Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Droner observert ved dansk gassfelt i Nordsjøen
29. september kl 18:03NTB
DEL

Energiselskapet TotalEnergies opplyser at det onsdag ble observert uautorisert droneaktivitet ved gassfeltet Halfdan B i Nordsjøen.

– Vi kan bekrefte at det har vært observasjoner av uautorisert droneaktivitet ved Halfdan B olje- og gassfeltet i Nordsjøen 28. september, opplyser TotalEnergies til den danske avisen Ekstra Bladet.

Det er ikke kjent hvor mange droner som ble observert, eller hva de foretok seg.

TotalEnergies opplyser at de har orientert danske myndigheter om hendelsen.

Det er også rapportert om minst seks observasjoner av uidentifiserte droner innenfor sikkerhetssonen til oljeplattformer på norsk sokkel den siste tiden, og Sørvest politidistrikt har startet etterforskning.

Equinor og flere andre olje- og gasselskap har hevet beredskapen på alle sine anlegg i Norge

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Aftonbladet: EU-forslag kan doble snus-prisen i Sverige

  EU vil tvinge Sverige til å øke avgiften på snus så kraftig at prisen kan bli doblet, ifølge et lekket dokument som Aftonbladet omtaler.

  Den svenske avisen beskriver lørdag et «hemmelig, lekket» forslag fra EU-kommisjonen i Brussel om tobakksavgiften. Forslaget skal offentliggjøres i starten av desember og deretter diskuteres og vurderes av EUs medlemsland.

  Dersom forslaget blir realisert, vil en boks løssnus kunne koste over 120 svenske kroner, over en dobling i forhold til dagens pris, skriver Aftonbladet. For porsjonssnus kan det være snakk om en prisøkning på 34 kroner boksen.

  Snus ble forbudt i EU i 1992, men Sverige fikk unntak.

 • NTB
  DEL
  T-banefører tiltalt for fyllekjøring

  En T-banefører er tiltalt for å ha kjørt T-banen mens han var påvirket av alkohol.

  Avisa Oslo skriver at politiet ble tilkalt til Tøyen T-banestasjon i september da noen mistenkte at føreren var ruset.

  Da føreren måtte blåse i politiets alkometer, ble promillen målt til 1,7.

  Dermed må han møte i Oslo tingrett i januar, tiltalt for overtredelse av Jernbanelovens paragraf tre. Paragrafen forbyr å føre «rullende materiell med en promille høyere enn 0,2».

  Strafferammen for fyllekjøring med tog er bøter eller fengsel inntil ett år.

  Politiet i Oslo varsler at de vil kreve T-baneførerens førerkort inndratt etter hendelsen.

 • NTB
  DEL
  Verdens lengstsittende president gjenvalgt
  Teodoro Obiang Nguema Mbasogo har vært president i 43 av sine 80 leveår, etter at han styrtet onkelen sin i et kupp i 1979. Arkivfoto: Ludovic Marin / AP / NTB

  Ekvatorial-Guineas president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo er gjenvalgt for en sjette periode. Han fikk 94,9 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen.

  Obiang er den sittende presidenten i verden som har hatt makten lengst, og det lå an til at han skulle få enda en sjuårsperiode etter valget forrige helg.

  Valgkommisjonen kunngjorde de endelige resultatene lørdag og hevdet samtidig at valgdeltagelsen endte på 98 prosent.

  Ved forrige valg i 2016 endte Obiang opp med 93,7 prosent av stemmene, ifølge de offisielle resultatene.

  Obiang tok makten i et kupp i august 1979 mot sin egen onkel.

 • NTB
  DEL
  Bilfører pågrepet etter påkjørsel i Oslo

  En bilfører er pågrepet etter at en elsparkesyklist skal ha blitt påkjørt på Sørenga i Oslo. Politiet undersøker om påkjørselen var en villet handling.

  VG skrev tidligere lørdag kveld at bilisten forlot stedet før politiet kom, og at vitner har sagt at bilføreren og elsparkesyklisten kranglet før påkjørselen.

  Politiet har tidligere opplyst at elsparkesyklisten ikke fremstår som alvorlig skadet.

 • NTB
  DEL
  USA lemper på oljesanksjoner mot Venezuela

  USA lemper på oljerelaterte sanksjoner mot Venezuela og tillater at det amerikanske oljeselskapet Chevron gjenopptar noe av driften i Venezuela.

  Det skjer etter at president Nicolas Maduros regjering og opposisjonen kunngjorde at de har signert en humanitær avtale om utdanning, helse og andre sosiale saker.

  Det skjer på første dag av de politiske forhandlingene som tilrettelegges av Norge og finner sted i Mexico.

  Samtalene har ligget på is i 15 måneder, men ble gjenopptatt lørdag. Finansdepartementet i Washington sier sanksjonslettelsene innebærer at Chevron kan gjenoppta begrenset oljeutvinning i Venezuela.

 • Bjørn Egil Halvorsen og NTB
  DEL
  Tre pågrepet etter hendelse på julemarked i England

  En bil har kjørt inn i en folkemengde på et julemarked i Congleton i Cheshire nord i England, opplyser øyevitner.

  Ingen ble skadd, ifølge politiet.

  Lokalt politi skriver på Twitter at tre personer er arrestert etter hendelsen, som skjedde i 17-tiden.

  En personbil skal ha kjørt ned en gangvei mot et travelt julemarked. Da politiet kom til stedet, fant de bilen forlatt.

  Kort tid etterpå ble tre personer arrestert.

  Congleton ligger drøyt tre mil sør for Manchester.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Fieh får Arne Bendiksens talentpris
  Fieh under Øyafestivalen i 2018. Foto: Monica Strømdahl

  Arne Bendiksens talentpris for 2022 ble lørdag delt ut, den gikk til oktetten Fieh.

  Prisen ble delt ut av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen lørdag kveld. I tillegg til statuetten, får gruppen 100.000 kroner.

  Juryen peker i sin begrunnelse på at gruppen lager «sofistikert og gjennomarbeidet musikk. Med solid musikalsk håndverk og en stor dose spilleglede, har de dyrket frem sitt eget, markante sound og allerede nådd ut til mange med sine album og konserter.»

  Arne Bendiksens talentpris er en gave fra Kulturdepartementet til norske artister, og formålet med prisen er å bidra til talentutvikling innen norsk populærmusikk. Den deles ut for 13. gang i år. Tidligere vinnere er blant annet Honningbarna i 2017, Highasakite i 2014 og Karpe Diem i 2010.

 • NTB
  DEL
  Hver tredje nordmann mener Støre gjør en dårlig jobb
  Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Alf Simensen / NTB

  En av tre spurte i en måling mener Jonas Gahr Støre gjør en dårlig jobb som statsminister.

  I meningsmålingen fra Ipsos, som er gjort for Dagbladet, svarer også 17 prosent at de mener han har gjort en god jobb. Støre får imidlertid noe mer støtte fra sine egne partifeller. Halvparten av Ap-velgerne mener Støre har gjort en god jobb, mens bare fire prosent mener han har gjort en dårlig jobb.

  Til sammenligning mente 31 prosent i november 2021 at Støre gjorde en god jobb.

  Statsviter ved Universitetet i Stavanger Svein Tuastad sier få statsministere har vært like upopulære.

  – Det er selvfølgelig uvanlig å gjøre det såpass dårlig. Samtidig er det helt uvanlig at en regjering blir såpass upopulær så fort som denne regjeringen er blitt, sier han til Dagbladet.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  DEL
  Ikke kontroll på stor lyngbrann i Roan – beboere evakueres

  Det har brutt ut lyngbrann i Jardalen i Roan i Åfjord kommune lørdag ettermiddag.

  Lørdag ettermiddag ble det satt i gang evakuering av beboere i 15–20 hus.

  – Nærmeste hus er 50–100 meter unna brannen. Vi vurderer å utvide evakueringen, sier overbefal Frode Lyngvær fra Fosen brann og redning til Aftenposten i 18.30-tiden lørdag.

  Han anslår at brannområdet er 10–15 mål stort.

  Om lag 40–50 mannskaper fra brannvesenet, Sivilforsvaret og Røde Kors jobber nå på spreng for å få stanset brannen.

  – Akkurat nå jobber vinden litt for oss. Men topografien tilsier at den vil trekke ned mot bebyggelsen. Det er nå ganske kritisk hvorvidt vi får «tatt den», sier Lyngvær, med henvisning til brannen.

  Brannen skal ha startet i en fjellside, rundet fjelltoppen og sprer seg nå ned mot Hongstad i Åfjord kommune. Tettstedet ligger nede ved vannet i dalbunnen.

  Boligene som er evakuert, ligger i Myrliveien.

 • NTB
  DEL
  Minst én død og 12 savnet etter skred i Italia
  Byen Casamicciola på den italienske øya Ischia ble hardt rammet av skred og uvær lørdag. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB
  Byen Casamicciola på den italienske øya Ischia ble hardt rammet av skred og uvær lørdag. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB

  Redningsmannskaper leter etter flere savnede etter jordskred på Ischia sør i Italia. Bygninger er rasert, og biler og busser ble skyllet på sjøen i uværet.

  Én kvinne er bekreftet omkommet, mens tolv fortsatt er savnet, opplyser ordfører Gaetano Manfredi i Napoli lørdag ettermiddag. Hun ble funnet i Piazza Maio i havnebyen Casamicciola nord på øya, ifølge nyhetsbyrået Ansa.

  Gjørmen raste ned fra fjellsidene i en voldsom kraft som gjorde gater ufremkommelige og sendte biler og busser ut på sjøen. Øyas myndigheter ber folk holde seg innendørs, og minst 100 mennesker skal være isolert på ulike deler av øya.

  Tidlig lørdag sa Italias visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini at åtte mennesker hadde mistet livet, i strid med opplysninger fra lokale myndigheter. Senere erkjente Salvini at ingen dødsfall på dette tidspunkt var bekreftet.

  En familie på fire, inkludert en nyfødt baby, var blant de savnede etter skredet, som gikk ved 5-tiden lørdag morgen. Ifølge myndighetene er familien funnet og sendt til sykehus.

 • NTB
  DEL
  Utenriksministeren i Belarus er død
  Belarus' utenriksminister Vladimir Makej (64). Foto: Eduardo Munoz, Reuters/NTB

  Belarus utenriksminister Vladimir Makej er død, 64 år gammel, melder det statlige nyhetsbyrået Belta, som viser til departementets pressekontakt.

  Utenriksministerens dødsfall skjedde plutselig, skriver Belta.

  Makej har vært president Aleksandr Lukasjenkos utenriksminister siden august 2012.

  Han var offiser i Den røde armé og deretter i den belarusiske hæren etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning tidlig på 1990-tallet. Makej hadde graden oberst da han avsluttet sin militære karriere i 1993.

 • NTB
  DEL
  «Fame»-Irene Cara er død

  Den amerikanske sangeren og skuespilleren Irene Cara er død, 63 år gammel. Hun er trolig mest kjent for tittellåtene til «Fame» og «Flashdance» på 1980-tallet.

  Cara døde i hjemmet sitt i Miami fredag, opplyser pressekontakten hennes til ABC News.

  På 1980-tallet var hun blant annet med på å skrive «Flashdance … What a feeling», som fikk en Oscar for beste originallåt. Tittelsangen fra filmen fra 1983 sørget også for at Cara fikk en Grammy-pris i 1984.

  Fire år tidligere spilte hun Coco Hernandez i filmsuksessen «Fame», og hun spilte inn tittelsangen med samme navn.

 • NTB
  DEL
  Støre: Landet vårt har mistet en høyt dekorert krigshelt
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Alf Simensen / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er vemodig at krigsveteranen August Rathke, den siste Kompani Linge-soldaten, er død.

  Ratkhe døde fredag kveld på Engen sykehjem i Bergen, opplyser sønnen, Lars Rathke.

  – Det er vemodig at krigsveteranen August Rathke er gått bort, det siste medlemmet av Kompani Linge. Landet vårt har mistet en høyt dekorert krigshelt, og Arbeiderpartiet har mistet et æresmedlem, sier Støre til NTB.

 • NTB
  DEL
  Krigsbomber sprenges i Kristiansand

  Minedykkerkommandoen og politiet ødelegger lørdag eksplosiver fra 2. verdenskrig i havet utenfor Kristiansand.

  Arbeidet er varslet på forhånd, men fordi flere sivile båter har kommet for nær området er det opprettet en sikkerhetssone på 600 meter.

  Politiet ber båter holde avstand til stedet.

 • Annemarte Moland
  DEL
  Hermstad valgt til ny leder i MDG

  Arild Hermstad ble lørdag valgt til ny partileder for Miljøpartiet De Grønne på et ekstraordinært landsmøte.

  Hermstad har fungert som partileder siden Une Bastholm i august kunngjorde at hun trakk seg. Valgkomiteen hadde innstilt på at Hermstad skulle fortsette som leder.

  Kristoffer Robin Haug stilte også som lederkandidat, men vant ikke frem.

 • NTB
  DEL
  Johan Pehrson valgt til leder for Liberalerna i Sverige
  Johan Pehrson ble lørdag valgt til leder for Liberalerna etter å ha vært nestleder og deretter fungerende leder siden april. Arkivfoto: Tim Aro / TT / NTB

  Det svenske partiet Liberalerna har valgt fungerende leder Johan Pehrson til partileder på et ekstraordinært landsmøte.

  Pehrson var nestleder, men tok over da Nyamko Sabuni brått trakk seg som partileder i april. Det var ingen motkandidater da han lørdag enstemmig ble valgt til å lede partiene fram til neste ordinære landsmøte, som holdes i 2023.

  Liberalerna, som fram til 2015 var kjent som Folkpartiet, er Venstres søsterparti i Sverige.

 • NTB
  DEL
  Dårligere Black Friday-tilbud
  Prissammenligningstjenesten Prisjakt registrerte færre gode tilbud på årets Black Friday enn tidligere år. Foto: Robert Schlesinger / NTB

  Årets Black Friday-tilbud var dårligere enn i fjor viser Prisjakts oversikt, men nordmenn handlet likevel for store summer.

  – Snittrabatten på de beste tilbudene i nettbutikkene var lavere enn i fjor, og andelen tilbud, som fremsto bedre enn de reelt var, økte kraftig, forteller Norge-sjef Christoffer Reina i Prisjakt.

  De hadde ventet bedre tilbud på grunn av fulle varelagre og nordmenns svekkede kjøpekraft. Andelen tilbud som økte i pris inntil 30 dager før Black friday, for deretter å bli redusert på Black Friday, var også vesentlig høyere enn i fjor: 12 prosent mot 7 prosent i 2021.

 • NTB
  DEL
  Forsvarssjefen takker Rathke for innsatsen
  Forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Geir Olsen / NTB

  Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at motstandsmannen August Rathke, som døde fredag, gjennom et langt liv la ned en innsats i kamp mot totalitære krefter.

  Rathke, som var siste gjenlevende medlem av Kompani Linge, døde fredag.

  – Jeg møtte ham flere ganger, og vi hadde gode samtaler. Han hadde energi, godt humør og et engasjement som jeg alltid vil huske. August Rathke var like engasjert i dagens situasjon som han var opptatt av at vi aldri måtte glemme krigen og kampen mot totalitære krefter. Jeg er takknemlig for den innsatsen August Rathke la ned gjennom et langt liv og minnes ham med anerkjennelse og respekt, sier forsvarssjef Kristoffersen til NTB.

 • NTB
  DEL
  13 savnet etter jordskred i Italia

  13 personer er savnet etter et jordskred i en landsby på den italiensk øya Ischia lørdag. Det melder nyhetsbyrået Ansa.

  En familie på fire, inkludert en nyfødt baby, er blant de savnede etter skredet, som gikk ved 5-tiden lørdag morgen.

  Titalls biler og hus er feid vekk av vann, leire og vrakrester.

  Ordfører Giacomo Pascale i Lacco Ameno sier at 20–30 familier er isolert. Han ber folk holde seg inne.

 • NTB
  DEL
  Siste soldat fra Kompani Linge er gått bort
  August Rathke sang på regjeringens lunsj for krigsseilere, veteraner og tidsvitner fra 2. verdenskrig i Operaen i Oslo i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB

  Motstandsmannen og politikeren August Petro Theodor Olsen Rathke døde fredag kveld, 96 år gammel. Han var den siste gjenlevende Kompani Linge-soldaten.

  Rathke sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg på Engen sykehjem i Bergen fredag kveld, opplyser sønnen, Lars Rathke, til NTB.

  August Rathke var leder for den kommunistiske ungdomsbevegelsen i Bergen-området og redaktør for Norges Kommunistiske Partis illegale avis Fortroppen. 24. januar 1945 flyktet han til Storbritannia da han var ettersøkt av Gestapo. Der ble han innrullert i Kompani Linge som 19-åring.