Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
NVE: Droner observert ved norske kraftinstallasjoner
28. september kl 22:04NTB
DEL
NVE melder om en økning i observasjoner av droner i nærheten av norske kraftinstallasjoner.

NVE melder om observasjoner av droner i nærheten av norske kraftinstallasjoner, men de øker ikke internt beredskapsnivå for norske kraftsystem.

Observasjonene er meldt inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gjennom Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO), som omfatter rundt 170 kraft- og nettselskap, skriver Europower.

– Det er meldt inn og observert ting som man ikke opplever helt normalt i perioden. Vi ser at det er stor årvåkenhet i bransjen, sier NVEs seksjonssjef for beredskap, Eldri Holo, til nettstedet.

Beredskapssjefen vil ikke kommentere hvor, når eller hvor mange ganger droner er observert ved norske kraftinstallasjoner.

– Det har vært observasjoner av biler og folk med kamera. Det er kortversjonen. Folk som oppfører seg litt rart, eller som man vurderer å oppføre seg rart, sier hun.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har bistått NVE og konkretisert hva slags type observasjoner som kan defineres som mistenkelig aktivitet, og hva kraft- og nettselskapene bør levere videre til myndighetene.

Holo understreker at observasjoner ikke er det samme som om at noe faktisk mistenkelig har funnet sted.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Død person funnet i Stavanger

  Søndag formiddag fant forbipasserende en døde person ved Hindalsdammen på Vaulen i Stavanger kommune. Det er ikke mistanke om at noe kriminelt har skjedd.

  – Politiet er på stedet for å foreta nødvendige undersøkelser, men pr. nå er det ikke opplysninger som tilsier at vedkommende har vært utsatt for en straffbar handling, skriver Sørvest politidistrikt i en pressemelding.

  Av hensyn til pårørende ønsker de ikke å kommentere saken ytterligere.

 • NTB
  DEL
  Lyngbrannen i Åfjord er under kontroll
  Personer fra 17 hus og hytter ble evakuert på grunn av brannen lørdag. Foto: Morten Braseth / NTB

  Lyngbrannen i Roan i Åfjord kommune er under kontroll. Senere i dag blir det besluttet om de evakuerte beboerne kan flytte hjem.

  Minst 27 beboere fra 17 hus og hytter ble evakuert lørdag på grunn av brannen.

  Søndag har mannskaper fløyet over området med termiske kameraer for å finne ut om beboerne kan reise hjem. Denne beslutningen vil kommunen, brannmannskaper og politiet ta søndag formiddag, opplyser rådmannen i Åfjord til NTB

  – Vi vil være der utover dagen til det er helt sikkert at det ikke er noe varme, sier operasjonsleder Rune Brandmo i Trøndelag politidistrikt.

  Lørdag kveld sa brannmannskapene at de hadde kontroll på brannen så lenge vinden ikke snudde. 110-sentralen opplyser søndag at vindforholdene har spilt på lag med brannmannskapene.

 • NTB
  DEL
  Nytt dødsoffer etter bombe i Jerusalem

  En av de sårede etter bombeangrepet mot to bussholdeplasser i Jerusalem tidligere i uken døde lørdag. Dermed har angrepet krevd to liv.

  Personen som døde i helgen, var en av 28 personer som ble såret sist onsdag. En 16 år gammel gutt døde onsdag.

  Statsminister Yair Lapid uttrykker sin medfølelse med de pårørende på Twitter og forteller at helsepersonell jobbet med den skadede pasienten helt til han døde.

  Det er fortsatt ikke klart hvem som plantet de to bombene, og ingen har tatt på seg ansvaret.

 • NTB
  DEL
  Politiet: Stadig flere mindreårige selger hasj i Christiania

  Politiet i København sier de ser flere mindreårige som selger hasj i bodene i fristaden Christiania. Tenåringer ned i 15-årsalderen er pågrepet for salg.

  Siden 1. november er 17 mindreårige siktet for salg av rusmidler i den berømte og beryktede bydelen, viser en oversikt fra politiet som avisen Berlingske har fått innsyn i.

  Politiet mener det er en ny trend at tenåringen står i bodene i Pusher Street og har forbindelser til organisert narkotikasalg styrt av gjenger og motorsykkelklubber.

  – Dette tegner et bilde av at ingen lenger holde i bremsen. Tidligere ville lokalbefolkningen grepet inn og kjeftet på dem, men nå kan vi konstatere at 15-16-åringer står i bodene uten at det skjer noe, sier politiinspektør Tommy Laursen.

 • NTB
  DEL
  Indisk mann brente seg til døde i språkprotest

  En eldre mann i den sørindiske delstaten Tamil Nadu tente på seg selv i protest mot regjeringspartiets planer om å innføre hindi som språk i hele landet.

  Språk er et sensitivt tema i India, der det snakkes flere hundre språk og dialekter, mens det gamle kolonispråket engelsk er hovedspråket for de nasjonale myndighetene. Delstatsmyndighetene bruker i hovedsak regionale språk.

  Statsminister Narendra Modi, en hindunasjonalist, har omtalt bruken av engelsk som «slavementalitet» og har fremmet bruken av indiske språk. Motstandere anklager Modi for å ville tvinge hindi på dem.

  Dette har særlig skapt sinne i sør, der de fleste språkene tilhører en helt annen språkfamilie.

  – Til Modi-regjeringen: Slutt å tvinge på oss hindi. Hvorfor må vi velge hindi fremfor tamil med sin rike litteratur. Det vil påvirke ungdommens fremtid, sto det på en plakat 85 år gamle M.V. Thangavel hadde med seg da han søndag helte bensin over seg selv og tente på, opplyser politiet i byen Salem.

 • NTB
  DEL
  Venter storm på Vestlandet

  I dag ventes det liten til full storm fra sørøst på Vestlandet. Kraftigst vind blir det på fjellet og i kyststrøkene.

  – Vinden avtar i kveld. Men vis aktsomhet om du skal ferdes ute i dag, skriver meteorologene på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Tengs-saken: En uke til det avgjørende beviset
  Funnstedet på Sund ved Kopervik på Karmøy der 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept i mai 1995. Neste uke DNA-eksperter vitne i retten. Sentralt er det Y-kromosomet fra den tiltalte 52-åringen som ble funnet på strømpebuksen til den drepte jenta. Foto: Heiko Junge / NTB

  Åtte sakkyndige skal i ilden når retten i Haugesund neste uke starter gjennomgangen av DNA-beviset som knytter 52-åringen til Birgitte Tengs.

  – Vi kommer til å høre mye om oversmitting, fare for kontaminasjon, og når bevis skal sikres, sier advokat Stian Bråstein, den ene av forsvarerne for den tiltalte 52-åringen, til NTB.

  I en hel uke skal tidligere og nåværende sakkyndige og DNA-eksperter forklare seg i Tengs-rettssaken.

  – Vi sa allerede i innledningsforedraget at hovedbeviset i denne saken, og det eneste som kan felle tiltalte, er DNA-beviset, uttalte statsadvokat Thale Thomseth til NTB tidligere under saken.

  Helt i kjernen av saken mot den 52 år gamle Karmøy-mannen som sitter tiltalt for drapet på Birgitte tengs i 1995, er et ørlite fragment av DNA. Det biologiske materialet, som påtalemyndigheten mener er hudceller, skal ha blitt avsatt øverst oppe på 17-åringens strømpebukse med en blodig finger.

 • NTB
  DEL
  Kongo planlegger valg om drøyt et år
  President Felix Tshisekedi har allerede varslet at han ønsker å stille til valg for en ny periode. Valget i Kongo skal etter planen holdes 20. desember neste år. Arkivfoto: Jason DeCrow / AP / NTB

  Kongo skal holde presidentvalg 20. desember 2023, opplyser landets valgkommisjon.

  Kunngjøringen kommer etter at opprørere i den urolige østlige delen av landet har rykket frem og drevet titusener fra hus og hjem.

  – Vedvarende usikkerhet i deler av landet vil gjøre det utfordrende å gjennomføre et fritt, åpent og demokratisk valg, sier kommisjonen videre.

  Presidentvalg i Kongo holdes samtidig som valg på nasjonalforsamling og lokal- og regionalvalg. Den som blir valgt til president i desember neste år, innsettes i januar 2024.

  Felix Tshisekedi ble landets president i 2019 i det som ble den først fredelige maktoverdragelsen i landets historie. Tshisekedi tok over etter 8 turbulente år med Joseph Kabila ved makten. Presidenten har allerede varslet at han kommer til å stille til valg for en ny periode.

 • NTB
  DEL
  Kim viser frem datteren igjen
  Kim Jong-un og datteren Kim Ju-ae fotografert foran det som skal være en Hwasong-17-rakett. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP / NTB

  For andre gang på få dager har Nord-Koreas leder Kim Jong-un vist frem sin datter, denne gangen i et møte med rakettingeniører.

  I nordkoreanske medier omtales datteren som Kims «mest elskede» barn, noe som skaper spekulasjon om hun er hans utpekte etterfølger som allerede nå forberedes på oppgaven.

  Datteren er trolig Kims andre barn. Hun heter Ju-ae og er trolig ni eller ti år gammel. Hun ble først vist frem for publikum forrige helg da hun sammen med faren overvar oppskytingen av en interkontinental ballistisk rakett.

  Søndag var hun med på gruppebilder sammen med faren, rakettingeniørene, teknikere, tjenestemenn og andre som er involvert i utviklingen av Hwasong-17-raketten.

  – Dette er virkelig ganske spesielt. Bildet av Kim Ju-ae sammen med sin far mens de tiljubles av teknikere og forskere som arbeider med rakettoppskytingen, støtter ideen om at hun nå posisjoneres til å bli en potensiell etterfølger, sier Ankit Panda ved Carnegie-stiftelsen for internasjonal fred.

  Hun tror ikke det er tilfeldig at begge hennes første opptredener har vært i forbindelse med strategiske atomvåpen, som er Nord-Koreas viktigste forsvar.

 • NTB
  DEL
  Kontroll på lyngbrann i Ålesund

  Brannmannskapene har fått kontroll over lyngbrannen i Skarbøvika i Ålesund. Politiet mistenker at fyrverkeri kan ha ført til brannen.

  Ti boligenheter er evakuert som følge av brannen som politiet meldte om rett etter klokken 23 lørdag kveld.

  Politiet i Møre og Romsdal skriver på Twitter at brannen overvåkes kontinuerlig for å se om det er behov for å evakuere flere boligenheter.

  Politiet oppfordrer beboere i nærområdet til å holde dører og vinduer igjen og slå av ventilasjonsanlegg som det ikke er nødvendig å ha på.

  Det er cirka 70 meter til bebyggelsen fra brannen.

 • NTB
  DEL
  Imran Khans parti trekker fra folkevalgte forsamlinger
  Imran Khan taler til sine tilhengere i Rawalpindi. Han varsler at partiet hans trekker seg ut av folkevalgte forsamlinger, og han varsler at protestmarsjen han har ledet, ikke skal fortsette til Islamabad. Foto: Anjum Naveed / AP / NTB

  Pakistans tidligere statsminister Imran Khan sier at hans parti skal trekke seg ut av alle folkevalgte forsamlinger i landet.

  Khan kom med kunngjøringen da han viste seg offentlig lørdag for første gang siden han ble såret i et angrep tidligere denne måneden.

  Han ble kastet som statsminister i en mistillitsvotering i april, som han hevder var ulovlig. Han er nå i opposisjon og krever nyvalg.

  Khan innledet en protestmarsj fra Lahore til Islamabad i forrige måned som ledd i hans kampanje for nyvalg, men måtte trekke seg fra marsjen etter at han ble såret i et angrep på bilen hans.

  Lørdag kveld sluttet han seg til marsjen igjen i Rawalpindi, og i en tale til titusener av tilhengere kunngjorde han at hans parti Tehreek-e-Insaf trekker seg ut av det han kalte et korrupt system.

  Samtidig sa han at han ikke lenger mener at marsjen skal fortsette til Islamabad på grunn av kaoset det kunne utløse til skade for landet.

 • NTB
  DEL
  Mann skutt og drept i Oslo – politiet leter etter gjerningsperson
  Politipatruljer ved stedet der en ung mann ble skutt og drept på Grønland i Oslo tidlig søndag morgen. Foto: Javad Parsa / NTB

  En mann ble skutt og drept like ved Grønland T-banestasjon tidlig søndag morgen. Ingen er ennå pågrepet for skytingen.

  En person skal ha blitt sett løpende fra stedet.

  Mannen som ble skutt, ble først ivaretatt av helsepersonell på stedet, men erklært død etter kort tid.

  – Vi har tidlig på stedet og fant en mann som var skutt og med skader som ikke var forenlig med liv, så han ble tidlig erklært død. I ettertid har vi jobbet med mye mannskap ute i området rundt Grønland/Brugata i søk etter beskrevne personer, sier politiets innsatsleder Rune Hundere til NTB.

  Les mer her

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  10 boliger evakuert på grunn av brann i Ålesund

  10 boliger er blitt evakuert i Ålesund som følge av lyngbrann. Det opplyser Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

  Lyngbrannen er i Skarbøvika ved Olsfjellet, som ligger ved nedkjøringen mot Atlanterhavsparken, opplyser politiet.

  Det skal være rundt 70 meter fra brannen til bebyggelsen, ifølge politiet.

  «Det brenner fortsatt godt i terrenget. Det er gult nivå på skogbrannfare.», skriver politiet på Twitter.

  Det er ikke meldt om personskade. Det jobbes med å holde kontroll på brannen fra nødetatene.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Aurora vant årets P3-pris
  Artisten Aurora vant årets P3-pris. Her avbildet under Øyafestivalen i sommer. Foto: Heiko Junge

  Aurora Aksnes, kjent under artistnavnet Aurora, vant årets P3-pris under NRKs prisutdeling P3 Gull lørdag kveld.

  P3-prisen går til en artist, et band eller produsenter som har betydd mye for norsk musikk over en lang periode.

  Karpe sikret seg to priser under utdelingen. De vant «Årets låt» og ble kåret til årets artist.

  P3 Gull er en årlig musikkfest hvor NRK hedrer den aller beste P3-musikken.

 • NTB
  DEL
  Rapper stilt for retten for støtte til demonstranter i Iran

  En iransk rapper som ble pågrepet for støtte til protestene i kjølvannet av Mahsa Aminis død, risikerer dødsstraff, ifølge familien.

  Toomaj Salehi ble stilt for retten bak lukkede dører lørdag. Han ble pågrepet i oktober etter å ha kritisert regimet og vist støtte til demonstrantene som protesterer mot prestestyret, ifølge menneskerettsgrupper.

  – Dissident-rapperen Toomaj Salehi hadde sin første dag av sin såkalte rettssak i dag i Teheran, uten en selvvalgt advokat, tvitrer Center for Human Rights in Iran, som har kontor i New York.

  Salehi er en kjent person fra Irans hiphopscene. Livet hans er nå i alvorlig fare, advarer familien hans på Twitter. De påpeker at han anklages for «fiendskap mot gud» og «korrupsjon på jord» – tiltalepunkter som i den islamske straffeloven kan straffes med døden.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Fyrverkeri i Oslo lørdag kveld

  Klokken 22:55 vil det bli fyrt opp fyrverkeri fra en lekter utenfor Bjørvikautstikkeren i Oslo. Det melder 110-sentralen i Oslo på Twitter.

  Oslo politidistrikt skriver på Twitter at alle tillatelser er i orden.

  Fyrverkeriet vil vare i tre minutter.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  DEL
  Kjørte mot kjøreretningen i Operatunnelen

  Politiet i Oslo stanset lørdag kveld en bilist som hadde kjørt i feil kjøreretning i Operatunnelen i Bjørvika, melder etaten på Twitter.

  – Bilisten var på vei ned i tunnelen fra påkjøringsfeltet ved Børsen. Der snudde vedkommende og kjørte opp igjen, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til Aftenposten.

  Bilen var nær ved å frontkollidere med en annen bil som var på vei ned i riktig kjøreretning.

  Senere ble bilisten stanset av politiet på E18 ved Holmen. Førerkortet ble beslaglagt.

  – Bilisten hadde gjort mange dårlige vurderinger på én gang, begrunner Iversen.

  Tidligere denne måneden mistet en ung kvinne livet etter en kollisjon i den samme tunnelen.

  En bil med fem personer kom kjørende i feil kjøreretning i et av avkjøringsløpene. Fører av bilen er siktet for uaktsomt drap.

 • NTB
  DEL
  Aftonbladet: EU-forslag kan doble snus-prisen i Sverige

  EU vil tvinge Sverige til å øke avgiften på snus så kraftig at prisen kan bli doblet, ifølge et lekket dokument som Aftonbladet omtaler.

  Den svenske avisen beskriver lørdag et «hemmelig, lekket» forslag fra EU-kommisjonen i Brussel om tobakksavgiften. Forslaget skal offentliggjøres i starten av desember og deretter diskuteres og vurderes av EUs medlemsland.

  Dersom forslaget blir realisert, vil en boks løssnus kunne koste over 120 svenske kroner, over en dobling i forhold til dagens pris, skriver Aftonbladet. For porsjonssnus kan det være snakk om en prisøkning på 34 kroner boksen.

  Snus ble forbudt i EU i 1992, men Sverige fikk unntak.

 • NTB
  DEL
  T-banefører tiltalt for fyllekjøring

  En T-banefører er tiltalt for å ha kjørt T-banen mens han var påvirket av alkohol.

  Avisa Oslo skriver at politiet ble tilkalt til Tøyen T-banestasjon i september da noen mistenkte at føreren var ruset.

  Da føreren måtte blåse i politiets alkometer, ble promillen målt til 1,7.

  Dermed må han møte i Oslo tingrett i januar, tiltalt for overtredelse av Jernbanelovens paragraf tre. Paragrafen forbyr å føre «rullende materiell med en promille høyere enn 0,2».

  Strafferammen for fyllekjøring med tog er bøter eller fengsel inntil ett år.

  Politiet i Oslo varsler at de vil kreve T-baneførerens førerkort inndratt etter hendelsen.

 • NTB
  DEL
  Verdens lengstsittende president gjenvalgt
  Teodoro Obiang Nguema Mbasogo har vært president i 43 av sine 80 leveår, etter at han styrtet onkelen sin i et kupp i 1979. Arkivfoto: Ludovic Marin / AP / NTB

  Ekvatorial-Guineas president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo er gjenvalgt for en sjette periode. Han fikk 94,9 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen.

  Obiang er den sittende presidenten i verden som har hatt makten lengst, og det lå an til at han skulle få enda en sjuårsperiode etter valget forrige helg.

  Valgkommisjonen kunngjorde de endelige resultatene lørdag og hevdet samtidig at valgdeltagelsen endte på 98 prosent.

  Ved forrige valg i 2016 endte Obiang opp med 93,7 prosent av stemmene, ifølge de offisielle resultatene.

  Obiang tok makten i et kupp i august 1979 mot sin egen onkel.