Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
– Gassrørledningene kan være ødelagt for alltid
i dag kl 13:34av Maria T. Pettrém
DEL

Det mener tyske myndigheter, skriver Reuters.

Saken oppdateres.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Danmark ble ikke advart om mulige trusler

  Den tyske regjeringen ble angivelig advart flere ganger om muligheter for angrep på gassledningene Nord Stream 1 og 2. Det ble ikke den danske regjeringen.

  – Verken jeg eller regjeringen er blitt varslet. Jeg tror heller ikke at denne typen sprengninger er noe man varsler om. Hva det er av diskusjoner i andre land kan jeg selvfølgelig ikke gå inn i, sier den danske forsvarsministeren Morten Bødskov.

  Amerikanske myndigheter har angivelig flere ganger advart Tyskland om muligheten for angrep på underjordiske og undersjøiske gassledninger. Det skal ha kommet en henvendelse fra den amerikanske etterretningstjenesten CIA så sent som for noen uker siden, ifølge tyske Der Spiegel og amerikanske New York Times.

  – Jeg tror det er viktig å huske på at dette ikke er et angrep på dansk infrastruktur. Det er noe som har foregått i internasjonale farvann, sier Bødskov

 • av NTB
  DEL
  PST justerer ned terrortrusselnivået i Norge

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) endrer nå terrortrusselnivå fra nivå 4 høy til 3 moderat.

  Terrortrusselnivået endres fordi situasjonen etter skytingen ved utestedene London Pub og Per på hjørnet i Oslo 25. juni er ytterligere avklart, og en rekke tiltak er iverksatt, skriver PST på sine nettsider.

  Terrortrusselnivå 3 moderat betyr at en eller flere aktører «kan ha evne eller vilje til å gjennomføre terror i Norge».

  Etter skytingen i slutten av juni endret PST terrortrusselnivået til nivå 4 høy. Bakgrunnen var bekymring for planlagte følgehandlinger knyttet til skytingen i Oslo, og potensiell inspirasjonseffekt.

  PST skriver i sin nye trusselvurdering at de har avdekket reaksjoner og sympatierklæringer på angrepet fra både ekstreme islamister og høyreekstremister.

  – Den potensielle inspirasjonseffekten reduseres over tid. Dette utelukker imidlertid ikke at terrorangrep kan fortsette å inspirere andre terrorister mange år etter at de ble utført, heter det.

  De mener imidlertid at det at terrorister blir inspirert av og forsøker å gjenskape deler av andres terrorangrep, hører til normalbildet i et moderat terrortrusselnivå, og at dette tilsier at man ikke skal forbli på trusselnivå 4 høy.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Støre møter pressen om gasslekkasjen 15.30

  Statsminister Jonas Gahr Støre holder en pressekonferanse klokka 15.30 om situasjonen rundt gasslekkasjen i Østersjøen.

  Det er fra før kjent at beredskapen på norsk sokkel er skjerpet etter hendelsen.

  Støre sa tidligere onsdag at det ikke foreligger noen konkret trussel mot norske installasjoner.

  Tirsdag ble det kjent at det har oppstått lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som er bygd for å frakte gass mellom Russland og Tyskland.

  Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen utenfor den danske øya Bornholm, hvorpå begge rørledningene begynte å lekke. I alt er det oppdaget tre lekkasjer. Eksperter mener at eksplosjonene ikke kan skyldes jordskjelv.

  Det har også blitt observert droner ved norske installasjoner i Nordsjøen den siste tiden.

 • av NTB
  DEL
  Øker beredskapen rundt olje- og gassinstallasjoner

  Politiet opplyser at de har satt i verk flere tiltak for å øke beredskapen rundt norske olje- og gassinstallasjoner.

  Allerede etter invasjonen i Ukraina kom det tiltak som skulle øke beredskapen knyttet til petroleumsnæringen, opplyser Politidirektoratet.

  Tiltakene videreføres og forsterkes etter hendelser med eksplosjoner på gassledninger i Østersjøen.

  − Hendelsen i Østersjøen gir grunnlag for å videreføre og forsterke disse tiltakene, uten at vi kan gå nærmere inn og kommentere på enkelttiltak. For politiet handler det om å bidra til å redusere sårbarhet og sikre verdier i en usikker situasjon, sier beredskapsdirektør Tone Vangen.

 • av Hilde Lundgaard
  DEL
  Populært utested i Oslo legges ned

  Utestedet Justisen i Møllergata legges ned ved utgangen av året. Statsbygg har kjøpt lokalene i forbindelse med utbyggingen av det nye Regjeringskvartalet. Det skriver eierne i en pressemelding.

  Justisen holder åpent frem til 17. desember i år. Det folkekjære serveringsstedet har eksistert i snart 100 år. På nyåret overtar Statsbygg lokalene som ligger vegg-i-vegg med det nye Regjeringskvartalet.

  Dette er ikke første gangen Statsbygg overtar Justisens lokaler. I 1982 flyttet Justisen fra Eva Kolstads Gate, da lokalene skulle rives i forbindelse med utvidelsen av Regjeringskvartalet. De siste 40 årene har de holdt til i Møllergata 15, en fredet bygård med mye historie i veggene.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Kreml: Forutsigbart dumt å legge skylden på Russland
  Dmitrij Peskov er talsmann for Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Sergey Guneev via REUTERS/NTB

  Det er forutsigbart og forutsigbart dumt å antyde at Russland har sabotert gassrørledningen Nord Stream, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

  Mandag ble det oppdaget til sammen tre lekkasjer fra Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Gassrørledningene er ment å føre gass fra Russland til Tyskland. Den største eieren er russiske Gazprom.

  Nord Streak 2 er aldri blitt tatt i bruk til å eksportere gass, mens Nord Stream 1 ikke har ført gass til Tyskland siden 31. august. Det har likevel vært gass under trykk i begge gassrørledningene. Denne gassen lekker nå ut i Østersjøen.

 • av NTB
  DEL
  Equinor hever beredskapen i Norge
  Equinor hever beredskapen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Equinor har bestemt seg for å heve beredskapsnivået i Norge. Beredskapen ble hevet natt til onsdag og gjelder alle Equinors anlegg.

  Sikkerhetsoppgraderingen kommer etter at Petroleumstilsynet sendte ut en melding mandag om å utvise årvåkenhet. Det var NRK som omtalte beredskapshevingen først.

  – Det betyr at vi innfører ytterligere sikkerhetstiltak på kontorsteder, offshoreinstallasjoner, landanlegg, forsyningsbaser, helikopterbaser og fartøy i Norge, sier pressetalsmann Eskil Eriksen til NTB.

  Følger utviklingen tett

  Han vil ikke gå nærmere inn på hva slags sikkerhetstiltak det gjelder, eller omfanget av tiltakene.

  – Ettersom dette gjelder hensynet til sikkerheten og effekt av tiltak, ønsker vi ikke å gå mer i detalj om hva tiltakene består i. Vi følger utviklingen tett og har løpende dialog med myndighetene. Det dreier seg om politiet og andre sikkerhetsmyndigheter, sier han.

  Ifølge NRK er det etablert et eget beredskapsteam på prosessanlegget for gass på Kollsnes i Øygarden. Denne enheten består av lokal ledelse og tillitsvalgte, som daglig holder møter for å følge situasjonen. På Equinors oljeraffineri på Mongstad er det også plassert ut vakter, ifølge NRK.

  Mistenker sabotasje

  Tirsdag ble det kjent at det har oppstått lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som er bygd for å frakte gass mellom Russland og Tyskland. Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen utenfor den danske øya Bornholm, hvorpå begge rørledningene begynte å lekke. Det er oppdaget i alt tre lekkasjer. Eksperter mener at eksplosjonene ikke kan skyldes jordskjelv.

  Det er blitt observert droner ved norske installasjoner i Nordsjøen den siste tiden.

 • av NTB
  DEL
  Ordførere i regjeringspartiene møter Støre og Vedum

  Flere ordførere er innkalt til et møte med regjeringen, men har ikke fått vite hva møtet skal handle om.

  Ordførerne møtte Jonas Gahr Støre onsdag klokken 10, melder Stavanger Aftenblad.

  Det dreier seg om et møte mellom Aps ordførernettverk og partiledelsen, bekrefter Statsministerens kontor overfor NTB. Temaet er arbeidet med statsbudsjettet.

  I tillegg skal Senterpartiets ordførere ha et eget møte med Vedum med samme tema.

  Stavanger Aftenblad har snakket med flere ordførere som bekrefter å ha blitt innkalt.

 • av NTB
  DEL
  Durek Verrett vant ikke frem mot Se og Hør i PFU
  Durek Verrett har klaget Se og Hør inn for PFU. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Se og Hør brøt ikke god presseskikk da ukebladet omtalte Durek Verretts helsetilstand i en artikkel i desember i fjor, ifølge PFU.

  Pressens Faglige Utvalg (PFU) er pressens eget klageorgan. Onsdag behandlet de en klage fra Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek.

  Saken handlet om et oppslag på ti sider i Se og Hør 17. desember i fjor, der Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

  Verrett hadde ikke selv medvirket til saken og takket nei da Se og Hør oppsøkte ham på gaten i Los Angeles for å spørre om et intervju.

 • av NTB
  DEL
  Ingen spesifikk trussel mot norsk sokkel
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ankommer i forkant av onsdagens pressekonferanse på Blaafarveværket. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre sier det ikke er fremsatt konkrete trusler mot olje- og gassanlegg på norsk sokkel, men Nato følger situasjonen.

  – Jeg har tatt kontakt med Nato og har orientert om situasjonen, sier Støre til NTB.

  Han understreker at myndighetene i samarbeid med selskapene har høy beredskap på norsk sokkel.

  – De selskapene som driver dette, har ansvaret for sikkerheten i samarbeid med nasjonale myndigheter. Nå har vi forsterket dette samarbeidet gjennom politiet, som også kan hente hjelp fra Forsvaret, med vakthold, å følge med på havet og i luften, sier statsministeren.

  I likhet med Danmark og Sverige har Støre vært i kontakt med både Nato og EU om situasjonen, men det har så langt ikke vært aktuelt å spørre om hjelp.

  – Nei, vi har ikke sett behov for det. Vi har ikke informasjon om noen spesifikk trussel mot Norge, la oss understreke det, sier Støre.

  Han sier både norske myndigheter og Nato selvsagt følger situasjonen nøye.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Klatreprofil funnet død
  Hilaree Nelson er funnet død. Her med sin partner James Morrison i 2018. Foto: Niranjan Shrestha / AP / NTB

  Hilaree Nelson (49) er funnet død etter at hun ble meldt savnet på vei ned fra toppen av fjellet Manaslu i Nepal.

  Lederen av leteaksjonen, Jiban Ghimire, opplyser til AFP at Nelson ble funnet onsdag etter et helikoptersøk.

  Nelson ble meldt savnet for to dager siden.

  Manaslu er 8163 meter høyt og er verdens åttende høyeste fjell. Nelson skal ha forsøkt å kjøre ned på ski.

  Samme dag som Nelson forsvant, var det et snøskred på Manaslu. Fjellklatrer Anup Rai døde, og titalls andre ble skadet, men senere reddet.

  Amerikanske Nelson ble første kvinne til å nå to topper på over 8000 meter (Everest og Lhotse) i løpet av 24 timer. Det klarte hun i 2012.

  Den norske klatreren Kristin Harila nådde toppen av Manaslu den 22. september. Hun nådde toppen sammen med to nepalske klatrere.

  Hun nådde dermed den 12. av 14. topper over 8000 meter, som hun har mål om å bestige i løpet av mindre enn et år.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig fall for oppdrettsselskaper på børsen

  Regjeringens skattepakke for oppdretts- og kraftnæringen førte til et kraftig fall på Oslo Børs etter åpning onsdag. Oppdrettsselskapene stuper.

  Hovedindeksen falt med over 3,4 prosent etter åpning onsdag, og særlig lakseoppdrettsselskapene falt etter regjeringens nyhet om skattepakken.

  Grieg Seafood og Lerøy Seadood falt begge over 14 prosent. Mowi falt nesten 11 prosent. Handelen i Salmar ble stanset automatisk, melder E24.

  Nedgangen på børsen følger også nedgangen på de asiatiske børsene.

 • av NTB
  DEL
  NHO om skattepakken: – Dramatisk
  NHO-direktør Ole Erik Almlid er ikke imponert over regjeringens nye skattepakke for kraft- og havbruksnæringene. Foto: Carina Johansen / NTB

  Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener regjeringens nye skattepakke for kraft- og havbruksnæringene er feil medisin. Heller ikke Sjømat Norge er fornøyd.

  – Det er dramatisk at regjeringen innfører så store skatteendringer. Det norske bedrifter trenger nå, er forutsigbarhet. I stedet innfører regjeringen en omveltning på rundt 33 milliarder kroner som kommer på toppen av allerede høye skatter for næringslivet, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

  Han sier de nye skattene går ut over investeringsevnen i viktige bransjer, og at skatten på kraftproduksjonen kan bety mindre fornybarinvesteringer.

  – Slukker lysene langs kysten

  Bransjeforeningen Sjømat Norge er også svært misfornøyd med skattepakken, som innebærer grunnrenteskatt på havbruk.

  – Jeg er sjokkert over at regjeringen slukker lysene langs kysten, og det med en finansminister fra Senterpartiet på post, sier direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge til Nettavisen.

  Han sier ingen andre land har en slik skattlegging, og at det vil føre til utfasing av investeringer fra Norge.

 • av Torkjell Trædal / Thomas Olsen
  DEL
  Turbuss står fast på E6 inn mot Oslo

  En turbuss har kjørt seg fast i en motorveibru ved Nedre Lindeberg i Oslo. Den skal stå fast ved siden av E6 på vei inn mot Oslo nordfra. Politiet skal ikke være på stedet ennå.

 • av NTB
  DEL
  130.000 husholdninger i økonomisk trøbbel
  En av tolv husstander oppgir at de enten står over måltider, oppsøker matstasjoner eller kontakter Nav for å få hjelp til å betale for mat. Her fra Frelsesarmeens distribusjonslager på Grünerløkka. Arkivfoto: Foto: Lise Åserud / NTB

  Rundt 5 prosent av husstandene i Norge er i alvorlige økonomiske vanskeligheter, viser en ny rapport. Ytterligere 11 prosent sliter økonomisk.

  Nesten alle må tilpasse seg høyere priser, og for noen står valget mellom strømregningen og mat, viser den nye Sifo-rapporten som bygger på to datainnsamlinger i 2022.

  Det siste året har nesten sju av ti husholdninger måttet gjøre tiltak for å få endene til å møtes. En av tolv husstander oppgir at de enten står over måltider, oppsøker matstasjoner eller kontakter Nav for å få hjelp til å betale for mat.

  – Dette er utvilsomt en større krise enn den vi så under koronapandemien, sier Sifo-forsker Christian Poppe.

  I august 2022 befinner 130.000 husholdninger (5 prosent) seg i alvorlige økonomiske vanskeligheter. Ytterligere 280.000 (11 prosent) sliter økonomisk. Dette er en dobling fra året før.

  – Andelen økonomisk trygge hushold har falt fra to tredeler til i underkant av 50 prosent for første gang siden vi begynte å måle økonomisk trygghet, sier Poppe.

 • av NTB
  DEL
  EU: Nord Stream-lekkasjene en «bevisst handling»

  EUs utenrikssjef Josep Borrell mener lekkasjene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 er forårsaket av en bevisst handling.

  Han uttrykker dyp bekymring for lekkasjene og har bedt om en etterforskning.

  – All tilgjengelig informasjon tyder på at disse lekkasjene er resultatet av en villet handling, sier han i en uttalelse.

  Begge rørledningene begynte å lekke mandag. Lekkasjene er registrert på tre ulike steder utenfor den danske øya Bornholm.

 • av NTB
  DEL
  Vannkraftkommuner skal få 3 milliarder mindre i tilskudd
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la fram forslag om trekk i tilskuddene til kraftkommuner på en pressekonferanse på Blaafarveværket. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Regjeringen foreslår et ettårig trekk i rammetilskuddet til kommuner og fylkeskommuner med inntekt fra konsesjonskraft.

  Forslaget innebærer et ettårig trekk i rammetilskuddet på til sammen 3 milliarder kroner fra kommuner og fylkeskommuner i områder med høyest strømpriser, altså Østlandet, Sørlandet og Vestlandet.

  For å få en rimelig fordeling av trekket vil kommunene og fylkeskommunene fram til fram til 1. desember gi kunne rapportere inn hvordan konsesjonskraften er disponert. Basert på innsendt informasjon fastsetter regjeringen den endelige fordelingen.

  Verdien av konsesjonskraften i områdene med høye strømpriser anslås til om lag 13 milliarder kroner i 2022 og 11 milliarder i 2023 – opp fra 4 milliarder i 2021. Beregningen er gjort ut fra prisanslag fastlagt i begynnelsen av august i år.

  Heidi Greni, som er kommunalpolitisk talsperson for Senterpartiet sier vi står i en ekstraordinær situasjon der inntektene til kraftkommunene øker fra fire milliarder i fjor, til 13 milliarder i år og 11 milliarder neste år.

  – Med omfordelingen på tre milliarder i de sørligste prisområdene vil kraftkommune fortsatt oppleve minst en dobling fra i fjor. Samtidig får andre kommuner som ikke har kraftproduksjon men opplever enorm kostnadsvekst, et bidrag til å dekke disse. Dette er viktig for å hjelpe utsatte kommuner med å bevare tjenester og samtidig bevare legitimiteten til dagens inntektssystem, sier Greni.

  – Dette er et ekstraordinært grep regjeringen nå tar, ikke en varig endring i inntektssystemet til kommunene, understreker hun.

 • av NTB
  DEL
  Video viser hva som skjedde da mann ble skutt av politiet i Alver
  Politiet løsnet skudd mot en mann under en politiaksjon i Knarvik i Nordhordland. Foto: Marit Hommedal / NTB

  En overvåkingsvideo viser ifølge Spesialenheten hendelsesforløpet da en mann ble skutt av politiet ved Nordhordland legevakt i Knarvik sist helg.

  Politiet løsnet like etter midnatt fredag skudd mot mannen i 20-årene, som ikke ble alvorlig skadet. En tjenestemann har rutinemessig status som mistenkt i saken. To polititjenestemenn har forklart at mannen truet med en kniv.

  Etterforskningsleder Thomas B. Arntsen i Spesialenheten sier til Bergens Tidende at videoopptakene bekrefter dette.

  – Han beveger seg mot politiet med kniven. Jeg vil ikke gå i detalj, men han har i hvert fall kniven fremme og går mot politiet, sier Arntsen.

  – Videoen er veldig tydelig og viser det hele, både politi og fornærmet, forut for og ved selve hendelsen, sier han.

 • av NTB
  DEL
  USA erkjenner å ha drept i alt tolv sivile i verden i fjor

  I en ny rapport fra Pentagon erkjenner det amerikanske militæret å ha totalt drept rundt tolv sivile personer i verden i 2021, alle i Afghanistan.

  I tillegg ble om lag fem sivile såret som et resultat av amerikanske militæroperasjoner, heter det i rapporten. Deler av rapporten er unntatt offentligheten.