannopoulos, tidigere redaktør i ultrakonservative Breitbart News og nå ansatt på kontoret til kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene, som har sagt at innretninger i verdensrommet som samler energi fra solen, eid av jødiske bankierer, kan ha vært årsaken til skogbrannene i California.

 • NTB
  DEL
  Femåring kokainforgiftet i Trondheim

  En femåring fikk i forrige uke i seg kokain i Trondheim. Det viste prøver tatt på legevakten natt til fredag.

  – Vi kan bekrefte at minst ett barn under skolealder har fått i seg det som mest sannsynlig er kokain. Vi har mistanke om at et annet barn, en treåring, også har fått i seg stoffet, men det er ikke bekreftet, sier etterforskningsleder Jan Niklas Kjendlie i Trøndelag politidistrikt til Nidaros.

  De to barna ble fraktet til St. Olavs hospital av foreldrene torsdag i forrige uke. Nidaros skriver at de hadde febersymptomer, synsforstyrrelser, kjevebevegelser og var urolige. Ett av barna kastet opp. Resultatet av undersøkelsene gjorde at legene tok kontakt med politiet.

  Barna var hjemme hos en av foreldrene og samboeren da de ble syke. Samboerparet er nå mistenkt for kroppskrenkelse. Etterforskningslederen sier paret stiller seg uforstående til saken, og de sier de ikke vet hvordan barna kan ha fått i seg noe slikt.

  Politiet ransaket boligen til paret etter hendelsen og gjorde et beslag av noe de mener er narkotika. Barnevernet er koblet inn i saken. Ifølge politiet er ikke barna alvorlig skadet.

 • NTB
  DEL
  15 prosent flere døde i Trondheim
  Begravelsesbyråene har mye å gjøre for tiden. Det er ekstremt hektisk, sier et begravelsesbyrå i Trondheim til Adresseavisen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Kø hos begravelsesbyråene skaper utfordringer for pårørende. Antallet dødsfall går kraftig opp, noe som delvis forklares med covid.

  Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 37.200 mennesker har dødd i år – det er drøyt 10 prosent flere enn i samme periode i fjor. I Trondheim har økningen vært på 15 prosent, melder Adresseavisen.

  – Noe skyldes at de store kullene som er født rett etter krigen, begynner å dø. Det døde også litt færre enn normalt under pandemien, så en oppgang er å forvente. Men disse to faktorene kan ikke alene forklare det høye antallet døde. En del forskere mener økningen også skyldes koronarelaterte dødsfall, som FHI nå melder at går opp, sier demograf Anders Sønstebø i SSB til Adresseavisen.

  Så langt i år har det vært 3000 korona-relaterte dødsfall her i landet.

  Daglig leder Lars Svanholm i Svanholm og Vigdal gravferd, sier til avisen at det er ekstremt hektisk for tiden, og forteller at de har problemer med å ta unna alle dødsfallene i Trondheim.

  Han opplyser også at kapasiteten på kjølerommene er sprengt.

  – Dersom trenden fortsetter på nyåret, må vi utvide.

 • NTB
  DEL
  Protester utenfor hjemmet til Kaczynski i Polen
  Polske kvinner demonstrerer foran boligen til Jaroslaw Kaczynski, lederen for det nasjonalistiske Log og rettspartiet, mot det de kaller forakt for kvinner. Foto: Michal Dyjuk / AP / NTB

  Hundrevis av mennesker samlet seg mandag utenfor boligen til Jaroslaw Kaczynski for å protestere mot undergravingen av kvinners rettigheter i Polen.

  Demonstrantene uttrykte sin harme over det nesten totale forbudet mot abort som Kaczynski, lederen for det regjerende Lov og rettspartiet, har stått for. Politiet hindret dem i å komme nærme huset.

  64 år gamle Jolanta Zjawinska, som er folkevalgt i området, sier det er hennes borgerplikt å demonstrere for rettighetene til hennes to døtre og fremtidige generasjoner.

  – I teorien har vi alle rettigheter, men vi har likevel ikke mulighet til å bestemme over vår egen kropp, sier hun.

 • Ole Alexander Saue
  DEL
  Person skal ha avfyrt skudd i Froland i Agder

  Politiet fikk like før 21 mandag kveld melding om person som truet med våpen i Froland i Agder. Det skal også ha blitt avfyrt ett skudd.

  Det melder politiet på Twitter.

  Politiet er til stede med bevæpnet politi og har kontroll på personen.

  – Det hele ble løst på en udramatisk måte, uten at tvangsbruk eller våpen ble brukt. Ingen ble skadet, sier operasjonsleder Linn Andressen til NTB.

 • NTB
  DEL
  Weinstein velger å ikke forklare seg
  Tidligere filmprodusent Harvey Weinstein, her fra Oscar-utdelingen i 2014, står for tiden tiltalt i en rettssak i Los Angeles for overgrep og voldtekter. Fra før av er han dømt i en rettssak i New York. Foto: Jordan Strauss / AP / NTB

  Den tidligere filmmogulen Harvey Weinstein kommer ikke til å avgi forklaring under den pågående rettssaken mot ham i Los Angeles.

  Det opplyste 70-åringens forsvarer, advokat Mark Werksman, i retten mandag ifølge Variety.

  Weinstein er tiltalt for elleve tilfeller av voldtekt og overgrep mot fem kvinner på ulike hoteller i Los Angeles-området mellom 2004 og 2013. Han nekter straffskyld og hevder all seksuell kontakt skjedde med samtykke fra kvinnene.

  Rettssaken startet i midten av oktober og er ventet å vare fram til desember. Flere titalls kvinner har vitnet i rettssaken hittil.

  70-åringen soner fra før en dom i New York etter at han i 2020 ble dømt til 23 års fengsel for overgrep og voldtekt mot en produksjonsassistent i 2006 og ung skuespiller i 2013. Han har siden anket dommen, og i august ble det klart at saken får en ny runde i retten neste år.

  Heller ikke i New York-rettssaken ønsket Weinstein å forklare seg i retten.

  Filmprodusenten ble i sin tid regnet for å være blant Hollywoods mektigste menn, men i oktober 2017 sto en lang rekke kvinner fram og anklaget Weinstein for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt. Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen.

 • Gunnar Kagge
  DEL
  Republikansk senator kritiserer Trump

  «At president Trump er vert for rasistiske antisemitter oppmuntrer andre rasistiske antisemitter. Disse holdningene er umoralske og burde ikke oppmuntres,» skriver senator Bill Cassidy på Twitter.

  Han er republikaner og fra Florida.

  I forrige uke spiste tidligere president Donald Trump middag med artisten Kanye West og den kjente rasisten Nick Fuentes. Begge er markerte antisemitter.

  I ettertid har Trump hevdet at West inviterte seg selv, og at han ikke visste hvem Fuentes er.

  Både Trump og Kanye West har sagt at de stiller som presidentkandidater i 2024. Trump sier at han advarte West, i og med at han ikke har noen sjanse.

 • NTB
  DEL
  Kan bli streik i barnevern- og rusinstitusjoner

  Parat og NHO brøt forhandlingene om «536-avtalen» mandag kveld. Avtalen omfatter flere private omsorgsvirksomheter, inkludert barnevern, rusomsorg og psykiatri.

  Konfliktens kjerne handler om at NHO ikke ønsker å likestille private og offentlige omsorgsvirksomheter når det kommer til lønnstillegg for ubekvem arbeidstid.

  – Vi hadde før forhandlingsstart 21. november et nøkternt håp om enighet, men NHO ønsker ikke å imøtekomme våre krav om en vesentlig heving av lønn og tillegg for ubekvem arbeidstid, sier forhandlingsleder Kjell Morten Aune i Parat.

  De varsler nå at det går mot streik ettersom forhandlingene har brutt sammen uten enighet.

  – Vi må nå vurdere streik som en siste utvei for å få gjennomslag hos NHO, sier Aune og legger til:

  – Det er uholdbart at privatansatte i omsorgsvirksomheter, som i stor grad er finansiert av offentlige midler, skal ha dårligere vilkår enn ansatte i tilsvarende stillinger i offentlige eide virksomheter.

 • NTB
  DEL
  Iransk general: Over 300 drept i demonstrasjonene
  Utstillingen «Eyes on Iran» åpnet mandag i New York City, kunst inspirert av det som foregår i Iran. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

  Over 300 personer er blitt drept i uroen rundt demonstrasjonene som har preget Iran de siste månedene, medgir en iransk general.

  Dødstallene er de første fra offisielt hold, men er lavere enn anslaget fra den USA-baserte organisasjonen Human Rights Activists in Iran (HRAI). Den anslår at 451 demonstranter og 60 personer fra sikkerhetsstyrkene er blitt drept i uroen så langt.

  General Amir Ali Hajizadeh i Revolusjonsgarden kunngjorde mandag at 300 er drept, inkludert «martyrer» – tilsynelatende en referanse til sikkerhetspersonell.

  Iranske myndigheter har lagt store begrensninger på pressedekningen av demonstrasjonene. Statlige medier har ikke gitt et anslag over hvor mange som er drept. Isteden har dekningen vært vinklet på angrep fra demonstrantene mot sikkerhetsstyrkene.

  Iran har vært preget av store demonstrasjoner mot regimet siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september. 22-åringen ble pågrepet for ikke å ha dekket til håret i henhold til koranens forskrifter.

 • NTB
  DEL
  Studenter protesterte mot Xi i Hongkong
  Studenter holder lapper foran ansiktene sine i en demonstrasjon i Hongkong mandag. Foto: Kanis Leung / AP / NTB

  Etter en helg preget av demonstrasjoner i en rekke kinesiske storbyer, demonstrerte noen titalls studenter i Hongkong mot president Xi Jinping mandag.

  Rundt 50 studenter samlet seg ved universitetet i Hongkong. De ropte slagord som «ingen PCR-tester, men frihet!» og «stå imot diktaturet, ikke vær slaver!».

  Flere av dem tente også lys til støtte til alle som de siste dagene har demonstrert mot koronatiltakene.

  Både i hovedstaden Beijing og landets største by Shanghai møtte hundrevis av mennesker frem mandag for å kreve slutt på nedstengingene i helgen. Enkelte ropte også slagord mot det kinesiske kommunistpartiet og krevde at president Xi Jinping går av.

  Slike demonstrasjoner er sjelden kost i Kina, der en kraftig økonomisk vekst tidligere har gitt regimet relativt sterk støtte i befolkningen. Men med koronapandemien og nullsmittestrategien har folks hverdagsliv blitt vanskeligere.

 • NTB
  DEL
  19-åring tilstår masseskyting i Buffalo
  Payton Gendron, her i et fengslingsmøte tidligere i år, tilsto mandag å ha skutt og drept ti personer på et supermarked i Buffalo i USA i mai. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

  Ti svarte amerikanere ble skutt og drept på et supermarked i Buffalo i New York i mai. Den 19 år gamle mannen som ble pågrepet, tilstår nå drapene.

  19 år gamle Payton Gendron erkjente seg skyldig da dommeren spurte han om hvert av de ti drapene da rettssaken begynte mandag. 19-åringen svarte også bekreftende på spørsmål om han drepte dem på grunn av hudfargen deres.

  Gendron er også tiltalt for hatkriminalitet på et føderalt nivå, noe som kan gi dødsstraff. Dette har han imidlertid ikke erkjent straffskyld for.

  Ti personer ble drept og tre såret da gjerningsmannen, iført skuddsikker vest og hjelm, skjøt rundt seg med et halvautomatisk gevær på et supermarked i et svart nabolag i Buffalo 14. mai.

  Den da 18 år gamle mannen la like før skytingen ut et manifest i sosiale medier der han viste til de høyreekstremistiske teoriene om utskiftning av den hvite befolkningen som Anders Behring Breivik og mannen som drepte 50 mennesker i moskeer på New Zealand, sto for.

 • NTB
  DEL
  Gutt påkjørt i Lillestrøm – fører stakk av

  En yngre gutt er påkjørt av en bil ved en butikk på Strømmen i Lillestrøm kommune. Han er ikke alvorlig skadet. Politiet har ikke kommet i kontakt med føreren.

  Det skal ha skjedd rundt klokken 17, og politiet ber føreren om å ta kontakt med dem, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

  Ulykken skjedde i en fotgjengerovergang med Joker-butikken på Strømmen. Gutten er sendt til sykehus.

 • NTB
  DEL
  Fengslet iransk skuespiller løslatt mot kausjon

  En kjent skuespiller i Iran ble pågrepet for en drøy uke siden etter at hun fjernet et hodeplagg som en protest. Nå er hun løslatt mot kausjon.

  Hengameh Ghaziani ble løslatt mandag som følge av en ordre fra påtalemyndigheten, opplyser det statlige nyhetsbyrået IRNA.

  Nyhetsbyrået Tasnim melder at hun ble løslatt mot kausjon. Ghazlani var en av åtte kjente personer i Iran som ble pågrepet for å ha støttet demonstrasjonene i Iran i kjølvannet av dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini.

  Kort tid før 52-åringen ble pågrepet, publiserte hun en video på Instagram der hun fjerner det pålagte hodeplagget i offentligheten. Ghazlani hadde i forkant antydet at hun kom til å bli tatt av politiet.

  Løslatelsen av Ghazlani skjer dagen etter at den fengslede menneskerettsaktivisten Hossein Ronaghi, som har sultestreiket i fengsel, ble løslatt – også han mot kausjon.

 • Siril Thesen
  DEL
  Oslo: Trafikkulykke på E6 utgående skaper kø.

  Nødetatene er på vei til E6 utgående mellom Abildsø og Skulleruddumpa, skriver politiet på Twitter.

  En bil skal ha kjørt på en annen bil bakfra, men det skal ikke være noen personskade.

  Politiet prioriteter å rydde veien da ulykken skaper mye kø.

 • NTB
  DEL
  Finansielle utfordringer i flybransjen tross økt trafikk
  Det er flere flypassasjerer hos Avinor i år sammenlignet med fjoråret. Likevel står flybransjen overfor finansielle utfordringer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Til tross for flere flypassasjerer hittil i år sammenlignet med 2021, står flyselskapene fremdeles i en krevende situasjon etter pandemien.

  Flytrafikken hittil i år målt i antall passasjerer utgjorde 33,2 millioner, som er en økning på nesten to og en halv gang fra samme periode i 2021, opplyser Avinor i en pressemelding.

  Antall kommersielle flyvninger økte med 47 prosent i løpet av de første ni månedene av 2022 sammenlignet med samme periode i fjor.

  Likevel opplyser Avinor at de står i en utfordrende finansiell situasjon. Passasjertallet hittil i år er fremdeles 20 prosent lavere enn i samme periode i 2019.

  – Etter at trafikken tok seg kraftig opp i forrige kvartal, ser vi nå at flytrafikken flater noe ut. Det har også vært utfordringer i Europa spesielt, som har bidratt til at flytrafikken ikke er tilbake på de nivåene den var før pandemien, sier konsernsjef Abraham Foss i Avinor.

  Foss peker også på at driftskostnadene har økt voldsomt, blant annet som følge av økte strøm- og drivstoffpriser.