Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Populært utested i Oslo legges ned
28. september kl 12:12Hilde Lundgaard
DEL
Foto: Øhman, Rolf / Aftenposten

Utestedet Justisen i Møllergata legges ned ved utgangen av året. Statsbygg har kjøpt lokalene i forbindelse med utbyggingen av det nye Regjeringskvartalet. Det skriver eierne i en pressemelding.

Justisen holder åpent frem til 17. desember i år. Det folkekjære serveringsstedet har eksistert i snart 100 år. På nyåret overtar Statsbygg lokalene som ligger vegg-i-vegg med det nye Regjeringskvartalet.

Dette er ikke første gangen Statsbygg overtar Justisens lokaler. I 1982 flyttet Justisen fra Eva Kolstads Gate, da lokalene skulle rives i forbindelse med utvidelsen av Regjeringskvartalet. De siste 40 årene har de holdt til i Møllergata 15, en fredet bygård med mye historie i veggene.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Statsadvokaten vil ikke omgjøre henleggelsen av saken mot Atle Antonsen

  Statsadvokat Ingelin Hauge har besluttet å ikke omgjøre henleggelsen av hatytring-saken mot Atle Antonsen, får NTB bekreftet. Klagene går nå til Riksadvokaten.

  Hauge opplyser til NTB at «saken er sendt Riksadvokaten».

  NTB får fra andre kilder opplyst at hun ikke vil omgjøre beslutningen om å henlegge saken. Både Sumaya Jirde Ali selv og Antirasistisk Senter har klaget på avgjørelsen og anmodet statsadvokaten om omgjøring.

  Dermed er det Riksadvokaten som får det siste ordet i saken

 • Harald Stolt-Nielsen & Magnus Lysberg
  DEL
  Tidligere gjengmedlem dømt til 18 års fengsel
  44-åringen som dømmes til 18 års fengsel, er domfelt en rekke ganger. I løpet av etterforskningen har politiet tatt beslag i flere dyre klokker. Foto: Kripos

  To menn er dømt til henholdsvis 18 og 14 års fengsel for storstilt narkotikaproduksjon og salg i Norge. De dømmes etter den såkalte mafiaparagrafen.

  De dømmes for å ha skaffet over 160 kilo amfetamin og 12,6 kilo hasj. Amfetaminen utgjør rundt 650.000 brukerdoser, avhengig av kvaliteten på stoffet.

  Dommen fra Oslo tingrett peker ut en 44 år gammel mann fra Oslo som en av bakmennene i nettverket, som har koblinger til Nederland og et litauisk miljø på Toten. Han er tidligere domfelt og ble i retten pekt ut som tidligere medlem A-gjengen. Det er han som dømmes til 18 års fengsel.

  Dommen fra Oslo tingrett beskriver 44-åringen som «en helt sentral bakmann i en godt drevet organisasjon.»

  I tillegg til narkotikavirksomhet, er 44-åringen dømt for en rekke tilfeller av hvitvasking og heleri.

  Han må tåle inndragning av totalt 13 millioner kroner.

  - Vi må være tilfreds med at retten kommer til det vi mener er riktig resultat, sier aktor og statsadvokat Carl Fredrik Fari til Aftenposten.

  Det har ikke lyktes Aftenposten å komme i kontakt med de to mennenes forsvarere.

 • Odd Inge Aas
  DEL
  Advarer om mulig kraftkrise i Sverige

  Statsminister Ulf Kristersson holdt fredag formiddag en pressekonferanse. Der advarte han om en alvorlig situasjon i den svenske kraftproduksjonen.

  - Situasjonen er akutt, sa Kristersson.

  Han sier det er høy risiko for strøm-utkobling i Sør-Sverige. Det kan også ramme Norge.

 • NTB
  DEL
  Mistenkelig dødsfall i Indre Østfold – en person siktet
  Kriminalteknikere arbeidet på stedet etter at en person er funnet død i Båstad i Indre Østfold. Politiet betegner dødsfallet som mistenkelig og en person er siktet i saken. Foto: Freddie Larsen / NTB

  En kvinne er funnet død i Båstad i Indre Østfold. Politiet betegner dødsfallet som mistenkelig. En person er siktet i saken.

  Øst politidistrikt melder like over klokken 3 natt til fredag at de klokka 22.40 torsdag kveld ble tilkalt sammen med helsepersonell til en bolig i Båstad. Der ble en person funnet død.

  – Den avdøde er en kvinne i 40-årene og det er en relasjon mellom den siktede og avdøde. Pårørende er varslet om hendelsen. Kvinnen vil bli sendt til Rettsmedisinsk institutt for obduksjon og videre undersøkelser, sier politistasjonssjef Olav Unnestad ved Indre Østfold politistasjon i en pressemelding.

  En person som var i boligen er siktet for å ha forlatt en annen person i hjelpeløs tilstand.

  Olav Unnestad sier at det i løpet av dagen vil bli tatt stilling til om den siktede personen skal framstilles for varetektsfengsling.

  Etterforskning er iverksatt for å belyse dødsårsaken, og hva som har skjedd.

  Kriminalteknikere arbeidet på stedet natt til fredag.

  Omstendigheter på stedet gjør at politiet vurderer dødsfallet som mistenkelig.

 • Odd Inge Aas
  DEL
  Buss kjørte inn i steinmur i Oslo – store skader

  En buss har kjørt inn en steinmur på Vårveien ved Simensbråten i Oslo.

  – Det er en leddbuss som har kjørt over et fortau og inn i en steinmur, sier vaktkommandør Rune Eldstad i 110-sentralen til VG.

  Politiet meldte først at bussen hadde kjørt inn i et tre.

  Nødetatene er på stedet. Det er snakk om materielle skader på bussen, blant annet på bussens front.

  – Bussen skal ha vært uten passasjerer - kun sjåfør. Det er ikke meldinger om at han var fastklemt, men helsetilstanden er uvisst, sier Eldstad.

  Politiet opplyser på Twitter at kun fører er skadet, men opplyser ikke om tilstanden.

  Det er snakk om en av bussene til Ruter. Bussen sperrer hele veien og det er mye kø på stedet. Politiet opplyser at bilberger er på vei.

 • NTB
  DEL
  Barn havnet under bil i Bergen

  Et tre år gammelt barn har havnet under en bil på en parkeringsplass i Bergen. Barnet ble ikke ha blitt kjørt over av bilen og er ikke alvorlig skadd.

  Politiet i Bergen skriver på Twitter at barnet kom under en bil som kjørte i lav fart fredag morgen.

  Barnet er våkent og ved bevissthet. Politiet er på stedet for å kartlegge hendelsesforløpet.

  Ifølge Bergensavisen havnet barnet under bilen i forbindelse med levering i en barnehage. Politiet har vært i kontakt med både barnets mor og føreren av bilen.

  Til Bergens Tidende opplyser politiet at barnet ikke er alvorlig skadd, men sendt til legevakt for sjekk.

 • NTB
  DEL
  IMF hyller Kinas nedskalering av koronatiltak

  Administrerende direktør i Verdens internasjonale pengefond (IMF), Kristalina Georgieva, hyller Kina for å legge bort ambisjonen om å null koronasmitte.

  – Vi ønsker velkommen de avgjørende beslutningene tatt av kinesiske myndigheter – at de rekalibrerer koronapolitikken og skaper vilkår for å få igjen veksten igjen i Kina, sa hun i en pressekonferanse fredag.

  Hun understreket også at Kina gjør en viktig innsats med å vaksinere befolkningen og gjøre antiviral behandling tilgjengelig. Dette mener hun er viktig både for Kinas befolkning og for resten av verden.

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Russisk droneflyer i Kirkenes frifunnet

  En russisk mann i 50-årene er frikjent i Nord-Troms og Senja tingrett etter å ha flydd med drone i Kirkenes i oktober, melder NRK.

  Mannen er den første som frikjennes for å ha flydd over det norske fastlandet.

  Torsdag ble oligarksønnen Andrey Yakunin ble frikjent for å ha flydd med drone på Svalbard.

  Mannen fløy med dronen 13. oktober i Kirkenes. Lørdag 15. oktober ble han fremstilt for varetektsfengsling, og har siden sittet i varetekt.

  Mannen erkjente ikke straffskyld, og mente informasjonen fra norske myndigheter ikke var god nok.

  Mannen forklarte i retten at hans arbeidsgiver, et russisk tilsynsorgan for miljø, teknologi og kjernekraft, betalte for reisen. Mannen sa han har foto og droneflyvning som hobby.

  Det har siden 28. februar 2022 vært flyforbud for russiske flyginger i norsk luftrom. Forbudet gjelder for alle typer flyging, for eksempel kommersielle ruteflyginger, helikopterflyging og flyging med droner.

 • NTB
  DEL
  Britene setter inn militæret for å håndtere mange streiker
  Førjulstiden i Storbritannia blir sterkt preget av en rekke streiker i flere sektorer. Her fra London. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB

  Storbritannias regjering forbereder seg på å sette inn militæret for å hindre at samfunnet lammes av de mange planlagte streikene i desember.

  Folk bør tenke seg godt om før de reiser utenlands i juleferien, var advarselen fra innenriksminister Suella Braverman denne uken. Beskjeden kom etter at det ble klart at rundt tusen ansatte i landets grensekontroll skal streike i åtte dager rundt jul og nyttår.

  Rundt 2.000 soldater fra landets militære er nå i gang med å trenes opp for å kunne trå til i grensekontrollen. Forsvarsdepartementet er også i samtaler med landets offentlige helsetjeneste, NHS, da sykepleiere skal ut i streik to dager i desember.

  Også ambulansesjåfører, postarbeidere, lærere, flyplassansatte, bussjåfører og veiarbeidere er blant de som har planlagt å streike på ulike dager i desember, viser en oversikt fra BBC.

 • Odd Inge Aas
  DEL
  Mann skutt av politiet i Troms. Erklært død.

  En mann i 40-årene er skutt av politiet på en privatadresse på Tennevoll i Lavangen kommune i Troms natt til fredag.

  Det melder politiet selv i en pressemelding.

  Politiet ble tilkalt til stedet for å bistå helsevesenet. Patruljen var framme cirka ti over halv to natt til fredag.

  «På stedet har det oppstått en situasjon, som har ført til at politiet har avfyrt skudd mot mannen som på tidspunktet førte en hjullaster. Nærmere detaljer av hendelsesforløp vil etterforskningen vise», skriver politiet videre.

  De skriver også at politipersonell på stedet skal være uskadet.

  Spesialenheten ble varslet rutinemessig like etter hendelsen.

  – Det vil være spesialenheten som etterforsker saken videre. Spørsmål angående etterforskningen må rettes til dem. Troms politidistrikt har fryst åstedet til spesialenheten ankommer stedet, sier politimester Astrid Nilsen i Troms politidistrikt.

 • NTB
  DEL
  Lula saksøker Bolsonaro for maktmisbruk
  Valgkampstaben til påtroppende president i Brasil, Lula da Silva, har anlagt søksmål mot avtroppende president Jair Bolsonaro for maktmisbruk. Foto: Armando Franca / AP / NTB

  Valgkampstaben til påtroppende president i Brasil, Lula da Silva, har anlagt søksmål mot avtroppende president Jair Bolsonaro for maktmisbruk under valget.

  I tillegg saksøkes Bolsonaros to sønner og hans visepresidentkandidat Walter Braga Netto, melder Reuters. Alle fire saksøkes for å ha forsøkt å påvirke valget ved å gå til angrep mot landets valgsystem og for å forsøke å bygge opp støtte til et militærkupp.

  Bolsonaro saksøkes også for maktmisbruk ved å ha ulovlig gitt økonomiske fordeler til brasilianere under valgkampen. Det skal ha blitt gjort med «den klare intensjon om å sanke stemmer og derfor påvirke brasilianske velgere», ifølge søksmålet.

  De to søksmålene er anlagt i landets valgdomstol og har som mål å hindre de fire fra å stille til valg i fremtiden.

 • NTB
  DEL
  Antallet milliardærer i verden har gått ned
  Det har blitt færre slike som denne karen i verden, viser en oversikt. Antallet dollarmilliardærer var i mars 2022 lavere enn året før. På bildet er Amazon-grunnlegger Jeff Bezos. Foto: Charlie Riedel / AP / NTB

  Antallet milliardærer i verden har skrumpet inn grunnet Russlands krig i Ukraina, stram pengepolitikk, børsfall og Kinas økonomiske vansker, ifølge en oversikt.

  I mars 2022 var det 2668 dollarmilliardærer i verden – 87 færre enn året før, viser oversikten til Sveits' største bank UBS, som er en av verdens største formuesforvaltere.

  Til sammen hadde de 2668 en kumulativ formue på 12,7 tusen milliarder dollar, sammenlignet med 13,1 året før.

  – Både den totale formuen og antallet milliardærer har trolig falt ytterligere siden mars 2022, sier UBS i oversikten.

 • NTB
  DEL
  Mistenkelig dødsfall i Indre Østfold – en person siktet

  En person er funnet død i Båstad i Indre Østfold. Politiet betegner dødsfallet som mistenkelig. En person er siktet i saken.

  Øst politidistrikt melder like over klokken 3 natt til fredag at de klokken 22.40 torsdag kveld ble tilkalt sammen med helsepersonell til en bolig i Båstad. Der ble en person funnet død.

  Etterforskning er iverksatt for å belyse dødsårsaken, og hva som eventuelt har skjedd.

  En person er siktet for å ha forlatt en annen person i hjelpeløs tilstand, opplyser operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NRK.

  Omstendigheter på stedet gjør at politiet vurderer dødsfallet som mistenkelig. En person kjørt til arresten for nærmere undersøkelser og avhør, opplyser politidistriktet.

  Han opplyser at politiet har identiteten til avdøde, men at pårørende ikke er varslet.

 • Thelma Kathinka Klevan / NTB
  DEL
  Brann i blokkleilighet i Fredrikstad under kontroll

  Det brøt torsdag ut brann i en blokkleilighet på Østsiden i Fredrikstad, og det var en stund fare for spredning.

  Politiet meldte om brannen i blokken, som ligger i Lunteveien, litt etter klokken 22 torsdag kveld.

  – Det er full fyr og spredningsfare, skrev 110-sentralen.

  Ved 22.45-tiden kunne politiet opplyse at brannvesenet hadde kontroll på brannen.

  Ifølge Fredriksstad Blad ligger leiligheten i en blokk med fire etasjer.

  Hele blokken på totalt 15 personer er evakuert. Det skrev politiet i Øst på Twitter litt over klokken 23.

  De skrev videre at Fredrikstad kommune sin kriseledelse er i gang med å yte nødvendig hjelp til evakuerte.

 • Lene Skogstrøm
  DEL
  NHO avviser nå at de var på Thoners kundeliste

  Torsdag skrev NRK at de hadde fått bekreftet av kommunikasjonsdirektør Nina Kraugerud Ertzaas i NHO at de var på Kristoffer Thoners kundeliste. Han er Støres nye presserådgiver. Senere torsdag kveld avviser Ertzaas at NHO var på Thoners kundeliste.

  - Thoner var kun i kontakt med oss i forbindelse med NHOs årskonferanse . Vi er ikke på hans kundeliste, skriver Ertzaas i en SMS til VG .

  I forbindelse med NHOs årskonferanse 2022 ble det inngått en kontrakt hvor NHO engasjerte Mc Kinsey til å holde et innlegg. I oppkjøringen til årskonferansen hadde NHO møter, epostutveksling og kontakt med Mc Kinsey. Kristoffer Thoner var McKinseys kontaktperson.

 • NTB
  DEL
  USAs forsvarsbudsjett med milliardstøtte til Taiwan

  Representantenes hus har vedtatt neste års forsvarsbudsjett for USA, som inkluderer flere milliarder dollar i militær bistand til Taiwan.

  Det årlige budsjettvedtaket ble fattet torsdag, men må fortsatt godkjennes av Senatet og president Joe Biden før det formelt er på plass.

  I budsjettet ligger det også en godkjenning av militær bistand til Taiwan på 2 milliarder dollar – drøyt 20 milliarder kroner – årlig de neste fem årene. I tillegg får presidenten fullmakt til å gi øya ytterligere en milliard i støtte i form av opplæring eller militært utstyr fra USAs lagre.

  – Dette vil styrke det militære partnerskapet med Taiwan betraktelig, sier senator Bob Menendez, som leder utenrikskomiteen i Kongressens annetkammer.

  Til sammen er det amerikanske forsvarsbudsjettet på 847 milliarder dollar – en sum som tilsvarer rundt to tredjedeler av det norske oljefondet.

 • NTB
  DEL
  Netanyahu ber om mer tid til å danne ny regjering
  Israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu strever med å få på plass en ny koalisjonsregjering. Nå har han bedt presidenten om å få enda mer tid på seg. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB

  Israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu har bedt landets president om mer tid til å få dannet en ny regjering.

  Netanyahu har opprinnelig frist på seg til 11. desember med å få på plass en ny regjering. Men torsdag ba han president Isaac Herzog om å få fristen forlenget med 14 dager, melder Reuters med henvisning til Netanyahus Likud-parti.

  Regjeringsforhandlingene har trukket i langdrag fordi det ennå ikke er enighet om hvilke ministerposter de ulike partiene i Netanyahus koalisjon skal ha, opplyser Likud.

  Likud har inngått koalisjonsavtaler med flere ultranasjonalistiske og ytre høyre-partier etter valget 1. november.

 • NTB
  DEL
  Røykutvikling stanset flytrafikken i Bodø

  Flytrafikken i store deler av Nord-Norge stanset torsdag kveld på grunn av røykutvikling i et bygg ved Bodø lufthavn.

  Nordland politidistrikt meldte om saken rett etter klokken 21.

  – Melding om røykutvikling fra bygg på Bodø lufthavn. Medført at flytrafikken pr. nå er stengt over store deler av Nord-Norge, skrev operasjonssentralen på Twitter.

  Det dreide seg om røykutvikling i et batteri, og situasjonen kom raskt under kontroll. Flytrafikken ventes å gå som normalt igjen i løpet av kort tid.

 • Lene Skogstrøm
  DEL
  Åpning av Østfoldbanen er utsatt til midnatt

  Det er forsinkelser og innstillinger på grunn av færre spor i bruk mellom Oslo S og Ski. Prognose for åpning kl. 00:00, melder Bane Nor. Opprinnelig var den satt til klokken 21, men det jobbes fremdeles med å reparere kjøreledningen som falt ned i morges og skapte flere timers forsinkelser for folk som måtte vente i kulden.

  Strekningen Kolbotn-Holmlia har færre spor i bruk og togene vil kjøre i kø. Du må regne med forsinkelser og innstillinger, skriver Vy på sine nettsider. Dette skyldes strømproblemer.

  Linje L22 til Mysen og Rakkestad innstilles mellom Skøyen og Ski. Linje L2X innstilles mellom Stabekk og Ski.|Øvrige tog kjører. Linje R20 innstilles mellom Oslo S og Vestby. Togene erstattes med buss.

 • NTB
  DEL
  Angrep mot Danmarks forsvarsdepartement

  Et nettangrep har satt nettsidene til det danske forsvarsdepartementet og flere av forsvarets nettsider ut av drift torsdag.

  Departementet skriver på Twitter at problemene skyldes et tjenestenettangrep (DDoS), som fører til at serverne overbelastes.

  I tillegg til departementets nettsider, er sidene til den danske etterretningstjenesten og Center for Cybersikkerhet slått ut. Tidligere på dagen var også forsvarets nettsider utilgjengelige, men de var oppe igjen ved 19.30-tiden.

  Det ble først antatt at forsvarets nettsider hadde tekniske problemer, før det ble fastslått at det var snakk om et angrep. Forsvarets IT-tjeneste jobber torsdag kveld for å stanse det eksterne angrepet.

  Departementet sier problemene ikke får operative konsekvenser for forsvaret og at de ikke kjenner til andre problemer enn nettsidene som er midlertidig nede.